StoryEditorOCM
SavjetiA DI SI STAVILA...

Trebaju vam zrele banane, a imate samo zelene? Evo kako ćete lako riješiti problem u samo par sati - ili čak minuta

Piše T. S. M.
5. ožujka 2024. - 11:08

Je li vam se dogodilo da vam se pije smoothie ili da vam se jede babana bread, muffini s bananom ili neki drugi zdravi kolač s tim slatkim voćem, a sve što imate na raspolaganju su vam samo zelene banane tvrde kao kamen? Možda ste ih unatoč tome pokušali zgnječiti? Sigurno se niste lijepo proveli niti je konačni rezultat bio zadovoljavajući. No, bilo pa prošlo, drugi put ćete bolje proći jer otkrit ćemo vam kako brzo i učinkovito dobiti puno prikladnije banane.

image
Shutterstock

Dopustiote prirodi da radi za vas - samo je malo "pogurajte". Kao što je poznato, voće koje ispušta plin etilen izaziva brže dozrijevanje voća i povrća koje mu se nađe u blizini. U takvo se voće ubrajaju i banane, stoga ako imate samo jednu zrelu bananu, a ostale su zelene, spremite ih skupa u papirnatu vrećicu i do ujutro biste trebali biti zadovoljni rezultatom.

Ako nemate niti jednu jedinu zrelu bananu, pomoći će vam jabuke, dinje, kruške, breskve i avokado, jer i oni ispuštaju etilen. Samo imajte na umu, pogotovo kod avokada, da će i plodovi koje koristite u ovu svrhu također brže sazrijeti.

Ako trebate banane za banana bread ili neki drugi kolač, mikrovalna pećnica može vas spasiti. Ogulite bananu i stavite je u mikrovalnu na 30 sekundi do minute i postat će sočna i mekana.

image
Shutterstock

Banane možete ispeći i u pećnici na 170 stupnjeva. U ovom slučaju nemojte guliti koru, a banne će biti spremne za korištenje za 10 do 20 minuta: kada kora pocrni, spremne su za vađenje.

Imajte na umu da metode s pećnicama mogu učiniti čuda za mekoću, ali ne i za slatkoću, jer ne mijenjaju kemijski sastav, već samo teksturu. Ali i to će vam pomoći ako zrele banane trebate za pripremu kolača. Samo dodajte malo više nekog drugog zaslađivača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 16:31