stdClass Object ( [id] => 1064018 [title] => Gledajući kako se na Rivi vade murve i sade palme stari su Splićani očekivali da po njihovim granama proskakuću mandrili! Bilo je to prije sto godina [alias] => gledajuci-kako-se-na-rivi-vade-murve-i-sade-palme-stari-su-splicani-ocekivali-da-po-njihovim-granama-proskakucu-mandrili-bilo-je-to-prije-sto-godina [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitska je Riva kroz prošlo stoljeće bila ogled za uređenje mnogih obala dalmatinskih gradova i mjesta; idealna šetnica tvori jedinstveni morski trg posvećen samo šetačima, preko koje je promet prvi put zabranjen davne 1921., a definitivno prije nešto manje od četrdeset godina.

Riva je stoljećima bila i glavna splitska pozornica na otvorenom, to je i danas, nekoć u fjeri svetoga Duje i na Krnjevalu, a danas za sva društvena, sportska, glazbena, čak i politička masovna događanja - pojam je "napuniti" Rivu. Pa premda je njezina osnovna namjena još od antičkih vremena lučka, a drugotna rekreativna, kavanska ili modna, jedan od simbola najveće jadranske rive jest baš dekorativni moment - palme.

Makaki i mandrili

Ma koliko neautohtone bile, one nas povezuju s ostatkom Mediterana, ponajviše s afričkom subraćom. Nije čudo da su stari Splićani, gledajući kako se vade murve i sade palme prije ravno stotinu godina - očekivali da po njihovim granama proskakuću makaki i mandrili!

Niz stručnjaka koji se bave Splitom dokazivao je kako palmama tamo nije mjesto jer zaklanjaju pogled na pročelje Dioklecijanove palače, s našim podnebljem baš i nemaju veze, ne daju hlad, no ideal palmi sa splitske Rive postao je uzor svim ostalima pa gotovo da i nema dalmatinskoga maloga mista bez ovog "domaćeg" egzota s toplog juga.

S dr. Stankom Piplovićem, povjesničarom arhitekture, o stogodišnjici sadnje palmi podsjetili smo se na taj hortikulturni zahvat koji je izmijenio izgled splitske Rive.

- U ranijim vremenima na istočnom dijelu Rive bila je luka s dućanima, skladištima i gostionicama. Bio je to najživlji dio grada, mjesto susreta i poslovanja. Na zapadu se produžavalo obično neuređeno žalo i u 19. stoljeću kada se grad počeo jače razvijati tlo te velike površine bilo je zemljano, a prostor neuredan.

Prometno korištenje bilo je vrlo živo: zapadno od grada je staro predgrađe Veli Varoš, gdje su živjeli težaci koji su imali svoja polja, većinom vinograde, na istoku Splita. Da bi došli do zemljišta, prolazili su preko Rive ujutro tamo, a navečer natrag kućama: bila je to svakodnevna kolona karova s konjima, natovarenih magaraca u pratnji koza koje su vodili na pašu. Stoga je zemljano tlo uvijek bilo razrovano, za kiša puno lokava, a za ljetnih suša u oblacima prašine - podsjeća dr. Piplović.

Koncem 19. stoljeća obala i njezina najbliža okolica počele su se uređivati, oko 1880. godine zasađena je čitava obala, prostor oko Monumentalne fontane i poljana obližnjih Prokurativa stablima murve - duda. Međutim velika količina plodova padala je na zemlju, razgazili bi se, pa se stvarao još veći nered i neugodan miris.

Sječa platana

- Još 1910. raspravljalo se o uklanjanju murvi s Rive i sadnji palmi, ali ta ideja nije se provela u djelo. Smatralo se ipak da murve imaju neku prednost, brzo su rasle, davale su hlad i nisu tražile održavanje. Iza Prvog svjetskog rata grad je počeo ubrzano rasti, razvijao se turizam pa se namjeravalo ambijentu dati ugođaj osunčanog Mediterana kako bi bio što privlačniji strancima. To su bili razlozi da su od 1920. do 1922. godine uklonjeni drvoredi murva i zamijenjeni palmama. Ubrzo je to učinjeno i na obližnjim Prokurativama.

Tako je 6. listopada 1920. godine Općinsko upraviteljstvo odlučilo nabaviti palme koje će se zasaditi na obali i još nekim gradskim predjelima. Stabla su odmah naručena, a sadnja je planirana na proljeće. Sredinom veljače 1921. godine počelo je pripremanje terena za sadnju na zapadnom dijelu Rive. Od četiri reda postojećih murvi izvađena su dva i na njihovu mjestu posađene palme. Zatim je 3. listopada posađeno više desetaka palmi na obali, kupljenih u rasadniku na Visu - kaže dr. Piplović, dodajući kako se sadnja palmi pripremala na Marjanu i kod kazališta.

---

image
Stanko Piplović
Nikola Vilić/Cropix
---

U prosincu 1921. godine iskopan je jedan cijeli red stabala na obali i tu posađene palme, a početkom 1922. godine Općina je odlučila zasaditi još jedan red palmi na Francuskoj obali, između klupa. U travnju 1924., na Trumbićevoj obali posađen je red palmi, a uređen je i istočni dio obližnje Senjske ulice. Nasut je tucanik koji je nabijen valjkom, a izveden je i trotoar. Zatim je listopada 1926. godine Općina zasadila palme i na Dioklecijanovoj obali pred kućicama koje su sagrađene po nacrtu austrijskog arhitekta Alfreda Kellera.

- Sadnja palmi ustrajno je nastavljena i poslije, pa su nakon nekoliko godina rasle uzduž čitave obale. Nekoliko lijepih primjeraka darovao je imućni splitski općinar Emil Perišić, a Poljoprivredna ogledna stanica ustupila je veći broj dobro uzgojenih primjeraka sa svog zemljišta. Krajem ožujka 1927. zasađena je južna strana tadašnje Francuske obale, također i slobodni prostori pred crkvom sv. Frane. Na 9. travnja osvanuo je na obali i zadnji red palmi uzduž mora. U žaru velike akcije "opalmenjivanja" bilo je i nesmotrenih postupaka: upravo kod Sv. Frane posječena su velika stabla platana. Kod Bajamontijeve palače gradio je novu kuću advokat dr. R. Pederin, a gradske vlasti nisu mu dozvolile da uklanja platane. Međutim, izvođač radova inž. Dešković posjekao je tri stabla, pa je Općinsko upraviteljstvo podnijelo tužbu državnom odvjetništvu – iznosi dr. Stanko Piplović.

Nastavak 1927.

Općinska uprava odlučila je 1927. godine na obali posaditi palme u dva reda i to u nastavku od Francuske obale na zapad preko Trumbićeve obale, pa se u ožujku iduće godine počelo kopati jame za novi red palmi. Niz se protezao od postojećih palmi preko cijele Trumbićeve obale. Zatim su početkom svibnja zasađene i na Francuskoj obali na mjestima gdje ih do tada nije bilo. Nastavilo se tako sve do danas.

Riva se najprije 1920. počela asfaltirati, a u naše vrijeme je proširena i popločana. Palme su postale dio njezina južnjačkog ugođaja. Bilo je namjera da ih se ukloni jer nisu autohtone, ali se od toga odustalo. I u drugim splitskim ulicama sadili su se drvoredi bagrema, platana, tamarisa i drugih vrsta drveća, ali ne i palme. Tek u vrtu poneke zgrade bila je poneka palma. Jedan od izuzetaka bio je današnji Trg Gaje Bulata, pred ulazom u kazalište posađene su palme, a do danas je ostala samo jedna impozantne visine - zaključuje dr. Piplović.

Igor Belamarić, krajobrazni arhitekt iz "Parkova i nasada", kaže nam kako palme na zapadnom Mediteranu, odnosno na španjolskim i francuskim obalama jesu autohtone, ali samo jedna vrsta - žumara, Chamaerops humilis.

- Takva jedna palma dlanolikog lišća i niskog rasta odavno je posađena u Splitu, a možete je vidjeti ispred crkve svetoga Frane na Obali. U Đardinu imamo kinesku žumaru koja je veoma otporna i može se uzgajati sve do Švedske. Na Rivi dominiraju dvije vrste: Washingtonia iz Kalifornije i Arizone - to su one visoke - dok su niže roda Phoenix ili datuljevac, uvezene s Kanara. Razlikujemo dvije vrste stranih, alohtonih biljaka, arheofite, one koje su donesene prije više od stotinu godina, te neofite uvezene u nedavnoj povijesti, a pored palmi tu, primjerice, na našem području spadaju i agave. Na svijetu je dvije i pol tisuće vrsta palmi u dvjesto rodova, a u Splitu ih je tek nekoliko – objasnio nam je Igor Belamarić, dodajući kako se palme kao "egzotični uvoz" ipak na neki način uklapaju u blizinu Dioklecijanove palače.

Najljepše - u pitaru

- Budući da je Dioklecijan bio fasciniran Egiptom, žitnicom Rimskog Carstva, odakle je dovukao stupove i sfinge, i središnji je trg - Peristil podigao u tom stilu, možemo zamisliti da bi svoju raskošnu građevinu ukrasio i palmama iz Sjeverne Afrike. Po svojoj strukturi palme se razlikuju od svih ostalih stabala i utoliko su zanimljive u našoj sredini. Njihovu sposobnost da rastu na samoj obali i doslovno '"piju" more imaju tek rijetke naše vrste poput tamarisa - navodi Belamarić, kojeg pitamo i kako su palme na Rivi spašene od pomora palmine pipe koji je prije nekoliko godina zahvatio čitav Mediteran i doslovno desetkovao sve palme.

---

image
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
---

- Možda nismo ni svjesni, ali tisuće palmi nestale su u dalmatinskim gradovima i mjestima, posebno s okućnica ili mjesta koje nije bilo moguće štititi onako intenzivno kako su to "Parkovi i nasadi" radili na Rivi. U jednom trenutku, gledajući druge zemlje, poput Italije ili Španjolske, izgledalo je da je s palmama na Rivi zauvijek svršeno. Ali ustrajna prevencija urodila je plodom i čini se da su se zasad "izvukle". Pipa, taj mali nosati nametnik s Nove Gvineje, zanimljivog latinskog imena Curculonidae, rođak potkornjaka, u samo nekoliko godina uspio je uništiti čitave kolonije mediteranskih palmi i još ne znamo kad će ih biti moguće obnoviti – zaključuje Belamarić.

Akademik Nenad Cambj nije zadovoljan izborom palmi na splitskoj Rivi iz više razloga koje je u nekoliko navrata obrazlagao:

- Palme zastiru pogled na pročelje Dioklecijanove palače, a nije čak ni toliko problem u onim iz prvih redova do mora koje su vidljivo niže, nego u visokima, znate onima što imaju izgled lavljeg repa. A tu je i pitanje autohtonosti, palme su uvezeni proizvod koji nije dio ambijenta našeg dijela Mediterana. Tamo gdje su palme autohtone, kao u Kaliforniji, znaju i "upravit" s njima, pa se sade uz duge, široke avenije, što ima više smisla nego ih nabacati pred pročelje jednog od najvrjednijih spomenika kasne antike. Što se mene tiče, palme su najljepše - u pitaru – našalio se akademik Cambj.

Plastični cvit

S njim se slaže i arhitekt Edo Šegvić, koji se godinama bavi ambijentalnom arhitekturom Splita i Dalmacije.

- U svoj projekt ili bolje rečeno viziju splitske Rive ne bih stavio palme, ali bojim se da je to istrošena tema jer ćemo ih još dugo ondje gledati, budući da se oko na njih naviklo. Sjećam se kad sam radio u Iraku godinu i po dana, divili smo se tamošnjim palmama na koje su se domaći ljudi penjali i brali datulje. No, riječ je o sasvim drugačijem ambijentu i palme su tamo savršeno pasale. Ove kod nas mi nekako više nalikuju na plastični cvit koji se nekom svidio pa ga je montirao u svoj ambijent, poput neke kulise – komentira arhitekt Šegvić.

---

image
Na Rivi dominiraju dvije vrste palmi: Washingtonia iz Kalifornije i Arizone - to su one visoke - dok su niže roda Phoenix ili datuljevac, uvezene s Kanara
Saša Burić/Cropix
---

Prof. Ivna Bućan, osnivačica jedinog hrvatskog Školskog botaničkog parka kod Osnovne škole u Kaštel Lukšiću, koji je izrastao u jedan od najbogatijih mediteranskih vrtova na hrvatskoj obali, kao rođena Splićanka jednostavno obožava palme na Rivi:

- Današnji svijet je globalno selo, a bogatstvo jednoga grada i njegova širina pokazuje se i biljnim vrstama koje su uvezene i srasle s ambijentom baš kao što su palme na Rivi. Ako bismo se držali samo onoga što imamo oko kuće, onda bi na Rivi valjda samo smjeli rasti drača i koromač!? Znate li da je prva palma u naše krajeve došla u Gruž 1588. godine, donijeli su je po svoj prilici pomorci Dubrovačke Republike, a ubrzo su se našle i u čuvenom kapetanskom Orebiću, gdje su u vrtovima rasle biljke sa svih strana svijeta. I

spred svih sedam kaštelanskih župnih crkava rastu palme kao ukras i kao biblijske biljke koje se u Svetom pismu spominju preko trideset puta. U zračnoj luci Resnik jedan je od najvećih naših nasada palmi, ima ih oko dvjesto iz 19 vrsta, a u našem Školskom botaničkom parku njegujemo čak trideset različitih vrsta. A Splićani su odavno ponosni na svoje palme, znaju da su izuzetne i da ih ništa ne može zasjeniti, dive im se svi posjetitelji grada, čak je u tradiciji postojalo često žensko ime Palmina i Palma, a u Velome Varošu je i danas Palmina ulica. Split je s palmama tako čvrsto povezan, možda kao ni jedan drugi grad – ističe prof. Bućan.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EGZOT S TOPLOG JUGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => EGZOT S TOPLOG JUGA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-01 18:25:08 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-14 07:40:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-12-14 07:40:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4510 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/01\/15430874.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/01\/15546824.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/01\/15427534.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/01\/15431020.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/01\/15431016.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/01\/15431006.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/01\/15431024.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/01\/15431124.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni arhiv","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Sasa Buri\u0107\/Cropix","Sasa Buri\u0107\/Cropix","Sasa Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ovako je to bilo nekad - predah fakina na karioli uz mladu palmu na Rivi (tre\u0107i je autorov dida \u0160ime)","Stanko Piplovi\u0107","","","","","Na Rivi dominiraju dvije vrste palmi: Washingtonia iz Kalifornije i Arizone - to su one visoke - dok su ni\u017ee roda Phoenix ili datuljevac, uvezene s Kanara",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1256","k_15430874_1280.jpg":"1280x1280","k_15430874_1024.jpg":"1024x1024","k_15430874_640.jpg":"640x640","k_15430874_480.jpg":"480x480","k_15430874_340.jpg":"340x340","k_15430874_220.jpg":"220x220","o_15430874_1280.jpg":"1280x837","o_15430874_1024.jpg":"1024x669","o_15430874_640.jpg":"640x418","o_15430874_480.jpg":"480x314","o_15430874_340.jpg":"340x222","o_15430874_220.jpg":"220x143","h_15430874_1280.jpg":"1280x854","h_15430874_1024.jpg":"1024x683","h_15430874_640.jpg":"640x427","h_15430874_480.jpg":"480x320","h_15430874_340.jpg":"340x227","h_15430874_220.jpg":"220x147","pp_15430874_1280.jpg":"1006x1280","pp_15430874_1024.jpg":"805x1024","pp_15430874_640.jpg":"503x640","pp_15430874_480.jpg":"377x480","pp_15430874_340.jpg":"267x340","pp_15430874_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15546824_1280.jpg":"1280x1280","k_15546824_1024.jpg":"1024x1024","k_15546824_640.jpg":"640x640","k_15546824_480.jpg":"480x480","k_15546824_340.jpg":"340x340","k_15546824_220.jpg":"220x220","o_15546824_1280.jpg":"1280x851","o_15546824_1024.jpg":"1024x681","o_15546824_640.jpg":"640x425","o_15546824_480.jpg":"480x319","o_15546824_340.jpg":"340x226","o_15546824_220.jpg":"220x146","h_15546824_1280.jpg":"1280x854","h_15546824_1024.jpg":"1024x683","h_15546824_640.jpg":"640x427","h_15546824_480.jpg":"480x320","h_15546824_340.jpg":"340x227","h_15546824_220.jpg":"220x147","pp_15546824_1280.jpg":"1006x1280","pp_15546824_1024.jpg":"805x1024","pp_15546824_640.jpg":"503x640","pp_15546824_480.jpg":"377x480","pp_15546824_340.jpg":"267x340","pp_15546824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_15427534_1280.jpg":"1280x1280","k_15427534_1024.jpg":"1024x1024","k_15427534_640.jpg":"640x640","k_15427534_480.jpg":"480x480","k_15427534_340.jpg":"340x340","k_15427534_220.jpg":"220x220","o_15427534_1280.jpg":"1280x1920","o_15427534_1024.jpg":"1024x1536","o_15427534_640.jpg":"640x960","o_15427534_480.jpg":"480x720","o_15427534_340.jpg":"340x510","o_15427534_220.jpg":"220x330","h_15427534_1280.jpg":"1280x854","h_15427534_1024.jpg":"1024x683","h_15427534_640.jpg":"640x427","h_15427534_480.jpg":"480x320","h_15427534_340.jpg":"340x227","h_15427534_220.jpg":"220x147","pp_15427534_1280.jpg":"1006x1280","pp_15427534_1024.jpg":"805x1024","pp_15427534_640.jpg":"503x640","pp_15427534_480.jpg":"377x480","pp_15427534_340.jpg":"267x340","pp_15427534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15431020_1280.jpg":"1280x1280","k_15431020_1024.jpg":"1024x1024","k_15431020_640.jpg":"640x640","k_15431020_480.jpg":"480x480","k_15431020_340.jpg":"340x340","k_15431020_220.jpg":"220x220","o_15431020_1280.jpg":"1280x853","o_15431020_1024.jpg":"1024x682","o_15431020_640.jpg":"640x426","o_15431020_480.jpg":"480x320","o_15431020_340.jpg":"340x226","o_15431020_220.jpg":"220x146","h_15431020_1280.jpg":"1280x854","h_15431020_1024.jpg":"1024x683","h_15431020_640.jpg":"640x427","h_15431020_480.jpg":"480x320","h_15431020_340.jpg":"340x227","h_15431020_220.jpg":"220x147","pp_15431020_1280.jpg":"1006x1280","pp_15431020_1024.jpg":"805x1024","pp_15431020_640.jpg":"503x640","pp_15431020_480.jpg":"377x480","pp_15431020_340.jpg":"267x340","pp_15431020_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_15431016_1280.jpg":"1280x1280","k_15431016_1024.jpg":"1024x1024","k_15431016_640.jpg":"640x640","k_15431016_480.jpg":"480x480","k_15431016_340.jpg":"340x340","k_15431016_220.jpg":"220x220","o_15431016_1280.jpg":"1280x1920","o_15431016_1024.jpg":"1024x1536","o_15431016_640.jpg":"640x960","o_15431016_480.jpg":"480x720","o_15431016_340.jpg":"340x510","o_15431016_220.jpg":"220x330","h_15431016_1280.jpg":"1280x854","h_15431016_1024.jpg":"1024x683","h_15431016_640.jpg":"640x427","h_15431016_480.jpg":"480x320","h_15431016_340.jpg":"340x227","h_15431016_220.jpg":"220x147","pp_15431016_1280.jpg":"1006x1280","pp_15431016_1024.jpg":"805x1024","pp_15431016_640.jpg":"503x640","pp_15431016_480.jpg":"377x480","pp_15431016_340.jpg":"267x340","pp_15431016_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_15431006_1280.jpg":"1280x1280","k_15431006_1024.jpg":"1024x1024","k_15431006_640.jpg":"640x640","k_15431006_480.jpg":"480x480","k_15431006_340.jpg":"340x340","k_15431006_220.jpg":"220x220","o_15431006_1280.jpg":"1280x1920","o_15431006_1024.jpg":"1024x1536","o_15431006_640.jpg":"640x960","o_15431006_480.jpg":"480x720","o_15431006_340.jpg":"340x510","o_15431006_220.jpg":"220x330","h_15431006_1280.jpg":"1280x854","h_15431006_1024.jpg":"1024x683","h_15431006_640.jpg":"640x427","h_15431006_480.jpg":"480x320","h_15431006_340.jpg":"340x227","h_15431006_220.jpg":"220x147","pp_15431006_1280.jpg":"1006x1280","pp_15431006_1024.jpg":"805x1024","pp_15431006_640.jpg":"503x640","pp_15431006_480.jpg":"377x480","pp_15431006_340.jpg":"267x340","pp_15431006_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15431024_1280.jpg":"1280x1280","k_15431024_1024.jpg":"1024x1024","k_15431024_640.jpg":"640x640","k_15431024_480.jpg":"480x480","k_15431024_340.jpg":"340x340","k_15431024_220.jpg":"220x220","o_15431024_1280.jpg":"1280x853","o_15431024_1024.jpg":"1024x682","o_15431024_640.jpg":"640x426","o_15431024_480.jpg":"480x320","o_15431024_340.jpg":"340x226","o_15431024_220.jpg":"220x146","h_15431024_1280.jpg":"1280x854","h_15431024_1024.jpg":"1024x683","h_15431024_640.jpg":"640x427","h_15431024_480.jpg":"480x320","h_15431024_340.jpg":"340x227","h_15431024_220.jpg":"220x147","pp_15431024_1280.jpg":"1006x1280","pp_15431024_1024.jpg":"805x1024","pp_15431024_640.jpg":"503x640","pp_15431024_480.jpg":"377x480","pp_15431024_340.jpg":"267x340","pp_15431024_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1246","k_15431124_1280.jpg":"1280x1280","k_15431124_1024.jpg":"1024x1024","k_15431124_640.jpg":"640x640","k_15431124_480.jpg":"480x480","k_15431124_340.jpg":"340x340","k_15431124_220.jpg":"220x220","o_15431124_1280.jpg":"1280x830","o_15431124_1024.jpg":"1024x664","o_15431124_640.jpg":"640x415","o_15431124_480.jpg":"480x311","o_15431124_340.jpg":"340x220","o_15431124_220.jpg":"220x142","h_15431124_1280.jpg":"1280x854","h_15431124_1024.jpg":"1024x683","h_15431124_640.jpg":"640x427","h_15431124_480.jpg":"480x320","h_15431124_340.jpg":"340x227","h_15431124_220.jpg":"220x147","pp_15431124_1280.jpg":"1006x1280","pp_15431124_1024.jpg":"805x1024","pp_15431124_640.jpg":"503x640","pp_15431124_480.jpg":"377x480","pp_15431124_340.jpg":"267x340","pp_15431124_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7587306 Threads: 3 Questions: 1547535707 Slow queries: 4713368 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111117535 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/gledajuci-kako-se-na-rivi-vade-murve-i-sade-palme-stari-su-splicani-ocekivali-da-po-njihovim-granama-proskakucu-mandrili-bilo-je-to-prije-sto-godina-1064018 [printLink] => /split/gledajuci-kako-se-na-rivi-vade-murve-i-sade-palme-stari-su-splicani-ocekivali-da-po-njihovim-granama-proskakucu-mandrili-bilo-je-to-prije-sto-godina-1064018?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 353416 [name] => palme [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palme [link] => /tag/palme ) [1] => stdClass Object ( [id] => 274644 [name] => Riva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => riva [link] => /tag/riva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EGZOT S TOPLOG JUGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gledajući kako se na Rivi vade murve i sade palme stari su Splićani očekivali da po njihovim granama proskakuću mandrili! Bilo je to prije sto godina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15430874.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni arhiv [mainImageDesc] => Ovako je to bilo nekad - predah fakina na karioli uz mladu palmu na Rivi (treći je autorov dida Šime) [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15430874.jpg [title] => Ovako je to bilo nekad - predah fakina na karioli uz mladu palmu na Rivi (treći je autorov dida Šime) Privatni arhiv ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15546824.jpg [title] => Stanko Piplović Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15427534.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15431020.jpg [title] => Sasa Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15431016.jpg [title] => Sasa Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15431006.jpg [title] => Sasa Burić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15431024.jpg [title] => Na Rivi dominiraju dvije vrste palmi: Washingtonia iz Kalifornije i Arizone - to su one visoke - dok su niže roda Phoenix ili datuljevac, uvezene s Kanara Saša Burić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/01/15431124.jpg [title] => Božidar Vukičević/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splitska je Riva kroz prošlo stoljeće bila ogled za uređenje mnogih obala dalmatinskih gradova i mjesta; idealna šetnica tvori jedinstveni morski trg posvećen samo šetačima, preko koje je promet prvi put zabranjen davne 1921., a definitivno prije nešto manje od četrdeset godina.

Riva je stoljećima bila i glavna splitska pozornica na otvorenom, to je i danas, nekoć u fjeri svetoga Duje i na Krnjevalu, a danas za sva društvena, sportska, glazbena, čak i politička masovna događanja - pojam je "napuniti" Rivu. Pa premda je njezina osnovna namjena još od antičkih vremena lučka, a drugotna rekreativna, kavanska ili modna, jedan od simbola najveće jadranske rive jest baš dekorativni moment - palme.

Makaki i mandrili

Ma koliko neautohtone bile, one nas povezuju s ostatkom Mediterana, ponajviše s afričkom subraćom. Nije čudo da su stari Splićani, gledajući kako se vade murve i sade palme prije ravno stotinu godina - očekivali da po njihovim granama proskakuću makaki i mandrili!

Niz stručnjaka koji se bave Splitom dokazivao je kako palmama tamo nije mjesto jer zaklanjaju pogled na pročelje Dioklecijanove palače, s našim podnebljem baš i nemaju veze, ne daju hlad, no ideal palmi sa splitske Rive postao je uzor svim ostalima pa gotovo da i nema dalmatinskoga maloga mista bez ovog "domaćeg" egzota s toplog juga.

S dr. Stankom Piplovićem, povjesničarom arhitekture, o stogodišnjici sadnje palmi podsjetili smo se na taj hortikulturni zahvat koji je izmijenio izgled splitske Rive.

- U ranijim vremenima na istočnom dijelu Rive bila je luka s dućanima, skladištima i gostionicama. Bio je to najživlji dio grada, mjesto susreta i poslovanja. Na zapadu se produžavalo obično neuređeno žalo i u 19. stoljeću kada se grad počeo jače razvijati tlo te velike površine bilo je zemljano, a prostor neuredan.

Prometno korištenje bilo je vrlo živo: zapadno od grada je staro predgrađe Veli Varoš, gdje su živjeli težaci koji su imali svoja polja, većinom vinograde, na istoku Splita. Da bi došli do zemljišta, prolazili su preko Rive ujutro tamo, a navečer natrag kućama: bila je to svakodnevna kolona karova s konjima, natovarenih magaraca u pratnji koza koje su vodili na pašu. Stoga je zemljano tlo uvijek bilo razrovano, za kiša puno lokava, a za ljetnih suša u oblacima prašine - podsjeća dr. Piplović.

Koncem 19. stoljeća obala i njezina najbliža okolica počele su se uređivati, oko 1880. godine zasađena je čitava obala, prostor oko Monumentalne fontane i poljana obližnjih Prokurativa stablima murve - duda. Međutim velika količina plodova padala je na zemlju, razgazili bi se, pa se stvarao još veći nered i neugodan miris.

Sječa platana

- Još 1910. raspravljalo se o uklanjanju murvi s Rive i sadnji palmi, ali ta ideja nije se provela u djelo. Smatralo se ipak da murve imaju neku prednost, brzo su rasle, davale su hlad i nisu tražile održavanje. Iza Prvog svjetskog rata grad je počeo ubrzano rasti, razvijao se turizam pa se namjeravalo ambijentu dati ugođaj osunčanog Mediterana kako bi bio što privlačniji strancima. To su bili razlozi da su od 1920. do 1922. godine uklonjeni drvoredi murva i zamijenjeni palmama. Ubrzo je to učinjeno i na obližnjim Prokurativama.

Tako je 6. listopada 1920. godine Općinsko upraviteljstvo odlučilo nabaviti palme koje će se zasaditi na obali i još nekim gradskim predjelima. Stabla su odmah naručena, a sadnja je planirana na proljeće. Sredinom veljače 1921. godine počelo je pripremanje terena za sadnju na zapadnom dijelu Rive. Od četiri reda postojećih murvi izvađena su dva i na njihovu mjestu posađene palme. Zatim je 3. listopada posađeno više desetaka palmi na obali, kupljenih u rasadniku na Visu - kaže dr. Piplović, dodajući kako se sadnja palmi pripremala na Marjanu i kod kazališta.

---

image
Stanko Piplović
Nikola Vilić/Cropix
---

U prosincu 1921. godine iskopan je jedan cijeli red stabala na obali i tu posađene palme, a početkom 1922. godine Općina je odlučila zasaditi još jedan red palmi na Francuskoj obali, između klupa. U travnju 1924., na Trumbićevoj obali posađen je red palmi, a uređen je i istočni dio obližnje Senjske ulice. Nasut je tucanik koji je nabijen valjkom, a izveden je i trotoar. Zatim je listopada 1926. godine Općina zasadila palme i na Dioklecijanovoj obali pred kućicama koje su sagrađene po nacrtu austrijskog arhitekta Alfreda Kellera.

- Sadnja palmi ustrajno je nastavljena i poslije, pa su nakon nekoliko godina rasle uzduž čitave obale. Nekoliko lijepih primjeraka darovao je imućni splitski općinar Emil Perišić, a Poljoprivredna ogledna stanica ustupila je veći broj dobro uzgojenih primjeraka sa svog zemljišta. Krajem ožujka 1927. zasađena je južna strana tadašnje Francuske obale, također i slobodni prostori pred crkvom sv. Frane. Na 9. travnja osvanuo je na obali i zadnji red palmi uzduž mora. U žaru velike akcije "opalmenjivanja" bilo je i nesmotrenih postupaka: upravo kod Sv. Frane posječena su velika stabla platana. Kod Bajamontijeve palače gradio je novu kuću advokat dr. R. Pederin, a gradske vlasti nisu mu dozvolile da uklanja platane. Međutim, izvođač radova inž. Dešković posjekao je tri stabla, pa je Općinsko upraviteljstvo podnijelo tužbu državnom odvjetništvu – iznosi dr. Stanko Piplović.

Nastavak 1927.

Općinska uprava odlučila je 1927. godine na obali posaditi palme u dva reda i to u nastavku od Francuske obale na zapad preko Trumbićeve obale, pa se u ožujku iduće godine počelo kopati jame za novi red palmi. Niz se protezao od postojećih palmi preko cijele Trumbićeve obale. Zatim su početkom svibnja zasađene i na Francuskoj obali na mjestima gdje ih do tada nije bilo. Nastavilo se tako sve do danas.

Riva se najprije 1920. počela asfaltirati, a u naše vrijeme je proširena i popločana. Palme su postale dio njezina južnjačkog ugođaja. Bilo je namjera da ih se ukloni jer nisu autohtone, ali se od toga odustalo. I u drugim splitskim ulicama sadili su se drvoredi bagrema, platana, tamarisa i drugih vrsta drveća, ali ne i palme. Tek u vrtu poneke zgrade bila je poneka palma. Jedan od izuzetaka bio je današnji Trg Gaje Bulata, pred ulazom u kazalište posađene su palme, a do danas je ostala samo jedna impozantne visine - zaključuje dr. Piplović.

Igor Belamarić, krajobrazni arhitekt iz "Parkova i nasada", kaže nam kako palme na zapadnom Mediteranu, odnosno na španjolskim i francuskim obalama jesu autohtone, ali samo jedna vrsta - žumara, Chamaerops humilis.

- Takva jedna palma dlanolikog lišća i niskog rasta odavno je posađena u Splitu, a možete je vidjeti ispred crkve svetoga Frane na Obali. U Đardinu imamo kinesku žumaru koja je veoma otporna i može se uzgajati sve do Švedske. Na Rivi dominiraju dvije vrste: Washingtonia iz Kalifornije i Arizone - to su one visoke - dok su niže roda Phoenix ili datuljevac, uvezene s Kanara. Razlikujemo dvije vrste stranih, alohtonih biljaka, arheofite, one koje su donesene prije više od stotinu godina, te neofite uvezene u nedavnoj povijesti, a pored palmi tu, primjerice, na našem području spadaju i agave. Na svijetu je dvije i pol tisuće vrsta palmi u dvjesto rodova, a u Splitu ih je tek nekoliko – objasnio nam je Igor Belamarić, dodajući kako se palme kao "egzotični uvoz" ipak na neki način uklapaju u blizinu Dioklecijanove palače.

Najljepše - u pitaru

- Budući da je Dioklecijan bio fasciniran Egiptom, žitnicom Rimskog Carstva, odakle je dovukao stupove i sfinge, i središnji je trg - Peristil podigao u tom stilu, možemo zamisliti da bi svoju raskošnu građevinu ukrasio i palmama iz Sjeverne Afrike. Po svojoj strukturi palme se razlikuju od svih ostalih stabala i utoliko su zanimljive u našoj sredini. Njihovu sposobnost da rastu na samoj obali i doslovno '"piju" more imaju tek rijetke naše vrste poput tamarisa - navodi Belamarić, kojeg pitamo i kako su palme na Rivi spašene od pomora palmine pipe koji je prije nekoliko godina zahvatio čitav Mediteran i doslovno desetkovao sve palme.

---

image
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
---

- Možda nismo ni svjesni, ali tisuće palmi nestale su u dalmatinskim gradovima i mjestima, posebno s okućnica ili mjesta koje nije bilo moguće štititi onako intenzivno kako su to "Parkovi i nasadi" radili na Rivi. U jednom trenutku, gledajući druge zemlje, poput Italije ili Španjolske, izgledalo je da je s palmama na Rivi zauvijek svršeno. Ali ustrajna prevencija urodila je plodom i čini se da su se zasad "izvukle". Pipa, taj mali nosati nametnik s Nove Gvineje, zanimljivog latinskog imena Curculonidae, rođak potkornjaka, u samo nekoliko godina uspio je uništiti čitave kolonije mediteranskih palmi i još ne znamo kad će ih biti moguće obnoviti – zaključuje Belamarić.

Akademik Nenad Cambj nije zadovoljan izborom palmi na splitskoj Rivi iz više razloga koje je u nekoliko navrata obrazlagao:

- Palme zastiru pogled na pročelje Dioklecijanove palače, a nije čak ni toliko problem u onim iz prvih redova do mora koje su vidljivo niže, nego u visokima, znate onima što imaju izgled lavljeg repa. A tu je i pitanje autohtonosti, palme su uvezeni proizvod koji nije dio ambijenta našeg dijela Mediterana. Tamo gdje su palme autohtone, kao u Kaliforniji, znaju i "upravit" s njima, pa se sade uz duge, široke avenije, što ima više smisla nego ih nabacati pred pročelje jednog od najvrjednijih spomenika kasne antike. Što se mene tiče, palme su najljepše - u pitaru – našalio se akademik Cambj.

Plastični cvit

S njim se slaže i arhitekt Edo Šegvić, koji se godinama bavi ambijentalnom arhitekturom Splita i Dalmacije.

- U svoj projekt ili bolje rečeno viziju splitske Rive ne bih stavio palme, ali bojim se da je to istrošena tema jer ćemo ih još dugo ondje gledati, budući da se oko na njih naviklo. Sjećam se kad sam radio u Iraku godinu i po dana, divili smo se tamošnjim palmama na koje su se domaći ljudi penjali i brali datulje. No, riječ je o sasvim drugačijem ambijentu i palme su tamo savršeno pasale. Ove kod nas mi nekako više nalikuju na plastični cvit koji se nekom svidio pa ga je montirao u svoj ambijent, poput neke kulise – komentira arhitekt Šegvić.

---

image
Na Rivi dominiraju dvije vrste palmi: Washingtonia iz Kalifornije i Arizone - to su one visoke - dok su niže roda Phoenix ili datuljevac, uvezene s Kanara
Saša Burić/Cropix
---

Prof. Ivna Bućan, osnivačica jedinog hrvatskog Školskog botaničkog parka kod Osnovne škole u Kaštel Lukšiću, koji je izrastao u jedan od najbogatijih mediteranskih vrtova na hrvatskoj obali, kao rođena Splićanka jednostavno obožava palme na Rivi:

- Današnji svijet je globalno selo, a bogatstvo jednoga grada i njegova širina pokazuje se i biljnim vrstama koje su uvezene i srasle s ambijentom baš kao što su palme na Rivi. Ako bismo se držali samo onoga što imamo oko kuće, onda bi na Rivi valjda samo smjeli rasti drača i koromač!? Znate li da je prva palma u naše krajeve došla u Gruž 1588. godine, donijeli su je po svoj prilici pomorci Dubrovačke Republike, a ubrzo su se našle i u čuvenom kapetanskom Orebiću, gdje su u vrtovima rasle biljke sa svih strana svijeta. I

spred svih sedam kaštelanskih župnih crkava rastu palme kao ukras i kao biblijske biljke koje se u Svetom pismu spominju preko trideset puta. U zračnoj luci Resnik jedan je od najvećih naših nasada palmi, ima ih oko dvjesto iz 19 vrsta, a u našem Školskom botaničkom parku njegujemo čak trideset različitih vrsta. A Splićani su odavno ponosni na svoje palme, znaju da su izuzetne i da ih ništa ne može zasjeniti, dive im se svi posjetitelji grada, čak je u tradiciji postojalo često žensko ime Palmina i Palma, a u Velome Varošu je i danas Palmina ulica. Split je s palmama tako čvrsto povezan, možda kao ni jedan drugi grad – ističe prof. Bućan.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni arhiv Nikola Vilić/Cropix Paun Paunović/Cropix Sasa Burić/Cropix Sasa Burić/Cropix Sasa Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
Privatni arhiv
Ovako je to bilo nekad - predah fakina na karioli uz mladu palmu na Rivi (treći je autorov dida Šime)
Nikola Vilić/Cropix
Stanko Piplović
Saša Burić/Cropix
Na Rivi dominiraju dvije vrste palmi: Washingtonia iz Kalifornije i Arizone - to su one visoke - dok su niže roda Phoenix ili datuljevac, uvezene s Kanara
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/gledajuci-kako-se-na-rivi-vade-murve-i-sade-palme-stari-su-splicani-ocekivali-da-po-njihovim-granama-proskakucu-mandrili-bilo-je-to-prije-sto-godina-1064018 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bd8ad463998cfd1e41002a6df421e4385ec6d302 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gledaju%C4%87i+kako+se+na+Rivi+vade+murve+i+sade+palme+stari+su+Spli%C4%87ani+o%C4%8Dekivali+da+po+njihovim+granama+proskaku%C4%87u+mandrili%21+Bilo+je+to+prije+sto+godina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgledajuci-kako-se-na-rivi-vade-murve-i-sade-palme-stari-su-splicani-ocekivali-da-po-njihovim-granama-proskakucu-mandrili-bilo-je-to-prije-sto-godina-1064018 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgledajuci-kako-se-na-rivi-vade-murve-i-sade-palme-stari-su-splicani-ocekivali-da-po-njihovim-granama-proskakucu-mandrili-bilo-je-to-prije-sto-godina-1064018 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EGZOT S TOPLOG JUGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SplitEGZOT S TOPLOG JUGA

Gledajući kako se na Rivi vade murve i sade palme stari su Splićani očekivali da po njihovim granama proskakuću mandrili! Bilo je to prije sto godina

14. prosinca 2020. - 08:40

Splitska je Riva kroz prošlo stoljeće bila ogled za uređenje mnogih obala dalmatinskih gradova i mjesta; idealna šetnica tvori jedinstveni morski trg posvećen samo šetačima, preko koje je promet prvi put zabranjen davne 1921., a definitivno prije nešto manje od četrdeset godina.

Riva je stoljećima bila i glavna splitska pozornica na otvorenom, to je i danas, nekoć u fjeri svetoga Duje i na Krnjevalu, a danas za sva društvena, sportska, glazbena, čak i politička masovna događanja - pojam je "napuniti" Rivu. Pa premda je njezina osnovna namjena još od antičkih vremena lučka, a drugotna rekreativna, kavanska ili modna, jedan od simbola najveće jadranske rive jest baš dekorativni moment - palme.

Makaki i mandrili

Ma koliko neautohtone bile, one nas povezuju s ostatkom Medite...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 04:50