StoryEditorOCM
Receptitradicionalno jelo

Poznata stranica raspisala se o popularnoj dalmatinskoj juhi. Pripremate li je i vi na ovaj način?

Piše Spiza SD
13. listopada 2023. - 14:12

Rado bacimo oko na popularnu stranicu Taste Atlas, a pritom se često ugodno iznenadimo. Najnoviji pregled otkrio nham je da se u kategoriji "novih jela koja su katalogizirana" na toj stranici našlo i jedno jelo dobro poznato svim stanovnicima Dalmacije, a i šire. Cijenjena je kao krepko, ali lako probavljivo jelo pa je mnogi prozivaju pravom likarijom - naravno, riječ je o juhi od mola. Odnosno, kako su je tamo katalogizirali, juhi od oslića.

Zanima li vas kako svjetska baza nacionalnih jela, lokalnih sastojaka i autentičnih restorana (upravo tako Taste Atlas sam sebe definira) opisuje našu juhu od mola? Čitajte dalje.

image

Split, 250322.
Splitska ribarnica ovaj je petak imala iznimno dobru ponudu ribe.
Na fotografiji: mol, oslic.
Foto: Josko Ponos/CROPIX

Josko Ponos/Cropix

"Juha od oslića tradicionalna je hrvatska riblja juha podrijetlom iz Dalmacije. Iako postoji mnogo recepata, obično se radi s kombinacijom oslića, češnjaka, rajčice, limunova soka, riže, maslinova ulja, lovora, peršina, soli i papra. Češnjak, prepolovljene rajčice, lovor, peršin, sol, papar, limunov sok i oslić treba staviti u hladnu vodu, pa kuhati. Nakon dvadesetak minuta, kada je riba gotova, vadi se iz lonca. U lonac se doda riža pa se sve kuha dok riža nije gotova, a juha se posluži s komadićima oslića", stoji u njihovom opisu.

Pravite li i vi juhu od mola na taj način? Ako imate dobar recept za ovo tradicionalno jelo, javite nam ga na spiza@slobodnadalmacija.hr!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 20:46