stdClass Object ( [id] => 1044222 [title] => Kako je populizam postao mainstream hrvatske politike: kad nema sadržaja, dobro dođu i PR poruke [alias] => kako-je-populizam-postao-mainstream-hrvatske-pollitike-kad-nema-sadrzaja-dobro-dodu-i-pr-poruke [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sjećate se prvih dana pandemijskog "lockdowna", kad su mnogi, preventivno, ne bez histeriziranja i pretjerivanja, upozoravali da je to put u ograničavanje ljudskih sloboda, pa i sloboda mišljenja? Gotovo put u diktaturu na mala vrata. Indikativno je da su tada takvi prigovori uglavnom dolazili s ljevice, da bi sada sličnu retoriku u Hrvatskoj preuzela - desnica.

Ekipa koja stoji iza prošlotjednog "Festivala slobode" (dodamo li tome i Boba Marleya s razglasa na samom početku prosvjeda, teško je i zamisliti da su na festivalu takvog imena i soundtracka ustvari šepurili notorni Velimir Bujanec, Zlatko Hasanbegović, Marin Miletić, Katarina Vidović Krišto i Stipo Mlinarić Ćipo, Škorina uzdanica iz braniteljskih redova) proglasila se, eto, zaštitnicima ljudskih sloboda u uvjetima protupandemijskih mjera.

Izostao je tek Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista, koji se u društvu gdje je bilo i mnoštvo onih koji uopće ne vjeruju u postojanje koronavirusa nije pojavio - jer ga je, vidi vraga, napao baš "nepostojeći" virus.

Ali i pokazala da narativi desnih populista sve više izmiču stereotipima koji bi u ovom slučaju bili za očekivati. A vjerovali ili ne, nisu pjevali ni N(barem koliko sam upratio), nekmoli neke "tvrde" nacionalističke pjesme.

Uostalom, već su Željka Markić i njezina udruga "U ime obitelji" sa svojim inicijativama ("Biramo zastupnike imenom i prezimenom", za promjenu izbornih pravila na referenduma; potom i zahtjevom za snižavanjem izbornog praga na tri posto i zabranu predizbornih koalicija; da bi s inicijativom "Narod odlučuje" zatražila snižavanje praga s pet na četiri posto, uvođenje tri preferencijska glasa bez praga od 10 posto, smanjivanje broja zastupnika na 120, pravo na dopisno glasovanje dijaspori te redukciju prava nacionalnih manjina!) pokazala da desnica, u ovom slučaju kroz konzervativne udruge civilnog društva, može krenuti u pohod na što širu društvenu prihvatljivost bez demonstracije stereotipa tvrdog nacionalizma ili ekstremizma.

Prava meta nacionalne manjine

Štoviše, oni su se predstavljali kao zagovornici demokratizacije i pluralizacije, iako je bilo očito da su nacionalne manjine prava "meta" (spominjale su se u oba nesuđena referendumska pitanja!) baš kao što su sad nekadašnji simpatizer nacističke ikonografije Bujanec i ekipa odjednom postali veliki zaštitnici ljudskih sloboda i prava.

No, ideološko "šaranje", pogotovo na simboličnoj i izvanjskoj razini, zapravo je zaštitni znak nove generacije političara u Hrvatskoj, nešto kao svojevrsna postpostmoderna domaće politike.

Sadržaj pritom dođe tek nešto kao nužnost, nužno zlo i "dizajnersko rješenje" iako je očigledno da istodobno svi traže neku svoju tematsku nišu u kojoj će moći razvijati svoj politički identitet i prepoznatljivost, te onda vabiti birače. Kao, recimo, Mostova Marija Raspudić Selak kad ovih dana sazove presicu na kojoj se zalaže za reguliranje rada od kuće za influencere, jer i oni, kako je rekla s puno empatije, "rade od 0 do 24 i žrtvuju privatno zbog posla".

Ili kao još jedan "mostovac", Miro Bulj, kad zatraži izlazak vojske na granice zbog migrantske prijetnje... Iz čega je jasno da se Most želi pozicionirati na desnom centru i zahvatiti u što više desnog biračkog tijela, po mogućnosti i što više mladih birača. Zato će ovakvih istupa, poput ovoga u obranu prava influncerica, biti još. Za budućnost populizma u Hrvata ne treba brinuti.

Što nas točno čeka, teško je i pokušati predvidjeti, ali možda smo na dobrom putu da se riješimo prijepora oko ustaša i partizana. Populizam, naime, traži nove "zapaljive" teme.

Face prosvjedi bili su početak

A sve je, imamo li na umu noviju političku povijest u Hrvata, zapravo počelo sa tzv. Facebook prosvjedima 2011., na kojima su se tjednima, do konačnog osipanja, okupljale različite skupine građana, od lijevih do desnih i obrnuto, i na kojima se populistička retorika prvi put značajnije uvukla u javni prostor. Prigoda da se vladajućoj eliti sve "skreše" imala je mobilizatorsku snagu za okupljanje heterogenih opcija.

Uostalom, nije bugarski politolog Ivan Krastev tek tako našu eru nazvao "dobom populizma", jasno, nemajući na umu striktno samo Hrvatsku.

Na krilima vala antisistemskih parola s tzv. Facebook prosvjeda izrastao je predsjednički kandidat Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, koji je, podsjetimo, u prvom krugu predsjedničkih izbora u prosincu 2014., bio treći po broju glasova, dobivši povjerenje 293.562 birača iliti 16,52 posto svih važećih glasova. "Živozidaši" su to kapitalizirali i ulaskom u Hrvatski sabor godinu kasnije...

A hrvatska je stranačka scena dobila stranku koja istodobno, primjerice, promovira zelene politike, legalizaciju konoplje, zabranu GMO proizvoda, nacionalnu emisiju novca (čitaj: dotiskavanje!), promicanje kršćanskih vrijednosti, izlazak iz EU i NATO saveza, referendume o svim "nacionalno važnim pitanjima", pa tako i u uvođenju eura (baš kao i Domovinski pokret Miroslava Škore).

S populizmom su – shvaćenim kao političkim stilom zastupanja "malog čovjeka" ili naroda u obračunu s iskvarenim i korumpiranim "političkim elitama"- koketirali i lijevi Hrvatski laburisti – stranka rada (sjećate se Dragutina Lesara?), a mnogi u tom kontekstu ističu i višegodišnje podilaženje biračima Milana Bandića.

Uostalom, nisu populisti nužno i nacionalisti – svoj identitet neki od njih grade upravo na suprotan način, kao recimo u Italiji Lega Nord, sjeverna liga Mattea Salvinija, koja nije ni zamišljena kao nacionalna platforma. Eto još jednog dokaza da je zapravo u pitanju politički stil, a ne koherentni politički svjetonazor.

Populizam - i lijevi i desni

Politolog Berto Šalaj sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti konstatira u jednom svom radu na ovu temu da "populizam može biti i lijevi i desni, i autoritaran i libertarijanski, i progresivan i reakcionaran, ovisno o prirodi i vrijednostima elita i 'opasnih drugih' kojima se suprotstavlja". Šalaj pritom ističe dva lica populizma, iako on danas već ima pejorativni prizvuk etiketiranja – ono koje ugrožava demokratske procese, dok s druge strane primjećuje kako populizam može biti i "koristan korektiv inherentnih sklonosti predstavnike demokracije da se razvija isključivo u smjeru elitističke demokracije".

Svojevrsni elitizam, i to u vlastitoj stranci, nedavno je kritizirao, primjerice, i SDP-ov predsjednički kandidat, Peđa Grbin. Istina, iz pomalo specifičnih motiva.

Opečen teškim porazom SDP-a na parlamentarnim izborima te usponom zeleno-lijeve koalicije Možemo!, Grbin je u svojim programskim smjernicama naznačio da želi odmaknuti SDP od klijentelističkog puta ("Ne želim biti predsjednik računice interesnih skupina, predsjednik kompromisa elita"), da bi potom, želeći pokazati da je izvukao pouke iz izborne poruke birača, u svom programu, "vizijama za novi SDP", čak 25 puta spomenuo imenicu "radnik" i njezine izvedenice. E kako bi radnike vratio SDP-u.

"Novi SDP napokon mora postati svjestan i da definiciju rada i radništva, a samim time i definiciju onih čija je zaštita u našem primarnom interesu ne smijemo gledati onako usko kao do sada. Radnik nije samo osoba u plavoj kuti na tvorničkoj traci. Radnici su i službenici, informatički stručnjaci, konobari, prodavači, kuhari, vozači, uslužni radnici i mnogi dugi u svim sektorima gospodarstva. Radnik je i obrtnik, mikro i mali poduzetnik, koji zajedno s onima koje je zaposlio radi od jutra do mraka kako bi osigurao njihovu pa svoju egzistenciju. A na tu smo grupu ljudi potpuno zaboravili", posipa se pepelom po glavi Grbin, pokušavajući se dopasti onima koje je vrh SDP-a godinama zaboravljao, baveći se svojim unutarstranačkim, suludim obračunima posljednjih godina.

I kao što je SDP-ovca danas neobično slušati kad forsira spominjanje radnika i pokušava vratiti izgubljene glasove, što krajnje ljevice, što centra, mora se priznati da je isto tako neočekivano slušati i HDZ-ove najave o tome kako će u sklopu predstojećih reformi prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, kojih sada ima oko 2000, i to u vrlo skorom roku, te da se kreće u spajanje nefunkcionalnih općina. A tom reformom, budimo iskreni, riskiraju i gubitak dijela glasova.

HDZ-ova borba za "desne" glasove

Naime, upravo na vojsku HDZ-ovih lokalnih činovnika populisti najčešće i ciljaju govoreći o klijentelizmu, nepotizmu, afirmirajući usput i sasvim novi pojam "uhljeba". Iako, i u ovom slučaju generaliziranje ima za posljedicu – uopćavanje, tj. previđanje časnih primjera. No, kako je borba protiv birokratizirane lokalne samouprave – što je tema od koje je HDZ bježao sve do druge izborne pobjede u nizu s Andrejom Plenkovićem na čelu – u međuvremenu postala opće mjesto svih političkih opcija (kao i borba protiv korupcije, npr.), jasno da bi daljnje izbjegavanje tog vrućeg zahvata moglo biti kontradiktorno. Uostalom, HDZ je svjestan da nije jedini koji računa na birače (desnog) centra, koje takve teme itekako zanimaju.

U pokušaju da se približi progresivnoj ljevici okupljenoj u koaliciji Možemo!, Grbin je u nedavnim medijskim istupima znao naglašavati kako je njemu "na prvom mjestu hrvatski Green New Deal. To je program koji se ne bi bavio samo ekološkim razvojem Hrvatske i zelenom Hrvatskom, nego bi integrirao zelenu ekonomiju u sve pore društva i koji bi se bazirao na njoj, ali bi je iskoristio za gradnju ravnopravnog društva jednakosti"...

Svašta ćemo još čuti, očito je. Pojavljivanje artikulirane konkurencije na ljevici (unatoč ekstremizmu Radničke fronte) dodatni je šamar uspavanom SDP-u, u kojem mnogi vjeruju da samo treba biti strpljiv, i pričekati da Možemo! "izgori", ili da kroz unutarnja trvenja i borbu za poziciju završe kao danas sasvim minorni "ORaH".

I dok na ljevici traje bitka tko će vjerodostojnije predstavljati "radnike", na populističkoj desnici se svi busaju – u narod. I Škorin Domovinski pokret i Most, i suverenisti, i male stranke Hasanbegovića, Brune Esih...

"Ono što će ih razlikovati od svih ostalih koji su protiv vlasti, režima, elita, to je što su i antipluralisti, tj. tvrde da oni i samo oni predstavljaju narod", istaknut će njemački politolog Jan-Werner Müller. Ne daj bože da, onako pošteni, zastupaju i neke svoje privatne interese...

Često im je na usnama i direktna, tj. neposredna demokracija, kroz češće raspisivanje referenduma za svako važnije pitanje (upravo se Most afirmirao na zagovaranju neposrednog odlučivanja, a tim stazama kroči i Škorin pokret)..

Evo i zašto: "Premda populisti često pozivaju na referendum, takvi postupci nemaju za cilj inicirati otvorene procese demokratskog oblikovanja volje među građanima. Populisti jednostavno žele potvrdu onoga što su već sami definirali kao volju pravog naroda. Populizam nije put koji će dovesti do većeg sudjelovanja u politici", tvrdi njemački politolog (u knjizi "Što je populizam?", u izdanju zagrebačkog TIM pressa).

Kako god, i iza zavodljivih parola i moraliziranja stoji volja za moć, odnosno, želja za obnašanjem vlasti – kakvu je primjerice Most već pokazao ulazeći u političke brakove s HDZ-om.

Populizam kao mutirani virus

Kao da je sve to znao, nizozemski znanstvenik fokusiran na politički ekstremizam i populizam, Cas Mude, ističe da je “populistički diskurs postao dio političkog mainstreama u zapadnim demokracijama”.

Stil je ionako odavno postao nadomjestak za manjak sadržaja. A to znači da klasična ljevica i desnica zapravo mogu računati na novog stalnog rivala.

Rečeno ovih dana sveprisutnim rječnikom medicinara: populizam dođe nešto kao mutirani virus nezadovoljstva funkcioniranjem predstavničkog modela demokracije. A tu onda zapravo govorimo o demokratskom deficitu, koji nastaje, dakle, "kada postoji značajan broj građana koji iskazuju aspiracije prema životu u zajednici koja je organizirana prema načelima demokracije, ali su istodobno nezadovoljni načinom funkcioniranja postojećega demokratskog političkog sustava", kako to sažimaju Goran Čular i Berto Šalaj.

I zato, budite spremni, taj je "virus" posvuda oko nas, socijalna distanca nije jamstvo da se nećete "zaraziti", ali ipak može pomoći.

---

Desno vs. lijevo


UDARNE TEME DESNIH POPULISTA
- suverenizam;
- protekcionizam-samodostatnost;
- borba protiv korupcije;
- autoritarizam kao izvor sigurnosti;
- otpor globalizaciji;
- protivljenje zajedničkoj moneti i integracijama;
- netolerancija prema nevladinim organizacijama;
- netolerancija prema manjinama;
- antiimigrantska politika;
- zagovaranje referendumske demokracije...

GLAVNE TEME LIJEVIH POPULISTA
- zazivanje bolje prošlosti iz ere socijalizma kad smo imali "besplatne stanove";
- anatemiziranje poduzetništva kao utrke za profitom;
- nacionalizacija kao rješenje za spas čitavih gospodarskih grana;
- ​pravednija raspodjela materijalnog bogatstva, ako treba i nacionalizacijom štednje bogatih;
- protivljenje euru;
- borba protiv korupcije;
- socijalna jednakost;
- besplatno školovanje;
- zelene politike i zaštita okoliša...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiziramo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => analiziramo 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-09 22:53:25 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => Hrvoje Prnjak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-14 11:40:33 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2020-09-13 21:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 37 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/10\/14580440.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14580440_1280.jpg":"1280x1280","k_14580440_1024.jpg":"1024x1024","k_14580440_640.jpg":"640x640","k_14580440_480.jpg":"480x480","k_14580440_340.jpg":"340x340","k_14580440_220.jpg":"220x220","o_14580440_1280.jpg":"1280x853","o_14580440_1024.jpg":"1024x682","o_14580440_640.jpg":"640x426","o_14580440_480.jpg":"480x320","o_14580440_340.jpg":"340x226","o_14580440_220.jpg":"220x146","h_14580440_1280.jpg":"1280x854","h_14580440_1024.jpg":"1024x683","h_14580440_640.jpg":"640x427","h_14580440_480.jpg":"480x320","h_14580440_340.jpg":"340x227","h_14580440_220.jpg":"220x147","pp_14580440_1280.jpg":"1006x1280","pp_14580440_1024.jpg":"805x1024","pp_14580440_640.jpg":"503x640","pp_14580440_480.jpg":"377x480","pp_14580440_340.jpg":"267x340","pp_14580440_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4211633 Threads: 2 Questions: 129059632 Slow queries: 55638 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3897236 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) ) [link] => /sd-plus/spektar/kako-je-populizam-postao-mainstream-hrvatske-pollitike-kad-nema-sadrzaja-dobro-dodu-i-pr-poruke-1044222 [printLink] => /sd-plus/spektar/kako-je-populizam-postao-mainstream-hrvatske-pollitike-kad-nema-sadrzaja-dobro-dodu-i-pr-poruke-1044222?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 617621 [name] => populizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-13 23:29:55 [main_article_id] => 0 [alias] => populizam [link] => /tag/populizam ) [1] => stdClass Object ( [id] => 306384 [name] => političari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => politicari [link] => /tag/politicari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 149589 [name] => desničari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => desnicari [link] => /tag/desnicari ) [3] => stdClass Object ( [id] => 91752 [name] => ljevičari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ljevicari [link] => /tag/ljevicari ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiziramo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je populizam postao mainstream hrvatske politike: kad nema sadržaja, dobro dođu i PR poruke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/10/14580440.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/10/14580440.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sjećate se prvih dana pandemijskog "lockdowna", kad su mnogi, preventivno, ne bez histeriziranja i pretjerivanja, upozoravali da je to put u ograničavanje ljudskih sloboda, pa i sloboda mišljenja? Gotovo put u diktaturu na mala vrata. Indikativno je da su tada takvi prigovori uglavnom dolazili s ljevice, da bi sada sličnu retoriku u Hrvatskoj preuzela - desnica.

Ekipa koja stoji iza prošlotjednog "Festivala slobode" (dodamo li tome i Boba Marleya s razglasa na samom početku prosvjeda, teško je i zamisliti da su na festivalu takvog imena i soundtracka ustvari šepurili notorni Velimir Bujanec, Zlatko Hasanbegović, Marin Miletić, Katarina Vidović Krišto i Stipo Mlinarić Ćipo, Škorina uzdanica iz braniteljskih redova) proglasila se, eto, zaštitnicima ljudskih sloboda u uvjetima protupandemijskih mjera.

Izostao je tek Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista, koji se u društvu gdje je bilo i mnoštvo onih koji uopće ne vjeruju u postojanje koronavirusa nije pojavio - jer ga je, vidi vraga, napao baš "nepostojeći" virus.

Ali i pokazala da narativi desnih populista sve više izmiču stereotipima koji bi u ovom slučaju bili za očekivati. A vjerovali ili ne, nisu pjevali ni N(barem koliko sam upratio), nekmoli neke "tvrde" nacionalističke pjesme.

Uostalom, već su Željka Markić i njezina udruga "U ime obitelji" sa svojim inicijativama ("Biramo zastupnike imenom i prezimenom", za promjenu izbornih pravila na referenduma; potom i zahtjevom za snižavanjem izbornog praga na tri posto i zabranu predizbornih koalicija; da bi s inicijativom "Narod odlučuje" zatražila snižavanje praga s pet na četiri posto, uvođenje tri preferencijska glasa bez praga od 10 posto, smanjivanje broja zastupnika na 120, pravo na dopisno glasovanje dijaspori te redukciju prava nacionalnih manjina!) pokazala da desnica, u ovom slučaju kroz konzervativne udruge civilnog društva, može krenuti u pohod na što širu društvenu prihvatljivost bez demonstracije stereotipa tvrdog nacionalizma ili ekstremizma.

Prava meta nacionalne manjine

Štoviše, oni su se predstavljali kao zagovornici demokratizacije i pluralizacije, iako je bilo očito da su nacionalne manjine prava "meta" (spominjale su se u oba nesuđena referendumska pitanja!) baš kao što su sad nekadašnji simpatizer nacističke ikonografije Bujanec i ekipa odjednom postali veliki zaštitnici ljudskih sloboda i prava.

No, ideološko "šaranje", pogotovo na simboličnoj i izvanjskoj razini, zapravo je zaštitni znak nove generacije političara u Hrvatskoj, nešto kao svojevrsna postpostmoderna domaće politike.

Sadržaj pritom dođe tek nešto kao nužnost, nužno zlo i "dizajnersko rješenje" iako je očigledno da istodobno svi traže neku svoju tematsku nišu u kojoj će moći razvijati svoj politički identitet i prepoznatljivost, te onda vabiti birače. Kao, recimo, Mostova Marija Raspudić Selak kad ovih dana sazove presicu na kojoj se zalaže za reguliranje rada od kuće za influencere, jer i oni, kako je rekla s puno empatije, "rade od 0 do 24 i žrtvuju privatno zbog posla".

Ili kao još jedan "mostovac", Miro Bulj, kad zatraži izlazak vojske na granice zbog migrantske prijetnje... Iz čega je jasno da se Most želi pozicionirati na desnom centru i zahvatiti u što više desnog biračkog tijela, po mogućnosti i što više mladih birača. Zato će ovakvih istupa, poput ovoga u obranu prava influncerica, biti još. Za budućnost populizma u Hrvata ne treba brinuti.

Što nas točno čeka, teško je i pokušati predvidjeti, ali možda smo na dobrom putu da se riješimo prijepora oko ustaša i partizana. Populizam, naime, traži nove "zapaljive" teme.

Face prosvjedi bili su početak

A sve je, imamo li na umu noviju političku povijest u Hrvata, zapravo počelo sa tzv. Facebook prosvjedima 2011., na kojima su se tjednima, do konačnog osipanja, okupljale različite skupine građana, od lijevih do desnih i obrnuto, i na kojima se populistička retorika prvi put značajnije uvukla u javni prostor. Prigoda da se vladajućoj eliti sve "skreše" imala je mobilizatorsku snagu za okupljanje heterogenih opcija.

Uostalom, nije bugarski politolog Ivan Krastev tek tako našu eru nazvao "dobom populizma", jasno, nemajući na umu striktno samo Hrvatsku.

Na krilima vala antisistemskih parola s tzv. Facebook prosvjeda izrastao je predsjednički kandidat Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, koji je, podsjetimo, u prvom krugu predsjedničkih izbora u prosincu 2014., bio treći po broju glasova, dobivši povjerenje 293.562 birača iliti 16,52 posto svih važećih glasova. "Živozidaši" su to kapitalizirali i ulaskom u Hrvatski sabor godinu kasnije...

A hrvatska je stranačka scena dobila stranku koja istodobno, primjerice, promovira zelene politike, legalizaciju konoplje, zabranu GMO proizvoda, nacionalnu emisiju novca (čitaj: dotiskavanje!), promicanje kršćanskih vrijednosti, izlazak iz EU i NATO saveza, referendume o svim "nacionalno važnim pitanjima", pa tako i u uvođenju eura (baš kao i Domovinski pokret Miroslava Škore).

S populizmom su – shvaćenim kao političkim stilom zastupanja "malog čovjeka" ili naroda u obračunu s iskvarenim i korumpiranim "političkim elitama"- koketirali i lijevi Hrvatski laburisti – stranka rada (sjećate se Dragutina Lesara?), a mnogi u tom kontekstu ističu i višegodišnje podilaženje biračima Milana Bandića.

Uostalom, nisu populisti nužno i nacionalisti – svoj identitet neki od njih grade upravo na suprotan način, kao recimo u Italiji Lega Nord, sjeverna liga Mattea Salvinija, koja nije ni zamišljena kao nacionalna platforma. Eto još jednog dokaza da je zapravo u pitanju politički stil, a ne koherentni politički svjetonazor.

Populizam - i lijevi i desni

Politolog Berto Šalaj sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti konstatira u jednom svom radu na ovu temu da "populizam može biti i lijevi i desni, i autoritaran i libertarijanski, i progresivan i reakcionaran, ovisno o prirodi i vrijednostima elita i 'opasnih drugih' kojima se suprotstavlja". Šalaj pritom ističe dva lica populizma, iako on danas već ima pejorativni prizvuk etiketiranja – ono koje ugrožava demokratske procese, dok s druge strane primjećuje kako populizam može biti i "koristan korektiv inherentnih sklonosti predstavnike demokracije da se razvija isključivo u smjeru elitističke demokracije".

Svojevrsni elitizam, i to u vlastitoj stranci, nedavno je kritizirao, primjerice, i SDP-ov predsjednički kandidat, Peđa Grbin. Istina, iz pomalo specifičnih motiva.

Opečen teškim porazom SDP-a na parlamentarnim izborima te usponom zeleno-lijeve koalicije Možemo!, Grbin je u svojim programskim smjernicama naznačio da želi odmaknuti SDP od klijentelističkog puta ("Ne želim biti predsjednik računice interesnih skupina, predsjednik kompromisa elita"), da bi potom, želeći pokazati da je izvukao pouke iz izborne poruke birača, u svom programu, "vizijama za novi SDP", čak 25 puta spomenuo imenicu "radnik" i njezine izvedenice. E kako bi radnike vratio SDP-u.

"Novi SDP napokon mora postati svjestan i da definiciju rada i radništva, a samim time i definiciju onih čija je zaštita u našem primarnom interesu ne smijemo gledati onako usko kao do sada. Radnik nije samo osoba u plavoj kuti na tvorničkoj traci. Radnici su i službenici, informatički stručnjaci, konobari, prodavači, kuhari, vozači, uslužni radnici i mnogi dugi u svim sektorima gospodarstva. Radnik je i obrtnik, mikro i mali poduzetnik, koji zajedno s onima koje je zaposlio radi od jutra do mraka kako bi osigurao njihovu pa svoju egzistenciju. A na tu smo grupu ljudi potpuno zaboravili", posipa se pepelom po glavi Grbin, pokušavajući se dopasti onima koje je vrh SDP-a godinama zaboravljao, baveći se svojim unutarstranačkim, suludim obračunima posljednjih godina.

I kao što je SDP-ovca danas neobično slušati kad forsira spominjanje radnika i pokušava vratiti izgubljene glasove, što krajnje ljevice, što centra, mora se priznati da je isto tako neočekivano slušati i HDZ-ove najave o tome kako će u sklopu predstojećih reformi prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, kojih sada ima oko 2000, i to u vrlo skorom roku, te da se kreće u spajanje nefunkcionalnih općina. A tom reformom, budimo iskreni, riskiraju i gubitak dijela glasova.

HDZ-ova borba za "desne" glasove

Naime, upravo na vojsku HDZ-ovih lokalnih činovnika populisti najčešće i ciljaju govoreći o klijentelizmu, nepotizmu, afirmirajući usput i sasvim novi pojam "uhljeba". Iako, i u ovom slučaju generaliziranje ima za posljedicu – uopćavanje, tj. previđanje časnih primjera. No, kako je borba protiv birokratizirane lokalne samouprave – što je tema od koje je HDZ bježao sve do druge izborne pobjede u nizu s Andrejom Plenkovićem na čelu – u međuvremenu postala opće mjesto svih političkih opcija (kao i borba protiv korupcije, npr.), jasno da bi daljnje izbjegavanje tog vrućeg zahvata moglo biti kontradiktorno. Uostalom, HDZ je svjestan da nije jedini koji računa na birače (desnog) centra, koje takve teme itekako zanimaju.

U pokušaju da se približi progresivnoj ljevici okupljenoj u koaliciji Možemo!, Grbin je u nedavnim medijskim istupima znao naglašavati kako je njemu "na prvom mjestu hrvatski Green New Deal. To je program koji se ne bi bavio samo ekološkim razvojem Hrvatske i zelenom Hrvatskom, nego bi integrirao zelenu ekonomiju u sve pore društva i koji bi se bazirao na njoj, ali bi je iskoristio za gradnju ravnopravnog društva jednakosti"...

Svašta ćemo još čuti, očito je. Pojavljivanje artikulirane konkurencije na ljevici (unatoč ekstremizmu Radničke fronte) dodatni je šamar uspavanom SDP-u, u kojem mnogi vjeruju da samo treba biti strpljiv, i pričekati da Možemo! "izgori", ili da kroz unutarnja trvenja i borbu za poziciju završe kao danas sasvim minorni "ORaH".

I dok na ljevici traje bitka tko će vjerodostojnije predstavljati "radnike", na populističkoj desnici se svi busaju – u narod. I Škorin Domovinski pokret i Most, i suverenisti, i male stranke Hasanbegovića, Brune Esih...

"Ono što će ih razlikovati od svih ostalih koji su protiv vlasti, režima, elita, to je što su i antipluralisti, tj. tvrde da oni i samo oni predstavljaju narod", istaknut će njemački politolog Jan-Werner Müller. Ne daj bože da, onako pošteni, zastupaju i neke svoje privatne interese...

Često im je na usnama i direktna, tj. neposredna demokracija, kroz češće raspisivanje referenduma za svako važnije pitanje (upravo se Most afirmirao na zagovaranju neposrednog odlučivanja, a tim stazama kroči i Škorin pokret)..

Evo i zašto: "Premda populisti često pozivaju na referendum, takvi postupci nemaju za cilj inicirati otvorene procese demokratskog oblikovanja volje među građanima. Populisti jednostavno žele potvrdu onoga što su već sami definirali kao volju pravog naroda. Populizam nije put koji će dovesti do većeg sudjelovanja u politici", tvrdi njemački politolog (u knjizi "Što je populizam?", u izdanju zagrebačkog TIM pressa).

Kako god, i iza zavodljivih parola i moraliziranja stoji volja za moć, odnosno, želja za obnašanjem vlasti – kakvu je primjerice Most već pokazao ulazeći u političke brakove s HDZ-om.

Populizam kao mutirani virus

Kao da je sve to znao, nizozemski znanstvenik fokusiran na politički ekstremizam i populizam, Cas Mude, ističe da je “populistički diskurs postao dio političkog mainstreama u zapadnim demokracijama”.

Stil je ionako odavno postao nadomjestak za manjak sadržaja. A to znači da klasična ljevica i desnica zapravo mogu računati na novog stalnog rivala.

Rečeno ovih dana sveprisutnim rječnikom medicinara: populizam dođe nešto kao mutirani virus nezadovoljstva funkcioniranjem predstavničkog modela demokracije. A tu onda zapravo govorimo o demokratskom deficitu, koji nastaje, dakle, "kada postoji značajan broj građana koji iskazuju aspiracije prema životu u zajednici koja je organizirana prema načelima demokracije, ali su istodobno nezadovoljni načinom funkcioniranja postojećega demokratskog političkog sustava", kako to sažimaju Goran Čular i Berto Šalaj.

I zato, budite spremni, taj je "virus" posvuda oko nas, socijalna distanca nije jamstvo da se nećete "zaraziti", ali ipak može pomoći.

---

Desno vs. lijevo


UDARNE TEME DESNIH POPULISTA
- suverenizam;
- protekcionizam-samodostatnost;
- borba protiv korupcije;
- autoritarizam kao izvor sigurnosti;
- otpor globalizaciji;
- protivljenje zajedničkoj moneti i integracijama;
- netolerancija prema nevladinim organizacijama;
- netolerancija prema manjinama;
- antiimigrantska politika;
- zagovaranje referendumske demokracije...

GLAVNE TEME LIJEVIH POPULISTA
- zazivanje bolje prošlosti iz ere socijalizma kad smo imali "besplatne stanove";
- anatemiziranje poduzetništva kao utrke za profitom;
- nacionalizacija kao rješenje za spas čitavih gospodarskih grana;
- ​pravednija raspodjela materijalnog bogatstva, ako treba i nacionalizacijom štednje bogatih;
- protivljenje euru;
- borba protiv korupcije;
- socijalna jednakost;
- besplatno školovanje;
- zelene politike i zaštita okoliša...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/kako-je-populizam-postao-mainstream-hrvatske-pollitike-kad-nema-sadrzaja-dobro-dodu-i-pr-poruke-1044222 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a17a5c69e90286acb86f62c618fdfb1d3e3ca9d5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+populizam+postao+mainstream+hrvatske+politike%3A+kad+nema+sadr%C5%BEaja%2C+dobro+do%C4%91u+i+PR+poruke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fkako-je-populizam-postao-mainstream-hrvatske-pollitike-kad-nema-sadrzaja-dobro-dodu-i-pr-poruke-1044222 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fkako-je-populizam-postao-mainstream-hrvatske-pollitike-kad-nema-sadrzaja-dobro-dodu-i-pr-poruke-1044222 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiziramo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Spektaranaliziramo

Kako je populizam postao mainstream hrvatske politike: kad nema sadržaja, dobro dođu i PR poruke

Piše Hrvoje Prnjak
13. rujna 2020. - 23:29

Sjećate se prvih dana pandemijskog "lockdowna", kad su mnogi, preventivno, ne bez histeriziranja i pretjerivanja, upozoravali da je to put u ograničavanje ljudskih sloboda, pa i sloboda mišljenja? Gotovo put u diktaturu na mala vrata. Indikativno je da su tada takvi prigovori uglavnom dolazili s ljevice, da bi sada sličnu retoriku u Hrvatskoj preuzela - desnica.

Ekipa koja stoji iza prošlotjednog "Festivala slobode" (dodamo li tome i Boba Marleya s razglasa na samom početku prosvjeda, teško je i zamisliti da su na festivalu takvog imena i soundtracka ustvari šepurili notorni Velimir Bujanec, Zlatko Hasanbegović, Marin Miletić, Katarina Vidović Krišto i Stipo Mlinarić Ćipo, Škorina uzdanica iz braniteljskih redova) proglasila se, eto, zaštitnicima ljudskih sloboda u uvjetim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:21