StoryEditorOCM
Receptiotkrivamo kako

Jeste li znali da se od lista smokve može napraviti sok? Navodno je moćan eliksir za razne tegobe, a pritom i preukusan

Piše Spiza SD
29. rujna 2023. - 07:10

Jeste li znali da se od lista smokve može uz sasvim malo truda napraviti sirup za izradu soka? Ako niste znali - sada znate, a u nastavku ćemo vam otkriti i točan recept. Pronašli smo ga, uz video, na odličnom Instagram profilu Maje Bešenić, My Croatian Home.

Kako je navedeno u objavi koju uz Majino dopuštenje prenosimo, sok ima fini okus po smokvama i kokosu, a navodno je na glasu kao moćan eliksir koji pomaže kod mnogih tegoba. Maja dodaje da se ovaj sirup, osim za izradu soka može koristiti i kao preljev za sladoled ili palačinke.

Ako vam se svidjela ova ideja, još nekoliko prijedloga što sve možete s lišćem smokve pročitajte ovdje.

Sirup od smokvinog lišća

Sastojci:

30 mladih listova smokve
1 l vode
1 kg šećera
1 vanilin šećer
2 limuna

Priprema:

Uberite mlade listove smokve (svijetlo zelene) po mogućnosti što dalje od prometnica, operite listove, listovima odrežite peteljke što više pri listu.

U dublji lonac ulijte vodu i dodajte oprane listove, kuhajte na srednje jakoj vatri pa smanjite na laganu nakon što zavrije. Kuhajte 20 minuta pa ugasite vatru i ostavite da se ohladi.

Iz hladne tekućine izvadite listove i dobro ih ocijedite, najbolje rukama. Vratite tekućinu na vatru i pustite da zavrije, dodajte šećer i vanilin šećer pa mijesajte dok se šećer ne rastopi. Nastavite kuhati 2 minute pa ugasite.

Nakon što se tekućina malo ohladila, dodajte sok od 2 limuna.

Gotovi sok odmah lijevajte u zagrijane staklenke i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Hladan sok razrijedite vodom, običnom ili mineralnom,  dodajte leda i krišku limuna.

Čuvajte sirup u hladnjaku do mjesec dana.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:39