stdClass Object ( [id] => 1054646 [title] => Djeca u knockdownu zbog pandemije: Sve je više ozljeda kod mladih, to je posljedica nedovoljnog kretanja. Neki klubovi ostali bez prostora za treninge [alias] => djeca-u-knockdownu-zbog-pandemije-sve-je-vise-ozljeda-kod-mladih-sve-su-to-posljedice-nedovoljnog-kretanja-neki-klubovi-ostaju-bez-prostora [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Buka koju sa svakom epidemijskom mjerom stvaraju ugostitelji prigušila je muke koju zbog koronavirusa proživljavaju nastavnici tjelesnog te sportski klubovi. Od početka borbe protiv koronavirusa dramatično pati dio života koji bi, apsurdno ali istinito, trebao biti preduvjet da sačuvamo zdravlje. Moglo bi se zapravo reći da nam je, iako nema lockdowna, sport u knockdownu!

Glavni razlog tomu jest da se treninzi djece i mladih te satovi tjelesnog po školama odvijaju bez jasnih smjernica. Neki klubovi su ostali bez prostora, neki svako malo ostaju bez ponekog učenika jer završi s cijelim razredom u izolaciju, a posljedica je što su financijski na izdisaju jer im se zbog cjelokupne situacije osipa članstvo. Roditelji strepe i smatraju da je manje zlo prestanak treniranja od zaraze.

Nemaju motivaciju

- Satovi tjelesnog u školama postali su toliko dosadni da ćemo djecu potpuno odbiti od sporta - govore nam nastavnici. Kurikulum za tjelesni odgoj toliko je skučen da je moguće samo izvoditi elemente atletike, badmingtona i stolnog tenisa.

- Mi im možemo pokazati elemente igre, recimo rukometa i košarke, ali nema igre. Sad zamislite kako izgleda sat, a pogotovo kad imamo dva zaredom, tj. blok-sat. Ne možeš ih motivirati. Štafetu moramo improvizirati na način da se ne dodiruju, trči se bez rekvizita. Inače, sva pomagala mi nastavnici dužni smo sami dezinficirati, isto tako sami dezinficiramo svlačionice između satova. Primijetili smo da ima više ozljeda kod djece, poput istegnuća mišića, i svjesni smo da je to posljedica nekretanja. Ako djeca imaju samo jednom tjedno tjelesnu aktivnost, to je očekivano - priča nam nastavnik koji predaje na nekoliko škola i nije se htio predstaviti radi zaštite identiteta učenika. Ali, kako kaže, u kontaktu je s kolegama i svi manje-više govore isto.

- Pod maskom sam cijeli sat i kroz nju neprestalno vičem na djecu da drže razmak. Ovo je rad u potpuno nemogućim uvjetima. Nastavu improviziramo kako znamo i umijemo, nogomet se, recimo, igra samo u kolo, na dodavanje, nema utakmica. Teško je održati pažnju učenika – govori jedna nastavnica iz splitske osnovne škole. Uglavnom izvodi nastavu na vanjskim terenima, osim u slučaju kiše.

- Mi ih tjeramo da drže razmak, a oni se druže čim iziđu na veliki odmor, zaborave na distancu i iz iste kese jedu čips - napominje nastavnica.

Dodaje da je učenici mole da im da balun kako bi zaigrali malo, a ona ih mora odbiti jer bi, po pravilima, nakon svakog dodira rukama morala dezinficirati loptu, baš kao što to radi sa, na primjer, strunjačama.

- Oni mi govore da će donijeti jednokratne rukavice, pa me zaskoče pitanjem kako onda smiju dirati lopticu za badmington. Najbolje mi je što mi dio njih govori da su upravo bili na treningu u izvanškolskom klubu i ondje ne moraju poštivati takve mjere.

Neobučene čistačice

I doista, mnogi klubovi su nastavili normalno s treninzima, i to u kontaktnim sportovima poput juda, karatea, rukometa... Ipak, i oni rade pod pritiskom epidemijskih mjera, a muče ih problemi s nedostatkom prostora i osipanjem članstva.

Nedavno je u Španjolskoj održana prvoligaška rukometna utakmica između klubova Ademar Leon i Sinfin pod maskama, vjerojatno prva takva u cijelom svijetu. Igrači, među kojima su i naši Tin Lučin i Dino Slavić, proživjeli su užasno iskustvo. Stoga smo kontaktirali Ivicu Maraša iz Rukometne akademije "Balić - Metličić".

---

image
Ivica Maraš s mladim rukometašima u svlačionici, gdje su maske obavezne za sve
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- To je igranje u nemogućim uvjetima i prije svega je štetno, jer igračima je potreban kisik. Ništa time ne dobivamo. Naša djeca treniraju bez maski, samo mi treneri ih nosimo. Nose se i u svlačionicama. Za prostor se snalazimo kako znamo i umijemo jer škole su otkazale dvorane, osim, pazite sad, pod uvjetom da na treningu imamo djecu iz istog razreda. Pa koja budala je to smislila - pita Maraš. Ukazuje i na to da u klubu troše novac i vrijeme za dezinfekciju, a čistačice nisu obučene za održavanje higijene sportskih objekata.

- Sve su to problemi u kojima smo prepušteni sami sebi - ogorčen je Maraš.

Isti prigovor ima i Ivan Rančić iz Odbojkaškog kluba "Mladost" iz Kaštela. Ne može se načuditi odluci da na trening mogu samo djeca iz istog razreda jer je potpuno neprovediva. U kojem to razredu svi idu na isti sport? Njihov omladinski pogon bio je oslonjen isključivo na dvorane kaštelanskih osnovnih škola i stoga su potpuno onemogućeni u radu. Bilježe trećinu manje članova od izbijanja epidemije, dakle zapadaju u financijske probleme, a vrlo su trofejni klub.

- Nisam epidemiolog, ali siguran sam da postoji način da zadržimo djecu u sportu. Shvaćam da je teško preuzeti odgovornost za odluke, ali upravo u ovim vremenima treba preuzeti odgovornost. Znam da svaka odluka ima pro i contra, ali ovako više ne vidim ni smisao ni izlaz - rezigniran je Rančić. Otkazali su im, kaže, i neki sponzori, natjecanja je sve manje, djeci nedostaju putovanja i druženja...

Klor i dezinfekcija

A natjecanja su esencija sporta, odmjeravanje snaga i postiguća su cilj treninga. Za ona natjecanja koja se unatoč situaciji održavaju, osnovni preduvjet je da svi sudionici obave testove na COVID-19 i da svi budu pod maskama osim na terenu, nema gledatelja...

Stoga su se plivački klubovi dosjetili pa rade live streamove svojih natjecanja. Govori nam Jure Topić, inače član Izvršnog odbora Hvatskog plivačkog saveza, da su smanjili grupe djece na treninzima, idu u koridorima iz svlačionica do bazena...

- Pazimo na sve što možemo, u bazenu je klor kojim je i zrak zasićen pa se tješimo da su djeca donekle zaštićena. Svlačionice dezinficiramo između svih treninga, imamo dobru suradnju s roditeljima. Oni su ranije dolazili i u svlačionice, a sada je to zabranjeno, osim za najmlađe. Uzimamo podatke svih na ulazu, mjerimo im temperaturu... - opisuje Topić.

Neki roditelji govore nam da su nakon proljetnog "zatvaranja" prvi treninzi bili održavani u moru. I to ne samo plivački. U plićaku Bačvica su se u rujnu svako jutro mogle vidjeti grupe mladića kako pod mentorstvom trenera izvode vježbe. Neki su tako održavali i prve jesenske satove tjelesnog u školama.

Plićak je ipak nešto prihvatljiviji od betona, na kojemu su se održavali treninzi - karatea! O tome nam je govorila Tea Bešlija, kineziologinja i trenerica Obi kluba u Kaštelima:

- Morali smo se snalaziti pa smo trenirali vani u Resniku, a to je beton i zemlja. Jasno vam je da su to nemogući uvjeti za karate. Imamo 16 metara četvornih zatvorenog prostora, a to je nedovoljno za grupe po desetero. Ne možemo tako ispuniti uvjete epidemiologa. Klub pati, a osvajamo zlatne medalje, imamo i pohvalnicu Grada Kaštela - napominje Tea. Inače su dio treninga, osim u svom prostoru, imali i u OŠ "Bijaći". Ipak, uporno idu na natjecanja kad god je to moguće.

---

image
Trening malih džudaša Pujanki na otvorenom
Klupski album
---

Teretana na otvorenom

U Judo klubu "Pujanke" strogi lockdown proveli su, osim što su kondiciju članova održavali videovezom, uređujući unutarnji prostor, ali i vanjski, koji je tako ostao na korištenje svoj djeci iz kvarta.

- Postavili smo to kao teretanu otvorenog tipa za održavanje kondicije, imamo panjeve, karike, zgibove... Može se izvoditi desetak vježbi. Inače smo često i na Marjanu - govori Vladimir Preradović. Inače, treninzi se odvijaju bez maski iako je judo kontaktni sport.

- A kako drukčije - pita Preradović. - Bilo bi nemoguće to s maskama. Poštujemo sve propisane mjere što se tiče ulaska u prostor, maski u svlačionicama, dezinfekciju... Sretni smo što dosad nismo imali nijedan slučaj zaraze, osim što nam djeca, kojoj u školama svako toliko propišu izolaciju, izostanu s treninga. Tjedno imamo dva do tri takva slučaja.

U klubu "Pujanke" nemaju precizne podatke o broju članova, ali prema prvim procjenama bilježe najmanje deset posto manje članova u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Preradović ističe da je upravo Judo savez izradio jedan od prvih protokola za održavanje natjecanja, koji su dostavili epidemiolozima.

Svi klubovi su se pokazali vrlo žilavi još u početku epidemije. Održavali su kontakt s članovima preko interneta, trudili su se da mladi i djeca ostanu u kondiciji na sve moguće načine.

Gimnastičari u prednosti

- Radili smo jedan na jedan - govori nam Deni Borozan iz Gimnastičkog kluba Marjan. - Veliki posao smo napravili u lockdownu, ali sačuvali smo svoje članove u kakvoj-takvoj kondiciji. Pričali smo s djecom, dizali ih s računala, održavali ih mentalno u sportu... U svibnju smo se vratili u dvoranu i unatoč većem naporu morali smo korigirati vlastite plaće. Ali od rujna smo u punom pogonu, imamo čak i veći interes za upis... Sada strogo poštujemo epidemijske mjere, nitko dvorani ne može pristupiti bez maske, a gimnastika nije kontaktni sport i to nam je prednost. Naravno da se ne može vježbati pod maskom. Pripremamo se upravo za Europsko prvenstvo u prosincu i nadamo se najboljemu - vrlo je optimistična Borozan. Napominje da su natjecanja prevažna u sportu i da je dobro dok se održavaju, makar i uz stroge epidemiološke mjere.

---

image
Judo klub Pujanke - trenerica Katerina Nikoloska s klupskim podmlatkom
Duje Klarić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => (NE)ZDRAV ŽIVOT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => (NE)ZDRAV ŽIVOT 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-26 08:07:02 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-31 17:58:33 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2020-10-31 17:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/26\/14996562.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/26\/14996538.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/26\/14996520.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/26\/14996518.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/26\/15049512.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/26\/15103136.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Klupski album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Rukometni trener Ivica Mara\u0161","Ivica Mara\u0161 s mladim rukometa\u0161ima u svla\u010dionici, gdje su maske obavezne za sve","Mladi rukometa\u0161i - u svla\u010dionici su maske obavezne za sve","Mladi rukometa\u0161i - u svla\u010dionici su maske obavezne za sve","Judo klub Pujanke - trenerica Katerina Nikoloska s klupskim podmlatkom","Trening malih d\u017euda\u0161a Pujanki na otvorenom"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14996562_1280.jpg":"1280x1280","k_14996562_1024.jpg":"1024x1024","k_14996562_640.jpg":"640x640","k_14996562_480.jpg":"480x480","k_14996562_340.jpg":"340x340","k_14996562_220.jpg":"220x220","o_14996562_1280.jpg":"1280x853","o_14996562_1024.jpg":"1024x682","o_14996562_640.jpg":"640x426","o_14996562_480.jpg":"480x320","o_14996562_340.jpg":"340x226","o_14996562_220.jpg":"220x146","h_14996562_1280.jpg":"1280x854","h_14996562_1024.jpg":"1024x683","h_14996562_640.jpg":"640x427","h_14996562_480.jpg":"480x320","h_14996562_340.jpg":"340x227","h_14996562_220.jpg":"220x147","pp_14996562_1280.jpg":"1006x1280","pp_14996562_1024.jpg":"805x1024","pp_14996562_640.jpg":"503x640","pp_14996562_480.jpg":"377x480","pp_14996562_340.jpg":"267x340","pp_14996562_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1306","k_14996538_1280.jpg":"1280x1280","k_14996538_1024.jpg":"1024x1024","k_14996538_640.jpg":"640x640","k_14996538_480.jpg":"480x480","k_14996538_340.jpg":"340x340","k_14996538_220.jpg":"220x220","o_14996538_1280.jpg":"1280x870","o_14996538_1024.jpg":"1024x696","o_14996538_640.jpg":"640x435","o_14996538_480.jpg":"480x326","o_14996538_340.jpg":"340x231","o_14996538_220.jpg":"220x149","h_14996538_1280.jpg":"1280x854","h_14996538_1024.jpg":"1024x683","h_14996538_640.jpg":"640x427","h_14996538_480.jpg":"480x320","h_14996538_340.jpg":"340x227","h_14996538_220.jpg":"220x147","pp_14996538_1280.jpg":"1006x1280","pp_14996538_1024.jpg":"805x1024","pp_14996538_640.jpg":"503x640","pp_14996538_480.jpg":"377x480","pp_14996538_340.jpg":"267x340","pp_14996538_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1306","k_14996520_1280.jpg":"1280x1280","k_14996520_1024.jpg":"1024x1024","k_14996520_640.jpg":"640x640","k_14996520_480.jpg":"480x480","k_14996520_340.jpg":"340x340","k_14996520_220.jpg":"220x220","o_14996520_1280.jpg":"1280x870","o_14996520_1024.jpg":"1024x696","o_14996520_640.jpg":"640x435","o_14996520_480.jpg":"480x326","o_14996520_340.jpg":"340x231","o_14996520_220.jpg":"220x149","h_14996520_1280.jpg":"1280x854","h_14996520_1024.jpg":"1024x683","h_14996520_640.jpg":"640x427","h_14996520_480.jpg":"480x320","h_14996520_340.jpg":"340x227","h_14996520_220.jpg":"220x147","pp_14996520_1280.jpg":"1006x1280","pp_14996520_1024.jpg":"805x1024","pp_14996520_640.jpg":"503x640","pp_14996520_480.jpg":"377x480","pp_14996520_340.jpg":"267x340","pp_14996520_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1306","k_14996518_1280.jpg":"1280x1280","k_14996518_1024.jpg":"1024x1024","k_14996518_640.jpg":"640x640","k_14996518_480.jpg":"480x480","k_14996518_340.jpg":"340x340","k_14996518_220.jpg":"220x220","o_14996518_1280.jpg":"1280x870","o_14996518_1024.jpg":"1024x696","o_14996518_640.jpg":"640x435","o_14996518_480.jpg":"480x326","o_14996518_340.jpg":"340x231","o_14996518_220.jpg":"220x149","h_14996518_1280.jpg":"1280x854","h_14996518_1024.jpg":"1024x683","h_14996518_640.jpg":"640x427","h_14996518_480.jpg":"480x320","h_14996518_340.jpg":"340x227","h_14996518_220.jpg":"220x147","pp_14996518_1280.jpg":"1006x1280","pp_14996518_1024.jpg":"805x1024","pp_14996518_640.jpg":"503x640","pp_14996518_480.jpg":"377x480","pp_14996518_340.jpg":"267x340","pp_14996518_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1239","k_15049512_1280.jpg":"1280x1280","k_15049512_1024.jpg":"1024x1024","k_15049512_640.jpg":"640x640","k_15049512_480.jpg":"480x480","k_15049512_340.jpg":"340x340","k_15049512_220.jpg":"220x220","o_15049512_1280.jpg":"1280x826","o_15049512_1024.jpg":"1024x660","o_15049512_640.jpg":"640x413","o_15049512_480.jpg":"480x309","o_15049512_340.jpg":"340x219","o_15049512_220.jpg":"220x141","h_15049512_1280.jpg":"1280x854","h_15049512_1024.jpg":"1024x683","h_15049512_640.jpg":"640x427","h_15049512_480.jpg":"480x320","h_15049512_340.jpg":"340x227","h_15049512_220.jpg":"220x147","pp_15049512_1280.jpg":"1006x1280","pp_15049512_1024.jpg":"805x1024","pp_15049512_640.jpg":"503x640","pp_15049512_480.jpg":"377x480","pp_15049512_340.jpg":"267x340","pp_15049512_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1077","k_15103136_1280.jpg":"1280x1280","k_15103136_1024.jpg":"1024x1024","k_15103136_640.jpg":"640x640","k_15103136_480.jpg":"480x480","k_15103136_340.jpg":"340x340","k_15103136_220.jpg":"220x220","o_15103136_1280.jpg":"1280x718","o_15103136_1024.jpg":"1024x574","o_15103136_640.jpg":"640x359","o_15103136_480.jpg":"480x269","o_15103136_340.jpg":"340x190","o_15103136_220.jpg":"220x123","h_15103136_1280.jpg":"1280x854","h_15103136_1024.jpg":"1024x683","h_15103136_640.jpg":"640x427","h_15103136_480.jpg":"480x320","h_15103136_340.jpg":"340x227","h_15103136_220.jpg":"220x147","pp_15103136_1280.jpg":"1006x1280","pp_15103136_1024.jpg":"805x1024","pp_15103136_640.jpg":"503x640","pp_15103136_480.jpg":"377x480","pp_15103136_340.jpg":"267x340","pp_15103136_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15490788 Threads: 4 Questions: 3201914740 Slow queries: 7208634 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236012481 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/djeca-u-knockdownu-zbog-pandemije-sve-je-vise-ozljeda-kod-mladih-sve-su-to-posljedice-nedovoljnog-kretanja-neki-klubovi-ostaju-bez-prostora-1054646 [printLink] => /split/djeca-u-knockdownu-zbog-pandemije-sve-je-vise-ozljeda-kod-mladih-sve-su-to-posljedice-nedovoljnog-kretanja-neki-klubovi-ostaju-bez-prostora-1054646?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 621961 [name] => nastavnici tjelesnog [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-31 18:20:48 [main_article_id] => 0 [alias] => nastavnici-tjelesnog [link] => /tag/nastavnici-tjelesnog ) [1] => stdClass Object ( [id] => 339489 [name] => mladi sportaši [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladi-sportasi [link] => /tag/mladi-sportasi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 621962 [name] => treniranje i djeca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-31 18:20:48 [main_article_id] => 0 [alias] => treniranje-i-djeca [link] => /tag/treniranje-i-djeca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => (NE)ZDRAV ŽIVOT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Djeca u knockdownu zbog pandemije: Sve je više ozljeda kod mladih, to je posljedica nedovoljnog kretanja. Neki klubovi ostali bez prostora za treninge [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/26/14996562.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix [mainImageDesc] => Rukometni trener Ivica Maraš [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/26/14996562.jpg [title] => Rukometni trener Ivica Maraš Vladimir Dugandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/26/14996538.jpg [title] => Ivica Maraš s mladim rukometašima u svlačionici, gdje su maske obavezne za sve Vladimir Dugandžić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/26/14996520.jpg [title] => Mladi rukometaši - u svlačionici su maske obavezne za sve Vladimir Dugandžić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/26/14996518.jpg [title] => Mladi rukometaši - u svlačionici su maske obavezne za sve Vladimir Dugandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/26/15049512.jpg [title] => Judo klub Pujanke - trenerica Katerina Nikoloska s klupskim podmlatkom Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/26/15103136.jpg [title] => Trening malih džudaša Pujanki na otvorenom Klupski album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Buka koju sa svakom epidemijskom mjerom stvaraju ugostitelji prigušila je muke koju zbog koronavirusa proživljavaju nastavnici tjelesnog te sportski klubovi. Od početka borbe protiv koronavirusa dramatično pati dio života koji bi, apsurdno ali istinito, trebao biti preduvjet da sačuvamo zdravlje. Moglo bi se zapravo reći da nam je, iako nema lockdowna, sport u knockdownu!

Glavni razlog tomu jest da se treninzi djece i mladih te satovi tjelesnog po školama odvijaju bez jasnih smjernica. Neki klubovi su ostali bez prostora, neki svako malo ostaju bez ponekog učenika jer završi s cijelim razredom u izolaciju, a posljedica je što su financijski na izdisaju jer im se zbog cjelokupne situacije osipa članstvo. Roditelji strepe i smatraju da je manje zlo prestanak treniranja od zaraze.

Nemaju motivaciju

- Satovi tjelesnog u školama postali su toliko dosadni da ćemo djecu potpuno odbiti od sporta - govore nam nastavnici. Kurikulum za tjelesni odgoj toliko je skučen da je moguće samo izvoditi elemente atletike, badmingtona i stolnog tenisa.

- Mi im možemo pokazati elemente igre, recimo rukometa i košarke, ali nema igre. Sad zamislite kako izgleda sat, a pogotovo kad imamo dva zaredom, tj. blok-sat. Ne možeš ih motivirati. Štafetu moramo improvizirati na način da se ne dodiruju, trči se bez rekvizita. Inače, sva pomagala mi nastavnici dužni smo sami dezinficirati, isto tako sami dezinficiramo svlačionice između satova. Primijetili smo da ima više ozljeda kod djece, poput istegnuća mišića, i svjesni smo da je to posljedica nekretanja. Ako djeca imaju samo jednom tjedno tjelesnu aktivnost, to je očekivano - priča nam nastavnik koji predaje na nekoliko škola i nije se htio predstaviti radi zaštite identiteta učenika. Ali, kako kaže, u kontaktu je s kolegama i svi manje-više govore isto.

- Pod maskom sam cijeli sat i kroz nju neprestalno vičem na djecu da drže razmak. Ovo je rad u potpuno nemogućim uvjetima. Nastavu improviziramo kako znamo i umijemo, nogomet se, recimo, igra samo u kolo, na dodavanje, nema utakmica. Teško je održati pažnju učenika – govori jedna nastavnica iz splitske osnovne škole. Uglavnom izvodi nastavu na vanjskim terenima, osim u slučaju kiše.

- Mi ih tjeramo da drže razmak, a oni se druže čim iziđu na veliki odmor, zaborave na distancu i iz iste kese jedu čips - napominje nastavnica.

Dodaje da je učenici mole da im da balun kako bi zaigrali malo, a ona ih mora odbiti jer bi, po pravilima, nakon svakog dodira rukama morala dezinficirati loptu, baš kao što to radi sa, na primjer, strunjačama.

- Oni mi govore da će donijeti jednokratne rukavice, pa me zaskoče pitanjem kako onda smiju dirati lopticu za badmington. Najbolje mi je što mi dio njih govori da su upravo bili na treningu u izvanškolskom klubu i ondje ne moraju poštivati takve mjere.

Neobučene čistačice

I doista, mnogi klubovi su nastavili normalno s treninzima, i to u kontaktnim sportovima poput juda, karatea, rukometa... Ipak, i oni rade pod pritiskom epidemijskih mjera, a muče ih problemi s nedostatkom prostora i osipanjem članstva.

Nedavno je u Španjolskoj održana prvoligaška rukometna utakmica između klubova Ademar Leon i Sinfin pod maskama, vjerojatno prva takva u cijelom svijetu. Igrači, među kojima su i naši Tin Lučin i Dino Slavić, proživjeli su užasno iskustvo. Stoga smo kontaktirali Ivicu Maraša iz Rukometne akademije "Balić - Metličić".

---

image
Ivica Maraš s mladim rukometašima u svlačionici, gdje su maske obavezne za sve
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- To je igranje u nemogućim uvjetima i prije svega je štetno, jer igračima je potreban kisik. Ništa time ne dobivamo. Naša djeca treniraju bez maski, samo mi treneri ih nosimo. Nose se i u svlačionicama. Za prostor se snalazimo kako znamo i umijemo jer škole su otkazale dvorane, osim, pazite sad, pod uvjetom da na treningu imamo djecu iz istog razreda. Pa koja budala je to smislila - pita Maraš. Ukazuje i na to da u klubu troše novac i vrijeme za dezinfekciju, a čistačice nisu obučene za održavanje higijene sportskih objekata.

- Sve su to problemi u kojima smo prepušteni sami sebi - ogorčen je Maraš.

Isti prigovor ima i Ivan Rančić iz Odbojkaškog kluba "Mladost" iz Kaštela. Ne može se načuditi odluci da na trening mogu samo djeca iz istog razreda jer je potpuno neprovediva. U kojem to razredu svi idu na isti sport? Njihov omladinski pogon bio je oslonjen isključivo na dvorane kaštelanskih osnovnih škola i stoga su potpuno onemogućeni u radu. Bilježe trećinu manje članova od izbijanja epidemije, dakle zapadaju u financijske probleme, a vrlo su trofejni klub.

- Nisam epidemiolog, ali siguran sam da postoji način da zadržimo djecu u sportu. Shvaćam da je teško preuzeti odgovornost za odluke, ali upravo u ovim vremenima treba preuzeti odgovornost. Znam da svaka odluka ima pro i contra, ali ovako više ne vidim ni smisao ni izlaz - rezigniran je Rančić. Otkazali su im, kaže, i neki sponzori, natjecanja je sve manje, djeci nedostaju putovanja i druženja...

Klor i dezinfekcija

A natjecanja su esencija sporta, odmjeravanje snaga i postiguća su cilj treninga. Za ona natjecanja koja se unatoč situaciji održavaju, osnovni preduvjet je da svi sudionici obave testove na COVID-19 i da svi budu pod maskama osim na terenu, nema gledatelja...

Stoga su se plivački klubovi dosjetili pa rade live streamove svojih natjecanja. Govori nam Jure Topić, inače član Izvršnog odbora Hvatskog plivačkog saveza, da su smanjili grupe djece na treninzima, idu u koridorima iz svlačionica do bazena...

- Pazimo na sve što možemo, u bazenu je klor kojim je i zrak zasićen pa se tješimo da su djeca donekle zaštićena. Svlačionice dezinficiramo između svih treninga, imamo dobru suradnju s roditeljima. Oni su ranije dolazili i u svlačionice, a sada je to zabranjeno, osim za najmlađe. Uzimamo podatke svih na ulazu, mjerimo im temperaturu... - opisuje Topić.

Neki roditelji govore nam da su nakon proljetnog "zatvaranja" prvi treninzi bili održavani u moru. I to ne samo plivački. U plićaku Bačvica su se u rujnu svako jutro mogle vidjeti grupe mladića kako pod mentorstvom trenera izvode vježbe. Neki su tako održavali i prve jesenske satove tjelesnog u školama.

Plićak je ipak nešto prihvatljiviji od betona, na kojemu su se održavali treninzi - karatea! O tome nam je govorila Tea Bešlija, kineziologinja i trenerica Obi kluba u Kaštelima:

- Morali smo se snalaziti pa smo trenirali vani u Resniku, a to je beton i zemlja. Jasno vam je da su to nemogući uvjeti za karate. Imamo 16 metara četvornih zatvorenog prostora, a to je nedovoljno za grupe po desetero. Ne možemo tako ispuniti uvjete epidemiologa. Klub pati, a osvajamo zlatne medalje, imamo i pohvalnicu Grada Kaštela - napominje Tea. Inače su dio treninga, osim u svom prostoru, imali i u OŠ "Bijaći". Ipak, uporno idu na natjecanja kad god je to moguće.

---

image
Trening malih džudaša Pujanki na otvorenom
Klupski album
---

Teretana na otvorenom

U Judo klubu "Pujanke" strogi lockdown proveli su, osim što su kondiciju članova održavali videovezom, uređujući unutarnji prostor, ali i vanjski, koji je tako ostao na korištenje svoj djeci iz kvarta.

- Postavili smo to kao teretanu otvorenog tipa za održavanje kondicije, imamo panjeve, karike, zgibove... Može se izvoditi desetak vježbi. Inače smo često i na Marjanu - govori Vladimir Preradović. Inače, treninzi se odvijaju bez maski iako je judo kontaktni sport.

- A kako drukčije - pita Preradović. - Bilo bi nemoguće to s maskama. Poštujemo sve propisane mjere što se tiče ulaska u prostor, maski u svlačionicama, dezinfekciju... Sretni smo što dosad nismo imali nijedan slučaj zaraze, osim što nam djeca, kojoj u školama svako toliko propišu izolaciju, izostanu s treninga. Tjedno imamo dva do tri takva slučaja.

U klubu "Pujanke" nemaju precizne podatke o broju članova, ali prema prvim procjenama bilježe najmanje deset posto manje članova u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Preradović ističe da je upravo Judo savez izradio jedan od prvih protokola za održavanje natjecanja, koji su dostavili epidemiolozima.

Svi klubovi su se pokazali vrlo žilavi još u početku epidemije. Održavali su kontakt s članovima preko interneta, trudili su se da mladi i djeca ostanu u kondiciji na sve moguće načine.

Gimnastičari u prednosti

- Radili smo jedan na jedan - govori nam Deni Borozan iz Gimnastičkog kluba Marjan. - Veliki posao smo napravili u lockdownu, ali sačuvali smo svoje članove u kakvoj-takvoj kondiciji. Pričali smo s djecom, dizali ih s računala, održavali ih mentalno u sportu... U svibnju smo se vratili u dvoranu i unatoč većem naporu morali smo korigirati vlastite plaće. Ali od rujna smo u punom pogonu, imamo čak i veći interes za upis... Sada strogo poštujemo epidemijske mjere, nitko dvorani ne može pristupiti bez maske, a gimnastika nije kontaktni sport i to nam je prednost. Naravno da se ne može vježbati pod maskom. Pripremamo se upravo za Europsko prvenstvo u prosincu i nadamo se najboljemu - vrlo je optimistična Borozan. Napominje da su natjecanja prevažna u sportu i da je dobro dok se održavaju, makar i uz stroge epidemiološke mjere.

---

image
Judo klub Pujanke - trenerica Katerina Nikoloska s klupskim podmlatkom
Duje Klarić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Duje Klarić/Cropix Klupski album
Vladimir Dugandžić/Cropix
Rukometni trener Ivica Maraš
Vladimir Dugandžić/Cropix
Ivica Maraš s mladim rukometašima u svlačionici, gdje su maske obavezne za sve
Vladimir Dugandžić/Cropix
Mladi rukometaši - u svlačionici su maske obavezne za sve
Vladimir Dugandžić/Cropix
Mladi rukometaši - u svlačionici su maske obavezne za sve
Duje Klarić/Cropix
Judo klub Pujanke - trenerica Katerina Nikoloska s klupskim podmlatkom
Klupski album
Trening malih džudaša Pujanki na otvorenom
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/djeca-u-knockdownu-zbog-pandemije-sve-je-vise-ozljeda-kod-mladih-sve-su-to-posljedice-nedovoljnog-kretanja-neki-klubovi-ostaju-bez-prostora-1054646 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6da15da0e6c24c6671a8155c8c2b0835e6b6d33e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Djeca+u+knockdownu+zbog+pandemije%3A+Sve+je+vi%C5%A1e+ozljeda+kod+mladih%2C+to+je+posljedica+nedovoljnog+kretanja.+Neki+klubovi+ostali+bez+prostora+za+treninge&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdjeca-u-knockdownu-zbog-pandemije-sve-je-vise-ozljeda-kod-mladih-sve-su-to-posljedice-nedovoljnog-kretanja-neki-klubovi-ostaju-bez-prostora-1054646 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdjeca-u-knockdownu-zbog-pandemije-sve-je-vise-ozljeda-kod-mladih-sve-su-to-posljedice-nedovoljnog-kretanja-neki-klubovi-ostaju-bez-prostora-1054646 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => (NE)ZDRAV ŽIVOT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Split(NE)ZDRAV ŽIVOT

Djeca u knockdownu zbog pandemije: Sve je više ozljeda kod mladih, to je posljedica nedovoljnog kretanja. Neki klubovi ostali bez prostora za treninge

Piše Silvana Uzinić
31. listopada 2020. - 18:20

Buka koju sa svakom epidemijskom mjerom stvaraju ugostitelji prigušila je muke koju zbog koronavirusa proživljavaju nastavnici tjelesnog te sportski klubovi. Od početka borbe protiv koronavirusa dramatično pati dio života koji bi, apsurdno ali istinito, trebao biti preduvjet da sačuvamo zdravlje. Moglo bi se zapravo reći da nam je, iako nema lockdowna, sport u knockdownu!

Glavni razlog tomu jest da se treninzi djece i mladih te satovi tjelesnog po školama odvijaju bez jasnih smjernica. Neki klubovi su ostali bez prostora, neki svako malo ostaju bez ponekog učenika jer završi s cijelim razredom u izolaciju, a posljedica je što su financijski na izdisaju jer im se zbog cjelokupne situacije osipa članstvo. Roditelji strepe i smatraju da je manje zlo prestanak treniranja od zaraze....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 18:10