StoryEditorOCM
Slanomažite i guštajte

Ma kakva sirotinjska večera! Od ove zdrave ribe lako ćete napraviti paštetu koja se itekako može mjeriti s onom od tune

Piše Spiza SD
2. svibnja 2023. - 20:18

Tunjevina je po zlato, lososa da ne spominjemo i svi koji volimo riblje paštete na sto smo muka. Popustiti i kupiti konzervu, i to neke manje kvalitetne ili reći "E, ne dan van gušta!" i ne pokleknuti pred izazovom s police i rashladne vitrine? Teško je reći što je gore, u prvom slučaju se zakidate, u drugom se zakidate još i više, premda, eto, barem novčanik ne trpi. Postoji li treće, prihvatljivije rješenje?

Odgovor je potvrdan i uključuje nešto što ste do sada možda zaobilazili. Sardine. Takozvanu sirotinjsku večeru. Samo što one to uopće nisu. Vrlo su hranjive, štoviše smatraju se jednom od nutritivno najbogatijih namirnica na svijetu, a to što vi ne znate što biste drugo s njima mogli osim ocijediti ulje pa ih pojesti onako kako su stigle u konzervi, e pa to je vaš problem. Srećom, jednostavno rješiv.

Sardine (jesmo li vas već pitali po čemu se razlikuju od srdela? Ako se ne sjećate, odgovor ćete pronaći ovdje) uz samo par dodataka postaju sasvim fina paštetica koja se lako može mjeriti s onom od tune ili lososa. Recepata za paštetu od sardine je puno, mnogi se gotovo ni po čemu ne razlikuju od onih za paštetu od tune, pa vam zato nudimo nešto malo drugačije - jedan jako dobar francuski recept koji uključuje sok od limuna i kapare za bolji balans okusa te predivno pikantni dijon senf.

Pašteta od sardina

Sastojci:

2 konzerve sardina u maslinovom ulju
1 žlica kapara (alternativno: kiselih krastavaca)
1 žlica maslaca
1 žlica Dijon senfa
sok od pola limuna
malo mladog luka ili vlasca
sol, papar

Priprema:

Sve sastojke osim mladog luka ubacite u blender i dobro usitnite.

Alternativno, zgnječite sardine vilicom zajedno s maslacem, dodajte nasjeckane kapare, senf i limunov sok i nastavite miješati  dok se sve dobro ne sjedini. Kušajte okus i dodajte soli i papra koliko je potrebno.

Gotovu paštetu pospite sitno nasjeckanim mladim luukom ili vlascem te poslužite uz tostirani kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:50