stdClass Object ( [id] => 53591 [title] => Damir Duplančić, splitonostalgičar: Prije je bilo miljon puta bolje [alias] => damir-duplancic-splitonostalgicar-prije-je-bilo-miljon-puta-bolje [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svake sride eteron u prošlost - Damir Duplančić 
Feđa Klarić/Cropix
Sliku iz 1973. godine, kad san bija dite od šest godina, koja mi se urizala u dušu, pantit ću dok buden živ. Izaša san na teracu i priko ograde vika svojin vršnjacima iz dvora: Umrla mi je mater! Jeste čuli: umrla mi je mateeeer! Sad mi se čini da san se onda, ka dite od šest godina, pravija važan, da san se, da rečen po spliski, kurčija šta mi je umrla moja mater Vjera.

Sićan je se, ali se sad najviše sićan koliko mi je falila kroz cilo ditinjstvo i godine odrastanja, koliko mi fali i sad kad san uvatija 42 godine. Okad znan za sebe, iden na groblje, minjan vodu u vazi na grobu svoje matere, po kojoj san i dobija kršteno ime Vjeran, iako mi je pravo ime Damir, nosin joj cviće.

Jebate, moji vršnjaci su počeli ić na grob svojima kad su uvatili trideset-četrdeset godina, mnogima su još uvik živi i mater i otac, a ja san prije počeja ić na grob matere, nego san krenija u osnovnu školu... More bit da san zato u pravon smislu i spozna prolaznost života i puno mi je draže gledat u prošlost nego prema budućnosti. Naučija san kako učinit nemoguće i – zajebat vrime!?

Znan kako zajebat vrime

Je, ne zajebajen se: znan kako zajebat vrime! Tako da se vraćan u mladost, u vrime kad san ima petnajst-dvadeset godina. Pribacin se u sve ono lipo šta san doživija i ja sve to iznova proživljavan. I lipo mi je. I to mi niko ne more ukrest. Osjetin oni lipi vonj osandesetih, svu radost i sriću koju san doživljava u dvoru, kvartu, školi, na Rivi, s prijateljima, s curama, na balunu, košarci, tenisu...

Kad to kome govorin, onda niki misle da san propuva. A ja znan da nisan. Prošlost mi je lipša od sadašnjosti, jedino onda nisan ima svoje najdraže – suprugu Dašu, ćer Dorinu i sina Duju. I mislin da je objektivno skoro sve bilo bolje onda nego sad.

Je li Hajduk onda bija bolji? Je! Je li Jugoplastika onda bila prvak Evrope, a “žuti” su danas hrvatski košarkaški prosjek? Je, tako je! Jesu li Jadran, Mornar i POŠK onda bili miljon puta bolji? Jesu! Jesu li onda penzioneri kopali po kontejnerima? Nisu! Jesmo li onda imali mukte školstvo i zdravstvo? Jesmo! Je li onda radnik škvera moga imat vikendicu i poslat dicu u Zagreb studirat? Je! More li to danas? Nema šanse! Zašto smo onda licemjeri? Zašto ne rečemo da nan je onda bilo bolje?

Znan odgovor: da nan ko ne reče da smo jugonostalgičari! Ma, jebe me se za Jugoslaviju, za komunizam i socijalizam. Ja san Hrvat, katolik sa svin sakramentima, to ću ostat dok san živ. I ponosin se time. Ali zato nikoga neću mrzit šta nije ka ja, nikome neću kalat gaće šta nisan ka on. I govoriću naglas: onda nan je svima bilo bolje! Nismo imali Hrvatsku, nego smo živili u Jugoslaviji ali smo – živili! Ži – vi – li!

A ovo sad je jedno ludilo od primitivizma, bahatosti, licemjerstva, podvala, mita, korupcije, zavisti, zla, nesigurnosti, gladi, tuge, jada, žalosti... I oću plovit po svojoj prošlosti! Sve više je svita šta misle ka ja. A ja žalin šta iman samo 42 godine, a ne, recimo, 64, pa da san još 22 godine uživa u onon vrimenu. Pogotovo u šezdesetin godinama prošloga stoljeća, godinama kad se cili svit okrenija naopako. I to na pravu stranu. I u muzici, i u modi, i u ponašanju, i u pogledima na život.

E, zato je moja emisija “Izgubljena generacija”, na spliskon Radiju KL Eurodom, toliko slušana i popularna, zato je doživila svoje 425. izdanje, a biće ih baren iljadu dvi, tri, četri... Koliko triba! Moj otac Ivo, poznati diplomirani inženjer građevine, koji je radija u “Lavčevića” i bija predsjednik Teniskog kluba “Split”, osta je udovac s dvoje dice – s mojon sestron koja se zove Ivana i koja je osan godina starija od mene, i s menon.

Na njega san skroz popizdija kad me posla u Osnovnu školu “Ranko Orlić” umisto da s ekipon iz kvarta iden u Osnovnu školu “Vlado Bagat”, a posla me “u Ranka” jer da je to bila nova škola... Najviše san zapantija dva profešura: Branka Kraljevića Kusu i Petra Bezelja! Oba su mi bili profešuri gimnastike, šta se onda zvalo fizički odgoj.

Doša san ka đak petog razreda na prvi sat fizičkoga, ništo san se pravija pametan, a profešur Kraljević mi je zalipija trisku da me i danas boli... Fala mu i danas radi te triske. Naučila me da se ne kurčin. Kuso Kraljević je bija jedan od najboljih igrača prvoligaškoga Radničkog nogometnog kluba “Split”, priča je o svojin “crvenima” koji su igrali najlipši balun u Prvoj ligi, o velikin utakmicama s “Hajdukon”, “Dinamon”, “Partizanon”, “Zvizdon”.

O velikon centarforu RNK “Split” Tonču Gulinu. I o velikoj peguli svoga kluba koji je na neviđen način ispa iz Prve lige. Učinija je da zavolin sport, posebno balun, a poslin me je košarkon zarazija profesor Petar Bezelj. Upa sam u juniore “Jugoplastike”, Velimir Perasović me zva – ključnin igračen momčadi! Zato jer san – nosija ključeve od svlačione!

Ka najmlađi u juniorima. A kad san dobija stari dres “Jugoplastike” s brojen 10, koji je nosija legendarni Rato Tvrdić, obisija san ga na teracu i cilon dvoru odozdala pokaziva dres i govorija: “A di ste!? Ja iman dres u kojemu je igra Rato Tvrdić!” Trenira san i tenis, mogu slobodno reć da san samouki tenisač. Čak san dogura i do teniskoga trenera, ka trener Teniskog kluba “Split” osvoija san s tenisačicama “Splita” zadnji naslov prvaka Jugoslavije.

Srića u arhivi

Završija san srednju školu za brodostrojara, mislija poć navigavat, a onda san iša u vojsku. Bija san u mornarici, najprije Pula, pa Divulje, pa Kumbor... Bija san laki ronilac i naučija – tuć ribe ćiketima! S tin da me jedan zastavnik iz Srbije, ka fetivoga Splićanina, zasramija kad mi je reka: “Kad baciš dinamit u more, najveći i najbolji komadi ne isplivaju na površinu, nego potonu!” I uvjerija san se da je tako...

Poslin vojske san upisa DIF, bija san odličan student, bez problema položija čak i skijanje, i kad san diplomira i posta profešur fiskulture, sad se to zove profešur tjelesne i zdravstvene kulture – počeja je rat! Bija san hrvatski vojnik, toliko o tome. Do dviiljadite godine san svašta radija, ne samo u Splitu, nego i u Zagrebu i u Italiji, a onda me je puklo – činit jednu retro radioemisiju!

To san reka jednon od ondašnjih vlasnika Radija KL Eurodom Anti Perkoviću, on me posla direktoru Slavenu Dumaniću, dali su mi termin srida u šest uri, i od te sride u jedanajsti misec 2000. godine – eto me u eteru s emisijon “Izgubljena generacija”! Ime emisiji dala je moja žena. Sritan san šta se “Izgubljena generacija” svidila Splićanima. I ne samo Splićanima... Uživan u tome...

U “Izgubljenoj generaciji” vraćan svitu prošlost. Lipu prošlost. Zabijen se u arhivu “Slobodne Dalmacije”, uživan ljubovat sa starin novinama, Struja, Ivo i Danica, a prije njih Gordana, Silva i legendarni šjor Bogo Jadonić, svi iz arhive Slobodne Dalmacije, od velike su mi pomoći. Sve šta mi triba, oni mi pomognu. Fala njima i ciloj “Slobodnoj Dalmaciji”.

Čitan u emisiji stare članke, puštan stare pisme, dajen važnosti ne samo velikin imenima, sportašima, pivačicama, glumcima, nego i običnon svitu. Guštan u emisiji pročitat tekst o kojen variocu iz škvera, batelantu iz “Luke i skladišta”, pekaru, tesaru... Guštan čitat pisme i tekstove iz ondašnje rubrike “Dječji kutić”, dogodi se da je to pisalo i neko danas puno poznato ime.

A najsmišnije mi je kad je neko od današnjih velikih bukača i onih koji se naglas tuku u svoja hrvatska prsa, krajen osandesetih godina u “Slobodnoj Dalmaciji” pisa najjugoslavenskije tekstove, falija na sva zvona Tita i Savez komunista Jugoslavije. Kako se takvi ne gade sami sebi? Ma, neman ja ništa protiv da se bilo ko danas smatra ustašon ili partizanon, neka misli šta oće, ali neka ne dira u onoga drugoga.

Neka njemu da da diše, makar mislili skroz suprotno. Ali, onda pisat onako, a za godinu-dvi skroz drukčije i još tuć po onome šta je i on sam pisa – e, to je za popizdit! Kad bi triba u jednoj riči definirat sebe, reka bi: ja san splitonostalgičar! Moj najdraži i rodni Split propada. Majko moja mila, u što se Split pritvorija... To je katastrofa. Koliko bahatosti i primitivizma od onih koji su se doselili u Split i sad su ugušili sve splisko u Splitu...

Kojima je najveći uspjeh zavrtit se na ručnoj kočnici. E, ali ja, i ne samo ja, sićan se Splita koji se nije vrtija na ručnoj. Mi smo izgubljena generacija jer smo izgubili ono 58000 Split, to su veće brojke nego ovo 21000 Split. Oni 58000 Split je u svemu bija puno veći od ovoga 21000 Split. Jedino je sad neusporedivo veći primitivizam. Sritan san šta iman priliku svoje osjećaje javno podilit s onima koji misle ka i ja. A svaki dan ih je sve više.

Ja se zajebajen na svoj račun, svoju emisiju zoven – emisija s greškon! I svake sride u šest i po popodne, kad počne “Izgubljena generacija”, osjetin najveću radost i sriću. I umisto da emisija traje uru i po, zna trajat i – tri ure! Povuče me to putovanje u prošlost, povuku me gosti, stari članci, dobre stare pisme... Od Rolling Stonesa do – Ljupke Dimitrovske i Vjekoslava Jutta!

Svit gušta slušat te stare pisme, bez obzira jesu li to onda bili hitovi ili bi se pisma otpivala na Spliskon festivalu pa onda zaboravila. Sad san spomenija Spliski fstival... Majko moja, di je onda bija Spliski festival, bija je veliki evropski festival, odma iza Sanrema... A di je sad!? Moga bi ja cili dan govorit o ovoj temi, ali nema koristi. Pasi laju, karavane prolaze. Saću ja svoje ispucat u eteru. U svojoj “Izgubljenoj generaciji”, na Radiju KL Eurodom. I jedno dvi-tri ure ću uživat. Ka i svaki put. Ka i ubuduće!

058 ili 58000 Split

Bili smo kult, bili smo hit,

bili smo 58000 Split. I zato, sjeti se, generacijo moja, svog starog telefonskog broja. Moje staro carstvo čula, moj stari telefon 058/521-600. Splite, grade moj, nikad ne zaboravi svoj stari pozivni broj. 058, ja ga još ponekad pišem, 058, vratim se pa Split ponovo dišem.

A sada 21 tisuća, eto di smo, 21 tisuća, a nijedno ljubavno pismo. 21000, nisu ovo žalopojke, ali 58000 su mnogo veće brojke. Jer sa jedne strane dva i jedan, dovoljan i nedovoljan. Sa druge strane pet i osam, odličan i super osmica, odličan za super film. Nisu ovo žalopojke, ali ne govore li vam same brojke. I ovo nije moja demagogija, ovo je čista numerologija. Trebali smo bit glavni grad, a vidi di smo sad.

Nisu ovo žalopojke, ali dali su nam definitivno manje brojke. Dva i jedan, dovoljan i nedovoljan jednom Splitu, jedan grad na popravnom ispitu. Split mi je izgubija svoje pravo lice, istriskale ga duje i jedinice. I nekad najlipši grad, svjetskog glasa, sada u dnevniku ima duju i asa. A bili smo kult, bili smo hit, bili smo 58000 Split.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Je li Hajduk onda bija bolji? Je! Je li Jugoplastika onda bila prvak Evrope? Je! Jesu li onda penzioneri kopali po kontejnerima? Nisu! Je li onda radnik škvera moga imat vikendicu i poslat dicu u Zagreb studirat? Je! More li to danas? Nema šanse! Zašto sm [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROFEŠUR GIMNASTIKE, NADALEKO POZNAT KA UREDNIK I VODITELJ KULTNE RADIO EMISIJE ‘IZGUBLJENA GENERACIJA’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-05-23 17:40:19 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-05-25 09:25:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-05-24 11:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8899 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/05/24/Nedjeljna/DAMIRDUPLANCIC00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15001205 Threads: 4 Questions: 3150650435 Slow queries: 7032525 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234972291 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/damir-duplancic-splitonostalgicar-prije-je-bilo-miljon-puta-bolje-53591 [printLink] => /sd-plus/stil/damir-duplancic-splitonostalgicar-prije-je-bilo-miljon-puta-bolje-53591?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 209661 [name] => damirduplančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damirduplancic [link] => /tag/damirduplancic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Je li Hajduk onda bija bolji? Je! Je li Jugoplastika onda bila prvak Evrope? Je! Jesu li onda penzioneri kopali po kontejnerima? Nisu! Je li onda radnik škvera moga imat vikendicu i poslat dicu u Zagreb studirat? Je! More li to danas? Nema šanse! Zašto sm [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROFEŠUR GIMNASTIKE, NADALEKO POZNAT KA UREDNIK I VODITELJ KULTNE RADIO EMISIJE ‘IZGUBLJENA GENERACIJA’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Damir Duplančić, splitonostalgičar: Prije je bilo miljon puta bolje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-00-11-01-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/05/24/Nedjeljna/DAMIRDUPLANCIC00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/05/24/Nedjeljna/DAMIRDUPLANCIC00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svake sride eteron u prošlost - Damir Duplančić 
Feđa Klarić/Cropix
Sliku iz 1973. godine, kad san bija dite od šest godina, koja mi se urizala u dušu, pantit ću dok buden živ. Izaša san na teracu i priko ograde vika svojin vršnjacima iz dvora: Umrla mi je mater! Jeste čuli: umrla mi je mateeeer! Sad mi se čini da san se onda, ka dite od šest godina, pravija važan, da san se, da rečen po spliski, kurčija šta mi je umrla moja mater Vjera.

Sićan je se, ali se sad najviše sićan koliko mi je falila kroz cilo ditinjstvo i godine odrastanja, koliko mi fali i sad kad san uvatija 42 godine. Okad znan za sebe, iden na groblje, minjan vodu u vazi na grobu svoje matere, po kojoj san i dobija kršteno ime Vjeran, iako mi je pravo ime Damir, nosin joj cviće.

Jebate, moji vršnjaci su počeli ić na grob svojima kad su uvatili trideset-četrdeset godina, mnogima su još uvik živi i mater i otac, a ja san prije počeja ić na grob matere, nego san krenija u osnovnu školu... More bit da san zato u pravon smislu i spozna prolaznost života i puno mi je draže gledat u prošlost nego prema budućnosti. Naučija san kako učinit nemoguće i – zajebat vrime!?

Znan kako zajebat vrime

Je, ne zajebajen se: znan kako zajebat vrime! Tako da se vraćan u mladost, u vrime kad san ima petnajst-dvadeset godina. Pribacin se u sve ono lipo šta san doživija i ja sve to iznova proživljavan. I lipo mi je. I to mi niko ne more ukrest. Osjetin oni lipi vonj osandesetih, svu radost i sriću koju san doživljava u dvoru, kvartu, školi, na Rivi, s prijateljima, s curama, na balunu, košarci, tenisu...

Kad to kome govorin, onda niki misle da san propuva. A ja znan da nisan. Prošlost mi je lipša od sadašnjosti, jedino onda nisan ima svoje najdraže – suprugu Dašu, ćer Dorinu i sina Duju. I mislin da je objektivno skoro sve bilo bolje onda nego sad.

Je li Hajduk onda bija bolji? Je! Je li Jugoplastika onda bila prvak Evrope, a “žuti” su danas hrvatski košarkaški prosjek? Je, tako je! Jesu li Jadran, Mornar i POŠK onda bili miljon puta bolji? Jesu! Jesu li onda penzioneri kopali po kontejnerima? Nisu! Jesmo li onda imali mukte školstvo i zdravstvo? Jesmo! Je li onda radnik škvera moga imat vikendicu i poslat dicu u Zagreb studirat? Je! More li to danas? Nema šanse! Zašto smo onda licemjeri? Zašto ne rečemo da nan je onda bilo bolje?

Znan odgovor: da nan ko ne reče da smo jugonostalgičari! Ma, jebe me se za Jugoslaviju, za komunizam i socijalizam. Ja san Hrvat, katolik sa svin sakramentima, to ću ostat dok san živ. I ponosin se time. Ali zato nikoga neću mrzit šta nije ka ja, nikome neću kalat gaće šta nisan ka on. I govoriću naglas: onda nan je svima bilo bolje! Nismo imali Hrvatsku, nego smo živili u Jugoslaviji ali smo – živili! Ži – vi – li!

A ovo sad je jedno ludilo od primitivizma, bahatosti, licemjerstva, podvala, mita, korupcije, zavisti, zla, nesigurnosti, gladi, tuge, jada, žalosti... I oću plovit po svojoj prošlosti! Sve više je svita šta misle ka ja. A ja žalin šta iman samo 42 godine, a ne, recimo, 64, pa da san još 22 godine uživa u onon vrimenu. Pogotovo u šezdesetin godinama prošloga stoljeća, godinama kad se cili svit okrenija naopako. I to na pravu stranu. I u muzici, i u modi, i u ponašanju, i u pogledima na život.

E, zato je moja emisija “Izgubljena generacija”, na spliskon Radiju KL Eurodom, toliko slušana i popularna, zato je doživila svoje 425. izdanje, a biće ih baren iljadu dvi, tri, četri... Koliko triba! Moj otac Ivo, poznati diplomirani inženjer građevine, koji je radija u “Lavčevića” i bija predsjednik Teniskog kluba “Split”, osta je udovac s dvoje dice – s mojon sestron koja se zove Ivana i koja je osan godina starija od mene, i s menon.

Na njega san skroz popizdija kad me posla u Osnovnu školu “Ranko Orlić” umisto da s ekipon iz kvarta iden u Osnovnu školu “Vlado Bagat”, a posla me “u Ranka” jer da je to bila nova škola... Najviše san zapantija dva profešura: Branka Kraljevića Kusu i Petra Bezelja! Oba su mi bili profešuri gimnastike, šta se onda zvalo fizički odgoj.

Doša san ka đak petog razreda na prvi sat fizičkoga, ništo san se pravija pametan, a profešur Kraljević mi je zalipija trisku da me i danas boli... Fala mu i danas radi te triske. Naučila me da se ne kurčin. Kuso Kraljević je bija jedan od najboljih igrača prvoligaškoga Radničkog nogometnog kluba “Split”, priča je o svojin “crvenima” koji su igrali najlipši balun u Prvoj ligi, o velikin utakmicama s “Hajdukon”, “Dinamon”, “Partizanon”, “Zvizdon”.

O velikon centarforu RNK “Split” Tonču Gulinu. I o velikoj peguli svoga kluba koji je na neviđen način ispa iz Prve lige. Učinija je da zavolin sport, posebno balun, a poslin me je košarkon zarazija profesor Petar Bezelj. Upa sam u juniore “Jugoplastike”, Velimir Perasović me zva – ključnin igračen momčadi! Zato jer san – nosija ključeve od svlačione!

Ka najmlađi u juniorima. A kad san dobija stari dres “Jugoplastike” s brojen 10, koji je nosija legendarni Rato Tvrdić, obisija san ga na teracu i cilon dvoru odozdala pokaziva dres i govorija: “A di ste!? Ja iman dres u kojemu je igra Rato Tvrdić!” Trenira san i tenis, mogu slobodno reć da san samouki tenisač. Čak san dogura i do teniskoga trenera, ka trener Teniskog kluba “Split” osvoija san s tenisačicama “Splita” zadnji naslov prvaka Jugoslavije.

Srića u arhivi

Završija san srednju školu za brodostrojara, mislija poć navigavat, a onda san iša u vojsku. Bija san u mornarici, najprije Pula, pa Divulje, pa Kumbor... Bija san laki ronilac i naučija – tuć ribe ćiketima! S tin da me jedan zastavnik iz Srbije, ka fetivoga Splićanina, zasramija kad mi je reka: “Kad baciš dinamit u more, najveći i najbolji komadi ne isplivaju na površinu, nego potonu!” I uvjerija san se da je tako...

Poslin vojske san upisa DIF, bija san odličan student, bez problema položija čak i skijanje, i kad san diplomira i posta profešur fiskulture, sad se to zove profešur tjelesne i zdravstvene kulture – počeja je rat! Bija san hrvatski vojnik, toliko o tome. Do dviiljadite godine san svašta radija, ne samo u Splitu, nego i u Zagrebu i u Italiji, a onda me je puklo – činit jednu retro radioemisiju!

To san reka jednon od ondašnjih vlasnika Radija KL Eurodom Anti Perkoviću, on me posla direktoru Slavenu Dumaniću, dali su mi termin srida u šest uri, i od te sride u jedanajsti misec 2000. godine – eto me u eteru s emisijon “Izgubljena generacija”! Ime emisiji dala je moja žena. Sritan san šta se “Izgubljena generacija” svidila Splićanima. I ne samo Splićanima... Uživan u tome...

U “Izgubljenoj generaciji” vraćan svitu prošlost. Lipu prošlost. Zabijen se u arhivu “Slobodne Dalmacije”, uživan ljubovat sa starin novinama, Struja, Ivo i Danica, a prije njih Gordana, Silva i legendarni šjor Bogo Jadonić, svi iz arhive Slobodne Dalmacije, od velike su mi pomoći. Sve šta mi triba, oni mi pomognu. Fala njima i ciloj “Slobodnoj Dalmaciji”.

Čitan u emisiji stare članke, puštan stare pisme, dajen važnosti ne samo velikin imenima, sportašima, pivačicama, glumcima, nego i običnon svitu. Guštan u emisiji pročitat tekst o kojen variocu iz škvera, batelantu iz “Luke i skladišta”, pekaru, tesaru... Guštan čitat pisme i tekstove iz ondašnje rubrike “Dječji kutić”, dogodi se da je to pisalo i neko danas puno poznato ime.

A najsmišnije mi je kad je neko od današnjih velikih bukača i onih koji se naglas tuku u svoja hrvatska prsa, krajen osandesetih godina u “Slobodnoj Dalmaciji” pisa najjugoslavenskije tekstove, falija na sva zvona Tita i Savez komunista Jugoslavije. Kako se takvi ne gade sami sebi? Ma, neman ja ništa protiv da se bilo ko danas smatra ustašon ili partizanon, neka misli šta oće, ali neka ne dira u onoga drugoga.

Neka njemu da da diše, makar mislili skroz suprotno. Ali, onda pisat onako, a za godinu-dvi skroz drukčije i još tuć po onome šta je i on sam pisa – e, to je za popizdit! Kad bi triba u jednoj riči definirat sebe, reka bi: ja san splitonostalgičar! Moj najdraži i rodni Split propada. Majko moja mila, u što se Split pritvorija... To je katastrofa. Koliko bahatosti i primitivizma od onih koji su se doselili u Split i sad su ugušili sve splisko u Splitu...

Kojima je najveći uspjeh zavrtit se na ručnoj kočnici. E, ali ja, i ne samo ja, sićan se Splita koji se nije vrtija na ručnoj. Mi smo izgubljena generacija jer smo izgubili ono 58000 Split, to su veće brojke nego ovo 21000 Split. Oni 58000 Split je u svemu bija puno veći od ovoga 21000 Split. Jedino je sad neusporedivo veći primitivizam. Sritan san šta iman priliku svoje osjećaje javno podilit s onima koji misle ka i ja. A svaki dan ih je sve više.

Ja se zajebajen na svoj račun, svoju emisiju zoven – emisija s greškon! I svake sride u šest i po popodne, kad počne “Izgubljena generacija”, osjetin najveću radost i sriću. I umisto da emisija traje uru i po, zna trajat i – tri ure! Povuče me to putovanje u prošlost, povuku me gosti, stari članci, dobre stare pisme... Od Rolling Stonesa do – Ljupke Dimitrovske i Vjekoslava Jutta!

Svit gušta slušat te stare pisme, bez obzira jesu li to onda bili hitovi ili bi se pisma otpivala na Spliskon festivalu pa onda zaboravila. Sad san spomenija Spliski fstival... Majko moja, di je onda bija Spliski festival, bija je veliki evropski festival, odma iza Sanrema... A di je sad!? Moga bi ja cili dan govorit o ovoj temi, ali nema koristi. Pasi laju, karavane prolaze. Saću ja svoje ispucat u eteru. U svojoj “Izgubljenoj generaciji”, na Radiju KL Eurodom. I jedno dvi-tri ure ću uživat. Ka i svaki put. Ka i ubuduće!

058 ili 58000 Split

Bili smo kult, bili smo hit,

bili smo 58000 Split. I zato, sjeti se, generacijo moja, svog starog telefonskog broja. Moje staro carstvo čula, moj stari telefon 058/521-600. Splite, grade moj, nikad ne zaboravi svoj stari pozivni broj. 058, ja ga još ponekad pišem, 058, vratim se pa Split ponovo dišem.

A sada 21 tisuća, eto di smo, 21 tisuća, a nijedno ljubavno pismo. 21000, nisu ovo žalopojke, ali 58000 su mnogo veće brojke. Jer sa jedne strane dva i jedan, dovoljan i nedovoljan. Sa druge strane pet i osam, odličan i super osmica, odličan za super film. Nisu ovo žalopojke, ali ne govore li vam same brojke. I ovo nije moja demagogija, ovo je čista numerologija. Trebali smo bit glavni grad, a vidi di smo sad.

Nisu ovo žalopojke, ali dali su nam definitivno manje brojke. Dva i jedan, dovoljan i nedovoljan jednom Splitu, jedan grad na popravnom ispitu. Split mi je izgubija svoje pravo lice, istriskale ga duje i jedinice. I nekad najlipši grad, svjetskog glasa, sada u dnevniku ima duju i asa. A bili smo kult, bili smo hit, bili smo 58000 Split.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/damir-duplancic-splitonostalgicar-prije-je-bilo-miljon-puta-bolje-53591 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9c2da46e6c781f33179f561b3c723080f5a3f10e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Damir+Duplan%C4%8Di%C4%87%2C+splitonostalgi%C4%8Dar%3A+Prije+je+bilo+miljon+puta+bolje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fdamir-duplancic-splitonostalgicar-prije-je-bilo-miljon-puta-bolje-53591 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fdamir-duplancic-splitonostalgicar-prije-je-bilo-miljon-puta-bolje-53591 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Je li Hajduk onda bija bolji? Je! Je li Jugoplastika onda bila prvak Evrope? Je! Jesu li onda penzioneri kopali po kontejnerima? Nisu! Je li onda radnik škvera moga imat vikendicu i poslat dicu u Zagreb studirat? Je! More li to danas? Nema šanse! Zašto sm [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROFEŠUR GIMNASTIKE, NADALEKO POZNAT KA UREDNIK I VODITELJ KULTNE RADIO EMISIJE ‘IZGUBLJENA GENERACIJA’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
StilPROFEŠUR GIMNASTIKE, NADALEKO POZNAT KA UREDNIK I VODITELJ KULTNE RADIO EMISIJE ‘IZGUBLJENA GENERACIJA’

Damir Duplančić, splitonostalgičar: Prije je bilo miljon puta bolje

Piše PSD.
24. svibnja 2009. - 13:51

058 ili 58000 Split

Bili smo kult, bili smo hit,

bili smo 58000 Split. I zato, sjeti se, generacijo moja, svog starog telefonskog broja. Moje staro carstvo čula, moj stari telefon 058/521-600. Splite, grade moj, nikad ne zaboravi svoj stari pozivni broj. 058, ja ga još ponekad pišem, 058, vratim se pa Split ponovo dišem.

A sada 21 tisuća, eto di smo, 21 tisuća, a nijedno ljubavno pismo. 21000, nisu ovo žalopojke, ali 58000 su mnogo veće brojke. Jer sa jedne strane dva i jedan, dovoljan i nedovoljan. Sa druge strane pet i osam, odličan i super osmica, odličan za super film. Nisu ovo žalopojke, ali ne govore li vam same brojke. I ovo nije moja demagogija, ovo je čista numerologija. Trebali smo bit glavni grad, a v...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:11