stdClass Object ( [id] => 183674 [title] => Uršula Tolj: Navijam za Hajduk - zbog obiteljske ‘slike’ [alias] => ursula-tolj-navijam-za-hajduk-zbog-obiteljske-slike [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Lijepa lica na HTV-u nekako obično vezujemo za zabavu, igre, trivijalne i propagandne sadržaje. Barem ovakvi koji dalekovidnicu svode na informativne emisije, poneki dobar film i Hadžiselimovićeve termine. S Uršulom Tolj  bilo je slično tako - nisam imao širu sliku, osim vođenja šansona u Kastvu i Podgori, sve dok nisam kontaktirao internet... a onda otkrio da se televizijska voditeljica, novinarka, urednica, spisateljica, kolumnistica... razvela nakon deset godina braka! Jasno, zanima me, pa pitam...

Imate li potrebe o svojem novom iskustvu govoriti? Pisati?

- O takvim manje lijepim stvarima razgovaram s prijateljicama, ali i s onima koji imaju slične nevolje. Tada su neke stvari i izvan tvoje moći, ali mislim da će svi roditelji sve dati od sebe da poštede djecu i da ih zaštite i pokažu da se, što se ljubavi oba roditelja tiče, ništa neće promijeniti ... A ako me pitate bih li o tome pisala, ne znam ... Možda roman sa sličnom tematikom, no vjerujem da je puno tih emocija izišlo u nekim mojim pjesmama, tekstovima ... Za roman sada nemam vremena, možda u nekim mirnijim i sporijim danima u poznijim godinama.

Toliko zanimanja u jednoj osobi. Vodi li to površnosti ili bogomdanom svaštarenju sa stilom?

- Ha, ha, ha ..., ponekad se i ja to pitam. Iskreno, volim sebi laskati, naravno, da je ovo drugo u pitanju. A možda je i više osoba u ovom tijelu. Neki moji bliski prijatelji će vam tvrditi da je to pravi odgovor.

Dotaknimo se prvo televizije. Kako se urednica Tolj odnosi spram novinarke Tolj, voditeljice Tolj...?


- Najlakše je kad su urednica, voditeljica i novinarka u jednoj osobi. Tako je bilo u emisiji “Ritam tjedna”. Nismo su uopće puno svađale i baš smo lijepo surađivale! Ali najčešće sam novinarka u jednoj emisiji, urednica u drugoj i voditeljica treće ... Tada se te tri “osobe” uopće ne susreću.

Spisateljica ili novinarka po uvjerenju - koliko se može biti poetičan i angažiran, jedno i drugo?


- Pa naravno da postoji ona žuta zona gdje se to poklapa i često u mom novinarskom tekstu ima barem mrvicu poezije. A kada je nema, nema je zato što je riječ o strogom i čistom novinarskom zadatku gdje poetici i stilizmu nema mjesta. Nije to tako teško. Novinarstvo je zvanje, zadatak, obaveza, a ono drugo pisanje dolazi iz srca i duše, dolazi u naletima, izlazi iz tebe i nije nikakva obaveza nego potreba.

Da nije televizije i novinarskog posla, bili biste profesorica hrvatskog jezika i književnosti?

- Pa, sigurno bih pokušala biti profesorica. Pamtim dva svoja ogledna sata na fakultetu za ispit iz metodike kao jako lijepo iskustvo, hodala sam dva centimetra iznad zemlje nakon sata o suprasegmentnim obilježjima govora, jer sam u očima učenika vidjela da su taj dan nešto naučili. Puno je lakše predavati jezik, to je skoro kao matematika. Postoje pravila i njih treba shvatiti, naučiti i primijeniti, a književnost je neuhvatljiva... Ne sviđaju mi se predavanja o književnosti u stilu “što je pjesnik htio reći”, “izvadimo slike i motive” ... To možemo također naučiti, ali knjigu prije svega treba voljeti i treba znati obogaćivati samoga sebe, čitajući. Treba razgovarati o knjizi, otkrivati neotkriveno na prvo “čitanje”. Onaj tko to ne zna ili ne može, neka pobroji slike i motive. No, ne treba zato dobiti manju ocjenu baš kao i u likovnom, nismo svi za to talentirani.

Dotaknite se razlika između radija i televizije?

- Radio je puno intimniji medij, tamo si ti ti ..., nema barijera. Na televiziji je slika važnija. Ako nisi uređen, dotjeran, možeš govoriti o bilo čemu, svi će vidjeti samo tvoju masnu kosu.

Uršula s djecom
Što zagovaraš u kolumnama u “Stilu”, “Regini”, “Extri” i “Kloksu”?


- Kolumne u “Stilu”, “Regini” i “Extri” bile su tipične “ženske”, o muško-ženskim odnosima. Nastojim ne pametovati nego taj odnos okrenuti na humor. Je, različite smo mi žene od vas muškaraca, ali opet ne toliko da bi od naših međusobnih druženja trebalo praviti znanost. Mislim da je humor pravi put. Naravno, dotaknula bih se i nekih stvari zbog koji stalno udaramo u zid, ali ipak se najveći dio tih tzv. sukoba spolova može riješiti osmijehom. Ako ne može, onda moždane treba ni pokušavati ... “Kloks” je bio časopis za učitelje, roditelje i djecu, a tamo sam pisala o nekim situacijama između mene i mog školarca. Opet, kroz vlastito iskustvo pa do nekog zaključka ili barem potrage za njim.

Spomenimo i “rubna područja”,  vi ste glumica, fotomodel, manekenka, copy writer, tekstopisateljica?

- Taman tako, “rubna područja”, napisala sam velik broj tekstova za uglazbljivanje, ali tu tek pravi posao slijedi. Početkom 2000. godine počela sam se time baviti, ali su me neke druge stvari odvukle iz glazbenog svijeta, tako da je početna euforija stavljena u stanje mirovanja, do sada. Ono što se zna i na čemu još uvijek “zarađujem” zapravo su samo dva teksta “Jedna noć” (Maja Šuput, glazba Marko Tomasović) i “Oko moje” (Minea, glazba Zorana Šiljeg). Nadam se to uskoro promijeniti jer sam se ozbiljno vratila pisanju tekstova i vjerujem kako među njima ima stvarno dobrih. Kao copy writher potpisujem nekoliko reklama u tiskovinama za različite prehrambene proizvode, a fotomodel ili manekenka bila sam samo po potrebi, tipa “gostujuća manekenka”. Glumila sam kratko vrijeme u jednom riječkom amaterskom kazalištu, a na televiziji u serijalu ‘I to sam ja’.

Bilo bi zanimljivo iz prve ruke čuti i riječ, dvije o knjigama koje ste napisali?

- Šaptalica u “Uz kavu i čokoladu” (2009.) zbirka je kolumni iako svaka od njih ima i one koje nisu nikad bile objavljene u časopisu. Uvijek bih za knjigu nadopisala određen broj poglavlja. “Prvi put mama” (2003.) je moja priča o majčinstvu, osobna priča ... Vlastitim iskustvom nepretenciozno sam htjela pomoći mladim majkama. Nisam dijelila savjete nego opisala svoja iskustva, navela što treba ponijeti u bolnicu, recimo, što se sve tamo događa, kako sam se mučila s bebinim nespavanjem, svojim sinom, ili kako uopće nisam imala problema s bebinim spavanjem, kćerkom, u drugom proširenom izdanju (2006.). To je naprosto knjiga prijateljica za one mlade mame koje nemaju prijateljicu, za mladu mamu koja je netom rodila, pa joj svaki savjet može biti od pomoći.

... s Mirnom Zidarić
Što podrazumijevate pod ‘majčinstvom’?


- Majčinstvo, kako jaka riječ! A zapravo nema tu mudrosti, snalaziš se kako znaš i umiješ. Često instinktivno, često uz savjet prijateljice ili nešto pročitano u knjizi. Ali najveći dio tereta je u tebi, odnosno u “čitanju” svoga djeteta. Nitko ti tu ne može točno reći što i kako. Za mene je odgoj znati otkriti karakter svoga djeteta, te ponekad uz taj karakter, a ponekad u inat njemu, naučiti dijete svladavanju života, od društvenih norma do uživanja u lijepom danu ... A majčinstvo je često samo gola ljubav. S mamom sam se često svađala, ali je volim najviše na svijetu. Nisam imala baš najblaži karakter, pa je trebalo to probiti ... A ono što je ona uspjela u odgoju i mene i sestre nešto je čemu i ja težim: u nevolji uvijek smo se mogli obratiti njoj, i samo njoj, i prvo njoj. Dok su neke moje prijateljice sve morale skrivati od svojih roditelja, nama je naša mama pomogla sve te glupe nevolje, u koje upadaš kad si mlad, svladati bez posljedica.

A pod ‘obitelji’?


- Obitelj je ljubav roditelja, ili roditelja i djece. Naša obitelj kroz tu ljubav prema djeci još uvijek postoji iako se fizički raspala. Nije to nešto čemu težiš ali je nešto što se događa. Izlizano je reći da me ljubav pokreće, ali tako je. U malim dozama ljubomore uživam, i vlastitoj i tuđoj. U velikim ona ubija ljubav.

Kakva je Uršula Tolj kao osoba?

- Često ljudi kad me upoznaju kažu da su mislili kako sam puno hladnija, zatvorenija ... To mi pomalo smeta, ne znam kakav ja to dojam ostavljam? Volim što mi žene možemo nositi i kratku i dugu kosu, i traperice, i minice, i večernje haljine, i štikle, i tenisice ... To i koristim. Nemam jedan stil, nego deset stilova. Pa znate i sami, svaki put ste me jedva prepoznali, kad bismo se vidjeli. Volim to!

Što volite čitati? Gledati?

- Ovo pitanje ne volim! Preopširno je. Naime, u jednoj sam fazi života čitala sve filozofe, a danas više nemam pojma što je rekao Nietzshe, a što Zaratustra. Ha, ha, ha ... U drugoj sam gutala Dostojevskog i Krležu, dva-tri ljeta zaredom provodila sam samo uz knjige Alessandra Baricca, a u posljednje vrijeme luda sam za Britancima, ali i za jednim Čehom. Tu su Nick Hornby, Mavis Cheek, Hanif Kureishi, Julian Barnes, Michal Viewegh ... Tako je i s filmovima. Nedavno je umro Tony Scott, pa sam se sjetila kako sam bila luda za njegovim filmovima “Prava romansa” i “Prljavi igraju prljavo”, obožavam filmove Woodyja Allena, nekad Luisa Bunuela...

Tko vam je televizijski idol i što biste  na TV voljeli raditi?

- Malo sam prestara za uzore. Što sam napravila, napravila sam. Na HTV-u bih voljela oživiti, ali naravno i osuvremeniti jednu nedjeljnopopodnevnu emisiju ili bih, pak, radila ranojutarnju, ali drukčiju od “Dobro jutro, Hrvatska”. Nešto malo osobnije, baš poput radija, gdje je naglasak na interakciji voditelja, gledatelja i gostiju. Imam puno ideja u glavi, ali zadaci koje sad obavljam ono su čime se bavim.

Imate riječke korijene?

-  Sestra i ja smo Riječanke. Mama je Poljakinja, rođena u Kutnom, a odrasla i školovana u Lodzu. Tata je Hercegovac iz Ljubuškoga koji je osnovnu završio u Splitu, srednju u Osijeku, a fakultet u Zagrebu. Volim Rijeku. Zimi, kada bura raščisti oblake i sunce te zagrije pomalo skromno ali s predivnim pogledom na Kvarner, volim taj rock koji više nije tako dominantan kao nekada, ali se još iščitava na ulicama, zidovim i portunima. Volim Riječane koji su još uvijek drukčiji i otkačeniji, slobodniji od ostalih. A navijam za Hajduk. To je rezultat obiteljske kompilacije.

 iGOR BREŠAN
Snimila Biljana Gaurina / CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uršula Tolj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => osoba tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-10-27 16:26:43 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-10-27 17:55:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-10-28 17:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8429 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15177157 Threads: 2 Questions: 3167749255 Slow queries: 7092560 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235307240 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/ursula-tolj-navijam-za-hajduk-zbog-obiteljske-slike-183674 [printLink] => /sd-plus/stil/ursula-tolj-navijam-za-hajduk-zbog-obiteljske-slike-183674?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 164087 [name] => uršulatolj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ursulatolj [link] => /tag/ursulatolj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uršula Tolj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => osoba tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uršula Tolj: Navijam za Hajduk - zbog obiteljske ‘slike’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-01-03-32-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Lijepa lica na HTV-u nekako obično vezujemo za zabavu, igre, trivijalne i propagandne sadržaje. Barem ovakvi koji dalekovidnicu svode na informativne emisije, poneki dobar film i Hadžiselimovićeve termine. S Uršulom Tolj  bilo je slično tako - nisam imao širu sliku, osim vođenja šansona u Kastvu i Podgori, sve dok nisam kontaktirao internet... a onda otkrio da se televizijska voditeljica, novinarka, urednica, spisateljica, kolumnistica... razvela nakon deset godina braka! Jasno, zanima me, pa pitam...

Imate li potrebe o svojem novom iskustvu govoriti? Pisati?

- O takvim manje lijepim stvarima razgovaram s prijateljicama, ali i s onima koji imaju slične nevolje. Tada su neke stvari i izvan tvoje moći, ali mislim da će svi roditelji sve dati od sebe da poštede djecu i da ih zaštite i pokažu da se, što se ljubavi oba roditelja tiče, ništa neće promijeniti ... A ako me pitate bih li o tome pisala, ne znam ... Možda roman sa sličnom tematikom, no vjerujem da je puno tih emocija izišlo u nekim mojim pjesmama, tekstovima ... Za roman sada nemam vremena, možda u nekim mirnijim i sporijim danima u poznijim godinama.

Toliko zanimanja u jednoj osobi. Vodi li to površnosti ili bogomdanom svaštarenju sa stilom?

- Ha, ha, ha ..., ponekad se i ja to pitam. Iskreno, volim sebi laskati, naravno, da je ovo drugo u pitanju. A možda je i više osoba u ovom tijelu. Neki moji bliski prijatelji će vam tvrditi da je to pravi odgovor.

Dotaknimo se prvo televizije. Kako se urednica Tolj odnosi spram novinarke Tolj, voditeljice Tolj...?


- Najlakše je kad su urednica, voditeljica i novinarka u jednoj osobi. Tako je bilo u emisiji “Ritam tjedna”. Nismo su uopće puno svađale i baš smo lijepo surađivale! Ali najčešće sam novinarka u jednoj emisiji, urednica u drugoj i voditeljica treće ... Tada se te tri “osobe” uopće ne susreću.

Spisateljica ili novinarka po uvjerenju - koliko se može biti poetičan i angažiran, jedno i drugo?


- Pa naravno da postoji ona žuta zona gdje se to poklapa i često u mom novinarskom tekstu ima barem mrvicu poezije. A kada je nema, nema je zato što je riječ o strogom i čistom novinarskom zadatku gdje poetici i stilizmu nema mjesta. Nije to tako teško. Novinarstvo je zvanje, zadatak, obaveza, a ono drugo pisanje dolazi iz srca i duše, dolazi u naletima, izlazi iz tebe i nije nikakva obaveza nego potreba.

Da nije televizije i novinarskog posla, bili biste profesorica hrvatskog jezika i književnosti?

- Pa, sigurno bih pokušala biti profesorica. Pamtim dva svoja ogledna sata na fakultetu za ispit iz metodike kao jako lijepo iskustvo, hodala sam dva centimetra iznad zemlje nakon sata o suprasegmentnim obilježjima govora, jer sam u očima učenika vidjela da su taj dan nešto naučili. Puno je lakše predavati jezik, to je skoro kao matematika. Postoje pravila i njih treba shvatiti, naučiti i primijeniti, a književnost je neuhvatljiva... Ne sviđaju mi se predavanja o književnosti u stilu “što je pjesnik htio reći”, “izvadimo slike i motive” ... To možemo također naučiti, ali knjigu prije svega treba voljeti i treba znati obogaćivati samoga sebe, čitajući. Treba razgovarati o knjizi, otkrivati neotkriveno na prvo “čitanje”. Onaj tko to ne zna ili ne može, neka pobroji slike i motive. No, ne treba zato dobiti manju ocjenu baš kao i u likovnom, nismo svi za to talentirani.

Dotaknite se razlika između radija i televizije?

- Radio je puno intimniji medij, tamo si ti ti ..., nema barijera. Na televiziji je slika važnija. Ako nisi uređen, dotjeran, možeš govoriti o bilo čemu, svi će vidjeti samo tvoju masnu kosu.

Uršula s djecom
Što zagovaraš u kolumnama u “Stilu”, “Regini”, “Extri” i “Kloksu”?


- Kolumne u “Stilu”, “Regini” i “Extri” bile su tipične “ženske”, o muško-ženskim odnosima. Nastojim ne pametovati nego taj odnos okrenuti na humor. Je, različite smo mi žene od vas muškaraca, ali opet ne toliko da bi od naših međusobnih druženja trebalo praviti znanost. Mislim da je humor pravi put. Naravno, dotaknula bih se i nekih stvari zbog koji stalno udaramo u zid, ali ipak se najveći dio tih tzv. sukoba spolova može riješiti osmijehom. Ako ne može, onda moždane treba ni pokušavati ... “Kloks” je bio časopis za učitelje, roditelje i djecu, a tamo sam pisala o nekim situacijama između mene i mog školarca. Opet, kroz vlastito iskustvo pa do nekog zaključka ili barem potrage za njim.

Spomenimo i “rubna područja”,  vi ste glumica, fotomodel, manekenka, copy writer, tekstopisateljica?

- Taman tako, “rubna područja”, napisala sam velik broj tekstova za uglazbljivanje, ali tu tek pravi posao slijedi. Početkom 2000. godine počela sam se time baviti, ali su me neke druge stvari odvukle iz glazbenog svijeta, tako da je početna euforija stavljena u stanje mirovanja, do sada. Ono što se zna i na čemu još uvijek “zarađujem” zapravo su samo dva teksta “Jedna noć” (Maja Šuput, glazba Marko Tomasović) i “Oko moje” (Minea, glazba Zorana Šiljeg). Nadam se to uskoro promijeniti jer sam se ozbiljno vratila pisanju tekstova i vjerujem kako među njima ima stvarno dobrih. Kao copy writher potpisujem nekoliko reklama u tiskovinama za različite prehrambene proizvode, a fotomodel ili manekenka bila sam samo po potrebi, tipa “gostujuća manekenka”. Glumila sam kratko vrijeme u jednom riječkom amaterskom kazalištu, a na televiziji u serijalu ‘I to sam ja’.

Bilo bi zanimljivo iz prve ruke čuti i riječ, dvije o knjigama koje ste napisali?

- Šaptalica u “Uz kavu i čokoladu” (2009.) zbirka je kolumni iako svaka od njih ima i one koje nisu nikad bile objavljene u časopisu. Uvijek bih za knjigu nadopisala određen broj poglavlja. “Prvi put mama” (2003.) je moja priča o majčinstvu, osobna priča ... Vlastitim iskustvom nepretenciozno sam htjela pomoći mladim majkama. Nisam dijelila savjete nego opisala svoja iskustva, navela što treba ponijeti u bolnicu, recimo, što se sve tamo događa, kako sam se mučila s bebinim nespavanjem, svojim sinom, ili kako uopće nisam imala problema s bebinim spavanjem, kćerkom, u drugom proširenom izdanju (2006.). To je naprosto knjiga prijateljica za one mlade mame koje nemaju prijateljicu, za mladu mamu koja je netom rodila, pa joj svaki savjet može biti od pomoći.

... s Mirnom Zidarić
Što podrazumijevate pod ‘majčinstvom’?


- Majčinstvo, kako jaka riječ! A zapravo nema tu mudrosti, snalaziš se kako znaš i umiješ. Često instinktivno, često uz savjet prijateljice ili nešto pročitano u knjizi. Ali najveći dio tereta je u tebi, odnosno u “čitanju” svoga djeteta. Nitko ti tu ne može točno reći što i kako. Za mene je odgoj znati otkriti karakter svoga djeteta, te ponekad uz taj karakter, a ponekad u inat njemu, naučiti dijete svladavanju života, od društvenih norma do uživanja u lijepom danu ... A majčinstvo je često samo gola ljubav. S mamom sam se često svađala, ali je volim najviše na svijetu. Nisam imala baš najblaži karakter, pa je trebalo to probiti ... A ono što je ona uspjela u odgoju i mene i sestre nešto je čemu i ja težim: u nevolji uvijek smo se mogli obratiti njoj, i samo njoj, i prvo njoj. Dok su neke moje prijateljice sve morale skrivati od svojih roditelja, nama je naša mama pomogla sve te glupe nevolje, u koje upadaš kad si mlad, svladati bez posljedica.

A pod ‘obitelji’?


- Obitelj je ljubav roditelja, ili roditelja i djece. Naša obitelj kroz tu ljubav prema djeci još uvijek postoji iako se fizički raspala. Nije to nešto čemu težiš ali je nešto što se događa. Izlizano je reći da me ljubav pokreće, ali tako je. U malim dozama ljubomore uživam, i vlastitoj i tuđoj. U velikim ona ubija ljubav.

Kakva je Uršula Tolj kao osoba?

- Često ljudi kad me upoznaju kažu da su mislili kako sam puno hladnija, zatvorenija ... To mi pomalo smeta, ne znam kakav ja to dojam ostavljam? Volim što mi žene možemo nositi i kratku i dugu kosu, i traperice, i minice, i večernje haljine, i štikle, i tenisice ... To i koristim. Nemam jedan stil, nego deset stilova. Pa znate i sami, svaki put ste me jedva prepoznali, kad bismo se vidjeli. Volim to!

Što volite čitati? Gledati?

- Ovo pitanje ne volim! Preopširno je. Naime, u jednoj sam fazi života čitala sve filozofe, a danas više nemam pojma što je rekao Nietzshe, a što Zaratustra. Ha, ha, ha ... U drugoj sam gutala Dostojevskog i Krležu, dva-tri ljeta zaredom provodila sam samo uz knjige Alessandra Baricca, a u posljednje vrijeme luda sam za Britancima, ali i za jednim Čehom. Tu su Nick Hornby, Mavis Cheek, Hanif Kureishi, Julian Barnes, Michal Viewegh ... Tako je i s filmovima. Nedavno je umro Tony Scott, pa sam se sjetila kako sam bila luda za njegovim filmovima “Prava romansa” i “Prljavi igraju prljavo”, obožavam filmove Woodyja Allena, nekad Luisa Bunuela...

Tko vam je televizijski idol i što biste  na TV voljeli raditi?

- Malo sam prestara za uzore. Što sam napravila, napravila sam. Na HTV-u bih voljela oživiti, ali naravno i osuvremeniti jednu nedjeljnopopodnevnu emisiju ili bih, pak, radila ranojutarnju, ali drukčiju od “Dobro jutro, Hrvatska”. Nešto malo osobnije, baš poput radija, gdje je naglasak na interakciji voditelja, gledatelja i gostiju. Imam puno ideja u glavi, ali zadaci koje sad obavljam ono su čime se bavim.

Imate riječke korijene?

-  Sestra i ja smo Riječanke. Mama je Poljakinja, rođena u Kutnom, a odrasla i školovana u Lodzu. Tata je Hercegovac iz Ljubuškoga koji je osnovnu završio u Splitu, srednju u Osijeku, a fakultet u Zagrebu. Volim Rijeku. Zimi, kada bura raščisti oblake i sunce te zagrije pomalo skromno ali s predivnim pogledom na Kvarner, volim taj rock koji više nije tako dominantan kao nekada, ali se još iščitava na ulicama, zidovim i portunima. Volim Riječane koji su još uvijek drukčiji i otkačeniji, slobodniji od ostalih. A navijam za Hajduk. To je rezultat obiteljske kompilacije.

 iGOR BREŠAN
Snimila Biljana Gaurina / CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/ursula-tolj-navijam-za-hajduk-zbog-obiteljske-slike-183674 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5fd5013364a7bd4a4635a511d2f227538d85f841 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ur%C5%A1ula+Tolj%3A+Navijam+za+Hajduk+-+zbog+obiteljske+%E2%80%98slike%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fursula-tolj-navijam-za-hajduk-zbog-obiteljske-slike-183674 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fursula-tolj-navijam-za-hajduk-zbog-obiteljske-slike-183674 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uršula Tolj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => osoba tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stilosoba tjedna

Uršula Tolj: Navijam za Hajduk - zbog obiteljske ‘slike’

Piše PSD.
28. listopada 2012. - 18:59

Lijepa lica na HTV-u nekako obično vezujemo za zabavu, igre, trivijalne i propagandne sadržaje. Barem ovakvi koji dalekovidnicu svode na informativne emisije, poneki dobar film i Hadžiselimovićeve termine. S Uršulom Tolj  bilo je slično tako - nisam imao širu sliku, osim vođenja šansona u Kastvu i Podgori, sve dok nisam kontaktirao internet... a onda otkrio da se televizijska voditeljica, novinarka, urednica, spisateljica, kolumnistica... razvela nakon deset godina braka! Jasno, zanima me, pa pitam...

Imate li potrebe o svojem novom iskustvu govoriti? Pisati?

- O takvim manje lijepim stvarima razgovaram s prijateljicama, ali i s onima koji imaju slične nevolje. Tada su neke stvari i izvan tvoje moći, ali mislim da će svi roditelji sve dati od sebe da poštede djecu i da ih zaštit...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:03