StoryEditorOCM
Splitzasluženo

Dugogodišnji neumorni promicatelj tehničke kulture u gradu Splitu dobit će Nagradu Grada: ‘On nije samo organizator...‘

Piše split sd
8. travnja 2024. - 08:31

Tomislav Nikolić, tajnik Zajednice tehničke kulture grada Splita i Udruge Zvjezdano selo Mosor, jedan je od dobitnika Osobne nagrade Grada Splita. Nikoliću se nagrada dodjeljuje za dugogodišnji doprinos razvoju i unapređivanju tehničkog odgoja i obrazovanja djece i mladih putem izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti.

Tomislav Nikolić je dugogodišnji neumorni promicatelj različitih aspekata tehničke kulture u gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji, posebice među djecom i mladima.

- Njegov već više od dva desetljeća dug rad u djelatnosti tehničke kulture prepoznat je i priznat od strane brojnih udruga tehničke kulture, obrazovnih ustanova, jedinica lokalne samouprave, ali i od šire javnosti. Kao stručni suradnik, a kasnije i tajnik Zajednice tehničke kulture grada Splita, organizirao je brojne akcije, manifestacije, učeničke kampove, radionice, natjecanja, izložbe, predavanja u svrhu popularizacije raznovrsnih tehničkih disciplina, edukacije djece i mladih, poticanja kreativnog stvaralaštva, razvijanja tehničkih vještina i motorike te timskog rada.

Tomislav Nikolić nije samo organizator, već i osobno vodi neke od izvannastavnih i izvanškolskih programa poput "Škole u prirodi" udruge Zvjezdano selo Mosor. U tim edukacijskim obilascima Poljičkog kraja, u koje je uključen i posjet zvjezdarnici u Gornjem Sitnom, sudjelovalo je na tisuće djece predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te studenata iz Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, cijele Republike Hrvatske pa i iz inozemstva.

Dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2008. godinu, a nagrada mu je dodijeljena za osobiti doprinos i osmišljavanje programa i projekata tehničke kulture koji su se u Zvjezdanom selu Mosor provodili prethodnih nekoliko godina. Dobitnik je Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2012. godinu. Ta mu je nagrada dodijeljena za dugogodišnji predani rad u provedbi izvannastavnih i izvanškolskih edukacijskih programa udruge Zvjezdanog sela Mosor, koji obuhvaćaju tehničko i prirodoslovno područje, kao i druga znanstvena područja.

Također je i dobitnik osobne Nagrade Splitsko-dalmatinske županije za 2023. godinu, koja mu je dodijeljena za osobiti doprinos razvoju i promidžbi tehničke kulture u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Zajednica tehničke kulture grada Splita i udruga Zvjezdano selo Mosor, s Tomislavom Nikolićem kao tajnikom, i same su višekratno nagrađivane.

U 2023. godini Tomislav Nikolić je nastavio s neumornim radom na području tehničke kulture, aktivno je sudjelovao u organizaciji i provedbi cijelog niza aktivnosti, poput manifestacije Noći muzeja održane 27. siječnja, petodnevnog proljetnog besplatnog Kampa robotike (11.-15. travnja, sudjelovalo 15 učenika), organiziranja županijske razine Modelarske lige 2O22./2023. (održana 3. ožujka, sudjelovalo 60 učenika), petodnevne prve Ljetne škole tehničkih aktivnosti (10.-14. srpnja, sudjelovalo 15 učenika), obilježavanje Svjetskog tjedna svemira održanog 3. listopada, u kojem je sudjelovalo cca 100 učenika i dr.

Tomislav Nikolić već dugi niz godina pridonosi popularizaciji i promociji tehničke kulture te očuvanju bogate tradicije tehničke kulture u Gradu Splitu - stoji u obrazloženju nagrade. 

Nagrade će biti uručene na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita, koja se održava povodom blagdana sv. Dujma i Dana Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:55