stdClass Object ( [id] => 211210 [title] => Baldasar uspio u naumu: osnovan ‘Spalatum D.M.C.’ - tvrtka za strategiju gradskog turizma [alias] => baldasar-uspio-u-naumu-osnovan-spalatum-d-m-c-tvrtka-za-strategiju-gradskog-turizma [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uvodni dio sjednice gradski vijećnici posvetili su OŠ Dobri gdje se u srijedu, pod još neutvrđenim okolnostima, na poslijepodnevnoj nastavi urušio strop u učionici i ozlijedio petero djece.

Podsjetimo, riječ je o učenicima s Pujanki koji su, nažalost, i ovu školsku godinu započeli u podstanarstvu. Oni danas, kako je izvijestio gradonačelnik Ivo Baldasar, neće ići na nastavu već im je organiziran posjet gradskim muzejima. U međuvremenu će školu pregledati građevinski inspektori…

- Srećom nitko nije ozbiljno ozlijeđen, djeca su se uplašila I pretrpjela veliki šok. Škola dobri je nedavno renovirana, Ministarstvo znanosti I obrazovaanja uložilo je u radove 6,5 milijuna kuna I sada trebamo utvrditi što je to krenulo po zlu – kazao je splitski gradonačelnik koji je pohađao upravo osamdeset godina staru školu na Dobrome.

Baldasar je ovom prilikom najavio I kako će aneks škole na Pujankama, koji se gradi pune tri godine (!) biti otvoren do kraja rujna.

Također, već idućeg tjedna uporabnu dozvolu mogla bi dobiti i nova sportska dvorana uz osnovnu školu Gripe. Riječ je o još jednom splitskom fenomenu - objektu koji završen prije tri godine, no još uvijek nije otvoren…

Vijećnička pitanja


Grad u proračunu do kraja godine nema ni kune za uređenje cesta – priznao je gradonačelnik Ivo Baldasar nakon što je HDZ-ov vijećnik Hrvoje Marušić zatražio izvještaj o stanju s radovima na Manđerovoj, Vukovarskoj i Bračkoj ulici.

- Vukovarska ulica je gotova do City centra te nam je ostalo još četiri-pet parcela za srediti. Nažalost, to ide sporo jer ne možemo tražit rješenje o izvlaštenju jer nisu rješeni svi imovinsko-pravni odnosi. Blizu smo i dogovora s vlansicima parcela iza novog rodilišta. U svakom slučaju, potrebno nam je još 5,5 milijuna kuna za otkup preostalih parcela, nakon čega će i ta prometnica biti dovršena. I u Manđerovoj se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Tu bi se stvari mogle pokrenuti do kraja godine. Što se tiče Bračke ulice, ona trenutno nije u planu jer u proračunu nema novca – ustvrdio je gradonačelnik Baldasar.

Sat vijećničkih pitanja otvorio je Tomislav Alujević Grgas, nezavisni vijećnik s liste Ivana Grubišića, koji je od gradonačelnika tražio popis gradskih poslovnih prostora, te tko ih sve koristi.

- Pročelnik Ivica Pavić je  već dobio nalog da napravi kompletni pregled svih poslovnih prostora, gdje su, koliki su, kome su izdani. Neke stvari su nam tu poznate i one nisu nikakav problem. Međutim, za neke prostore ne znamo jesu li naši ili ne. Kada sve to napravimo, pozvat ćemo građane da utvrdimo ima li kakvih grešaka. Naravno da ću objaviti popis.  Objavit ću ga ako treba u novinama - poručio je Baldasar.

Luka Podrug (HČSP) zatim je od gradonačelnika zatražio da ga izvijesti o radovima na pomoćnim terenima u Parku mladeži, te imaju li investitori, braća Ante i Jozo Žužul, sve potrebne dozvole za otvaranje novih objekata.

- Naša djeca ne mogu u školu jer nedostaje ovaj ili onaj papirić, ali zato braća Žužul mogu što hoće jer se, eto, gradonačelnik s njima tako dogovorio. Koliko znam, riječ je o gradskom zemljištu i imamo pravo znati što se događa. Imaju li Žužulu sve dozvole? – pita je Podrug.

- Naše službe nisu zaprimile nikakav zahtjev za izdavanje lokacijske ili građevinske dozvole, no mi nismo građevinska inspekcija ili Ministarstvo zaštite okoliša da to ispitujemo. Ako imate kakva saznanja, prijavite to inspekciji ili odvjetništvu – odgovor je gradonačelnika Baldasara.

Šefa oporbenog HDZ-a zanimalo je što će ove zime biti s centralnim grijanjem na Blatinama i Spinutu. Naime, Grad još uvijek nije raspisao natječaj za novog koncesionara toplana.

- Na zadnji natječaj za toplanu na Blatinama nam se nitko nije javio, a sada smo raspisali i natječaj za Spinut. Zainteresirane tvrke tako nam se mogu javiti za jednu ili drugu toplanu. Za sada imamo dvije firme koje bi preuzele koncesiju, s jednom smo već razgovarali, a iduće srijede ćemo i s predstavnicima druge tvrtke. Želja nam je da se to što skorije riješi – poručio je dogradonačelnik Goran Kovačević.

"Splitska kupališta" pripojit će se "Splitskoj obali"

Odlukom Gradskog vijeća tvrtka “Splitska kupališta” pripojit će se “Splitskoj obali”.

Dvije najmanje gradske firme s ukupno 13 stalnih zaposlenika tako će ubuduće poslovati kao jedna, a glavni razlog za ovu odluku kako tvrde u Banovini, je - štednja.

- Napravili smo dvije firme koje će sada ići u jednom pravcu. Obje imaju svoje funkciju, a posve je nepotrebno da takve mikrofirme imaju svog direktora, pravnika, računovodstvo… Nitko neće dobiti otkaz, uštedit ćemo milijun kuna, a i Grad će ovim konačno dobiti kontrolu nad tim tvrtkama. Do sada one nisu imali ni nadzorni odbor, niti je javna nabava išla preko gradske uprave. Tek smo dobivali izviještaj o svojim potezima – objasnio je Baldasar.

Iako su pozdravili racionalizaciju troškova, oporbeni vijećnici bili su protiv ovakvog raspleta situacije.

- Jedan smo od rijetkih gradova koji se može pohvaliti velikim brojem plaža i one zaslužuju puno veću brigu. Ušteda mi nikako ne može biti jedini razlog za ovakvu odluku – ustvrdila je Ljubica Vrdoljak (HDZ).

Bivši dogradonačelnik Jure Šundov (HGS), koji je u prošlom mandatu sudjelovao u osnivanju “Splitske obale”, podsjetio je kako je tvrtka osnovana zbog projekta zapadne obale i djelatnosti kojima bi se bavila nakon što se na obali otvori luka nautičkog turizma.

- Mislim da je pozitivna stvar to što će grad uštediti novac, ali isto tako mislim da nije vrijeme da se ove dvije tvrtke sjedinjuju, bar dok Vijeće ne donese odlukku što će biti sa zapadnoj obali – zaključio je Šundov.

Osnovan ‘Spalatum D.M.C.’ -  tvrtka za strategiju gradskog turizma

Gradonačelnik Ivo Baldasar nakon višesatne je rasprave uspio u svojem naumu te će Split do konca godine dobiti novu gradsku tvrtku “Spalatum D.M.C.”.

Usvajanju ovakve odluke prethodila je iscrpljujuća verbalna bitka vladajućih i oporbe, a za još jednu gradsku tvrtku glasali su vijećnici vladajuće koalicije SDP-a, HNS-a i HSU-a, zatim vijećnici s nezavisnih lista Ivana Grubišića i Anđelke Visković te HGS bivšega gradonačelnika Željka Keruma, dok su protiv bili vijećnici iz koalicije HDZ-HČSP-HSLS, a suzdržani su ostali nezavisni vijećnici s liste Marijane Puljak.

− U gradu imamo Turističku zajednicu i cijeli niz manjih agencija, no s druge strane nemamo ni jednu veliku turističku tvrtku, poput bivšeg “Dalmacijaturista”, koja bi se bavila poticanjem ukupnog razvoja Splita kao turističke destinacije. Upravo bi to bio glavni zadatak nove firme.

Da nam se ovaj turistički bum ne pretvori u stihiju kao u nekim drugim turističkim sredinama. Taj posao ne može preuzeti TZ jer oni nemaju takav profil kadra. Nova tvrtka bit će, naime, operativna organizacija koja izlazi na tržište – kazao je u izlaganju gradonačelnik Baldasar. Još jednom je ponovio kako u novoj tvrtki posao neće pronaći stranački kadrovi, nego isključivo profesionalci.

− Iznenadit ćete se tko će sve raditi, ali o tom potom… “Spalatum” bi trebao početi s radom do kraja godine, a za početak će imati tri djelatnika koji će obaviti pripremne radnje. Daj Bože da bude potrebe pa da zaposlimo još stotinu ljudi. Pioniri smo u svemu ovome, no vjerujem da će nas pratiti mnogi gradovi – zaključio je Baldasar. Ipak, najgrlatiji je bio HDZ-ov vijećnik Hrvoje Marušić, inače čelnik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju.
Loša poruka poduzetnicima

− Ovakvom odlukom opet se vraćamo u socijalizam, pa jednom velikom tvrtkom uništavamo male privatne agencije. Takva tvrtka ne postoji ni u jednom drugom turističkom gradu u Hrvatskoj. Po meni je njezino osnivanje nerealno, neodrživo i nepotrebno.

Po toj bi logici Grad sutra mogao osnovati svoju slastičarnicu, kafić ili mehaničarsku radnju. Grad nije tu da bi se bavio komercijalnim djelatnostima, time se šalje loša poruka poduzetnicima, koji će biti u podređenom položaju spram gradske tvrtke s monopolom na tržištu – Marušićevo je mišljenje. Kontra osnivanja nove gradske tvrtke odreda su bili i ostali članovi HDZ-a.

− Apsurdno je da se uz TZ osniva nova tvrtka, kojoj je očito cilj uhljebljivanje stranačkih kadrova. Od nje građani neće imati nikakve koristi – stav je Petra Škorića, šefa gradskog HDZ-a. S druge strane, nezavisna vijećnica Daša Dragnić s nezavisne liste Marijane Puljak ne vidi ništa sporno u osnivanju “Spalatuma”, no imala je primjedbe na pripremu ovako značajne odluke.

 Ako je Grad procijenio da na tržištu nema nikoga tko bi se bavio razvojem turizma, ovo je legitiman način da se ta problematika riješi. Ne mislim da će Grad biti konkurent malim agencijama. Isto tako, nezadovoljna sam načinom na koji nam je prezentirana nova tvrtka. Mislim da na temelju iznesenog nismo mogli odlučivati o ovako važnoj odluci – ustvrdila je Dragnić. Podrška Baldasaru stigla je zato od Anđelke Visković, bivše dogradonačelnice u Kerumovu mandatu.

− S pozicije osobe koja je tri godine vodila Turističku zajednicu, podržavam osnivanje nove tvrtke. Treba nam jedna velika agencija koja će upravljati Splitom kao kvalitetnom destinacijom – zaključila je na kraju Visković.

Ostali bez kvoruma

Ni ovoga puta sjednica Grdskog vijeća nije održana do kraja. Nakon maratonske rasprave o novom ustroju gradske uprave, Vijeće je ostalo bez potrebnog kvoruma za odlučivanje o ovoj odluci, te je sjednica prekinuta. U Banovini je, naime, u tom trenutku ostalo manje od tri četvrtine od ukupnog broja vijećnika.

Pokušali su vladajući dobiti malo na vremenu u nadi da će se netko od odsutnih vijećnika pojaviti u zgradi, čak su napravili i 15-minutnu stanku, no na kraju su ipak morali odustati.

Sama rasprava o novom ustroju gradske uprave, inače, protekla je u konstantnom prepucavanju vladajuće koalicije s oporbom o opravdanosti te odluke po kojoj bi administracija postala bogatija za 5 novih službi i isto toliko pročelnika. 

Leo Kovačić
FOTO: MARIO TODORIĆ / CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => još jedna burna sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-09-04 23:51:11 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-09-05 23:43:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-09-05 18:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12803 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2013\/09\/05\/AAA\/sjednica_poglavarstvo4-0509.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/05\/Split\/sjednica\/sjednica_poglavarstvo-05091.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/05\/Split\/sjednica\/sjednica_poglavarstvo2-0509.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/05\/Split\/sjednica\/sjednica_poglavarstvo3-0509.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/05\/Split\/sjednica\/sjednica_poglavarstvo4-0509.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/05\/Split\/sjednica\/sjednica_poglavarstvo5-0509.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/05\/Split\/sjednica\/sjednica_poglavarstvo6-0509.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/05\/Split\/sjednica\/sjednica_poglavarstvo7-0509.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/05\/Split\/sjednica\/sjednica_poglavarstvo8-0509.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/05\/Split\/sjednica\/sjednica_poglavarstvo9-0509.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x537"},{"size0":"800x533"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38427630 Threads: 5 Questions: 7099474643 Slow queries: 3300963 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608386722 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/baldasar-uspio-u-naumu-osnovan-spalatum-d-m-c-tvrtka-za-strategiju-gradskog-turizma-211210 [printLink] => /split/baldasar-uspio-u-naumu-osnovan-spalatum-d-m-c-tvrtka-za-strategiju-gradskog-turizma-211210?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233209 [name] => gradskovijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradskovijece [link] => /tag/gradskovijece ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233210 [name] => gvsplita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gvsplita [link] => /tag/gvsplita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => još jedna burna sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Baldasar uspio u naumu: osnovan ‘Spalatum D.M.C.’ - tvrtka za strategiju gradskog turizma [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-05-52-29-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/09/05/AAA/sjednica_poglavarstvo4-0509.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/09/05/AAA/sjednica_poglavarstvo4-0509.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/05/Split/sjednica/sjednica_poglavarstvo-05091.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/05/Split/sjednica/sjednica_poglavarstvo2-0509.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/05/Split/sjednica/sjednica_poglavarstvo3-0509.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/05/Split/sjednica/sjednica_poglavarstvo4-0509.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/05/Split/sjednica/sjednica_poglavarstvo5-0509.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/05/Split/sjednica/sjednica_poglavarstvo6-0509.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/05/Split/sjednica/sjednica_poglavarstvo7-0509.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/05/Split/sjednica/sjednica_poglavarstvo8-0509.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/05/Split/sjednica/sjednica_poglavarstvo9-0509.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Uvodni dio sjednice gradski vijećnici posvetili su OŠ Dobri gdje se u srijedu, pod još neutvrđenim okolnostima, na poslijepodnevnoj nastavi urušio strop u učionici i ozlijedio petero djece.

Podsjetimo, riječ je o učenicima s Pujanki koji su, nažalost, i ovu školsku godinu započeli u podstanarstvu. Oni danas, kako je izvijestio gradonačelnik Ivo Baldasar, neće ići na nastavu već im je organiziran posjet gradskim muzejima. U međuvremenu će školu pregledati građevinski inspektori…

- Srećom nitko nije ozbiljno ozlijeđen, djeca su se uplašila I pretrpjela veliki šok. Škola dobri je nedavno renovirana, Ministarstvo znanosti I obrazovaanja uložilo je u radove 6,5 milijuna kuna I sada trebamo utvrditi što je to krenulo po zlu – kazao je splitski gradonačelnik koji je pohađao upravo osamdeset godina staru školu na Dobrome.

Baldasar je ovom prilikom najavio I kako će aneks škole na Pujankama, koji se gradi pune tri godine (!) biti otvoren do kraja rujna.

Također, već idućeg tjedna uporabnu dozvolu mogla bi dobiti i nova sportska dvorana uz osnovnu školu Gripe. Riječ je o još jednom splitskom fenomenu - objektu koji završen prije tri godine, no još uvijek nije otvoren…

Vijećnička pitanja


Grad u proračunu do kraja godine nema ni kune za uređenje cesta – priznao je gradonačelnik Ivo Baldasar nakon što je HDZ-ov vijećnik Hrvoje Marušić zatražio izvještaj o stanju s radovima na Manđerovoj, Vukovarskoj i Bračkoj ulici.

- Vukovarska ulica je gotova do City centra te nam je ostalo još četiri-pet parcela za srediti. Nažalost, to ide sporo jer ne možemo tražit rješenje o izvlaštenju jer nisu rješeni svi imovinsko-pravni odnosi. Blizu smo i dogovora s vlansicima parcela iza novog rodilišta. U svakom slučaju, potrebno nam je još 5,5 milijuna kuna za otkup preostalih parcela, nakon čega će i ta prometnica biti dovršena. I u Manđerovoj se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Tu bi se stvari mogle pokrenuti do kraja godine. Što se tiče Bračke ulice, ona trenutno nije u planu jer u proračunu nema novca – ustvrdio je gradonačelnik Baldasar.

Sat vijećničkih pitanja otvorio je Tomislav Alujević Grgas, nezavisni vijećnik s liste Ivana Grubišića, koji je od gradonačelnika tražio popis gradskih poslovnih prostora, te tko ih sve koristi.

- Pročelnik Ivica Pavić je  već dobio nalog da napravi kompletni pregled svih poslovnih prostora, gdje su, koliki su, kome su izdani. Neke stvari su nam tu poznate i one nisu nikakav problem. Međutim, za neke prostore ne znamo jesu li naši ili ne. Kada sve to napravimo, pozvat ćemo građane da utvrdimo ima li kakvih grešaka. Naravno da ću objaviti popis.  Objavit ću ga ako treba u novinama - poručio je Baldasar.

Luka Podrug (HČSP) zatim je od gradonačelnika zatražio da ga izvijesti o radovima na pomoćnim terenima u Parku mladeži, te imaju li investitori, braća Ante i Jozo Žužul, sve potrebne dozvole za otvaranje novih objekata.

- Naša djeca ne mogu u školu jer nedostaje ovaj ili onaj papirić, ali zato braća Žužul mogu što hoće jer se, eto, gradonačelnik s njima tako dogovorio. Koliko znam, riječ je o gradskom zemljištu i imamo pravo znati što se događa. Imaju li Žužulu sve dozvole? – pita je Podrug.

- Naše službe nisu zaprimile nikakav zahtjev za izdavanje lokacijske ili građevinske dozvole, no mi nismo građevinska inspekcija ili Ministarstvo zaštite okoliša da to ispitujemo. Ako imate kakva saznanja, prijavite to inspekciji ili odvjetništvu – odgovor je gradonačelnika Baldasara.

Šefa oporbenog HDZ-a zanimalo je što će ove zime biti s centralnim grijanjem na Blatinama i Spinutu. Naime, Grad još uvijek nije raspisao natječaj za novog koncesionara toplana.

- Na zadnji natječaj za toplanu na Blatinama nam se nitko nije javio, a sada smo raspisali i natječaj za Spinut. Zainteresirane tvrke tako nam se mogu javiti za jednu ili drugu toplanu. Za sada imamo dvije firme koje bi preuzele koncesiju, s jednom smo već razgovarali, a iduće srijede ćemo i s predstavnicima druge tvrtke. Želja nam je da se to što skorije riješi – poručio je dogradonačelnik Goran Kovačević.

"Splitska kupališta" pripojit će se "Splitskoj obali"

Odlukom Gradskog vijeća tvrtka “Splitska kupališta” pripojit će se “Splitskoj obali”.

Dvije najmanje gradske firme s ukupno 13 stalnih zaposlenika tako će ubuduće poslovati kao jedna, a glavni razlog za ovu odluku kako tvrde u Banovini, je - štednja.

- Napravili smo dvije firme koje će sada ići u jednom pravcu. Obje imaju svoje funkciju, a posve je nepotrebno da takve mikrofirme imaju svog direktora, pravnika, računovodstvo… Nitko neće dobiti otkaz, uštedit ćemo milijun kuna, a i Grad će ovim konačno dobiti kontrolu nad tim tvrtkama. Do sada one nisu imali ni nadzorni odbor, niti je javna nabava išla preko gradske uprave. Tek smo dobivali izviještaj o svojim potezima – objasnio je Baldasar.

Iako su pozdravili racionalizaciju troškova, oporbeni vijećnici bili su protiv ovakvog raspleta situacije.

- Jedan smo od rijetkih gradova koji se može pohvaliti velikim brojem plaža i one zaslužuju puno veću brigu. Ušteda mi nikako ne može biti jedini razlog za ovakvu odluku – ustvrdila je Ljubica Vrdoljak (HDZ).

Bivši dogradonačelnik Jure Šundov (HGS), koji je u prošlom mandatu sudjelovao u osnivanju “Splitske obale”, podsjetio je kako je tvrtka osnovana zbog projekta zapadne obale i djelatnosti kojima bi se bavila nakon što se na obali otvori luka nautičkog turizma.

- Mislim da je pozitivna stvar to što će grad uštediti novac, ali isto tako mislim da nije vrijeme da se ove dvije tvrtke sjedinjuju, bar dok Vijeće ne donese odlukku što će biti sa zapadnoj obali – zaključio je Šundov.

Osnovan ‘Spalatum D.M.C.’ -  tvrtka za strategiju gradskog turizma

Gradonačelnik Ivo Baldasar nakon višesatne je rasprave uspio u svojem naumu te će Split do konca godine dobiti novu gradsku tvrtku “Spalatum D.M.C.”.

Usvajanju ovakve odluke prethodila je iscrpljujuća verbalna bitka vladajućih i oporbe, a za još jednu gradsku tvrtku glasali su vijećnici vladajuće koalicije SDP-a, HNS-a i HSU-a, zatim vijećnici s nezavisnih lista Ivana Grubišića i Anđelke Visković te HGS bivšega gradonačelnika Željka Keruma, dok su protiv bili vijećnici iz koalicije HDZ-HČSP-HSLS, a suzdržani su ostali nezavisni vijećnici s liste Marijane Puljak.

− U gradu imamo Turističku zajednicu i cijeli niz manjih agencija, no s druge strane nemamo ni jednu veliku turističku tvrtku, poput bivšeg “Dalmacijaturista”, koja bi se bavila poticanjem ukupnog razvoja Splita kao turističke destinacije. Upravo bi to bio glavni zadatak nove firme.

Da nam se ovaj turistički bum ne pretvori u stihiju kao u nekim drugim turističkim sredinama. Taj posao ne može preuzeti TZ jer oni nemaju takav profil kadra. Nova tvrtka bit će, naime, operativna organizacija koja izlazi na tržište – kazao je u izlaganju gradonačelnik Baldasar. Još jednom je ponovio kako u novoj tvrtki posao neće pronaći stranački kadrovi, nego isključivo profesionalci.

− Iznenadit ćete se tko će sve raditi, ali o tom potom… “Spalatum” bi trebao početi s radom do kraja godine, a za početak će imati tri djelatnika koji će obaviti pripremne radnje. Daj Bože da bude potrebe pa da zaposlimo još stotinu ljudi. Pioniri smo u svemu ovome, no vjerujem da će nas pratiti mnogi gradovi – zaključio je Baldasar. Ipak, najgrlatiji je bio HDZ-ov vijećnik Hrvoje Marušić, inače čelnik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju.
Loša poruka poduzetnicima

− Ovakvom odlukom opet se vraćamo u socijalizam, pa jednom velikom tvrtkom uništavamo male privatne agencije. Takva tvrtka ne postoji ni u jednom drugom turističkom gradu u Hrvatskoj. Po meni je njezino osnivanje nerealno, neodrživo i nepotrebno.

Po toj bi logici Grad sutra mogao osnovati svoju slastičarnicu, kafić ili mehaničarsku radnju. Grad nije tu da bi se bavio komercijalnim djelatnostima, time se šalje loša poruka poduzetnicima, koji će biti u podređenom položaju spram gradske tvrtke s monopolom na tržištu – Marušićevo je mišljenje. Kontra osnivanja nove gradske tvrtke odreda su bili i ostali članovi HDZ-a.

− Apsurdno je da se uz TZ osniva nova tvrtka, kojoj je očito cilj uhljebljivanje stranačkih kadrova. Od nje građani neće imati nikakve koristi – stav je Petra Škorića, šefa gradskog HDZ-a. S druge strane, nezavisna vijećnica Daša Dragnić s nezavisne liste Marijane Puljak ne vidi ništa sporno u osnivanju “Spalatuma”, no imala je primjedbe na pripremu ovako značajne odluke.

 Ako je Grad procijenio da na tržištu nema nikoga tko bi se bavio razvojem turizma, ovo je legitiman način da se ta problematika riješi. Ne mislim da će Grad biti konkurent malim agencijama. Isto tako, nezadovoljna sam načinom na koji nam je prezentirana nova tvrtka. Mislim da na temelju iznesenog nismo mogli odlučivati o ovako važnoj odluci – ustvrdila je Dragnić. Podrška Baldasaru stigla je zato od Anđelke Visković, bivše dogradonačelnice u Kerumovu mandatu.

− S pozicije osobe koja je tri godine vodila Turističku zajednicu, podržavam osnivanje nove tvrtke. Treba nam jedna velika agencija koja će upravljati Splitom kao kvalitetnom destinacijom – zaključila je na kraju Visković.

Ostali bez kvoruma

Ni ovoga puta sjednica Grdskog vijeća nije održana do kraja. Nakon maratonske rasprave o novom ustroju gradske uprave, Vijeće je ostalo bez potrebnog kvoruma za odlučivanje o ovoj odluci, te je sjednica prekinuta. U Banovini je, naime, u tom trenutku ostalo manje od tri četvrtine od ukupnog broja vijećnika.

Pokušali su vladajući dobiti malo na vremenu u nadi da će se netko od odsutnih vijećnika pojaviti u zgradi, čak su napravili i 15-minutnu stanku, no na kraju su ipak morali odustati.

Sama rasprava o novom ustroju gradske uprave, inače, protekla je u konstantnom prepucavanju vladajuće koalicije s oporbom o opravdanosti te odluke po kojoj bi administracija postala bogatija za 5 novih službi i isto toliko pročelnika. 

Leo Kovačić
FOTO: MARIO TODORIĆ / CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>










[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/baldasar-uspio-u-naumu-osnovan-spalatum-d-m-c-tvrtka-za-strategiju-gradskog-turizma-211210 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d1c4819406f75ff7479f982bdd7b034e80059667 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Baldasar+uspio+u+naumu%3A+osnovan+%E2%80%98Spalatum+D.M.C.%E2%80%99+-++tvrtka+za+strategiju+gradskog+turizma&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbaldasar-uspio-u-naumu-osnovan-spalatum-d-m-c-tvrtka-za-strategiju-gradskog-turizma-211210 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbaldasar-uspio-u-naumu-osnovan-spalatum-d-m-c-tvrtka-za-strategiju-gradskog-turizma-211210 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => još jedna burna sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitjoš jedna burna sjednica

Baldasar uspio u naumu: osnovan ‘Spalatum D.M.C.’ - tvrtka za strategiju gradskog turizma

Piše PSD.
5. rujna 2013. - 20:50

Uvodni dio sjednice gradski vijećnici posvetili su OŠ Dobri gdje se u srijedu, pod još neutvrđenim okolnostima, na poslijepodnevnoj nastavi urušio strop u učionici i ozlijedio petero djece.

Podsjetimo, riječ je o učenicima s Pujanki koji su, nažalost, i ovu školsku godinu započeli u podstanarstvu. Oni danas, kako je izvijestio gradonačelnik Ivo Baldasar, neće ići na nastavu već im je organiziran posjet gradskim muzejima. U međuvremenu će školu pregledati građevinski inspektori…

- Srećom nitko nije ozbiljno ozlijeđen, djeca su se uplašila I pretrpjela veliki šok. Škola dobri je nedavno renovirana, Ministarstvo znanosti I obrazovaanja uložilo je u radove 6,5 milijuna kuna I sada trebamo utvrditi što je to krenulo po zlu – kazao je splitski gradonačelnik koji je pohađao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 07:52