StoryEditorOCM
Slanoza očaravajući okus

Kremasta torta od sira s limunom po receptu prave meštrovice: domaće agrume koristi na poseban način, ovo je top ideja!

Piše T.S.M.
5. prosinca 2023. - 19:15

U sezoni domaćih limuna sve što vam još treba je dobar recept za kolač s tim sočnim voćem. Izbor je, zapravo, jako težak, toliko se toga može napraviti s domaćim limunima, jer ne samo da im možemo koristiti osvježavajući sok nego i aromatičnu koricu. Jedno i drugo možemo koristiti za jednu jako zgodnu poslasticu koja kod nas nekim čudom tek u osljednje vrijeme stječe popularnost: lemon curd je krema s lijepo zaokruženim okusom limuna, zgodna kao namaz za palačinke i slična jela te vrlo iskoristiva u pripremi kolača. 

Upravo je lemon curd, od domaćih limuna, naravno, poseban dodatak koji ovu lijepu tortu od sira čini još boljom. Recept nam je dala Ankica Madunić, meštrovica za slatko koju možete pratiti na Instagramu ankica_torte_i_kolaci. Koliko je Ankica vješta u pripremi slatkoga uputili smo vas nedavno, podsjetite se na ovom linku,  a zatim se bacite na pripremu ove kremaste slastice kao stvorene za zimu i stađun od limuna.

Imate li vi dobar recept za kolače, javite nam se na mail spiza@slobodnadalmacija.hr.

Cheesecake od limuna

Recept:

Podloga od keksa

200 g mljevenog keksa
80 ml otopljenog maslaca
1 žlica meda
1 vanilin šećer

Krema:

500 g mascarpone ili krem sira
150 g šećera u prahu
200 ml slatkog vrhnja
4 žlice vode
1 vanilin šećer
1 vrećica želatine
limunova korica

Lemon curd:

80 g šećera
50 g maslaca
50 ml soka od limuna
1 žlica limunove korice
2 žumanjka

Priprema:

U otopljeni maslac dodajte mljevene kekse, vanilin šećer i med. Sve izmiješajte i utisnite u kalup promjera 24 cm. Spremite u hladnjak dok pripremate kremu.

Sir, šećer, limunov sok i limunovu koricu lagano izmiksajte, dodajte otopljenu želatinu koju ste prije toga pomiješali s 4 žlice vode da nabubri pa je otopili na laganoj vatri. Na kraju dodajte lagano umućeno slatko vrhnje, izmiješajte špatulom te izlijte na podlogu od keksa. Ostavite u hladnjaku da se krema stisne.

Sve sastojke za lemon curd stavite kuhajte na laganoj vatri oko 8 minuta. Na kraju kad je se zgusne procijedite i prelijte po kremi. Ostavite preko noći u hladnjaku da se cheesecake stegne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 23:35