StoryEditorOCM
Savjetisvi ih vole

Starinska slastica sve je samo ne siromaška! Evo kako će biti najbolja: dvije stvari su presudne, a mnogi ih zanemaruju

Piše Spiza SD
18. rujna 2023. - 09:53

Jedna od najjednostavnijih slastica mnogima je na listi favorita: pohane jabuke ili jabuke u šlafroku, kako se nazivaju na kontinentu. Je li netko za njih rekao da su siromaška spiza. Taj ih samo ne zna napraviti kako treba. Kad se lijepo pripreme, pohane su jabuke istovremeno sočno-mekane i divno hrskave, a kad se pospu s malo šećera pomiješanog s cimetom, kardamomom ili čak timijanom i posluže uz sladoled ili grčki jogurt zaslađen medom postaju fini desert ili ukusna marenda.

No jeste li znali da na isti način možete pripremiti i drugo voće? Svi smo čuli za pohane banane, zar ne? Jednako tako u istome tijestu u kojem pohate jabuke možete ispržiti i breskve, šljive i kruške. Čuli smo da su neki eksperimentirali čak i s grožđem, a sudeći po tome kako je dobar ananas s grilla, sigurni smo da bi bio odličan i u "pašteli". Sad kad su temperature malo pale, a voća ima u izobilju, idemo se malo poigrati isprobavanjem...

Što se tiče recepta za ovu slasticu vrlo je jednostavan i podrazumijeva narezano voće koje je potrebno posušiti prije nego se umoči u tijesto - na taj će način tijesto bolje prionuti i neće skliznuti s voća za vrijeme prženja. Alternativno, voće se može posuti mješavinom škrobnog brašna i cimeta. Važno je također u tijesto dodati nešto alkohola, kako bi upilo što manje masnoće. Obično se koriste rum, rakija i likeri poput maraschina.

E, da samo da ne bude zabune, ako netko ne zna što je šlafrok: riječ je o sasvim običnom kućnom ogrtaču.

Jabuke u šlafroku

Sastojci:

100 g brašna
50 ml mlijeka
50 ml vode
30 g šećera
4 žlice ulja
​3-4 jabuke
1 jaje

Za posipanje:

1 žlica šećera
1 žličica cimeta u prahu

Priprema:

Jabuke ogulite, izvadite im sredinu i narežite ih na ploške. 

Pomiješajte ostale sastojke, osim onih za posipanje u glatku smjesu nalik onoj za palačinke. Po potrebi prilagodite gustoću dodavanjem još malo brašna ili vode.

Svaku plošku potapkajte kuhinjskim papirom pa umočite u tijesto i pržite na vrelom ulju. Vadite ispohane jabuke na kuhinjski papir i posipajte mješavinom šećera i cimeta. Po želji možete koristiti kristal šećer ili šećer u prahu, a možete se poslužiti i smeđim ili kokosovim šećerom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 20:43