stdClass Object ( [id] => 31663 [title] => Kontejnerska ruta kokainskog puta [alias] => kontejnerska-ruta-kokainskog-puta [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Balkanska ruta odnosi se na promet heroinom i hašišem, dok kontejnerski prijevoz kokaina ima svoje smjerove. Svjetska trgovina kokainom, tj. kontejnerski šverc odvija se istim točkama kao i trgovina legalnom robom

/ (R)
Bio sam u krivo vrijeme na krivome mjestu – izjavio je u telefonskom razgovoru s obitelji Kaštelanin koji je u prosincu prošle godine uhićen u antwerpenskoj luci s pet kilograma kokaina.

On je na norveškom brodu “Maj Danielsen” pokušao prokrijumčariti drogu za organizatore koji su krajem veljače ove godine pali u policijskoj akciji “Ka-Ka”, kad je razbijen međunarodni dilerski lanac. Dobro organizirana skupina s precizno podijeljenim ulogama kokain je nabavljala u Južnoj Americi, gdje su regrutirali kurire za transfer droge u Senegal i Gvineju.

U tim afričkim zemljama vrbovali su pomorce željne brze zarade, koji su pak pošiljke s kokainom skrivali u brodove na putu do europskih luka. Kaštelanski mornar pao je upravo prilikom jednog takvog pokušaja primopredaje, skupa s naručiteljima droge.

Glasnogovornik Sindikata pomoraca Hrvatske Danilo Prestint, s kojim smo razgovarali nakon što je izrečena oslobađajuća presuda dubrovačkom kapetanu Kristu Laptalu, ističe kako tzv. kuriri koji na brodovima prevoze drogu, iako se u medijima o njima govori kao o pomorcima, nisu profesionalni moreplovci.

Pomorski sindikat, koji se, uvjeren u Laptalovu nevinost, zauzeo za dubrovačkog kapetana, u načelu pruža pomoć svojim članovima koji se ni krivi–ni dužni nađu iza rešetaka, ukoliko je iz činjenica jasno da ne postoji odgovornost za djela koja im se stavljaju na teret.

Drama koju je proživljavao dubrovački kapetan potaknula je Sindikat da se pozabavi detaljnom zakonodavnom analizom, kako se i drugi hrvatski pomorci ne bi našli u sličnoj situaciji.

Ne traže pomoć

Prestint navodi i kako su dvojica pomoraca SSM-a, koji su trenutačno u Panami u kućnom pritvoru, u sličnom položaju u kojemu je bio i Kristo Laptalo. Na krmenom dijelu njihova broda, tri metra ispod mora pronađena je kutija s osam kilograma kokaina i heroina.

Zapovjednik broda i prvi časnik po zapovjednoj odgovornosti uhićeni su, a nakon pritvora im je izrečena mjera zabrane napuštanja Paname. Loris Šubat i Duško Tanurdžić, potvrdio je Danilo Prestint, nisu tražili pomoć Sindikata. - Htio bih naglasiti da pravi dileri koji prevoze drogu brodovima nisu profesionalni pomorci, kao što se to često prikazuje u javnosti.

Jedini slučaj u kojem je “pravi” pomorac osuđen zbog krijumčarenja droge zabilježen je 1990. godine, kad je u Suezu na brodu ondašnje Jugolinije, u kabini kormilara Delića pronađen heroin.

On je u Egiptu osuđen na kaznu doživotnog zatvora, gdje je i umro – prisjetio se glasnogovornik Sindikata pomoraca Hrvatske. Kuriri koji brodovima prevoze kokain, za jedan transfer do odredišta obično zarade par tisuća eura.

U dobro uhodanim dilerskim lancima trgovine kokainom iz Južne Amerike oni su na samom dnu krijumčarske piramide i često i ne znaju tko su organizatori. To nam potvrđuje i ugledni kriminalist, magistar Dubravko Klarić.

Imajući na umu da su iznosi na koje pristaju kuriri neznatni u odnosu na moguće posljedice, Klarića smo zamolili da nam pokuša izraditi profil osoba koje se upuštaju u taj nezakoniti biznis.

- Teško je shvatiti njihovu kriminalnu motivaciju. Kad govorimo o vrhu dilerske piramide, dakle o onima koji vode ilegalni posao krijumčarenja kokaina, tu se može govoriti o zaradi kao o pokretaču.

No, kad su u pitanju tekliči koji će za relativno male iznose pokušati prošvercati drogu, načelno se može zaključiti da su u pitanju mlađe osobe lošeg imovinskog stanja, koje očito ne razmišljaju na način da u svijetu, primjerice, ima sedam zemalja u kojima još postoji smrtna kazna.

Oni vjerojatno ulaze u začarani krug, kako bi što “lakše” i brže zaradili novac od transfera. Uostalom, rizik prenošenja droge diktira njezinu cijenu na ilegalnom tržištu – pojasnio je Klarić.

Zagrebački kriminalist također naglašava da se tim poslovima ne bave profesionalni pomorci, nego se oni, kako je praksa pokazala, regrutiraju iz krugova pomoćnog osoblja.

- Oni najčešće ne znaju tko su bossovi u čitavom poslu. A do samog vrha piramide teško je doći. Već uhodani krupni dileri pojedinih narkokartela peru novac “zarađen” krijumčarenjem droge – naglašava Dubravko Klarić.

Iskusni kriminalist pojašnjava nam i da se danas ne može govoriti o izravnim rutama svjetskog krijumčarskog transfera, jer ih dileri često mijenjaju kako bi zavarali represivna tijela.

Rute postaju cirkularne, a umjesto pravaca, treba govoriti o mrežama - naglašava Klarić.

Tezu o disperziranim dilerskim pomorskim putevima potvrđuje nam i načelnik Odjela kriminaliteta droga Primorsko-goranske policijske uprave Božo Barbarić.

On ističe da se tzv. Balkanska ruta odnosi na promet heroinom i hašišem, dok kontejnerski prijevoz kokaina ima svoje smjerove. Svjetska trgovina kokainom, tj. kontejnerski šverc, kaže Barbarić, odvija se istim točkama kao i trgovina legalnom robom.

- Ne postoji određeni termin za pravce kojima se krijumčari kokain, ali bismo, s obzirom na praksu, mogli iskoristiti izraz Atlantska ruta. Južna Amerika najveći je izvoznik, a glavna tržišta svakako su SAD i zemlje Zapadne Europe, jer su to ujedno i najbogatije zemlje.

Među vodećim europskim lukama u kojima se iskrcavaju veće količine kokaina su Barcelona, Valencia, Hamburg i Rotterdam. Iako su od svih hrvatskih luka najveće količine kokaina zaplijenjene na riječkom kontejnerskom terminalu, Barbarić naglašava da prosjek godišnje zapljene riječke luke odgovara jednoj zapljeni u nekoj od europskih luka.

Tržište kokaina

Prema izvješću objavljenom na webu Vladina ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga s prošlogodišnje konferencije OESS-a i UNODC-a, Europa je drugo najveće tržište kokaina koji mahom ulazi preko Portugala i Španjolske brodskim pošiljkama iz Srednje i Južne Amerike.

Zapadna Afrika postala je važno tranzitno područje za šverc južnoameričkog kokaina namijenjenog Europi, gdje kilogram vrijedi 40.000 eura, dakle više nego u SAD-u.

Svjetska carinska organizacija organizirala je niz seminara, na kojima se govorilo o značenju razvijanja upravljanja rizikom, posebno u kontejnerskom prometu, a Interpol ima četiri kontinuirana projekta u suzbijanju krijumčarenja droge, od kojih se jedan odnosi na kokain.

Podaci OESS-a i UNODC-a

U Španjolskoj je 2006. zaplijenjeno 49.650 kg kokaina, od kojeg je 66 posto pronađeno na moru. Opći trend krijumčarenja kokaina u Španjolskoj je zlouporaba kontejnerskog prometa, brzih plovila i ribarica.

U Maroku je 2005. bilo 17 slučajeva krijumčarenja kokaina, a 2006. čak 119. U 2006. posebno je zapamćen let iz Južne Amerike za Amsterdam, na kojemu su uhićena 32 kurira s kokainom. Italija je upozorila da je albanska mafija počela koristiti i Balkansku rutu za krijumčarenje kokaina, uz već poznate tokove heroina, dok su poljske vlasti ukazale na sve veću prisutnost i jačanje šverca kokainom na području Baltičkog mora.

U riječkoj luci od 1997. godine do danas u kontejnerima su zaplijenjena 1322 kilograma kokaina, a u listopadu ove godine zaplijenjeno je 188 kg prekursora norefedrin (za proizvodnju amfetamina). Radi se o najvećoj zapljeni prekursora u svijetu, a bio je skriven unutar kućišta tokarskog stroja.

U ostalim riječkim zapljenama krijumčari su kokain skrivali u zaleđeno voće, namještaj, konzerve tunjevine...

Zapovjedna (ne)odgovornost

Uz otmice i razbojstva, međunarodno krijumčarenje droge jedno je od najučestalijih kaznenih djela na području pomorskog prometa. Bivši sudac s doktoratom iz kaznenih djela u pomorskom pravu, Damir Primorac, naglašava kako je u zlouporabi droga koju organizatori percipiraju kao vrlo unosan biznis, u međunarodnim okvirima primijećen porast počinitelja.

Primorac naglašava i da se po međunarodnim uzusima krivnja na temelju objektivne odgovornosti, kad je u pitanju droga pronađena na plovilu, eliminira. -Vrijedi pravilo individualne krivnje, dakle, svatko odgovara za ono što je napravio.

Ukoliko veza između ponašanja neke osobe i posljedice koja je nastupila ne postoji, ona se ne može ni pripisati toj osobi. Ukoliko se nakon pronalaska droge na brodu ne može utvditi da je netko od članova posade ili časnik na brodu poduzeo bilo koju radnju opisanu zakonom (prodaju, posjedovanje, prijenos droge...), tada je isključena mogućnost krivnje na temelju objektivne odgovornosti – pojasnio je Primorac.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Balkanska ruta odnosi se na promet heroinom i hašišem, dok kontejnerski prijevoz kokaina ima svoje smjerove. Svjetska trgovina kokainom, tj. kontejnerski šverc odvija se istim točkama kao i trgovina legalnom robom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USPRKOS PREDRASUDAMA, PRAVI POMORCI ZAPRAVO vrlo RIJETKO TRGUJU DROGOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-12-05 11:02:38 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-12-05 11:30:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-12-06 12:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5584 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/12/06/spektar/brod0.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7383194 Threads: 1 Questions: 1593978635 Slow queries: 4729020 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110370145 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/kontejnerska-ruta-kokainskog-puta-31663 [printLink] => /sd-plus/spektar/kontejnerska-ruta-kokainskog-puta-31663?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 323135 [name] => droga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => droga [link] => /tag/droga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 100130 [name] => kristolaptalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kristolaptalo [link] => /tag/kristolaptalo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Balkanska ruta odnosi se na promet heroinom i hašišem, dok kontejnerski prijevoz kokaina ima svoje smjerove. Svjetska trgovina kokainom, tj. kontejnerski šverc odvija se istim točkama kao i trgovina legalnom robom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USPRKOS PREDRASUDAMA, PRAVI POMORCI ZAPRAVO vrlo RIJETKO TRGUJU DROGOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kontejnerska ruta kokainskog puta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-18-43-51-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/12/06/spektar/brod0.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/12/06/spektar/brod0.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Balkanska ruta odnosi se na promet heroinom i hašišem, dok kontejnerski prijevoz kokaina ima svoje smjerove. Svjetska trgovina kokainom, tj. kontejnerski šverc odvija se istim točkama kao i trgovina legalnom robom

/ (R)
Bio sam u krivo vrijeme na krivome mjestu – izjavio je u telefonskom razgovoru s obitelji Kaštelanin koji je u prosincu prošle godine uhićen u antwerpenskoj luci s pet kilograma kokaina.

On je na norveškom brodu “Maj Danielsen” pokušao prokrijumčariti drogu za organizatore koji su krajem veljače ove godine pali u policijskoj akciji “Ka-Ka”, kad je razbijen međunarodni dilerski lanac. Dobro organizirana skupina s precizno podijeljenim ulogama kokain je nabavljala u Južnoj Americi, gdje su regrutirali kurire za transfer droge u Senegal i Gvineju.

U tim afričkim zemljama vrbovali su pomorce željne brze zarade, koji su pak pošiljke s kokainom skrivali u brodove na putu do europskih luka. Kaštelanski mornar pao je upravo prilikom jednog takvog pokušaja primopredaje, skupa s naručiteljima droge.

Glasnogovornik Sindikata pomoraca Hrvatske Danilo Prestint, s kojim smo razgovarali nakon što je izrečena oslobađajuća presuda dubrovačkom kapetanu Kristu Laptalu, ističe kako tzv. kuriri koji na brodovima prevoze drogu, iako se u medijima o njima govori kao o pomorcima, nisu profesionalni moreplovci.

Pomorski sindikat, koji se, uvjeren u Laptalovu nevinost, zauzeo za dubrovačkog kapetana, u načelu pruža pomoć svojim članovima koji se ni krivi–ni dužni nađu iza rešetaka, ukoliko je iz činjenica jasno da ne postoji odgovornost za djela koja im se stavljaju na teret.

Drama koju je proživljavao dubrovački kapetan potaknula je Sindikat da se pozabavi detaljnom zakonodavnom analizom, kako se i drugi hrvatski pomorci ne bi našli u sličnoj situaciji.

Ne traže pomoć

Prestint navodi i kako su dvojica pomoraca SSM-a, koji su trenutačno u Panami u kućnom pritvoru, u sličnom položaju u kojemu je bio i Kristo Laptalo. Na krmenom dijelu njihova broda, tri metra ispod mora pronađena je kutija s osam kilograma kokaina i heroina.

Zapovjednik broda i prvi časnik po zapovjednoj odgovornosti uhićeni su, a nakon pritvora im je izrečena mjera zabrane napuštanja Paname. Loris Šubat i Duško Tanurdžić, potvrdio je Danilo Prestint, nisu tražili pomoć Sindikata. - Htio bih naglasiti da pravi dileri koji prevoze drogu brodovima nisu profesionalni pomorci, kao što se to često prikazuje u javnosti.

Jedini slučaj u kojem je “pravi” pomorac osuđen zbog krijumčarenja droge zabilježen je 1990. godine, kad je u Suezu na brodu ondašnje Jugolinije, u kabini kormilara Delića pronađen heroin.

On je u Egiptu osuđen na kaznu doživotnog zatvora, gdje je i umro – prisjetio se glasnogovornik Sindikata pomoraca Hrvatske. Kuriri koji brodovima prevoze kokain, za jedan transfer do odredišta obično zarade par tisuća eura.

U dobro uhodanim dilerskim lancima trgovine kokainom iz Južne Amerike oni su na samom dnu krijumčarske piramide i često i ne znaju tko su organizatori. To nam potvrđuje i ugledni kriminalist, magistar Dubravko Klarić.

Imajući na umu da su iznosi na koje pristaju kuriri neznatni u odnosu na moguće posljedice, Klarića smo zamolili da nam pokuša izraditi profil osoba koje se upuštaju u taj nezakoniti biznis.

- Teško je shvatiti njihovu kriminalnu motivaciju. Kad govorimo o vrhu dilerske piramide, dakle o onima koji vode ilegalni posao krijumčarenja kokaina, tu se može govoriti o zaradi kao o pokretaču.

No, kad su u pitanju tekliči koji će za relativno male iznose pokušati prošvercati drogu, načelno se može zaključiti da su u pitanju mlađe osobe lošeg imovinskog stanja, koje očito ne razmišljaju na način da u svijetu, primjerice, ima sedam zemalja u kojima još postoji smrtna kazna.

Oni vjerojatno ulaze u začarani krug, kako bi što “lakše” i brže zaradili novac od transfera. Uostalom, rizik prenošenja droge diktira njezinu cijenu na ilegalnom tržištu – pojasnio je Klarić.

Zagrebački kriminalist također naglašava da se tim poslovima ne bave profesionalni pomorci, nego se oni, kako je praksa pokazala, regrutiraju iz krugova pomoćnog osoblja.

- Oni najčešće ne znaju tko su bossovi u čitavom poslu. A do samog vrha piramide teško je doći. Već uhodani krupni dileri pojedinih narkokartela peru novac “zarađen” krijumčarenjem droge – naglašava Dubravko Klarić.

Iskusni kriminalist pojašnjava nam i da se danas ne može govoriti o izravnim rutama svjetskog krijumčarskog transfera, jer ih dileri često mijenjaju kako bi zavarali represivna tijela.

Rute postaju cirkularne, a umjesto pravaca, treba govoriti o mrežama - naglašava Klarić.

Tezu o disperziranim dilerskim pomorskim putevima potvrđuje nam i načelnik Odjela kriminaliteta droga Primorsko-goranske policijske uprave Božo Barbarić.

On ističe da se tzv. Balkanska ruta odnosi na promet heroinom i hašišem, dok kontejnerski prijevoz kokaina ima svoje smjerove. Svjetska trgovina kokainom, tj. kontejnerski šverc, kaže Barbarić, odvija se istim točkama kao i trgovina legalnom robom.

- Ne postoji određeni termin za pravce kojima se krijumčari kokain, ali bismo, s obzirom na praksu, mogli iskoristiti izraz Atlantska ruta. Južna Amerika najveći je izvoznik, a glavna tržišta svakako su SAD i zemlje Zapadne Europe, jer su to ujedno i najbogatije zemlje.

Među vodećim europskim lukama u kojima se iskrcavaju veće količine kokaina su Barcelona, Valencia, Hamburg i Rotterdam. Iako su od svih hrvatskih luka najveće količine kokaina zaplijenjene na riječkom kontejnerskom terminalu, Barbarić naglašava da prosjek godišnje zapljene riječke luke odgovara jednoj zapljeni u nekoj od europskih luka.

Tržište kokaina

Prema izvješću objavljenom na webu Vladina ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga s prošlogodišnje konferencije OESS-a i UNODC-a, Europa je drugo najveće tržište kokaina koji mahom ulazi preko Portugala i Španjolske brodskim pošiljkama iz Srednje i Južne Amerike.

Zapadna Afrika postala je važno tranzitno područje za šverc južnoameričkog kokaina namijenjenog Europi, gdje kilogram vrijedi 40.000 eura, dakle više nego u SAD-u.

Svjetska carinska organizacija organizirala je niz seminara, na kojima se govorilo o značenju razvijanja upravljanja rizikom, posebno u kontejnerskom prometu, a Interpol ima četiri kontinuirana projekta u suzbijanju krijumčarenja droge, od kojih se jedan odnosi na kokain.

Podaci OESS-a i UNODC-a

U Španjolskoj je 2006. zaplijenjeno 49.650 kg kokaina, od kojeg je 66 posto pronađeno na moru. Opći trend krijumčarenja kokaina u Španjolskoj je zlouporaba kontejnerskog prometa, brzih plovila i ribarica.

U Maroku je 2005. bilo 17 slučajeva krijumčarenja kokaina, a 2006. čak 119. U 2006. posebno je zapamćen let iz Južne Amerike za Amsterdam, na kojemu su uhićena 32 kurira s kokainom. Italija je upozorila da je albanska mafija počela koristiti i Balkansku rutu za krijumčarenje kokaina, uz već poznate tokove heroina, dok su poljske vlasti ukazale na sve veću prisutnost i jačanje šverca kokainom na području Baltičkog mora.

U riječkoj luci od 1997. godine do danas u kontejnerima su zaplijenjena 1322 kilograma kokaina, a u listopadu ove godine zaplijenjeno je 188 kg prekursora norefedrin (za proizvodnju amfetamina). Radi se o najvećoj zapljeni prekursora u svijetu, a bio je skriven unutar kućišta tokarskog stroja.

U ostalim riječkim zapljenama krijumčari su kokain skrivali u zaleđeno voće, namještaj, konzerve tunjevine...

Zapovjedna (ne)odgovornost

Uz otmice i razbojstva, međunarodno krijumčarenje droge jedno je od najučestalijih kaznenih djela na području pomorskog prometa. Bivši sudac s doktoratom iz kaznenih djela u pomorskom pravu, Damir Primorac, naglašava kako je u zlouporabi droga koju organizatori percipiraju kao vrlo unosan biznis, u međunarodnim okvirima primijećen porast počinitelja.

Primorac naglašava i da se po međunarodnim uzusima krivnja na temelju objektivne odgovornosti, kad je u pitanju droga pronađena na plovilu, eliminira. -Vrijedi pravilo individualne krivnje, dakle, svatko odgovara za ono što je napravio.

Ukoliko veza između ponašanja neke osobe i posljedice koja je nastupila ne postoji, ona se ne može ni pripisati toj osobi. Ukoliko se nakon pronalaska droge na brodu ne može utvditi da je netko od članova posade ili časnik na brodu poduzeo bilo koju radnju opisanu zakonom (prodaju, posjedovanje, prijenos droge...), tada je isključena mogućnost krivnje na temelju objektivne odgovornosti – pojasnio je Primorac.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/kontejnerska-ruta-kokainskog-puta-31663 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=da3aa371192b7267d83f4c62946cdbe3d47fe72e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kontejnerska+ruta+kokainskog+puta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fkontejnerska-ruta-kokainskog-puta-31663 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fkontejnerska-ruta-kokainskog-puta-31663 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Balkanska ruta odnosi se na promet heroinom i hašišem, dok kontejnerski prijevoz kokaina ima svoje smjerove. Svjetska trgovina kokainom, tj. kontejnerski šverc odvija se istim točkama kao i trgovina legalnom robom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USPRKOS PREDRASUDAMA, PRAVI POMORCI ZAPRAVO vrlo RIJETKO TRGUJU DROGOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarUSPRKOS PREDRASUDAMA, PRAVI POMORCI ZAPRAVO vrlo RIJETKO TRGUJU DROGOM

Kontejnerska ruta kokainskog puta

Piše PSD.
6. prosinca 2008. - 13:05
Balkanska ruta odnosi se na promet heroinom i hašišem, dok kontejnerski prijevoz kokaina ima svoje smjerove. Svjetska trgovina kokainom, tj. kontejnerski šverc odvija se istim točkama kao i trgovina legalnom robom

/ (R)
Bio sam u krivo vrijeme na krivome mjestu – izjavio je u telefonskom razgovoru s obitelji Kaštelanin koji je u prosincu prošle godine uhićen u antwerpenskoj luci s pet kilograma kokaina.

On je na norveškom brodu “Maj Danielsen” pokušao prokrijumčariti drogu za organizatore koji su krajem veljače ove godine pali u policijskoj akciji “Ka-Ka”, kad je razbijen međunarodni dilerski lanac. Dobro organizirana skupina...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 20:43