stdClass Object ( [id] => 1137947 [title] => Dobio je nagradu ‘Ponos Hrvatske‘, i predsjednik Mesić stisnuo mu je ruku zbog onog što je učinio, a zimu će prespavati na klupi u splitskom parku... U Banovini mu ne mogu pomoći jer ‘nije dovoljno siromašan‘?! [alias] => dobio-je-nagradu-ponos-hrvatske-i-predsjednik-mesic-stisnuo-mu-je-ruku-zbog-onog-sto-je-ucinio-a-zimu-ce-prespavati-na-klupi-u-splitskom-parku-u-banovini-mu-ne-mogu-pomoci-jer-nije-dovoljno-siromasan [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Alenku Baraču ponovno prijeti život na ulici. Grad Split prestao mu je plaćati najam nečega što je u njihovim papirima zavedeno kao stan, a kad će ponovno početi plaćati, ne zna se. Moguće nikad.

Sirotinje, kažu nam u Banovini, ima puno, a Alenko, tvrde, nije najgori slučaj. Pitamo ih tko je sastavio skalu siromaštva prema kojoj jedni upadaju na popis sirotih, a drugi s njega ispadaju, ali ne dobivamo odgovor. Tako je, kako je. Alenko Barač je ispao s popisa. Sad se sastavlja novi pa će se uskoro znati tko je veća sirotinja od koga. A do tada, krepaj Alenko. Ili spavaj na klupi. Ne bi ti bilo prvi put. Pokrij se Slobodnom Dalmacijom, koja te preko veze pokušava ugurati na listu kojoj ne pripadaš.

Ne šalimo se. Nimalo. Upravo to smo čuli u Gradu. Upravo tako nam je rečeno. Da preko veze pokušavamo Alenku Baraču srediti socijalni stan i da Alenko Barač, čovjek koji ne posjeduje ni pedlja zemlje, čak ni one najcrnje, nije dovoljno siromašan.

– Rekli su mi da se strpin do trećeg miseca, da bi se tad moglo znat jesan li proša – gorko će Alenko.

Prijavio se na natječaj za najveću splitsku sirotinju i sad čeka. Strepi da ne ostane ispod crte. A sluti da će ostati.

– Najteži slučajevi dobit će socijalni stan, i to prema novom pravilniku koji je upravo donesen i koji je najbolji u državi – decidirani su u Gradu.

Ne možemo vam, nažalost, prenijeti cijeli razgovor s Banovinom jer je bio neslužben, ali nam je jasno dano do znanja kako administracija gradonačelnika Ivice Puljka "neće pristati na medijske ucjene".

– Ne očekujte od Grada da na temelju novinskih članaka donosi odluke – poručeno nam je.

Rekosmo, prava šteta što ne možemo cijeli razgovor objaviti. Čuli smo, naime, i da Grad za svu sirotinju – oko 250 registriranih socijalnih slučajeva – nema novca. A novca nema jer "preko 80 posto proračuna ode na hladni pogon, na održavanje i plaće".

A čuli smo i da je "sramotno pričati o pojedinačnim slučajevima". I da pišući o Alenku Baraču otvaramo prostor pogodovanju.

Pokušali smo objasniti da se problem socijale ne može generalizirati, da se pisanjem o pojedinačnim slučajevima najbolje prokazuju mane sustava, da je svaka sudbina drukčija, da se ljudska tuga ne može izmjeriti, ni birokratizirati, ali sve je bilo uzalud.

Upućeni smo na koncu na Magdu Vrvilo, pročelnicu za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju, od koje ćemo, rečeno nam je, dobiti službeni odgovor o slučaju koji nas zanima. I dobili smo ga.

Upit smo poslali u jutarnjim satima srijede 20. listopada, a odgovor smo dobili u popodnevnim satima petka 22. listopada. Zamoljeni smo da se strpimo i oprostimo na kašnjenju zbog vrlo važne sjednice Gradskog vijeća. Prihvatili smo zamolbu i odgodili objavu teksta. Zbog ovog odgovora:

"Obavještavam vas kako Grad Split postupa u ovom slučaju kao i u svim drugima sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi i općim aktima Grada Splita."

Dakle, iscrpno i vrijedno čekanja. U potpisu Magda Vrvilo.

Na ponovljenu zamolbu da se očituje o konkretnom slučaju, do danas se nije javila. Tek nas u Gradu neslužbeno uvjeravaju da ne smiju o konkretnim slučajevima govoriti, da im to zakon brani. Argument kako Alenko Barač želi da se o njegovu slučaju govori i kako se o njemu govorilo i prije, nisu uvažili.

O Alenku smo prvi put pisali 2006. godine, kad je dobio nagradu Ponos Hrvatske. I tadašnji predsjednik Stjepan Mesić mu je stisnuo ruku. I fotografirali su se. Jer tko se ne bi fotografirao s beskućnikom koji je pred Caritasovom menzom našao torbu s 50.000 kuna i ni jednog trenutka nije pomislio zadržati je. Poput, recimo, supruge ondašnjega splitsko-dalmatinskog župana Ante Sanadera koja je te iste godine u garaži šoping-centra pronašla svežanj sa 68.000 eura. I spremila ga u prtljažnik vlastita automobila. I otišla na kavu.

Suprug gospođe Sanader, dopustite digresiju, u međuvremenu je postao potpredsjednik Hrvatskog sabora, a Alenko se i dalje nastavio hraniti u pučkoj kuhinji.

Drugi put smo o njemu pisali 2007. godine, kao branitelju koji živi u raspadajućoj kamp-kućici u Mornarevoj lučici. Naveli smo mu i ratni put, sve plakete i ordenja što ih je dobio. Naveli smo i da se ne žali, da ne kuka, ali, eto, da bi isto volio skućiti se. Prenoćiti koji put kao čovjek.

---

image
Alenku je kamp-kućica u Mornarovoj lučici godinama bila dom
Mario Todorić/Cropix
---

---

image
O Alenku smo prvi put pisali 2006. godine, kad je pronašao 50.000 kuna ispred Caritasove menze
Duje Klarić/Cropix
---

Pisali smo o Alenku i kad je 2011. godine, zahvaljujući udruzi Cro Unum koju vodi Dragan Primorac, dobio na korištenje stan u Varošu, u Kamenitoj. Tada su mu bile 63 godine i mislio je da će napokon otpočinuti. Da je njegovoj mizeriji došao kraj. Da će ostatak života na toplome i suhome provesti.

Idući put, četiri godine kasnije, sreli smo ga na brodu. Prijatelj, jer Alenko neprijatelja nema, dao mu ga je na korištenje. Zima je taman bila počela, bura se spuštala s Kozjaka, a on nas je dočekao na krmi, pod tendom, zamotan u deku. Spužva mu je bila postelja. Nekoliko mjeseci ranije morao se iseliti iz stana u Varošu jer ga Primorčeva udruga više nije mogla plaćati, a Grad se nikako nije mogao sjetiti svog obećanja da će preuzeti plaćanje na sebe.

---

image
O Alenku smo pisali i 2017. godine, kad smo ga posjetili na brodu, na krmi ispod tende koja mu je bila jedini krov
Tom Dubravec/Cropix
---

---

image
Kad smo 2017. pisali o Alenku i slikali ga sretnog s ključevima stana, mislili smo da zadnji put o njemu pišemo
Ante Čizmić/Cropix
---

Pisali smo tada opširno o Alenkovoj sudbini. I kako sve što ima stane u jednu vrećicu. Pisali smo kako mu se otac i majka nisu vjenčali i kako majka nije imala ništa pa je isto toliko i njemu nakon njezine smrti ostalo. Pisali smo i kako ima nešto manje od 2400 kuna vojne mirovine i kako zbog toga nije baš socijalni slučaj za prvu ligu. Nije gladan. Ima za paštetu. A on pola i mački daje, da ne kopa po kontejnerima.

Nakon toga smo dočekali i da Grad reagira. Jelena Hrgović, negdašnja dogradonačelnica, ispunila je obećanje. Prva i jedina. Alenko je prebačen na Pazdigrad, gdje je živio protekle četiri godine. Mirno, bez da je itko o njemu pisao. Sve do ovog ljeta, do krojenja novih lista.

– Prvo su me s Pazdigrada pribacili na Manuš, da bi mi u deveti misec rekli kako mi Grad više neće plaćat stan – govori Alenko.

Za listopad je sam nekako skucao novac za najamninu. Točnije, dao je cijelu penziju. A za hranu će se, kaže, snaći. Ako ništa drugo, ima udicu. Kad je lijepo vrijeme, bude i za mačke.

Prolazi mu i 73. godina. Odbrojava. A njemu se čini da se ne miče. Da ide ukrug. I da je kamp-kućica na Spinutu bila blagoslov, a ne prokletstvo.

– Nudili smo mi njemu smještaj, novu sobu, ali je on to odbio. Drugi, kad im nešto ponudiš, ne razmišljaju, odmah prihvate – govore nam u Gradu, ljuti su na Alenka, dosta im je njegovih medijskih manipulacija.

Zloupotreba medija bila je točna formulacija. Neslužbena, naravno. Uz poruku novinaru da svrati malo do Banovine, do odjela koji vodi Magda Vrvilo, pa da vidi što je prava socijala.

Pitamo Alenka zašto je odbio premještaj u novu sobu, a pravo pitanje Gradu i ne stižemo postaviti. Zašto ste mu ponudili novu sobu kad nova socijalna lista još nije sastavljena, zašto mu pogodujete?!

Uopće ne sumnjamo da ćemo odgovor – neslužbeni – dobiti čim ovaj članak bude objavljen.

Alenko, pak, priznaje da je odbio novi smještaj. Kaže da ni psima tamo nije mjesto i da on možda jest star i nikakav, ali da je još uvijek čovjek koji ima svoje dostojanstvo.

---

image
Kad smo 2017. pisali o Alenku i slikali ga sretnog s ključevima stana, mislili smo da zadnji put o njemu pišemo
Ante Čizmić/Cropix
---

– To je neki čudni prostor u Križevoj kali. Odma kad uđete vidite zid na koji su naslonjene skale, onakve ka da se na brod penjete. I one vode do uske rupe u plafonu. Je, rupe, nemojte se čudit, ništa se ne vidi nego ta rupa. Kad san pita šta je to gori, rekli su mi da je to moja soba, a ja nisan moga virovat di mene, čovika od 73 godine, žele stavit, pa ja se više ni popet gori ne bi moga, a kamoli se kroz to provlačit – tvrdi Alenko.

Pitali smo Grad da nam pokažu taj prostor u Križevoj kali. Nisu htjeli. Rekli su neka nam pokaže Alenko, kad ionako sve njemu vjerujemo.

---

IZ GRADA
Evo kako će se davati stanovi u najam
Gradonačelnik Splita Ivica Puljak donio je u rujnu novi Pravilnik o davanju stanova u najam, kojim su revidirana mjerila za utvrđivanje liste reda prvenstva.
Pravo na dodjelu stana u najam imat će tako punoljetni državljani Hrvatske koji imaju prebivalište u Splitu neprekidno najmanje petnaest godina, koji nemaju u (su)vlasništvu nikakvu drugu useljivu nekretninu i ne stanuju u kući ili stanu u vlasništvu svojih roditelja ili roditelja bračnog druga. Uvjet je i da nemaju u (su)vlasništvu ni poslovni prostor ni sve vrste zemljišta površine većih od jednog hektara. Ne smiju imati ni nikakvu drugu imovinu čija ukupna vrijednost prelazi 75.000 kuna. Ukupni prosječni mjesečni prihod po članu obiteljskog domaćinstva ostvaren u prethodnoj godini ne smije im, pak, prijeći strogo određene iznose.
Za samca je to 50 posto iznosa posljednjeg objavljenog podatka o prosječnoj mjesečnoj isplaćenoj neto plaći po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske. U lipnju ove godine takva je plaća iznosila 7175 kuna.
Lista prvenstva utvrđivat će se na temelju stambenog i socijalno-zdravstvenog statusa, vremena prebivanja na području Grada Splita, godina radnog staža ostvarenog u Hrvatskoj, statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, te konačno i prethodne liste prvenstva.
U utvrđivanju novih mjerila sudjelovali su i predstavnici Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju, Centra za socijalnu skrb Split i Udruge Most.

---

---

- O Alenku smo prvi put pisali 2006. godine, kad je dobio nagradu Ponos Hrvatske
- Drugi put smo o njemu pisali 2007. godine, kao branitelju koji živi u raspadajućoj kamp-kućici u Mornarevoj lučici
- Pisali smo o Alenku i kad je 2011. godine, zahvaljujući udruzi Cro Unum koju vodi Dragan Primorac, dobio na korištenje stan u Varošu, u Kamenitoj
- Idući put, četiri godine kasnije, pisali smo tada opširno o Alenkovoj sudbini. I kako sve što ima stane u jednu vrećicu
- I, evo, pišemo opet...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Grad Split prestao mu je plaćati najam nečega što je u njihovim papirima zavedeno kao stan, a kad će ponovno početi plaćati, ne zna se. Moguće nikad... Još su nam, onako neslužbeno, dometnuli da preko veze pokušavamo Alenku srediti socijalni stan i da Alenko nije dovoljno siromašan... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ALENKO BARAČ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Grad Split prestao mu je plaćati najam nečega što je u njihovim papirima zavedeno kao stan, a kad će ponovno početi plaćati, ne zna se. Moguće nikad... Još su nam, onako neslužbeno, dometnuli da preko veze pokušavamo Alenku srediti socijalni stan i da Alenko nije dovoljno siromašan... ALENKO BARAČ 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-25 10:27:10 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-26 06:20:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-10-26 06:20:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17385 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/25\/1338729.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/1338727.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19786090.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19786070.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19786084.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/9358542.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/2828754.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/18629474.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mario Todori\u0107\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["O Alenku kao besku\u0107niku prvi put smo pisali 2007. godine","Alenku je kamp-ku\u0107ica u Mornarovoj lu\u010dici godinama bila dom","O Alenku smo pisali i 2012. godine, kad se morao iseliti iz skromnog stana u Varo\u0161u","O Alenku smo prvi put pisali 2006. godine, kad je prona\u0161ao 50.000 kuna ispred Caritasove menze","O Alenku smo pisali i 2017. godine, kad smo ga posjetili na brodu, na krmi ispod tende koja mu je bila jedini krov","Kad smo 2017. pisali o Alenku i slikali ga sretnog s klju\u010devima stana, mislili smo da zadnji put o njemu pi\u0161emo","Split, 220513.
\nIlustracija zgrade Banovine nakon lokalnih izbora.
\nNa fotografiji: zgrada Banovine.
","Split, 200721.
\nZgrada gradske uprave Banovina.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","45:67","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1275","hd_1338729_1920.jpg":"1920x1080","k_1338729_1280.jpg":"1280x1280","k_1338729_1024.jpg":"1024x1024","k_1338729_640.jpg":"640x640","k_1338729_480.jpg":"480x480","k_1338729_340.jpg":"340x340","k_1338729_220.jpg":"220x220","o_1338729_1280.jpg":"1280x850","o_1338729_1024.jpg":"1024x680","o_1338729_640.jpg":"640x425","o_1338729_480.jpg":"480x318","o_1338729_340.jpg":"340x225","o_1338729_220.jpg":"220x146","h_1338729_1280.jpg":"1280x854","h_1338729_1024.jpg":"1024x683","h_1338729_640.jpg":"640x427","h_1338729_480.jpg":"480x320","h_1338729_340.jpg":"340x227","h_1338729_220.jpg":"220x147","pp_1338729_1280.jpg":"1006x1280","pp_1338729_1024.jpg":"805x1024","pp_1338729_640.jpg":"503x640","pp_1338729_480.jpg":"377x480","pp_1338729_340.jpg":"267x340","pp_1338729_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1275","hd_1338727_1920.jpg":"1920x1080","k_1338727_1280.jpg":"1280x1280","k_1338727_1024.jpg":"1024x1024","k_1338727_640.jpg":"640x640","k_1338727_480.jpg":"480x480","k_1338727_340.jpg":"340x340","k_1338727_220.jpg":"220x220","o_1338727_1280.jpg":"1280x850","o_1338727_1024.jpg":"1024x680","o_1338727_640.jpg":"640x425","o_1338727_480.jpg":"480x318","o_1338727_340.jpg":"340x225","o_1338727_220.jpg":"220x146","h_1338727_1280.jpg":"1280x854","h_1338727_1024.jpg":"1024x683","h_1338727_640.jpg":"640x427","h_1338727_480.jpg":"480x320","h_1338727_340.jpg":"340x227","h_1338727_220.jpg":"220x147","pp_1338727_1280.jpg":"1006x1280","pp_1338727_1024.jpg":"805x1024","pp_1338727_640.jpg":"503x640","pp_1338727_480.jpg":"377x480","pp_1338727_340.jpg":"267x340","pp_1338727_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1290","hd_19786090_1920.jpg":"1920x1080","k_19786090_1280.jpg":"1280x1280","k_19786090_1024.jpg":"1024x1024","k_19786090_640.jpg":"640x640","k_19786090_480.jpg":"480x480","k_19786090_340.jpg":"340x340","k_19786090_220.jpg":"220x220","o_19786090_1280.jpg":"1280x860","o_19786090_1024.jpg":"1024x688","o_19786090_640.jpg":"640x430","o_19786090_480.jpg":"480x322","o_19786090_340.jpg":"340x228","o_19786090_220.jpg":"220x147","h_19786090_1280.jpg":"1280x854","h_19786090_1024.jpg":"1024x683","h_19786090_640.jpg":"640x427","h_19786090_480.jpg":"480x320","h_19786090_340.jpg":"340x227","h_19786090_220.jpg":"220x147","pp_19786090_1280.jpg":"1006x1280","pp_19786090_1024.jpg":"805x1024","pp_19786090_640.jpg":"503x640","pp_19786090_480.jpg":"377x480","pp_19786090_340.jpg":"267x340","pp_19786090_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_19786070_1920.jpg":"1920x1080","k_19786070_1280.jpg":"1280x1280","k_19786070_1024.jpg":"1024x1024","k_19786070_640.jpg":"640x640","k_19786070_480.jpg":"480x480","k_19786070_340.jpg":"340x340","k_19786070_220.jpg":"220x220","o_19786070_1280.jpg":"1280x840","o_19786070_1024.jpg":"1024x672","o_19786070_640.jpg":"640x420","o_19786070_480.jpg":"480x315","o_19786070_340.jpg":"340x223","o_19786070_220.jpg":"220x144","h_19786070_1280.jpg":"1280x854","h_19786070_1024.jpg":"1024x683","h_19786070_640.jpg":"640x427","h_19786070_480.jpg":"480x320","h_19786070_340.jpg":"340x227","h_19786070_220.jpg":"220x147","pp_19786070_1280.jpg":"1006x1280","pp_19786070_1024.jpg":"805x1024","pp_19786070_640.jpg":"503x640","pp_19786070_480.jpg":"377x480","pp_19786070_340.jpg":"267x340","pp_19786070_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1286","hd_19786084_1920.jpg":"1920x1080","k_19786084_1280.jpg":"1280x1280","k_19786084_1024.jpg":"1024x1024","k_19786084_640.jpg":"640x640","k_19786084_480.jpg":"480x480","k_19786084_340.jpg":"340x340","k_19786084_220.jpg":"220x220","o_19786084_1280.jpg":"1280x857","o_19786084_1024.jpg":"1024x685","o_19786084_640.jpg":"640x428","o_19786084_480.jpg":"480x321","o_19786084_340.jpg":"340x227","o_19786084_220.jpg":"220x147","h_19786084_1280.jpg":"1280x854","h_19786084_1024.jpg":"1024x683","h_19786084_640.jpg":"640x427","h_19786084_480.jpg":"480x320","h_19786084_340.jpg":"340x227","h_19786084_220.jpg":"220x147","pp_19786084_1280.jpg":"1006x1280","pp_19786084_1024.jpg":"805x1024","pp_19786084_640.jpg":"503x640","pp_19786084_480.jpg":"377x480","pp_19786084_340.jpg":"267x340","pp_19786084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1203","hd_9358542_1920.jpg":"1920x1080","k_9358542_1280.jpg":"1280x1280","k_9358542_1024.jpg":"1024x1024","k_9358542_640.jpg":"640x640","k_9358542_480.jpg":"480x480","k_9358542_340.jpg":"340x340","k_9358542_220.jpg":"220x220","o_9358542_1280.jpg":"1280x802","o_9358542_1024.jpg":"1024x641","o_9358542_640.jpg":"640x401","o_9358542_480.jpg":"480x300","o_9358542_340.jpg":"340x213","o_9358542_220.jpg":"220x137","h_9358542_1280.jpg":"1280x854","h_9358542_1024.jpg":"1024x683","h_9358542_640.jpg":"640x427","h_9358542_480.jpg":"480x320","h_9358542_340.jpg":"340x227","h_9358542_220.jpg":"220x147","pp_9358542_1280.jpg":"1006x1280","pp_9358542_1024.jpg":"805x1024","pp_9358542_640.jpg":"503x640","pp_9358542_480.jpg":"377x480","pp_9358542_340.jpg":"267x340","pp_9358542_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_2828754_1920.jpg":"1920x1080","k_2828754_1280.jpg":"1280x1280","k_2828754_1024.jpg":"1024x1024","k_2828754_640.jpg":"640x640","k_2828754_480.jpg":"480x480","k_2828754_340.jpg":"340x340","k_2828754_220.jpg":"220x220","o_2828754_1280.jpg":"1280x853","o_2828754_1024.jpg":"1024x682","o_2828754_640.jpg":"640x426","o_2828754_480.jpg":"480x320","o_2828754_340.jpg":"340x226","o_2828754_220.jpg":"220x146","h_2828754_1280.jpg":"1280x854","h_2828754_1024.jpg":"1024x683","h_2828754_640.jpg":"640x427","h_2828754_480.jpg":"480x320","h_2828754_340.jpg":"340x227","h_2828754_220.jpg":"220x147","pp_2828754_1280.jpg":"1006x1280","pp_2828754_1024.jpg":"805x1024","pp_2828754_640.jpg":"503x640","pp_2828754_480.jpg":"377x480","pp_2828754_340.jpg":"267x340","pp_2828754_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1242","hd_18629474_1920.jpg":"1920x1080","k_18629474_1280.jpg":"1280x1280","k_18629474_1024.jpg":"1024x1024","k_18629474_640.jpg":"640x640","k_18629474_480.jpg":"480x480","k_18629474_340.jpg":"340x340","k_18629474_220.jpg":"220x220","o_18629474_1280.jpg":"1280x828","o_18629474_1024.jpg":"1024x662","o_18629474_640.jpg":"640x414","o_18629474_480.jpg":"480x310","o_18629474_340.jpg":"340x219","o_18629474_220.jpg":"220x142","h_18629474_1280.jpg":"1280x854","h_18629474_1024.jpg":"1024x683","h_18629474_640.jpg":"640x427","h_18629474_480.jpg":"480x320","h_18629474_340.jpg":"340x227","h_18629474_220.jpg":"220x147","pp_18629474_1280.jpg":"1006x1280","pp_18629474_1024.jpg":"805x1024","pp_18629474_640.jpg":"503x640","pp_18629474_480.jpg":"377x480","pp_18629474_340.jpg":"267x340","pp_18629474_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7435128 Threads: 6 Questions: 1532459681 Slow queries: 4659323 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110700581 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/dobio-je-nagradu-ponos-hrvatske-i-predsjednik-mesic-stisnuo-mu-je-ruku-zbog-onog-sto-je-ucinio-a-zimu-ce-prespavati-na-klupi-u-splitskom-parku-u-banovini-mu-ne-mogu-pomoci-jer-nije-dovoljno-siromasan-1137947 [printLink] => /split/dobio-je-nagradu-ponos-hrvatske-i-predsjednik-mesic-stisnuo-mu-je-ruku-zbog-onog-sto-je-ucinio-a-zimu-ce-prespavati-na-klupi-u-splitskom-parku-u-banovini-mu-ne-mogu-pomoci-jer-nije-dovoljno-siromasan-1137947?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 341715 [name] => Alenko Barač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alenko-barac [link] => /tag/alenko-barac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288340 [name] => Ponos Hrvatske [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ponos-hrvatske [link] => /tag/ponos-hrvatske ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Grad Split prestao mu je plaćati najam nečega što je u njihovim papirima zavedeno kao stan, a kad će ponovno početi plaćati, ne zna se. Moguće nikad... Još su nam, onako neslužbeno, dometnuli da preko veze pokušavamo Alenku srediti socijalni stan i da Alenko nije dovoljno siromašan... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ALENKO BARAČ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dobio je nagradu ‘Ponos Hrvatske‘, i predsjednik Mesić stisnuo mu je ruku zbog onog što je učinio, a zimu će prespavati na klupi u splitskom parku... U Banovini mu ne mogu pomoći jer ‘nije dovoljno siromašan‘?! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/1338729.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mario Todorić/Cropix [mainImageDesc] => O Alenku kao beskućniku prvi put smo pisali 2007. godine [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/1338729.jpg [title] => O Alenku kao beskućniku prvi put smo pisali 2007. godine Mario Todorić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/1338727.jpg [title] => Alenku je kamp-kućica u Mornarovoj lučici godinama bila dom Mario Todorić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19786090.jpg [title] => O Alenku smo pisali i 2012. godine, kad se morao iseliti iz skromnog stana u Varošu Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19786070.jpg [title] => O Alenku smo prvi put pisali 2006. godine, kad je pronašao 50.000 kuna ispred Caritasove menze Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19786084.jpg [title] => O Alenku smo pisali i 2017. godine, kad smo ga posjetili na brodu, na krmi ispod tende koja mu je bila jedini krov Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/9358542.jpg [title] => Kad smo 2017. pisali o Alenku i slikali ga sretnog s ključevima stana, mislili smo da zadnji put o njemu pišemo Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/2828754.jpg [title] => Split, 220513.
Ilustracija zgrade Banovine nakon lokalnih izbora.
Na fotografiji: zgrada Banovine.
Vladimir Dugandzic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/18629474.jpg [title] => Split, 200721.
Zgrada gradske uprave Banovina.
Duje Klaric/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Alenku Baraču ponovno prijeti život na ulici. Grad Split prestao mu je plaćati najam nečega što je u njihovim papirima zavedeno kao stan, a kad će ponovno početi plaćati, ne zna se. Moguće nikad.

Sirotinje, kažu nam u Banovini, ima puno, a Alenko, tvrde, nije najgori slučaj. Pitamo ih tko je sastavio skalu siromaštva prema kojoj jedni upadaju na popis sirotih, a drugi s njega ispadaju, ali ne dobivamo odgovor. Tako je, kako je. Alenko Barač je ispao s popisa. Sad se sastavlja novi pa će se uskoro znati tko je veća sirotinja od koga. A do tada, krepaj Alenko. Ili spavaj na klupi. Ne bi ti bilo prvi put. Pokrij se Slobodnom Dalmacijom, koja te preko veze pokušava ugurati na listu kojoj ne pripadaš.

Ne šalimo se. Nimalo. Upravo to smo čuli u Gradu. Upravo tako nam je rečeno. Da preko veze pokušavamo Alenku Baraču srediti socijalni stan i da Alenko Barač, čovjek koji ne posjeduje ni pedlja zemlje, čak ni one najcrnje, nije dovoljno siromašan.

– Rekli su mi da se strpin do trećeg miseca, da bi se tad moglo znat jesan li proša – gorko će Alenko.

Prijavio se na natječaj za najveću splitsku sirotinju i sad čeka. Strepi da ne ostane ispod crte. A sluti da će ostati.

– Najteži slučajevi dobit će socijalni stan, i to prema novom pravilniku koji je upravo donesen i koji je najbolji u državi – decidirani su u Gradu.

Ne možemo vam, nažalost, prenijeti cijeli razgovor s Banovinom jer je bio neslužben, ali nam je jasno dano do znanja kako administracija gradonačelnika Ivice Puljka "neće pristati na medijske ucjene".

– Ne očekujte od Grada da na temelju novinskih članaka donosi odluke – poručeno nam je.

Rekosmo, prava šteta što ne možemo cijeli razgovor objaviti. Čuli smo, naime, i da Grad za svu sirotinju – oko 250 registriranih socijalnih slučajeva – nema novca. A novca nema jer "preko 80 posto proračuna ode na hladni pogon, na održavanje i plaće".

A čuli smo i da je "sramotno pričati o pojedinačnim slučajevima". I da pišući o Alenku Baraču otvaramo prostor pogodovanju.

Pokušali smo objasniti da se problem socijale ne može generalizirati, da se pisanjem o pojedinačnim slučajevima najbolje prokazuju mane sustava, da je svaka sudbina drukčija, da se ljudska tuga ne može izmjeriti, ni birokratizirati, ali sve je bilo uzalud.

Upućeni smo na koncu na Magdu Vrvilo, pročelnicu za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju, od koje ćemo, rečeno nam je, dobiti službeni odgovor o slučaju koji nas zanima. I dobili smo ga.

Upit smo poslali u jutarnjim satima srijede 20. listopada, a odgovor smo dobili u popodnevnim satima petka 22. listopada. Zamoljeni smo da se strpimo i oprostimo na kašnjenju zbog vrlo važne sjednice Gradskog vijeća. Prihvatili smo zamolbu i odgodili objavu teksta. Zbog ovog odgovora:

"Obavještavam vas kako Grad Split postupa u ovom slučaju kao i u svim drugima sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi i općim aktima Grada Splita."

Dakle, iscrpno i vrijedno čekanja. U potpisu Magda Vrvilo.

Na ponovljenu zamolbu da se očituje o konkretnom slučaju, do danas se nije javila. Tek nas u Gradu neslužbeno uvjeravaju da ne smiju o konkretnim slučajevima govoriti, da im to zakon brani. Argument kako Alenko Barač želi da se o njegovu slučaju govori i kako se o njemu govorilo i prije, nisu uvažili.

O Alenku smo prvi put pisali 2006. godine, kad je dobio nagradu Ponos Hrvatske. I tadašnji predsjednik Stjepan Mesić mu je stisnuo ruku. I fotografirali su se. Jer tko se ne bi fotografirao s beskućnikom koji je pred Caritasovom menzom našao torbu s 50.000 kuna i ni jednog trenutka nije pomislio zadržati je. Poput, recimo, supruge ondašnjega splitsko-dalmatinskog župana Ante Sanadera koja je te iste godine u garaži šoping-centra pronašla svežanj sa 68.000 eura. I spremila ga u prtljažnik vlastita automobila. I otišla na kavu.

Suprug gospođe Sanader, dopustite digresiju, u međuvremenu je postao potpredsjednik Hrvatskog sabora, a Alenko se i dalje nastavio hraniti u pučkoj kuhinji.

Drugi put smo o njemu pisali 2007. godine, kao branitelju koji živi u raspadajućoj kamp-kućici u Mornarevoj lučici. Naveli smo mu i ratni put, sve plakete i ordenja što ih je dobio. Naveli smo i da se ne žali, da ne kuka, ali, eto, da bi isto volio skućiti se. Prenoćiti koji put kao čovjek.

---

image
Alenku je kamp-kućica u Mornarovoj lučici godinama bila dom
Mario Todorić/Cropix
---

---

image
O Alenku smo prvi put pisali 2006. godine, kad je pronašao 50.000 kuna ispred Caritasove menze
Duje Klarić/Cropix
---

Pisali smo o Alenku i kad je 2011. godine, zahvaljujući udruzi Cro Unum koju vodi Dragan Primorac, dobio na korištenje stan u Varošu, u Kamenitoj. Tada su mu bile 63 godine i mislio je da će napokon otpočinuti. Da je njegovoj mizeriji došao kraj. Da će ostatak života na toplome i suhome provesti.

Idući put, četiri godine kasnije, sreli smo ga na brodu. Prijatelj, jer Alenko neprijatelja nema, dao mu ga je na korištenje. Zima je taman bila počela, bura se spuštala s Kozjaka, a on nas je dočekao na krmi, pod tendom, zamotan u deku. Spužva mu je bila postelja. Nekoliko mjeseci ranije morao se iseliti iz stana u Varošu jer ga Primorčeva udruga više nije mogla plaćati, a Grad se nikako nije mogao sjetiti svog obećanja da će preuzeti plaćanje na sebe.

---

image
O Alenku smo pisali i 2017. godine, kad smo ga posjetili na brodu, na krmi ispod tende koja mu je bila jedini krov
Tom Dubravec/Cropix
---

---

image
Kad smo 2017. pisali o Alenku i slikali ga sretnog s ključevima stana, mislili smo da zadnji put o njemu pišemo
Ante Čizmić/Cropix
---

Pisali smo tada opširno o Alenkovoj sudbini. I kako sve što ima stane u jednu vrećicu. Pisali smo kako mu se otac i majka nisu vjenčali i kako majka nije imala ništa pa je isto toliko i njemu nakon njezine smrti ostalo. Pisali smo i kako ima nešto manje od 2400 kuna vojne mirovine i kako zbog toga nije baš socijalni slučaj za prvu ligu. Nije gladan. Ima za paštetu. A on pola i mački daje, da ne kopa po kontejnerima.

Nakon toga smo dočekali i da Grad reagira. Jelena Hrgović, negdašnja dogradonačelnica, ispunila je obećanje. Prva i jedina. Alenko je prebačen na Pazdigrad, gdje je živio protekle četiri godine. Mirno, bez da je itko o njemu pisao. Sve do ovog ljeta, do krojenja novih lista.

– Prvo su me s Pazdigrada pribacili na Manuš, da bi mi u deveti misec rekli kako mi Grad više neće plaćat stan – govori Alenko.

Za listopad je sam nekako skucao novac za najamninu. Točnije, dao je cijelu penziju. A za hranu će se, kaže, snaći. Ako ništa drugo, ima udicu. Kad je lijepo vrijeme, bude i za mačke.

Prolazi mu i 73. godina. Odbrojava. A njemu se čini da se ne miče. Da ide ukrug. I da je kamp-kućica na Spinutu bila blagoslov, a ne prokletstvo.

– Nudili smo mi njemu smještaj, novu sobu, ali je on to odbio. Drugi, kad im nešto ponudiš, ne razmišljaju, odmah prihvate – govore nam u Gradu, ljuti su na Alenka, dosta im je njegovih medijskih manipulacija.

Zloupotreba medija bila je točna formulacija. Neslužbena, naravno. Uz poruku novinaru da svrati malo do Banovine, do odjela koji vodi Magda Vrvilo, pa da vidi što je prava socijala.

Pitamo Alenka zašto je odbio premještaj u novu sobu, a pravo pitanje Gradu i ne stižemo postaviti. Zašto ste mu ponudili novu sobu kad nova socijalna lista još nije sastavljena, zašto mu pogodujete?!

Uopće ne sumnjamo da ćemo odgovor – neslužbeni – dobiti čim ovaj članak bude objavljen.

Alenko, pak, priznaje da je odbio novi smještaj. Kaže da ni psima tamo nije mjesto i da on možda jest star i nikakav, ali da je još uvijek čovjek koji ima svoje dostojanstvo.

---

image
Kad smo 2017. pisali o Alenku i slikali ga sretnog s ključevima stana, mislili smo da zadnji put o njemu pišemo
Ante Čizmić/Cropix
---

– To je neki čudni prostor u Križevoj kali. Odma kad uđete vidite zid na koji su naslonjene skale, onakve ka da se na brod penjete. I one vode do uske rupe u plafonu. Je, rupe, nemojte se čudit, ništa se ne vidi nego ta rupa. Kad san pita šta je to gori, rekli su mi da je to moja soba, a ja nisan moga virovat di mene, čovika od 73 godine, žele stavit, pa ja se više ni popet gori ne bi moga, a kamoli se kroz to provlačit – tvrdi Alenko.

Pitali smo Grad da nam pokažu taj prostor u Križevoj kali. Nisu htjeli. Rekli su neka nam pokaže Alenko, kad ionako sve njemu vjerujemo.

---

IZ GRADA
Evo kako će se davati stanovi u najam
Gradonačelnik Splita Ivica Puljak donio je u rujnu novi Pravilnik o davanju stanova u najam, kojim su revidirana mjerila za utvrđivanje liste reda prvenstva.
Pravo na dodjelu stana u najam imat će tako punoljetni državljani Hrvatske koji imaju prebivalište u Splitu neprekidno najmanje petnaest godina, koji nemaju u (su)vlasništvu nikakvu drugu useljivu nekretninu i ne stanuju u kući ili stanu u vlasništvu svojih roditelja ili roditelja bračnog druga. Uvjet je i da nemaju u (su)vlasništvu ni poslovni prostor ni sve vrste zemljišta površine većih od jednog hektara. Ne smiju imati ni nikakvu drugu imovinu čija ukupna vrijednost prelazi 75.000 kuna. Ukupni prosječni mjesečni prihod po članu obiteljskog domaćinstva ostvaren u prethodnoj godini ne smije im, pak, prijeći strogo određene iznose.
Za samca je to 50 posto iznosa posljednjeg objavljenog podatka o prosječnoj mjesečnoj isplaćenoj neto plaći po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske. U lipnju ove godine takva je plaća iznosila 7175 kuna.
Lista prvenstva utvrđivat će se na temelju stambenog i socijalno-zdravstvenog statusa, vremena prebivanja na području Grada Splita, godina radnog staža ostvarenog u Hrvatskoj, statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, te konačno i prethodne liste prvenstva.
U utvrđivanju novih mjerila sudjelovali su i predstavnici Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju, Centra za socijalnu skrb Split i Udruge Most.

---

---

- O Alenku smo prvi put pisali 2006. godine, kad je dobio nagradu Ponos Hrvatske
- Drugi put smo o njemu pisali 2007. godine, kao branitelju koji živi u raspadajućoj kamp-kućici u Mornarevoj lučici
- Pisali smo o Alenku i kad je 2011. godine, zahvaljujući udruzi Cro Unum koju vodi Dragan Primorac, dobio na korištenje stan u Varošu, u Kamenitoj
- Idući put, četiri godine kasnije, pisali smo tada opširno o Alenkovoj sudbini. I kako sve što ima stane u jednu vrećicu
- I, evo, pišemo opet...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mario Todorić/Cropix Mario Todorić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Ante Čizmić/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Duje Klaric/Cropix
Mario Todorić/Cropix
O Alenku kao beskućniku prvi put smo pisali 2007. godine
Mario Todorić/Cropix
Alenku je kamp-kućica u Mornarovoj lučici godinama bila dom
Jakov Prkić/Cropix
O Alenku smo pisali i 2012. godine, kad se morao iseliti iz skromnog stana u Varošu
Duje Klarić/Cropix
O Alenku smo prvi put pisali 2006. godine, kad je pronašao 50.000 kuna ispred Caritasove menze
Tom Dubravec/Cropix
O Alenku smo pisali i 2017. godine, kad smo ga posjetili na brodu, na krmi ispod tende koja mu je bila jedini krov
Ante Čizmić/Cropix
Kad smo 2017. pisali o Alenku i slikali ga sretnog s ključevima stana, mislili smo da zadnji put o njemu pišemo
Vladimir Dugandzic/Cropix
Split, 220513.
Ilustracija zgrade Banovine nakon lokalnih izbora.
Na fotografiji: zgrada Banovine.
Duje Klaric/Cropix
Split, 200721.
Zgrada gradske uprave Banovina.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/dobio-je-nagradu-ponos-hrvatske-i-predsjednik-mesic-stisnuo-mu-je-ruku-zbog-onog-sto-je-ucinio-a-zimu-ce-prespavati-na-klupi-u-splitskom-parku-u-banovini-mu-ne-mogu-pomoci-jer-nije-dovoljno-siromasan-1137947 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aa024f989485d760ff9634871a93f090e888179b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dobio+je+nagradu+%E2%80%98Ponos+Hrvatske%E2%80%98%2C+i+predsjednik+Mesi%C4%87+stisnuo+mu+je+ruku+zbog+onog+%C5%A1to+je+u%C4%8Dinio%2C+a+zimu+%C4%87e+prespavati+na+klupi+u+splitskom+parku...+U+Banovini+mu+ne+mogu+pomo%C4%87i+jer+%E2%80%98nije+dovoljno+siroma%C5%A1an%E2%80%98%3F%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdobio-je-nagradu-ponos-hrvatske-i-predsjednik-mesic-stisnuo-mu-je-ruku-zbog-onog-sto-je-ucinio-a-zimu-ce-prespavati-na-klupi-u-splitskom-parku-u-banovini-mu-ne-mogu-pomoci-jer-nije-dovoljno-siromasan-1137947 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdobio-je-nagradu-ponos-hrvatske-i-predsjednik-mesic-stisnuo-mu-je-ruku-zbog-onog-sto-je-ucinio-a-zimu-ce-prespavati-na-klupi-u-splitskom-parku-u-banovini-mu-ne-mogu-pomoci-jer-nije-dovoljno-siromasan-1137947 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Grad Split prestao mu je plaćati najam nečega što je u njihovim papirima zavedeno kao stan, a kad će ponovno početi plaćati, ne zna se. Moguće nikad... Još su nam, onako neslužbeno, dometnuli da preko veze pokušavamo Alenku srediti socijalni stan i da Alenko nije dovoljno siromašan... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ALENKO BARAČ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitALENKO BARAČ

Dobio je nagradu ‘Ponos Hrvatske‘, i predsjednik Mesić stisnuo mu je ruku zbog onog što je učinio, a zimu će prespavati na klupi u splitskom parku... U Banovini mu ne mogu pomoći jer ‘nije dovoljno siromašan‘?!

26. listopada 2021. - 08:20

Alenku Baraču ponovno prijeti život na ulici. Grad Split prestao mu je plaćati najam nečega što je u njihovim papirima zavedeno kao stan, a kad će ponovno početi plaćati, ne zna se. Moguće nikad.

Sirotinje, kažu nam u Banovini, ima puno, a Alenko, tvrde, nije najgori slučaj. Pitamo ih tko je sastavio skalu siromaštva prema kojoj jedni upadaju na popis sirotih, a drugi s njega ispadaju, ali ne dobivamo odgovor. Tako je, kako je. Alenko Barač je ispao s popisa. Sad se sastavlja novi pa će se uskoro znati tko je veća sirotinja od koga. A do tada, krepaj Alenko. Ili spavaj na klupi. Ne bi ti bilo prvi put. Pokrij se Slobodnom Dalmacijom, koja te preko veze pokušava ugurati na listu kojoj ne pripadaš.

Ne šalimo se. Nimalo. Upravo to smo čuli u Gradu. Upravo tako nam je rečeno....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 10:34