StoryEditorOCM
Slanospecijalitet

Štrudel koji se pravio u posebnim prilikama: bio je pojam prestiža, pekla ga je cijela bivša država. Pamtite li ga još?

Piše Spiza SD
15. studenog 2023. - 11:03

Štrudel od jabuka je klasik koji smo usvijili još u doba stare Austrije, a nakon što smo ga zavoljeli, izumili smo i par svojih inačica. Među njima je jedna bila osobito prestižna jer je pored sasvim običnih jabuka sadržavala i fine dodatke poput grpžđica, mljevenog đumbira, cimeta i lješnjaka. Zvuči dobro, zar ne? 

Ta je vrsta štrudela nosila naziv Izola, po popularnom ljetovalištu na slovenskoj obali. Nismo sigurni je li se nekoć pripremala s vučenim korama, no svi recepti koje smo pronašli spominju isključivo lisnato tijesto. Ako ste ljubitelj štrudela od lisnatog, a dragi su vam topli začini poput đumbira i cimeta, ovo bi vam mogao postati najdraži štrudel...

Štrudel Izola

Sastojci:

500 g lisnatog tijesta
500 g jabuka
50 g grožđica
50 g šećera
50 g maslaca
20 g mljevenih lješnjaka
1 jaje
1 vanilin šećer
2 žlice ruma
1 žlica cimeta
1 žlica maslaca
1/2 žličice đumbira
malo brašna
šećer u prahu

Priprema:

Natopite grožđice u rumu, a jabuke ogulite i naribajte.

Zagrijete maslac pa mu dodajte jabuke te pirjajte dok jabuke malo ne omekšaju. Maknite s vatre pa umiješajte šećer, vanilin šećer, đumbir, cimet, grožđice zajedno s rumom i mljevene lješnjake. Dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.

Lisnato tijesto prerežite na pola, pospite brašnom i razvaljajte. Pola količine nadjeva nanesite na prvi dio tijesta pa zarolajte štrudel i prebacite ga u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Ponovite s ostatkom tijesta i nadjeva.

Štrudele premažite razmućenim žumanjkom pa pecite na 200 stupnjeva oko pola sata. Pečeni štrudel pustite da se malo ohladi pa ga narežite i pospite šećerom u prahu. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 07:04