stdClass Object ( [id] => 1339488 [title] => Male tajne velikih majstora pršuta: od Steve Karapandže i Mate Lukina doznali smo sve što treba znati svaki ljubitelj [alias] => male-tajne-velikih-majstora-prsuta-od-steve-karapandze-i-marka-lukina-doznali-smo-sve-sto-treba-znati-svaki-ljubitelj [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Puno toga što mislite da znate o pršutu po svoj je prilici pogrešno. Počevši od načina na koji ga režete. Tko kaže? Kažu Stevo KarapandžaMate Lukin, nagrađivani zadarski proizvođač pršuta. Kako su kazali i pokazali na masterclassu o pršutu održanom u sklopu festivala Grand Gourmet, za još bolje uživanje u jednoj od najvećih delikatesa našeg podneblja trebalo bi obratiti pažnju na neke stvari. 

Inače, radionica – vrlo ozbiljno naslovljena Akademija rezanja dalmatinskog pršuta – odvijala se uz jako sredstvo ometanja: upravo načet pršut težak 17 kilograma i star dvije godine, koji je legendarni kuhar marljivo i znalački rezao gotovo cijelo vrijeme trajanja masterclassa. Da ste samo vidjeli oduševljenje kad je okupljene ponudio da se malo "maše"... Mašili smo se i mi, fala bogu, pa je jedno vrijeme koncentracija malo popustila. Srećom, upalili smo snimanje, udobno se smjestili i slušali uživajući u pršutu koji je bio baš kako treba: mekan, pomalo ljepljiv, s aromom dima u savršeno pogođenoj količini.

Jer, ako niste znali, ne valja ni da se previše čuje po dimu, a upravo je naglašenost te arome jedan od znakova raspoznavanja između različitih vrsta domaćeg pršuta (Jeste li znali da ih ima četiri? Pored dalmatinskog i istarskog, razlikujemo još drniški te krčki). Pa tako, kako su nas uputili predavači, dalmatinski ima okus po dimu, dok ga istarski nema. Istarski također, za razliku od dalmatinskog, nema kožu te mu je znatno tanji sloj masnog tkiva.

– Potrebno ih je odrezati, jer se njihov pršut ne suši na buri. Smanjivanjem veličine pršuta omogućuje da se i bez bure izvuče vlaga, a u tu svrhu služi i papar – pojasnio je Lukin, dodajući kako se istarski razlikuje od dalmatinskog i po tome što se u Istri ostavlja zdjelična kost, koja se u Dalmaciji skida.

---

image

Radionica je održana uz jako sredstvo ometanja koncentracije

Tom Dubravec/Cropix
---

Krčkome se ostavljaju i koža i masni sloj, unatoč tome što ga se ne izlaže dimu, pa ga je lako razlikovati kako od istarskog, tako i od preostalih vrsta, dok je najteže razlikovati dalmatinski i drniški pršut jer se obje vrste dime zajedno s kožom i masnim potkožnim dijelom. Jedina je uočljiva razlika, Lukinovim riječima, u sloju mesa koji se ostavlja ispod kosti.

Neizbježno, spomenuti su španjolski i talijanski pršut pa nas je Lukin poučio kako Španjolci ostavljaju cijelu nogu, a dotaknuo se još jedne razlike između istarskog i preostalih vrsta hrvatskog pršuta: istarski ima oznaku izvornosti, što znači da se njegova proizvodnja vrši isključivo u Istri, i to od točno određenih pasmina svinja uzgojenih na tom području te u desetak županija srednje, sjeverne i istočne Hrvatske, dok dalmatinski, drniški i krški imaju oznaku zemljopisnog porijekla, što znači da je propisano samo mjesto njegove proizvodnje, a meso može biti uvezeno, no ne iz zemalja iz kojih prijevoz traje dulje od 72 sata.

Nakon što nam je Lukin istumačio navedene tehnikalije, Karapandža je, neumorno režući dugačkim i vrlo oštrim nožem gotovo prozirne fete pršuta, objasnio kako bi trebala izgledati savršeno odrezana feta.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

– Njezina duljina ne bi smjela biti veća od širine. Najveća greška koju sam uočio pri posluživanju je u tome što se nude komadi koji su predugački. Na taj način narezan pršut teško je jesti, a to može biti i opasno. Bilo je slučajeva da su se ljudi ugušili predugačkim komadima pršuta – upozorio je Stevo Karapandža, koji je inače, možda niste znali, autor jedne knjige o preradi mesa te se jednom našao u svojstvu sudskog vještaka koji je trebao utvrditi je li u nekom ugostiteljskom objektu bilo malverzacija s količinom pršuta.

Svaki pršut, zaključio je, priča je za sebe po pitanju težine jer se međusobno razlikuju po veličini kosti, a također se događa, kako nam je otkrio, da se u pršutarnici mora ukloniti dio mesa ako ga je napala muha, što se zatim kamuflira mješavinom masti i pepela. Također, dodao je, količina pršuta prikladnog za posluživanje ovisit će o vještini onoga tko ga reže.

Uz uživanje u vrsnom dalmatinskom pršutu priča je skrenula put Italije i Španjolske, a Lukin, koji se nedavno vratio s obilaska španjolskih pršutana, iznio nam je friške dojmove istaknuvši kako je to jedna sasvim drukčija kultura za kojom mi kaskamo.

---

image

Mate Lukin istaknuo je važnost edukacije

Paun Paunović/Cropix
---

– Jedna od pršutana koje smo posjetili godišnje proizvede tri milijuna komada, a cijela Hrvatska proizvede 450 do 500 tisuća. I u Parmi imate proizvođače koji proizvode po tri milijuna, tamo se godišnje proizvede i do 35 milijuna pršuta, imaju cijela sela posvećena isključivo njegovoj proizvodnji i tamo svaki restoran, svaka gostionica, nudi tri vrste pršuta, od premiuma sušenog dvije i pol godine do najniže kategorije koji se sušio godinu dana – kazao nam je Lukin, dodavši optimistično da se i kod nas  stvari napokon mijenjaju nabolje uz otvaranje specijaliziranih pršutoreznica i kuća pršuta. 

Nažalost, istaknuo je, još uvijek su prisutne prijevare.

– Još uvijek se događa da ugostiteljski objekt u jelovniku istakne dalmatinski pršut, iako to nije dalmatinski pršut. Takva obmana nije samo na štetu gosta, jer turist koji je kušao takav navodno dalmatinski pršut će tamo odakle je došao pričati da je naš pršut, onako, ništa posebno. Srećom, takvih je situacija ipak sve manje i to nam je najveća nagrada za trud koji ulažemo u edukaciju – rekao je, na što sam ga zamolila da nam malo pojasni kako se točno radi na suzbijanju takve prakse.

– Mogla bi cijela država poći u inspektore, ne bi ih bilo dovoljno da to zaustave. Drugi je put. Ugostitelj sam mora doći do takve svijesti i zato je edukacija ključna. Važno je poštenje i želja ugostitelja da radi na vlastitu imenu i ugledu – mišljenja je stručnjak.

---

image

Masterclass o pršutu nije mogao proteći bez degustacije

Tom Dubravec/Cropix
---

Na samom kraju masterclassa uhvatili smo predavače za još malo korisnih savjeta pa sam ih zamolila da za naše čitatelje otkriju još koji detalj bitan za što bolje uživanje u pršutu. Karapandža je ponovio kako komad pršuta mora biti iste duljine i širine jer tada je najzgodniji za zalogaj, a Lukin je istaknuo kako, pored prethodnog opisanog načina rezanja koji podrazumijeva fete duge koliko su i široke, treba pripaziti i na – temperaturu pjata.

– Pjat mora biti topao, pršutu se treba omogućiti da se "oznoji", odnosno da pusti masnoću, tada mu se puno bolje osjeća okus – objasnio je pa sam ga pitala koja je optimalna težina pršuta i dobila odgovor: osam do deset kilograma.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Zanimalo me još i koliko naš pršut može konkurirati na svjetskom tržištu, na što je Lukin izrazio mišljenje da je hrvatski pršut nedvojbeno bolji od parmskog po okusu i kvaliteti te iznio podatak da proizvođači iz Parme svinje kupuju čak i u Hrvatskoj. Naši proizvođači, dodao je, najviše nabavljaju meso u ovom našem bazenu, uključujući Mađarsku i Austriju, dok veći proizvođači, u nedostatku dovoljnih količina, meso uvoze iz udaljenijih zemalja, prvenstveno Njemačke. Nakon toga morala sam ga zapitati postoji li način da gost u restoranu, kad mu je poslužena plata pršuta, uoči da je zakinut.

– Kako ne. Pršut odaju miris, boja, okus... Ma kad pojedete dobar komad pršuta, zapamtit ćete ga i znat ćete ga usporediti sa svakim drugim na koji naiđete – nasmijao se, a ja sam zamolila Karapandžu da nam otkrije kako najbolje kuhati s pršutom.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

– Ima dijelova pršuta koji itekako zaslužuju da ih se upotrijebi u jelu. Nećete za to koristiti ovaj dio mišića koji režemo na lijepe komade, ali komadi manje atraktivni za posluživanje su dobrodošli. Osobito kost. Nju ćete u jela poput graha staviti odmah, jer vam od nje treba miris. Kost je dobro najprije malo prokuhati i vodu baciti pa zatim kost dodati u jelo – savjetovao nam je meštar Karapandža pa se prisjetio jednog svog prijatelja s Hvara koji mu je u Švicarsku, gdje je u to vrijeme radio u restoranu, slao kosti od pršuta za maneštru, paštafažol i slična jela.

– Tako nešto nisam mogao dobiti od švicarskih mesara – zaključio je uz smijeh.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za bolje uživanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => za bolje uživanje 2 0 7915 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-16 13:04:55 [created_by] => 3242 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-16 16:32:24 [modified_by] => 3242 [publish_up] => 2023-11-16 12:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=pršut page_title=pršut [metakey] => pršut, STEVO KARAPANDŽA, marko lukin [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26059233.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26059243.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26059247.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26060330.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26060276.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26059246.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26059245.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26059240.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26059229.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Stevo Karapand\u017ea i Mate\u00a0Lukin<\/p>","","

Masterclass o pr\u0161utu nije mogao prote\u0107i bez degustacije<\/p>","

Me\u0161tar Karapand\u017ea i feta pr\u0161uta savr\u0161enih proporcija<\/p>","

Mate Lukin istaknuo je va\u017enost edukacije<\/p>","","","","

Radionica je odr\u017eana uz jako sredstvo ometanja koncentracije<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1269","hd_26059233_1920.jpg":"1920x1080","k_26059233_1280.jpg":"1280x1280","k_26059233_1024.jpg":"1024x1024","k_26059233_640.jpg":"640x640","k_26059233_480.jpg":"480x480","k_26059233_340.jpg":"340x340","k_26059233_220.jpg":"220x220","o_26059233_1280.jpg":"1280x846","o_26059233_1024.jpg":"1024x676","o_26059233_640.jpg":"640x423","o_26059233_480.jpg":"480x317","o_26059233_340.jpg":"340x224","o_26059233_220.jpg":"220x145","h_26059233_1280.jpg":"1280x854","h_26059233_1024.jpg":"1024x683","h_26059233_640.jpg":"640x427","h_26059233_480.jpg":"480x320","h_26059233_340.jpg":"340x227","h_26059233_220.jpg":"220x147","pp_26059233_1280.jpg":"1280x1628","pp_26059233_1024.jpg":"1024x1303","pp_26059233_640.jpg":"640x814","pp_26059233_480.jpg":"480x611","pp_26059233_340.jpg":"340x432","pp_26059233_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1224","hd_26059243_1920.jpg":"1920x1080","k_26059243_1280.jpg":"1280x1280","k_26059243_1024.jpg":"1024x1024","k_26059243_640.jpg":"640x640","k_26059243_480.jpg":"480x480","k_26059243_340.jpg":"340x340","k_26059243_220.jpg":"220x220","o_26059243_1280.jpg":"1280x816","o_26059243_1024.jpg":"1024x652","o_26059243_640.jpg":"640x408","o_26059243_480.jpg":"480x306","o_26059243_340.jpg":"340x216","o_26059243_220.jpg":"220x140","h_26059243_1280.jpg":"1280x854","h_26059243_1024.jpg":"1024x683","h_26059243_640.jpg":"640x427","h_26059243_480.jpg":"480x320","h_26059243_340.jpg":"340x227","h_26059243_220.jpg":"220x147","pp_26059243_1280.jpg":"1280x1628","pp_26059243_1024.jpg":"1024x1303","pp_26059243_640.jpg":"640x814","pp_26059243_480.jpg":"480x611","pp_26059243_340.jpg":"340x432","pp_26059243_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1158","hd_26059247_1920.jpg":"1920x1080","k_26059247_1280.jpg":"1280x1280","k_26059247_1024.jpg":"1024x1024","k_26059247_640.jpg":"640x640","k_26059247_480.jpg":"480x480","k_26059247_340.jpg":"340x340","k_26059247_220.jpg":"220x220","o_26059247_1280.jpg":"1280x772","o_26059247_1024.jpg":"1024x617","o_26059247_640.jpg":"640x386","o_26059247_480.jpg":"480x289","o_26059247_340.jpg":"340x205","o_26059247_220.jpg":"220x132","h_26059247_1280.jpg":"1280x854","h_26059247_1024.jpg":"1024x683","h_26059247_640.jpg":"640x427","h_26059247_480.jpg":"480x320","h_26059247_340.jpg":"340x227","h_26059247_220.jpg":"220x147","pp_26059247_1280.jpg":"1280x1628","pp_26059247_1024.jpg":"1024x1303","pp_26059247_640.jpg":"640x814","pp_26059247_480.jpg":"480x611","pp_26059247_340.jpg":"340x432","pp_26059247_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1312","hd_26060330_1920.jpg":"1920x1080","k_26060330_1280.jpg":"1280x1280","k_26060330_1024.jpg":"1024x1024","k_26060330_640.jpg":"640x640","k_26060330_480.jpg":"480x480","k_26060330_340.jpg":"340x340","k_26060330_220.jpg":"220x220","o_26060330_1280.jpg":"1280x874","o_26060330_1024.jpg":"1024x699","o_26060330_640.jpg":"640x437","o_26060330_480.jpg":"480x328","o_26060330_340.jpg":"340x232","o_26060330_220.jpg":"220x150","h_26060330_1280.jpg":"1280x854","h_26060330_1024.jpg":"1024x683","h_26060330_640.jpg":"640x427","h_26060330_480.jpg":"480x320","h_26060330_340.jpg":"340x227","h_26060330_220.jpg":"220x147","pp_26060330_1280.jpg":"1280x1628","pp_26060330_1024.jpg":"1024x1303","pp_26060330_640.jpg":"640x814","pp_26060330_480.jpg":"480x611","pp_26060330_340.jpg":"340x432","pp_26060330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2820","hd_26060276_1920.jpg":"1920x1080","k_26060276_1280.jpg":"1280x1280","k_26060276_1024.jpg":"1024x1024","k_26060276_640.jpg":"640x640","k_26060276_480.jpg":"480x480","k_26060276_340.jpg":"340x340","k_26060276_220.jpg":"220x220","o_26060276_1280.jpg":"1280x1880","o_26060276_1024.jpg":"1024x1504","o_26060276_640.jpg":"640x940","o_26060276_480.jpg":"480x705","o_26060276_340.jpg":"340x499","o_26060276_220.jpg":"220x323","h_26060276_1280.jpg":"1280x854","h_26060276_1024.jpg":"1024x683","h_26060276_640.jpg":"640x427","h_26060276_480.jpg":"480x320","h_26060276_340.jpg":"340x227","h_26060276_220.jpg":"220x147","pp_26060276_1280.jpg":"1280x1628","pp_26060276_1024.jpg":"1024x1303","pp_26060276_640.jpg":"640x814","pp_26060276_480.jpg":"480x611","pp_26060276_340.jpg":"340x432","pp_26060276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1252","hd_26059246_1920.jpg":"1920x1080","k_26059246_1280.jpg":"1280x1280","k_26059246_1024.jpg":"1024x1024","k_26059246_640.jpg":"640x640","k_26059246_480.jpg":"480x480","k_26059246_340.jpg":"340x340","k_26059246_220.jpg":"220x220","o_26059246_1280.jpg":"1280x834","o_26059246_1024.jpg":"1024x667","o_26059246_640.jpg":"640x417","o_26059246_480.jpg":"480x313","o_26059246_340.jpg":"340x221","o_26059246_220.jpg":"220x143","h_26059246_1280.jpg":"1280x854","h_26059246_1024.jpg":"1024x683","h_26059246_640.jpg":"640x427","h_26059246_480.jpg":"480x320","h_26059246_340.jpg":"340x227","h_26059246_220.jpg":"220x147","pp_26059246_1280.jpg":"1280x1628","pp_26059246_1024.jpg":"1024x1303","pp_26059246_640.jpg":"640x814","pp_26059246_480.jpg":"480x611","pp_26059246_340.jpg":"340x432","pp_26059246_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1261","hd_26059245_1920.jpg":"1920x1080","k_26059245_1280.jpg":"1280x1280","k_26059245_1024.jpg":"1024x1024","k_26059245_640.jpg":"640x640","k_26059245_480.jpg":"480x480","k_26059245_340.jpg":"340x340","k_26059245_220.jpg":"220x220","o_26059245_1280.jpg":"1280x840","o_26059245_1024.jpg":"1024x672","o_26059245_640.jpg":"640x420","o_26059245_480.jpg":"480x315","o_26059245_340.jpg":"340x223","o_26059245_220.jpg":"220x144","h_26059245_1280.jpg":"1280x854","h_26059245_1024.jpg":"1024x683","h_26059245_640.jpg":"640x427","h_26059245_480.jpg":"480x320","h_26059245_340.jpg":"340x227","h_26059245_220.jpg":"220x147","pp_26059245_1280.jpg":"1280x1628","pp_26059245_1024.jpg":"1024x1303","pp_26059245_640.jpg":"640x814","pp_26059245_480.jpg":"480x611","pp_26059245_340.jpg":"340x432","pp_26059245_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_26059240_1920.jpg":"1920x1080","k_26059240_1280.jpg":"1280x1280","k_26059240_1024.jpg":"1024x1024","k_26059240_640.jpg":"640x640","k_26059240_480.jpg":"480x480","k_26059240_340.jpg":"340x340","k_26059240_220.jpg":"220x220","o_26059240_1280.jpg":"1280x812","o_26059240_1024.jpg":"1024x650","o_26059240_640.jpg":"640x406","o_26059240_480.jpg":"480x304","o_26059240_340.jpg":"340x215","o_26059240_220.jpg":"220x139","h_26059240_1280.jpg":"1280x854","h_26059240_1024.jpg":"1024x683","h_26059240_640.jpg":"640x427","h_26059240_480.jpg":"480x320","h_26059240_340.jpg":"340x227","h_26059240_220.jpg":"220x147","pp_26059240_1280.jpg":"1280x1628","pp_26059240_1024.jpg":"1024x1303","pp_26059240_640.jpg":"640x814","pp_26059240_480.jpg":"480x611","pp_26059240_340.jpg":"340x432","pp_26059240_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1238","hd_26059229_1920.jpg":"1920x1080","k_26059229_1280.jpg":"1280x1280","k_26059229_1024.jpg":"1024x1024","k_26059229_640.jpg":"640x640","k_26059229_480.jpg":"480x480","k_26059229_340.jpg":"340x340","k_26059229_220.jpg":"220x220","o_26059229_1280.jpg":"1280x825","o_26059229_1024.jpg":"1024x660","o_26059229_640.jpg":"640x412","o_26059229_480.jpg":"480x309","o_26059229_340.jpg":"340x219","o_26059229_220.jpg":"220x141","h_26059229_1280.jpg":"1280x854","h_26059229_1024.jpg":"1024x683","h_26059229_640.jpg":"640x427","h_26059229_480.jpg":"480x320","h_26059229_340.jpg":"340x227","h_26059229_220.jpg":"220x147","pp_26059229_1280.jpg":"1280x1628","pp_26059229_1024.jpg":"1024x1303","pp_26059229_640.jpg":"640x814","pp_26059229_480.jpg":"480x611","pp_26059229_340.jpg":"340x432","pp_26059229_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7397861 Threads: 3 Questions: 1528877440 Slow queries: 4649030 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110611100 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/male-tajne-velikih-majstora-prsuta-od-steve-karapandze-i-marka-lukina-doznali-smo-sve-sto-treba-znati-svaki-ljubitelj-1339488 [printLink] => /mozaik/spiza/price/male-tajne-velikih-majstora-prsuta-od-steve-karapandze-i-marka-lukina-doznali-smo-sve-sto-treba-znati-svaki-ljubitelj-1339488?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 316665 [name] => pršut [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prsut [link] => /tag/prsut ) [1] => stdClass Object ( [id] => 430291 [name] => stevo karapandža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stevo-karapandza [link] => /tag/stevo-karapandza ) [2] => stdClass Object ( [id] => 736954 [name] => marko lukin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-16 17:05:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-lukin [link] => /tag/marko-lukin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za bolje uživanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Male tajne velikih majstora pršuta: od Steve Karapandže i Mate Lukina doznali smo sve što treba znati svaki ljubitelj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3242 [name] => Tea Sumić Miletić [username] => tea.sumic [email] => tea.sumic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$KFHqP694ipYnFwy9WRCFzuHPf2MJ51KZAfr7Pd0b2WbTCCs5s1Om. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tea-sumic-miletic-3242 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1757 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a8969c4b53c0b1333ee04669632693e6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26059233.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Stevo Karapandža i Mate Lukin

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26059233.jpg [title] =>

Stevo Karapandža i Mate Lukin

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26059243.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26059247.jpg [title] =>

Masterclass o pršutu nije mogao proteći bez degustacije

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26060330.jpg [title] =>

Meštar Karapandža i feta pršuta savršenih proporcija

Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26060276.jpg [title] =>

Mate Lukin istaknuo je važnost edukacije

Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26059246.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26059245.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26059240.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26059229.jpg [title] =>

Radionica je održana uz jako sredstvo ometanja koncentracije

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Puno toga što mislite da znate o pršutu po svoj je prilici pogrešno. Počevši od načina na koji ga režete. Tko kaže? Kažu Stevo KarapandžaMate Lukin, nagrađivani zadarski proizvođač pršuta. Kako su kazali i pokazali na masterclassu o pršutu održanom u sklopu festivala Grand Gourmet, za još bolje uživanje u jednoj od najvećih delikatesa našeg podneblja trebalo bi obratiti pažnju na neke stvari. 

Inače, radionica – vrlo ozbiljno naslovljena Akademija rezanja dalmatinskog pršuta – odvijala se uz jako sredstvo ometanja: upravo načet pršut težak 17 kilograma i star dvije godine, koji je legendarni kuhar marljivo i znalački rezao gotovo cijelo vrijeme trajanja masterclassa. Da ste samo vidjeli oduševljenje kad je okupljene ponudio da se malo "maše"... Mašili smo se i mi, fala bogu, pa je jedno vrijeme koncentracija malo popustila. Srećom, upalili smo snimanje, udobno se smjestili i slušali uživajući u pršutu koji je bio baš kako treba: mekan, pomalo ljepljiv, s aromom dima u savršeno pogođenoj količini.

Jer, ako niste znali, ne valja ni da se previše čuje po dimu, a upravo je naglašenost te arome jedan od znakova raspoznavanja između različitih vrsta domaćeg pršuta (Jeste li znali da ih ima četiri? Pored dalmatinskog i istarskog, razlikujemo još drniški te krčki). Pa tako, kako su nas uputili predavači, dalmatinski ima okus po dimu, dok ga istarski nema. Istarski također, za razliku od dalmatinskog, nema kožu te mu je znatno tanji sloj masnog tkiva.

– Potrebno ih je odrezati, jer se njihov pršut ne suši na buri. Smanjivanjem veličine pršuta omogućuje da se i bez bure izvuče vlaga, a u tu svrhu služi i papar – pojasnio je Lukin, dodajući kako se istarski razlikuje od dalmatinskog i po tome što se u Istri ostavlja zdjelična kost, koja se u Dalmaciji skida.

---

image

Radionica je održana uz jako sredstvo ometanja koncentracije

Tom Dubravec/Cropix
---

Krčkome se ostavljaju i koža i masni sloj, unatoč tome što ga se ne izlaže dimu, pa ga je lako razlikovati kako od istarskog, tako i od preostalih vrsta, dok je najteže razlikovati dalmatinski i drniški pršut jer se obje vrste dime zajedno s kožom i masnim potkožnim dijelom. Jedina je uočljiva razlika, Lukinovim riječima, u sloju mesa koji se ostavlja ispod kosti.

Neizbježno, spomenuti su španjolski i talijanski pršut pa nas je Lukin poučio kako Španjolci ostavljaju cijelu nogu, a dotaknuo se još jedne razlike između istarskog i preostalih vrsta hrvatskog pršuta: istarski ima oznaku izvornosti, što znači da se njegova proizvodnja vrši isključivo u Istri, i to od točno određenih pasmina svinja uzgojenih na tom području te u desetak županija srednje, sjeverne i istočne Hrvatske, dok dalmatinski, drniški i krški imaju oznaku zemljopisnog porijekla, što znači da je propisano samo mjesto njegove proizvodnje, a meso može biti uvezeno, no ne iz zemalja iz kojih prijevoz traje dulje od 72 sata.

Nakon što nam je Lukin istumačio navedene tehnikalije, Karapandža je, neumorno režući dugačkim i vrlo oštrim nožem gotovo prozirne fete pršuta, objasnio kako bi trebala izgledati savršeno odrezana feta.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

– Njezina duljina ne bi smjela biti veća od širine. Najveća greška koju sam uočio pri posluživanju je u tome što se nude komadi koji su predugački. Na taj način narezan pršut teško je jesti, a to može biti i opasno. Bilo je slučajeva da su se ljudi ugušili predugačkim komadima pršuta – upozorio je Stevo Karapandža, koji je inače, možda niste znali, autor jedne knjige o preradi mesa te se jednom našao u svojstvu sudskog vještaka koji je trebao utvrditi je li u nekom ugostiteljskom objektu bilo malverzacija s količinom pršuta.

Svaki pršut, zaključio je, priča je za sebe po pitanju težine jer se međusobno razlikuju po veličini kosti, a također se događa, kako nam je otkrio, da se u pršutarnici mora ukloniti dio mesa ako ga je napala muha, što se zatim kamuflira mješavinom masti i pepela. Također, dodao je, količina pršuta prikladnog za posluživanje ovisit će o vještini onoga tko ga reže.

Uz uživanje u vrsnom dalmatinskom pršutu priča je skrenula put Italije i Španjolske, a Lukin, koji se nedavno vratio s obilaska španjolskih pršutana, iznio nam je friške dojmove istaknuvši kako je to jedna sasvim drukčija kultura za kojom mi kaskamo.

---

image

Mate Lukin istaknuo je važnost edukacije

Paun Paunović/Cropix
---

– Jedna od pršutana koje smo posjetili godišnje proizvede tri milijuna komada, a cijela Hrvatska proizvede 450 do 500 tisuća. I u Parmi imate proizvođače koji proizvode po tri milijuna, tamo se godišnje proizvede i do 35 milijuna pršuta, imaju cijela sela posvećena isključivo njegovoj proizvodnji i tamo svaki restoran, svaka gostionica, nudi tri vrste pršuta, od premiuma sušenog dvije i pol godine do najniže kategorije koji se sušio godinu dana – kazao nam je Lukin, dodavši optimistično da se i kod nas  stvari napokon mijenjaju nabolje uz otvaranje specijaliziranih pršutoreznica i kuća pršuta. 

Nažalost, istaknuo je, još uvijek su prisutne prijevare.

– Još uvijek se događa da ugostiteljski objekt u jelovniku istakne dalmatinski pršut, iako to nije dalmatinski pršut. Takva obmana nije samo na štetu gosta, jer turist koji je kušao takav navodno dalmatinski pršut će tamo odakle je došao pričati da je naš pršut, onako, ništa posebno. Srećom, takvih je situacija ipak sve manje i to nam je najveća nagrada za trud koji ulažemo u edukaciju – rekao je, na što sam ga zamolila da nam malo pojasni kako se točno radi na suzbijanju takve prakse.

– Mogla bi cijela država poći u inspektore, ne bi ih bilo dovoljno da to zaustave. Drugi je put. Ugostitelj sam mora doći do takve svijesti i zato je edukacija ključna. Važno je poštenje i želja ugostitelja da radi na vlastitu imenu i ugledu – mišljenja je stručnjak.

---

image

Masterclass o pršutu nije mogao proteći bez degustacije

Tom Dubravec/Cropix
---

Na samom kraju masterclassa uhvatili smo predavače za još malo korisnih savjeta pa sam ih zamolila da za naše čitatelje otkriju još koji detalj bitan za što bolje uživanje u pršutu. Karapandža je ponovio kako komad pršuta mora biti iste duljine i širine jer tada je najzgodniji za zalogaj, a Lukin je istaknuo kako, pored prethodnog opisanog načina rezanja koji podrazumijeva fete duge koliko su i široke, treba pripaziti i na – temperaturu pjata.

– Pjat mora biti topao, pršutu se treba omogućiti da se "oznoji", odnosno da pusti masnoću, tada mu se puno bolje osjeća okus – objasnio je pa sam ga pitala koja je optimalna težina pršuta i dobila odgovor: osam do deset kilograma.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Zanimalo me još i koliko naš pršut može konkurirati na svjetskom tržištu, na što je Lukin izrazio mišljenje da je hrvatski pršut nedvojbeno bolji od parmskog po okusu i kvaliteti te iznio podatak da proizvođači iz Parme svinje kupuju čak i u Hrvatskoj. Naši proizvođači, dodao je, najviše nabavljaju meso u ovom našem bazenu, uključujući Mađarsku i Austriju, dok veći proizvođači, u nedostatku dovoljnih količina, meso uvoze iz udaljenijih zemalja, prvenstveno Njemačke. Nakon toga morala sam ga zapitati postoji li način da gost u restoranu, kad mu je poslužena plata pršuta, uoči da je zakinut.

– Kako ne. Pršut odaju miris, boja, okus... Ma kad pojedete dobar komad pršuta, zapamtit ćete ga i znat ćete ga usporediti sa svakim drugim na koji naiđete – nasmijao se, a ja sam zamolila Karapandžu da nam otkrije kako najbolje kuhati s pršutom.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

– Ima dijelova pršuta koji itekako zaslužuju da ih se upotrijebi u jelu. Nećete za to koristiti ovaj dio mišića koji režemo na lijepe komade, ali komadi manje atraktivni za posluživanje su dobrodošli. Osobito kost. Nju ćete u jela poput graha staviti odmah, jer vam od nje treba miris. Kost je dobro najprije malo prokuhati i vodu baciti pa zatim kost dodati u jelo – savjetovao nam je meštar Karapandža pa se prisjetio jednog svog prijatelja s Hvara koji mu je u Švicarsku, gdje je u to vrijeme radio u restoranu, slao kosti od pršuta za maneštru, paštafažol i slična jela.

– Tako nešto nisam mogao dobiti od švicarskih mesara – zaključio je uz smijeh.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Stevo Karapandža i Mate Lukin

Tom Dubravec/Cropix

Masterclass o pršutu nije mogao proteći bez degustacije

Paun Paunović/Cropix

Meštar Karapandža i feta pršuta savršenih proporcija

Paun Paunović/Cropix

Mate Lukin istaknuo je važnost edukacije

Tom Dubravec/Cropix

Radionica je održana uz jako sredstvo ometanja koncentracije

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/male-tajne-velikih-majstora-prsuta-od-steve-karapandze-i-marka-lukina-doznali-smo-sve-sto-treba-znati-svaki-ljubitelj-1339488 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5e242970c1bab7390da566a1498e2593d0fee7a0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Male+tajne+velikih+majstora+pr%C5%A1uta%3A+od+Steve+Karapand%C5%BEe+i+Mate+Lukina+doznali+smo+sve+%C5%A1to+treba+znati+svaki+ljubitelj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fmale-tajne-velikih-majstora-prsuta-od-steve-karapandze-i-marka-lukina-doznali-smo-sve-sto-treba-znati-svaki-ljubitelj-1339488 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fmale-tajne-velikih-majstora-prsuta-od-steve-karapandze-i-marka-lukina-doznali-smo-sve-sto-treba-znati-svaki-ljubitelj-1339488 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za bolje uživanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Pričeza bolje uživanje

Male tajne velikih majstora pršuta: od Steve Karapandže i Mate Lukina doznali smo sve što treba znati svaki ljubitelj

16. studenog 2023. - 13:41

Puno toga što mislite da znate o pršutu po svoj je prilici pogrešno. Počevši od načina na koji ga režete. Tko kaže? Kažu Stevo KarapandžaMate Lukin, nagrađivani zadarski proizvođač pršuta. Kako su kazali i pokazali na masterclassu o pršutu održanom u sklopu festivala Grand Gourmet, za još bolje uživanje u jednoj od najvećih delikatesa našeg podneblja trebalo bi obratiti pažnju na neke stvari. 

Inače, radionica – vrlo ozbiljno naslovljena Akademija rezanja dalmatinskog pršuta – odvijala se uz jako sredstvo ometanja: upravo načet pršut težak 17 kilograma i star dvije godine, koji je legendarni kuhar marljivo i znalački rezao gotovo cijelo vrijeme trajanja masterclassa. Da ste samo vidjeli oduševljenje kad je okupljene ponudio da se malo "maše"... Mašili smo se i ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:13