StoryEditorOCM
Split‘VELIKO OKO‘

Doznali smo detalje velike policijske operacije za Ultru: tko je na terenu i kako će nadzirati 140.000 posjetitelja

7. srpnja 2023. - 16:56

Jedanaesta je godina da je u Splitu došao Ultra Europe, festival elektroničke glazbe na koji dolaze posjetitelji iz cijelog svijeta. Uz priliv stranih tu su i domaći gosti te se u tri dana najavljuje brojka od 140.000 posjetitelja u Splitu i okolici, a toliki broj ljudi sam po sebi predstavlja sigurnosni rizik.

Za taj segment posla, uz festivalsko osiguranje sa strane organizatora, iz godine u godinu brine PU splitsko-dalmatinska. Budući da je dvije pandemijske godine bila pauza, tako je ovo deveta po redu Ultra.

Od Antonele Lolić, glasnogovornice i voditeljice Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću, saznali smo kako se ona i njezini kolege pripremaju za tako masovnu manifestaciju.

- Ultra festival predstavlja jedno od zahtjevnijih javnih okupljanja što se tiče osiguranja, a osobito uzevši u obzir podatak da traje više dana te kroz tih nekoliko dana svake godine festival posjeti više od 70 tisuća osoba. Iako u fokus medija i javnosti najčešće dolaze podaci oko zapljena droge, primarni posao svakog policijskog službenika na osiguranju je sigurnost posjetitelja.

image
Milan Šabić/Cropix

Od 2013. godine održalo se osam festivala Ultre te smo uspješno odgovorili na sve izazove koji su se stavljali ispred nas kroz godine. Tako niti jedne godine nismo zabilježili značajnije negativne događaje, odnosno narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, ozljeđivanje osoba kao posljedica kaznenog djela i oštećenja imovine.

U periodu od 2015. do 2022. godine, dakle govorimo o šest festivala, policijski službenici u prekršajnom postupku naplatili su gotovo 4 milijuna kuna novčanih kazni - kazala nam je naša sugovornica, koja je istaknula da osiguranjem rukovode osobno prva dva čovjeka splitske policije: Slobodan Marendić, načelnik policijske uprave i Marko Srdarević, zamjenik načelnika policijske uprave.

Kada govore o osiguranju i kako ga planiraju i provode, objasnili su nam da se radi o tri segmenta.

- Za prvi segment, reguliranje javnog reda i mira, zadužena je Jedinica specijalne i interventne policije. Drugi segment je zlouporaba opojne droge, kojom se bave policijski službenici Sektora kriminalističke policije.

image

Ultra Europe

Tom Dubravec/Cropix

Uz Službu kriminaliteta droga tu su “krimovci” i temeljni policajci iz splitskih policijskih postaja, kojima za pojačanje dolazi 11 kolega iz drugih policijskih uprava. Prvenstveni cilj je kazneno prijavljivanje osoba koje prodaju drogu, ali kupci su često oni koji nas dovedu do njih, tako da je nužno da ih sve obuhvatimo operativnim radom.

Treći segment, to su imovinska kaznena djela, u nadležnosti je Službe općeg kriminaliteta koja radi na sprječavanju krađa i proaktivno na njihovu rješavanju odmah na mjestu događaja, te je za taj segment posla ukupno angažirano oko 50 službenika - vele nam iz splitske policije.

Uz dilere i kupce, u policijsku mrežu upadnu i prevaranti koji “ultrašima” pod drogu prodaju brašno, šećer te slične legalne tvari po cijenama ilegalnih supstancija. Dok kupci shvate da su prevareni, lažni dileri nestanu, a njihove žrtve se iz razumljivih razloga ne obraćaju policiji s prijavama za prijevaru.

image

Antonela Lolić, glasnogovornica i voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i donose s javnošću PU splitsko-dalmatinske
 

Sasa Burić/Cropix

U splitskoj policiji posebno su istaknuli da im je videonadzor velika pomoć. Kamere pokrivaju sve ulaze te unutarnje prostore. Na njima se događaji i tzv. interesne skupine (osobe i grupe sumnjivog ponašanja, op.a.) prate u realnom vremenu.

Tako je prošle godine dolijao talijanski "ljubitelj lančića", a vraćena su i dva novčanika prije negoli su i sami vlasnici primijetili da su im ukradeni.

- Prostor nadziran kamerama je segmentiran, a kako se radi o širokom prostoru, mrak je otežavajuća okolnost za situacije kada je reakcija potrebna u trenu. Zato su među partijanerima cijelu noć, osim uniformiranih na ulazima, i policajci u civilu koji se u nekoliko sekundi nađu na potrebnom mjestu.

Tu je također bitna stavka plan evakuacije koji se dogovara s organizatorima, kao i izlazi u slučaju nužde. Nadalje, trudimo se također da što manje ograničavamo javni prijevoz, u čemu je jako važan rad prometne policije u sljedeća tri dana.

image
Ante Čizmić/Cropix

Moram napomenuti da osim samog prostora održavanja festivala, osiguravamo i područje grada u kojem je također pojačana cirkulacija ljudi. Na sreću, proteklih godina imali smo od težih nedjela samo nekoliko razbojništava, uglavnom izvan prostora javnog okupljanja - pojasnila nam je čelnica Službe zadužene za medije, naglasivši da pripreme vezane za festival počinju puno ranije negoli sama manifestacija.

Pitamo je na kraju je li istina da policajci kažu da im je lakše osiguravati Ultru nego utakmice Hajduka, pogotovo vječni ili Jadranski derbi.

- Istina je. Na festivalu nema toliko tenzija i nemate suprotstavljene skupine, a samim time nemate potrebu biti između suprotstavljenih strana, ali ovakvo javno okupljanje nosi drukčije sigurnosne izazove - kaže nam za kraj Antonela Lolić.

image

Glasnogovornica Antonela Lolić, načelnik PU Slobodan Marendić i zamjenik mu Marko Srdarević

Lenka Gospodnetić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:54