stdClass Object ( [id] => 1349801 [title] => Mladi francuski vojnik zaljubio se u Dalmatinku, a ostalo je legenda. Slatka. Znate li priču o kolaču ‘ne zaboravi me‘? [alias] => slatka-prica-o-ljubavi-na-korculi-se-pece-posebna-slastica-uz-koju-se-veze-romanticna-legenda-imamo-pricu-i-recept [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je poznati hrvatski gastronomski stručnjak Veljko Barbieri sastavljao listu najdražih jela, na samom se vrhu našla lumblija. Neobičnog izgleda, a još više okusa, taj jedinstveni aromatični kolač u jednom zalogaju otkriva povijest Korčule, suživot s prirodom i sjećanja na dom, pružajući nezaboravni gastronomski užitak. Lumblija nam priča priču o surovosti otoka, snalažljivosti otočana, njihovom zajedništvu i želji da svoju ljubav prema tradiciji približe novim generacijama.

Baš kao i kombinacija neobičnih okusa u tom slatkom kruhu, i priča o lumbliji je slojevita i zanimljiva. Blaćani čuvaju tradicionalni recept više od 200 godina, a nastanak ove jedinstvene slastice prati zanimljiva ljubavna priča koja seže u doba Napoleona, dok je otok bio pod vlašću francuske vojske.

Devet godina francuske vladavine bilo je dovoljno za brojne ljubavne priče, a posebno je ostala zapamćena ona između francuskog vojnika pekara i mlade Blajke. Završetak okupacije značio je i kraj njihove ljubavi, a na rastanku vojnik je djevojci poklonio kolač, izgovarajući “n’oublie pas”, što na francuskom znači “ne zaboravi me”. Djevojka ga je zadržala u sjećanju tako što je nastavila pripremati kolač dok su njegove francuske riječi s vremenom pretvorene u naziv lumblija.

---

image

Lumblija je aromatična i mirisna hzahvaljujući obilju začina

Domagoj Miletić
---

Je li ova priča istinita ili je tek romantična legenda bez uporišta u povijesnim činjenicama? Neki dokumenti otkrivaju da je lumblija nastala još puno prije, točnije u vrijeme bitke Marka Pola u 13. stoljeću. Nakon što su se kraj Korčule sukobile mletačka i genoveška flota, navodno su se tri galije nakon povratka iz bitke sakrile u duboku uvalu s tri izvora, gdje su ih otočani opskrbili svježom vodom i mirišljavim kruhom dugog vijeka trajanja koji se nosio na morska putovanja. Duboka uvala je Vela Luka, a mirišljavi kruh – pogađate sami.

- Ni jedna ni druga priča nemaju nikakvog temelja, sve su to legende koje nemaju konkretnog povijesnog uporišta. Priče i legende šire se u svrhu komercijalizacije, no povijesne okosnice lumblije sasvim su drukčije - otkriva nam Tonko Barčot, povjesničar i arhivist, voditelj Arhivskog sabirnog centra Korčula - Lastovo, koji se već godinama bavi poviješću otoka Korčule.

Kako je objasnio Barčot, lumblija je u prošlosti bila prisutna na svim stranama Mediterana i zvala se oblija, a etimologija te riječi upućuje na oblinu, odnosno na oblik kolača. Lumblija je uvezena na otok kao i npr. viteški ples moreška, i dok je običaj s vremenom nestao u drugim krajevima Mediterana, na otoku Korčuli se zadržao.

---

image

Lumblija na najslađi način poručuje: Ne zaboravi

Domagoj Miletić
---

Kada je lumblija prvi put došla na otok ne može se točno tvrditi, napominje Barčot, no sigurno se može svrstati u kontekst svisvetskih običaja koje je katolička crkva uvela u 7. stoljeću. Iz svisvetskih običaja proizlazi i veza s Božićem, pojasnio je Barčot, u prošlosti se govorilo da je blagdan Svih svetih prvi Božić pa se pretpostavlja da se dio božićnih običaja prebacio na dan kad se prisjećamo umrlih.

Dok su ostatku otoka trebale godine da shvate kakav zlatni rudnik imaju među svojom tradicionalnom recepturom, Blaćani su to shvatili davno ističući mirišljavi, slatki kruh kao jedan od stupova svoga identiteta, ali i turističke ponude. Zajedno s Velolučanima, lumbliju su zaštitili kao prvi proizvod na području Dubrovačko-neretvanske županije sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU-a. Ministarstvo poljoprivrede 2021. godine na nacionalnoj razini kategorizira naziv “lumblija” zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP), dok je 2022. godine u Službenom listu Europske unije objavljena Uredba o upisu naziva “lumblija” u registar zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP/PGI), čime je završen dugogodišnji postupak registracije.

- Lumblija kao tradicionalna otočna delicija postaje neizostavni slatki suvenir Blata i otoka Korčule te upućuje na priču o tradicionalnom načinu otočnog življenja. Romantična legenda često je prvi susret s ovom slasticom, no svakako treba istaknuti i sveprisutnu simboliku lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja kroz vrijeme kad se peče u našim kućanstvima, a to je vrijeme sjećanja na najmilije. Time je zapravo najbolje očuvano njezino početno značenje, sjećanje i veza s voljenom osobom, odnosno veza s rodnim krajem.

Nezaobilazna je, naravno, uz sve navedeno i višestoljetna povijesna tradicija pripreme lumblije u svim blatskim kućama. Lumblija za nas simbolizira pripadnost otočnoj sredini, potiče očuvanje tradicije, ali i implementiranje tradicije u nove oblike gastronomske ponude prilagođene novom tisućljeću. Predstavlja gastronomsku tradiciju, kulturu jednog društva te programsku inspiraciju. Kako bi opisali što lumblija znači Blaćanima i svima onima koji su iz Blata otišli noseći okuse i mirise svoga zavičaja, najjednostavnije je reći LUMBLIJA - to ti je voja i jubav. Jer puno je voje i jubavi potrebno da bi se i napravila”, poručuje Maja Šeparović iz TZO-a Blato - objasnila je Maja Šeparović, direktorica TZO-a Blato.

---

image

Blatska torta

Domagoj Miletić
---

Romantična legenda o lumbliji tek je jedan od mnogobrojnih aspekata na koji se može prezentirati i implementirati, a kroz razne gastronomske manifestacije lumblija je sveprisutna u Blatu, na otoku i šire tijekom cijele godine. Ipak, teško je strancima objasniti značaj lumblije ne samo u gastronomskom smislu, već i kulturološkom, povijesnom i tradicijskom, a kojeg ljubomorno i ponosno čuva nekolicina registriranih proizvođača.

Materijalna kulturna baština, jednako kao i nematerijalna, osjetljive je prirode, čovjek i vrijeme mogu joj biti najveća podrška, ali i najveći neprijatelji. Ponekad je dovoljna samo jedna generacija da bogatstvo koje je nastajalo stoljećima zauvijek nestane. Takav scenarij na svu sreću lumblija nije doživjela na otoku, a pogotovo u Blatu. Za to su se, u suradnji s TZO-om Blato pobrinuli Viteško udruženje Kumpanjija u Blatu, čije prehrambeno odjeljenje brine o očuvanju pripreme starinskih jela, i jedna kreativna slastičarka, rođena Veloluška, koju je u Blato prije više od 20 godina dovela ljubav.

Kristina Sardelić, iako je po struci pomorkinja, svoju je ljubav prema slastičarstvu odlučila pretvoriti u mali biznis, slastičarski obrt “Moja Nadalina”, a danas je nositeljica dva registrirana žiga industrijskog dizajna pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, za Blatsku tortu® i keks Kumpanjol®. Blatska torta® okruglog je oblika, ukrašena listićima badema, jezgrom oraha, kriškom limuna, kriškom naranče i ušećerenim bademima dok je na svojim bočnim stranama ukrašena listićima badema.

---

image

Blatska torta

Franko Bačić
---

Torta je izvedenica lumblije, objašnjava nam Kristina, napravljena je od istih sastojaka, razlika je u sočnosti, lumblija je od dizanog tijesta, a Blatska torta od biskvitnog tijesta, no varenik kao središnji i najvažniji sastojak lumblije glavnu ulogu igra i u torti. Varenik je gusti i slatki sirup ugušćenog grožđanog soka koji nastaje ukuhavanjem mošta, a u dalmatinskoj se kuhinji nekad koristio kao zamjena za šećer. Koristi se u brojnim umacima, brodetima i šalšama, a najčešće u kolačima, karakterističnog je intenzivnog okusa koji se teško može usporediti s nekom drugom namirnicom.

- Dugo me mučila ideja o torti, imamo Stonsku tortu, Pašku, Splitsku, zašto ne bi i mi imali našu tortu, a budući da sam blatska nevista, jedina je opcija bila osmisliti Blatsku tortu i povezati je s lumblijom. Nastala je iz ljubavi prema slastičarstvu, ali i prema mom suprugu koji mi je najveća podrška. Tortu sam posvetila njemu, on je Blaćanin, a ja Luška, a žena mu je osmislila Blatsku tortu, zamislite veselja. Moram reći da je po svemu i zaslužuje - radosno zaključuje autorica prve otočne torte.

Ako je nekome lumblija prejednostavna ili previše arhaična, Blatska torta® je iz njezina karaktera izvukla ono najbolje, nadodajući joj sočnost. Iako ih najviše napravi ljeti zbog interesa brojnih turista, priča nam Kristina, Blatska torta® je zapravo božićni kolač budući da sadrži cimet, oraščiće, klinčiće, a posebno je vole mlađe generacije koje onda s vremenom, naviknuti na okus i miris, zavole i lumbliju.

---

image
Franko Bačić
---

Glavni cilj VU Kumpanjija, ističe predsjednik udruženja Stjepan Bačić, je prenijeti komplicirane načine pripreme ovih autohtonih slastica na mlađe generacije. Predsjednik Bačić je svjestan sklonosti mlađih generacija nezdravoj, instant kuhinji, ali i lošim kopijama autohtonih jela, što je jedan od motiva za zaštitu imena i recepta lumblija, Blatska torta® i Kumpanjol® u suradnji s Kristinom, TZO-om Blato i ustanovom u kulturi Blatski fižuli.

- Iza naših gastronomskih manifestacija vezanih uz očuvanje od zaborava tradicionalnih jela i slastica u Blatu, zaštite lumblije oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU-a i osmišljavanja novih brendova, stoje ljudi iz našeg udruženja ili prijatelji našeg udruženja koji su nesebično dali veliki dio sebe i svoga vremena, jer naposljetku vrijedi ona stara izreka koja kaže - ako nećemo mi sami, tko će drugi? - pita se Bačić.

---

image

Kumpanjol

Franko Bačić
---

Blaćani puno pažnje daju prezentaciji lumblije, svake godine tijekom listopada odvija se gastronomska manifestacija “Okusi i mirisi zavičaja - Dani lumblije u Blatu”, koja uključuje degustaciju i prezentaciju slastice, ali i prezentaciju i degustaciju svih ostalih tradicionalnih blatskih i otočnih proizvoda i autohtonih jela, a ne smijemo zaboraviti ni Božićni sajam, kao ni Uskrsni, tijekom kojih lumblija također vodi glavnu riječ.

Slobodno možemo reći da su Blaćani u svom naumu uspjeli, njihova ljubav prema rodnome mjestu i otoku, prihvaćanje vrlina i mana podneblja u kojem žive spasila je lumbliju od zaborava, jer, kako joj i samo ime kaže ako ćemo vjerovati legendi, cilj je ne zaboraviti.

---

image
Domagoj Miletić
---

 

Lumblija

Sastojci:

1500 g brašna
2 kocke kvasca
300 g šećera
1,5 dl mlijeka
3 vrećice vanilin šećera
250 g maslaca
1 dl maslinovog ulja
100 g nasjeckanih prženih badema
100 g nasjeckanih oraha
100 g grožđica namočenih u vareniku ili prošeku
mljeveni muškatni oraščić, klinčić i cimet, anis, naribana limunova i narančina korica, malo soli.

Priprema:

U mlako mlijeko umiješajte kvasac s malo šećera i brašna. S ostatkom brašna na suho pomiješajte ostatak šećera, začina, nasjeckane bademe i ocijeđene grožđice. Dodajte dignuti kvasac i zamijesite tijesto.

Kad tijesto naraste, podijelite ga na četiri-pet okruglih kruščića i posložite u namašćeni lim za pečenje. Pecite ih na 150 – 180 °C, ovisno o temperaturi, 40 – 60 minuta.

Pečene lumblije prije nego što se potpuno ohlade premažite varenikom, prošekom, lozovačom ili rumom i pospite šećerom.

Ohlađena lumblija je gotova i spremna za konzumiranje, a može se čuvati i dulje od mjesec dana jer ima potvrđenu trajnost.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => lumblija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => lumblija 2 0 10723 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-22 18:04:40 [created_by] => 3242 [created_by_alias] => Dora Lozica [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-23 10:28:27 [modified_by] => 3242 [publish_up] => 2023-12-23 09:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Slatka priča o ljubavi: na Korčuli se peče posebna slastica uz koju se veže romantična legenda. Imamo priču i recept page_title=Slatka priča o ljubavi: na Korčuli se peče posebna slastica uz koju se veže romantična legenda. Imamo priču i recept [metakey] => Lumblija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161701.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161683.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161684.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161685.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161687.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161688.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161689.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161690.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161691.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161692.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161693.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161694.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161695.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161696.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161697.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161698.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161699.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161700.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26161702.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Domagoj Mileti\u0107","Franko Ba\u010di\u0107","Domagoj Mileti\u0107","Franko Ba\u010di\u0107","","","","","","","","Domagoj Mileti\u0107","Franko Ba\u010di\u0107","Franko Ba\u010di\u0107","","Domagoj Mileti\u0107","Domagoj Mileti\u0107","Domagoj Mileti\u0107","Domagoj Mileti\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Blatska torta<\/p>","

Blatska torta<\/p>","

Ku\u0107na zabava<\/p>","

Ku\u0107na zabava<\/p>","

Ku\u0107na zabava<\/p>","

Ku\u0107na zabava<\/p>","

Ku\u0107na zabava<\/p>","

Ku\u0107na zabava<\/p>","

Ku\u0107na zabava<\/p>","

Kumpanjol<\/p>","

Kumpanjol<\/p>","

Kumpanjol<\/p>","

Kumpanjol<\/p>","

Lumblija na najsla\u0111i na\u010din poru\u010duje: Ne zaboravi<\/p>","

Lumblija na najsla\u0111i na\u010din poru\u010duje: Ne zaboravi<\/p>","

Lumblija je aromati\u010dna i mirisna hzahvaljuju\u0107i obilju za\u010dina<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26161701_1920.jpg":"1920x1080","k_26161701_1280.jpg":"1280x1280","k_26161701_1024.jpg":"1024x1024","k_26161701_640.jpg":"640x640","k_26161701_480.jpg":"480x480","k_26161701_340.jpg":"340x340","k_26161701_220.jpg":"220x220","o_26161701_1280.jpg":"1280x853","o_26161701_1024.jpg":"1024x682","o_26161701_640.jpg":"640x426","o_26161701_480.jpg":"480x320","o_26161701_340.jpg":"340x226","o_26161701_220.jpg":"220x146","h_26161701_1280.jpg":"1280x854","h_26161701_1024.jpg":"1024x683","h_26161701_640.jpg":"640x427","h_26161701_480.jpg":"480x320","h_26161701_340.jpg":"340x227","h_26161701_220.jpg":"220x147","pp_26161701_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161701_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161701_640.jpg":"640x814","pp_26161701_480.jpg":"480x611","pp_26161701_340.jpg":"340x432","pp_26161701_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1368","hd_26161683_1920.jpg":"1920x1080","k_26161683_1280.jpg":"1280x1280","k_26161683_1024.jpg":"1024x1024","k_26161683_640.jpg":"640x640","k_26161683_480.jpg":"480x480","k_26161683_340.jpg":"340x340","k_26161683_220.jpg":"220x220","o_26161683_1280.jpg":"1280x912","o_26161683_1024.jpg":"1024x729","o_26161683_640.jpg":"640x456","o_26161683_480.jpg":"480x342","o_26161683_340.jpg":"340x242","o_26161683_220.jpg":"220x156","h_26161683_1280.jpg":"1280x854","h_26161683_1024.jpg":"1024x683","h_26161683_640.jpg":"640x427","h_26161683_480.jpg":"480x320","h_26161683_340.jpg":"340x227","h_26161683_220.jpg":"220x147","pp_26161683_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161683_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161683_640.jpg":"640x814","pp_26161683_480.jpg":"480x611","pp_26161683_340.jpg":"340x432","pp_26161683_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161684_1920.jpg":"1920x1080","k_26161684_1280.jpg":"1280x1280","k_26161684_1024.jpg":"1024x1024","k_26161684_640.jpg":"640x640","k_26161684_480.jpg":"480x480","k_26161684_340.jpg":"340x340","k_26161684_220.jpg":"220x220","o_26161684_1280.jpg":"1280x853","o_26161684_1024.jpg":"1024x682","o_26161684_640.jpg":"640x426","o_26161684_480.jpg":"480x320","o_26161684_340.jpg":"340x226","o_26161684_220.jpg":"220x146","h_26161684_1280.jpg":"1280x854","h_26161684_1024.jpg":"1024x683","h_26161684_640.jpg":"640x427","h_26161684_480.jpg":"480x320","h_26161684_340.jpg":"340x227","h_26161684_220.jpg":"220x147","pp_26161684_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161684_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161684_640.jpg":"640x814","pp_26161684_480.jpg":"480x611","pp_26161684_340.jpg":"340x432","pp_26161684_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26161685_1920.jpg":"1920x1080","k_26161685_1280.jpg":"1280x1280","k_26161685_1024.jpg":"1024x1024","k_26161685_640.jpg":"640x640","k_26161685_480.jpg":"480x480","k_26161685_340.jpg":"340x340","k_26161685_220.jpg":"220x220","o_26161685_1280.jpg":"1280x854","o_26161685_1024.jpg":"1024x683","o_26161685_640.jpg":"640x427","o_26161685_480.jpg":"480x320","o_26161685_340.jpg":"340x226","o_26161685_220.jpg":"220x146","h_26161685_1280.jpg":"1280x854","h_26161685_1024.jpg":"1024x683","h_26161685_640.jpg":"640x427","h_26161685_480.jpg":"480x320","h_26161685_340.jpg":"340x227","h_26161685_220.jpg":"220x147","pp_26161685_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161685_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161685_640.jpg":"640x814","pp_26161685_480.jpg":"480x611","pp_26161685_340.jpg":"340x432","pp_26161685_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161687_1920.jpg":"1920x1080","k_26161687_1280.jpg":"1280x1280","k_26161687_1024.jpg":"1024x1024","k_26161687_640.jpg":"640x640","k_26161687_480.jpg":"480x480","k_26161687_340.jpg":"340x340","k_26161687_220.jpg":"220x220","o_26161687_1280.jpg":"1280x853","o_26161687_1024.jpg":"1024x682","o_26161687_640.jpg":"640x426","o_26161687_480.jpg":"480x320","o_26161687_340.jpg":"340x226","o_26161687_220.jpg":"220x146","h_26161687_1280.jpg":"1280x854","h_26161687_1024.jpg":"1024x683","h_26161687_640.jpg":"640x427","h_26161687_480.jpg":"480x320","h_26161687_340.jpg":"340x227","h_26161687_220.jpg":"220x147","pp_26161687_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161687_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161687_640.jpg":"640x814","pp_26161687_480.jpg":"480x611","pp_26161687_340.jpg":"340x432","pp_26161687_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161688_1920.jpg":"1920x1080","k_26161688_1280.jpg":"1280x1280","k_26161688_1024.jpg":"1024x1024","k_26161688_640.jpg":"640x640","k_26161688_480.jpg":"480x480","k_26161688_340.jpg":"340x340","k_26161688_220.jpg":"220x220","o_26161688_1280.jpg":"1280x853","o_26161688_1024.jpg":"1024x682","o_26161688_640.jpg":"640x426","o_26161688_480.jpg":"480x320","o_26161688_340.jpg":"340x226","o_26161688_220.jpg":"220x146","h_26161688_1280.jpg":"1280x854","h_26161688_1024.jpg":"1024x683","h_26161688_640.jpg":"640x427","h_26161688_480.jpg":"480x320","h_26161688_340.jpg":"340x227","h_26161688_220.jpg":"220x147","pp_26161688_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161688_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161688_640.jpg":"640x814","pp_26161688_480.jpg":"480x611","pp_26161688_340.jpg":"340x432","pp_26161688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161689_1920.jpg":"1920x1080","k_26161689_1280.jpg":"1280x1280","k_26161689_1024.jpg":"1024x1024","k_26161689_640.jpg":"640x640","k_26161689_480.jpg":"480x480","k_26161689_340.jpg":"340x340","k_26161689_220.jpg":"220x220","o_26161689_1280.jpg":"1280x853","o_26161689_1024.jpg":"1024x682","o_26161689_640.jpg":"640x426","o_26161689_480.jpg":"480x320","o_26161689_340.jpg":"340x226","o_26161689_220.jpg":"220x146","h_26161689_1280.jpg":"1280x854","h_26161689_1024.jpg":"1024x683","h_26161689_640.jpg":"640x427","h_26161689_480.jpg":"480x320","h_26161689_340.jpg":"340x227","h_26161689_220.jpg":"220x147","pp_26161689_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161689_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161689_640.jpg":"640x814","pp_26161689_480.jpg":"480x611","pp_26161689_340.jpg":"340x432","pp_26161689_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161690_1920.jpg":"1920x1080","k_26161690_1280.jpg":"1280x1280","k_26161690_1024.jpg":"1024x1024","k_26161690_640.jpg":"640x640","k_26161690_480.jpg":"480x480","k_26161690_340.jpg":"340x340","k_26161690_220.jpg":"220x220","o_26161690_1280.jpg":"1280x853","o_26161690_1024.jpg":"1024x682","o_26161690_640.jpg":"640x426","o_26161690_480.jpg":"480x320","o_26161690_340.jpg":"340x226","o_26161690_220.jpg":"220x146","h_26161690_1280.jpg":"1280x854","h_26161690_1024.jpg":"1024x683","h_26161690_640.jpg":"640x427","h_26161690_480.jpg":"480x320","h_26161690_340.jpg":"340x227","h_26161690_220.jpg":"220x147","pp_26161690_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161690_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161690_640.jpg":"640x814","pp_26161690_480.jpg":"480x611","pp_26161690_340.jpg":"340x432","pp_26161690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161691_1920.jpg":"1920x1080","k_26161691_1280.jpg":"1280x1280","k_26161691_1024.jpg":"1024x1024","k_26161691_640.jpg":"640x640","k_26161691_480.jpg":"480x480","k_26161691_340.jpg":"340x340","k_26161691_220.jpg":"220x220","o_26161691_1280.jpg":"1280x853","o_26161691_1024.jpg":"1024x682","o_26161691_640.jpg":"640x426","o_26161691_480.jpg":"480x320","o_26161691_340.jpg":"340x226","o_26161691_220.jpg":"220x146","h_26161691_1280.jpg":"1280x854","h_26161691_1024.jpg":"1024x683","h_26161691_640.jpg":"640x427","h_26161691_480.jpg":"480x320","h_26161691_340.jpg":"340x227","h_26161691_220.jpg":"220x147","pp_26161691_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161691_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161691_640.jpg":"640x814","pp_26161691_480.jpg":"480x611","pp_26161691_340.jpg":"340x432","pp_26161691_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161692_1920.jpg":"1920x1080","k_26161692_1280.jpg":"1280x1280","k_26161692_1024.jpg":"1024x1024","k_26161692_640.jpg":"640x640","k_26161692_480.jpg":"480x480","k_26161692_340.jpg":"340x340","k_26161692_220.jpg":"220x220","o_26161692_1280.jpg":"1280x853","o_26161692_1024.jpg":"1024x682","o_26161692_640.jpg":"640x426","o_26161692_480.jpg":"480x320","o_26161692_340.jpg":"340x226","o_26161692_220.jpg":"220x146","h_26161692_1280.jpg":"1280x854","h_26161692_1024.jpg":"1024x683","h_26161692_640.jpg":"640x427","h_26161692_480.jpg":"480x320","h_26161692_340.jpg":"340x227","h_26161692_220.jpg":"220x147","pp_26161692_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161692_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161692_640.jpg":"640x814","pp_26161692_480.jpg":"480x611","pp_26161692_340.jpg":"340x432","pp_26161692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161693_1920.jpg":"1920x1080","k_26161693_1280.jpg":"1280x1280","k_26161693_1024.jpg":"1024x1024","k_26161693_640.jpg":"640x640","k_26161693_480.jpg":"480x480","k_26161693_340.jpg":"340x340","k_26161693_220.jpg":"220x220","o_26161693_1280.jpg":"1280x853","o_26161693_1024.jpg":"1024x682","o_26161693_640.jpg":"640x426","o_26161693_480.jpg":"480x320","o_26161693_340.jpg":"340x226","o_26161693_220.jpg":"220x146","h_26161693_1280.jpg":"1280x854","h_26161693_1024.jpg":"1024x683","h_26161693_640.jpg":"640x427","h_26161693_480.jpg":"480x320","h_26161693_340.jpg":"340x227","h_26161693_220.jpg":"220x147","pp_26161693_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161693_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161693_640.jpg":"640x814","pp_26161693_480.jpg":"480x611","pp_26161693_340.jpg":"340x432","pp_26161693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161694_1920.jpg":"1920x1080","k_26161694_1280.jpg":"1280x1280","k_26161694_1024.jpg":"1024x1024","k_26161694_640.jpg":"640x640","k_26161694_480.jpg":"480x480","k_26161694_340.jpg":"340x340","k_26161694_220.jpg":"220x220","o_26161694_1280.jpg":"1280x853","o_26161694_1024.jpg":"1024x682","o_26161694_640.jpg":"640x426","o_26161694_480.jpg":"480x320","o_26161694_340.jpg":"340x226","o_26161694_220.jpg":"220x146","h_26161694_1280.jpg":"1280x854","h_26161694_1024.jpg":"1024x683","h_26161694_640.jpg":"640x427","h_26161694_480.jpg":"480x320","h_26161694_340.jpg":"340x227","h_26161694_220.jpg":"220x147","pp_26161694_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161694_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161694_640.jpg":"640x814","pp_26161694_480.jpg":"480x611","pp_26161694_340.jpg":"340x432","pp_26161694_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26161695_1920.jpg":"1920x1080","k_26161695_1280.jpg":"1280x1280","k_26161695_1024.jpg":"1024x1024","k_26161695_640.jpg":"640x640","k_26161695_480.jpg":"480x480","k_26161695_340.jpg":"340x340","k_26161695_220.jpg":"220x220","o_26161695_1280.jpg":"1280x854","o_26161695_1024.jpg":"1024x683","o_26161695_640.jpg":"640x427","o_26161695_480.jpg":"480x320","o_26161695_340.jpg":"340x226","o_26161695_220.jpg":"220x146","h_26161695_1280.jpg":"1280x854","h_26161695_1024.jpg":"1024x683","h_26161695_640.jpg":"640x427","h_26161695_480.jpg":"480x320","h_26161695_340.jpg":"340x227","h_26161695_220.jpg":"220x147","pp_26161695_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161695_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161695_640.jpg":"640x814","pp_26161695_480.jpg":"480x611","pp_26161695_340.jpg":"340x432","pp_26161695_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26161696_1920.jpg":"1920x1080","k_26161696_1280.jpg":"1280x1280","k_26161696_1024.jpg":"1024x1024","k_26161696_640.jpg":"640x640","k_26161696_480.jpg":"480x480","k_26161696_340.jpg":"340x340","k_26161696_220.jpg":"220x220","o_26161696_1280.jpg":"1280x854","o_26161696_1024.jpg":"1024x683","o_26161696_640.jpg":"640x427","o_26161696_480.jpg":"480x320","o_26161696_340.jpg":"340x226","o_26161696_220.jpg":"220x146","h_26161696_1280.jpg":"1280x854","h_26161696_1024.jpg":"1024x683","h_26161696_640.jpg":"640x427","h_26161696_480.jpg":"480x320","h_26161696_340.jpg":"340x227","h_26161696_220.jpg":"220x147","pp_26161696_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161696_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161696_640.jpg":"640x814","pp_26161696_480.jpg":"480x611","pp_26161696_340.jpg":"340x432","pp_26161696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161697_1920.jpg":"1920x1080","k_26161697_1280.jpg":"1280x1280","k_26161697_1024.jpg":"1024x1024","k_26161697_640.jpg":"640x640","k_26161697_480.jpg":"480x480","k_26161697_340.jpg":"340x340","k_26161697_220.jpg":"220x220","o_26161697_1280.jpg":"1280x853","o_26161697_1024.jpg":"1024x682","o_26161697_640.jpg":"640x426","o_26161697_480.jpg":"480x320","o_26161697_340.jpg":"340x226","o_26161697_220.jpg":"220x146","h_26161697_1280.jpg":"1280x854","h_26161697_1024.jpg":"1024x683","h_26161697_640.jpg":"640x427","h_26161697_480.jpg":"480x320","h_26161697_340.jpg":"340x227","h_26161697_220.jpg":"220x147","pp_26161697_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161697_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161697_640.jpg":"640x814","pp_26161697_480.jpg":"480x611","pp_26161697_340.jpg":"340x432","pp_26161697_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161698_1920.jpg":"1920x1080","k_26161698_1280.jpg":"1280x1280","k_26161698_1024.jpg":"1024x1024","k_26161698_640.jpg":"640x640","k_26161698_480.jpg":"480x480","k_26161698_340.jpg":"340x340","k_26161698_220.jpg":"220x220","o_26161698_1280.jpg":"1280x853","o_26161698_1024.jpg":"1024x682","o_26161698_640.jpg":"640x426","o_26161698_480.jpg":"480x320","o_26161698_340.jpg":"340x226","o_26161698_220.jpg":"220x146","h_26161698_1280.jpg":"1280x854","h_26161698_1024.jpg":"1024x683","h_26161698_640.jpg":"640x427","h_26161698_480.jpg":"480x320","h_26161698_340.jpg":"340x227","h_26161698_220.jpg":"220x147","pp_26161698_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161698_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161698_640.jpg":"640x814","pp_26161698_480.jpg":"480x611","pp_26161698_340.jpg":"340x432","pp_26161698_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161699_1920.jpg":"1920x1080","k_26161699_1280.jpg":"1280x1280","k_26161699_1024.jpg":"1024x1024","k_26161699_640.jpg":"640x640","k_26161699_480.jpg":"480x480","k_26161699_340.jpg":"340x340","k_26161699_220.jpg":"220x220","o_26161699_1280.jpg":"1280x853","o_26161699_1024.jpg":"1024x682","o_26161699_640.jpg":"640x426","o_26161699_480.jpg":"480x320","o_26161699_340.jpg":"340x226","o_26161699_220.jpg":"220x146","h_26161699_1280.jpg":"1280x854","h_26161699_1024.jpg":"1024x683","h_26161699_640.jpg":"640x427","h_26161699_480.jpg":"480x320","h_26161699_340.jpg":"340x227","h_26161699_220.jpg":"220x147","pp_26161699_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161699_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161699_640.jpg":"640x814","pp_26161699_480.jpg":"480x611","pp_26161699_340.jpg":"340x432","pp_26161699_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161700_1920.jpg":"1920x1080","k_26161700_1280.jpg":"1280x1280","k_26161700_1024.jpg":"1024x1024","k_26161700_640.jpg":"640x640","k_26161700_480.jpg":"480x480","k_26161700_340.jpg":"340x340","k_26161700_220.jpg":"220x220","o_26161700_1280.jpg":"1280x853","o_26161700_1024.jpg":"1024x682","o_26161700_640.jpg":"640x426","o_26161700_480.jpg":"480x320","o_26161700_340.jpg":"340x226","o_26161700_220.jpg":"220x146","h_26161700_1280.jpg":"1280x854","h_26161700_1024.jpg":"1024x683","h_26161700_640.jpg":"640x427","h_26161700_480.jpg":"480x320","h_26161700_340.jpg":"340x227","h_26161700_220.jpg":"220x147","pp_26161700_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161700_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161700_640.jpg":"640x814","pp_26161700_480.jpg":"480x611","pp_26161700_340.jpg":"340x432","pp_26161700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26161702_1920.jpg":"1920x1080","k_26161702_1280.jpg":"1280x1280","k_26161702_1024.jpg":"1024x1024","k_26161702_640.jpg":"640x640","k_26161702_480.jpg":"480x480","k_26161702_340.jpg":"340x340","k_26161702_220.jpg":"220x220","o_26161702_1280.jpg":"1280x853","o_26161702_1024.jpg":"1024x682","o_26161702_640.jpg":"640x426","o_26161702_480.jpg":"480x320","o_26161702_340.jpg":"340x226","o_26161702_220.jpg":"220x146","h_26161702_1280.jpg":"1280x854","h_26161702_1024.jpg":"1024x683","h_26161702_640.jpg":"640x427","h_26161702_480.jpg":"480x320","h_26161702_340.jpg":"340x227","h_26161702_220.jpg":"220x147","pp_26161702_1280.jpg":"1280x1628","pp_26161702_1024.jpg":"1024x1303","pp_26161702_640.jpg":"640x814","pp_26161702_480.jpg":"480x611","pp_26161702_340.jpg":"340x432","pp_26161702_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4107854 Threads: 6 Questions: 123318772 Slow queries: 53767 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3749483 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/slatka-prica-o-ljubavi-na-korculi-se-pece-posebna-slastica-uz-koju-se-veze-romanticna-legenda-imamo-pricu-i-recept-1349801 [printLink] => /mozaik/spiza/price/slatka-prica-o-ljubavi-na-korculi-se-pece-posebna-slastica-uz-koju-se-veze-romanticna-legenda-imamo-pricu-i-recept-1349801?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 377989 [name] => Lumblija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lumblija [link] => /tag/lumblija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => lumblija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mladi francuski vojnik zaljubio se u Dalmatinku, a ostalo je legenda. Slatka. Znate li priču o kolaču ‘ne zaboravi me‘? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3242 [name] => Tea Sumić Miletić [username] => tea.sumic [email] => tea.sumic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$KFHqP694ipYnFwy9WRCFzuHPf2MJ51KZAfr7Pd0b2WbTCCs5s1Om. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tea-sumic-miletic-3242 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1757 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a8969c4b53c0b1333ee04669632693e6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161701.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Domagoj Miletić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161701.jpg [title] => Domagoj Miletić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161683.jpg [title] => Franko Bačić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161684.jpg [title] =>

Blatska torta

Domagoj Miletić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161685.jpg [title] =>

Blatska torta

Franko Bačić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161687.jpg [title] =>

Kućna zabava

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161688.jpg [title] =>

Kućna zabava

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161689.jpg [title] =>

Kućna zabava

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161690.jpg [title] =>

Kućna zabava

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161691.jpg [title] =>

Kućna zabava

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161692.jpg [title] =>

Kućna zabava

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161693.jpg [title] =>

Kućna zabava

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161694.jpg [title] =>

Kumpanjol

Domagoj Miletić ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161695.jpg [title] =>

Kumpanjol

Franko Bačić ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161696.jpg [title] =>

Kumpanjol

Franko Bačić ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161697.jpg [title] =>

Kumpanjol

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161698.jpg [title] =>

Lumblija na najslađi način poručuje: Ne zaboravi

Domagoj Miletić ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161699.jpg [title] =>

Lumblija na najslađi način poručuje: Ne zaboravi

Domagoj Miletić ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161700.jpg [title] =>

Lumblija je aromatična i mirisna hzahvaljujući obilju začina

Domagoj Miletić ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26161702.jpg [title] => Domagoj Miletić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je poznati hrvatski gastronomski stručnjak Veljko Barbieri sastavljao listu najdražih jela, na samom se vrhu našla lumblija. Neobičnog izgleda, a još više okusa, taj jedinstveni aromatični kolač u jednom zalogaju otkriva povijest Korčule, suživot s prirodom i sjećanja na dom, pružajući nezaboravni gastronomski užitak. Lumblija nam priča priču o surovosti otoka, snalažljivosti otočana, njihovom zajedništvu i želji da svoju ljubav prema tradiciji približe novim generacijama.

Baš kao i kombinacija neobičnih okusa u tom slatkom kruhu, i priča o lumbliji je slojevita i zanimljiva. Blaćani čuvaju tradicionalni recept više od 200 godina, a nastanak ove jedinstvene slastice prati zanimljiva ljubavna priča koja seže u doba Napoleona, dok je otok bio pod vlašću francuske vojske.

Devet godina francuske vladavine bilo je dovoljno za brojne ljubavne priče, a posebno je ostala zapamćena ona između francuskog vojnika pekara i mlade Blajke. Završetak okupacije značio je i kraj njihove ljubavi, a na rastanku vojnik je djevojci poklonio kolač, izgovarajući “n’oublie pas”, što na francuskom znači “ne zaboravi me”. Djevojka ga je zadržala u sjećanju tako što je nastavila pripremati kolač dok su njegove francuske riječi s vremenom pretvorene u naziv lumblija.

---

image

Lumblija je aromatična i mirisna hzahvaljujući obilju začina

Domagoj Miletić
---

Je li ova priča istinita ili je tek romantična legenda bez uporišta u povijesnim činjenicama? Neki dokumenti otkrivaju da je lumblija nastala još puno prije, točnije u vrijeme bitke Marka Pola u 13. stoljeću. Nakon što su se kraj Korčule sukobile mletačka i genoveška flota, navodno su se tri galije nakon povratka iz bitke sakrile u duboku uvalu s tri izvora, gdje su ih otočani opskrbili svježom vodom i mirišljavim kruhom dugog vijeka trajanja koji se nosio na morska putovanja. Duboka uvala je Vela Luka, a mirišljavi kruh – pogađate sami.

- Ni jedna ni druga priča nemaju nikakvog temelja, sve su to legende koje nemaju konkretnog povijesnog uporišta. Priče i legende šire se u svrhu komercijalizacije, no povijesne okosnice lumblije sasvim su drukčije - otkriva nam Tonko Barčot, povjesničar i arhivist, voditelj Arhivskog sabirnog centra Korčula - Lastovo, koji se već godinama bavi poviješću otoka Korčule.

Kako je objasnio Barčot, lumblija je u prošlosti bila prisutna na svim stranama Mediterana i zvala se oblija, a etimologija te riječi upućuje na oblinu, odnosno na oblik kolača. Lumblija je uvezena na otok kao i npr. viteški ples moreška, i dok je običaj s vremenom nestao u drugim krajevima Mediterana, na otoku Korčuli se zadržao.

---

image

Lumblija na najslađi način poručuje: Ne zaboravi

Domagoj Miletić
---

Kada je lumblija prvi put došla na otok ne može se točno tvrditi, napominje Barčot, no sigurno se može svrstati u kontekst svisvetskih običaja koje je katolička crkva uvela u 7. stoljeću. Iz svisvetskih običaja proizlazi i veza s Božićem, pojasnio je Barčot, u prošlosti se govorilo da je blagdan Svih svetih prvi Božić pa se pretpostavlja da se dio božićnih običaja prebacio na dan kad se prisjećamo umrlih.

Dok su ostatku otoka trebale godine da shvate kakav zlatni rudnik imaju među svojom tradicionalnom recepturom, Blaćani su to shvatili davno ističući mirišljavi, slatki kruh kao jedan od stupova svoga identiteta, ali i turističke ponude. Zajedno s Velolučanima, lumbliju su zaštitili kao prvi proizvod na području Dubrovačko-neretvanske županije sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU-a. Ministarstvo poljoprivrede 2021. godine na nacionalnoj razini kategorizira naziv “lumblija” zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP), dok je 2022. godine u Službenom listu Europske unije objavljena Uredba o upisu naziva “lumblija” u registar zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP/PGI), čime je završen dugogodišnji postupak registracije.

- Lumblija kao tradicionalna otočna delicija postaje neizostavni slatki suvenir Blata i otoka Korčule te upućuje na priču o tradicionalnom načinu otočnog življenja. Romantična legenda često je prvi susret s ovom slasticom, no svakako treba istaknuti i sveprisutnu simboliku lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja kroz vrijeme kad se peče u našim kućanstvima, a to je vrijeme sjećanja na najmilije. Time je zapravo najbolje očuvano njezino početno značenje, sjećanje i veza s voljenom osobom, odnosno veza s rodnim krajem.

Nezaobilazna je, naravno, uz sve navedeno i višestoljetna povijesna tradicija pripreme lumblije u svim blatskim kućama. Lumblija za nas simbolizira pripadnost otočnoj sredini, potiče očuvanje tradicije, ali i implementiranje tradicije u nove oblike gastronomske ponude prilagođene novom tisućljeću. Predstavlja gastronomsku tradiciju, kulturu jednog društva te programsku inspiraciju. Kako bi opisali što lumblija znači Blaćanima i svima onima koji su iz Blata otišli noseći okuse i mirise svoga zavičaja, najjednostavnije je reći LUMBLIJA - to ti je voja i jubav. Jer puno je voje i jubavi potrebno da bi se i napravila”, poručuje Maja Šeparović iz TZO-a Blato - objasnila je Maja Šeparović, direktorica TZO-a Blato.

---

image

Blatska torta

Domagoj Miletić
---

Romantična legenda o lumbliji tek je jedan od mnogobrojnih aspekata na koji se može prezentirati i implementirati, a kroz razne gastronomske manifestacije lumblija je sveprisutna u Blatu, na otoku i šire tijekom cijele godine. Ipak, teško je strancima objasniti značaj lumblije ne samo u gastronomskom smislu, već i kulturološkom, povijesnom i tradicijskom, a kojeg ljubomorno i ponosno čuva nekolicina registriranih proizvođača.

Materijalna kulturna baština, jednako kao i nematerijalna, osjetljive je prirode, čovjek i vrijeme mogu joj biti najveća podrška, ali i najveći neprijatelji. Ponekad je dovoljna samo jedna generacija da bogatstvo koje je nastajalo stoljećima zauvijek nestane. Takav scenarij na svu sreću lumblija nije doživjela na otoku, a pogotovo u Blatu. Za to su se, u suradnji s TZO-om Blato pobrinuli Viteško udruženje Kumpanjija u Blatu, čije prehrambeno odjeljenje brine o očuvanju pripreme starinskih jela, i jedna kreativna slastičarka, rođena Veloluška, koju je u Blato prije više od 20 godina dovela ljubav.

Kristina Sardelić, iako je po struci pomorkinja, svoju je ljubav prema slastičarstvu odlučila pretvoriti u mali biznis, slastičarski obrt “Moja Nadalina”, a danas je nositeljica dva registrirana žiga industrijskog dizajna pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, za Blatsku tortu® i keks Kumpanjol®. Blatska torta® okruglog je oblika, ukrašena listićima badema, jezgrom oraha, kriškom limuna, kriškom naranče i ušećerenim bademima dok je na svojim bočnim stranama ukrašena listićima badema.

---

image

Blatska torta

Franko Bačić
---

Torta je izvedenica lumblije, objašnjava nam Kristina, napravljena je od istih sastojaka, razlika je u sočnosti, lumblija je od dizanog tijesta, a Blatska torta od biskvitnog tijesta, no varenik kao središnji i najvažniji sastojak lumblije glavnu ulogu igra i u torti. Varenik je gusti i slatki sirup ugušćenog grožđanog soka koji nastaje ukuhavanjem mošta, a u dalmatinskoj se kuhinji nekad koristio kao zamjena za šećer. Koristi se u brojnim umacima, brodetima i šalšama, a najčešće u kolačima, karakterističnog je intenzivnog okusa koji se teško može usporediti s nekom drugom namirnicom.

- Dugo me mučila ideja o torti, imamo Stonsku tortu, Pašku, Splitsku, zašto ne bi i mi imali našu tortu, a budući da sam blatska nevista, jedina je opcija bila osmisliti Blatsku tortu i povezati je s lumblijom. Nastala je iz ljubavi prema slastičarstvu, ali i prema mom suprugu koji mi je najveća podrška. Tortu sam posvetila njemu, on je Blaćanin, a ja Luška, a žena mu je osmislila Blatsku tortu, zamislite veselja. Moram reći da je po svemu i zaslužuje - radosno zaključuje autorica prve otočne torte.

Ako je nekome lumblija prejednostavna ili previše arhaična, Blatska torta® je iz njezina karaktera izvukla ono najbolje, nadodajući joj sočnost. Iako ih najviše napravi ljeti zbog interesa brojnih turista, priča nam Kristina, Blatska torta® je zapravo božićni kolač budući da sadrži cimet, oraščiće, klinčiće, a posebno je vole mlađe generacije koje onda s vremenom, naviknuti na okus i miris, zavole i lumbliju.

---

image
Franko Bačić
---

Glavni cilj VU Kumpanjija, ističe predsjednik udruženja Stjepan Bačić, je prenijeti komplicirane načine pripreme ovih autohtonih slastica na mlađe generacije. Predsjednik Bačić je svjestan sklonosti mlađih generacija nezdravoj, instant kuhinji, ali i lošim kopijama autohtonih jela, što je jedan od motiva za zaštitu imena i recepta lumblija, Blatska torta® i Kumpanjol® u suradnji s Kristinom, TZO-om Blato i ustanovom u kulturi Blatski fižuli.

- Iza naših gastronomskih manifestacija vezanih uz očuvanje od zaborava tradicionalnih jela i slastica u Blatu, zaštite lumblije oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU-a i osmišljavanja novih brendova, stoje ljudi iz našeg udruženja ili prijatelji našeg udruženja koji su nesebično dali veliki dio sebe i svoga vremena, jer naposljetku vrijedi ona stara izreka koja kaže - ako nećemo mi sami, tko će drugi? - pita se Bačić.

---

image

Kumpanjol

Franko Bačić
---

Blaćani puno pažnje daju prezentaciji lumblije, svake godine tijekom listopada odvija se gastronomska manifestacija “Okusi i mirisi zavičaja - Dani lumblije u Blatu”, koja uključuje degustaciju i prezentaciju slastice, ali i prezentaciju i degustaciju svih ostalih tradicionalnih blatskih i otočnih proizvoda i autohtonih jela, a ne smijemo zaboraviti ni Božićni sajam, kao ni Uskrsni, tijekom kojih lumblija također vodi glavnu riječ.

Slobodno možemo reći da su Blaćani u svom naumu uspjeli, njihova ljubav prema rodnome mjestu i otoku, prihvaćanje vrlina i mana podneblja u kojem žive spasila je lumbliju od zaborava, jer, kako joj i samo ime kaže ako ćemo vjerovati legendi, cilj je ne zaboraviti.

---

image
Domagoj Miletić
---

 

Lumblija

Sastojci:

1500 g brašna
2 kocke kvasca
300 g šećera
1,5 dl mlijeka
3 vrećice vanilin šećera
250 g maslaca
1 dl maslinovog ulja
100 g nasjeckanih prženih badema
100 g nasjeckanih oraha
100 g grožđica namočenih u vareniku ili prošeku
mljeveni muškatni oraščić, klinčić i cimet, anis, naribana limunova i narančina korica, malo soli.

Priprema:

U mlako mlijeko umiješajte kvasac s malo šećera i brašna. S ostatkom brašna na suho pomiješajte ostatak šećera, začina, nasjeckane bademe i ocijeđene grožđice. Dodajte dignuti kvasac i zamijesite tijesto.

Kad tijesto naraste, podijelite ga na četiri-pet okruglih kruščića i posložite u namašćeni lim za pečenje. Pecite ih na 150 – 180 °C, ovisno o temperaturi, 40 – 60 minuta.

Pečene lumblije prije nego što se potpuno ohlade premažite varenikom, prošekom, lozovačom ili rumom i pospite šećerom.

Ohlađena lumblija je gotova i spremna za konzumiranje, a može se čuvati i dulje od mjesec dana jer ima potvrđenu trajnost.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Domagoj Miletić Franko Bačić Domagoj Miletić Franko Bačić Domagoj Miletić Franko Bačić Franko Bačić Domagoj Miletić Domagoj Miletić Domagoj Miletić Domagoj Miletić
Domagoj Miletić

Blatska torta

Franko Bačić

Blatska torta


Kućna zabava


Kućna zabava


Kućna zabava


Kućna zabava


Kućna zabava


Kućna zabava


Kućna zabava

Domagoj Miletić

Kumpanjol

Franko Bačić

Kumpanjol

Franko Bačić

Kumpanjol


Kumpanjol

Domagoj Miletić

Lumblija na najslađi način poručuje: Ne zaboravi

Domagoj Miletić

Lumblija na najslađi način poručuje: Ne zaboravi

Domagoj Miletić

Lumblija je aromatična i mirisna hzahvaljujući obilju začina

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/slatka-prica-o-ljubavi-na-korculi-se-pece-posebna-slastica-uz-koju-se-veze-romanticna-legenda-imamo-pricu-i-recept-1349801 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1c57f45d15e34253665c0ba214e2b61d24f51b55 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mladi+francuski+vojnik+zaljubio+se+u+Dalmatinku%2C+a+ostalo+je+legenda.+Slatka.+Znate+li+pri%C4%8Du+o+kola%C4%8Du+%E2%80%98ne+zaboravi+me%E2%80%98%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fslatka-prica-o-ljubavi-na-korculi-se-pece-posebna-slastica-uz-koju-se-veze-romanticna-legenda-imamo-pricu-i-recept-1349801 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fslatka-prica-o-ljubavi-na-korculi-se-pece-posebna-slastica-uz-koju-se-veze-romanticna-legenda-imamo-pricu-i-recept-1349801 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => lumblija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Pričelumblija

Mladi francuski vojnik zaljubio se u Dalmatinku, a ostalo je legenda. Slatka. Znate li priču o kolaču ‘ne zaboravi me‘?

Piše Dora Lozica
23. prosinca 2023. - 10:59

Kad je poznati hrvatski gastronomski stručnjak Veljko Barbieri sastavljao listu najdražih jela, na samom se vrhu našla lumblija. Neobičnog izgleda, a još više okusa, taj jedinstveni aromatični kolač u jednom zalogaju otkriva povijest Korčule, suživot s prirodom i sjećanja na dom, pružajući nezaboravni gastronomski užitak. Lumblija nam priča priču o surovosti otoka, snalažljivosti otočana, njihovom zajedništvu i želji da svoju ljubav prema tradiciji približe novim generacijama.

Baš kao i kombinacija neobičnih okusa u tom slatkom kruhu, i priča o lumbliji je slojevita i zanimljiva. Blaćani čuvaju tradicionalni recept više od 200 godina, a nastanak ove jedinstvene slastice prati zanimljiva ljubavna priča koja seže u doba Napoleona, dok je otok bio pod vlašću francuske v...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 17:32