stdClass Object ( [id] => 1350081 [title] => Znate li gdje se Neretvani slade sušenom jeguljom? U Dugoj Resi. Evo, otišli i mi... [alias] => znate-li-gdje-se-neretvani-slade-susenom-jeguljom-u-dugoj-resi-evo-otisli-i-mi [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Puno prije negoli je u Dalmaciju stigao sušeni bakalar, Neretvani su se sladili sušenom jeguljom. Bila je to u ono doba sirotinjska hrana koja se jela za zapovjedne postove pred Božić i Uskrs.

Danas nema sušene jegulje, a, nažalost, nema više ni svježe. Nestala je iz Neretve i njezinih pritoka, pa ako bi Neretvani poželjeli za Badnji dan skuhati sušenu jegulju s raštikom morali bi potegnuti do – Duge Rese. Da, stvarno, jer u Dugoj Resi se još uvijek suši jegulja.

Sušenjem i dimljenjem ribe već dvadesetak godina bavi se Branka Petrunić Becker koja osim jegulje suši i sve ostale vrste ribe. Na taj način se riba konzervira i produžuje joj se vijek trajanja. Sve se radi na prirodni način, slično kako su to radili naši stari koje je jegulja othranila.

Gospođa Branka obrađuje i dimi pastrve, skuše, tune, orade, brancine, jegulje, sabljarke, bakalar, losose, dagnje, kozice, hobotnicu, a posebni su i po tome što su prvi u Hrvatskoj u svoju ponudu uvrstili i ikru od kalifornijske i potočne pastrve.

Masnija od svinjetine

– Dimljena jegulja je proizvod bez aditiva i konzervansa, a koristi se samo sol. Nakon što se riba očisti, stavlja se u mokri pac od soli (bez nitrata), vode i prirodnih začina i to na 24 sata.

Za dimljenje se koristi suha mljevena bukva, a dimi se vrućim dimom što uključuje termičku obradu do 80 stupnjeva (skuša, pastrva, jegulja, dagnje, kozice) i trajnost od šest tjedana te hladnim dimom kod kojeg nema termičke obrade, a uključuje trajnost od osam tjedana. Riba se dimi u ormarima za dimljenje, a nakon tog procesa hladi se prirodnim putem te potom vakuumira cijela ili u filetima – pojašnjava nam Branka.

– Tuna i losos se dime na hladnom dimu. Najprije se sole i prešaju i njihov proces sušenja najsličniji je sušenju pršuta u Dalmaciji. Naravno da ništa ne može proć bez Dalmacije – kaže Branka.

Proces sušenja jegulje traje oko tri dana i koriste se velike, zrele jegulje. Ne male sitne ili mlađ, one nisu pogodne za sušenje.

Jegulje za sušenje gospođa Branka uvozi iz Poljske, odavno nema jegulje iz doline Neretve, bilo je nešto na samim počecima, ali za intenzivniju proizvodnju sirovina se mora uvoziti.

Ove godine Badnji dan pada u nedjelju pa će mnogi postiti prije toga. Za božićni post na stolovima Neretvana tradicionalno je bila jegulja, na brudet, s raštikom, na ražnju ili jednostavno sušena jegulja s krumpirom, nešto slično kao bakalar. Meso jegulje je kompaktno, bez kostiju, izuzev one srednje, a riječ je o punomasnoj ribi, čije je meso masnije i od svinjskog.

Kuhala se i liska, koja se također smatra posnom hranom za velike blagdane Božić i Uskrs. Ali ove godine jegulje nema, ili je ima u malim količinama pa je ponuda skromna. Manja ponuda rezultirala je većom cijenom svježe jegulje koja se kreće od 35 do 40 eura. I zadovoljan je onaj koji je uopće nađe za kupiti. Ista je cijena domaće i uvozne jegulje koja u Neretvu stiže sa Skadarskog jezera (Crna Gora, Albanija).

Sirotinjska hrana neretvanskih težaka postala je danas prvorazredna poslastica o kojoj pričaju gastronauti, koji svaki posjet neretvanskoj dolini završavaju brudetom od jegulja, koji je od prošle godine zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Jegulja nestaje zbog isušivanja močvara, intenzivne poljoprivrede, pesticida, najmanje zbog nekontroliranog izlova, koji je pridonio smanjenju populacije, ali ipak ne u tolikoj mjeri da iščezne iz delte Neretve. Kako jedno zlo nikada ne dolazi samo, posljednjih godina na ušću Neretve pojavio se i plavi rak, koji tamani ono što je od populacije jegulje ostalo. Nedvojbeno, jegulja je najugroženija riba na svijetu. Ribari i ekolozi su nemoćni jer ne postoji način da se jegulja vrati u Neretvu i njezine protoke i rukavce.

Brojne su prepreke migracijama jegulje u delti Neretve, a svakako su najznačajnije brana na ušću Male Neretve i brana na Svitavskoj akumulaciji (BiH), koje otežavaju migracije staklaste jegulje u uzvodna močvarna područja prema jezeru Kuti i Hutovu blatu. Trenutačno se love minimalne količine jegulje, uglavnom je riječ o rekreacijskom ribolovu jer profesionalnog lova jegulje u Neretvi odavno nema. Najbolje to znaju iskusni neretvanski ribari koji će odmah na prvu reći da su dvije vrste koje su obilježile zadnjih 300 godina delte Neretve, jegulja i cipol bataš ugrožene.

Sve ih je manje

Polako nestaju, a njihovo mjesto u Neretvi zauzimaju druge vrste, primjerice plavi rak koji ih tamani nemilice. Jegulja se lovi na komade i potrebno je i nekoliko dana kako bi se ulovilo dovoljno jegulje za dobar neretvanski brudet. Zato se jegulja nakon ulova drži u buriću u čistoj vodi.

Trenutačno se love uglavnom jegulje težine oko 50 grama i dužine do 45 centimetara. Drugim riječima, jegulje su u jako lošoj kondiciji, mršave, što je posljedica nedostatka hrane u staništu. Ništa bolja situacija nije ni s hercegovačke strane granice u močvarama Hutova blata, gdje se sredinom prošlog stoljeća jegulja lovila na tone.

U mnogim su kuharicama zabilježeni recepti za jela od jegulje. Jegulja se priprema na različite načine, najpoznatija je na brudet koji je postao zaštitni znak neretvanske doline. Nažalost, izumiranjem jegulje nestat će i brudeta kakav smo do sada poznavali. Ma bit će brudeta, samo ne od neretvanske jegulje, u njemu će se kuhati jegulja iz Albanije, Poljske možda čak i iz Kine ili Bangladeša.

---

Brudet (sastojci za 4 osobe)

1 kg jegulja

18 komada žaba

0,5 kg crvenog luka

koncentrat rajčice

lovor, sol, papar, ulje, ocat, 2 ljute paprike

– U neretvanskoj kotlači ili teći s debljim dnom treba kuhati tri velike žlice miješanog ili maslinova ulja, 0,5 kg sitno kosanog luka, 3 lovorov, lista i više ljutih neretvanskih paprika. Sve dobro ispirjati, a zatim dodati 2 velike žlice pirea od rajčice, jednu do dvije velike žlice morske soli, 6 dl vode i staviti 1 kg jegulje izrezane na "zvona", te kuhati 25-30 minuta.

Kada je jegulja već gotova, dodaje se 18 komada žaba i 3 velike žlice octa. Sve se dobro prokuha. Brudet se ne smije miješati kuhačom, nego se kotlača – zdjela ili teća lagano okreće i protrese.

Servira se sa skuhanom palentom. Stari Neretvani kažu: "Koliko je u teći ribljih glava, isto toliko mora biti vrlo ljutih neretvanskih paprika".

---

---

Jegulja s raštikom (sastojci za 4 osobe)

2 kg raštike

1 kg sušene jegulje

1 kg krumpira

maslinovo ulje

sol, papar

1 ljuta paprika (po želji)

– U kipuću vodu staviti sve začine, a potom dodati jegulju, raštiku i krumpire. Sve zajedno se kuha oko 60 minuta. Poslužiti s kruhom ispod peke i neretvanskim vinom.

---

---

Rižoto od sušene jegulje (sastojci za 4 osobe)

500 g fileta sušene jegulje

400 g riže okruglo zrno

0,5 kg crvenog luka

50 ml bijelog vina

koncentrat rajčice

povrtni temeljac

lovor, sol, papar, ulje, ljuta paprika

– Dimljenu jegulju filetiramo i izrežemo na manje komade. U posudi zagrijati maslinovo ulje, dodati sitno izrezani luk, lovorov list te ljute paprike po želji. Kad luk poprimi boju starog zlata dodati rižu, pirjati je podlijevajući povrtnim temeljcem, dodati i vino.

Nakon što je riža kuhana al dente dodati nekoliko kockica maslaca i parmezan te po vrhu poredamo sušenu jegulje, koju nije potrebno dodatno termički obrađivati kako ne bi izgubila okus.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U neretvij e nema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => U neretvij e nema 2 0 5445 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-20 11:04:19 [created_by] => 3214 [created_by_alias] => Stanislav Soldo
ROBERT FAJT/CROPIX [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-25 19:14:32 [modified_by] => 3214 [publish_up] => 2023-12-24 13:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Znate li gdje se Neretvani slade sušenom jeguljom? U Dugoj Resi. Evo, otišli i mi... page_title=Znate li gdje se Neretvani slade sušenom jeguljom? U Dugoj Resi. Evo, otišli i mi... [metakey] => sušene jegulje, Neretva, neretvanska dolina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26229193.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26229192.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26229191.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26229189.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26229188.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26229186.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26229185.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26229184.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26229182.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26229181.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26229180.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/20\/26229177.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Robert Fajt\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Branka Petruni\u0107 Becker pokazuje svoj proizvod - su\u0161enu jegulju<\/p>","

Branka Petruni\u0107 Becker pokazuje svoj proizvod - su\u0161enu jegulju
","

Branka Petruni\u0107 Becker pokazuje svoj proizvod - su\u0161enu jegulju
","

Su\u0161ena jegulja
","

Su\u0161ena jegulja, losos i ostale delicije obrta za dimljenje ribe \u2018Marko\u2019 iz Duge Rese<\/p>","

Su\u0161ena jegulja i ostale delicije obrta za dimljenje ribe \u2018Marko\u2018 iz Duge Rese
\n
","

Tuna na su\u0161enju<\/p>","

Vlatka Iv\u0161i\u0107 upravo su\u0161i komadi\u0107e tune
","

Branka Petruni\u0107 Becker
\ni Vlatka Iv\u0161i\u0107 uz osu\u0161enu i
\ndimljenu ribu<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nDuga Resa, 191223.
\nDimljene jegulje i ostale delicije obrta za dimljenje ribe Marko iz Duge Rese.
\nNa fotografiji: Dimljeni \u0161arani
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nDuga Resa, 191223.
\nDimljene jegulje i ostale delicije obrta za dimljenje ribe Marko iz Duge Rese.
\nNa fotografiji: Branka Petruni\u0107 Becker dr\u017ei dimljenu jegulju
","

Branka Petruni\u0107 Becker pokazuje svoj proizvod - su\u0161enu jegulju
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1421","hd_26229193_1920.jpg":"1920x1080","k_26229193_1280.jpg":"1280x1280","k_26229193_1024.jpg":"1024x1024","k_26229193_640.jpg":"640x640","k_26229193_480.jpg":"480x480","k_26229193_340.jpg":"340x340","k_26229193_220.jpg":"220x220","o_26229193_1280.jpg":"1280x947","o_26229193_1024.jpg":"1024x757","o_26229193_640.jpg":"640x473","o_26229193_480.jpg":"480x355","o_26229193_340.jpg":"340x251","o_26229193_220.jpg":"220x162","h_26229193_1280.jpg":"1280x854","h_26229193_1024.jpg":"1024x683","h_26229193_640.jpg":"640x427","h_26229193_480.jpg":"480x320","h_26229193_340.jpg":"340x227","h_26229193_220.jpg":"220x147","pp_26229193_1280.jpg":"1280x1628","pp_26229193_1024.jpg":"1024x1303","pp_26229193_640.jpg":"640x814","pp_26229193_480.jpg":"480x611","pp_26229193_340.jpg":"340x432","pp_26229193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1393","hd_26229192_1920.jpg":"1920x1080","k_26229192_1280.jpg":"1280x1280","k_26229192_1024.jpg":"1024x1024","k_26229192_640.jpg":"640x640","k_26229192_480.jpg":"480x480","k_26229192_340.jpg":"340x340","k_26229192_220.jpg":"220x220","o_26229192_1280.jpg":"1280x928","o_26229192_1024.jpg":"1024x742","o_26229192_640.jpg":"640x464","o_26229192_480.jpg":"480x348","o_26229192_340.jpg":"340x246","o_26229192_220.jpg":"220x159","h_26229192_1280.jpg":"1280x854","h_26229192_1024.jpg":"1024x683","h_26229192_640.jpg":"640x427","h_26229192_480.jpg":"480x320","h_26229192_340.jpg":"340x227","h_26229192_220.jpg":"220x147","pp_26229192_1280.jpg":"1280x1628","pp_26229192_1024.jpg":"1024x1303","pp_26229192_640.jpg":"640x814","pp_26229192_480.jpg":"480x611","pp_26229192_340.jpg":"340x432","pp_26229192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1451","hd_26229191_1920.jpg":"1920x1080","k_26229191_1280.jpg":"1280x1280","k_26229191_1024.jpg":"1024x1024","k_26229191_640.jpg":"640x640","k_26229191_480.jpg":"480x480","k_26229191_340.jpg":"340x340","k_26229191_220.jpg":"220x220","o_26229191_1280.jpg":"1280x967","o_26229191_1024.jpg":"1024x773","o_26229191_640.jpg":"640x483","o_26229191_480.jpg":"480x362","o_26229191_340.jpg":"340x256","o_26229191_220.jpg":"220x166","h_26229191_1280.jpg":"1280x854","h_26229191_1024.jpg":"1024x683","h_26229191_640.jpg":"640x427","h_26229191_480.jpg":"480x320","h_26229191_340.jpg":"340x227","h_26229191_220.jpg":"220x147","pp_26229191_1280.jpg":"1280x1628","pp_26229191_1024.jpg":"1024x1303","pp_26229191_640.jpg":"640x814","pp_26229191_480.jpg":"480x611","pp_26229191_340.jpg":"340x432","pp_26229191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1421","hd_26229189_1920.jpg":"1920x1080","k_26229189_1280.jpg":"1280x1280","k_26229189_1024.jpg":"1024x1024","k_26229189_640.jpg":"640x640","k_26229189_480.jpg":"480x480","k_26229189_340.jpg":"340x340","k_26229189_220.jpg":"220x220","o_26229189_1280.jpg":"1280x947","o_26229189_1024.jpg":"1024x757","o_26229189_640.jpg":"640x473","o_26229189_480.jpg":"480x355","o_26229189_340.jpg":"340x251","o_26229189_220.jpg":"220x162","h_26229189_1280.jpg":"1280x854","h_26229189_1024.jpg":"1024x683","h_26229189_640.jpg":"640x427","h_26229189_480.jpg":"480x320","h_26229189_340.jpg":"340x227","h_26229189_220.jpg":"220x147","pp_26229189_1280.jpg":"1280x1628","pp_26229189_1024.jpg":"1024x1303","pp_26229189_640.jpg":"640x814","pp_26229189_480.jpg":"480x611","pp_26229189_340.jpg":"340x432","pp_26229189_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1349","hd_26229188_1920.jpg":"1920x1080","k_26229188_1280.jpg":"1280x1280","k_26229188_1024.jpg":"1024x1024","k_26229188_640.jpg":"640x640","k_26229188_480.jpg":"480x480","k_26229188_340.jpg":"340x340","k_26229188_220.jpg":"220x220","o_26229188_1280.jpg":"1280x899","o_26229188_1024.jpg":"1024x719","o_26229188_640.jpg":"640x449","o_26229188_480.jpg":"480x337","o_26229188_340.jpg":"340x238","o_26229188_220.jpg":"220x154","h_26229188_1280.jpg":"1280x854","h_26229188_1024.jpg":"1024x683","h_26229188_640.jpg":"640x427","h_26229188_480.jpg":"480x320","h_26229188_340.jpg":"340x227","h_26229188_220.jpg":"220x147","pp_26229188_1280.jpg":"1280x1628","pp_26229188_1024.jpg":"1024x1303","pp_26229188_640.jpg":"640x814","pp_26229188_480.jpg":"480x611","pp_26229188_340.jpg":"340x432","pp_26229188_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1392","hd_26229186_1920.jpg":"1920x1080","k_26229186_1280.jpg":"1280x1280","k_26229186_1024.jpg":"1024x1024","k_26229186_640.jpg":"640x640","k_26229186_480.jpg":"480x480","k_26229186_340.jpg":"340x340","k_26229186_220.jpg":"220x220","o_26229186_1280.jpg":"1280x928","o_26229186_1024.jpg":"1024x742","o_26229186_640.jpg":"640x464","o_26229186_480.jpg":"480x348","o_26229186_340.jpg":"340x246","o_26229186_220.jpg":"220x159","h_26229186_1280.jpg":"1280x854","h_26229186_1024.jpg":"1024x683","h_26229186_640.jpg":"640x427","h_26229186_480.jpg":"480x320","h_26229186_340.jpg":"340x227","h_26229186_220.jpg":"220x147","pp_26229186_1280.jpg":"1280x1628","pp_26229186_1024.jpg":"1024x1303","pp_26229186_640.jpg":"640x814","pp_26229186_480.jpg":"480x611","pp_26229186_340.jpg":"340x432","pp_26229186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1397","hd_26229185_1920.jpg":"1920x1080","k_26229185_1280.jpg":"1280x1280","k_26229185_1024.jpg":"1024x1024","k_26229185_640.jpg":"640x640","k_26229185_480.jpg":"480x480","k_26229185_340.jpg":"340x340","k_26229185_220.jpg":"220x220","o_26229185_1280.jpg":"1280x931","o_26229185_1024.jpg":"1024x745","o_26229185_640.jpg":"640x465","o_26229185_480.jpg":"480x349","o_26229185_340.jpg":"340x247","o_26229185_220.jpg":"220x160","h_26229185_1280.jpg":"1280x854","h_26229185_1024.jpg":"1024x683","h_26229185_640.jpg":"640x427","h_26229185_480.jpg":"480x320","h_26229185_340.jpg":"340x227","h_26229185_220.jpg":"220x147","pp_26229185_1280.jpg":"1280x1628","pp_26229185_1024.jpg":"1024x1303","pp_26229185_640.jpg":"640x814","pp_26229185_480.jpg":"480x611","pp_26229185_340.jpg":"340x432","pp_26229185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1556","hd_26229184_1920.jpg":"1920x1080","k_26229184_1280.jpg":"1280x1280","k_26229184_1024.jpg":"1024x1024","k_26229184_640.jpg":"640x640","k_26229184_480.jpg":"480x480","k_26229184_340.jpg":"340x340","k_26229184_220.jpg":"220x220","o_26229184_1280.jpg":"1280x1037","o_26229184_1024.jpg":"1024x829","o_26229184_640.jpg":"640x518","o_26229184_480.jpg":"480x389","o_26229184_340.jpg":"340x275","o_26229184_220.jpg":"220x178","h_26229184_1280.jpg":"1280x854","h_26229184_1024.jpg":"1024x683","h_26229184_640.jpg":"640x427","h_26229184_480.jpg":"480x320","h_26229184_340.jpg":"340x227","h_26229184_220.jpg":"220x147","pp_26229184_1280.jpg":"1280x1628","pp_26229184_1024.jpg":"1024x1303","pp_26229184_640.jpg":"640x814","pp_26229184_480.jpg":"480x611","pp_26229184_340.jpg":"340x432","pp_26229184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1380","hd_26229182_1920.jpg":"1920x1080","k_26229182_1280.jpg":"1280x1280","k_26229182_1024.jpg":"1024x1024","k_26229182_640.jpg":"640x640","k_26229182_480.jpg":"480x480","k_26229182_340.jpg":"340x340","k_26229182_220.jpg":"220x220","o_26229182_1280.jpg":"1280x920","o_26229182_1024.jpg":"1024x736","o_26229182_640.jpg":"640x460","o_26229182_480.jpg":"480x345","o_26229182_340.jpg":"340x244","o_26229182_220.jpg":"220x158","h_26229182_1280.jpg":"1280x854","h_26229182_1024.jpg":"1024x683","h_26229182_640.jpg":"640x427","h_26229182_480.jpg":"480x320","h_26229182_340.jpg":"340x227","h_26229182_220.jpg":"220x147","pp_26229182_1280.jpg":"1280x1628","pp_26229182_1024.jpg":"1024x1303","pp_26229182_640.jpg":"640x814","pp_26229182_480.jpg":"480x611","pp_26229182_340.jpg":"340x432","pp_26229182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26229181_1920.jpg":"1920x1080","k_26229181_1280.jpg":"1280x1280","k_26229181_1024.jpg":"1024x1024","k_26229181_640.jpg":"640x640","k_26229181_480.jpg":"480x480","k_26229181_340.jpg":"340x340","k_26229181_220.jpg":"220x220","o_26229181_1280.jpg":"1280x854","o_26229181_1024.jpg":"1024x683","o_26229181_640.jpg":"640x427","o_26229181_480.jpg":"480x320","o_26229181_340.jpg":"340x227","o_26229181_220.jpg":"220x146","h_26229181_1280.jpg":"1280x854","h_26229181_1024.jpg":"1024x683","h_26229181_640.jpg":"640x427","h_26229181_480.jpg":"480x320","h_26229181_340.jpg":"340x227","h_26229181_220.jpg":"220x147","pp_26229181_1280.jpg":"1280x1628","pp_26229181_1024.jpg":"1024x1303","pp_26229181_640.jpg":"640x814","pp_26229181_480.jpg":"480x611","pp_26229181_340.jpg":"340x432","pp_26229181_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1455","hd_26229180_1920.jpg":"1920x1080","k_26229180_1280.jpg":"1280x1280","k_26229180_1024.jpg":"1024x1024","k_26229180_640.jpg":"640x640","k_26229180_480.jpg":"480x480","k_26229180_340.jpg":"340x340","k_26229180_220.jpg":"220x220","o_26229180_1280.jpg":"1280x970","o_26229180_1024.jpg":"1024x776","o_26229180_640.jpg":"640x485","o_26229180_480.jpg":"480x363","o_26229180_340.jpg":"340x257","o_26229180_220.jpg":"220x166","h_26229180_1280.jpg":"1280x854","h_26229180_1024.jpg":"1024x683","h_26229180_640.jpg":"640x427","h_26229180_480.jpg":"480x320","h_26229180_340.jpg":"340x227","h_26229180_220.jpg":"220x147","pp_26229180_1280.jpg":"1280x1628","pp_26229180_1024.jpg":"1024x1303","pp_26229180_640.jpg":"640x814","pp_26229180_480.jpg":"480x611","pp_26229180_340.jpg":"340x432","pp_26229180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1525","hd_26229177_1920.jpg":"1920x1080","k_26229177_1280.jpg":"1280x1280","k_26229177_1024.jpg":"1024x1024","k_26229177_640.jpg":"640x640","k_26229177_480.jpg":"480x480","k_26229177_340.jpg":"340x340","k_26229177_220.jpg":"220x220","o_26229177_1280.jpg":"1280x1016","o_26229177_1024.jpg":"1024x813","o_26229177_640.jpg":"640x508","o_26229177_480.jpg":"480x381","o_26229177_340.jpg":"340x270","o_26229177_220.jpg":"220x174","h_26229177_1280.jpg":"1280x854","h_26229177_1024.jpg":"1024x683","h_26229177_640.jpg":"640x427","h_26229177_480.jpg":"480x320","h_26229177_340.jpg":"340x227","h_26229177_220.jpg":"220x147","pp_26229177_1280.jpg":"1280x1628","pp_26229177_1024.jpg":"1024x1303","pp_26229177_640.jpg":"640x814","pp_26229177_480.jpg":"480x611","pp_26229177_340.jpg":"340x432","pp_26229177_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7641972 Threads: 5 Questions: 1620544325 Slow queries: 4813516 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111015810 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/znate-li-gdje-se-neretvani-slade-susenom-jeguljom-u-dugoj-resi-evo-otisli-i-mi-1350081 [printLink] => /mozaik/spiza/price/znate-li-gdje-se-neretvani-slade-susenom-jeguljom-u-dugoj-resi-evo-otisli-i-mi-1350081?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 741672 [name] => sušene jegulje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-24 14:59:16 [main_article_id] => 0 [alias] => susene-jegulje [link] => /tag/susene-jegulje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 347381 [name] => Neretva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neretva [link] => /tag/neretva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 678942 [name] => neretvanska dolina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-28 19:15:56 [main_article_id] => 0 [alias] => neretvanska-dolina [link] => /tag/neretvanska-dolina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U neretvij e nema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Znate li gdje se Neretvani slade sušenom jeguljom? U Dugoj Resi. Evo, otišli i mi... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3214 [name] => Stanislav Soldo [username] => stanislav-soldo [email] => stanislav-soldo@sd.hr [password] => $2y$10$I3.UNlVIn8895nQXBcB4meZugZcK6L4FDanEKSV8Eo6znTy4qY98q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/stanislav-soldo-3214 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1732 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b65bebf668f001d6dd5ad0bb95b909ba?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26229193.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Robert Fajt/Cropix [mainImageDesc] =>

Branka Petrunić Becker pokazuje svoj proizvod - sušenu jegulju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26229193.jpg [title] =>

Branka Petrunić Becker pokazuje svoj proizvod - sušenu jegulju

Robert Fajt/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26229192.jpg [title] =>

Branka Petrunić Becker pokazuje svoj proizvod - sušenu jegulju
Robert Fajt/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26229191.jpg [title] =>

Branka Petrunić Becker pokazuje svoj proizvod - sušenu jegulju
Robert Fajt/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26229189.jpg [title] =>

Sušena jegulja
Robert Fajt/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26229188.jpg [title] =>

Sušena jegulja, losos i ostale delicije obrta za dimljenje ribe ‘Marko’ iz Duge Rese

Robert Fajt/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26229186.jpg [title] =>

Sušena jegulja i ostale delicije obrta za dimljenje ribe ‘Marko‘ iz Duge Rese

Robert Fajt/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26229185.jpg [title] =>

Tuna na sušenju

Robert Fajt/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26229184.jpg [title] =>

Vlatka Ivšić upravo suši komadiće tune
Robert Fajt/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26229182.jpg [title] =>

Branka Petrunić Becker
i Vlatka Ivšić uz osušenu i
dimljenu ribu

Robert Fajt/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26229181.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Duga Resa, 191223.
Dimljene jegulje i ostale delicije obrta za dimljenje ribe Marko iz Duge Rese.
Na fotografiji: Dimljeni šarani
Robert Fajt/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26229180.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Duga Resa, 191223.
Dimljene jegulje i ostale delicije obrta za dimljenje ribe Marko iz Duge Rese.
Na fotografiji: Branka Petrunić Becker drži dimljenu jegulju
Robert Fajt/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/20/26229177.jpg [title] =>

Branka Petrunić Becker pokazuje svoj proizvod - sušenu jegulju
Robert Fajt/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Puno prije negoli je u Dalmaciju stigao sušeni bakalar, Neretvani su se sladili sušenom jeguljom. Bila je to u ono doba sirotinjska hrana koja se jela za zapovjedne postove pred Božić i Uskrs.

Danas nema sušene jegulje, a, nažalost, nema više ni svježe. Nestala je iz Neretve i njezinih pritoka, pa ako bi Neretvani poželjeli za Badnji dan skuhati sušenu jegulju s raštikom morali bi potegnuti do – Duge Rese. Da, stvarno, jer u Dugoj Resi se još uvijek suši jegulja.

Sušenjem i dimljenjem ribe već dvadesetak godina bavi se Branka Petrunić Becker koja osim jegulje suši i sve ostale vrste ribe. Na taj način se riba konzervira i produžuje joj se vijek trajanja. Sve se radi na prirodni način, slično kako su to radili naši stari koje je jegulja othranila.

Gospođa Branka obrađuje i dimi pastrve, skuše, tune, orade, brancine, jegulje, sabljarke, bakalar, losose, dagnje, kozice, hobotnicu, a posebni su i po tome što su prvi u Hrvatskoj u svoju ponudu uvrstili i ikru od kalifornijske i potočne pastrve.

Masnija od svinjetine

– Dimljena jegulja je proizvod bez aditiva i konzervansa, a koristi se samo sol. Nakon što se riba očisti, stavlja se u mokri pac od soli (bez nitrata), vode i prirodnih začina i to na 24 sata.

Za dimljenje se koristi suha mljevena bukva, a dimi se vrućim dimom što uključuje termičku obradu do 80 stupnjeva (skuša, pastrva, jegulja, dagnje, kozice) i trajnost od šest tjedana te hladnim dimom kod kojeg nema termičke obrade, a uključuje trajnost od osam tjedana. Riba se dimi u ormarima za dimljenje, a nakon tog procesa hladi se prirodnim putem te potom vakuumira cijela ili u filetima – pojašnjava nam Branka.

– Tuna i losos se dime na hladnom dimu. Najprije se sole i prešaju i njihov proces sušenja najsličniji je sušenju pršuta u Dalmaciji. Naravno da ništa ne može proć bez Dalmacije – kaže Branka.

Proces sušenja jegulje traje oko tri dana i koriste se velike, zrele jegulje. Ne male sitne ili mlađ, one nisu pogodne za sušenje.

Jegulje za sušenje gospođa Branka uvozi iz Poljske, odavno nema jegulje iz doline Neretve, bilo je nešto na samim počecima, ali za intenzivniju proizvodnju sirovina se mora uvoziti.

Ove godine Badnji dan pada u nedjelju pa će mnogi postiti prije toga. Za božićni post na stolovima Neretvana tradicionalno je bila jegulja, na brudet, s raštikom, na ražnju ili jednostavno sušena jegulja s krumpirom, nešto slično kao bakalar. Meso jegulje je kompaktno, bez kostiju, izuzev one srednje, a riječ je o punomasnoj ribi, čije je meso masnije i od svinjskog.

Kuhala se i liska, koja se također smatra posnom hranom za velike blagdane Božić i Uskrs. Ali ove godine jegulje nema, ili je ima u malim količinama pa je ponuda skromna. Manja ponuda rezultirala je većom cijenom svježe jegulje koja se kreće od 35 do 40 eura. I zadovoljan je onaj koji je uopće nađe za kupiti. Ista je cijena domaće i uvozne jegulje koja u Neretvu stiže sa Skadarskog jezera (Crna Gora, Albanija).

Sirotinjska hrana neretvanskih težaka postala je danas prvorazredna poslastica o kojoj pričaju gastronauti, koji svaki posjet neretvanskoj dolini završavaju brudetom od jegulja, koji je od prošle godine zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Jegulja nestaje zbog isušivanja močvara, intenzivne poljoprivrede, pesticida, najmanje zbog nekontroliranog izlova, koji je pridonio smanjenju populacije, ali ipak ne u tolikoj mjeri da iščezne iz delte Neretve. Kako jedno zlo nikada ne dolazi samo, posljednjih godina na ušću Neretve pojavio se i plavi rak, koji tamani ono što je od populacije jegulje ostalo. Nedvojbeno, jegulja je najugroženija riba na svijetu. Ribari i ekolozi su nemoćni jer ne postoji način da se jegulja vrati u Neretvu i njezine protoke i rukavce.

Brojne su prepreke migracijama jegulje u delti Neretve, a svakako su najznačajnije brana na ušću Male Neretve i brana na Svitavskoj akumulaciji (BiH), koje otežavaju migracije staklaste jegulje u uzvodna močvarna područja prema jezeru Kuti i Hutovu blatu. Trenutačno se love minimalne količine jegulje, uglavnom je riječ o rekreacijskom ribolovu jer profesionalnog lova jegulje u Neretvi odavno nema. Najbolje to znaju iskusni neretvanski ribari koji će odmah na prvu reći da su dvije vrste koje su obilježile zadnjih 300 godina delte Neretve, jegulja i cipol bataš ugrožene.

Sve ih je manje

Polako nestaju, a njihovo mjesto u Neretvi zauzimaju druge vrste, primjerice plavi rak koji ih tamani nemilice. Jegulja se lovi na komade i potrebno je i nekoliko dana kako bi se ulovilo dovoljno jegulje za dobar neretvanski brudet. Zato se jegulja nakon ulova drži u buriću u čistoj vodi.

Trenutačno se love uglavnom jegulje težine oko 50 grama i dužine do 45 centimetara. Drugim riječima, jegulje su u jako lošoj kondiciji, mršave, što je posljedica nedostatka hrane u staništu. Ništa bolja situacija nije ni s hercegovačke strane granice u močvarama Hutova blata, gdje se sredinom prošlog stoljeća jegulja lovila na tone.

U mnogim su kuharicama zabilježeni recepti za jela od jegulje. Jegulja se priprema na različite načine, najpoznatija je na brudet koji je postao zaštitni znak neretvanske doline. Nažalost, izumiranjem jegulje nestat će i brudeta kakav smo do sada poznavali. Ma bit će brudeta, samo ne od neretvanske jegulje, u njemu će se kuhati jegulja iz Albanije, Poljske možda čak i iz Kine ili Bangladeša.

---

Brudet (sastojci za 4 osobe)

1 kg jegulja

18 komada žaba

0,5 kg crvenog luka

koncentrat rajčice

lovor, sol, papar, ulje, ocat, 2 ljute paprike

– U neretvanskoj kotlači ili teći s debljim dnom treba kuhati tri velike žlice miješanog ili maslinova ulja, 0,5 kg sitno kosanog luka, 3 lovorov, lista i više ljutih neretvanskih paprika. Sve dobro ispirjati, a zatim dodati 2 velike žlice pirea od rajčice, jednu do dvije velike žlice morske soli, 6 dl vode i staviti 1 kg jegulje izrezane na "zvona", te kuhati 25-30 minuta.

Kada je jegulja već gotova, dodaje se 18 komada žaba i 3 velike žlice octa. Sve se dobro prokuha. Brudet se ne smije miješati kuhačom, nego se kotlača – zdjela ili teća lagano okreće i protrese.

Servira se sa skuhanom palentom. Stari Neretvani kažu: "Koliko je u teći ribljih glava, isto toliko mora biti vrlo ljutih neretvanskih paprika".

---

---

Jegulja s raštikom (sastojci za 4 osobe)

2 kg raštike

1 kg sušene jegulje

1 kg krumpira

maslinovo ulje

sol, papar

1 ljuta paprika (po želji)

– U kipuću vodu staviti sve začine, a potom dodati jegulju, raštiku i krumpire. Sve zajedno se kuha oko 60 minuta. Poslužiti s kruhom ispod peke i neretvanskim vinom.

---

---

Rižoto od sušene jegulje (sastojci za 4 osobe)

500 g fileta sušene jegulje

400 g riže okruglo zrno

0,5 kg crvenog luka

50 ml bijelog vina

koncentrat rajčice

povrtni temeljac

lovor, sol, papar, ulje, ljuta paprika

– Dimljenu jegulju filetiramo i izrežemo na manje komade. U posudi zagrijati maslinovo ulje, dodati sitno izrezani luk, lovorov list te ljute paprike po želji. Kad luk poprimi boju starog zlata dodati rižu, pirjati je podlijevajući povrtnim temeljcem, dodati i vino.

Nakon što je riža kuhana al dente dodati nekoliko kockica maslaca i parmezan te po vrhu poredamo sušenu jegulje, koju nije potrebno dodatno termički obrađivati kako ne bi izgubila okus.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Robert Fajt/Cropix Robert Fajt/Cropix Robert Fajt/Cropix Robert Fajt/Cropix Robert Fajt/Cropix Robert Fajt/Cropix Robert Fajt/Cropix Robert Fajt/Cropix Robert Fajt/Cropix Robert Fajt/Cropix Robert Fajt/Cropix Robert Fajt/Cropix
Robert Fajt/Cropix

Branka Petrunić Becker pokazuje svoj proizvod - sušenu jegulju

Robert Fajt/Cropix

Branka Petrunić Becker pokazuje svoj proizvod - sušenu jegulju

Robert Fajt/Cropix

Branka Petrunić Becker pokazuje svoj proizvod - sušenu jegulju

Robert Fajt/Cropix

Sušena jegulja

Robert Fajt/Cropix

Sušena jegulja, losos i ostale delicije obrta za dimljenje ribe ‘Marko’ iz Duge Rese

Robert Fajt/Cropix

Sušena jegulja i ostale delicije obrta za dimljenje ribe ‘Marko‘ iz Duge Rese

Robert Fajt/Cropix

Tuna na sušenju

Robert Fajt/Cropix

Vlatka Ivšić upravo suši komadiće tune

Robert Fajt/Cropix

Branka Petrunić Becker
i Vlatka Ivšić uz osušenu i
dimljenu ribu

Robert Fajt/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Duga Resa, 191223.
Dimljene jegulje i ostale delicije obrta za dimljenje ribe Marko iz Duge Rese.
Na fotografiji: Dimljeni šarani

Robert Fajt/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Duga Resa, 191223.
Dimljene jegulje i ostale delicije obrta za dimljenje ribe Marko iz Duge Rese.
Na fotografiji: Branka Petrunić Becker drži dimljenu jegulju

Robert Fajt/Cropix

Branka Petrunić Becker pokazuje svoj proizvod - sušenu jegulju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/znate-li-gdje-se-neretvani-slade-susenom-jeguljom-u-dugoj-resi-evo-otisli-i-mi-1350081 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=466373b8b076af389126e6e54d0f488f589c7ebb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Znate+li+gdje+se+Neretvani+slade+su%C5%A1enom+jeguljom%3F+U+Dugoj+Resi.+Evo%2C+oti%C5%A1li+i+mi...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fznate-li-gdje-se-neretvani-slade-susenom-jeguljom-u-dugoj-resi-evo-otisli-i-mi-1350081 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fznate-li-gdje-se-neretvani-slade-susenom-jeguljom-u-dugoj-resi-evo-otisli-i-mi-1350081 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U neretvij e nema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PričeU neretvij e nema

Znate li gdje se Neretvani slade sušenom jeguljom? U Dugoj Resi. Evo, otišli i mi...

Piše Stanislav Soldo
ROBERT FAJT/CROPIX
24. prosinca 2023. - 14:58

Puno prije negoli je u Dalmaciju stigao sušeni bakalar, Neretvani su se sladili sušenom jeguljom. Bila je to u ono doba sirotinjska hrana koja se jela za zapovjedne postove pred Božić i Uskrs.

Danas nema sušene jegulje, a, nažalost, nema više ni svježe. Nestala je iz Neretve i njezinih pritoka, pa ako bi Neretvani poželjeli za Badnji dan skuhati sušenu jegulju s raštikom morali bi potegnuti do – Duge Rese. Da, stvarno, jer u Dugoj Resi se još uvijek suši jegulja.

Sušenjem i dimljenjem ribe već dvadesetak godina bavi se Branka Petrunić Becker koja osim jegulje suši i sve ostale vrste ribe. Na taj način se riba konzervira i produžuje joj se vijek trajanja. Sve se radi na prirodni način, slično kako su to radili naši stari koje je jegulja othranila.

Gospođa Branka obra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 20:36