StoryEditorOCM
ReceptiGOTOVO ZA POLA SATA

Sočno, puno okusa i gotovo za čas: svinjetina s gljivama po ovom je receptu prava bomba, tajna je u jednom sastojku...

Piše T. S. M.
12. ožujka 2024. - 13:52

Ako vam se jede nešto fino, a nemate previše vremena za kuhanje, imamo točno ono što vam treba - recept za svinjetinu u umaku s gljivama.

Tajna je u tome što se za ovo jelo koristi lungić ili fillet mignon, kako ga već volite zvati i premda je riječ o malo skupljem komadu mesa, zapravo je vrlo isplativ jer potrošit će se sve do zadnje mrvice. Nema kostiju, nema suvišne masnoće, samo vrlo fino meso koje će čak i onima koji nisu osobito vješti ispasti baš kako treba.

Medaljoni s gljivama i prošekom

Sastojci

600 g svinjskog lungića
250 g smeđih šampinjona
400 ml pilećeg temeljca
100 ml slatkog vrhnja
100 ml prošeka
2 ljutike
2 grančice svježeg timijana
1 češnja češnjaka
2 žlice maslaca
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica brašna
1/2 žlice senfa
sol, papar

Priprema:

Narežite lungić na medaljone pa meso prepecite dok lijepo ne porumeni (oko 2-3 minute s obje strane). Izvadite ga iz tave, a ubacite maslac. Kad se otopi, dodajte nasjeckanu ljutiku i narezane gljive pa ih pirjajte na srednje jakoj vatri 10 minuta. Dodajte češnjak pa pirjajte dok ne zamiriše, zatim dodajte brašno pa pirjajte uz miješanje oko 2 minute, a zatim ulijte prošek i kuhajte još minutu, dvije. Ulijte temeljac, miješajući da ne nastanu grudice, zatim dodajte timijan i senf te sol i papar.

Vratite meso u tavu pa pirjajte nepoklopljeno pet minuta, dodajte vrhnje i pustite da prokuha, ugasite vatru i odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 10:20