stdClass Object ( [id] => 251839 [title] => Prof. dr. sc. Mirko Štifanić: Vratimo se caru Josipu II. - treba nam premijer majmun [alias] => prof-dr-sc-mirko-stifanic-vratimo-se-caru-josipu-ii-treba-nam-premijer-majmun [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prof.dr. Mirko Štifanić, sociolog koji živi na relaciji Rijeka - Istra, napisao je nedavno dvije knjige: Ukradena demokracija i Demokratski diktatori. U njima se bavi stanjem u Hrvatskoj nakon osamostaljenja do danas. U prvoj knjizi analizira funkcioniranje tzv. predstavničke demokracije i posljedice s kojima se susreću građani, a u drugoj način obnašanja vlasti te zaključuje da se oni nerijetko ponašaju kao nedemokratsko demokratski diktatori. Izračunao je da su građani do danas sudjelovali u demokratskom procesu svega 26 dana, što iznosi 0,3%, a sve ostale dane bili su pasivni promatrači. Ističe da gotovo u potpunosti postoji konsenzus tzv. lijevih i tzv. desnih političkih stranaka o gotovo potpunom moratoriju na demokraciju u kojoj sudjeluju građani Hrvatske. U zamjenu razvijaju tzv. kulturu ulice.

»Što je temelj, koji su glavni uzroci i posljedice opće krize u Hrvatskoj?

– Uspješna obrana od agresije i pobjeda u Domovinskom ratu stvorile su kod građana dojam da će na tim temeljima rasti i izrasti uspješna, pravedna i poštena Hrvatska za sve njezine građane. Međutim, već je pretvorba i privatizacija bila korak protivan interesima većine Hrvata. Ona je obavljena s navodnim izgovorom da je riječ o neizbježnom tzv. tržišnom pristupu. A kakav je to tržišni princip ako se imovina koja je u vlasništvu građana izruči malom broju pojedinaca povezanih s političarima na vlasti ili u oporbi? Građani više nisu “tržišno” zanimljivi, već objekt kojeg nitko ne cijeni! Oni, naime, nemaju imovine i ne mogu biti ničiji partner! Kao da nastaju novi faraoni i suvremeni robovi!

Nakon dvadeset i četiri godine, očita je tzv. refleksivna nemoć građana koji vide da je kriza sve dublja, ali su uvjereni da ne mogu ni na što utjecati. Posljedice su opće nepovjerenje u političare, političke stranke, ali i institucije “koje bi trebale odraditi svoj posao”. Na takav osjećaj gotovo 90 posto građana, utjecalo je gubljenje radnih mjesta, nezaposlenost, siromaštvo i strah od budućnosti. Veliki problem o kojem nikako da se ozbiljno razgovara i postigne nacionalni konsenzus jest pad nataliteta. U 2013. godini rođeno je manje od 40 tisuća beba!

»Koje je najbitnije obilježje hrvatskih političara?
– Prvo je ideologiziranje svega i svačega te stvaranje dojma da je to demokracija. Drugo, građane se svakodnevno, nerijetko i s najviših funkcija i institucija, usmjerava na mržnju prema političkim suparnicima koje na izborima treba “ubiti”. I, treće, građani su gotovo stopostotno isključeni iz demokratskog procesa. Oni, naime, u njemu sudjeluju s udjelom od 0,3%, a političari s udjelom od 99,7%! To pokazuje tko je moćan, ali i to da se ta nova i moćna manjina postavlja vrijednosno iznad velike većine.

»Kako je bilo moguće da političari građane isključe iz demokratskih procesa. Je li tako moralo biti?
– Nije moralo biti tako, ali je političarima najjednostavnije bilo to “legalno” postići u uvjetima općeg zadovoljstva građana svojom državom i nadom da ih naši političari neće razočarati! Nažalost, nada u politici ostaje – nada!

»Govorite o fenomenu demokratskih diktatora. Što nedemokratske demokrate razlikuje, a što povezuje, s diktatorima bez izbornog legitimiteta?
Naslovnica knjige Ukradena demokracija
– Za razliku od nedemokratskog diktatora, slike demokratskog diktatora ne vise posvuda, on nije krvnik ni tiranin, ne ubija političke protivnike, ne živi obijesno, ne prima goste u šatoru, nema zlatnu krunu na glavi, nema zvanje maršala, ni pukovnika, ne dobiva izbore s 99,99 posto glasova, niti je okružen generalima. Za njime će plakati samo polovina nacije. On, naime, živi i obnaša vlast u uvjetima višestranačja i predstavničke demokracije. Ima i tzv. izborni legitimitet, a vlast obnaša u zemlji gdje se poštuju ljudska prava i prava manjina... To su političari koji u formalno demokratskom sustavu vlast obnašaju nedemokratski, a na isti način se ponašaju i u političkoj stranci po modelu: politička stranka – to sam ja! Grubo i nemilosrdno, pa i necivilizirano obračunavaju se s onima koji drukčije misle te ih izbacuju iz stranke. Kad je riječ o građanima, njih ne pitaju ni za što!
Iako postoje razlike između Margaret Thacher, Vladimira Putina, Ive Sanadera te Zorana Milanovića i Viktora Janukoviča, neka zajednička obilježja demokratskih diktatora su da za ekonomsku i društvenu krizu okrivljuju druge, a najčešće prethodnu vlast. Konfliktogenost, odnosno stalno izazivanje sukoba, nesuglasica i podjela, pa i gotovo potpunog raskola, temeljno je obilježje naših loših političara. Okruženi su ministrima koji su im apsolutno odani, a prema građanima nerijetko arogantni, netolerantni. Ciničan i bahat je prema sugovornicima, ne poštuje nepristrane i ugledne znanstvenike i novinare, a statističke pokazatelje koji mu ne idu u prilog tumači naopako. Nerijetko pokazuje da je izgubio dodir sa stvarnosti. Ustrajno nastoji produbiti podjele među građanima te širi mržnju prema političkim konkurentima i na taj način nastoji steći stalne glasače, čije je glavno obilježje da mrze njegove političke protivnike! Oni ne žele biti servis građana, nego njima vladati! Ali i imati nezaslužene povlastice kao zaštićena i omražena – kasta.

Kao posljedica toga nastaje čovjek ulice, odnosno kultura ulice, odnosno pokušaj rješavanja određenih problema na ulici. To nije izbor građana, nego proizvod nedemokratskih demokrata koji nastavljaju svoju igru u kojoj su nekada bili prikriveni, a sada su sve češće neskriveni diktatori, kako bi rekla prof. dr. Mirjana Nazor.

»Imamo demokraciju utemeljenu na strahu i podjelama. Postoji li opasnost da sve izmakne kontroli?
– Golem je problem i veliki izazov ako slušati i slijediti lijeve nedemokratske demokrate, odnosno političare, znači isto što i slijediti i slušati desne nedemokratske demokrate, odnosno političare. U takvim uvjetima, imati na vlasti tzv. lijeve političare, jednako je kao i imati na vlasti tzv. desne političare. Fikcija i glumljenje je da kod nas postoji ljevica i desnica. U stvarnosti postoje gospodari mržnje, podjela, straha i nemoći, koji stvaraju uvjete za nedemokratsko obnašanje vlasti iz čega su građani – isključeni. Riječ je o tehnici vladanja uz pomoć medijskog i egzistencijalnog discipliniranja građana.
Ako se onemogući sudjelovanje građana u demokratskom procesu, iako su oni temeljni subjekt našeg ustavnog poretka, te ako se njihovi zahtjevi izraženi u dosadašnjem referendumskom izjašnjavanju budu i nadalje etiketirali, iskrivljavali i ne budu poštovali, aktualna kvazidiktatura ili demokratska diktatura može završiti u stvarnoj – diktaturi, a demokratski diktatori (p)ostati stvarni.

»Vjeruju li građani da mogu utjecati na bilo što ili su većinom oguglali i predali se?
– Problem je ako građani poistovjećuju tzv. predstavničku demokraciju s nedemokracijom argumentirajući to da je njihova demokratska moć izjednačena s – potpunom nemoći. Građani reagiraju na nekoliko različitih načina. Sada dominira tihi otpor, ali raste organizirano, tj. referendumsko upozorenje političarima, što nije pametno podcijeniti. U složenim, konkretnim hrvatskim uvjetima, mirne promjene mogu proizići samo iz cijelog niza mobilizacija građana i njihovih udruga u različitim sektorima, s jednim novim nacionalnim, demokratskim, ekonomskim i političkim projektom, kako bi rekao Collin Leys. Projekt se može (iz)graditi, prije svega s novom, društveno prihvatljivom, poštenom i moralnom, odnosno etičnom politikom, pa onda i novom ekonomskom, obrazovnom, znanstvenom i duhovno obogaćenom politikom. I, konačno, taj projekt/pokret, od kojeg ovisi budućnost svakog pojedinca i obitelji, pa i opstanak nacije, mogu voditi i političari koji imaju i dostojanstva i ljubavi, kako bi rekao Vlado Gotovac, ali samo zajedno sa socijalnim partnerima i građanima kao temeljnim subjektom stvarne demokracije i najzainteresiranijima za razvoj i napredak. Međutim, u zbilji se ne vidi ni volja, ni želja za realizaciju nečeg takvog. Pokušaj organiziranja nečeg sličnog jest referendum od 1. prosinca 2013. godine, što zapravo predstavlja stvarnu opoziciju aktualnoj vlasti te njezinoj opoziciji. To može biti temelj jednog novog društvenog projekta i pokreta, odnosno alternativne politike.

»Jesmo li došli do točke mogućeg preokreta ili smo bliže tome da se kriza još produbljuje?
– Sve ovisi o ponašanju političara na vlasti i u oporbi, ali i u sve većem opsegu o strpljivosti građana. Ako političari ustraju da su na izborima dobili legitimitet za obnašanje vlasti čitave četiri godine, bez obzira na rezultate, te da ih građani imaju pravo ocijeniti tek na sljedećim izborima, to znači da nisu spremni pogledati istini u oči i mijenjati svoje viđenje, sebe, svojeg načina vladanja i poštovati građane kao temeljne subjekte čitavoga demokratskog procesa. U tom slučaju umjesto raspleta može se dogoditi novi – zaplet, tj. produbljivanje krize sve do stanja koje se neće moći razumno i demokratski razrješavati.

»Na jednom ste skupu navodno rekli da Hrvati trebaju predsjednika Vlade – majmuna. Što to znači?
– Točno je. Naime, potreban je takav predsjednik Vlade kojeg će njegovi suradnici potajice smatrati majmunom jer hoće da s državljanima zajedno uživa, naslađivat će se što su jaki, imućni, prosvijetljeni i sretni… te jer je potpuna sreća naroda njegova strast, zaustaviti je ne može i neće. Parafraziranje je to odnosa plemića koji su zbog takvih njegovih stajališta cara Josipa II. nazivali majmunom. Vrijedno je spomenuti da je na pitanje plemića “Što su skrivili naši privilegiji?”, car odgovorio: “Meni osobno ništa, ali jesu državi i ljudstvu!” Na račun tih privilegija plemstvo je uzelo sve koristi i dobrobiti života, a terete je ostavilo puku i građanstvu. Priroda je dala svima jednako i svi imaju pravo da se koriste radom, prosvjetom, pravima čovjeka i državljanina. Svi jednako. Dakle, treba nam takav predsjednik Vlade – majmun!


Naslovnica knjige Demokratski diktatori
Nakon dvjesto godina od cara Josipa II., dok premijer brani ministre, čak i kada iritiraju javnost, ne može se očekivati da će ga neki (takav) ministar, zbog kritike privilegija koje imaju, nazvati majmunom, jer takav premijer i takva kritika sada – ne postoje! U takvim uvjetima ne može se očekivati da će premijer kritizirati ministre da su kao povlaštena manjina nanijeli većini drastičnu nepravdu. Od takvih političara ne može se očekivati da poštuju bilo koga, a najmanje da građane prihvaćaju kao sebi ravne!
Rezultat takvog stanja i odnosa je činjenica da je Hrvatima potreban majmun predsjednik Vlade, koji zajedno s državljanima želi uživati, koji se naslađuje što su zaposleni, jaki, imućni, prosvijetljeni i sretni! Potrebni su i majmuni župani, gradonačelnici, ravnatelji bolnica i škola, dekani fakulteta... koji će svoje podređene prihvaćati kao ljude sebi ravne i na taj način omogućiti razvoj svih njihovih potencijala te osigurati razvoj i napredak u svim segmentima i na svim razinama!

»Fenomen referenduma i kultura ulice jačaju. Je li to tek ispušni ventil ili novo rađanje demokracije?
– Ako je temeljno obilježje političkih vođa, kako napominje Martin O. Heisler, da rade jedan protiv drugoga, to znači da građani u isto vrijeme i imaju i nemaju demokraciju! Slobodni su i zarobljenici! Rezultat je zemlja u stalnoj krizi. Referendumsko izjašnjavanje građana pokazuje koliko građani vjeruju institucijama sustava. Riječ je o pokušaju direktnog sudjelovanja i građana u demokratskom procesu. Iako tzv. izravna ili direktna demokracija može biti zloupotrijebljena, najgore je ako su građani isključeni kao subjekti demokracije. Zbog toga, izjašnjavanje građana je potencijalno novo rađanje demokracije. A oni koji demokraciju i moć ne žele dijeliti s građanima anatemiziraju pojedince i udruge koje promiču kulturu izravne demokracije, pa čak to pokušavaju usporediti sa stupanjem na vlast nacista i nacizma u Njemačkoj prije Drugog svjetskog rata! Zabrinjava i prijedlog zakona o referendumu te za neke nevjerojatno, ali gotovo konsenzualno, stajalište SDP-a i HDZ-a o tome!

»Je li, po Vašemu mišljenju, moguća nekakva demokratska revolucija ili revolucija demokracije?
– Moguća jest, ali vrlo je neizvjesna. Čak postaje gotovo nemoguća ako su građani podijeljeni, pa čak i spremni, ne samo riječima nego i fizički, obračunati se prije negoli pokušaju razgovarati s onima koji ne misle kao oni, te se s njima dogovoriti za dobrobit i jednih i drugih. Treba odati priznanje svakom građaninu koji se uspije osloboditi lijevo-desne manipulacije u uvjetima ukradene demokracije i gdje političari glume političare, jer tek tada vide stvarnost onakvu kakva jest, razmišljaju i odlučuju kao slobodne, odgovorne te kompletno izgrađene i zdrave, odnosno razumne osobe.
To je preduvjet razvoja i napretka na nacionalnoj, ali i svim nižim razinama. Tek tada političari će biti političari koji građane cijene kao osobe, a ne samo kao primitivne ljude od kojih trebaju samo njihove glasove i ništa drugo!
Dakle, dok građani ne misle svojom glavom, ne cijene ih ni političari koji se predstavljaju kao ljevičari, ni političari koji se predstavljaju kao desničari. I jedni i drugi nastoje ih iskoristiti za svoje egoistične ciljeve i nezaslužene povlastice, produbljujući svekoliku krizu te dovodeći u pitanje ne samo smisao nego i samu opstojnost Republike Hrvatske!

DRAŽEN GUDIĆ
SNIMILA TEA CIMAŠ/CROPIX

Istra

Istrijanin ste. Što se događa u Istri, postaje li ona sve više neka izdvojena cjelina u kojoj vrijede neka druga pravila?
– Dok se izlaz iz krize u Hrvatskoj ne vidi, u Istri je ekonomsko stanje mnogo, mnogo bolje. U Istri funkcionira turizam kao u najrazvijenijim mediteranskim odredištima. Političari to smatraju posljedicom razvoja istarskog modela regionalizma, a IDS nastoje izjednačiti s Istrom! Problem može nastati ako građane uvjere da imaju povijesne, kulturne, identitetske ili druge razloge za ostvarivanje navodnog prava na odabir svojeg puta! To im može olakšati katastrofalno stanje slobode novinara, odnosno medija. U takvim uvjetima tzv. regionalisti misle da mogu raditi što hoće, kada hoće te postići što god požele. Nema dvojbe da kasnimo u traženju odgovora na pitanje kako se obraniti od takvih političara i takvog modela demokracije! Istrani imaju razloga biti zabrinuti!

Zdravstvo

Puno ste se bavili krizom javnog zdravstva. Zdravlje postaje roba, sve ide na tržište? Što nam je činiti?
– Hrvatsko zdravstvo ne može napredovati dok je politizirano i dok je struka podređena lošoj politici. Politička podobnost u zdravstvu je na prvom mjestu, a vrhunski liječnici i svjetski priznati stručnjaci nisu priznati, niti ih se za bilo što pita. Pacijenti su u nezavidnom položaju jer se troši njihov novac, a oni su nemoćni. To potvrđuje sve veći broj udruga pacijenata. Da bi one mogle utjecati na stanje u zdravstvu, moraju biti partner. Ministar Varga pokazuje da je na pravoj strani i kada inzistira na izdvajanju novca u poseban fond HZZO-a. Čini se da misli drukčije od dosadašnjih ministara. On ima priliku pokazati da ima strategiju upravljanja zdravstvom te pokazati hoće li reforma zdravstva stvarno biti usmjerena dobrobiti pacijenata i uvjetima rada liječnika, ili nečem drugom.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Fikcija i glumljenje je da kod nas postoji ljevica i desnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Oči u oči [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-10-31 08:38:26 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-10-31 09:10:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-11-01 14:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7448 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/11/01/Spektar/stifanic00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x422" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15179135 Threads: 2 Questions: 3167854255 Slow queries: 7092897 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235309480 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/prof-dr-sc-mirko-stifanic-vratimo-se-caru-josipu-ii-treba-nam-premijer-majmun-251839 [printLink] => /sd-plus/spektar/prof-dr-sc-mirko-stifanic-vratimo-se-caru-josipu-ii-treba-nam-premijer-majmun-251839?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 205218 [name] => MirkoŠtifanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirkostifanic [link] => /tag/mirkostifanic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Fikcija i glumljenje je da kod nas postoji ljevica i desnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Oči u oči [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prof. dr. sc. Mirko Štifanić: Vratimo se caru Josipu II. - treba nam premijer majmun [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-01-36-31-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/11/01/Spektar/stifanic00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/11/01/Spektar/stifanic00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prof.dr. Mirko Štifanić, sociolog koji živi na relaciji Rijeka - Istra, napisao je nedavno dvije knjige: Ukradena demokracija i Demokratski diktatori. U njima se bavi stanjem u Hrvatskoj nakon osamostaljenja do danas. U prvoj knjizi analizira funkcioniranje tzv. predstavničke demokracije i posljedice s kojima se susreću građani, a u drugoj način obnašanja vlasti te zaključuje da se oni nerijetko ponašaju kao nedemokratsko demokratski diktatori. Izračunao je da su građani do danas sudjelovali u demokratskom procesu svega 26 dana, što iznosi 0,3%, a sve ostale dane bili su pasivni promatrači. Ističe da gotovo u potpunosti postoji konsenzus tzv. lijevih i tzv. desnih političkih stranaka o gotovo potpunom moratoriju na demokraciju u kojoj sudjeluju građani Hrvatske. U zamjenu razvijaju tzv. kulturu ulice.

»Što je temelj, koji su glavni uzroci i posljedice opće krize u Hrvatskoj?

– Uspješna obrana od agresije i pobjeda u Domovinskom ratu stvorile su kod građana dojam da će na tim temeljima rasti i izrasti uspješna, pravedna i poštena Hrvatska za sve njezine građane. Međutim, već je pretvorba i privatizacija bila korak protivan interesima većine Hrvata. Ona je obavljena s navodnim izgovorom da je riječ o neizbježnom tzv. tržišnom pristupu. A kakav je to tržišni princip ako se imovina koja je u vlasništvu građana izruči malom broju pojedinaca povezanih s političarima na vlasti ili u oporbi? Građani više nisu “tržišno” zanimljivi, već objekt kojeg nitko ne cijeni! Oni, naime, nemaju imovine i ne mogu biti ničiji partner! Kao da nastaju novi faraoni i suvremeni robovi!

Nakon dvadeset i četiri godine, očita je tzv. refleksivna nemoć građana koji vide da je kriza sve dublja, ali su uvjereni da ne mogu ni na što utjecati. Posljedice su opće nepovjerenje u političare, političke stranke, ali i institucije “koje bi trebale odraditi svoj posao”. Na takav osjećaj gotovo 90 posto građana, utjecalo je gubljenje radnih mjesta, nezaposlenost, siromaštvo i strah od budućnosti. Veliki problem o kojem nikako da se ozbiljno razgovara i postigne nacionalni konsenzus jest pad nataliteta. U 2013. godini rođeno je manje od 40 tisuća beba!

»Koje je najbitnije obilježje hrvatskih političara?
– Prvo je ideologiziranje svega i svačega te stvaranje dojma da je to demokracija. Drugo, građane se svakodnevno, nerijetko i s najviših funkcija i institucija, usmjerava na mržnju prema političkim suparnicima koje na izborima treba “ubiti”. I, treće, građani su gotovo stopostotno isključeni iz demokratskog procesa. Oni, naime, u njemu sudjeluju s udjelom od 0,3%, a političari s udjelom od 99,7%! To pokazuje tko je moćan, ali i to da se ta nova i moćna manjina postavlja vrijednosno iznad velike većine.

»Kako je bilo moguće da političari građane isključe iz demokratskih procesa. Je li tako moralo biti?
– Nije moralo biti tako, ali je političarima najjednostavnije bilo to “legalno” postići u uvjetima općeg zadovoljstva građana svojom državom i nadom da ih naši političari neće razočarati! Nažalost, nada u politici ostaje – nada!

»Govorite o fenomenu demokratskih diktatora. Što nedemokratske demokrate razlikuje, a što povezuje, s diktatorima bez izbornog legitimiteta?
Naslovnica knjige Ukradena demokracija
– Za razliku od nedemokratskog diktatora, slike demokratskog diktatora ne vise posvuda, on nije krvnik ni tiranin, ne ubija političke protivnike, ne živi obijesno, ne prima goste u šatoru, nema zlatnu krunu na glavi, nema zvanje maršala, ni pukovnika, ne dobiva izbore s 99,99 posto glasova, niti je okružen generalima. Za njime će plakati samo polovina nacije. On, naime, živi i obnaša vlast u uvjetima višestranačja i predstavničke demokracije. Ima i tzv. izborni legitimitet, a vlast obnaša u zemlji gdje se poštuju ljudska prava i prava manjina... To su političari koji u formalno demokratskom sustavu vlast obnašaju nedemokratski, a na isti način se ponašaju i u političkoj stranci po modelu: politička stranka – to sam ja! Grubo i nemilosrdno, pa i necivilizirano obračunavaju se s onima koji drukčije misle te ih izbacuju iz stranke. Kad je riječ o građanima, njih ne pitaju ni za što!
Iako postoje razlike između Margaret Thacher, Vladimira Putina, Ive Sanadera te Zorana Milanovića i Viktora Janukoviča, neka zajednička obilježja demokratskih diktatora su da za ekonomsku i društvenu krizu okrivljuju druge, a najčešće prethodnu vlast. Konfliktogenost, odnosno stalno izazivanje sukoba, nesuglasica i podjela, pa i gotovo potpunog raskola, temeljno je obilježje naših loših političara. Okruženi su ministrima koji su im apsolutno odani, a prema građanima nerijetko arogantni, netolerantni. Ciničan i bahat je prema sugovornicima, ne poštuje nepristrane i ugledne znanstvenike i novinare, a statističke pokazatelje koji mu ne idu u prilog tumači naopako. Nerijetko pokazuje da je izgubio dodir sa stvarnosti. Ustrajno nastoji produbiti podjele među građanima te širi mržnju prema političkim konkurentima i na taj način nastoji steći stalne glasače, čije je glavno obilježje da mrze njegove političke protivnike! Oni ne žele biti servis građana, nego njima vladati! Ali i imati nezaslužene povlastice kao zaštićena i omražena – kasta.

Kao posljedica toga nastaje čovjek ulice, odnosno kultura ulice, odnosno pokušaj rješavanja određenih problema na ulici. To nije izbor građana, nego proizvod nedemokratskih demokrata koji nastavljaju svoju igru u kojoj su nekada bili prikriveni, a sada su sve češće neskriveni diktatori, kako bi rekla prof. dr. Mirjana Nazor.

»Imamo demokraciju utemeljenu na strahu i podjelama. Postoji li opasnost da sve izmakne kontroli?
– Golem je problem i veliki izazov ako slušati i slijediti lijeve nedemokratske demokrate, odnosno političare, znači isto što i slijediti i slušati desne nedemokratske demokrate, odnosno političare. U takvim uvjetima, imati na vlasti tzv. lijeve političare, jednako je kao i imati na vlasti tzv. desne političare. Fikcija i glumljenje je da kod nas postoji ljevica i desnica. U stvarnosti postoje gospodari mržnje, podjela, straha i nemoći, koji stvaraju uvjete za nedemokratsko obnašanje vlasti iz čega su građani – isključeni. Riječ je o tehnici vladanja uz pomoć medijskog i egzistencijalnog discipliniranja građana.
Ako se onemogući sudjelovanje građana u demokratskom procesu, iako su oni temeljni subjekt našeg ustavnog poretka, te ako se njihovi zahtjevi izraženi u dosadašnjem referendumskom izjašnjavanju budu i nadalje etiketirali, iskrivljavali i ne budu poštovali, aktualna kvazidiktatura ili demokratska diktatura može završiti u stvarnoj – diktaturi, a demokratski diktatori (p)ostati stvarni.

»Vjeruju li građani da mogu utjecati na bilo što ili su većinom oguglali i predali se?
– Problem je ako građani poistovjećuju tzv. predstavničku demokraciju s nedemokracijom argumentirajući to da je njihova demokratska moć izjednačena s – potpunom nemoći. Građani reagiraju na nekoliko različitih načina. Sada dominira tihi otpor, ali raste organizirano, tj. referendumsko upozorenje političarima, što nije pametno podcijeniti. U složenim, konkretnim hrvatskim uvjetima, mirne promjene mogu proizići samo iz cijelog niza mobilizacija građana i njihovih udruga u različitim sektorima, s jednim novim nacionalnim, demokratskim, ekonomskim i političkim projektom, kako bi rekao Collin Leys. Projekt se može (iz)graditi, prije svega s novom, društveno prihvatljivom, poštenom i moralnom, odnosno etičnom politikom, pa onda i novom ekonomskom, obrazovnom, znanstvenom i duhovno obogaćenom politikom. I, konačno, taj projekt/pokret, od kojeg ovisi budućnost svakog pojedinca i obitelji, pa i opstanak nacije, mogu voditi i političari koji imaju i dostojanstva i ljubavi, kako bi rekao Vlado Gotovac, ali samo zajedno sa socijalnim partnerima i građanima kao temeljnim subjektom stvarne demokracije i najzainteresiranijima za razvoj i napredak. Međutim, u zbilji se ne vidi ni volja, ni želja za realizaciju nečeg takvog. Pokušaj organiziranja nečeg sličnog jest referendum od 1. prosinca 2013. godine, što zapravo predstavlja stvarnu opoziciju aktualnoj vlasti te njezinoj opoziciji. To može biti temelj jednog novog društvenog projekta i pokreta, odnosno alternativne politike.

»Jesmo li došli do točke mogućeg preokreta ili smo bliže tome da se kriza još produbljuje?
– Sve ovisi o ponašanju političara na vlasti i u oporbi, ali i u sve većem opsegu o strpljivosti građana. Ako političari ustraju da su na izborima dobili legitimitet za obnašanje vlasti čitave četiri godine, bez obzira na rezultate, te da ih građani imaju pravo ocijeniti tek na sljedećim izborima, to znači da nisu spremni pogledati istini u oči i mijenjati svoje viđenje, sebe, svojeg načina vladanja i poštovati građane kao temeljne subjekte čitavoga demokratskog procesa. U tom slučaju umjesto raspleta može se dogoditi novi – zaplet, tj. produbljivanje krize sve do stanja koje se neće moći razumno i demokratski razrješavati.

»Na jednom ste skupu navodno rekli da Hrvati trebaju predsjednika Vlade – majmuna. Što to znači?
– Točno je. Naime, potreban je takav predsjednik Vlade kojeg će njegovi suradnici potajice smatrati majmunom jer hoće da s državljanima zajedno uživa, naslađivat će se što su jaki, imućni, prosvijetljeni i sretni… te jer je potpuna sreća naroda njegova strast, zaustaviti je ne može i neće. Parafraziranje je to odnosa plemića koji su zbog takvih njegovih stajališta cara Josipa II. nazivali majmunom. Vrijedno je spomenuti da je na pitanje plemića “Što su skrivili naši privilegiji?”, car odgovorio: “Meni osobno ništa, ali jesu državi i ljudstvu!” Na račun tih privilegija plemstvo je uzelo sve koristi i dobrobiti života, a terete je ostavilo puku i građanstvu. Priroda je dala svima jednako i svi imaju pravo da se koriste radom, prosvjetom, pravima čovjeka i državljanina. Svi jednako. Dakle, treba nam takav predsjednik Vlade – majmun!


Naslovnica knjige Demokratski diktatori
Nakon dvjesto godina od cara Josipa II., dok premijer brani ministre, čak i kada iritiraju javnost, ne može se očekivati da će ga neki (takav) ministar, zbog kritike privilegija koje imaju, nazvati majmunom, jer takav premijer i takva kritika sada – ne postoje! U takvim uvjetima ne može se očekivati da će premijer kritizirati ministre da su kao povlaštena manjina nanijeli većini drastičnu nepravdu. Od takvih političara ne može se očekivati da poštuju bilo koga, a najmanje da građane prihvaćaju kao sebi ravne!
Rezultat takvog stanja i odnosa je činjenica da je Hrvatima potreban majmun predsjednik Vlade, koji zajedno s državljanima želi uživati, koji se naslađuje što su zaposleni, jaki, imućni, prosvijetljeni i sretni! Potrebni su i majmuni župani, gradonačelnici, ravnatelji bolnica i škola, dekani fakulteta... koji će svoje podređene prihvaćati kao ljude sebi ravne i na taj način omogućiti razvoj svih njihovih potencijala te osigurati razvoj i napredak u svim segmentima i na svim razinama!

»Fenomen referenduma i kultura ulice jačaju. Je li to tek ispušni ventil ili novo rađanje demokracije?
– Ako je temeljno obilježje političkih vođa, kako napominje Martin O. Heisler, da rade jedan protiv drugoga, to znači da građani u isto vrijeme i imaju i nemaju demokraciju! Slobodni su i zarobljenici! Rezultat je zemlja u stalnoj krizi. Referendumsko izjašnjavanje građana pokazuje koliko građani vjeruju institucijama sustava. Riječ je o pokušaju direktnog sudjelovanja i građana u demokratskom procesu. Iako tzv. izravna ili direktna demokracija može biti zloupotrijebljena, najgore je ako su građani isključeni kao subjekti demokracije. Zbog toga, izjašnjavanje građana je potencijalno novo rađanje demokracije. A oni koji demokraciju i moć ne žele dijeliti s građanima anatemiziraju pojedince i udruge koje promiču kulturu izravne demokracije, pa čak to pokušavaju usporediti sa stupanjem na vlast nacista i nacizma u Njemačkoj prije Drugog svjetskog rata! Zabrinjava i prijedlog zakona o referendumu te za neke nevjerojatno, ali gotovo konsenzualno, stajalište SDP-a i HDZ-a o tome!

»Je li, po Vašemu mišljenju, moguća nekakva demokratska revolucija ili revolucija demokracije?
– Moguća jest, ali vrlo je neizvjesna. Čak postaje gotovo nemoguća ako su građani podijeljeni, pa čak i spremni, ne samo riječima nego i fizički, obračunati se prije negoli pokušaju razgovarati s onima koji ne misle kao oni, te se s njima dogovoriti za dobrobit i jednih i drugih. Treba odati priznanje svakom građaninu koji se uspije osloboditi lijevo-desne manipulacije u uvjetima ukradene demokracije i gdje političari glume političare, jer tek tada vide stvarnost onakvu kakva jest, razmišljaju i odlučuju kao slobodne, odgovorne te kompletno izgrađene i zdrave, odnosno razumne osobe.
To je preduvjet razvoja i napretka na nacionalnoj, ali i svim nižim razinama. Tek tada političari će biti političari koji građane cijene kao osobe, a ne samo kao primitivne ljude od kojih trebaju samo njihove glasove i ništa drugo!
Dakle, dok građani ne misle svojom glavom, ne cijene ih ni političari koji se predstavljaju kao ljevičari, ni političari koji se predstavljaju kao desničari. I jedni i drugi nastoje ih iskoristiti za svoje egoistične ciljeve i nezaslužene povlastice, produbljujući svekoliku krizu te dovodeći u pitanje ne samo smisao nego i samu opstojnost Republike Hrvatske!

DRAŽEN GUDIĆ
SNIMILA TEA CIMAŠ/CROPIX

Istra

Istrijanin ste. Što se događa u Istri, postaje li ona sve više neka izdvojena cjelina u kojoj vrijede neka druga pravila?
– Dok se izlaz iz krize u Hrvatskoj ne vidi, u Istri je ekonomsko stanje mnogo, mnogo bolje. U Istri funkcionira turizam kao u najrazvijenijim mediteranskim odredištima. Političari to smatraju posljedicom razvoja istarskog modela regionalizma, a IDS nastoje izjednačiti s Istrom! Problem može nastati ako građane uvjere da imaju povijesne, kulturne, identitetske ili druge razloge za ostvarivanje navodnog prava na odabir svojeg puta! To im može olakšati katastrofalno stanje slobode novinara, odnosno medija. U takvim uvjetima tzv. regionalisti misle da mogu raditi što hoće, kada hoće te postići što god požele. Nema dvojbe da kasnimo u traženju odgovora na pitanje kako se obraniti od takvih političara i takvog modela demokracije! Istrani imaju razloga biti zabrinuti!

Zdravstvo

Puno ste se bavili krizom javnog zdravstva. Zdravlje postaje roba, sve ide na tržište? Što nam je činiti?
– Hrvatsko zdravstvo ne može napredovati dok je politizirano i dok je struka podređena lošoj politici. Politička podobnost u zdravstvu je na prvom mjestu, a vrhunski liječnici i svjetski priznati stručnjaci nisu priznati, niti ih se za bilo što pita. Pacijenti su u nezavidnom položaju jer se troši njihov novac, a oni su nemoćni. To potvrđuje sve veći broj udruga pacijenata. Da bi one mogle utjecati na stanje u zdravstvu, moraju biti partner. Ministar Varga pokazuje da je na pravoj strani i kada inzistira na izdvajanju novca u poseban fond HZZO-a. Čini se da misli drukčije od dosadašnjih ministara. On ima priliku pokazati da ima strategiju upravljanja zdravstvom te pokazati hoće li reforma zdravstva stvarno biti usmjerena dobrobiti pacijenata i uvjetima rada liječnika, ili nečem drugom.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/prof-dr-sc-mirko-stifanic-vratimo-se-caru-josipu-ii-treba-nam-premijer-majmun-251839 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=440d93fa421e2eb669aeea2a80e4b053966b1212 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prof.+dr.+sc.+Mirko+%C5%A0tifani%C4%87%3A+Vratimo+se+caru+Josipu+II.+-+treba+nam+premijer+majmun&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fprof-dr-sc-mirko-stifanic-vratimo-se-caru-josipu-ii-treba-nam-premijer-majmun-251839 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fprof-dr-sc-mirko-stifanic-vratimo-se-caru-josipu-ii-treba-nam-premijer-majmun-251839 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Fikcija i glumljenje je da kod nas postoji ljevica i desnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Oči u oči [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarOči u oči

Prof. dr. sc. Mirko Štifanić: Vratimo se caru Josipu II. - treba nam premijer majmun

Piše PSD.
1. studenog 2014. - 15:31

Prof.dr. Mirko Štifanić, sociolog koji živi na relaciji Rijeka - Istra, napisao je nedavno dvije knjige: Ukradena demokracija i Demokratski diktatori. U njima se bavi stanjem u Hrvatskoj nakon osamostaljenja do danas. U prvoj knjizi analizira funkcioniranje tzv. predstavničke demokracije i posljedice s kojima se susreću građani, a u drugoj način obnašanja vlasti te zaključuje da se oni nerijetko ponašaju kao nedemokratsko demokratski diktatori. Izračunao je da su građani do danas sudjelovali u demokratskom procesu svega 26 dana, što iznosi 0,3%, a sve ostale dane bili su pasivni promatrači. Ističe da gotovo u potpunosti postoji konsenzus tzv. lijevih i tzv. desnih političkih stranaka o gotovo potpunom moratoriju na demokraciju u kojoj sudjeluju građani Hrvatske. U zamjenu razvijaju tz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:36