stdClass Object ( [id] => 41347 [title] => Dossier Balkan (4): Skoplje - grad s dva odvojena srca [alias] => dossier-balkan-4-skoplje-grad-s-dva-odvojena-srca [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
‘A vi ste iz Splita? Jaooo!’, pjevač Marjan se lupne po čelu. ‘A mi mislili Srbi, pa svirali srpske.’ ‘Nema veze’, kažem. ‘Ma da’, kaže tip, ‘ali kad neko dođe, mi volimo da mu napravimo keif’

‘Europa je umorna od stalne makedonske zbrke.’
Alphonse Bouzet
(‘Le Monde Balkanique’, 1916.)

Kraće smo vozili od Prištine do Skoplja nego što smo po Skoplju tražili naš hotel. I to je normalno: cesta Priština-Skoplje je dobra i brza, kosovsko-makedonska granica lako protočna, a Skoplje je ipak gotovo milijunski grad, veći od Zagreba.

Prvo što čovjek uoči kad ulazi u makedonsku metropolu je veliki 70-metarski svijetleći križ na brdu Vodno iznad grada, koji se tu – kao i nad tolikim drugim multikonfesijskim dolinama Balkana - pojavio prije nekoliko godina, u sklopu proslave dva milenija kršćanstva.

Prizor podsjeća na Mostar i brdo Hum, samo što su tamo križ postavili katolici, a ovdje pravoslavci, i što se Neretva ovdje zove Vardar: oba grada su nakon minulih ratova podijeljena na način da kršćanska većina drži desnu obalu, dok je lijeva obala rezervirana za brojnu muslimansku manjinu (u Mostaru Bošnjaci, u Skoplju Albanci), koja je zapravo starosjedilačka, jer su povijesna središta oba grada baš na lijevoj obali (u Mostaru Stari Grad, u Skoplju Stara Čaršija), ali je zato simbol koji nadsvođuje dolinu u oba slučaja doseljenički, tj. kršćanski.

Snovi bez susjeda

I kao što pedesetak tisuća Bošnjaka u Mostaru svakodnevno u vlastitom gradu mora gledati ključni simbol inovjeraca, jednaka je sudbina zapala i 200-300 tisuća skopskih Albanaca (Skoplje je treći najveći albanski grad u svijetu, iza Tirane i Prištine).

Kameni most: svaka obala Vardara pulsira svojim etničkim ritmom

Da ne bude zabune, ista je sudbina zadesila i drugu stranu, jer su i mostarski Bošnjaci i skopski Albanci nakon ratova dramatično povećali broj džamija na svojim obalama, što je pripadnike kršćanskih većina također prisilno natjeralo da prihvate novi identitet vlastitog grada. I tako su vjerski simboli, umjesto da spajaju balkanske ljude i narode, još jednom poslužili da se ti ljudi i narodi odvoje jedni od drugih i sabiju u vlastite etničke i vjerske torove.

Makedonsko-albanske tenzije glavni su unutrašnji konflikt današnjeg Skoplja i Makedonije: od rata je prošlo tek sedam godina, a kao što znamo, ako je na Balkanu išta trajno i vječno, onda je to pamćenje zla ‘kojeg nam uradiše drugi’.

Zato Skoplje danas pulsira u dva odvojena ritma, a svaka obala ima svoj veliki shopping mall, svoje običaje i svoje taksije, kao da se radi o urbanom mutantu s dva odvojena srca. Stoga je, uostalom, samo koji tjedan prije našeg dolaska makedonska vlada zatražila od NATO-a da ubrza prijam Makedonije u članstvo.

Doduše, i bez ‘albanske opasnosti’ (Albanci čine gotovo trećinu populacije dvomilijunske Makedonije i žive pretežno u zapadnom dijelu zemlje, koji je naslonjen na Albaniju i Kosovo), Makedonija ima dovoljno razloga da brine od ugroze izvana, jer sva četiri njezina susjeda u svojim imperijalnim projekcijama računaju na njezin teritorij: Makedonija je sastavni dio i Velike Srbije, i Velike Albanije, i Velike Bugarske i Velike Grčke.

Štoviše, u albanskim planovima Skoplje je još 1912. zacrtano kao metropola buduće albanske države. S druge strane, u davnim planovima VMRO-a glavni grad Velike Makedonije je grčki Solun, a albanska populacija je istjerana: to je nepodnošljiva lakoća balkanskih snova, u kojima nema mjesta za susjede.

Drugi veliki konflikt suvremenog makedonskog društva je ekonomija: ne računajući veliku nezaposlenost, osobito kod Albanaca, prosječna plaća iznosi...

- Ko kaže dvesta eura, laže – veli makedonski taksist dok nas u nedjeljnu večer vozi u središte grada. – Evo, ja imam 400, neki mesec uhvatim i 450.

Čovjek nam potom priča kako je nedavno čitao rezultate nekog istraživanja o tome gdje je u bivšoj Jugoslaviji danas najjeftinije, te da je Makedonija uvjerljivo pobijedila.

Naš reporter s pjevačem Marjanom (desno), koji je
ime dobio po brdu iznad Splita

- Slučajno znam da je staklenka eurokrema kod vas tri eura – kaže taksist. – A kod nas je manje od jedan euro

 - A koliko je ova vožnja? – pitam.

- Šezdeset denara – kaže on. – Jedan euro.

Pitam ga onda koliko Makedonaca može sebi priuštiti ljetovanje na moru, jer im je najbliže more u Grčkoj (albansku obalu nisam ni spominjao), a tamo je višestruko skuplje.

- Ne idem u Grčku – promrsi čovjek. – Ne želim nikoga da molim za vize.

Tu mi nešto zabubnja u mozgu: još nam se netko na ovoj balkanskoj turneji žalio na vize, tko je to bio? Pa da, mladi Crnogorci u onom klubu u Budvi: oni su se jadali da bez viza mogu samo u Srbiju, a Makedonci sa svojim plaćama ne mogu nigdje, čak i da mogu dobiti vizu.

Uglavnom, taksistov gnjev na spomen Grčke označio je i treći veliki konflikt današnje Makedonije, ovaj put vanjski: kako i Grci sjeverni dio svoje države zovu Makedonija (tu žive grčki Makedonci, kao što na jugu Bugarske žive bugarski Makedonci), i kako smatraju da je makedonska Makedonija zapravo krađa njihova teritorija i imena, to službena Grčka traži od Makedonije da promijeni ime ako želi ući u EU.

Grčka je razlog zašto je Makedonija 1993. primljena u UN pod kobasičastim i nezgrapnim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, a Grčka je razlog i što je Makedonija zapela u pohodu na euroatlantske integracije: kao stara članica EU-a i NATO-a, Grčka je blokira u tim željama, pa je tako lani u travnju na summitu NATO-a u Bukureštu stavila veto na pristupanje Makedonije NATO-u pod tim imenom, s obrazloženjem da je to ime ‘dio grčke historijske i nacionalne baštine koju Makedonija uzurpira s ekspanzionističkim ciljem’.

Ovakvo ‘opasno življenje’ Makedonije traje već godinama, o čemu svjedoči zapis francuskog pisca Francoisa Maspera, koji je ovuda putovao sredinom 90-ih: ‘Makedonija je prividno mirno živjela, ukliještena grčkim blokom, mučena srpskom blizinom, izjedana različitim narodnostima i nadlijetana avionima Plavih kaciga. Uvijek u očekivanju.’

Tito, Lennon, Marley

Ali dosta s balkanskim konfliktima, stigli smo: taksist nas iskrcava pred restoranom ‘Kaj Maršalot’, koji je u vodičima označen kao jedna od atrakcija Skoplja.

U dvorištu pred restoranom poredane su velike zastave svih bivših republika SFRJ, ali ne socijalističke s petokrakama, nego nove (tako je i Hrvatska predstavljena ‘šahovnicom’), ali pravo povijesno kazalište za YU nostalgičare je unutra, a predstava je upravo u toku: konobari su obučeni kao Titovi pioniri, a na zidovima vise slike partizanskih jedinica iz Drugog svjetskog rata i portreti Tita, Lenjina, Marxa, ali i Johna Lennona, Boba Marleyja, Winstona Churchilla, Franklina Roosevelta i Johna Kennedyja: vidi se jasan slobodarsko-antifašistički kriterij.

Restoran ‘Kaj Maršalot’, turistička atrakcija Skoplja: povijesni vremeplov u prošlu epohu,...

Usprkos takvom štovanju pojedinih američkih i britanskih povijesnih vođa, zidovi ‘Kaj Maršalota’ puni su brojnih parola u slavu socijalizma i protiv kapitalizma, a police između stolova nakrcane su Titovim i Kardeljevim djelima, koja uglavnom pretkazuju slom kapitalizma.

Predstava se nastavlja razgledavanjem menija, gdje birate između viskija ‘Jovanka Broz’, rakije ‘Prva proleterska’, salate ‘Računajte na nas’ i deserta ‘Desant na Drvar’.

U cijeli show sasvim se uklopila i publika, pa je tako odmah po našem dolasku jedan gost skočio sa stola na pozornicu i sasvim solidno, kao školovani tenor, otprašio ‘O sole mio’.

Glazba je i inače važan dio ponude ‘Kaj Maršalota’, jer je mali orkestar naizmjenično izvodio pjesme iz svih republika bivše Jugoslavije, s ipak značajnim naglaskom na srpski melos, starogradskog smjera. I bez obzira što je zadnja pjesma večeri bila Oliverova ‘Vjeruj u ljubav’, već sam iz te dominacije srbijanskog melosa htio zaključiti da je i ‘Kaj Maršalot’ samo turistička preslika velikosrpske Jugoslavije, kad me pred WC-om zaskoči visoki pjevač iz orkestra:

- Oprosti, otkud ste vi?
- Iz Splita.
- Jaooo! – tip se lupne po čelu. – Oprostite, mi smo mislili da ste Srbi, pa smo svirali srpske. Jaooo, baš me sramota!
- Ma dobro je – tapšem ga. – Nema veze. - Zajebo nas konobar – tumači mi čovjek. – Mi ga pitali otkud ste, a on kaže ‘iz Srbije’.
- Nema veze – kažem. – Pa svirali ste Olivera na kraju.
- Pa da – kaže tip postiđeno. – Tad nam je reko da ste Hrvati.

Teško bez turskih riječi

- Sve pet – kažem. – Mi smo ionako došli slušat makedonske.
- Ma da, da – kaže tip. – Ali kad neko dođe, mi volimo da mu napravimo keif. Znaš šta je keif?
- Znam – kažem. A ne znam. Zašto sam rekao da znam?
- Je l’ znaš? Keif, znaš, ono da ti bude dobro? Kako vi to kažete na hrvatskom?

- Ćeif? – tad mi konačno sine.
- Da, da, ćeif – kaže on. – To.
- Ćeif je turcizam – kažem. - Ne mogu se sad sjetit imamo li mi uopće takvu riječ.
- Jeste – potvrdi mi čovjek. – I mi Makedonci bez turskih riječi teško bi se izražavali.

...kazališna predstava za jugonostalgičare

Opa, pomislih. Jesmo li se to primakli crnom srcu Balkana?
- Ali čekaj – reče čovjek. – Imate vi Hrvati tu riječ: gušt!
- U pravu si – kažem. – Samo to nije hrvatska nego dalmatinska riječ. Talijanizam.

- Aaaa, Dalmacija! – uzvikne tip. – Pa je l’ ti znaš šta se meni dogodilo? Kad su moji mama i tata bili na letovanju u Splitu s mojom sestrom, a ona je šest godina starija, ona je bila na brdu Marjan i rekla mami i tati: ‘Ako dobijem brata, hoću da se zove Marjan.’ I vidiš, ja se zovem Marjan.

I kao da to već nije bilo dovoljno ludo, u kadar nam se utrpao i Marjanov kolega iz benda Saša, kojemu je majka s Visa, rođena Roglić, a otac iz Like...

Možda su nekad svi putevi i vodili u Rim, ali danas nesumnjivo vode u Skoplje. A nas je put vodio u ‘Marakanu’, noćni klub sa živom svirkom u kojem je uvjet za nastup, tako smo barem zaključili, da u bendu imaš ženski vokal: tu se večer na ‘stejdžu’ izmijenilo nekoliko mladih rock-bendova i apsolutno svaki je umjesto pjevača imao pjevačicu (ista se stvar ponovila i sutradan).

Na povratku u hotel rutinski pitam taksista kako je u Makedoniji, očekujući neki uopćeni, neutralan odgovor. - Kao svuda na Balkanu gde je bio građanski rat – reče čovjek.

- Čekajte – kažem. – Ali nijedan političar neće da prizna da su to bili građanski ratovi.
- Pa šta je tebi, kako će da prizna? – tip se skoro naljuti. – Pa to su ljudi koji su se obogatili na tome, oni će sutra u Splitu da ti kupe koncesiju za Rivu. Njemu je taj rat bio brat, nije kao tebi i meni.

Onda malo šutimo, svak valjda razmišlja o svom ratu, kad čovjek nastavi:
- Ovo kako se sad Slovenija ponaša prema Hrvatskoj, to je kao Grčka što radi nama Makedoncima. To je nastavak građanskih ratova.

Tema mi se učini pretmurna, pa usmjeravam razgovor na svijetlu budućnost: pitam čovjeka misli li da će na Balkanu biti bolje kad svi uđemo u EU.

- Za deset godina vi nećete gde imati peškir da stavite uz more, sve ćete da prodate. To je sudbina bivše Jugoslavije – kaže čovjek.

– Oni sad nama iz Europske unije poručuju da će da nam naprave bolja društva, spominju kao uzor taj švedski model socijale, a mi smo to već imali s Titom u Jugoslaviji, i to smo sve razjebali.

Mi ćemo da razjebemo i Europsku uniju, pazi šta ti kažem.

IDUĆE NEDJELJE:
Tko neće s nama, neka ide u Bugarsku!

Rock-klub ‘Marakana’: ne možeš nastupiti ako nemaš ženski vokal

Sjevernomakedonci

U pregovorima oko imena makedonske države Grčka je nedavno predložila ime ‘Republika Sjeverna Makedonija’, a za Makedonce naziv ‘Sjevernomakedonci’, što se ne bi odnosilo na etničku pripadnost, nego samo na državljanstvo. Oko tog pitanja podijelio se i državni vrh Makedonije: dok predsjednik Branko Crvenkovski smatra da Makedonija treba popustiti kako bi što prije ušla u EU i NATO, premijer Nikola Gruevski u pregovorima traži da Atena deblokira proces potvrde autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve i da promijeni naziv zračne luke u Solunu, koja se još od otvaranja 1930. zove ‘Makedonija’.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘A vi ste iz Splita? Jaooo!’, pjevač Marjan se lupne po čelu. ‘A mi mislili Srbi, pa svirali srpske.’ ‘Nema veze’, kažem. ‘Ma da’, kaže tip, ‘ali kad neko dođe, mi volimo da mu napravimo keif’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TURNEJA JUŽNIM BALKANOM, OD JADRANSKOG DO EGEJSKOG MORA I NATRAG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-02-21 16:53:23 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-02-21 17:35:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-02-22 11:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4129 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/02/22/Nedjeljna/skoplje0.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38678632 Threads: 3 Questions: 7116662325 Slow queries: 3306553 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608844038 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/dossier-balkan-4-skoplje-grad-s-dva-odvojena-srca-41347 [printLink] => /sd-plus/stil/dossier-balkan-4-skoplje-grad-s-dva-odvojena-srca-41347?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 49046 [name] => DossierBalkan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dossierbalkan [link] => /tag/dossierbalkan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘A vi ste iz Splita? Jaooo!’, pjevač Marjan se lupne po čelu. ‘A mi mislili Srbi, pa svirali srpske.’ ‘Nema veze’, kažem. ‘Ma da’, kaže tip, ‘ali kad neko dođe, mi volimo da mu napravimo keif’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TURNEJA JUŽNIM BALKANOM, OD JADRANSKOG DO EGEJSKOG MORA I NATRAG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dossier Balkan (4): Skoplje - grad s dva odvojena srca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-03-35-51-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/02/22/Nedjeljna/skoplje0.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/02/22/Nedjeljna/skoplje0.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
‘A vi ste iz Splita? Jaooo!’, pjevač Marjan se lupne po čelu. ‘A mi mislili Srbi, pa svirali srpske.’ ‘Nema veze’, kažem. ‘Ma da’, kaže tip, ‘ali kad neko dođe, mi volimo da mu napravimo keif’

‘Europa je umorna od stalne makedonske zbrke.’
Alphonse Bouzet
(‘Le Monde Balkanique’, 1916.)

Kraće smo vozili od Prištine do Skoplja nego što smo po Skoplju tražili naš hotel. I to je normalno: cesta Priština-Skoplje je dobra i brza, kosovsko-makedonska granica lako protočna, a Skoplje je ipak gotovo milijunski grad, veći od Zagreba.

Prvo što čovjek uoči kad ulazi u makedonsku metropolu je veliki 70-metarski svijetleći križ na brdu Vodno iznad grada, koji se tu – kao i nad tolikim drugim multikonfesijskim dolinama Balkana - pojavio prije nekoliko godina, u sklopu proslave dva milenija kršćanstva.

Prizor podsjeća na Mostar i brdo Hum, samo što su tamo križ postavili katolici, a ovdje pravoslavci, i što se Neretva ovdje zove Vardar: oba grada su nakon minulih ratova podijeljena na način da kršćanska većina drži desnu obalu, dok je lijeva obala rezervirana za brojnu muslimansku manjinu (u Mostaru Bošnjaci, u Skoplju Albanci), koja je zapravo starosjedilačka, jer su povijesna središta oba grada baš na lijevoj obali (u Mostaru Stari Grad, u Skoplju Stara Čaršija), ali je zato simbol koji nadsvođuje dolinu u oba slučaja doseljenički, tj. kršćanski.

Snovi bez susjeda

I kao što pedesetak tisuća Bošnjaka u Mostaru svakodnevno u vlastitom gradu mora gledati ključni simbol inovjeraca, jednaka je sudbina zapala i 200-300 tisuća skopskih Albanaca (Skoplje je treći najveći albanski grad u svijetu, iza Tirane i Prištine).

Kameni most: svaka obala Vardara pulsira svojim etničkim ritmom

Da ne bude zabune, ista je sudbina zadesila i drugu stranu, jer su i mostarski Bošnjaci i skopski Albanci nakon ratova dramatično povećali broj džamija na svojim obalama, što je pripadnike kršćanskih većina također prisilno natjeralo da prihvate novi identitet vlastitog grada. I tako su vjerski simboli, umjesto da spajaju balkanske ljude i narode, još jednom poslužili da se ti ljudi i narodi odvoje jedni od drugih i sabiju u vlastite etničke i vjerske torove.

Makedonsko-albanske tenzije glavni su unutrašnji konflikt današnjeg Skoplja i Makedonije: od rata je prošlo tek sedam godina, a kao što znamo, ako je na Balkanu išta trajno i vječno, onda je to pamćenje zla ‘kojeg nam uradiše drugi’.

Zato Skoplje danas pulsira u dva odvojena ritma, a svaka obala ima svoj veliki shopping mall, svoje običaje i svoje taksije, kao da se radi o urbanom mutantu s dva odvojena srca. Stoga je, uostalom, samo koji tjedan prije našeg dolaska makedonska vlada zatražila od NATO-a da ubrza prijam Makedonije u članstvo.

Doduše, i bez ‘albanske opasnosti’ (Albanci čine gotovo trećinu populacije dvomilijunske Makedonije i žive pretežno u zapadnom dijelu zemlje, koji je naslonjen na Albaniju i Kosovo), Makedonija ima dovoljno razloga da brine od ugroze izvana, jer sva četiri njezina susjeda u svojim imperijalnim projekcijama računaju na njezin teritorij: Makedonija je sastavni dio i Velike Srbije, i Velike Albanije, i Velike Bugarske i Velike Grčke.

Štoviše, u albanskim planovima Skoplje je još 1912. zacrtano kao metropola buduće albanske države. S druge strane, u davnim planovima VMRO-a glavni grad Velike Makedonije je grčki Solun, a albanska populacija je istjerana: to je nepodnošljiva lakoća balkanskih snova, u kojima nema mjesta za susjede.

Drugi veliki konflikt suvremenog makedonskog društva je ekonomija: ne računajući veliku nezaposlenost, osobito kod Albanaca, prosječna plaća iznosi...

- Ko kaže dvesta eura, laže – veli makedonski taksist dok nas u nedjeljnu večer vozi u središte grada. – Evo, ja imam 400, neki mesec uhvatim i 450.

Čovjek nam potom priča kako je nedavno čitao rezultate nekog istraživanja o tome gdje je u bivšoj Jugoslaviji danas najjeftinije, te da je Makedonija uvjerljivo pobijedila.

Naš reporter s pjevačem Marjanom (desno), koji je
ime dobio po brdu iznad Splita

- Slučajno znam da je staklenka eurokrema kod vas tri eura – kaže taksist. – A kod nas je manje od jedan euro

 - A koliko je ova vožnja? – pitam.

- Šezdeset denara – kaže on. – Jedan euro.

Pitam ga onda koliko Makedonaca može sebi priuštiti ljetovanje na moru, jer im je najbliže more u Grčkoj (albansku obalu nisam ni spominjao), a tamo je višestruko skuplje.

- Ne idem u Grčku – promrsi čovjek. – Ne želim nikoga da molim za vize.

Tu mi nešto zabubnja u mozgu: još nam se netko na ovoj balkanskoj turneji žalio na vize, tko je to bio? Pa da, mladi Crnogorci u onom klubu u Budvi: oni su se jadali da bez viza mogu samo u Srbiju, a Makedonci sa svojim plaćama ne mogu nigdje, čak i da mogu dobiti vizu.

Uglavnom, taksistov gnjev na spomen Grčke označio je i treći veliki konflikt današnje Makedonije, ovaj put vanjski: kako i Grci sjeverni dio svoje države zovu Makedonija (tu žive grčki Makedonci, kao što na jugu Bugarske žive bugarski Makedonci), i kako smatraju da je makedonska Makedonija zapravo krađa njihova teritorija i imena, to službena Grčka traži od Makedonije da promijeni ime ako želi ući u EU.

Grčka je razlog zašto je Makedonija 1993. primljena u UN pod kobasičastim i nezgrapnim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, a Grčka je razlog i što je Makedonija zapela u pohodu na euroatlantske integracije: kao stara članica EU-a i NATO-a, Grčka je blokira u tim željama, pa je tako lani u travnju na summitu NATO-a u Bukureštu stavila veto na pristupanje Makedonije NATO-u pod tim imenom, s obrazloženjem da je to ime ‘dio grčke historijske i nacionalne baštine koju Makedonija uzurpira s ekspanzionističkim ciljem’.

Ovakvo ‘opasno življenje’ Makedonije traje već godinama, o čemu svjedoči zapis francuskog pisca Francoisa Maspera, koji je ovuda putovao sredinom 90-ih: ‘Makedonija je prividno mirno živjela, ukliještena grčkim blokom, mučena srpskom blizinom, izjedana različitim narodnostima i nadlijetana avionima Plavih kaciga. Uvijek u očekivanju.’

Tito, Lennon, Marley

Ali dosta s balkanskim konfliktima, stigli smo: taksist nas iskrcava pred restoranom ‘Kaj Maršalot’, koji je u vodičima označen kao jedna od atrakcija Skoplja.

U dvorištu pred restoranom poredane su velike zastave svih bivših republika SFRJ, ali ne socijalističke s petokrakama, nego nove (tako je i Hrvatska predstavljena ‘šahovnicom’), ali pravo povijesno kazalište za YU nostalgičare je unutra, a predstava je upravo u toku: konobari su obučeni kao Titovi pioniri, a na zidovima vise slike partizanskih jedinica iz Drugog svjetskog rata i portreti Tita, Lenjina, Marxa, ali i Johna Lennona, Boba Marleyja, Winstona Churchilla, Franklina Roosevelta i Johna Kennedyja: vidi se jasan slobodarsko-antifašistički kriterij.

Restoran ‘Kaj Maršalot’, turistička atrakcija Skoplja: povijesni vremeplov u prošlu epohu,...

Usprkos takvom štovanju pojedinih američkih i britanskih povijesnih vođa, zidovi ‘Kaj Maršalota’ puni su brojnih parola u slavu socijalizma i protiv kapitalizma, a police između stolova nakrcane su Titovim i Kardeljevim djelima, koja uglavnom pretkazuju slom kapitalizma.

Predstava se nastavlja razgledavanjem menija, gdje birate između viskija ‘Jovanka Broz’, rakije ‘Prva proleterska’, salate ‘Računajte na nas’ i deserta ‘Desant na Drvar’.

U cijeli show sasvim se uklopila i publika, pa je tako odmah po našem dolasku jedan gost skočio sa stola na pozornicu i sasvim solidno, kao školovani tenor, otprašio ‘O sole mio’.

Glazba je i inače važan dio ponude ‘Kaj Maršalota’, jer je mali orkestar naizmjenično izvodio pjesme iz svih republika bivše Jugoslavije, s ipak značajnim naglaskom na srpski melos, starogradskog smjera. I bez obzira što je zadnja pjesma večeri bila Oliverova ‘Vjeruj u ljubav’, već sam iz te dominacije srbijanskog melosa htio zaključiti da je i ‘Kaj Maršalot’ samo turistička preslika velikosrpske Jugoslavije, kad me pred WC-om zaskoči visoki pjevač iz orkestra:

- Oprosti, otkud ste vi?
- Iz Splita.
- Jaooo! – tip se lupne po čelu. – Oprostite, mi smo mislili da ste Srbi, pa smo svirali srpske. Jaooo, baš me sramota!
- Ma dobro je – tapšem ga. – Nema veze. - Zajebo nas konobar – tumači mi čovjek. – Mi ga pitali otkud ste, a on kaže ‘iz Srbije’.
- Nema veze – kažem. – Pa svirali ste Olivera na kraju.
- Pa da – kaže tip postiđeno. – Tad nam je reko da ste Hrvati.

Teško bez turskih riječi

- Sve pet – kažem. – Mi smo ionako došli slušat makedonske.
- Ma da, da – kaže tip. – Ali kad neko dođe, mi volimo da mu napravimo keif. Znaš šta je keif?
- Znam – kažem. A ne znam. Zašto sam rekao da znam?
- Je l’ znaš? Keif, znaš, ono da ti bude dobro? Kako vi to kažete na hrvatskom?

- Ćeif? – tad mi konačno sine.
- Da, da, ćeif – kaže on. – To.
- Ćeif je turcizam – kažem. - Ne mogu se sad sjetit imamo li mi uopće takvu riječ.
- Jeste – potvrdi mi čovjek. – I mi Makedonci bez turskih riječi teško bi se izražavali.

...kazališna predstava za jugonostalgičare

Opa, pomislih. Jesmo li se to primakli crnom srcu Balkana?
- Ali čekaj – reče čovjek. – Imate vi Hrvati tu riječ: gušt!
- U pravu si – kažem. – Samo to nije hrvatska nego dalmatinska riječ. Talijanizam.

- Aaaa, Dalmacija! – uzvikne tip. – Pa je l’ ti znaš šta se meni dogodilo? Kad su moji mama i tata bili na letovanju u Splitu s mojom sestrom, a ona je šest godina starija, ona je bila na brdu Marjan i rekla mami i tati: ‘Ako dobijem brata, hoću da se zove Marjan.’ I vidiš, ja se zovem Marjan.

I kao da to već nije bilo dovoljno ludo, u kadar nam se utrpao i Marjanov kolega iz benda Saša, kojemu je majka s Visa, rođena Roglić, a otac iz Like...

Možda su nekad svi putevi i vodili u Rim, ali danas nesumnjivo vode u Skoplje. A nas je put vodio u ‘Marakanu’, noćni klub sa živom svirkom u kojem je uvjet za nastup, tako smo barem zaključili, da u bendu imaš ženski vokal: tu se večer na ‘stejdžu’ izmijenilo nekoliko mladih rock-bendova i apsolutno svaki je umjesto pjevača imao pjevačicu (ista se stvar ponovila i sutradan).

Na povratku u hotel rutinski pitam taksista kako je u Makedoniji, očekujući neki uopćeni, neutralan odgovor. - Kao svuda na Balkanu gde je bio građanski rat – reče čovjek.

- Čekajte – kažem. – Ali nijedan političar neće da prizna da su to bili građanski ratovi.
- Pa šta je tebi, kako će da prizna? – tip se skoro naljuti. – Pa to su ljudi koji su se obogatili na tome, oni će sutra u Splitu da ti kupe koncesiju za Rivu. Njemu je taj rat bio brat, nije kao tebi i meni.

Onda malo šutimo, svak valjda razmišlja o svom ratu, kad čovjek nastavi:
- Ovo kako se sad Slovenija ponaša prema Hrvatskoj, to je kao Grčka što radi nama Makedoncima. To je nastavak građanskih ratova.

Tema mi se učini pretmurna, pa usmjeravam razgovor na svijetlu budućnost: pitam čovjeka misli li da će na Balkanu biti bolje kad svi uđemo u EU.

- Za deset godina vi nećete gde imati peškir da stavite uz more, sve ćete da prodate. To je sudbina bivše Jugoslavije – kaže čovjek.

– Oni sad nama iz Europske unije poručuju da će da nam naprave bolja društva, spominju kao uzor taj švedski model socijale, a mi smo to već imali s Titom u Jugoslaviji, i to smo sve razjebali.

Mi ćemo da razjebemo i Europsku uniju, pazi šta ti kažem.

IDUĆE NEDJELJE:
Tko neće s nama, neka ide u Bugarsku!

Rock-klub ‘Marakana’: ne možeš nastupiti ako nemaš ženski vokal

Sjevernomakedonci

U pregovorima oko imena makedonske države Grčka je nedavno predložila ime ‘Republika Sjeverna Makedonija’, a za Makedonce naziv ‘Sjevernomakedonci’, što se ne bi odnosilo na etničku pripadnost, nego samo na državljanstvo. Oko tog pitanja podijelio se i državni vrh Makedonije: dok predsjednik Branko Crvenkovski smatra da Makedonija treba popustiti kako bi što prije ušla u EU i NATO, premijer Nikola Gruevski u pregovorima traži da Atena deblokira proces potvrde autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve i da promijeni naziv zračne luke u Solunu, koja se još od otvaranja 1930. zove ‘Makedonija’.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/dossier-balkan-4-skoplje-grad-s-dva-odvojena-srca-41347 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=74a6e851e4d00c7e0f37d937b25d5c34959f0ea1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dossier+Balkan+%284%29%3A+Skoplje+-+grad+s+dva+odvojena+srca&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fdossier-balkan-4-skoplje-grad-s-dva-odvojena-srca-41347 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fdossier-balkan-4-skoplje-grad-s-dva-odvojena-srca-41347 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘A vi ste iz Splita? Jaooo!’, pjevač Marjan se lupne po čelu. ‘A mi mislili Srbi, pa svirali srpske.’ ‘Nema veze’, kažem. ‘Ma da’, kaže tip, ‘ali kad neko dođe, mi volimo da mu napravimo keif’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TURNEJA JUŽNIM BALKANOM, OD JADRANSKOG DO EGEJSKOG MORA I NATRAG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
StilTURNEJA JUŽNIM BALKANOM, OD JADRANSKOG DO EGEJSKOG MORA I NATRAG

Dossier Balkan (4): Skoplje - grad s dva odvojena srca

Piše PSD.
22. veljače 2009. - 12:57
‘A vi ste iz Splita? Jaooo!’, pjevač Marjan se lupne po čelu. ‘A mi mislili Srbi, pa svirali srpske.’ ‘Nema veze’, kažem. ‘Ma da’, kaže tip, ‘ali kad neko dođe, mi volimo da mu napravimo keif’

‘Europa je umorna od stalne makedonske zbrke.’
Alphonse Bouzet
(‘Le Monde Balkanique’, 1916.)

Kraće smo vozili od Prištine do Skoplja nego što smo po Skoplju tražili naš hotel. I to je normalno: cesta Priština-Skoplje je dobra i brza, kosovsko-makedonska granica lako protočna, a Skoplje je ipak gotovo milijunski grad, veći od Zagreba.

Prvo što čovjek uoči kad ulazi u makedonsku metropolu je veliki 70-metarski sv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 05:35