stdClass Object ( [id] => 187129 [title] => Ivan Kuret: Split ne treba više dati ni kunu za Spaladium arenu [alias] => ivan-kuret-split-ne-treba-vise-dati-ni-kunu-za-spaladium-arenu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Spaladium Arena je zatvorila vrata, zaposlenici su na burzi, a banke koje su kreditirale gradnju ne mogu se naplatiti od konzorcija - “Konstruktora”, IGH-a i “Dalekovoda” - jer “Konstruktor” i “Dalekovod” tek što nisu proglasili stečaj, a IGH jedva izlazi nakraj i s tekućim poslovanjem.

I grad Split i Vlada su u nezavidnoj situaciji: čeka ih skupi i dugotrajni sudski proces s bankama koje bi dugove htjele naplatiti od njih, ne samo zato što misle kako im ugovor o javno-privatnom partnerstvu na to daje pravo nego i i zbog toga što samo država i Grad realno imaju sredstva da dugove barem dijelom podmire.

S druge strane, i Grad Split i Vlada imaju osnova da svoja potraživanja i naknadu štete potražuju od konzorcija. Ivan Kuret, bivši splitski gradonačelnik, potpisao je ugovor o partnerstvu, te dodatke ugovoru za koje ga se proziva da ih je skrio od Gradskog vijeća.

Što kaže na optužbe?

- Kad je Gradsko vijeće raspravljalo o gradnji Centra i jednoglasno odabralo projekt, imalo je drukčiju ulogu nego danas jer je tada postojalo Poglavarstvo. Vijećnici su donijeli političku odluku te prepustili da izvršno tijelo - Poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom te savjetničkim timom predvođenim profesorom Sašom Marenjakom - realiziraju projekt.

A, taj isti tim čije je stručno mišljenje i savjete Poglavarstvo uvažavalo, nije radio samo na projektu u Splitu, nego i Arenu Varaždin, i cijeli niz javno-privatnih projekata po Hrvatskoj. Razlika je u tome što su naši privatni partneri zbog krize propali, a oni u Varaždinu nisu.

Zašto, kad je došlo do promjene ugovora, niste s tim upoznali predstavnike Gradskog vijeća?

- Naprotiv, kad su se problemi javili, održano je niz radnih sastanaka, a na jednom je bio i predsjednik Gradskog vijeća Željko Jerkov, koji je tako bio direktno upoznat s problemom da privatni partner ne može osigurati financiranje gradnje. Gospodin Jerkov se i osobno konzultirao oko problema koji smo imali, o čemu me informirao, shvaćajući ozbiljnost situacije i potrebu da se radi na dodatku ugovora.

Dakle, Gradskom vijeću pitanje aneksa nije bila nikakva tajna. U to vrijeme je završena betonska konstrukcija dvorane, a konzorcij, koji je do tada financirao gradnju iz vlastitih sredstava, nije imao novca za nastavak radova. Nema građevinskog projekta bez aneksa ugovora, odnosno dodatnih radova, jer život je jedno, a ono što se unaprijed utanači na papiru drugo, a nikad o takvim slučajevima nije raspravljalo Gradsko vijeće niti bi bilo normalno da se Gradsko vijeće time bavi.

Znači, gradnja bi stala da u tom trenutku niste potpisivanjem dodatka stvorili uvjete za financiranje projekta oslobađanjem sredstava od plaćanja najamnine s posebnog računa?


- Da, radovi bi stali jer sve što se gradilo do tada, gradilo se iz sredstava privatnog partnera, a oni su ostali bez novca. Nakon potpisivanja ugovora sredinom 2007. godine i početka izgradnje Arene, partneri su nas molili da im damo mogućnosti da riješe pitanje financiranja nastavka izgradnje.

Napominjem kako je takva mogućnost u osnovnom ugovoru i predviđena. S druge strane, i mi smo imali velike obveze prema projektu kao i privatni partner: trebalo je uložiti ogromna sredstva, pripremiti zemljište za izgradnju, izgraditi infrastrukturu, srušiti postojeće objekte, a nije sve išlo glatko ni na vrijeme, što nas je dovodilo u vrlo tešku situaciju.

Ipak, nakon što je riješeno financiranje, dvorana je završena navrijeme, a Grad je počeo plaćanje najamnine kako je i bilo predviđeno. Omogućeno je da ta sredstva odmah koristi privatni partner jer niti jedna banka u tom trenutku ne bi ušla u financiranje toga projekta, a da se sredstva od najamnine, koja Grad i Vlada plaćaju u omjeru pola – pola, ne mogu upotrebiti za vraćanje kredita.

Bi li i danas potpisali taj aneks?

- Taj aneks je omogućio da se osiguraju sredstva da se dvorana dovrši, a Grad je naplatio 55 milijuna kuna komunalnog doprinosa. U protivnom, bila je realna mogućnost da se gradnja obustavi, da Grad uđe u sudski spor upitnog ishoda i ogromne vrijednosti, a da sva do tada uložena sredstva, a radi se o desecima milijuna kuna – propadnu!

I na koncu, osramotili bismo se jer dvorana ne bi bila gotova za organizaciju Svjetskog rukometnog prvenstva. Dakle, i danas bih na temelju stručnog mišljenja i savjeta koje sam tada imao na raspolaganju, predložio donošenje iste odluke. Sve suprotno tome bilo bi neodgovorno i u tom trenutku vrlo štetno za grad Split.

Ali Grad i ovako čeka dugotrajni i skupi sudski spor?

- Sad je situacija drukčija. Mi imamo dvoranu, ona puno više vrijedi od sredstava koje je Grad do sada uložio, a imamo i pripremljen nastavak izgradnje izuzetno vrijednog poslovnog centra i zemljište od gotovo 30.000 kvadrata u Lori. Uz navedeno, koliko mi je poznato, Grad je ispunio sve obaveze iz ugovora prema privatnom partneru što je vrlo bitno za nastavak ove priče...

...ali Grad i Vlada moraju plaćati najamninu za četvrtinu onoga što je dogovoreno, jer toranj, garaža i trgovački centar nisu izgrađeni?

- Ne moraju plaćati ništa, jer privatni partner nije ispunio svoje obveze. To vam je isto kao da dobijete račun za nešto što niste kupili ili potrošili, za uslugu koja vam nije isporučena. Takav račun jednostavno vratite. Grad Split je, temeljem odredbi iz ugovora, trebao prekinuti plaćanje najma u proljeće 2010. godine, čim je konstatirano da konzorcij ne može ispuniti dinamiku preuzetih obveza.

Drugi aneks koji ste potpisali omogućio je prolongiranje rokova. Zašto je to napravljeno?

- Kad se 2006. počeo razvijati projekt, bila su potpuno druga vremena, sve je išlo u pozitivnom smjeru, da bi se 2008. godine ekonomske okolnosti počele značajnije mijenjati, pa su nas partneri molili da im damo vremena da pokušaju financirati nastavak izgradnje.

Obaviješteni smo od strane konzorcija da neće moći udovoljiti rokovima kad je u pitanju gradnja poslovnog tornja, garaže i trgovačkog centra. Sama Arena izgrađena je u roku, a rokove za dovršetak tih dijelova Centra, ali ne i ukupan rok trajanja prava građenja, produžili smo za godinu dana. O tome sam izvijestio Gradsko vijeće o čemu postoje i novinski izvještaji. I tada se moglo tražiti da se s tim aneksom ide na glasovanje na Gradskom vijeću, ali nije.

Jeste li bili na DORH-u, a s obzirom na to da se govorilo kako ste zatajili potpisivanje aneksa ugovora o gradnji Centra vijećnicima?

- Živim u ovome gradu, radio sam svoj posao, niti imam di pobić, niti se mogu sakrit. Ja sam još 2009. godine, na osobni zahtjev, bio u DORH-u i poručio da sam na raspolaganju za sva moguća pitanja u vezi gradnje Spaladium Arene. Oni imaju svu dokumentaciju, zamoilio sam ih da je istraže, a kako bi se utvrdilo ima li tu kakve krivnje ili ne, da bi medijski linč kojem sam izložen prestao.

Nisam radio ništa suprotno zakonu i onomu što mi je savjetovano od stručnjaka i što je bila moja obaveza kao osobe koja je odgovorno obavljala svoju dužnost na čelu grada Splita.

Kako izići iz cijele ove situacije?

- Činjenica je da nakon tri i pol godine taj projekt stoji i da se to vrijeme ne može vratiti. Kad se već 2010. nisu poduzeli pravni koraci, teško je vjerovati da se projekt može realizirati pod uvjetima koji su dogovoreni, a to je plaćanje najamnine u roku od 29 godina. Da privatni partner sutra krene sa izgradnjom i da se koriste svi njeni efekti, već ima manjak od pet godina u ukupnoj bilanci korištenja komercijalnih prostora što je nenadoknadivo.

Razumno rješenje možda može biti da se prolongiraju rokovi korištenja na pedeset ili više godina, ili da se nađe novi partner, ali svakako stručnjaci moraju sjesti za stol i predložiti donošenje važnih odluka od kojih bi Grad Split i Vlada itekako mogli imati koristi.

SAŠA LJUBIČIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kad su se problemi javili, održano je niz sastanaka, a na jednom je bio i predsjednik Gradskog vijeća Željko Jerkov. Sa svime je bio upoznat... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GENERAL NAKON BITKE  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-12-03 09:32:55 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-12-05 23:06:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-12-05 08:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5792 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/12/03/PSD/kur00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7683949 Threads: 6 Questions: 1556646452 Slow queries: 4744829 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111375057 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/ivan-kuret-split-ne-treba-vise-dati-ni-kunu-za-spaladium-arenu-187129 [printLink] => /split/ivan-kuret-split-ne-treba-vise-dati-ni-kunu-za-spaladium-arenu-187129?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 166667 [name] => IvanKuret [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivankuret [link] => /tag/ivankuret ) [1] => stdClass Object ( [id] => 227321 [name] => Spaladiumarena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spaladiumarena [link] => /tag/spaladiumarena ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kad su se problemi javili, održano je niz sastanaka, a na jednom je bio i predsjednik Gradskog vijeća Željko Jerkov. Sa svime je bio upoznat... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GENERAL NAKON BITKE  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ivan Kuret: Split ne treba više dati ni kunu za Spaladium arenu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-05-41-24-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/12/03/PSD/kur00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/12/03/PSD/kur00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Spaladium Arena je zatvorila vrata, zaposlenici su na burzi, a banke koje su kreditirale gradnju ne mogu se naplatiti od konzorcija - “Konstruktora”, IGH-a i “Dalekovoda” - jer “Konstruktor” i “Dalekovod” tek što nisu proglasili stečaj, a IGH jedva izlazi nakraj i s tekućim poslovanjem.

I grad Split i Vlada su u nezavidnoj situaciji: čeka ih skupi i dugotrajni sudski proces s bankama koje bi dugove htjele naplatiti od njih, ne samo zato što misle kako im ugovor o javno-privatnom partnerstvu na to daje pravo nego i i zbog toga što samo država i Grad realno imaju sredstva da dugove barem dijelom podmire.

S druge strane, i Grad Split i Vlada imaju osnova da svoja potraživanja i naknadu štete potražuju od konzorcija. Ivan Kuret, bivši splitski gradonačelnik, potpisao je ugovor o partnerstvu, te dodatke ugovoru za koje ga se proziva da ih je skrio od Gradskog vijeća.

Što kaže na optužbe?

- Kad je Gradsko vijeće raspravljalo o gradnji Centra i jednoglasno odabralo projekt, imalo je drukčiju ulogu nego danas jer je tada postojalo Poglavarstvo. Vijećnici su donijeli političku odluku te prepustili da izvršno tijelo - Poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom te savjetničkim timom predvođenim profesorom Sašom Marenjakom - realiziraju projekt.

A, taj isti tim čije je stručno mišljenje i savjete Poglavarstvo uvažavalo, nije radio samo na projektu u Splitu, nego i Arenu Varaždin, i cijeli niz javno-privatnih projekata po Hrvatskoj. Razlika je u tome što su naši privatni partneri zbog krize propali, a oni u Varaždinu nisu.

Zašto, kad je došlo do promjene ugovora, niste s tim upoznali predstavnike Gradskog vijeća?

- Naprotiv, kad su se problemi javili, održano je niz radnih sastanaka, a na jednom je bio i predsjednik Gradskog vijeća Željko Jerkov, koji je tako bio direktno upoznat s problemom da privatni partner ne može osigurati financiranje gradnje. Gospodin Jerkov se i osobno konzultirao oko problema koji smo imali, o čemu me informirao, shvaćajući ozbiljnost situacije i potrebu da se radi na dodatku ugovora.

Dakle, Gradskom vijeću pitanje aneksa nije bila nikakva tajna. U to vrijeme je završena betonska konstrukcija dvorane, a konzorcij, koji je do tada financirao gradnju iz vlastitih sredstava, nije imao novca za nastavak radova. Nema građevinskog projekta bez aneksa ugovora, odnosno dodatnih radova, jer život je jedno, a ono što se unaprijed utanači na papiru drugo, a nikad o takvim slučajevima nije raspravljalo Gradsko vijeće niti bi bilo normalno da se Gradsko vijeće time bavi.

Znači, gradnja bi stala da u tom trenutku niste potpisivanjem dodatka stvorili uvjete za financiranje projekta oslobađanjem sredstava od plaćanja najamnine s posebnog računa?


- Da, radovi bi stali jer sve što se gradilo do tada, gradilo se iz sredstava privatnog partnera, a oni su ostali bez novca. Nakon potpisivanja ugovora sredinom 2007. godine i početka izgradnje Arene, partneri su nas molili da im damo mogućnosti da riješe pitanje financiranja nastavka izgradnje.

Napominjem kako je takva mogućnost u osnovnom ugovoru i predviđena. S druge strane, i mi smo imali velike obveze prema projektu kao i privatni partner: trebalo je uložiti ogromna sredstva, pripremiti zemljište za izgradnju, izgraditi infrastrukturu, srušiti postojeće objekte, a nije sve išlo glatko ni na vrijeme, što nas je dovodilo u vrlo tešku situaciju.

Ipak, nakon što je riješeno financiranje, dvorana je završena navrijeme, a Grad je počeo plaćanje najamnine kako je i bilo predviđeno. Omogućeno je da ta sredstva odmah koristi privatni partner jer niti jedna banka u tom trenutku ne bi ušla u financiranje toga projekta, a da se sredstva od najamnine, koja Grad i Vlada plaćaju u omjeru pola – pola, ne mogu upotrebiti za vraćanje kredita.

Bi li i danas potpisali taj aneks?

- Taj aneks je omogućio da se osiguraju sredstva da se dvorana dovrši, a Grad je naplatio 55 milijuna kuna komunalnog doprinosa. U protivnom, bila je realna mogućnost da se gradnja obustavi, da Grad uđe u sudski spor upitnog ishoda i ogromne vrijednosti, a da sva do tada uložena sredstva, a radi se o desecima milijuna kuna – propadnu!

I na koncu, osramotili bismo se jer dvorana ne bi bila gotova za organizaciju Svjetskog rukometnog prvenstva. Dakle, i danas bih na temelju stručnog mišljenja i savjeta koje sam tada imao na raspolaganju, predložio donošenje iste odluke. Sve suprotno tome bilo bi neodgovorno i u tom trenutku vrlo štetno za grad Split.

Ali Grad i ovako čeka dugotrajni i skupi sudski spor?

- Sad je situacija drukčija. Mi imamo dvoranu, ona puno više vrijedi od sredstava koje je Grad do sada uložio, a imamo i pripremljen nastavak izgradnje izuzetno vrijednog poslovnog centra i zemljište od gotovo 30.000 kvadrata u Lori. Uz navedeno, koliko mi je poznato, Grad je ispunio sve obaveze iz ugovora prema privatnom partneru što je vrlo bitno za nastavak ove priče...

...ali Grad i Vlada moraju plaćati najamninu za četvrtinu onoga što je dogovoreno, jer toranj, garaža i trgovački centar nisu izgrađeni?

- Ne moraju plaćati ništa, jer privatni partner nije ispunio svoje obveze. To vam je isto kao da dobijete račun za nešto što niste kupili ili potrošili, za uslugu koja vam nije isporučena. Takav račun jednostavno vratite. Grad Split je, temeljem odredbi iz ugovora, trebao prekinuti plaćanje najma u proljeće 2010. godine, čim je konstatirano da konzorcij ne može ispuniti dinamiku preuzetih obveza.

Drugi aneks koji ste potpisali omogućio je prolongiranje rokova. Zašto je to napravljeno?

- Kad se 2006. počeo razvijati projekt, bila su potpuno druga vremena, sve je išlo u pozitivnom smjeru, da bi se 2008. godine ekonomske okolnosti počele značajnije mijenjati, pa su nas partneri molili da im damo vremena da pokušaju financirati nastavak izgradnje.

Obaviješteni smo od strane konzorcija da neće moći udovoljiti rokovima kad je u pitanju gradnja poslovnog tornja, garaže i trgovačkog centra. Sama Arena izgrađena je u roku, a rokove za dovršetak tih dijelova Centra, ali ne i ukupan rok trajanja prava građenja, produžili smo za godinu dana. O tome sam izvijestio Gradsko vijeće o čemu postoje i novinski izvještaji. I tada se moglo tražiti da se s tim aneksom ide na glasovanje na Gradskom vijeću, ali nije.

Jeste li bili na DORH-u, a s obzirom na to da se govorilo kako ste zatajili potpisivanje aneksa ugovora o gradnji Centra vijećnicima?

- Živim u ovome gradu, radio sam svoj posao, niti imam di pobić, niti se mogu sakrit. Ja sam još 2009. godine, na osobni zahtjev, bio u DORH-u i poručio da sam na raspolaganju za sva moguća pitanja u vezi gradnje Spaladium Arene. Oni imaju svu dokumentaciju, zamoilio sam ih da je istraže, a kako bi se utvrdilo ima li tu kakve krivnje ili ne, da bi medijski linč kojem sam izložen prestao.

Nisam radio ništa suprotno zakonu i onomu što mi je savjetovano od stručnjaka i što je bila moja obaveza kao osobe koja je odgovorno obavljala svoju dužnost na čelu grada Splita.

Kako izići iz cijele ove situacije?

- Činjenica je da nakon tri i pol godine taj projekt stoji i da se to vrijeme ne može vratiti. Kad se već 2010. nisu poduzeli pravni koraci, teško je vjerovati da se projekt može realizirati pod uvjetima koji su dogovoreni, a to je plaćanje najamnine u roku od 29 godina. Da privatni partner sutra krene sa izgradnjom i da se koriste svi njeni efekti, već ima manjak od pet godina u ukupnoj bilanci korištenja komercijalnih prostora što je nenadoknadivo.

Razumno rješenje možda može biti da se prolongiraju rokovi korištenja na pedeset ili više godina, ili da se nađe novi partner, ali svakako stručnjaci moraju sjesti za stol i predložiti donošenje važnih odluka od kojih bi Grad Split i Vlada itekako mogli imati koristi.

SAŠA LJUBIČIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ivan-kuret-split-ne-treba-vise-dati-ni-kunu-za-spaladium-arenu-187129 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=74d7ad610cc13c55e19e1cc2243d95291dddf513 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ivan+Kuret%3A+Split+ne+treba+vi%C5%A1e+dati+ni+kunu+za+Spaladium+arenu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fivan-kuret-split-ne-treba-vise-dati-ni-kunu-za-spaladium-arenu-187129 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fivan-kuret-split-ne-treba-vise-dati-ni-kunu-za-spaladium-arenu-187129 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kad su se problemi javili, održano je niz sastanaka, a na jednom je bio i predsjednik Gradskog vijeća Željko Jerkov. Sa svime je bio upoznat... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GENERAL NAKON BITKE  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitGENERAL NAKON BITKE 

Ivan Kuret: Split ne treba više dati ni kunu za Spaladium arenu

Piše PSD.
5. prosinca 2012. - 09:55
Spaladium Arena je zatvorila vrata, zaposlenici su na burzi, a banke koje su kreditirale gradnju ne mogu se naplatiti od konzorcija - “Konstruktora”, IGH-a i “Dalekovoda” - jer “Konstruktor” i “Dalekovod” tek što nisu proglasili stečaj, a IGH jedva izlazi nakraj i s tekućim poslovanjem.

I grad Split i Vlada su u nezavidnoj situaciji: čeka ih skupi i dugotrajni sudski proces s bankama koje bi dugove htjele naplatiti od njih, ne samo zato što misle kako im ugovor o javno-privatnom partnerstvu na to daje pravo nego i i zbog toga što samo država i Grad realno imaju sredstva da dugove barem dijelom podmire.

S druge strane, i Grad Split i Vlada imaju osnova da svoja potraživanja i naknadu štete potražuju od konzorcija. Ivan Kuret, bivši splitski gradonačelnik, potpisao j...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 07:41