StoryEditorOCM
Slatkokremasto svršenstvo

Za mnoge je ovo najbolja torta od sira, a sada ima i novu verziju: uz dodatak popularnog namaza postala je pravo čudo!

Piše T. S. M.
2. ožujka 2024. - 08:15

Torta sv. Sebastijana, poznata kao i baskijska torta od sira jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih slastica te vrste premda je nastala sasvim slučajno i to greškom kad je mladi kuhar u španjolskom San Sebastianu greškom stavio tortu od sira u pogrešnu pećnicu, na previsoku temperaturu, dobivši na kraju kolač koji je izvana bio isušen i pomalo zagoren, ali je zato iznutra bio pravo kremasto svršenstvo.  Po mnogima ovo je najbolja torta od sira na svijetu, no ne bismo ulazili u rasprave takve vrste jer naprosto nemaju smisla.

image
Shutterstock

O ovoj smo torti već pisali, no ovog puta imamo novi povod. Društvene je mreže osvojila njena nova verzija, u kojoj se osnovnim sastojcima dodaje još i pasta od pistacija. Rezultat je sasvim novi okus u skladu s trendovima, jer pistacije su u zadnje vrijeme na vrhuncu popularnosti.

Nama su jako drage pa nam se ova nova verzija jako sviđa, no drago nam je i kad se, kao na gore priloženoj slici krema od pistacija i baskijska torta od sira sljube nešto manje temeljito, bez dodavanja u tijesto. U svakom slučaju spoj torte od sira i kreme od pistacija je pun pogodak, a vikend pred nama prava vam je prilika za isprobavanje...

image
Shutterstock

Torta San Sebastian s pistacijama

Sastojci

500 g krem ​​sira sobne temperature
500 g slatkog vrhnja
200 g kreme od pistacija
150 g šećera
50 g gustina
6 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica soka od limuna
po želji par kapi zelene boje za kolače

Priprema:

Namočite komad papira za pečenje i dobro ga zgušvajte. Iscijedite što više vode pa njime obložite unutrašnjost kalupa za torte pazeći da papir visi preko ruba.

Mikserom istucite krem ​​sir i šećer, dodajte jedno po jedno jaje muteći svako jaje 15-ak sekundi prije dodavanja sljedećeg. Dodajte vrhnje i vaniliju te miksajte još 30-ak sekundi.

Umiješajte limunov sok i pastu od pistacija. Ako želite dublju zelenu boju, dodajte nekoliko kapi zelene prehrambene boje. 

Ravnomjerno prosijte brašno preko smjese krem ​​sira pa ga dobro umiješajte. Prebacite tijesto u pripremljenu posudu. Lupnite kalupom o radnu plohu kako biste oslobodili velike mjehuriće zraka.

Prebacite tortu u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 55 minuta. Trebao bi biti rumen, skoro zagoren na površini, ali kad protresete kalup sredina bi trebala biti mekana i drhtava.

Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi. Pažljivo odvojite kalup i papir za pečenje, narežite na kriške i poslužite uz dodatak još malo kreme od pistacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:32