stdClass Object ( [id] => 98181 [title] => FEŠTA SVETOG DUJE Biskup Štambuk: Što je istina? Radi li se na tome? (FOTOGALERIJA) [alias] => festa-svetog-duje-biskup-stambuk-sto-je-istina-radi-li-se-na-tome-fotogalerija [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sv. Duje se i ove godine pobrinija da na njegov dan, kada ponosno na procesiji nose njegov kip i svete kosti, ne pada kiša.

Pripali smo se već kad je jučer prid zoru opalila nevera s pljuščinon i gromovima, da će fjera našega patrona doć u pitanje, kad ono – dočekalo nas lipo i sunčano jutro, puna Riva svita i svih mogućih zvukova – s brojnih razglasa vjernike pozdravlja naš nadbiskup Marin Barišić, klepatalice klapaju u dičijin rukama, vrte se zjogatuli, pivaju svirci, cijuču ćukci i tići na baterije, iz kafića trešti dalmatinska glazba, ćakulaju furešti na svojin jezicima, pa se domaća splitska i dikoja vlaška rič utopila u tom sveopćem žamoru. Ali, baš to je fešta sv. Duje - da nije tog šarenila, ne bi valjalo.

Ka šta i priliči, Dan grada uvik je prilika da se na sunce pokaže pusta drvenarija koju su izradile vridne trudbeničke ruke.

Tako smo udrili besidu na Pazaru s Mehom Pijalićem, koji je sa svojin proizvodima do Splita potega lipo iz Rovinja.

-Na feštu sv. Duje dolazim od 1963. godine. Tada se puno više kupovalo, a zadnjih godina mi se čini kako je svaka sljedeća lošija od prethodne – malo nan se požalija šjor Pijalić. Unatoč tome, kod njega na banku uvik gužva – domaćice se uvatile pribirat po daskama za rizanje, varjačama, kacijolama, a dobro su se prodavale metle i male drvene žlice koje su se mogle nać već za pet kuna komad.

Par banaka dalje – jači spol mirija je motike, lopate, peke i ostale poljoprivredne alate ne bi li prigodno uštedili koju kunu u ionako danas tankim takujinima.
Priko Rive smo posli Pazara krenili prema Matejušci, di su iza podne imali pucat Dubrovački trombunjeri, ali prije nego smo došli do njih, na početku mandrača na putu nan se naša – konj!

Naime, članovi „Konjičkog kluba Split“ Antonija Kurobasa i Stipe Boko doveli su iz Ogorja dičici po prvi put za sv. Duju ponija Maksa, koji je mirno brstija travicu, sve dok nije zapuca prvi trombun, pa se bidna beštija pripala, ma svejedno nije prista mumat spizu koju je dobija.

Za đir s Maksom valjalo je dat 20 kuna, a na svojin je leđima ponija sigurno najmlađeg jahača u povijesti Kluba – maloga Luku iz Varoša starog svega misec i po dana!

Kako smo već spomenili, na Velikom mulu na Matejušci, pucali su Dubrovački trombunjeri, i to toliko puta da su nan svima tribali čepići za uši, a ni cvike nisu bile naodmet, jer od pustog baruta, nisi vidija prst prid noson. Ispucali su, kaže nam njihov zapovjednik Stjepo Masle, 130 tira streljiva.

-Tradicija trombunjera stara je sedan stoljeća. Trombuni koje vidite, rađeni su u prošlom stoljeću u Vinkovcima – priča nan gospar Stjepo, koji sa svojih 30 trombunjera stoji „ka napeta puška“.

Govori biskupa

Svečanim euharistijskim slavljem, koje jej rivi uz sudjelovanje desetaka tisuća vjernika predvodio hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk, Splitsko-makarska nadbiskupija i grad Split proslavili su svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma, biskupa i mučenika prvih kršćanskih stoljeća.

Pozdravnu riječ uputio je domaćin splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Pozdravivši sve nazočne, one koji su bili spriječeni doći, te one koji prate misu preko malih ekrana i radija nadbiskup Barišić je istaknuo da je "sveti Dujam simbol i memorija naše prošlosti ali i putokaz nove budućnosti. Duboki su korijeni povijesti, vjere i kulture u gradu Splitu i na ovome tlu.

Vremena se i okolnosti mijenjaju, ali čovjek spontano osjeća i jasno prepoznaje što su stvarne vrijednosti koje ne prolaze. Sveti Dujam je snažni glasnik i trajni svjedok tih vrednota. I danas smo svjesni toga. Svima nam je, uza sve naše razlike, itekako važna pravda i mir, istina i sloboda, društvena snošljivost i utjelovljena vjera, bogoljublje i čovjekoljublje, u obitelji i društvu, u Crkvi i Domovini, kao i odgovorna suradnja za zajedničko dobro u gradu i državi. Doista, u današnjim nam izazovima i poteškoćama treba više međusobnog razumijevanja i poštovanja, istinske etičnosti i duboke vjere, te u tom duhu više optimizma i nade".

U propovijedi mons. Štambuk kratko je i usporedno prikazao živote Dioklecijana, imperatora, progonitelja i mučitelja, te sv. Dujma, biskupa, progonjenog mučenika. U prikazu njihovih života biskup Štambuk, zajedno s Poncijem Pilatom, postavlja pitanje: "Što je istina?" Poput Poncija Pilata koji pere ruke od vlastite odgovornosti, a ipak osuđuje nevinog čovjeka, ujedno Boga, tijekom povijesti brojne osobe, vjernici i nevjernici, ponavljaju pitanje: "Što je istina?" te perući ruke olako dozvoljavaju da se krše Božji zakoni te vrijeđa dostojanstvo ljudskog života. Biskup upozorava da kad se Boga ukloni s pozornice ljudskog života sve postaje moguće: "Kad čovjek uzdigne sebe do božanstva – svako je zlo moguće! Ako se isključi Bog, a čovjek postane mjerom koja se uvažava, prestaju vrijediti i naravni Božji zakoni. 'Dizanje ruku' postaje ritual u kojem se u konačnici zaboravlja i čovjek. Onda i laž zamijeni istinu, onda i zlo postaje lijepo, grijeh postaje privlačan, vrijednosti se izvrću do iznemoglosti". To izvrtanje vrijednosti biskup Štambuk prepoznaje na mnogim područjima društvenog života. Potom spominje ozakonjeno ubijanje nerođenih kao najteži oblik izvrnutih vrijednosti, što nije drugo doli pokazatelj one "diktature relativizma" prema kojoj su izjednačeni dobro i zlo, Bog i vrag, ubojice i žrtve.

U propovijedi mons. Štambuk je pred pitanje istine stavio današnje kršćane u Hrvatskoj, instituciju demokracije, sve građane, sredstva društvenog priopćavanja i samu politiku. Tako pita mlade krizmanike što je njihova istina: "Glumiš li kršćanina ili u tebi živi istinska vjera u Boga? Duje ili Dioklecijan, tko ti se više sviđa, tko je za tebe 'in'?" Biskup se pita živimo li doista u demokratskom društvu kad se mediji obrušavaju na nečije mišljenje, dok drugi imaju neograničen pristup medijima u širenju vlastitih ideja. Obzirom na javne uglednike u Hrvatskoj biskup se pita što je istina o Jasenovcu, o Bleiburgu, jamama, zatvorima, kolonama smrti. "Kako to da nam se događa da se za ista zlodjela neki proglašavaju herojima, a oni drugi i drugačiji, zločincima? Za ista zlodjela!" Kakvu istinu, u nastavku se pita mons. Štambuk, imaju i šire sredstva društvenog priopćavanja koja su postala bilteni "crne kronike", gdje gotovo nije moguće pročitati ni riječi o svijetlim primjerima osobne i obiteljske požrtvovnosti i ljubavi prema životu, čovjeku, Domovini. Kakva je istina svjetskih političkih moćnika u njihovu odnosu prema Hrvatskoj i Hrvatima? Kakva je istina koja jedne unaprijed prihvaća i odobrava, a druge odbacuje, bez obzira na njihovo slugansko podilaženje i ponašanje.

U prigodi pete obljetnice službe Kristova namjesnika pape Benedikta XVI. Splitsko-makarska nadbiskupija je Papi uputila pismo čestitke, pozdrava, poštovanja i odanosti, koje je na kraju mise pročitao nadbiskup Barišić. "Sveti Oče, Petre novih vremena, danas, s radosnog euharistijskog slavlja, s naše splitske rive, uz pozdrave i odanost, upućujemo i svoje molitve Gospodinu da Vam po zagovoru svetoga Dujma, čije relikvije se nalaze blizu Vas, uz vašu Lateransku baziliku, udijeli obilje svojih milosti i dobro zdravlje! Ponosni smo na Vas! Vi ste blagoslov Božji Kristovoj crkvi i današnjem svijetu. Pozdravljamo Vas u uskrsnoj radosti i molimo Vaš očinski blagoslov! Vaši Splićani, potomci svetoga Dujma!", poručio je splitsko-makarski nadbiskup zahvalivši svima koji su pridonijeli ljepoti ove proslave te zaželjevši cijeloj mladeži iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine sretan put i radostan sutrašnji susret u Zadru.

Uz domaćina nadbiskupa Barišića, u slavlju je sudjelovalo sedam biskupa, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, vojni biskup u RH Juraj Jezerinac, biskupi Splitske metropolije: hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, šibenski Ante Ivas, kotorski Ilija Janjić, umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Ante Jurić te križevački vladika Nikola Kekić, generalni vikar mons. Ivan Ćubelić, Metropolitanski kaptol na čelu s prepozitom mons. Dragom Šimundžom, počasni kanonik kaptola i prijatelj iz nadbiskupije Paderborn mons. Bruno Kresing; katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, franjevački provincijal fra Željko Tolić, izaslanici biskupa i provincijala te oko stotinu svećenika, kako dijecezanskih tako i redovničkih sa svojim provincijalima.

IKA


Familija Rinkovec

'Ko još ne zna za familiju Rinkovec, koja već skoro 60 godina na istome mistu svake godine prodaje svirce, ne triba ni dolazit na feštu sv. Duje.

Ove godine i oni su se prilagodili recesiji, pa su spustili cijene za nekih 20 posto. Najmanji su se tako prodavali već za deset kuna, a najveći za 30.

Trišnje

Osim šta nan svima na pamet 7. svibnja padne, a ko drugi nego sv. Duje, padnu nan i - prve trišnje. Iako je u njima još malo slasti, sinjali smo ih na par mista na Pazaru, a koštale su između 20 i čak 35 kuna. Te po 35 došle su iz Podstrane, ali od svih šta smo probali, bile su najslađe.

Bob je isto dobro kurija i to onaj očišćeni koji se u vrećicama od 35 deka prodava po 20 kuna. Onaj u mahuni duplo je jeftiniji, ali kako je vrime novac, nikome se ne da čistit.

Drvena pašara s latinskinm idrom


Ne viđamo svaki dan u mandraču na Matejušci drvenu pašaru s latinskinm idrom, ali evo, sv. Duje nam je i to omogućija.

Šjor Anto Domić, rečeni Antiša, zaputija se s njim iz Slatina na Čiovu put Splita na fjeru. Posluša je malo misu, prošeta gradon, marenda i već oko jedne ure odjedrija put Čiova. Brod s kojin je doša napravljen je davne 1851., a on i brat kupili su ga 1946. nakon Drugog svjetskog rata. Otkako ga je kupija idro nije minja, pa mu evo, dura već 64. godinu. A kako ga služi tako stari brod, pitali smo ga.

-Služi me bolje nego žena – spremno će. Čovik je 35 godin radija ka pomorac u Jadroliniji, more mu je u krvi, a sada u penziji jedri za gušt, bez obaveze, dikod ode u ribe, jednom riči – gušta.

Pet iljada porcija njoki s plodovima mora i verdurom

I ove je godine Grad Split u suradnji sa Savezom kuhara mediteranskih i europskih regija na blagdan sv. Dujma organizirao feštu spize i pića na Peškariji, di se podililo oko pet iljada porcija njoki s plodovima mora i verdurom.

Iako je podjela porcija bila zakazana za 12.30 sati, ogromni bronzin osta je prazan već oko podne.

-Počeli smo dilit ranije da nan ne bi zagorila spiza, ode to baš ne možemo regulirat – pojasnija nam je Miro Bogdanović, predsjednik Saveza. Ali taj vremenski pomak nimalo nije poremetija planove našim brojnim sugrađanima, a ni turistima, posebice Japancima koji su se sladili besplatnom spizom.

Za podilit pet iljada porcija bilo je potribno pribavit 500 kila njoka, 100 kila repova kozica, 100 kila liganja, 50 kila dagnji, 100 kila verdure, 20 litara maslinova ulja i 50 litara šalše.

Nad gigantskon tećon stražarilo je 15 kuvara, a pomogalo je još 30 volontera – članova Udruge „Lastavice“ i gimnazijalaca.

f. babić, n. lulić
Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX, paun paunović / cropix

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-05-07 11:38:37 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-02-02 18:57:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-05-07 15:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17447 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2010\/05\/07\/Novosti\/dujamttt_thumb.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje5-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje18-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje17-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje16-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje15-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje14-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje12-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje11-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje10-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje9-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje8-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje7-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje6-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/duje_procesija-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje4-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje3-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje2-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje1-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/sveti_duje-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/procesija_duje7-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/procesija_duje6-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/procesija_duje2-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/procesija_duje8-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/duje_procesija5-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/duje_procesija3-070510.jpg","\/Archive\/Images\/2010\/05\/07\/Estrada\/duje\/duje_procesija1-070510.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"468x312"},{"size0":"361x550"},{"size0":"700x460"},{"size0":"700x458"},{"size0":"359x550"},{"size0":"360x550"},{"size0":"700x460"},{"size0":"360x550"},{"size0":"360x550"},{"size0":"361x550"},{"size0":"361x550"},{"size0":"361x550"},{"size0":"360x550"},{"size0":"361x550"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x481"},{"size0":"700x460"},{"size0":"700x460"},{"size0":"700x460"},{"size0":"700x458"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"368x550"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4096409 Threads: 4 Questions: 122656415 Slow queries: 53555 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3732612 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/festa-svetog-duje-biskup-stambuk-sto-je-istina-radi-li-se-na-tome-fotogalerija-98181 [printLink] => /split/festa-svetog-duje-biskup-stambuk-sto-je-istina-radi-li-se-na-tome-fotogalerija-98181?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 216684 [name] => sudamja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sudamja [link] => /tag/sudamja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 216690 [name] => feštasvetogduje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => festasvetogduje [link] => /tag/festasvetogduje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => FEŠTA SVETOG DUJE Biskup Štambuk: Što je istina? Radi li se na tome? (FOTOGALERIJA) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-12-21-32-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/05/07/Novosti/dujamttt_thumb.jpg [galleryCount] => 27 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/05/07/Novosti/dujamttt_thumb.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje5-070510.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje18-070510.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje17-070510.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje16-070510.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje15-070510.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje14-070510.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje12-070510.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje11-070510.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje10-070510.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje9-070510.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje8-070510.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje7-070510.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje6-070510.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/duje_procesija-070510.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje4-070510.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje3-070510.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje2-070510.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje1-070510.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/sveti_duje-070510.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/procesija_duje7-070510.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/procesija_duje6-070510.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/procesija_duje2-070510.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/procesija_duje8-070510.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/duje_procesija5-070510.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/duje_procesija3-070510.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2010/05/07/Estrada/duje/duje_procesija1-070510.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sv. Duje se i ove godine pobrinija da na njegov dan, kada ponosno na procesiji nose njegov kip i svete kosti, ne pada kiša.

Pripali smo se već kad je jučer prid zoru opalila nevera s pljuščinon i gromovima, da će fjera našega patrona doć u pitanje, kad ono – dočekalo nas lipo i sunčano jutro, puna Riva svita i svih mogućih zvukova – s brojnih razglasa vjernike pozdravlja naš nadbiskup Marin Barišić, klepatalice klapaju u dičijin rukama, vrte se zjogatuli, pivaju svirci, cijuču ćukci i tići na baterije, iz kafića trešti dalmatinska glazba, ćakulaju furešti na svojin jezicima, pa se domaća splitska i dikoja vlaška rič utopila u tom sveopćem žamoru. Ali, baš to je fešta sv. Duje - da nije tog šarenila, ne bi valjalo.

Ka šta i priliči, Dan grada uvik je prilika da se na sunce pokaže pusta drvenarija koju su izradile vridne trudbeničke ruke.

Tako smo udrili besidu na Pazaru s Mehom Pijalićem, koji je sa svojin proizvodima do Splita potega lipo iz Rovinja.

-Na feštu sv. Duje dolazim od 1963. godine. Tada se puno više kupovalo, a zadnjih godina mi se čini kako je svaka sljedeća lošija od prethodne – malo nan se požalija šjor Pijalić. Unatoč tome, kod njega na banku uvik gužva – domaćice se uvatile pribirat po daskama za rizanje, varjačama, kacijolama, a dobro su se prodavale metle i male drvene žlice koje su se mogle nać već za pet kuna komad.

Par banaka dalje – jači spol mirija je motike, lopate, peke i ostale poljoprivredne alate ne bi li prigodno uštedili koju kunu u ionako danas tankim takujinima.
Priko Rive smo posli Pazara krenili prema Matejušci, di su iza podne imali pucat Dubrovački trombunjeri, ali prije nego smo došli do njih, na početku mandrača na putu nan se naša – konj!

Naime, članovi „Konjičkog kluba Split“ Antonija Kurobasa i Stipe Boko doveli su iz Ogorja dičici po prvi put za sv. Duju ponija Maksa, koji je mirno brstija travicu, sve dok nije zapuca prvi trombun, pa se bidna beštija pripala, ma svejedno nije prista mumat spizu koju je dobija.

Za đir s Maksom valjalo je dat 20 kuna, a na svojin je leđima ponija sigurno najmlađeg jahača u povijesti Kluba – maloga Luku iz Varoša starog svega misec i po dana!

Kako smo već spomenili, na Velikom mulu na Matejušci, pucali su Dubrovački trombunjeri, i to toliko puta da su nan svima tribali čepići za uši, a ni cvike nisu bile naodmet, jer od pustog baruta, nisi vidija prst prid noson. Ispucali su, kaže nam njihov zapovjednik Stjepo Masle, 130 tira streljiva.

-Tradicija trombunjera stara je sedan stoljeća. Trombuni koje vidite, rađeni su u prošlom stoljeću u Vinkovcima – priča nan gospar Stjepo, koji sa svojih 30 trombunjera stoji „ka napeta puška“.

Govori biskupa

Svečanim euharistijskim slavljem, koje jej rivi uz sudjelovanje desetaka tisuća vjernika predvodio hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk, Splitsko-makarska nadbiskupija i grad Split proslavili su svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma, biskupa i mučenika prvih kršćanskih stoljeća.

Pozdravnu riječ uputio je domaćin splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Pozdravivši sve nazočne, one koji su bili spriječeni doći, te one koji prate misu preko malih ekrana i radija nadbiskup Barišić je istaknuo da je "sveti Dujam simbol i memorija naše prošlosti ali i putokaz nove budućnosti. Duboki su korijeni povijesti, vjere i kulture u gradu Splitu i na ovome tlu.

Vremena se i okolnosti mijenjaju, ali čovjek spontano osjeća i jasno prepoznaje što su stvarne vrijednosti koje ne prolaze. Sveti Dujam je snažni glasnik i trajni svjedok tih vrednota. I danas smo svjesni toga. Svima nam je, uza sve naše razlike, itekako važna pravda i mir, istina i sloboda, društvena snošljivost i utjelovljena vjera, bogoljublje i čovjekoljublje, u obitelji i društvu, u Crkvi i Domovini, kao i odgovorna suradnja za zajedničko dobro u gradu i državi. Doista, u današnjim nam izazovima i poteškoćama treba više međusobnog razumijevanja i poštovanja, istinske etičnosti i duboke vjere, te u tom duhu više optimizma i nade".

U propovijedi mons. Štambuk kratko je i usporedno prikazao živote Dioklecijana, imperatora, progonitelja i mučitelja, te sv. Dujma, biskupa, progonjenog mučenika. U prikazu njihovih života biskup Štambuk, zajedno s Poncijem Pilatom, postavlja pitanje: "Što je istina?" Poput Poncija Pilata koji pere ruke od vlastite odgovornosti, a ipak osuđuje nevinog čovjeka, ujedno Boga, tijekom povijesti brojne osobe, vjernici i nevjernici, ponavljaju pitanje: "Što je istina?" te perući ruke olako dozvoljavaju da se krše Božji zakoni te vrijeđa dostojanstvo ljudskog života. Biskup upozorava da kad se Boga ukloni s pozornice ljudskog života sve postaje moguće: "Kad čovjek uzdigne sebe do božanstva – svako je zlo moguće! Ako se isključi Bog, a čovjek postane mjerom koja se uvažava, prestaju vrijediti i naravni Božji zakoni. 'Dizanje ruku' postaje ritual u kojem se u konačnici zaboravlja i čovjek. Onda i laž zamijeni istinu, onda i zlo postaje lijepo, grijeh postaje privlačan, vrijednosti se izvrću do iznemoglosti". To izvrtanje vrijednosti biskup Štambuk prepoznaje na mnogim područjima društvenog života. Potom spominje ozakonjeno ubijanje nerođenih kao najteži oblik izvrnutih vrijednosti, što nije drugo doli pokazatelj one "diktature relativizma" prema kojoj su izjednačeni dobro i zlo, Bog i vrag, ubojice i žrtve.

U propovijedi mons. Štambuk je pred pitanje istine stavio današnje kršćane u Hrvatskoj, instituciju demokracije, sve građane, sredstva društvenog priopćavanja i samu politiku. Tako pita mlade krizmanike što je njihova istina: "Glumiš li kršćanina ili u tebi živi istinska vjera u Boga? Duje ili Dioklecijan, tko ti se više sviđa, tko je za tebe 'in'?" Biskup se pita živimo li doista u demokratskom društvu kad se mediji obrušavaju na nečije mišljenje, dok drugi imaju neograničen pristup medijima u širenju vlastitih ideja. Obzirom na javne uglednike u Hrvatskoj biskup se pita što je istina o Jasenovcu, o Bleiburgu, jamama, zatvorima, kolonama smrti. "Kako to da nam se događa da se za ista zlodjela neki proglašavaju herojima, a oni drugi i drugačiji, zločincima? Za ista zlodjela!" Kakvu istinu, u nastavku se pita mons. Štambuk, imaju i šire sredstva društvenog priopćavanja koja su postala bilteni "crne kronike", gdje gotovo nije moguće pročitati ni riječi o svijetlim primjerima osobne i obiteljske požrtvovnosti i ljubavi prema životu, čovjeku, Domovini. Kakva je istina svjetskih političkih moćnika u njihovu odnosu prema Hrvatskoj i Hrvatima? Kakva je istina koja jedne unaprijed prihvaća i odobrava, a druge odbacuje, bez obzira na njihovo slugansko podilaženje i ponašanje.

U prigodi pete obljetnice službe Kristova namjesnika pape Benedikta XVI. Splitsko-makarska nadbiskupija je Papi uputila pismo čestitke, pozdrava, poštovanja i odanosti, koje je na kraju mise pročitao nadbiskup Barišić. "Sveti Oče, Petre novih vremena, danas, s radosnog euharistijskog slavlja, s naše splitske rive, uz pozdrave i odanost, upućujemo i svoje molitve Gospodinu da Vam po zagovoru svetoga Dujma, čije relikvije se nalaze blizu Vas, uz vašu Lateransku baziliku, udijeli obilje svojih milosti i dobro zdravlje! Ponosni smo na Vas! Vi ste blagoslov Božji Kristovoj crkvi i današnjem svijetu. Pozdravljamo Vas u uskrsnoj radosti i molimo Vaš očinski blagoslov! Vaši Splićani, potomci svetoga Dujma!", poručio je splitsko-makarski nadbiskup zahvalivši svima koji su pridonijeli ljepoti ove proslave te zaželjevši cijeloj mladeži iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine sretan put i radostan sutrašnji susret u Zadru.

Uz domaćina nadbiskupa Barišića, u slavlju je sudjelovalo sedam biskupa, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, vojni biskup u RH Juraj Jezerinac, biskupi Splitske metropolije: hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, šibenski Ante Ivas, kotorski Ilija Janjić, umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Ante Jurić te križevački vladika Nikola Kekić, generalni vikar mons. Ivan Ćubelić, Metropolitanski kaptol na čelu s prepozitom mons. Dragom Šimundžom, počasni kanonik kaptola i prijatelj iz nadbiskupije Paderborn mons. Bruno Kresing; katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, franjevački provincijal fra Željko Tolić, izaslanici biskupa i provincijala te oko stotinu svećenika, kako dijecezanskih tako i redovničkih sa svojim provincijalima.

IKA


Familija Rinkovec

'Ko još ne zna za familiju Rinkovec, koja već skoro 60 godina na istome mistu svake godine prodaje svirce, ne triba ni dolazit na feštu sv. Duje.

Ove godine i oni su se prilagodili recesiji, pa su spustili cijene za nekih 20 posto. Najmanji su se tako prodavali već za deset kuna, a najveći za 30.

Trišnje

Osim šta nan svima na pamet 7. svibnja padne, a ko drugi nego sv. Duje, padnu nan i - prve trišnje. Iako je u njima još malo slasti, sinjali smo ih na par mista na Pazaru, a koštale su između 20 i čak 35 kuna. Te po 35 došle su iz Podstrane, ali od svih šta smo probali, bile su najslađe.

Bob je isto dobro kurija i to onaj očišćeni koji se u vrećicama od 35 deka prodava po 20 kuna. Onaj u mahuni duplo je jeftiniji, ali kako je vrime novac, nikome se ne da čistit.

Drvena pašara s latinskinm idrom


Ne viđamo svaki dan u mandraču na Matejušci drvenu pašaru s latinskinm idrom, ali evo, sv. Duje nam je i to omogućija.

Šjor Anto Domić, rečeni Antiša, zaputija se s njim iz Slatina na Čiovu put Splita na fjeru. Posluša je malo misu, prošeta gradon, marenda i već oko jedne ure odjedrija put Čiova. Brod s kojin je doša napravljen je davne 1851., a on i brat kupili su ga 1946. nakon Drugog svjetskog rata. Otkako ga je kupija idro nije minja, pa mu evo, dura već 64. godinu. A kako ga služi tako stari brod, pitali smo ga.

-Služi me bolje nego žena – spremno će. Čovik je 35 godin radija ka pomorac u Jadroliniji, more mu je u krvi, a sada u penziji jedri za gušt, bez obaveze, dikod ode u ribe, jednom riči – gušta.

Pet iljada porcija njoki s plodovima mora i verdurom

I ove je godine Grad Split u suradnji sa Savezom kuhara mediteranskih i europskih regija na blagdan sv. Dujma organizirao feštu spize i pića na Peškariji, di se podililo oko pet iljada porcija njoki s plodovima mora i verdurom.

Iako je podjela porcija bila zakazana za 12.30 sati, ogromni bronzin osta je prazan već oko podne.

-Počeli smo dilit ranije da nan ne bi zagorila spiza, ode to baš ne možemo regulirat – pojasnija nam je Miro Bogdanović, predsjednik Saveza. Ali taj vremenski pomak nimalo nije poremetija planove našim brojnim sugrađanima, a ni turistima, posebice Japancima koji su se sladili besplatnom spizom.

Za podilit pet iljada porcija bilo je potribno pribavit 500 kila njoka, 100 kila repova kozica, 100 kila liganja, 50 kila dagnji, 100 kila verdure, 20 litara maslinova ulja i 50 litara šalše.

Nad gigantskon tećon stražarilo je 15 kuvara, a pomogalo je još 30 volontera – članova Udruge „Lastavice“ i gimnazijalaca.

f. babić, n. lulić
Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX, paun paunović / cropix

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>



























[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/festa-svetog-duje-biskup-stambuk-sto-je-istina-radi-li-se-na-tome-fotogalerija-98181 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fefa6ab28788157ac43dde4c2baa07148a3b90a2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=FE%C5%A0TA+SVETOG+DUJE+Biskup+%C5%A0tambuk%3A+%C5%A0to+je+istina%3F+Radi+li+se+na+tome%3F+%28FOTOGALERIJA%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ffesta-svetog-duje-biskup-stambuk-sto-je-istina-radi-li-se-na-tome-fotogalerija-98181 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ffesta-svetog-duje-biskup-stambuk-sto-je-istina-radi-li-se-na-tome-fotogalerija-98181 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

FEŠTA SVETOG DUJE Biskup Štambuk: Što je istina? Radi li se na tome? (FOTOGALERIJA)

Piše PSD.
7. svibnja 2010. - 17:46

Sv. Duje se i ove godine pobrinija da na njegov dan, kada ponosno na procesiji nose njegov kip i svete kosti, ne pada kiša.

Pripali smo se već kad je jučer prid zoru opalila nevera s pljuščinon i gromovima, da će fjera našega patrona doć u pitanje, kad ono – dočekalo nas lipo i sunčano jutro, puna Riva svita i svih mogućih zvukova – s brojnih razglasa vjernike pozdravlja naš nadbiskup Marin Barišić, klepatalice klapaju u dičijin rukama, vrte se zjogatuli, pivaju svirci, cijuču ćukci i tići na baterije, iz kafića trešti dalmatinska glazba, ćakulaju furešti na svojin jezicima, pa se domaća splitska i dikoja vlaška rič utopila u tom sveopćem žamoru. Ali, baš to je fešta sv. Duje - da nije tog šarenila, ne bi valjalo.

Ka šta i priliči, Dan grada uvik je pril...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 14:21