StoryEditorOCM
Receptikao pamuk

Buhtle tako mekane da se tope u ustima: možete ih puniti džemom ili omiljenim namazima, po ovom su receptu prava bomba

Piše T. S. M.
7. travnja 2024. - 08:15

Ako vas ovog vikenda uhvati želja za slatkim, naš prijedlog su predivno mekane domaće buhtle. Jeste li znali da su buhtle slastica s dugom poviješću?

Smatra se da su izumljene u nekadašnjoj Bohemiji, povijesnoj regiji današnje Češke, a jako su omiljene u Austriji, Slovačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, kao i na našim prostorima.

Obično se pune džemom, najčešće od marelice ili šljive, no u novije vrijeme kao punjenje se koriste slatki namazi na bazi čokolade i orašastih plodova.

Puno je načina za napraviti za ovaj neodoljivi slatkiš od dizanog tijesta, a nama su drage buhtle koje se tope u ustima po receptu Anamarije Habuš koju pratimo na Instagram profilu Mrvice sa stola.

O Anamariji smo vam već pisali jer radi ozvrsne kolače, a također ima sjajne ideje za slana jela. Kad vam zatreba malo kulinarske inspiracije skoknite na njen profil ili bacite oko na istoimeni blog.

image
Anamarija Habuš

Najmekše buhtle

Sastojci:

1/2 kg brašna
10 dag šećera
1 jaje
1,5 dl toplog mlijeka
10 dag maslaca
1 vanilin šećer
prstohvat soli, limunova korica

Priprema:

Prvo u 1 dl toplog mlijeka stavite 1 žlicu šećera i 1/2 kockice svježega kvasca i ostavite na toplom da se digne.

Tijesto: maslac otopite i malo prohladite. Zagrijte mlijeko, dodajte u njega jaje i vilicom lagano umutite. U posudu stavite brašno i ostale sastojke, dodajte kvasac i mikserom (nastavcima za tijesto) umijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči. Tijesto tada razvaljajte, izrežite kvadratiće željene veličine, napunite nadjevom po želji (pekmez, čokoladni namaz, orasi...), formirajte kuglice i stavite u namašćenu formu za pečenje tako da je na dnu onaj dio kugle gdje ste je zatvorili. Ostavite ih tako posložene da se još jednom dignu, premažite otopljenim maslacem, zatim ih stavite peći na 160-170 stupnjeva u hladnu pećnicu otprilike 30 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:03