stdClass Object ( [id] => 207625 [title] => Miro Kučić: Dalmacija će postati Florida, ali ne za visoku, nego za srednju klasu [alias] => miro-kucic-dalmacija-ce-postati-florida-ali-ne-za-visoku-nego-za-srednju-klasu [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

» Prije desetak godina, kad ste bili kolumnist Slobodne Dalmacije, u tekstovima ste obrazlagali zašto ste euroskeptik. Što danas mislite, nekoliko tjedana nakon što smo postali dio EU-a?

- Pisao sam i da sam notorni globalni skeptik i antiglobalist. Ali, moj skepticizam nije proizlazio iz ksenofobije, nego iz eurorealizma, iz dobrog poznavanja Europe. Danas se moj stav promijenio utoliko što sam se morao adaptirati na realnost, ali se nije promijenio u dijelu kad govorimo o engleskoj bahatosti, francuskoj aroganciji, poljskom nacionalizmu... Problem je u tome što su temelji Europe pogrešni.

» Kako to mislite?

- Europsku uniju trebalo je graditi na regijama, a ne na nacionalnim državama: ovakav je ustroj samo produbio podjele. Ti sitni nacionalizmi koji duboko trepere sve su izraženiji. Uzmite vijesti BBC-a: prva vijest je da je u Hyde Parku oteta neka djevojka, druga vijest je da se u Turskoj srušio avion i da ima 150 poginulih, treća je da je bombaš samoubojica u Pakistanu ubio 200 ljudi, i konačno, četvrta vijest glasi da je tsunami u Bangladešu uzeo 100.000 života. I onda, kad pratite razvoj situacije, prva nestaje vijest o 100.000 mrtvih u Bangladešu, a zadnja ostaje ona o djevojci u Hyde Parku.

» Dobro, što će ulazak Hrvatske u EU donijeti Dalmaciji?

– Ja sam valjda pretjerano veliki Dalmatinac, pa mislim da će se u Dalmaciji promijeniti sve, i to iz dva razloga: prvo, Dalmacija je strašno atraktivna, i drugo, siromašni smo. Jedan prosječni penzioner iz Manchestera ili Birminghama, s 1500-2000 eura penzije bio bi budala da živi tamo, a ne ovdje. Strah me je da će Dalmacija postati Gerijatrica Dalmatica.

» Pa što fali Floridi?

- Nije to isto. Florida je ipak viša klasa, a nama će dolaziti srednja.

» Što kažete na razvojnu koncepciju da sve adute bacimo na turizam, o čemu se dosta govori u posljednje vrijeme?

- Strah me je te nesretne ideje, koja se provlači već 20 godina, o turizmu kao spasu. Prije svega, ta je ideja naškodila mentalnom sklopu Dalmatinaca, jer stvaramo biće koje radi od 60 do 150 dana godišnje. To je tragična zabluda koja će se kad-tad, ne daj Bože, pokazati. To se dogodilo Hvaru u ovom ratu, pa su se vratili lavandi. Ako postoji dobra strana rata, onda je to činjenica da su se Dalmatinci vratili maslini i vinogradu. Po meni, bilo koja monokulturna strategija je propast.

» Koje bi sve gospodarske grane, po vašemu mišljenju, valjalo obuhvatiti razvojnom strategijom?

- Ako pođemo od činjenice da imamo Dalmaciju, Istru i Hrvatsko primorje u sklopu mediteranskog bazena i da Hrvatska s jedan posto stanovništva Mediterana posjeduje sedam posto najljepše obale Mediterana, onda je jasno da bi gospodarska strategija Republike Hrvatske trebala imati samo jednu riječ: more. Ali ne more kao turizam, nego sve što se može eksploatirati od mora, čime dolazimo na tzv. pet dalmatinskih prstiju. Prvi prst: pomorstvo. Drugi prst: brodogradnja. Treći prst: ribarstvo. Četvrti prst: pretovar i luke. I peti prst je turizam kao nadgradnja. A mi smo upropastili pretovar i pomorstvo, na rub doveli ribarstvo, zatrli brodogradnju i ostali samo na turizmu i 100.000 nezaposlenih od Umaga do Cavtata.

» Kad smo već kod Mediterana, nedavno ste u Novom listu izjavili da koliko god je Jadran zapostavljen u Hrvatskoj, toliko je Mediteran u zadnjih 30 godina zapostavljen u Europi?

- Nedavno sam na jednom sastanku s ljudima iz Europske unije rekao da je EU veliki hrast, ali da mu je korijenje na Mediteranu, i da su u tom Mediteranu mog djetinjstva postojali mir i udoban život u svim dijelovima. Bilo je nekoliko diktatora, ali je bio mir, a sada rat, smrt i glad vladaju na cijelom južnom i istočnom dijelu Mediterana. I onda, vidi čuda, na sjevernoj obali Mediterana smješteno je svih sedam zemalja EU-a koje su u gospodarskim problemima: Španjolska, Grčka, Italija, Slovenija, Hrvatska i Cipar.

» Koja je sedma?

- Francuska, koja će uskoro biti u problemima. Prema tome, Mediteran je ovako ili onako upropašten: sjever ekonomskom krizom, a jug ratovima. I tko je kriv? Ja se iz djetinjstva sjećam da je za sve bio kriv Beograd, ali glavni grad Europe je Bruxelles.

» Vratimo se na “pet dalmatinskih prstiju”: kažu, recimo, da je brodogradnja neisplativa jer da se ne možemo nositi s jeftinim azijskim brodogradilištima?

- Mislim da imamo šanse i za brodogradnju i za pomorstvo. Okej, nemaš šanse danas, ali imat ćeš sutra: bitno je da se ta grana ne ugasi. Zašto brodogradilišta u Gdanjsku i Szczecin, gdje je nastajala “Solidarnost”, mogu proizvoditi vjetroelektrane za cijeli svijet, a Split ne bi mogao? Brodogradnja ima uspone i padove, to je grana koju treba gledati u širem kontekstu. Priče o tome da EU traži da zatvorimo brodogradilišta su laži. Nadalje, zašto bi Koper bio luka koja pretovaruje četiri-pet puta više od Rijeke, a u Jugoslaviji je Rijeka imala dvostruko više prometa?

» Hoće li za hrvatsko ribarstvo biti problem što u Europskoj komisiji, koja vodi i politiku ribarstva na Mediteranu, glavnu riječ imaju jake ribarske zemlje sa sjevera i zapada Europe: Švedska, Danska, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija?

Opis

- Postoji zajednička ribarstvena politika. U EU-u se odluke donose konsenzusom, ali se jako razlikuju uvjeti ribarstva između Mediterana i sjeverne Europe. Osobno smatram da je od svih politika EU-a u zadnjih 20 godina jedna od najgorih bila upravo ribarstvena, što je u sjevernim morima dovelo do smanjenja fonda ribe, pa čak i uništenja, za razliku od Mediterana koji još nije toliko oštećen. Postoje prijepori oko vizije kako bi ribarstvo trebalo izgledati u budućnosti, i bojim se da će ti problemi biti sve veći. Od vremena moje mladosti ulov divljih vrsta u Europi je prepolovljen i sa stalnom tendencijom pada, pa je jedini izlaz marikultura.

» Budući da ste dugogodišnji zagovornik proglašenja gospodarskog pojasa, kako komentirate proturječne sugestije iz EU-a: prije nekoliko godina nam nisu dopustili gospodarski pojas, a sad pitaju zašto ga nemamo?

- Još u vrijeme Jugoslavije zalagao sam se da se iz Osimskih sporazuma – bez obzira na njihovu snagu i korist, jer su donijeli mir – izuzme taj dio koji se odnosi na gospodarski pojas, i da mi taj pojas proglasimo, kako bismo se zaštitili od u ono doba neproporcionalno veće talijanske flote. I bili smo čak i blizu da to dobijemo, ali onda dolazi rat i sve je stalo. Potom smo to ponovno zatražili 1991. godine od Ministarstva mora i pomorstva. Kad kažem „mi“, mislim na to da je u delegaciji u ministarstvu uz mene bilo i pet naših vrhunskih pravnika: akademici Davorin Rudolf i Vladimir Ibler, te Budislav Vukas, Vladimir Đuro Degan i Hrvoje Kačić. Ukazivali smo na važnost hitnog proglašenja gospodarskog pojasa, čak je napisan i dokument, koji je potpisala tadašnja zamjenica ministra Ljerka Mintas Hodak, a koji kaže: “Od interesa je za Republiku Hrvatsku da odmah proglasi gospodarski pojas”. No, nije prihvaćeno.

» Zašto?

- Osnovni razlog, koji se i danas proteže u glavama ljudi, pa i u glavama onih koji vode Hrvatsku, jest ta pogubna zamisao da je Hrvatska prije svega srednjoeuropska zemlja. Ili u najboljem slučaju: srednjoeuropska, podunavska, pa na trećemu mjestu mediteranska. Zapravo je obrnuto. S obzirom na teritorij, Hrvatska ima najdulju obalu na Mediteranu, a s obzirom na broj stanovnika, najdulju čak i u Europi. To je sukob između žute i modre Hrvatske, a u politici je uvijek pobjeđivala žuta.

» Je li to bilo moguće izbjeći?

- Trebalo je odmah poslije Tuđmanove smrti posjeći njegovu koncepciju s 21 županijom i 400-ak općina i gradova. Po meni je to razlog zašto se sve ovo događa, jer administracija je ta koja diktira tokove gospodarstva. Nije bilo hrabrosti da se to ukine, kao što je napravila Poljska. Kad je na vlast u Poljskoj početkom 90-ih došao Walesa, oni su isto tako od tisućugodišnje podjele na 17 vojvodstava napravili novi ustroj s 51 vojvodstvom, a od 100 kotara načinili 500. Kad ga je Kwasniewski 1995. naslijedio, u roku od mjesec dana vratio je podjelu na 16 sustava, i ne samo da je tako smanjio administraciju, već je omogućio da se regiju razvijaju samodostatno.

» Kakvu administrativnu podjelu Hrvatske smatrate najboljom za naše gospodarstvo?

- Bez obzira što se sve danas govori o socijalizmu, mislim da bismo se trebali vratiti na ono što smo tada imali: pet zajednica općina, odnosno pet regija: Dalmacija, Istra, Lika, Zagreb i Slavonija. Za takav čin treba imati hrabrosti, ali to je jedini put.

» Razgovor smo počeli Europskom unijom, završavamo lokalnom temom: što mislite o najavljenom preuređenju splitske istočne obale, odnosno o mogućem preseljenju trajektne luke te autobusnog i željezničkog kolodvora na sjever grada? Kako bi se to odrazilo na život otočana?

- Slažem se da se oslobodi dio kolodvora koji se odnosi na autobus i željeznicu, jer su još od Mediteranskih igara 1979. stvoreni uvjeti da ti kolodvori budu na Kopilici. Ali se apsolutno ne slažem da se izmjesti luka, jer bi to značilo 45 minuta duži put za otočane, a vlasnici luke nisu Splićani, nego otočani i njihovi gosti.

damir pilić

Ministar Slavko Linić zaslužuje spomenik

» Kako komentirate tenzije oko uvođenja fiskalnih blagajni na hrvatske ribarnice? - Apsolutno mislim da je Linić čovjek kojemu bi trebalo dignuti spomenik, jer ima snage suprotstaviti se trima najvećim zlima u nas. Prvo zlo je siva ekonomija, koja je u nas zastupljena s 50-60 posto, što je nedopustivo. Drugo, čovjek nastoji uvesti red u tvrtke u državnom vlasništvu. I treće, pokušava regulirati likvidnost, odnosno dužničko-vjerovnički odnos. Jedino smatram da je dužničko-vjerovnički odnos trebao postaviti još strože, pa da plaćanje bude obavezno u roku od 30 dana, a ne 60. A što se tiče fiskalnih blagajni, uspjeh te ideje vidi se u tome da je već sad 50 posto veći prihod nego lani, a do kraja godine će biti i više. Najvjerojatnije ćemo uspjeti postići da se riba iz uzgoja i vlastitog ulova tretira kao povrće iz svog vrta, ali će se pritom točno utvrditi uvjeti, gdje i kako. No, sve što Linić napravi pokušavaju “torpedirati”, i to iz najslabije točke hrvatskog društva, a to je “sudstvo”. A na kraju Ustavni sud. Kad samo promislim kakvi su sve likovi u crnim tutama prodefilirali tom institucijom. Nekih se ni veliki inkvizitor Ignacije Loyola ne bi postidio.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Miro Kučić: Ja sam valjda pretjerano veliki Dalmatinac /MARIO TODORIĆ/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Oči u oči [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-07-26 16:18:22 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-07-28 00:46:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-07-27 12:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7439 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/07/27/spektar/Miro00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x422" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4584770 Threads: 4 Questions: 151092280 Slow queries: 64440 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4494384 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/miro-kucic-dalmacija-ce-postati-florida-ali-ne-za-visoku-nego-za-srednju-klasu-207625 [printLink] => /sd-plus/spektar/miro-kucic-dalmacija-ce-postati-florida-ali-ne-za-visoku-nego-za-srednju-klasu-207625?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 179550 [name] => MiroKučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirokucic [link] => /tag/mirokucic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Miro Kučić: Ja sam valjda pretjerano veliki Dalmatinac /MARIO TODORIĆ/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Oči u oči [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Miro Kučić: Dalmacija će postati Florida, ali ne za visoku, nego za srednju klasu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-04-00-52-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/07/27/spektar/Miro00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/07/27/spektar/Miro00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

» Prije desetak godina, kad ste bili kolumnist Slobodne Dalmacije, u tekstovima ste obrazlagali zašto ste euroskeptik. Što danas mislite, nekoliko tjedana nakon što smo postali dio EU-a?

- Pisao sam i da sam notorni globalni skeptik i antiglobalist. Ali, moj skepticizam nije proizlazio iz ksenofobije, nego iz eurorealizma, iz dobrog poznavanja Europe. Danas se moj stav promijenio utoliko što sam se morao adaptirati na realnost, ali se nije promijenio u dijelu kad govorimo o engleskoj bahatosti, francuskoj aroganciji, poljskom nacionalizmu... Problem je u tome što su temelji Europe pogrešni.

» Kako to mislite?

- Europsku uniju trebalo je graditi na regijama, a ne na nacionalnim državama: ovakav je ustroj samo produbio podjele. Ti sitni nacionalizmi koji duboko trepere sve su izraženiji. Uzmite vijesti BBC-a: prva vijest je da je u Hyde Parku oteta neka djevojka, druga vijest je da se u Turskoj srušio avion i da ima 150 poginulih, treća je da je bombaš samoubojica u Pakistanu ubio 200 ljudi, i konačno, četvrta vijest glasi da je tsunami u Bangladešu uzeo 100.000 života. I onda, kad pratite razvoj situacije, prva nestaje vijest o 100.000 mrtvih u Bangladešu, a zadnja ostaje ona o djevojci u Hyde Parku.

» Dobro, što će ulazak Hrvatske u EU donijeti Dalmaciji?

– Ja sam valjda pretjerano veliki Dalmatinac, pa mislim da će se u Dalmaciji promijeniti sve, i to iz dva razloga: prvo, Dalmacija je strašno atraktivna, i drugo, siromašni smo. Jedan prosječni penzioner iz Manchestera ili Birminghama, s 1500-2000 eura penzije bio bi budala da živi tamo, a ne ovdje. Strah me je da će Dalmacija postati Gerijatrica Dalmatica.

» Pa što fali Floridi?

- Nije to isto. Florida je ipak viša klasa, a nama će dolaziti srednja.

» Što kažete na razvojnu koncepciju da sve adute bacimo na turizam, o čemu se dosta govori u posljednje vrijeme?

- Strah me je te nesretne ideje, koja se provlači već 20 godina, o turizmu kao spasu. Prije svega, ta je ideja naškodila mentalnom sklopu Dalmatinaca, jer stvaramo biće koje radi od 60 do 150 dana godišnje. To je tragična zabluda koja će se kad-tad, ne daj Bože, pokazati. To se dogodilo Hvaru u ovom ratu, pa su se vratili lavandi. Ako postoji dobra strana rata, onda je to činjenica da su se Dalmatinci vratili maslini i vinogradu. Po meni, bilo koja monokulturna strategija je propast.

» Koje bi sve gospodarske grane, po vašemu mišljenju, valjalo obuhvatiti razvojnom strategijom?

- Ako pođemo od činjenice da imamo Dalmaciju, Istru i Hrvatsko primorje u sklopu mediteranskog bazena i da Hrvatska s jedan posto stanovništva Mediterana posjeduje sedam posto najljepše obale Mediterana, onda je jasno da bi gospodarska strategija Republike Hrvatske trebala imati samo jednu riječ: more. Ali ne more kao turizam, nego sve što se može eksploatirati od mora, čime dolazimo na tzv. pet dalmatinskih prstiju. Prvi prst: pomorstvo. Drugi prst: brodogradnja. Treći prst: ribarstvo. Četvrti prst: pretovar i luke. I peti prst je turizam kao nadgradnja. A mi smo upropastili pretovar i pomorstvo, na rub doveli ribarstvo, zatrli brodogradnju i ostali samo na turizmu i 100.000 nezaposlenih od Umaga do Cavtata.

» Kad smo već kod Mediterana, nedavno ste u Novom listu izjavili da koliko god je Jadran zapostavljen u Hrvatskoj, toliko je Mediteran u zadnjih 30 godina zapostavljen u Europi?

- Nedavno sam na jednom sastanku s ljudima iz Europske unije rekao da je EU veliki hrast, ali da mu je korijenje na Mediteranu, i da su u tom Mediteranu mog djetinjstva postojali mir i udoban život u svim dijelovima. Bilo je nekoliko diktatora, ali je bio mir, a sada rat, smrt i glad vladaju na cijelom južnom i istočnom dijelu Mediterana. I onda, vidi čuda, na sjevernoj obali Mediterana smješteno je svih sedam zemalja EU-a koje su u gospodarskim problemima: Španjolska, Grčka, Italija, Slovenija, Hrvatska i Cipar.

» Koja je sedma?

- Francuska, koja će uskoro biti u problemima. Prema tome, Mediteran je ovako ili onako upropašten: sjever ekonomskom krizom, a jug ratovima. I tko je kriv? Ja se iz djetinjstva sjećam da je za sve bio kriv Beograd, ali glavni grad Europe je Bruxelles.

» Vratimo se na “pet dalmatinskih prstiju”: kažu, recimo, da je brodogradnja neisplativa jer da se ne možemo nositi s jeftinim azijskim brodogradilištima?

- Mislim da imamo šanse i za brodogradnju i za pomorstvo. Okej, nemaš šanse danas, ali imat ćeš sutra: bitno je da se ta grana ne ugasi. Zašto brodogradilišta u Gdanjsku i Szczecin, gdje je nastajala “Solidarnost”, mogu proizvoditi vjetroelektrane za cijeli svijet, a Split ne bi mogao? Brodogradnja ima uspone i padove, to je grana koju treba gledati u širem kontekstu. Priče o tome da EU traži da zatvorimo brodogradilišta su laži. Nadalje, zašto bi Koper bio luka koja pretovaruje četiri-pet puta više od Rijeke, a u Jugoslaviji je Rijeka imala dvostruko više prometa?

» Hoće li za hrvatsko ribarstvo biti problem što u Europskoj komisiji, koja vodi i politiku ribarstva na Mediteranu, glavnu riječ imaju jake ribarske zemlje sa sjevera i zapada Europe: Švedska, Danska, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija?

Opis

- Postoji zajednička ribarstvena politika. U EU-u se odluke donose konsenzusom, ali se jako razlikuju uvjeti ribarstva između Mediterana i sjeverne Europe. Osobno smatram da je od svih politika EU-a u zadnjih 20 godina jedna od najgorih bila upravo ribarstvena, što je u sjevernim morima dovelo do smanjenja fonda ribe, pa čak i uništenja, za razliku od Mediterana koji još nije toliko oštećen. Postoje prijepori oko vizije kako bi ribarstvo trebalo izgledati u budućnosti, i bojim se da će ti problemi biti sve veći. Od vremena moje mladosti ulov divljih vrsta u Europi je prepolovljen i sa stalnom tendencijom pada, pa je jedini izlaz marikultura.

» Budući da ste dugogodišnji zagovornik proglašenja gospodarskog pojasa, kako komentirate proturječne sugestije iz EU-a: prije nekoliko godina nam nisu dopustili gospodarski pojas, a sad pitaju zašto ga nemamo?

- Još u vrijeme Jugoslavije zalagao sam se da se iz Osimskih sporazuma – bez obzira na njihovu snagu i korist, jer su donijeli mir – izuzme taj dio koji se odnosi na gospodarski pojas, i da mi taj pojas proglasimo, kako bismo se zaštitili od u ono doba neproporcionalno veće talijanske flote. I bili smo čak i blizu da to dobijemo, ali onda dolazi rat i sve je stalo. Potom smo to ponovno zatražili 1991. godine od Ministarstva mora i pomorstva. Kad kažem „mi“, mislim na to da je u delegaciji u ministarstvu uz mene bilo i pet naših vrhunskih pravnika: akademici Davorin Rudolf i Vladimir Ibler, te Budislav Vukas, Vladimir Đuro Degan i Hrvoje Kačić. Ukazivali smo na važnost hitnog proglašenja gospodarskog pojasa, čak je napisan i dokument, koji je potpisala tadašnja zamjenica ministra Ljerka Mintas Hodak, a koji kaže: “Od interesa je za Republiku Hrvatsku da odmah proglasi gospodarski pojas”. No, nije prihvaćeno.

» Zašto?

- Osnovni razlog, koji se i danas proteže u glavama ljudi, pa i u glavama onih koji vode Hrvatsku, jest ta pogubna zamisao da je Hrvatska prije svega srednjoeuropska zemlja. Ili u najboljem slučaju: srednjoeuropska, podunavska, pa na trećemu mjestu mediteranska. Zapravo je obrnuto. S obzirom na teritorij, Hrvatska ima najdulju obalu na Mediteranu, a s obzirom na broj stanovnika, najdulju čak i u Europi. To je sukob između žute i modre Hrvatske, a u politici je uvijek pobjeđivala žuta.

» Je li to bilo moguće izbjeći?

- Trebalo je odmah poslije Tuđmanove smrti posjeći njegovu koncepciju s 21 županijom i 400-ak općina i gradova. Po meni je to razlog zašto se sve ovo događa, jer administracija je ta koja diktira tokove gospodarstva. Nije bilo hrabrosti da se to ukine, kao što je napravila Poljska. Kad je na vlast u Poljskoj početkom 90-ih došao Walesa, oni su isto tako od tisućugodišnje podjele na 17 vojvodstava napravili novi ustroj s 51 vojvodstvom, a od 100 kotara načinili 500. Kad ga je Kwasniewski 1995. naslijedio, u roku od mjesec dana vratio je podjelu na 16 sustava, i ne samo da je tako smanjio administraciju, već je omogućio da se regiju razvijaju samodostatno.

» Kakvu administrativnu podjelu Hrvatske smatrate najboljom za naše gospodarstvo?

- Bez obzira što se sve danas govori o socijalizmu, mislim da bismo se trebali vratiti na ono što smo tada imali: pet zajednica općina, odnosno pet regija: Dalmacija, Istra, Lika, Zagreb i Slavonija. Za takav čin treba imati hrabrosti, ali to je jedini put.

» Razgovor smo počeli Europskom unijom, završavamo lokalnom temom: što mislite o najavljenom preuređenju splitske istočne obale, odnosno o mogućem preseljenju trajektne luke te autobusnog i željezničkog kolodvora na sjever grada? Kako bi se to odrazilo na život otočana?

- Slažem se da se oslobodi dio kolodvora koji se odnosi na autobus i željeznicu, jer su još od Mediteranskih igara 1979. stvoreni uvjeti da ti kolodvori budu na Kopilici. Ali se apsolutno ne slažem da se izmjesti luka, jer bi to značilo 45 minuta duži put za otočane, a vlasnici luke nisu Splićani, nego otočani i njihovi gosti.

damir pilić

Ministar Slavko Linić zaslužuje spomenik

» Kako komentirate tenzije oko uvođenja fiskalnih blagajni na hrvatske ribarnice? - Apsolutno mislim da je Linić čovjek kojemu bi trebalo dignuti spomenik, jer ima snage suprotstaviti se trima najvećim zlima u nas. Prvo zlo je siva ekonomija, koja je u nas zastupljena s 50-60 posto, što je nedopustivo. Drugo, čovjek nastoji uvesti red u tvrtke u državnom vlasništvu. I treće, pokušava regulirati likvidnost, odnosno dužničko-vjerovnički odnos. Jedino smatram da je dužničko-vjerovnički odnos trebao postaviti još strože, pa da plaćanje bude obavezno u roku od 30 dana, a ne 60. A što se tiče fiskalnih blagajni, uspjeh te ideje vidi se u tome da je već sad 50 posto veći prihod nego lani, a do kraja godine će biti i više. Najvjerojatnije ćemo uspjeti postići da se riba iz uzgoja i vlastitog ulova tretira kao povrće iz svog vrta, ali će se pritom točno utvrditi uvjeti, gdje i kako. No, sve što Linić napravi pokušavaju “torpedirati”, i to iz najslabije točke hrvatskog društva, a to je “sudstvo”. A na kraju Ustavni sud. Kad samo promislim kakvi su sve likovi u crnim tutama prodefilirali tom institucijom. Nekih se ni veliki inkvizitor Ignacije Loyola ne bi postidio.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/miro-kucic-dalmacija-ce-postati-florida-ali-ne-za-visoku-nego-za-srednju-klasu-207625 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=01ec3b6d53af12130eb8444a673d62ba25e9334e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Miro+Ku%C4%8Di%C4%87%3A+Dalmacija+%C4%87e+postati+Florida%2C+ali+ne+za+visoku%2C+nego+za+srednju+klasu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fmiro-kucic-dalmacija-ce-postati-florida-ali-ne-za-visoku-nego-za-srednju-klasu-207625 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fmiro-kucic-dalmacija-ce-postati-florida-ali-ne-za-visoku-nego-za-srednju-klasu-207625 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Miro Kučić: Ja sam valjda pretjerano veliki Dalmatinac /MARIO TODORIĆ/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Oči u oči [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarOči u oči

Miro Kučić: Dalmacija će postati Florida, ali ne za visoku, nego za srednju klasu

Piše PSD.
27. srpnja 2013. - 14:51

» Prije desetak godina, kad ste bili kolumnist Slobodne Dalmacije, u tekstovima ste obrazlagali zašto ste euroskeptik. Što danas mislite, nekoliko tjedana nakon što smo postali dio EU-a?

- Pisao sam i da sam notorni globalni skeptik i antiglobalist. Ali, moj skepticizam nije proizlazio iz ksenofobije, nego iz eurorealizma, iz dobrog poznavanja Europe. Danas se moj stav promijenio utoliko što sam se morao adaptirati na realnost, ali se nije promijenio u dijelu kad govorimo o engleskoj bahatosti, francuskoj aroganciji, poljskom nacionalizmu... Problem je u tome što su temelji Europe pogrešni.

» Kako to mislite?

- Europsku uniju trebalo je graditi na regijama, a ne na nacionalnim državama: ovakav je ustroj samo produbio podjele. Ti sitni nacionalizmi koji duboko trepere sve su iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 06:00