stdClass Object ( [id] => 242079 [title] => Grad Split se zadužio za još 30 milijuna kuna: "Odluke HDZ-a mogle bi postati izvorni proizvod" [alias] => grad-split-se-zaduzio-za-jos-30-milijuna-kuna-odluke-hdz-a-mogle-bi-postati-izvorni-proizvod [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NOVIJE

Splitski gradski vijećnici najviše vole polemizirati i politizirati do besvijesti, sporeći se oko neke točke dnevnog reda, a onda na kraju ili većinom glasova ili jednoglasno podržati tu točku na koju su potrošili sate rasprave.

Ta praksa nije mimoišla ni današnju sjednicu, gdje je točka o zaduženju Grada u iznosu od 30 milijuna kuna na kraju prerasla u politikanstvo i međusobno optuživanje HDZ-a i SDP-a. Na kraju je prihvaćena s 29 glasova za, dok je protiv glasovao samo Hrvoje Marušić (HDZ).

Počelo je izlaganjem Ljiljane Vučetić, pročelnice za financije koja je dala uvodno izlaganje.

- Grad je 2006., 2007. i 2008. godine izdao municipalne obveznice ukupne vrijednosti 180 milijuna kuna za realizaciju gradskih projekata. Do sada je plaćeno 58 milijuna kamata, a od 2012. do 2017. godina na naplatu nam dolazi glavnica u iznosu od 30 milijuna godišnje – pojasnila je Vučetić i dodala kako je u cijeloj priči pozitivna stvar povoljna kamata od 3,9 posto.

Napomenula je kako je razlog podizanja kredita već trenutna situacija u kojoj ove godine Grad mora platiti 60 milijuna kuna - ide na naplatu jamstvo Hajduku od 32 milijuna kuna, a u siječnju je došla i ovrha prema kojoj Grad mora isplatiti "Dal-koningu" 27 milijuna kuna jer je izgubio sudski spor.

Onda je Hrvoje Marušić (HDZ) istaknuo kako su određeni projekti koji su se financirali iz obveznica, nažalost, zapeli na prostorno-planskoj dokumentaciji pa se nisu realizirali. Postavio je pitanje i ubiranja prihoda zbog nedostatka investicija.

No, činjenica je da su se svi ti novci potrošili i da su neki projekti, primjerice Riva, na kraju koštali više nego li je prvotno bilo planirano – 95 milijuna kuna umjesto 60.

Ljubica Vrdoljak (HDZ) istaknula je kako je jedina prije osam godina glasala protiv obveznica.

- Grad u tom momentu nije imao potrebu ovakvog zaduženja, rekla sam da je to trajno zaduženje Grada i sada je ispalo tako i nažalos, bila sam u pravu. Ovo u ovom momentu moramo prihvatiti, dobili smo solidne kamate i ne možemo drugačije – kazala je.

Gojko Čepo (SDP) želio je naglasiti kako je upravo HDZ-ova vlast uz pomoć Liste Velog mista zadužila Grad s obveznicama.

– Samo genijalna HDZ-ova vlast potpomognuta Listom Velog mista mogla je odlučiti dignuti kredit i oročiti novac po manjoj kamati nego ih je digla. Mislim da bi to mogao biti izvorni splitski proizvod koji bi se trebao brendirati kao dio turističke ponude i izučavati na fakultetu. Siguran sam i da Marijana Puljak neće sudjelovati u raspravi jer je njen poslodavac (Splitska banka, op.a.) sudjelovao u ovom natječaju – rekao je.

– Jedna je vlast napravila Rivu, iduća je nastavila i napravila Zapadnu obalu, a pitanje je što će ostati iza vas – odgovorio mu je Marušić.

– Zadnji tko nam treba pričati o preuzimanju odgovornosti ste vi iz HDZ-a. Ni tisuću replika ne može vas oprati od onoga što ste napravili. Ista genijalna HDZ-ova vlast je uspjela spor s "Dal-koningom" knjižiti na prihodovnoj strani – dodao je Čepo.

Ivica Grubišić Gire s nezavisne liste Anđelke Visković predložio je da se napravi presjek dugovanja u zadnja dva mandata gradske vlasti.

- Kad bi sve sveli na brojke, došli bi do iznosa jednog proračuna, nekih 700-800 milijuna kuna. Želim istaknuti da je od 2010. godine porez na dohodak pao za 40 milijuna kuna. U tom trenutku su se izgubila sredstva za servis obveznica. Grad je još zbog krize izgubio 30 milijuna proračunskih prihoda, no zato su rasli svi prihodi na koje smo mogli utjecati – kazala je Vučetić i dodala kako svake godine samo na ovrhe Grad troši preko 20 milijuna kuna.

"Splitska obala" preuzima poslovne prostore od "Konstruktora"


Nakon duge rasprave vijećnici su donijeli odluku da "Splitska obala" preuzme poslovne prostore od tvrtke "Konstruktor" u zgradi kupališta na Bačvicama.

Oporbu je zanimalo zašto se daju ti prostori na upravljanje gradskoj tvrtki i po kojim kriterijima.

Hrvoje Marušić (HDZ) iznio je tezu da će preuzimanje gradske tvrtke osiromašiti gradski proračun za dva milijuna kuna jer neće novac od najma direktno ići u gradsku blagajnu.

- Tu će se pozapošljavati 30 ljudi zna se po kojoj liniji i to je bit svega. Bilo bi bolje da Grad direktno upravlja prostorima – kazao je.

Gradonačelnik Ivo Baldasar odgovorio mu je kako to nije istina te da će gradski proračun ovom odlukom biti obogaćen. Uputio ga je da se više informira o zakonima. Dodao je da će Grad, osim prostorima, pod svoje uzeti i dva parkinga poviše kompleksa.

U rujnu sjednica o Prometu

Vijećnici su na znanje primili informaciju o poslovanju gradskih komunalnih društava u prošloj godini. Znamo da su dva poduzeća lani poslovala s gubitkom - "Promet" s minusom od 3,15 milijuna kuna i Parkovi i nasadi sa četiri milijuna kuna gubitka.

Srđan Gjurković dao je opasku Čistoći koja kao uspješna firma nije više novca uložila u edukaciju građana oko odvojenog prikupljanja otpada, gdje se mjere provode polovično. Spomenuo je kako Stanouprava kao jedina na tržištu, ima odlične rezultate.

- U selektiranje otpada krenuli smo prije 10 godina. Svatko pismen valjda zna pročitati što piše na kojem spremniku - odgovorila mu je Vrdoljak.

Zoran Barac, direktor Parkova i nasada kazao je kako se nada da će ova tvrtka ovu godinu prvi put nakon pet godina završiti u plusu, a iste je nade imao i Edo Meštanek, direktor Prometa. O Prometu će biti zakazana tematska sjednica krajem rujna. 

RANIJE

Sjednica Gradskog vijeća počela je vijećničkim pitanjima za koje se javilo 17 vijećnika. Prvo je postavio Duje Sučić (HDZ), a ticalo se kandidature Splita za Eurobasket 2015. Zanimalo ga je što se po tom pitanju napravilo i ima li Split ikakve šanse da dobije kandidaturu?

Gradonačelnik Ivo Baldasar mu je odgovorio kako Grad o tome nije ništa znao niti je od strane Hrvatskog košarkaškog saveza bio obaviješten.

- Doznali smo iz medija i onda smo se malo raspitali, no od Saveza i dalje nismo dobili odgovor. Iz Ministarstva su nam rekli kako još nije kasno. No, pitanje je koliki bi nam bio financijski benefit, bez obzira što Vlada govorila. Mi ćemo učiniti sve da se kandidiramo, no pitanje je hoćemo li je potvrditi. Vidjet ćemo i odvagati pluseve i minuse. Nisam siguran trebamo li ići u to - kazao je gradonačelnik.

Vijećnika Jakova Prkića s nezavisne liste Marijane Puljak zanimalo je zašto Grad nije uveo zabranu radova u sezoni.

Pročelnik za komunalu Špiro Cokarić odgovorio mu je kako je u zakonu određeno da se ta odredba primjenjuje tek od iduće godine. Gradonačelnik je još pridodao kako će o tome biti pripremljena posebna točka dnevnog reda.

- No, kad pogledate, nakon 10. lipnja i nema nekih većih radova. Ja sam razgovarao s dijelom investitora i prestali su raditi. No, ima slučajeva kada je jedino ljeti moguće raditi, kao sanacija krovišta, a neke zgrade ne mogu čekati jer im je narušena statika. Treba biti oprezan kako ćemo napraviti te zabrane u tim materijalima - zaključio je Baldasar.

Marijana Puljak postavila je pitanje o Žnjanskom platou, odnosno o poplavi ugostiteljskoih objekata uz plaže.

-Temeljem kojih kriterija se izdaje koncesijsko odobrenje i kada se zadnji put provjerilo stanje na terenu? Poštuju li se uvjeti iz ugovora? - zanimalo je Puljak.

Pročelnik Cokarić odgovorio joj je kako su, uz postojeća 26 rješenja, ove godine izdana tri nova.
- Komunalni redari bili su na terenu i utvrdili da neki koriste veću površinu nego im je propisana. Zbog toga su dobili prekršajne naloge - kazao je i dodao kako je optimum 26 objekata te da mnogi koji su tražili nisu dobili dozvole.

Tonći Blažević (HSLS) upozorio je na nered koji vlada na balotalištima.

- Nitko nije protiv balota, ali kako su balotališta ispred zgrada, a zna se igrati dugo u noć, zbog alkohola dolazi do svađa i tuča, pa intervenira policija. Na balotalištima se spaja struja, voda, priključuju frižider, grade nadstrešnice...

- Zašto se ovaj tip zabave ne uredi? - pitao je.

S njim se složio gradonačelnik, kazavši kako se radi o sivoj zoni.
- Donijet ćemo na jednoj od idućih sjednica odluku o tim igrama, a moj će prijedlog biti da se igranje ograniči do ponoći.

Polemika o Zapadnoj obali

Vijećničko pitanje Hrvoja Marušića (HDZ) o investicijama u gradu i Zapadnoj obali preraslo je na kraju u polemiku između njega i gradonačelnika.

- Investicijska klima u gradu je jako loša. Čini mi se, gradonačelniče, da vi aktivno sudjelujete u opstrukciji tih investicija. Svi znamo da ste rekli da ćete osobno odvezivati brodove na zapadnoj obali ako se tamo budu
vezali. Onda ste pod pritiskom dopustili bočno vezanje, što znači deset puta manje brodova i deset puta manji prihod.  Sami ste izjavili Slobodnoj Dalmaciji da ćete sami odvezivati brodove koji se budu vezali. Zašto se trudite spriječiti punjenje proračuna? - zanimalo ga je.

Baldasar mu je odgovorio kako nije točno da je investicijska klima loša, što i sam Marušić zna jer je i njega primio i stavio sve gradske službe na raspolaganje njegovom projektu.

- Na dnevnoj bazi primam niz ljudi, a trenutno je deset poduzetnika na tragu da počne raditi. I krenut će vrlo brzo projekti, jedan za drugim.

Što se tiče Zapadne obale, rekao sam da ću sam odvezivati brodove jer nije bilo pravnih preduvjeta za njihovo vezanje. Brodovi su prošle godine plaćali kazne, a efekt od toga imala je Lučka kapetanija. Zbog negativnog imidža dozvolio sam bočno vezanje brodova i korištenje bitvi kao komunalne opreme Grada. Nisam za to da zapadna obala postane luka nautičkog turizma.

Kad stavite kolpo morto i dozvolite spajanje na struju, to znači potencijalno zatvaranje zapadne obale kao šetnice. Ovako ih možete u svakom trenutku odvezati ako krše komunalni red, a ako je u pitanju luka nautičkog turizma, to se ne može.  Nadamo se da će naša inicijativa da Split dobije status županije riješiti pitanje nadležnosti na Zapadnoj obali - odgovorio mu je gradonačelnik.

Marušić je na to komentirao kako se svi brodovi preko 20 metara svugdje vezuju na sidro, a ne na kolpo morto.

- Ovdje se ne radi o luci nautičkog turizma nego o ljetnom privezištu, ali krmom Vas pozivam da date ostavku ako ste čovjek od riječi - kazao je.

- Vi inzistirate na luci nautičkog turizma, a vi čekajte drugu vlast. Nitko vas ne koči u investicijama i to znate - odgovorio mu je gradonačelnik.

N. LULIĆ
Foto: Nikola Vilić / CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => burno u banovini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-07-30 08:44:09 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-07-30 17:35:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-07-30 16:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8604 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2014\/07\/30\/PSD\/Gradsko\/03.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/07\/30\/PSD\/Gradsko\/07.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/07\/30\/PSD\/Gradsko\/01.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/07\/30\/PSD\/Gradsko\/02.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/07\/30\/PSD\/Gradsko\/03.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/07\/30\/PSD\/Gradsko\/04.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/07\/30\/PSD\/Gradsko\/05.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/07\/30\/PSD\/Gradsko\/06.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x534"},{"size0":"765x629"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x536"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4427253 Threads: 2 Questions: 141352610 Slow queries: 60053 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4217910 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/grad-split-se-zaduzio-za-jos-30-milijuna-kuna-odluke-hdz-a-mogle-bi-postati-izvorni-proizvod-242079 [printLink] => /split/grad-split-se-zaduzio-za-jos-30-milijuna-kuna-odluke-hdz-a-mogle-bi-postati-izvorni-proizvod-242079?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233210 [name] => gvsplita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gvsplita [link] => /tag/gvsplita ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233209 [name] => gradskovijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradskovijece [link] => /tag/gradskovijece ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => burno u banovini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grad Split se zadužio za još 30 milijuna kuna: "Odluke HDZ-a mogle bi postati izvorni proizvod" [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-08-15-36-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/07/30/PSD/Gradsko/03.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/07/30/PSD/Gradsko/03.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/07/30/PSD/Gradsko/07.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/07/30/PSD/Gradsko/01.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/07/30/PSD/Gradsko/02.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/07/30/PSD/Gradsko/03.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/07/30/PSD/Gradsko/04.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/07/30/PSD/Gradsko/05.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/07/30/PSD/Gradsko/06.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NOVIJE

Splitski gradski vijećnici najviše vole polemizirati i politizirati do besvijesti, sporeći se oko neke točke dnevnog reda, a onda na kraju ili većinom glasova ili jednoglasno podržati tu točku na koju su potrošili sate rasprave.

Ta praksa nije mimoišla ni današnju sjednicu, gdje je točka o zaduženju Grada u iznosu od 30 milijuna kuna na kraju prerasla u politikanstvo i međusobno optuživanje HDZ-a i SDP-a. Na kraju je prihvaćena s 29 glasova za, dok je protiv glasovao samo Hrvoje Marušić (HDZ).

Počelo je izlaganjem Ljiljane Vučetić, pročelnice za financije koja je dala uvodno izlaganje.

- Grad je 2006., 2007. i 2008. godine izdao municipalne obveznice ukupne vrijednosti 180 milijuna kuna za realizaciju gradskih projekata. Do sada je plaćeno 58 milijuna kamata, a od 2012. do 2017. godina na naplatu nam dolazi glavnica u iznosu od 30 milijuna godišnje – pojasnila je Vučetić i dodala kako je u cijeloj priči pozitivna stvar povoljna kamata od 3,9 posto.

Napomenula je kako je razlog podizanja kredita već trenutna situacija u kojoj ove godine Grad mora platiti 60 milijuna kuna - ide na naplatu jamstvo Hajduku od 32 milijuna kuna, a u siječnju je došla i ovrha prema kojoj Grad mora isplatiti "Dal-koningu" 27 milijuna kuna jer je izgubio sudski spor.

Onda je Hrvoje Marušić (HDZ) istaknuo kako su određeni projekti koji su se financirali iz obveznica, nažalost, zapeli na prostorno-planskoj dokumentaciji pa se nisu realizirali. Postavio je pitanje i ubiranja prihoda zbog nedostatka investicija.

No, činjenica je da su se svi ti novci potrošili i da su neki projekti, primjerice Riva, na kraju koštali više nego li je prvotno bilo planirano – 95 milijuna kuna umjesto 60.

Ljubica Vrdoljak (HDZ) istaknula je kako je jedina prije osam godina glasala protiv obveznica.

- Grad u tom momentu nije imao potrebu ovakvog zaduženja, rekla sam da je to trajno zaduženje Grada i sada je ispalo tako i nažalos, bila sam u pravu. Ovo u ovom momentu moramo prihvatiti, dobili smo solidne kamate i ne možemo drugačije – kazala je.

Gojko Čepo (SDP) želio je naglasiti kako je upravo HDZ-ova vlast uz pomoć Liste Velog mista zadužila Grad s obveznicama.

– Samo genijalna HDZ-ova vlast potpomognuta Listom Velog mista mogla je odlučiti dignuti kredit i oročiti novac po manjoj kamati nego ih je digla. Mislim da bi to mogao biti izvorni splitski proizvod koji bi se trebao brendirati kao dio turističke ponude i izučavati na fakultetu. Siguran sam i da Marijana Puljak neće sudjelovati u raspravi jer je njen poslodavac (Splitska banka, op.a.) sudjelovao u ovom natječaju – rekao je.

– Jedna je vlast napravila Rivu, iduća je nastavila i napravila Zapadnu obalu, a pitanje je što će ostati iza vas – odgovorio mu je Marušić.

– Zadnji tko nam treba pričati o preuzimanju odgovornosti ste vi iz HDZ-a. Ni tisuću replika ne može vas oprati od onoga što ste napravili. Ista genijalna HDZ-ova vlast je uspjela spor s "Dal-koningom" knjižiti na prihodovnoj strani – dodao je Čepo.

Ivica Grubišić Gire s nezavisne liste Anđelke Visković predložio je da se napravi presjek dugovanja u zadnja dva mandata gradske vlasti.

- Kad bi sve sveli na brojke, došli bi do iznosa jednog proračuna, nekih 700-800 milijuna kuna. Želim istaknuti da je od 2010. godine porez na dohodak pao za 40 milijuna kuna. U tom trenutku su se izgubila sredstva za servis obveznica. Grad je još zbog krize izgubio 30 milijuna proračunskih prihoda, no zato su rasli svi prihodi na koje smo mogli utjecati – kazala je Vučetić i dodala kako svake godine samo na ovrhe Grad troši preko 20 milijuna kuna.

"Splitska obala" preuzima poslovne prostore od "Konstruktora"


Nakon duge rasprave vijećnici su donijeli odluku da "Splitska obala" preuzme poslovne prostore od tvrtke "Konstruktor" u zgradi kupališta na Bačvicama.

Oporbu je zanimalo zašto se daju ti prostori na upravljanje gradskoj tvrtki i po kojim kriterijima.

Hrvoje Marušić (HDZ) iznio je tezu da će preuzimanje gradske tvrtke osiromašiti gradski proračun za dva milijuna kuna jer neće novac od najma direktno ići u gradsku blagajnu.

- Tu će se pozapošljavati 30 ljudi zna se po kojoj liniji i to je bit svega. Bilo bi bolje da Grad direktno upravlja prostorima – kazao je.

Gradonačelnik Ivo Baldasar odgovorio mu je kako to nije istina te da će gradski proračun ovom odlukom biti obogaćen. Uputio ga je da se više informira o zakonima. Dodao je da će Grad, osim prostorima, pod svoje uzeti i dva parkinga poviše kompleksa.

U rujnu sjednica o Prometu

Vijećnici su na znanje primili informaciju o poslovanju gradskih komunalnih društava u prošloj godini. Znamo da su dva poduzeća lani poslovala s gubitkom - "Promet" s minusom od 3,15 milijuna kuna i Parkovi i nasadi sa četiri milijuna kuna gubitka.

Srđan Gjurković dao je opasku Čistoći koja kao uspješna firma nije više novca uložila u edukaciju građana oko odvojenog prikupljanja otpada, gdje se mjere provode polovično. Spomenuo je kako Stanouprava kao jedina na tržištu, ima odlične rezultate.

- U selektiranje otpada krenuli smo prije 10 godina. Svatko pismen valjda zna pročitati što piše na kojem spremniku - odgovorila mu je Vrdoljak.

Zoran Barac, direktor Parkova i nasada kazao je kako se nada da će ova tvrtka ovu godinu prvi put nakon pet godina završiti u plusu, a iste je nade imao i Edo Meštanek, direktor Prometa. O Prometu će biti zakazana tematska sjednica krajem rujna. 

RANIJE

Sjednica Gradskog vijeća počela je vijećničkim pitanjima za koje se javilo 17 vijećnika. Prvo je postavio Duje Sučić (HDZ), a ticalo se kandidature Splita za Eurobasket 2015. Zanimalo ga je što se po tom pitanju napravilo i ima li Split ikakve šanse da dobije kandidaturu?

Gradonačelnik Ivo Baldasar mu je odgovorio kako Grad o tome nije ništa znao niti je od strane Hrvatskog košarkaškog saveza bio obaviješten.

- Doznali smo iz medija i onda smo se malo raspitali, no od Saveza i dalje nismo dobili odgovor. Iz Ministarstva su nam rekli kako još nije kasno. No, pitanje je koliki bi nam bio financijski benefit, bez obzira što Vlada govorila. Mi ćemo učiniti sve da se kandidiramo, no pitanje je hoćemo li je potvrditi. Vidjet ćemo i odvagati pluseve i minuse. Nisam siguran trebamo li ići u to - kazao je gradonačelnik.

Vijećnika Jakova Prkića s nezavisne liste Marijane Puljak zanimalo je zašto Grad nije uveo zabranu radova u sezoni.

Pročelnik za komunalu Špiro Cokarić odgovorio mu je kako je u zakonu određeno da se ta odredba primjenjuje tek od iduće godine. Gradonačelnik je još pridodao kako će o tome biti pripremljena posebna točka dnevnog reda.

- No, kad pogledate, nakon 10. lipnja i nema nekih većih radova. Ja sam razgovarao s dijelom investitora i prestali su raditi. No, ima slučajeva kada je jedino ljeti moguće raditi, kao sanacija krovišta, a neke zgrade ne mogu čekati jer im je narušena statika. Treba biti oprezan kako ćemo napraviti te zabrane u tim materijalima - zaključio je Baldasar.

Marijana Puljak postavila je pitanje o Žnjanskom platou, odnosno o poplavi ugostiteljskoih objekata uz plaže.

-Temeljem kojih kriterija se izdaje koncesijsko odobrenje i kada se zadnji put provjerilo stanje na terenu? Poštuju li se uvjeti iz ugovora? - zanimalo je Puljak.

Pročelnik Cokarić odgovorio joj je kako su, uz postojeća 26 rješenja, ove godine izdana tri nova.
- Komunalni redari bili su na terenu i utvrdili da neki koriste veću površinu nego im je propisana. Zbog toga su dobili prekršajne naloge - kazao je i dodao kako je optimum 26 objekata te da mnogi koji su tražili nisu dobili dozvole.

Tonći Blažević (HSLS) upozorio je na nered koji vlada na balotalištima.

- Nitko nije protiv balota, ali kako su balotališta ispred zgrada, a zna se igrati dugo u noć, zbog alkohola dolazi do svađa i tuča, pa intervenira policija. Na balotalištima se spaja struja, voda, priključuju frižider, grade nadstrešnice...

- Zašto se ovaj tip zabave ne uredi? - pitao je.

S njim se složio gradonačelnik, kazavši kako se radi o sivoj zoni.
- Donijet ćemo na jednoj od idućih sjednica odluku o tim igrama, a moj će prijedlog biti da se igranje ograniči do ponoći.

Polemika o Zapadnoj obali

Vijećničko pitanje Hrvoja Marušića (HDZ) o investicijama u gradu i Zapadnoj obali preraslo je na kraju u polemiku između njega i gradonačelnika.

- Investicijska klima u gradu je jako loša. Čini mi se, gradonačelniče, da vi aktivno sudjelujete u opstrukciji tih investicija. Svi znamo da ste rekli da ćete osobno odvezivati brodove na zapadnoj obali ako se tamo budu
vezali. Onda ste pod pritiskom dopustili bočno vezanje, što znači deset puta manje brodova i deset puta manji prihod.  Sami ste izjavili Slobodnoj Dalmaciji da ćete sami odvezivati brodove koji se budu vezali. Zašto se trudite spriječiti punjenje proračuna? - zanimalo ga je.

Baldasar mu je odgovorio kako nije točno da je investicijska klima loša, što i sam Marušić zna jer je i njega primio i stavio sve gradske službe na raspolaganje njegovom projektu.

- Na dnevnoj bazi primam niz ljudi, a trenutno je deset poduzetnika na tragu da počne raditi. I krenut će vrlo brzo projekti, jedan za drugim.

Što se tiče Zapadne obale, rekao sam da ću sam odvezivati brodove jer nije bilo pravnih preduvjeta za njihovo vezanje. Brodovi su prošle godine plaćali kazne, a efekt od toga imala je Lučka kapetanija. Zbog negativnog imidža dozvolio sam bočno vezanje brodova i korištenje bitvi kao komunalne opreme Grada. Nisam za to da zapadna obala postane luka nautičkog turizma.

Kad stavite kolpo morto i dozvolite spajanje na struju, to znači potencijalno zatvaranje zapadne obale kao šetnice. Ovako ih možete u svakom trenutku odvezati ako krše komunalni red, a ako je u pitanju luka nautičkog turizma, to se ne može.  Nadamo se da će naša inicijativa da Split dobije status županije riješiti pitanje nadležnosti na Zapadnoj obali - odgovorio mu je gradonačelnik.

Marušić je na to komentirao kako se svi brodovi preko 20 metara svugdje vezuju na sidro, a ne na kolpo morto.

- Ovdje se ne radi o luci nautičkog turizma nego o ljetnom privezištu, ali krmom Vas pozivam da date ostavku ako ste čovjek od riječi - kazao je.

- Vi inzistirate na luci nautičkog turizma, a vi čekajte drugu vlast. Nitko vas ne koči u investicijama i to znate - odgovorio mu je gradonačelnik.

N. LULIĆ
Foto: Nikola Vilić / CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/grad-split-se-zaduzio-za-jos-30-milijuna-kuna-odluke-hdz-a-mogle-bi-postati-izvorni-proizvod-242079 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f419f50993019c323a8edee757bb89b2e486904b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grad+Split+se+zadu%C5%BEio+za+jo%C5%A1+30+milijuna+kuna%3A+%26quot%3BOdluke+HDZ-a+mogle+bi+postati+izvorni+proizvod%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgrad-split-se-zaduzio-za-jos-30-milijuna-kuna-odluke-hdz-a-mogle-bi-postati-izvorni-proizvod-242079 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgrad-split-se-zaduzio-za-jos-30-milijuna-kuna-odluke-hdz-a-mogle-bi-postati-izvorni-proizvod-242079 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => burno u banovini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitburno u banovini

Grad Split se zadužio za još 30 milijuna kuna: "Odluke HDZ-a mogle bi postati izvorni proizvod"

Piše PSD.
30. srpnja 2014. - 18:29
NOVIJE

Splitski gradski vijećnici najviše vole polemizirati i politizirati do besvijesti, sporeći se oko neke točke dnevnog reda, a onda na kraju ili većinom glasova ili jednoglasno podržati tu točku na koju su potrošili sate rasprave.

Ta praksa nije mimoišla ni današnju sjednicu, gdje je točka o zaduženju Grada u iznosu od 30 milijuna kuna na kraju prerasla u politikanstvo i međusobno optuživanje HDZ-a i SDP-a. Na kraju je prihvaćena s 29 glasova za, dok je protiv glasovao samo Hrvoje Marušić (HDZ).

Počelo je izlaganjem Ljiljane Vučetić, pročelnice za financije koja je dala uvodno izlaganje.

- Grad je 2006., 2007. i 2008. godine izdao municipalne obveznice ukupne vrijednosti 180 milijuna kuna za realizaciju gradskih projekata. Do sada je plaćeno 58 milijuna kamata, a ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:15