StoryEditorOCM
SplitLET THE GAMES BEGIN

Banovina nabavlja 12 skupih laptopa kojih se ni gejmeri ne bi posramili. Znamo i za koga, ali jedna stvar je nejasna

Piše Sandi Vidulić
20. rujna 2023. - 08:13

U Banovni se na kompjutersku opremu troši kao u firmi koja odlično posluje, barem kad su neki u pitanju. Nova javna nabava se odnosi na nabavu informatičke opreme koja se sastoji od prijenosnih računala sa perifernom i ostalom opremom.

Predmet nabave je 12 laptopa 14-inčnih monitora i 2 laptopa s monitorima od 15,6 inča. Uz njih nabavljaju se, priključne stanice (dock stationi), bežične tipkovnice, miševi i torbe.

Procjena nabave je 30.000 eura, bez PDV-, dok bi s uključenim PDV-om ukupna cijena iznosila 37.500 eura, odnosno 282.543,75 kuna. A to je onda 20.181,83 kuna, ili 2.678,59 eura po jednom laptopu s punom opremom.

image

S

Tom Dubravec/Ilustracija/Cropix

Pronašli smo na internetu samo jednu priključnu stanicu s traženim specifikacijama koja iznosi oko 320 eura, ili 2.400 kuna (nećemo reklamirati tvrtku ni dobavljača). Oduzmemo li još i cijenu tipkovnice, miša i torbe za laptop, ispada kako bi po laptopu za odabrane djelatnike Banovine cijena bila oko 2.300 eura, ili 17.300 kuna. Ali, kome u gradskoj administraciji trebaju takve "bijesne makine"?

Pokušali smo doznati od dogradonačelnika Bojana Ivoševića, koji je po struci kompjuteraš, kome je potrebna tako skupa oprema i za koje poslove? Pitali smo i zašto se u natječaju traži Windowse 10 Pro, a ne Windowse 11. Ali, on se proglasio nenadležnim.

- Stvarno bi već trebalo biti vrijeme da nakon dvije godine mandata naučite koji dužnosnik je zadužen za koji resor. Kako Vam se ne bi stalno događale takve greške, možda da konačno kao sve druge kolege krenete slati upite službi koja je zadužena za medije - odgovorio je u svom stilu Ivošević, koji nas nije izravno uputio na dužno snika koji zna kome će se dijeliti laptopi.

image




 

Nikola Vilić/Cropix

Zanimljivo je da su u javnoj nabavi navedeni vrlo specifični uvjeti. U minimalnim uvjetima inzistira se na brzim konekcijama (dva priključka USB 3.2 Gen 1), full HD kameri, memorija treba biti 16 GB koja se može proširiti do 64GB.

Za dva laptopa s veličinom monitora od 15,6 inča propisano je da moraju imati jače procesore Intel Core i7 i dodatnu grafičku karticu Nvidia GeForce RTX3, što ih svrstava u "makine" koje mogu vršiti arhitektonske 3D vizualizacije, izradu prostornih planova, uređivanje videa - a s njima se mogu igrati zahtjevne kompjutorske igre. No, isto tako u minimalnim uvjetima traži se Windows 10 Pro, iako je za skupe laptope danas jednostavnije naći Windows 11.

Poslali smo opet pitanja u Banovinu, a odgovorila je Antonija Erceg Eretmut pročelnica Službe za razvoj.

- Riječ je o minimalnim tehničkim zahtjevima i procijenjenoj vrijednosti nabave. Ponuditelji su slobodni u okviru iste ponuditi i bolju tehničku izvedivost opreme/komponenti, a konačnu cijenu definirat će tržište, odnosno ponuditelji. Kriterij odabira je cijena (90 posto) i rok isporuke (10 posto).

Traženi laptopi imaju minimalne tehničke zahtjeve za procesore i5 što spada u standard, dok dva laptopa imaju minimalne tehničke specifikacije procesora i7 budući da će raditi s programima poput AutoCad-a.

image

Antonija Eremut Erceg

Duje Klarić/Cropix

U cijenu je uračunato minimalno 3 godine jamstva proizvođača na lokaciji korisnika - odgovorila je pročelnica Antonija Eremut Erceg, i dodala kako je Windows 10 Pro također minimalna specifikacija, a nadogradnja na Windows 11 je besplatna tako da nema bojazni za funkcioniranje operativnog sustava.

image
Paun Paunović/Ilustracija/Cropix

Međutim, pročelnica nam je ostala dužna odgovor na pitanje tko će koristiti ove skupe laptope i za koje poslove!? Po primitku odgovora smo zatražili od Ureda Grada da nam odmah pošalju odgovor na ovo pitanje.

- i5 laptopi su za pročelnike i pomoćnike pročelnika, a i7 laptopi su za pročelnika urbanizma i njegovog pomoćnika - glasio je njihov odgovor, koji je potvrdio našu informaciju da su laptopi za pročelnike i njihove pomoćnike koju smo neslužbeno dobili.

Ostaje nejasno, zašto je potrebno 12 skupih laptopa s manjim monitorima od 14 inča ? Za više od dvije tisuće eura dobit ćete uređaj s jačim procesorom od i5 koji je polazna osnova natječaja. No, ako vam laptop treba za obavljanje zahtjevnijih poslova, onda vam je bolje imati veći ekran, stručnjaci preporučuju da je 15,6" minimum.

S druge strane, ukoliko obavljate uredski posao, onda vam jaki laptop nije potreban da cijelo vrijeme stoji na stolu i skuplja prašinu, kad za taj novac možete kupiti stolno računalo čak s boljim performansama. Dakle, ili netko misli ići često na put pa mu trebaju lako prenosivi laptopi s čijim izgledom će se malo šminkati, ili bi radio od kuće s opremom koju skupo plate porezni obveznici.

image
Paun Paunović/Ilustracija/Cropix

Većinu uobičajenih poslova kao što je pisanje, računanje s tablicama, uređivanje PDF dokumenata, pretraživanje interneta, gledanje filmova i muzičkih spotova, igranje laganijih igara, uređivanje fotografija i videa za društvene mreže, komotno možete obaviti s laptopima do 6.00 eura (4.500 kuna).

Ukoliko ste zahtjevniji po nekom pitanju možete potražiti laptop do tisuću eura. Sve iznad toga je bacanje novca za prosječnog konzumenta koji nije ovisan o vrlo kompleksnim igrama ili nije profesijom vezan za poslove koji traže veće performanse laptopa.

Za dva laptopa je pročelnica rekla da će se koristiti programima poput AutoCad-a kakave koriste arhitekti ili građevinari. No, za ostali dio gradske uprave nije jasno što će im skupi laptopi. 

Međutim, nije ovo prvi put da se nabavljaju jači uređaji negoli je to možda potrebno. Naime, u prosincu 2022. Grad je raspisao javnu nabavu za računala i monitore. Nabavilo se 200 stolnih računala i 150 monitora za 1.499.062,50 kuna (s PDV-om) od tvrtke "SGM informatika" d.o.o.

Onda se tražilo da računalo mora imati procesor Intel core i5, memoriju 16 GB, i da treba imati četiri brze konekcije USB 3.2, uz četiri "sporije" USB 2.0. Za tipkovnicu i miša se tražilo da moraju biti od istog proizvođača kao i računalo.

image
Duje Klarić/Cropix

Tijekom javne nabave neki od zainteresiranih su prigovarali da takav zahtjev naručitelja nije u skladu s Zakonom o javnoj nabavi i da neke firme proizvode samo tipkovnice i miševe, a da ih to ne čini nekompatibilnim s računalima. Ali, iz Grada su odbili prigovor, odgovorili su kako je uobičajena praksa da se tipkovnice i miševi prodaju u kompletu sa računalom. Na koncu su stigle samo dvije cijenom vrlo slične ponude.

Ni u tom slučaju nije bilo posve jasno što će običnim službenicama u Banovini računala s cijenom za koju se kupuju uređaji s radnom memorijom i brzinom konekcije ako ćete se baviti multimedijom i prenositi veće količine podataka između uređaja i s interneta. Ali, rezultat je bio da se za obično uredsko poslovanje u Banovini potrošilo preko tisuću eura po kompjutoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:27