stdClass Object ( [id] => 1083851 [title] => Dossier Bilice: koronavirus u splitskom zatvoru ‘divlja‘ najviše u Hrvatskoj. Pravosudnog policajca prisilili da radi zaražen pa je ‘sijao‘ virus, a ravnateljicu Anu Svalinu čvrsto se štiti [alias] => dossier-bilice-koronavirus-u-splitskom-zatvoru-divlja-najvise-u-hrvatskoj-pravosudnog-policajca-prisilili-da-radi-zarazen-pa-je-sijao-virus-a-ravnateljicu-anu-svalinu-cvrsto-se-stiti [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Epidemiološka situacija u Zatvoru u Splitu je dobra, kažu iz Ministarstva pravosuđa i uprave pozivajući se na procjenu za to nadležnih službi. Trenutno je u Zatvoru u Splitu 29 osoba lišenih slobode i tri službenika zaraženo COVID-19 bolesti.

Kada te brojke usporedimo s podacima od prošlog tjedna kada je u istom zatvoru bila zaražena 41 osoba lišena slobode i 15 službenika zatvora, mogli bi se složiti da situacija ide na bolje.

Međutim kada ih usporedimo s podacima o broju zaraženih u ostalim zatvorima i kaznionicama, na Bilicama je situacija uvjerljivo najgora.

Naime, u Hrvatskoj ima, osim na splitskim Bilicama, još 19 zatvora i kaznionica u kojima trenutno ima ukupno 5 osoba lišenih slobode i 6 službenika zaraženih koronavirusom. Prije tjedan dana u njima su bile zaražene ukupno 3 osobe lišene slobode i jedan službenik.

Unatoč tom nesrazmjeru, iz ministarstva su ustvrdili kako Zatvor u Splitu nije “žarište zaraze”, već je dio ukupnog porasta broja zaraženih na području Splita.

Konstatacija bi se mogla prihvatiti kada bi zatvorenici i pritvorenici imali kontakt s općom populacijom, a kako to nije slučaj, nije jasno kako je ministarstvo povezalo broj unutar zatvora s ukupnim brojem zaraženih na području Splita.

Sa stavom ministarstva ne slaže se ni Sindikat pravosudne policije Hrvatske, koji je smatrao kako se treba utvrditi odgovornost uprave navedene ustanove za kritično stanje.

---

image
Splitski zatvor Bilice
Nikola Vilić/Cropix
---

Od Ministarstva pravosuđa i uprave, zatim državnog tajnika Josipa Salapića te pomoćnice ministra za zatvorski sustav i probaciju Jane Špero zatražili su ispitivanje svih okolnosti, ali je već iz prvih njihovih reakcija postalo jasno kako čvrsto stoje iza upraviteljice splitskog zatvora Ane Svaline.

Nije ih pokolebalo ni što Sindikat tvrdi kako je jedan pravosudni policajac morao raditi unatoč tome što se žalio na simptome.

Nije mu dozvoljeno da ide kući, već je obilazio po zatvoru dva dana prije nego mu je stigao pozitivan nalaz. Tek tada je poslan u izolaciju, a nakon tog incidenta dolazi do porasta broja zaraženih zatvorenika i pravosudnih policajaca na 56, uz još 39 osoba među pritvorenicima i zatvorenicima u samoizolaciji unutar zatvora, kao kontakti oboljelih.

Štrajkali glađu

Inače, zbog loših mjera za zaštitu od zaraze u ožujku prošle godine su imali i štrajk glađu među istražnim zatvorenicima koji su ugušili prebacivanjem kolovođa u druge zatvore.

Na neodgovorno ponašanje Uprave Zatvora u Splitu je sigurno utjecao i kroničan nedostatak pravosudnih policajaca zbog kojeg im je nužan svaki čovjek, kazao nam je Armin Tatarević, predsjednik Sindikata kada je zatražio da se utvrdi njihova odgovornost.

Vjerojatno je isti razlog doveo i do incidenta prošle godine početkom rujna, kada je Zatvor u Splitu također bio glavna vijest. Tada je oko 12.15 sati po izlasku iz splitske Palače pravde, gdje je bio na suđenju kao optuženik za ubojstvo svoje djevojke, koja je bila trudna osam mjeseci, Ganne Kitaeve u Ukrajini, pobjegao Branimir Čaleta (37) iz Vinovca u općini Marina.

U bijegu je bio oko osam sati, uhićen je isti dan u 20.30 sati kraj Poljuda, a o svemu se na konferenciji za medije izjasnila i upraviteljica zatvora Ana Svalina.

- Policajci su dobre fizičke spreme te se radi o dugogodišnjim službenicima koji po zvanju imaju status starijeg pravosudnog policajca - kazala je tada.

Desetak dana kasnije ministarstvo je potvrdilo kako su ta dva pravosudna policajca kažnjena,oduzet im je dio plaće par mjeseci. Međutim, ni upraviteljica Svalina ni ministarstvo nisu spomenuli, a niti željeli potvrditi kada im se poslalo upit, kako jedan od pravosudnih policajaca koji su vodili optuženoga ubojicu nema oko.

Neispunjavanje zdravstvenih uvjeta

Naveli su tek kako je Ćaleta pobjegao zbog propusta u sprovođenju te bijeg nije povezan sa zdravstvenom sposobnošću pravosudnih policajaca.

I tada je Sindikat pravosudne policije upozoravao kako to nije prvi slučaj da netko ne ispunjava zdravstvene uvjete te da bi sustav njima trebao naći druga radna mjesta unutar zatvorskog sustava primjerena njihovu zdravstvenom stanju.

Također su istaknuli kako odgovornost nadređenih i onih koji su proveli sigurnosnu procjenu Branimira Čalete nije istraživana.

Optuženi ubojica se sukladno spornoj procjeni sprovodio samo s rukama sputanim lisičinama, ali ne i nogama.

---

image
Branimir Čaleta optužen za ubojstvo trudne djevojke u Ukrajini
Jakov Prkić/Cropix
---

Nešto opuštenijem pristupu prilikom sprovođenja ubojice trudne djevojke vjerojatno je potpomogla činjenica da je unutar zatvora na Bilicama, gdje je prije bijega boravio više od deset mjeseci, Branimir Ćaleta obavljao dužnost redara na odjelu među istražnim zatvorenicima.

To je standardna praksa u zatvorima te se osobe koje pomažu pravosudnim policajcima obično biraju među onima dobrog vladanja i među počiniteljima blažih kaznenih djela. S obzirom na optužnicu koja ga tereti i na pokušaj bijega nije najjasnije koji od ta dva uvjeta je Čaleta ispunio.

Incidenti na Bilicama su se događali i prije imenovanja Ane Svaline na mjesto upraviteljice u ožujku 2020. godine tako da se ne može reći kako su sve najveće afere bile u njenom mandatu.

Slučaj Kristiana Vukasovića

Tijekom 2019. godine, dok je bila voditeljica Odjela tretmana, a upravitelj je bio Marinko Bujas, na Bilicama su se dogodila dvije velike afere: moždana koma sada pokojnog Kristiana Vukasovića (19) iz Jesenica kraj Omiša i incident kada su članovi zločinačke skupine Željka Rajića iz Splita, Robert Žuvela i osuđeni ubojica Liridon Berisha, u ćeliji danima maltretirali i iznuđivali jednog istražnog zatvorenika.

O smrti Kristiana Vukasovića se upravo na Općinskom sudu u Zadru vodi postupak kojim će se pokušati utvrditi krivci za krvne podljeve koje je imao na koži trbuha i moždanu komu u kojoj je 1. kolovoza doveden na Hitni prijem KBC Split.

Obitelj pokojnog mladića i odvjetnik Vinko Ljubičić koji ih zastupa smatraju kako je upravo tretman u Zatvoru u Splitu, između ostalog, doveo do kobnog kraja, jer je mladić preminuo u splitskoj bolnici tri tjedna nakon što je doveden.

Na Bilicama je proveo četiri mjeseca tijekom kojih je tri puta odvožen u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu, gdje bi dobio terapiju od psihijatra i boravio dva tjedna nakon čega je vraćan u ćeliju.

Kristian je bio mladić s razvojnim poteškoćama i s nizom poremećaja među kojima i ADHD, zatim poremećaj piromanije, poremećaj emocija i ponašanja, uz mentalna i tjelesna oštećenja, zbog kojih mu je dijagnosticiran teži invaliditet trećeg stupnja, te prijeko potrebna pomoć i njega u punom opsegu.

---

image
Stipan Vukasović, otac Kristiana Vukasovića, mladića preminulog nakon boravka u splitskom zatvoru Bilice
 
Ante Čizmić/Cropix
---

Uz svoju dob mlađeg punoljetnika i psihofizičko stanje nikako nije spadao u ćeliju s kriminalcima. Nakon njegove smrti tadašnji ministar Dražen Bošnjaković te tadašnja i sadašnja pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero utvrdili su kako je u zatvoru sve bilo u redu.

Ministar je kazao kako su mladića čuvali drugi zatvorenici 24 sata i kako postoji mogućnost da je modrice nanio sam sebi. Ni njemu ni pomoćnici nije bilo čudno što je situacija bila toliko alarmantna da su mladića morali čuvati 24 sata i to drugi zatvorenici, što je tri puta odvođen u zatvorsku bolnicu u Zagreb i što ga je 17 puta tijekom boravka na Bilicama pregledavala zatvorska liječnica.

Tukao ga spolovilom

Već dva dana nakon što je nesretni Kristian odveden u moždanoj komi u jednoj od ćelija Istražnog odjela počela drama koja se odvijala danima. U konačnici je sve dokumentirano i opisano u USKOK-ovoj optužnici koja tereti Roberta Žuvelu i Liridona Berishu da su, od 3. do 12. kolovoza 2019. godine, 42-godišnjeg Hvaranina iznuđivali prijetnjama da će mu silovati sestru i djevojku, ako im u roku od tri dana plati 15 tisuća kuna.

Svoju žrtvu su dovodili do vrata ćelije i silom mu udarali glavom i prislanjali je na rešetke prozora, a kada bi mu glava bila stisnuta uz rešetke, Berisha bi ga, prolazeći pokraj ćelije, više puta udario šakom, stoji u optužnici.

Hvaranin je, navodi optužnica, bio prisiljen u nekoliko navrata klečati pred Žuvelom dok je ovaj pred njim bio polugol te mu držati testise dok ga je ovaj tukao spolovilom po glavi.

Također ga je, stoji u optužnici USKOK-a, Žuvela jednom udarao po glavi i tijelu mokrim ručnikom u koji je bila zamotana plastična boca s vodom dok su cimeri iz ćelije Roko R. i Nikica J. nesretnog muškarca tukli nogama u leđa, slabine i prsa. Koliko su udarci bili jaki, govori i to da su mu slomili nekoliko rebara i tako ga teško ozlijedili.

Da bi ga i dalje ponižavali, s njegova su novčanog pologa kupovali predmete u zatvorskoj kantini vrijedne najmanje 500 kuna, koje su zadržali za sebe.

Cijela je situacija otkrivena kada je jedne večeri zatvorski čuvar na otvoru na ćeliji primijetio komad kartona koji je sprečavao pogled unutra. Odmah je reagirao te je Hvaranin premješten u drugu ćeliju, a nasilnici su izdvojeni i sva su četvorica dobila stegovne mjere. Pitanje odgovornosti nadležnih u zatvoru nije nikada potegnuto.

Prometna nezgoda supruga Jakova

Upravo u tom periodu dogodio se i incident van zidova zatvora, ali neposredno povezan s njim. Načelnik Odjela osiguranja Zatvora Split Nediljko Miljak i voditelj Odsjeka za vanjsko i unutarnje osiguranje Jakov Svalina imali su prometnu nezgodu koja se dogodila prilikom obavljanja službene zadaće 10. kolovoza 2019. godine u blizini odmorišta Pristeg na autocesti A1 u 00.30 sati.

Nakon prometne nesreće nije pozvana policija, a ministarstvo je njihov postupak opravdao činjenicom da se radilo samo o nastanku materijalne štete. Vozilom je upravljao Jakov Svalina, a nastalu štetu na vozilu Zatvor u Splitu je sanirao na temelju suglasnosti Ministarstva pravosuđa korištenjem dopunskih sredstava za plaćanje popravka vozila.

---

image
Tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovic, stigao je zatvor u Splitu nakon smrti Kristiana Vukasovica. Desno od njega je Jana Špero, pomoćnica za zatvorski sustav i probaciju, a lijevo tadašnji upravitelj zatvora Marinko Bujas
Jakov Prkić/Cropix
---

Radi se inače o suprugu sadašnje upraviteljice koja je tada bila voditeljica Odjela tretmana. Upitali smo ministarstvo za eventualni sukob interesa u slučaju odlučivanja o sličnim situacijama.

- O navodima o osobnom i obiteljskom životu upraviteljice Zatvora u Splitu, naglašavamo kako je osobama koje su zakonom ovlaštene odlučiti o rasporedu na mjesto upraviteljice bila poznata informacija da u tom kaznenom tijelu radi suprug gospođe Svaline, te isto ne predstavlja “sukob interesa“, kako se navodi, budući da o rasporedu na radno mjesto odlučuju za to ovlaštene osobe Ministarstva pravosuđa i uprave.

Posebno naglašavamo da upravitelji kaznenog tijela u kojima rade njihovi supružnici ili članovi obitelji, izuzeti su od donošenja odluka u odnosu na iste- kazali su nam.

Upraviteljica Ana Svalina, djevojački Kujundžić, ima 41 godinu, a u Zatvoru u Splitu radi 15 godina. Došla je 2006. godine kao volonter Odjela tretmana, nakon čega je raspoređena na radno mjesto službenice Odjela osiguranja u kojem je i sadašnji suprug joj.

Zatim postaje voditeljica Odjela tretmana, a tu funkciju obnaša od 2011. do 2020. godine, nakon čega je imenovana glavnom i odgovornom osobom. Ima stručno zvanje profesorice socijalnog pedagoga.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAČA OD AFERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => JAČA OD AFERA 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-13 13:06:10 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-14 10:49:22 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2021-03-14 09:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1222 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/13\/12353246.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/14965804.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/11554374.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/14553546.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/13\/14356562.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Trenutno je u splitskom zatvoru zara\u017eeno 29 osoba li\u0161enih slobode i tri slu\u017ebenika. Iz Ministarstva tvrde da nije '\u017eari\u0161te', ve\u0107 dio ukupnog porasta zara\u017eenih na podru\u010dju Splita. Konstatacija bi se mogla prihvatiti kada bi zatvorenici imali kontakt s vanjskim svijetom...","Splitski zatvor Bilice","Tada\u0161nji ministar pravosu\u0111a Dra\u017een Bo\u0161njakovic, stigao je zatvor u Splitu nakon smrti Kristiana Vukasovica. Desno od njega je Jana \u0160pero, pomo\u0107nica za zatvorski sustav i probaciju, a lijevo tada\u0161nji upravitelj zatvora Marinko Bujas","Branimir \u010caleta optu\u017een za ubojstvo trudne djevojke u Ukrajini","Stipan Vukasovi\u0107, otac Kristiana Vukasovi\u0107a, mladi\u0107a preminulog nakon boravka u splitskom zatvoru Bilice
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1286","hd_12353246_1920.jpg":"1920x1080","k_12353246_1280.jpg":"1280x1280","k_12353246_1024.jpg":"1024x1024","k_12353246_640.jpg":"640x640","k_12353246_480.jpg":"480x480","k_12353246_340.jpg":"340x340","k_12353246_220.jpg":"220x220","o_12353246_1280.jpg":"1280x857","o_12353246_1024.jpg":"1024x685","o_12353246_640.jpg":"640x428","o_12353246_480.jpg":"480x321","o_12353246_340.jpg":"340x227","o_12353246_220.jpg":"220x147","h_12353246_1280.jpg":"1280x854","h_12353246_1024.jpg":"1024x683","h_12353246_640.jpg":"640x427","h_12353246_480.jpg":"480x320","h_12353246_340.jpg":"340x227","h_12353246_220.jpg":"220x147","pp_12353246_1280.jpg":"1006x1280","pp_12353246_1024.jpg":"805x1024","pp_12353246_640.jpg":"503x640","pp_12353246_480.jpg":"377x480","pp_12353246_340.jpg":"267x340","pp_12353246_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1725x1153","hd_14965804_1920.jpg":"1920x1080","k_14965804_1280.jpg":"1280x1280","k_14965804_1024.jpg":"1024x1024","k_14965804_640.jpg":"640x640","k_14965804_480.jpg":"480x480","k_14965804_340.jpg":"340x340","k_14965804_220.jpg":"220x220","o_14965804_1280.jpg":"1280x855","o_14965804_1024.jpg":"1024x684","o_14965804_640.jpg":"640x427","o_14965804_480.jpg":"480x320","o_14965804_340.jpg":"340x227","o_14965804_220.jpg":"220x147","h_14965804_1280.jpg":"1280x854","h_14965804_1024.jpg":"1024x683","h_14965804_640.jpg":"640x427","h_14965804_480.jpg":"480x320","h_14965804_340.jpg":"340x227","h_14965804_220.jpg":"220x147","pp_14965804_1280.jpg":"1006x1280","pp_14965804_1024.jpg":"805x1024","pp_14965804_640.jpg":"503x640","pp_14965804_480.jpg":"377x480","pp_14965804_340.jpg":"267x340","pp_14965804_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1224","hd_11554374_1920.jpg":"1920x1080","k_11554374_1280.jpg":"1280x1280","k_11554374_1024.jpg":"1024x1024","k_11554374_640.jpg":"640x640","k_11554374_480.jpg":"480x480","k_11554374_340.jpg":"340x340","k_11554374_220.jpg":"220x220","o_11554374_1280.jpg":"1280x816","o_11554374_1024.jpg":"1024x652","o_11554374_640.jpg":"640x408","o_11554374_480.jpg":"480x306","o_11554374_340.jpg":"340x216","o_11554374_220.jpg":"220x140","h_11554374_1280.jpg":"1280x854","h_11554374_1024.jpg":"1024x683","h_11554374_640.jpg":"640x427","h_11554374_480.jpg":"480x320","h_11554374_340.jpg":"340x227","h_11554374_220.jpg":"220x147","pp_11554374_1280.jpg":"1006x1280","pp_11554374_1024.jpg":"805x1024","pp_11554374_640.jpg":"503x640","pp_11554374_480.jpg":"377x480","pp_11554374_340.jpg":"267x340","pp_11554374_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1330","hd_14553546_1920.jpg":"1920x1080","k_14553546_1280.jpg":"1280x1280","k_14553546_1024.jpg":"1024x1024","k_14553546_640.jpg":"640x640","k_14553546_480.jpg":"480x480","k_14553546_340.jpg":"340x340","k_14553546_220.jpg":"220x220","o_14553546_1280.jpg":"1280x886","o_14553546_1024.jpg":"1024x709","o_14553546_640.jpg":"640x443","o_14553546_480.jpg":"480x332","o_14553546_340.jpg":"340x235","o_14553546_220.jpg":"220x152","h_14553546_1280.jpg":"1280x854","h_14553546_1024.jpg":"1024x683","h_14553546_640.jpg":"640x427","h_14553546_480.jpg":"480x320","h_14553546_340.jpg":"340x227","h_14553546_220.jpg":"220x147","pp_14553546_1280.jpg":"1006x1280","pp_14553546_1024.jpg":"805x1024","pp_14553546_640.jpg":"503x640","pp_14553546_480.jpg":"377x480","pp_14553546_340.jpg":"267x340","pp_14553546_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_14356562_1920.jpg":"1920x1080","k_14356562_1280.jpg":"1280x1280","k_14356562_1024.jpg":"1024x1024","k_14356562_640.jpg":"640x640","k_14356562_480.jpg":"480x480","k_14356562_340.jpg":"340x340","k_14356562_220.jpg":"220x220","o_14356562_1280.jpg":"1280x853","o_14356562_1024.jpg":"1024x682","o_14356562_640.jpg":"640x426","o_14356562_480.jpg":"480x320","o_14356562_340.jpg":"340x226","o_14356562_220.jpg":"220x146","h_14356562_1280.jpg":"1280x854","h_14356562_1024.jpg":"1024x683","h_14356562_640.jpg":"640x427","h_14356562_480.jpg":"480x320","h_14356562_340.jpg":"340x227","h_14356562_220.jpg":"220x147","pp_14356562_1280.jpg":"1006x1280","pp_14356562_1024.jpg":"805x1024","pp_14356562_640.jpg":"503x640","pp_14356562_480.jpg":"377x480","pp_14356562_340.jpg":"267x340","pp_14356562_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4310937 Threads: 2 Questions: 134478510 Slow queries: 57828 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4038830 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/dossier-bilice-koronavirus-u-splitskom-zatvoru-divlja-najvise-u-hrvatskoj-pravosudnog-policajca-prisilili-da-radi-zarazen-pa-je-sijao-virus-a-ravnateljicu-anu-svalinu-cvrsto-se-stiti-1083851 [printLink] => /split/dossier-bilice-koronavirus-u-splitskom-zatvoru-divlja-najvise-u-hrvatskoj-pravosudnog-policajca-prisilili-da-radi-zarazen-pa-je-sijao-virus-a-ravnateljicu-anu-svalinu-cvrsto-se-stiti-1083851?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 623189 [name] => zatvor split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-16 20:15:45 [main_article_id] => 0 [alias] => zatvor-split [link] => /tag/zatvor-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 21012 [name] => Bilice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bilice [link] => /tag/bilice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 603518 [name] => ana svalina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-12 09:50:08 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-svalina [link] => /tag/ana-svalina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 493257 [name] => Kristian Vukasović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kristian-vukasovic [link] => /tag/kristian-vukasovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 344439 [name] => Jana Špero [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jana-spero [link] => /tag/jana-spero ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAČA OD AFERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dossier Bilice: koronavirus u splitskom zatvoru ‘divlja‘ najviše u Hrvatskoj. Pravosudnog policajca prisilili da radi zaražen pa je ‘sijao‘ virus, a ravnateljicu Anu Svalinu čvrsto se štiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/12353246.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => Trenutno je u splitskom zatvoru zaraženo 29 osoba lišenih slobode i tri službenika. Iz Ministarstva tvrde da nije 'žarište', već dio ukupnog porasta zaraženih na području Splita. Konstatacija bi se mogla prihvatiti kada bi zatvorenici imali kontakt s vanjskim svijetom... [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/12353246.jpg [title] => Trenutno je u splitskom zatvoru zaraženo 29 osoba lišenih slobode i tri službenika. Iz Ministarstva tvrde da nije 'žarište', već dio ukupnog porasta zaraženih na području Splita. Konstatacija bi se mogla prihvatiti kada bi zatvorenici imali kontakt s vanjskim svijetom... Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/14965804.jpg [title] => Splitski zatvor Bilice Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/11554374.jpg [title] => Tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovic, stigao je zatvor u Splitu nakon smrti Kristiana Vukasovica. Desno od njega je Jana Špero, pomoćnica za zatvorski sustav i probaciju, a lijevo tadašnji upravitelj zatvora Marinko Bujas Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/14553546.jpg [title] => Branimir Čaleta optužen za ubojstvo trudne djevojke u Ukrajini Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/13/14356562.jpg [title] => Stipan Vukasović, otac Kristiana Vukasovića, mladića preminulog nakon boravka u splitskom zatvoru Bilice
 
Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Epidemiološka situacija u Zatvoru u Splitu je dobra, kažu iz Ministarstva pravosuđa i uprave pozivajući se na procjenu za to nadležnih službi. Trenutno je u Zatvoru u Splitu 29 osoba lišenih slobode i tri službenika zaraženo COVID-19 bolesti.

Kada te brojke usporedimo s podacima od prošlog tjedna kada je u istom zatvoru bila zaražena 41 osoba lišena slobode i 15 službenika zatvora, mogli bi se složiti da situacija ide na bolje.

Međutim kada ih usporedimo s podacima o broju zaraženih u ostalim zatvorima i kaznionicama, na Bilicama je situacija uvjerljivo najgora.

Naime, u Hrvatskoj ima, osim na splitskim Bilicama, još 19 zatvora i kaznionica u kojima trenutno ima ukupno 5 osoba lišenih slobode i 6 službenika zaraženih koronavirusom. Prije tjedan dana u njima su bile zaražene ukupno 3 osobe lišene slobode i jedan službenik.

Unatoč tom nesrazmjeru, iz ministarstva su ustvrdili kako Zatvor u Splitu nije “žarište zaraze”, već je dio ukupnog porasta broja zaraženih na području Splita.

Konstatacija bi se mogla prihvatiti kada bi zatvorenici i pritvorenici imali kontakt s općom populacijom, a kako to nije slučaj, nije jasno kako je ministarstvo povezalo broj unutar zatvora s ukupnim brojem zaraženih na području Splita.

Sa stavom ministarstva ne slaže se ni Sindikat pravosudne policije Hrvatske, koji je smatrao kako se treba utvrditi odgovornost uprave navedene ustanove za kritično stanje.

---

image
Splitski zatvor Bilice
Nikola Vilić/Cropix
---

Od Ministarstva pravosuđa i uprave, zatim državnog tajnika Josipa Salapića te pomoćnice ministra za zatvorski sustav i probaciju Jane Špero zatražili su ispitivanje svih okolnosti, ali je već iz prvih njihovih reakcija postalo jasno kako čvrsto stoje iza upraviteljice splitskog zatvora Ane Svaline.

Nije ih pokolebalo ni što Sindikat tvrdi kako je jedan pravosudni policajac morao raditi unatoč tome što se žalio na simptome.

Nije mu dozvoljeno da ide kući, već je obilazio po zatvoru dva dana prije nego mu je stigao pozitivan nalaz. Tek tada je poslan u izolaciju, a nakon tog incidenta dolazi do porasta broja zaraženih zatvorenika i pravosudnih policajaca na 56, uz još 39 osoba među pritvorenicima i zatvorenicima u samoizolaciji unutar zatvora, kao kontakti oboljelih.

Štrajkali glađu

Inače, zbog loših mjera za zaštitu od zaraze u ožujku prošle godine su imali i štrajk glađu među istražnim zatvorenicima koji su ugušili prebacivanjem kolovođa u druge zatvore.

Na neodgovorno ponašanje Uprave Zatvora u Splitu je sigurno utjecao i kroničan nedostatak pravosudnih policajaca zbog kojeg im je nužan svaki čovjek, kazao nam je Armin Tatarević, predsjednik Sindikata kada je zatražio da se utvrdi njihova odgovornost.

Vjerojatno je isti razlog doveo i do incidenta prošle godine početkom rujna, kada je Zatvor u Splitu također bio glavna vijest. Tada je oko 12.15 sati po izlasku iz splitske Palače pravde, gdje je bio na suđenju kao optuženik za ubojstvo svoje djevojke, koja je bila trudna osam mjeseci, Ganne Kitaeve u Ukrajini, pobjegao Branimir Čaleta (37) iz Vinovca u općini Marina.

U bijegu je bio oko osam sati, uhićen je isti dan u 20.30 sati kraj Poljuda, a o svemu se na konferenciji za medije izjasnila i upraviteljica zatvora Ana Svalina.

- Policajci su dobre fizičke spreme te se radi o dugogodišnjim službenicima koji po zvanju imaju status starijeg pravosudnog policajca - kazala je tada.

Desetak dana kasnije ministarstvo je potvrdilo kako su ta dva pravosudna policajca kažnjena,oduzet im je dio plaće par mjeseci. Međutim, ni upraviteljica Svalina ni ministarstvo nisu spomenuli, a niti željeli potvrditi kada im se poslalo upit, kako jedan od pravosudnih policajaca koji su vodili optuženoga ubojicu nema oko.

Neispunjavanje zdravstvenih uvjeta

Naveli su tek kako je Ćaleta pobjegao zbog propusta u sprovođenju te bijeg nije povezan sa zdravstvenom sposobnošću pravosudnih policajaca.

I tada je Sindikat pravosudne policije upozoravao kako to nije prvi slučaj da netko ne ispunjava zdravstvene uvjete te da bi sustav njima trebao naći druga radna mjesta unutar zatvorskog sustava primjerena njihovu zdravstvenom stanju.

Također su istaknuli kako odgovornost nadređenih i onih koji su proveli sigurnosnu procjenu Branimira Čalete nije istraživana.

Optuženi ubojica se sukladno spornoj procjeni sprovodio samo s rukama sputanim lisičinama, ali ne i nogama.

---

image
Branimir Čaleta optužen za ubojstvo trudne djevojke u Ukrajini
Jakov Prkić/Cropix
---

Nešto opuštenijem pristupu prilikom sprovođenja ubojice trudne djevojke vjerojatno je potpomogla činjenica da je unutar zatvora na Bilicama, gdje je prije bijega boravio više od deset mjeseci, Branimir Ćaleta obavljao dužnost redara na odjelu među istražnim zatvorenicima.

To je standardna praksa u zatvorima te se osobe koje pomažu pravosudnim policajcima obično biraju među onima dobrog vladanja i među počiniteljima blažih kaznenih djela. S obzirom na optužnicu koja ga tereti i na pokušaj bijega nije najjasnije koji od ta dva uvjeta je Čaleta ispunio.

Incidenti na Bilicama su se događali i prije imenovanja Ane Svaline na mjesto upraviteljice u ožujku 2020. godine tako da se ne može reći kako su sve najveće afere bile u njenom mandatu.

Slučaj Kristiana Vukasovića

Tijekom 2019. godine, dok je bila voditeljica Odjela tretmana, a upravitelj je bio Marinko Bujas, na Bilicama su se dogodila dvije velike afere: moždana koma sada pokojnog Kristiana Vukasovića (19) iz Jesenica kraj Omiša i incident kada su članovi zločinačke skupine Željka Rajića iz Splita, Robert Žuvela i osuđeni ubojica Liridon Berisha, u ćeliji danima maltretirali i iznuđivali jednog istražnog zatvorenika.

O smrti Kristiana Vukasovića se upravo na Općinskom sudu u Zadru vodi postupak kojim će se pokušati utvrditi krivci za krvne podljeve koje je imao na koži trbuha i moždanu komu u kojoj je 1. kolovoza doveden na Hitni prijem KBC Split.

Obitelj pokojnog mladića i odvjetnik Vinko Ljubičić koji ih zastupa smatraju kako je upravo tretman u Zatvoru u Splitu, između ostalog, doveo do kobnog kraja, jer je mladić preminuo u splitskoj bolnici tri tjedna nakon što je doveden.

Na Bilicama je proveo četiri mjeseca tijekom kojih je tri puta odvožen u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu, gdje bi dobio terapiju od psihijatra i boravio dva tjedna nakon čega je vraćan u ćeliju.

Kristian je bio mladić s razvojnim poteškoćama i s nizom poremećaja među kojima i ADHD, zatim poremećaj piromanije, poremećaj emocija i ponašanja, uz mentalna i tjelesna oštećenja, zbog kojih mu je dijagnosticiran teži invaliditet trećeg stupnja, te prijeko potrebna pomoć i njega u punom opsegu.

---

image
Stipan Vukasović, otac Kristiana Vukasovića, mladića preminulog nakon boravka u splitskom zatvoru Bilice
 
Ante Čizmić/Cropix
---

Uz svoju dob mlađeg punoljetnika i psihofizičko stanje nikako nije spadao u ćeliju s kriminalcima. Nakon njegove smrti tadašnji ministar Dražen Bošnjaković te tadašnja i sadašnja pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero utvrdili su kako je u zatvoru sve bilo u redu.

Ministar je kazao kako su mladića čuvali drugi zatvorenici 24 sata i kako postoji mogućnost da je modrice nanio sam sebi. Ni njemu ni pomoćnici nije bilo čudno što je situacija bila toliko alarmantna da su mladića morali čuvati 24 sata i to drugi zatvorenici, što je tri puta odvođen u zatvorsku bolnicu u Zagreb i što ga je 17 puta tijekom boravka na Bilicama pregledavala zatvorska liječnica.

Tukao ga spolovilom

Već dva dana nakon što je nesretni Kristian odveden u moždanoj komi u jednoj od ćelija Istražnog odjela počela drama koja se odvijala danima. U konačnici je sve dokumentirano i opisano u USKOK-ovoj optužnici koja tereti Roberta Žuvelu i Liridona Berishu da su, od 3. do 12. kolovoza 2019. godine, 42-godišnjeg Hvaranina iznuđivali prijetnjama da će mu silovati sestru i djevojku, ako im u roku od tri dana plati 15 tisuća kuna.

Svoju žrtvu su dovodili do vrata ćelije i silom mu udarali glavom i prislanjali je na rešetke prozora, a kada bi mu glava bila stisnuta uz rešetke, Berisha bi ga, prolazeći pokraj ćelije, više puta udario šakom, stoji u optužnici.

Hvaranin je, navodi optužnica, bio prisiljen u nekoliko navrata klečati pred Žuvelom dok je ovaj pred njim bio polugol te mu držati testise dok ga je ovaj tukao spolovilom po glavi.

Također ga je, stoji u optužnici USKOK-a, Žuvela jednom udarao po glavi i tijelu mokrim ručnikom u koji je bila zamotana plastična boca s vodom dok su cimeri iz ćelije Roko R. i Nikica J. nesretnog muškarca tukli nogama u leđa, slabine i prsa. Koliko su udarci bili jaki, govori i to da su mu slomili nekoliko rebara i tako ga teško ozlijedili.

Da bi ga i dalje ponižavali, s njegova su novčanog pologa kupovali predmete u zatvorskoj kantini vrijedne najmanje 500 kuna, koje su zadržali za sebe.

Cijela je situacija otkrivena kada je jedne večeri zatvorski čuvar na otvoru na ćeliji primijetio komad kartona koji je sprečavao pogled unutra. Odmah je reagirao te je Hvaranin premješten u drugu ćeliju, a nasilnici su izdvojeni i sva su četvorica dobila stegovne mjere. Pitanje odgovornosti nadležnih u zatvoru nije nikada potegnuto.

Prometna nezgoda supruga Jakova

Upravo u tom periodu dogodio se i incident van zidova zatvora, ali neposredno povezan s njim. Načelnik Odjela osiguranja Zatvora Split Nediljko Miljak i voditelj Odsjeka za vanjsko i unutarnje osiguranje Jakov Svalina imali su prometnu nezgodu koja se dogodila prilikom obavljanja službene zadaće 10. kolovoza 2019. godine u blizini odmorišta Pristeg na autocesti A1 u 00.30 sati.

Nakon prometne nesreće nije pozvana policija, a ministarstvo je njihov postupak opravdao činjenicom da se radilo samo o nastanku materijalne štete. Vozilom je upravljao Jakov Svalina, a nastalu štetu na vozilu Zatvor u Splitu je sanirao na temelju suglasnosti Ministarstva pravosuđa korištenjem dopunskih sredstava za plaćanje popravka vozila.

---

image
Tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovic, stigao je zatvor u Splitu nakon smrti Kristiana Vukasovica. Desno od njega je Jana Špero, pomoćnica za zatvorski sustav i probaciju, a lijevo tadašnji upravitelj zatvora Marinko Bujas
Jakov Prkić/Cropix
---

Radi se inače o suprugu sadašnje upraviteljice koja je tada bila voditeljica Odjela tretmana. Upitali smo ministarstvo za eventualni sukob interesa u slučaju odlučivanja o sličnim situacijama.

- O navodima o osobnom i obiteljskom životu upraviteljice Zatvora u Splitu, naglašavamo kako je osobama koje su zakonom ovlaštene odlučiti o rasporedu na mjesto upraviteljice bila poznata informacija da u tom kaznenom tijelu radi suprug gospođe Svaline, te isto ne predstavlja “sukob interesa“, kako se navodi, budući da o rasporedu na radno mjesto odlučuju za to ovlaštene osobe Ministarstva pravosuđa i uprave.

Posebno naglašavamo da upravitelji kaznenog tijela u kojima rade njihovi supružnici ili članovi obitelji, izuzeti su od donošenja odluka u odnosu na iste- kazali su nam.

Upraviteljica Ana Svalina, djevojački Kujundžić, ima 41 godinu, a u Zatvoru u Splitu radi 15 godina. Došla je 2006. godine kao volonter Odjela tretmana, nakon čega je raspoređena na radno mjesto službenice Odjela osiguranja u kojem je i sadašnji suprug joj.

Zatim postaje voditeljica Odjela tretmana, a tu funkciju obnaša od 2011. do 2020. godine, nakon čega je imenovana glavnom i odgovornom osobom. Ima stručno zvanje profesorice socijalnog pedagoga.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix
Trenutno je u splitskom zatvoru zaraženo 29 osoba lišenih slobode i tri službenika. Iz Ministarstva tvrde da nije 'žarište', već dio ukupnog porasta zaraženih na području Splita. Konstatacija bi se mogla prihvatiti kada bi zatvorenici imali kontakt s vanjskim svijetom...
Nikola Vilić/Cropix
Splitski zatvor Bilice
Jakov Prkić/Cropix
Tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovic, stigao je zatvor u Splitu nakon smrti Kristiana Vukasovica. Desno od njega je Jana Špero, pomoćnica za zatvorski sustav i probaciju, a lijevo tadašnji upravitelj zatvora Marinko Bujas
Jakov Prkić/Cropix
Branimir Čaleta optužen za ubojstvo trudne djevojke u Ukrajini
Ante Čizmić/Cropix
Stipan Vukasović, otac Kristiana Vukasovića, mladića preminulog nakon boravka u splitskom zatvoru Bilice
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/dossier-bilice-koronavirus-u-splitskom-zatvoru-divlja-najvise-u-hrvatskoj-pravosudnog-policajca-prisilili-da-radi-zarazen-pa-je-sijao-virus-a-ravnateljicu-anu-svalinu-cvrsto-se-stiti-1083851 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=63b8b7f5031a031aae7ea3e1ace143a90e5e182e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dossier+Bilice%3A+koronavirus+u+splitskom+zatvoru+%E2%80%98divlja%E2%80%98+najvi%C5%A1e+u+Hrvatskoj.+Pravosudnog+policajca+prisilili+da+radi+zara%C5%BEen+pa+je+%E2%80%98sijao%E2%80%98+virus%2C+a+ravnateljicu+Anu+Svalinu+%C4%8Dvrsto+se+%C5%A1titi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdossier-bilice-koronavirus-u-splitskom-zatvoru-divlja-najvise-u-hrvatskoj-pravosudnog-policajca-prisilili-da-radi-zarazen-pa-je-sijao-virus-a-ravnateljicu-anu-svalinu-cvrsto-se-stiti-1083851 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdossier-bilice-koronavirus-u-splitskom-zatvoru-divlja-najvise-u-hrvatskoj-pravosudnog-policajca-prisilili-da-radi-zarazen-pa-je-sijao-virus-a-ravnateljicu-anu-svalinu-cvrsto-se-stiti-1083851 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAČA OD AFERA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
SplitJAČA OD AFERA

Dossier Bilice: koronavirus u splitskom zatvoru ‘divlja‘ najviše u Hrvatskoj. Pravosudnog policajca prisilili da radi zaražen pa je ‘sijao‘ virus, a ravnateljicu Anu Svalinu čvrsto se štiti

14. ožujka 2021. - 10:01
Trenutno je u splitskom zatvoru zaraženo 29 osoba lišenih slobode i tri službenika. Iz Ministarstva tvrde da nije 'žarište', već dio ukupnog porasta zaraženih na području Splita. Konstatacija bi se mogla prihvatiti kada bi zatvorenici imali kontakt s vanjskim svijetom...Nikola Vilić/Cropix

Epidemiološka situacija u Zatvoru u Splitu je dobra, kažu iz Ministarstva pravosuđa i uprave pozivajući se na procjenu za to nadležnih službi. Trenutno je u Zatvoru u Splitu 29 osoba lišenih slobode i tri službenika zaraženo COVID-19 bolesti.

Kada te brojke usporedimo s podacima od prošlog tjedna kada je u istom zatvoru bila zaražena 41 osoba lišena slobode i 15 službenika zatvora, mogli bi se složiti da situacija ide na bolje.

Međutim kada ih usporedimo s podacima o broju zaraženih u ostalim zatvorima i kaznionicama, na Bilicama je situacija uvjerljivo najgora.

Naime, u Hrvatskoj ima, osim na splitskim Bilicama, još 19 zatvora i kaznionica u kojima trenutno ima ukupno 5 osoba lišenih slobode i 6 službenika zaraženih koronavirusom. Prije tjedan dana u njima su bile zaražene...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 01:57