stdClass Object ( [id] => 136959 [title] => Vodič kroz domaće festivale: ljetujte u kinu! [alias] => vodic-kroz-domace-festivale-ljetujte-u-kinu [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Svako misto svoju feštu ima, pjevao je pokojni Tomislav Ivčić. Umjesto “fešte“ mogli bismo komotno staviti “festival“, i to filmski. Gotovo svako mjesto u Hrvatskoj svoj filmski festival ima. Nekih tridesetak filmskih festivala opstoji u Lijepoj našoj, s time da se ta brojka svako malo povećava (Fantastic Zagreb Film Festival). Lako se složiti s Rajkom Grlićem (Motovun Film Festival) i poplavu festivala prišiti manjku art, odnosno singl kina.

Osobno, smeta mi što su festivali uglavnom kipe od publike, a što upravo ta art i singl kina redovito zjape prazna kad se neki “festivalski“ film u njima pojavi, nerijetko i bolji od ponude lokalne manifestacije. No, to ne znači da ih ne podržavam, dapače. Kako ne podržavati prikazivanje bisera poput “Blue Valentine“ ili “Animal Kingdom“ (Motovun) koje se nijedan distributer nije usudio plasirati u redovnu distribuciju ili “Melankolije“ (Pula) što će tko zna boga kad osvanuti na tekućem repertoaru “multipleksa i ostalih kina“.

Sezona je sjajno započela s Festivalom mediteranskog filma, a nastavit će se s Pulom, Motovunom... Evo vodiča za sinefilske autostopere kroz galaksiju ovoljetnih filmskih festivala u CRO i nešto šire.

PULA FILM FESTIVAL (16. - 23. srpnja)

U medijima se šuškalo kako će Pula 2011. biti siromašna domaćim filmovima, no objava Nacionalnog programa razuvjerila je zlobnike. Od 19 filmova u Nacionalnom programu njih će se deset, kao i 2004., zavrtjeti u Glavnoj sekciji, dakle znatno više od prognozirana četiri. Zlatko Vidačković, umjetnički ravnatelj festivala, skreće pozornost na to da su “pet filmova nastali temeljem scenarija odobrenih na javnim pozivima HAVC-a, a pet kao nezavisne produkcije, te su odlukom HAVC-a dobili naknadnu financijsku potporu“.

Ako je Pula 2010. protekla u znaku koškanja mlađih redatelja-debitanata (Marasović, Vitez, Šerbedžija) s renomiranim imenima (Grlić, Matanić, Sviličić), sličan scenarij obilježit će i nadolazeće izdanje festivala. Treba reći: debitanti ove godine prednjače (60:40), što bi moglo biti vrlo zanimljivo, posebice jer se među njima nalaze čak dvije žene i filmovi su (im) žanrovski šaroliki. Injekciju svježe krvi u hrvatsku kinematografiju, koja žeđa za kinohitom, pokušat će ubrizgati Irena Škorić, Biljana Čakić-Veselič, Danijel Kušan, Tomislav Žaja, Stanislav Tomić i Aldo Tardozzi.

Nagrađivana Irena predstavlja prvi hrvatski erotski film naslovljen “7sex7”, a Čakić-Veselič dramu “Korak po korak”, nekoć poznatu pod radnim nazivom “Prevoditeljica”. Kušan i Žaja na terenu su dječjeg filma koji koketira s fantazijom (“Koko i duhovi”, “Duh babe Ilonke”), Tardozzi i Tomić, pak, imaju triler “Fleke” i ratnu dramu “Jozef”. Od iskusnijih redatelja radišni Dalibor Matanić promovira psihološki triler “Ćaća”, dok će Splićanin Dan Oki prikazati noirovski “Mrak” (bivši “Solsticij”). Dakako, Pula polaže velike račune i na dva veterana – Branka Ivandu (“Lea i Darija”) i Tomislava Radića (“Kotlovina”).

I sekcija manjinskih koprodukcija skriva devet potentnih filmova, od kojih je sedam iz ex-YU regije (bosansko-hercegovački “Belvedere” Ahmeda Imamovića, srbijanski “Neprijatelj” Dejana Zečevića, “Bijeli lavovi” Lazara Ristovskog i “Kako su me ukrali Nijemci” Miše Radovanovića, slovenski “Piran-Pirano” Gorana Vojnovića i “Laku noć, gospođice” Metoda Peveca, te crnogorski “Lokalni vampir” Branka Baletića), a dva su realizirana u suradnji s Danskom (“Soba 304” Brigitte Staermose), odnosno Njemačkom (“Max Schmelling”, Uwea Bolla).

MOTOVUN FILM FESTIVAL (25. - 29. srpnja)

Selektiranje Motovuna najljepši je posao na svijetu: poput gljivara, čovjek godinu dana luta šumom, bere ukusne primjerke da napravi ručak – govori Jurica Pavičić. Celuloidni ručak Motovuna serviran je od plodova skupljenih po ovogodišnjoj canneskoj (“Bilo jednom u Anatoliji“ Nurija Bilgea Ceylana) i berlinskoj (Wendersova “Pina 3D“) šumi. U glavnom programu Pavičić navodi nazočnost  A produkcije (“Balada triste de trompeta” Alexa de la Iglesije) i mikrobudžetskih filmova (“Žetva” Benjamina Cantua), filmova probranih sa svih kontinenata osim Afrike. Napose je ponosan na zaštitni znak MFF-a, jaku reprezentaciju europske kinematografije.

- U današnjoj eri dobne diskriminacije kad svi žude za novim imenima i mladim mesom, osobito me raduje imati program s nizom zaslužnih klasika (ne samo) istočnoeuropskog filma, poput Skolimowskog (“Ubojstvo iz nužde“) i Tarra (“Torinski konj“) – izjavio je Pavičić, ne skrivajući zadovoljstvo što će ugostiti i svježi film braće Dardenne (“Dječak s biciklom“) koji kontinuirano rade ono što Motovun od početka zagovara, dakle male filmove koji se bave opipljivim svijetom i ljudima. Jasno, to nije sve.

Osim “Elene“ Andreija Zvyagintseva, “Norveške šume“ Anha Hunga Trana i “Drva“ Julie Bertuccelli, vrijedi još izdvojiti dva izvrsna filma koji su konkurirali za Oscara u kategoriji najbolje glavne (Michelle Williams) i sporedne (Jackie Weaver) ženske uloge - američku “indie“ dramu “Blue Valentine“ i australski krimić “Animal Kingdom“. A u čast europskim redateljskim zvijezdama i članovima žirija (Anges Kocsis, David MacKenzie...), zavrtjet će se i njihovi cijenjeni filmovi (“Pal Adrienn“, “Perfect Sense“...).

VUKOVAR FILM FESTIVAL (24. - 28. kolovoza)

Od direktora Igora Rakonića doznajemo kako jubilarni 5. Vukovar Film Festival ove godine širi broj lokacija. Tako će se, uz Šlep, Ružičkinu kuću i kino “Borovo”, dio programa prikazivati u “CineStaru” Osijek. Rakonić priznaje da, kako 2011. na najvećim svjetskim festivalima nisu pobjeđivali podunavski filmovi, Vukovar nema velike pobjednike u glavnoj konkurenciji, no svi su naslovi iz raznovrsnog programa visokokvalitetni, dok je dokumentarni dio jači nego ikada.

- Izdvajam dokumentarac Alexandra Bindera “Zlin: Die Gelebte utopie” o projektu industrijalca Thomasa Bate, tzv. “Kralja cipela“ koji je za svoje radnike u moravskom mjestu Zlin osnovao idealan, gotovo utopijski, industrijski grad koji je radnicima nudio brojne mogućnosti. Takvi su gradovi oživjeli na svim kontinentima i zaživjeli i nakon smrti osnivača te pokazali novo humanije lice kapitalizma - priopćio nam je Rakonić.

Direkcija festivala ističe i češko-slovački doks “Nesvatbov/Matchmaking Mayor”, o gradonačelniku maloga gradića koji za seoske neženje traži žene, kao i još šačicu ostvarenja iz glavnog programa. Konkurencija “Dugi igrani“ skriva film “Atmen/Breathing”, austrijsku dramu Karla Markovicsa nagrađenu na Cannesu, među kratkišima “Silent River”, rumunjsko ostvarenje Ance Lazarescu, a u programu “Svijet“ američki nezavisnjak “One Day” sa zvjezdanom Anne Hatthaway. - Vjerujemo da će i ove godine cijeli grad saživjeti s našim festivalom – zaključio je Rakonić, iskoristivši priliku da sve ljubitelje dobrog filma pozove u Vukovar krajem kolovoza.

SPLIT FILM FESTIVAL (10. - 17. rujna 2011.)

Branko Karabatić, direktor SFF-a, najstarijega međunarodnoga filmskog festivala u zemlji (utemljen 1996. godine), požalio nam se kako, pregledavajući presjek svjetske filmske produkcije, stječe dojam da je malo pravih autora prepoznatljivog rukopisa, spremnih na eksperiment.

- Pravih filmskih eksperimentatora je sve manje, oni su ugrožena vrsta – veli Karabatić. Stoga će ponovno iz recentne svjetske filmske/videoprodukcije beskompromismo izabrati najkreativnije avangardne i eksperimentalne filmove, jer SFF ni ove godine neće “podleći populizmu“.

Do početka festivala ostalo više od dva mjeseca, pa Karabatić nije još mogao precizirati naslove. Ipak, najavio je zanimljiv program “Vesterni snimljeni na ovim prostorima“, znači kaubojske (indijanske) filmove mahom njemačke (istočne i zapadne) produkcije snimljene na tlu bivše Juge, poput “Winnetoua“, u kojima glume strane zvijezde (Pierre Brice, Stuart Granger, Lex Baxter, Klaus Kinski...) s plejadom tadašnjih YU glumaca kao što je, recimo, Gojko Mitić.

Podjednako zanimljiv jest i “Posebni program“, s filmovima koji tretiraju ljudsku spolnost na umjetnički način, a Karabatić će pokušati organizirati i konferenciju/seminar o celuloidnoj erotici. Tradicionalnu prezentaciju nedovoljno poznatih kinematografija u programu “Tjedan...“ SFF će nastaviti predstavljanjem filmske i videoprodukcije Austrije, dok će se u programu “Mediteran“ zavrtjeti zaboravljena, rijetko prikazivana bogata splitska baština filma. Karabatiću je posebno zadovoljstvo bilo ekskluzivno najaviti da će svjetska (“nakon Berlina i doslovno“) redateljska zvijezda održati u Splitu dvotjedni “master class“. Naime, polaznici filmske radionice učit će od velikog Mađara Bele Tarra.

Marko NJEGIĆ

Ostali

FANTASTIC ZAGREB FILM FESTIVAL (2. - 9. srpnja) - Nulto izdanje festivala, koji je upravo u tijeku, a iza njega stoji ekipa Libertasa, nudi pregršt žanrovskih kolačića (“Monsters“, “Outrage“, “Rubber“...), a tu je i TV hit serija “Igra prijestolja“, po prvi put na velikom ekranu.

SUPETAR
(5.-9. srpnja) – Treća etapa najvećeg otočkog filmskog festivala otvara se “Lavandermanom“, a do zatvaranja publika će moći vidjeti niz hvaljenih stranih (“Ja, moja obitelj i Woody Allen“) i domaćih (“Don Juans: Oprostite gospodična“) dokseva po izboru Olivera Sertića i Đele Hadžiselimovića.

STARIGRAD PAKLENICA (8.-12. kolovoza) – Manifestacija koja slavi glazbene dokumentarce ove se godine po drugi put odvija pod vedrim nebom Zadarske županije. Organizatori najavljuju doks Pjera Žalice o Plavom orkestru, kao i filmove o White Stripesima, Bijelom dugmetu... Gledati najglasnije.

FILM FORUM ZADAR (23.-30. kolovoza) – Mladi festival imao je uspješno predstavljanje na Cannesu. Službeni program još nije sastavljen, no vjerujemo da će organizatori potvrditi riječi Danila Šerbedžija koji smatra da “FFZD ima podlogu za razviti se u jedan od važnijih festivala u ovom dijelu Europe“.

TRASH FILM FESTIVAL (8.-10- rujna) – Daleko je rujan. Šesti Trash Film festival tek kompletira listu žanrovskih ostvarenja (akcijski, borilački, horor, SF), pristiglih sa svih strana svijeta, koja će se boriti za Zlatnu motorku. Ne sumnjamo da će Varaždin i ove godine odzvanjati grlatim smijehom.


Sarajevo (22 .- 30. srpnja)

 “Balkanski Cannes” ponovno je zakazao susret s filmofilima krajem srpnja. Sedamnaesto izdanje SFF-a krije pregršt celuloidnih poslastica u nizu programa kao što su Natjecateljski, U Fokusu, Open Air, Panorama, Novi tokovi... Festival otvara “Le Havre” Akija Kaurismakija, ovjenčan FIPRESCI nagradom u Cannesu. To je samo jedan od naslova za kojim će se tražiti karta više, jer tu su Mendozina “Lola”, “Kairo 678” Mohameda Diaba, oskarovac “U boljem svijetu” Susanne Bier koja će nazočiti zatvaranju festivala... Od domaćih naslova, najveće zanimanje vlada za “Orkestrom”, novim filmom Pjera Žalice (“Gori vatra”), a u krupnom planu programa “Posvećeno” je redatelj Bruno Dumont (“29 palmi”).


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Lako se složiti s Rajkom Grlićem i poplavu filmskih festivala pripisati manjku art odnosno singl kina. Sezona je sjajno počela sa splitskim Festivalom mediteranskog filma, a nastavit će se u Puli, Motovunu, Vukovaru, Zagrebu, Supetru, Starigradu, Zadru... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kritičar Arterije sastavio je vodič za sinefilske autostopere kroz galaksiju ovosezonskih festivala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-07-05 13:19:44 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-07-06 11:45:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-07-06 12:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2072 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/07/06/Arterija/film00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7545779 Threads: 3 Questions: 1543087462 Slow queries: 4696211 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111001860 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/vodic-kroz-domace-festivale-ljetujte-u-kinu-136959 [printLink] => /sd-plus/stil/vodic-kroz-domace-festivale-ljetujte-u-kinu-136959?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 198578 [name] => filmofilskivodič [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => filmofilskivodic [link] => /tag/filmofilskivodic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Lako se složiti s Rajkom Grlićem i poplavu filmskih festivala pripisati manjku art odnosno singl kina. Sezona je sjajno počela sa splitskim Festivalom mediteranskog filma, a nastavit će se u Puli, Motovunu, Vukovaru, Zagrebu, Supetru, Starigradu, Zadru... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kritičar Arterije sastavio je vodič za sinefilske autostopere kroz galaksiju ovosezonskih festivala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vodič kroz domaće festivale: ljetujte u kinu! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-15-18-34-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/06/Arterija/film00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/06/Arterija/film00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Svako misto svoju feštu ima, pjevao je pokojni Tomislav Ivčić. Umjesto “fešte“ mogli bismo komotno staviti “festival“, i to filmski. Gotovo svako mjesto u Hrvatskoj svoj filmski festival ima. Nekih tridesetak filmskih festivala opstoji u Lijepoj našoj, s time da se ta brojka svako malo povećava (Fantastic Zagreb Film Festival). Lako se složiti s Rajkom Grlićem (Motovun Film Festival) i poplavu festivala prišiti manjku art, odnosno singl kina.

Osobno, smeta mi što su festivali uglavnom kipe od publike, a što upravo ta art i singl kina redovito zjape prazna kad se neki “festivalski“ film u njima pojavi, nerijetko i bolji od ponude lokalne manifestacije. No, to ne znači da ih ne podržavam, dapače. Kako ne podržavati prikazivanje bisera poput “Blue Valentine“ ili “Animal Kingdom“ (Motovun) koje se nijedan distributer nije usudio plasirati u redovnu distribuciju ili “Melankolije“ (Pula) što će tko zna boga kad osvanuti na tekućem repertoaru “multipleksa i ostalih kina“.

Sezona je sjajno započela s Festivalom mediteranskog filma, a nastavit će se s Pulom, Motovunom... Evo vodiča za sinefilske autostopere kroz galaksiju ovoljetnih filmskih festivala u CRO i nešto šire.

PULA FILM FESTIVAL (16. - 23. srpnja)

U medijima se šuškalo kako će Pula 2011. biti siromašna domaćim filmovima, no objava Nacionalnog programa razuvjerila je zlobnike. Od 19 filmova u Nacionalnom programu njih će se deset, kao i 2004., zavrtjeti u Glavnoj sekciji, dakle znatno više od prognozirana četiri. Zlatko Vidačković, umjetnički ravnatelj festivala, skreće pozornost na to da su “pet filmova nastali temeljem scenarija odobrenih na javnim pozivima HAVC-a, a pet kao nezavisne produkcije, te su odlukom HAVC-a dobili naknadnu financijsku potporu“.

Ako je Pula 2010. protekla u znaku koškanja mlađih redatelja-debitanata (Marasović, Vitez, Šerbedžija) s renomiranim imenima (Grlić, Matanić, Sviličić), sličan scenarij obilježit će i nadolazeće izdanje festivala. Treba reći: debitanti ove godine prednjače (60:40), što bi moglo biti vrlo zanimljivo, posebice jer se među njima nalaze čak dvije žene i filmovi su (im) žanrovski šaroliki. Injekciju svježe krvi u hrvatsku kinematografiju, koja žeđa za kinohitom, pokušat će ubrizgati Irena Škorić, Biljana Čakić-Veselič, Danijel Kušan, Tomislav Žaja, Stanislav Tomić i Aldo Tardozzi.

Nagrađivana Irena predstavlja prvi hrvatski erotski film naslovljen “7sex7”, a Čakić-Veselič dramu “Korak po korak”, nekoć poznatu pod radnim nazivom “Prevoditeljica”. Kušan i Žaja na terenu su dječjeg filma koji koketira s fantazijom (“Koko i duhovi”, “Duh babe Ilonke”), Tardozzi i Tomić, pak, imaju triler “Fleke” i ratnu dramu “Jozef”. Od iskusnijih redatelja radišni Dalibor Matanić promovira psihološki triler “Ćaća”, dok će Splićanin Dan Oki prikazati noirovski “Mrak” (bivši “Solsticij”). Dakako, Pula polaže velike račune i na dva veterana – Branka Ivandu (“Lea i Darija”) i Tomislava Radića (“Kotlovina”).

I sekcija manjinskih koprodukcija skriva devet potentnih filmova, od kojih je sedam iz ex-YU regije (bosansko-hercegovački “Belvedere” Ahmeda Imamovića, srbijanski “Neprijatelj” Dejana Zečevića, “Bijeli lavovi” Lazara Ristovskog i “Kako su me ukrali Nijemci” Miše Radovanovića, slovenski “Piran-Pirano” Gorana Vojnovića i “Laku noć, gospođice” Metoda Peveca, te crnogorski “Lokalni vampir” Branka Baletića), a dva su realizirana u suradnji s Danskom (“Soba 304” Brigitte Staermose), odnosno Njemačkom (“Max Schmelling”, Uwea Bolla).

MOTOVUN FILM FESTIVAL (25. - 29. srpnja)

Selektiranje Motovuna najljepši je posao na svijetu: poput gljivara, čovjek godinu dana luta šumom, bere ukusne primjerke da napravi ručak – govori Jurica Pavičić. Celuloidni ručak Motovuna serviran je od plodova skupljenih po ovogodišnjoj canneskoj (“Bilo jednom u Anatoliji“ Nurija Bilgea Ceylana) i berlinskoj (Wendersova “Pina 3D“) šumi. U glavnom programu Pavičić navodi nazočnost  A produkcije (“Balada triste de trompeta” Alexa de la Iglesije) i mikrobudžetskih filmova (“Žetva” Benjamina Cantua), filmova probranih sa svih kontinenata osim Afrike. Napose je ponosan na zaštitni znak MFF-a, jaku reprezentaciju europske kinematografije.

- U današnjoj eri dobne diskriminacije kad svi žude za novim imenima i mladim mesom, osobito me raduje imati program s nizom zaslužnih klasika (ne samo) istočnoeuropskog filma, poput Skolimowskog (“Ubojstvo iz nužde“) i Tarra (“Torinski konj“) – izjavio je Pavičić, ne skrivajući zadovoljstvo što će ugostiti i svježi film braće Dardenne (“Dječak s biciklom“) koji kontinuirano rade ono što Motovun od početka zagovara, dakle male filmove koji se bave opipljivim svijetom i ljudima. Jasno, to nije sve.

Osim “Elene“ Andreija Zvyagintseva, “Norveške šume“ Anha Hunga Trana i “Drva“ Julie Bertuccelli, vrijedi još izdvojiti dva izvrsna filma koji su konkurirali za Oscara u kategoriji najbolje glavne (Michelle Williams) i sporedne (Jackie Weaver) ženske uloge - američku “indie“ dramu “Blue Valentine“ i australski krimić “Animal Kingdom“. A u čast europskim redateljskim zvijezdama i članovima žirija (Anges Kocsis, David MacKenzie...), zavrtjet će se i njihovi cijenjeni filmovi (“Pal Adrienn“, “Perfect Sense“...).

VUKOVAR FILM FESTIVAL (24. - 28. kolovoza)

Od direktora Igora Rakonića doznajemo kako jubilarni 5. Vukovar Film Festival ove godine širi broj lokacija. Tako će se, uz Šlep, Ružičkinu kuću i kino “Borovo”, dio programa prikazivati u “CineStaru” Osijek. Rakonić priznaje da, kako 2011. na najvećim svjetskim festivalima nisu pobjeđivali podunavski filmovi, Vukovar nema velike pobjednike u glavnoj konkurenciji, no svi su naslovi iz raznovrsnog programa visokokvalitetni, dok je dokumentarni dio jači nego ikada.

- Izdvajam dokumentarac Alexandra Bindera “Zlin: Die Gelebte utopie” o projektu industrijalca Thomasa Bate, tzv. “Kralja cipela“ koji je za svoje radnike u moravskom mjestu Zlin osnovao idealan, gotovo utopijski, industrijski grad koji je radnicima nudio brojne mogućnosti. Takvi su gradovi oživjeli na svim kontinentima i zaživjeli i nakon smrti osnivača te pokazali novo humanije lice kapitalizma - priopćio nam je Rakonić.

Direkcija festivala ističe i češko-slovački doks “Nesvatbov/Matchmaking Mayor”, o gradonačelniku maloga gradića koji za seoske neženje traži žene, kao i još šačicu ostvarenja iz glavnog programa. Konkurencija “Dugi igrani“ skriva film “Atmen/Breathing”, austrijsku dramu Karla Markovicsa nagrađenu na Cannesu, među kratkišima “Silent River”, rumunjsko ostvarenje Ance Lazarescu, a u programu “Svijet“ američki nezavisnjak “One Day” sa zvjezdanom Anne Hatthaway. - Vjerujemo da će i ove godine cijeli grad saživjeti s našim festivalom – zaključio je Rakonić, iskoristivši priliku da sve ljubitelje dobrog filma pozove u Vukovar krajem kolovoza.

SPLIT FILM FESTIVAL (10. - 17. rujna 2011.)

Branko Karabatić, direktor SFF-a, najstarijega međunarodnoga filmskog festivala u zemlji (utemljen 1996. godine), požalio nam se kako, pregledavajući presjek svjetske filmske produkcije, stječe dojam da je malo pravih autora prepoznatljivog rukopisa, spremnih na eksperiment.

- Pravih filmskih eksperimentatora je sve manje, oni su ugrožena vrsta – veli Karabatić. Stoga će ponovno iz recentne svjetske filmske/videoprodukcije beskompromismo izabrati najkreativnije avangardne i eksperimentalne filmove, jer SFF ni ove godine neće “podleći populizmu“.

Do početka festivala ostalo više od dva mjeseca, pa Karabatić nije još mogao precizirati naslove. Ipak, najavio je zanimljiv program “Vesterni snimljeni na ovim prostorima“, znači kaubojske (indijanske) filmove mahom njemačke (istočne i zapadne) produkcije snimljene na tlu bivše Juge, poput “Winnetoua“, u kojima glume strane zvijezde (Pierre Brice, Stuart Granger, Lex Baxter, Klaus Kinski...) s plejadom tadašnjih YU glumaca kao što je, recimo, Gojko Mitić.

Podjednako zanimljiv jest i “Posebni program“, s filmovima koji tretiraju ljudsku spolnost na umjetnički način, a Karabatić će pokušati organizirati i konferenciju/seminar o celuloidnoj erotici. Tradicionalnu prezentaciju nedovoljno poznatih kinematografija u programu “Tjedan...“ SFF će nastaviti predstavljanjem filmske i videoprodukcije Austrije, dok će se u programu “Mediteran“ zavrtjeti zaboravljena, rijetko prikazivana bogata splitska baština filma. Karabatiću je posebno zadovoljstvo bilo ekskluzivno najaviti da će svjetska (“nakon Berlina i doslovno“) redateljska zvijezda održati u Splitu dvotjedni “master class“. Naime, polaznici filmske radionice učit će od velikog Mađara Bele Tarra.

Marko NJEGIĆ

Ostali

FANTASTIC ZAGREB FILM FESTIVAL (2. - 9. srpnja) - Nulto izdanje festivala, koji je upravo u tijeku, a iza njega stoji ekipa Libertasa, nudi pregršt žanrovskih kolačića (“Monsters“, “Outrage“, “Rubber“...), a tu je i TV hit serija “Igra prijestolja“, po prvi put na velikom ekranu.

SUPETAR
(5.-9. srpnja) – Treća etapa najvećeg otočkog filmskog festivala otvara se “Lavandermanom“, a do zatvaranja publika će moći vidjeti niz hvaljenih stranih (“Ja, moja obitelj i Woody Allen“) i domaćih (“Don Juans: Oprostite gospodična“) dokseva po izboru Olivera Sertića i Đele Hadžiselimovića.

STARIGRAD PAKLENICA (8.-12. kolovoza) – Manifestacija koja slavi glazbene dokumentarce ove se godine po drugi put odvija pod vedrim nebom Zadarske županije. Organizatori najavljuju doks Pjera Žalice o Plavom orkestru, kao i filmove o White Stripesima, Bijelom dugmetu... Gledati najglasnije.

FILM FORUM ZADAR (23.-30. kolovoza) – Mladi festival imao je uspješno predstavljanje na Cannesu. Službeni program još nije sastavljen, no vjerujemo da će organizatori potvrditi riječi Danila Šerbedžija koji smatra da “FFZD ima podlogu za razviti se u jedan od važnijih festivala u ovom dijelu Europe“.

TRASH FILM FESTIVAL (8.-10- rujna) – Daleko je rujan. Šesti Trash Film festival tek kompletira listu žanrovskih ostvarenja (akcijski, borilački, horor, SF), pristiglih sa svih strana svijeta, koja će se boriti za Zlatnu motorku. Ne sumnjamo da će Varaždin i ove godine odzvanjati grlatim smijehom.


Sarajevo (22 .- 30. srpnja)

 “Balkanski Cannes” ponovno je zakazao susret s filmofilima krajem srpnja. Sedamnaesto izdanje SFF-a krije pregršt celuloidnih poslastica u nizu programa kao što su Natjecateljski, U Fokusu, Open Air, Panorama, Novi tokovi... Festival otvara “Le Havre” Akija Kaurismakija, ovjenčan FIPRESCI nagradom u Cannesu. To je samo jedan od naslova za kojim će se tražiti karta više, jer tu su Mendozina “Lola”, “Kairo 678” Mohameda Diaba, oskarovac “U boljem svijetu” Susanne Bier koja će nazočiti zatvaranju festivala... Od domaćih naslova, najveće zanimanje vlada za “Orkestrom”, novim filmom Pjera Žalice (“Gori vatra”), a u krupnom planu programa “Posvećeno” je redatelj Bruno Dumont (“29 palmi”).


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/vodic-kroz-domace-festivale-ljetujte-u-kinu-136959 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8e26fb15955b0002153961c957a121b0a9dbaa63 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vodi%C4%8D+kroz+doma%C4%87e+festivale%3A+ljetujte+u+kinu%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fvodic-kroz-domace-festivale-ljetujte-u-kinu-136959 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fvodic-kroz-domace-festivale-ljetujte-u-kinu-136959 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Lako se složiti s Rajkom Grlićem i poplavu filmskih festivala pripisati manjku art odnosno singl kina. Sezona je sjajno počela sa splitskim Festivalom mediteranskog filma, a nastavit će se u Puli, Motovunu, Vukovaru, Zagrebu, Supetru, Starigradu, Zadru... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kritičar Arterije sastavio je vodič za sinefilske autostopere kroz galaksiju ovosezonskih festivala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
StilKritičar Arterije sastavio je vodič za sinefilske autostopere kroz galaksiju ovosezonskih festivala

Vodič kroz domaće festivale: ljetujte u kinu!

Piše PSD.
6. srpnja 2011. - 14:00
Svako misto svoju feštu ima, pjevao je pokojni Tomislav Ivčić. Umjesto “fešte“ mogli bismo komotno staviti “festival“, i to filmski. Gotovo svako mjesto u Hrvatskoj svoj filmski festival ima. Nekih tridesetak filmskih festivala opstoji u Lijepoj našoj, s time da se ta brojka svako malo povećava (Fantastic Zagreb Film Festival). Lako se složiti s Rajkom Grlićem (Motovun Film Festival) i poplavu festivala prišiti manjku art, odnosno singl kina.

Osobno, smeta mi što su festivali uglavnom kipe od publike, a što upravo ta art i singl kina redovito zjape prazna kad se neki “festivalski“ film u njima pojavi, nerijetko i bolji od ponude lokalne manifestacije. No, to ne znači da ih ne podržavam, dapače. Kako ne podržavati prikazivanje bisera poput “Blue Valentine“ ili “Animal Ki...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:18