StoryEditorOCM
Slanosavršen spoj

Tiramisu cheesecake kremasti je užitak koji će sve oduševiti: priprema je lakša nego što se čini, evo u čemu je tajna...

Piše T. S. M.
13. veljače 2024. - 12:15

Tko voli kremaste slastice sigurno je slab na tiramisu, a ni cheesecake mu nije baš mrzak. Takvima bi se sigurno svidio i raskošan spoj tih dvaju kolača - takozvani tiramisu cheesecake. 

Lijepa, kremasta torta iznenadit će i oduševiti sve obožavatelje slatkiša s puno kreme, a puno ju je lakše napraviti nego što se čini. Pri spajanju dvije tako bogate kreme kao što su ona koja čini tiramisu i ona s kojom se radi cheesecake problem je u težini: jedan bi kremasti sloj mogao zgnječiti drugi i natjerati tortu da se raspadne i iscuri na sve strane. Srećom, postoji rješenje.

Caka je u tome da se prvi sloj ispeče, a drugi se na njega nanese kao krema, a da bi ta krema bila čvrsta i postojana, potrebno joj je dodati malo agar agara. Ako niste baš na ti s tim sastojkom koij jamči čvrstoću krema i pudinga, koristite želatinu u prahu, samo je najprije potopite u vodu prema uputama na pakiranju. Za ovaj kolač bit će vam dovoljno pola vrećice, pa čak i manje od toga ako želite prozračniju smjesu.

Tiramisu cheesecake

Sastojci

Za podlogu:

120 g piškota
50 g maslaca 

Za cheesecake:

375 g krem ​​sira
225 g slatkog vrhnja
135 g ricotte
50 g crne čokolade 70%
5 g brašna
7 g kakaa
3 jaja
3 žličice instant kave
prstohvat soli

Za tiramisu:

180 g mascarponea
180 g slatkog vrhnja
45 g šećera u prahu
1 žumanjak
1 žličica agar agara
kakao prah za posipanje

Priprema:

Za podlogu usitnite kekse pa ih pomiješajte s otopljenim maslacem. Smjesu utisnite u kalup promjera 20 centimetara obložen papirom za pečenje.

Nasjeckanu čokoladu, instant kavu i vrhnje stavite u zdjelu i otopite na vodenoj kupelji. Maknite s vatre i nastavite miješati dok ne dobijete sjajni umak.

Izmiksajte sireve, jaja i šećer pa ih dodajte čokoladnoj smjesi, promiješajte te na kraju umiješajte brašno, sol i kakao prah pa ulijte u kalup.

Pecite 35 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva pa pustite da se potpuno ohladi.

Za sloj tiramisua izmiksajte slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrsti šlag. Mascarpone pomiješajte sa žumanjcima i agar agarom pa im dodajte šlag.

Smjesu nanesite na ohlađeni kolač pa ga vratite u hladnjak na 1 sat. Prije posluživanja pospite ga kakaom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:33