stdClass Object ( [id] => 177262 [title] => I Marušić u utrci za poteštata [alias] => i-marusic-u-utrci-za-potestata [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Poduzetnik, turistički menadžer, ekonomist, srednjoškolski profesor, liječnik, svećenik... - tko će biti novi splitski gradonačelnik? To pitanje sve više intrigira javnost, ne samo lokalnu, do koje na kapaljku, ali sve češće, stižu informacije o mogućnim kandidatima. Osam mjeseci prije izborne kampanje karte se polako bacaju na stol, a u potpunosti ih je, zasad, otkrio samo SDP ističući prilično zatajnog Ivu Baldasara kao svog kandidata.

Nasuprot tome, u HDZ-u koji je u fazi žustrog prestrojavanja na nižim razinama, osobito u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, vrije od lobiranja između najmanje troje mogućih kandidata. Svi ostali, lišeni benefita i ograničenja koje sobom nosi pripadnost stranci, osobito velikoj, slažu kockice, potiho pregovaraju i kuju velike planove.

Najjači u Velome mistu

Javnost je doznala za nekoliko kandidata koji su odaslali otvorene ili uvijene poruke o vlastitim ambicijama, a najnovije ime među onima koji će se upustiti u tu zahtjevnu političku i osobnu avanturu je poznati poduzetnik Hrvoje Marušić. Tu informaciju dobro upućenih iz lokalnih političkih kuloara Marušić ne demantira, ali, poput ostalih nezavisnih kandidata, ne želi još detaljnije govoriti o tome koliko je daleko otišao u razradi svojih planova.

No, da su započeli intenzivni razgovori i pregovori sasvim je izvjesno.

- Ima doista nešto, razgovara se, analizira, razrađuju neke ideje, ali još je rano o tome konkretno govoriti - reći će Marušić.

Aktualni, agilni predsjednik Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju u drugome mandatu već je godinama vrlo prisutan u javnosti; najprije i najsnažnije se afirmirao kao Poduzetnik, s više od dvadeset godina staža u samostalnom poslu. Započeo je još za bivše države u sklopu uhodane, jake obiteljske zubne ordinacije. Posao je znatno razvio i razgranao, ulažući prvenstveno u djelatnosti koje nisu visoko profitabilne - zdravstvo i školstvo.

Vlasnik je nadaleko poznate Srednje zubotehničke škole, prve privatne zdravstvene škole u Hrvatskoj, koja je u međuvremenu prerasla u mali srednjoškolski centar. U više od dvadeset godina poduzetništva nije se našao ni u kakvim aferama, a posao je suptilno gradio zalazeći diskretno i u segmente kulture i turizma. Pomalo i u sport, kao predsjednik nogometnog kluba Jadran iz Kaštel Sućurca, mjesta u kojem ima didovinu i gdje je živio prije nego se obitelj trajno nastanila u Splitu. Ipak, uza sve povremene poslovne iskorake, temeljni posao oko škole zadržao je kao okosnicu.

U politički život, nakon članstva u HDZ-u i HSP-u koje nije uključivalo nikakve bitnije operativne funkcije, krenuo je kao nestranački čovjek, poduzetnik nadasve, s poznatom listom Velog mista. U anketi kojom se trebao odrediti redoslijed kandidata na izbornoj listi Marušić je osvojio uvjerljivo najviše glasova, ali je ulogu nositelja liste dobrovoljno prepustio Željku Jerkovu.

Kao izabrani gradski vijećnik prvi put se konkretno uključio u politički život. Svojim neslaganjem i ostavkom na članstvo u listi, na polovici mandata, najavio je konačni kraj tog perspektivnog ad hoc projekta koji se nedugo nakon toga i dogodio. Lista Velog mista nakon isteka mandata, pri kraju kojega je s njom žestoko otvorio front i poduzetnik Željko Kerum, jednostavno je prestala postojati. Na krhotinama njezine ideje kako Splitu treba ponuditi treći, nestranački (ili nadstranački) put profitirao je baš Kerum sa svojom listom.

Nezavisna lista Ljubice Vrdoljak i Hrvoja Marušića za nijansu je ostala tek na jednom vijećniku, dakle Ljubici Vrdoljak, koja je do danas u čvrstoj koaliciji s aktualnim gradonačelnikom. Marušić, koji je ostao izvan vijećničkih klubova, nije potonuo u anonimnost, snažno se angažirajući u HUP-u i nekim županijskim tijelima. Svojim proaktivnim pristupom i snažnom inicijativom znao se izboriti za medijski prostor svojim reakcijama, idejama, kritikama i prijedlozima. Od političkog angažmana nikad nije odustao. Bio je i među glavnim inicijatorima formiranja Udruge Dalmacija, zajedno s Draganom Lukićem Lukyjem i don Ivanom Grubišićem.

Očekivalo se da ta udruga, kadrovski bogata i široka, iznjedri listu za buduće izbore, ali to se nije dogodilo. Možda i zbog trijumfalnog pohoda don Ivana kroz nacionalne izbore, a posebno zbog njegove najave da će na valu podrške glasača pokušati osvojiti vlast u županiji i Splitu.

Bez mrlja i afera


Mogu li se na tom putu ponovno susresti nezavisni Grubišić i nezavisni Marušić. Teško, jako teško. Dobro upućeni tvrde da su oni politički toliko udaljeni da zapravo imaju malo dodirnih točaka. Uostalom, da je takva mogućnost bila opcija, realizirala bi se i na izborima za Sabor.

Hrvoje Marušić u utrku za gradonačelnika Splita uputit će se sam, naravno s jakim zaleđem bez kojega je svaki pokušaj ionako osuđen na propast. Njegov kapital je dugotrajni angažman u poslu i politici bez mrlja i afera, a svakako i permanentna prisutnost u javnosti. Pouzdano se zna da Marušićevu kandidaturu priželjkuju i podržavaju razni krugovi u političkom i poslovnom spektru, od nekih iz manjih stranaka s desnice, udruga i posebice poduzetnika. Priča se da Marušić jedini ima siguran i relativno obilan budžet za eventualnu kampanju, i to iz više izvora. Navodno su u pitanju milijunski iznosi. U kunama.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je baš Marušić u ime HUP-a zagovarao otvaranje vrata za 15 velikih projekata u Splitu (riječ je o različitim investitorima od Gorana Ivaniševića do Milana Zeptera) koji su samo na ime komunalnog doprinosa u gradsku blagajnu trebali unijeti blizu 350 milijuna kuna. Od svega nije bilo ništa, a Marušić nerijetko u krugu poznanika i poslovnih partnera za to direktno optužuje Željka Keruma s kojim je potpuno ohladio odnose. Zna reći da bi kao gradonačelnik brzo osigurao gradu gotovo polovinu sadašnjeg proračuna jer bi punu pažnju posvetio tim poslovima koji su ponajviše zastali na administrativnoj fazi. Naravno, sve uz uvjet da su investitori još potentni i zainteresirani.

U nagađanju tko bi sve mogao stati iza kandidature Hrvoja Marušića, zanimljiva je i informacija da su s njim neformalno kontaktirali neki jaki ljudi lokalnog HDZ-a. Navodno je Marušić pozvan da se učlani u HDZ (zapravo da se vrati, jer bio je član u prvoj garnituri) kako bi ga stranka istaknula kao svog kandidata. To se nije dogodilo, a vjerojatno i neće jer Marušić inzistira na statusu nezavisnog. Kao takav bi sasvim sigurno rado prihvatio da bude kandidat kojega podržava HDZ. U toj stranci takva razmišljanja suprotstavljena su stavu onih koji misle da HDZ mora za kandidata imati svog člana, ali tema je još posve otvorena.

U ratu za pozicije lobira se na sve strane, a izvjesno je da nitko još nije karta na koju će stranka zaigrati. Ponajmanje oni koji sami u medijima, u ime stranke, najavljuju svoj juriš na mjesto gradonačelnika. U tom smislu ni igra na Marušića nije isključena.

Bilo tako ili ne, Hrvoje Marušić spreman je za novu političku avanturu. Može li se ponoviti povijest - da potrošenog Željka Keruma koji je ušao na utabanu stazu potrošene poduzetničke LVM naslijedi - poduzetnik. Odgovor nije tako daleko.

SD

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvoje Marušić u izbore će se uputiti kao nezavisni, s jakim zaleđem bez kojega je svaki pokušaj ionako osuđen na propast [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Raste broj kandidata za budućega gradonačelnika Splita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-08-24 15:31:00 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-08-24 15:52:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-08-25 13:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4080 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/08/24/PSD/mar00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7456448 Threads: 1 Questions: 1600956088 Slow queries: 4752265 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110542008 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/i-marusic-u-utrci-za-potestata-177262 [printLink] => /sd-plus/spektar/i-marusic-u-utrci-za-potestata-177262?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233104 [name] => hrvojemarušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvojemarusic [link] => /tag/hrvojemarusic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvoje Marušić u izbore će se uputiti kao nezavisni, s jakim zaleđem bez kojega je svaki pokušaj ionako osuđen na propast [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Raste broj kandidata za budućega gradonačelnika Splita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => I Marušić u utrci za poteštata [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-15-04-45-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/08/24/PSD/mar00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/08/24/PSD/mar00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Poduzetnik, turistički menadžer, ekonomist, srednjoškolski profesor, liječnik, svećenik... - tko će biti novi splitski gradonačelnik? To pitanje sve više intrigira javnost, ne samo lokalnu, do koje na kapaljku, ali sve češće, stižu informacije o mogućnim kandidatima. Osam mjeseci prije izborne kampanje karte se polako bacaju na stol, a u potpunosti ih je, zasad, otkrio samo SDP ističući prilično zatajnog Ivu Baldasara kao svog kandidata.

Nasuprot tome, u HDZ-u koji je u fazi žustrog prestrojavanja na nižim razinama, osobito u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, vrije od lobiranja između najmanje troje mogućih kandidata. Svi ostali, lišeni benefita i ograničenja koje sobom nosi pripadnost stranci, osobito velikoj, slažu kockice, potiho pregovaraju i kuju velike planove.

Najjači u Velome mistu

Javnost je doznala za nekoliko kandidata koji su odaslali otvorene ili uvijene poruke o vlastitim ambicijama, a najnovije ime među onima koji će se upustiti u tu zahtjevnu političku i osobnu avanturu je poznati poduzetnik Hrvoje Marušić. Tu informaciju dobro upućenih iz lokalnih političkih kuloara Marušić ne demantira, ali, poput ostalih nezavisnih kandidata, ne želi još detaljnije govoriti o tome koliko je daleko otišao u razradi svojih planova.

No, da su započeli intenzivni razgovori i pregovori sasvim je izvjesno.

- Ima doista nešto, razgovara se, analizira, razrađuju neke ideje, ali još je rano o tome konkretno govoriti - reći će Marušić.

Aktualni, agilni predsjednik Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju u drugome mandatu već je godinama vrlo prisutan u javnosti; najprije i najsnažnije se afirmirao kao Poduzetnik, s više od dvadeset godina staža u samostalnom poslu. Započeo je još za bivše države u sklopu uhodane, jake obiteljske zubne ordinacije. Posao je znatno razvio i razgranao, ulažući prvenstveno u djelatnosti koje nisu visoko profitabilne - zdravstvo i školstvo.

Vlasnik je nadaleko poznate Srednje zubotehničke škole, prve privatne zdravstvene škole u Hrvatskoj, koja je u međuvremenu prerasla u mali srednjoškolski centar. U više od dvadeset godina poduzetništva nije se našao ni u kakvim aferama, a posao je suptilno gradio zalazeći diskretno i u segmente kulture i turizma. Pomalo i u sport, kao predsjednik nogometnog kluba Jadran iz Kaštel Sućurca, mjesta u kojem ima didovinu i gdje je živio prije nego se obitelj trajno nastanila u Splitu. Ipak, uza sve povremene poslovne iskorake, temeljni posao oko škole zadržao je kao okosnicu.

U politički život, nakon članstva u HDZ-u i HSP-u koje nije uključivalo nikakve bitnije operativne funkcije, krenuo je kao nestranački čovjek, poduzetnik nadasve, s poznatom listom Velog mista. U anketi kojom se trebao odrediti redoslijed kandidata na izbornoj listi Marušić je osvojio uvjerljivo najviše glasova, ali je ulogu nositelja liste dobrovoljno prepustio Željku Jerkovu.

Kao izabrani gradski vijećnik prvi put se konkretno uključio u politički život. Svojim neslaganjem i ostavkom na članstvo u listi, na polovici mandata, najavio je konačni kraj tog perspektivnog ad hoc projekta koji se nedugo nakon toga i dogodio. Lista Velog mista nakon isteka mandata, pri kraju kojega je s njom žestoko otvorio front i poduzetnik Željko Kerum, jednostavno je prestala postojati. Na krhotinama njezine ideje kako Splitu treba ponuditi treći, nestranački (ili nadstranački) put profitirao je baš Kerum sa svojom listom.

Nezavisna lista Ljubice Vrdoljak i Hrvoja Marušića za nijansu je ostala tek na jednom vijećniku, dakle Ljubici Vrdoljak, koja je do danas u čvrstoj koaliciji s aktualnim gradonačelnikom. Marušić, koji je ostao izvan vijećničkih klubova, nije potonuo u anonimnost, snažno se angažirajući u HUP-u i nekim županijskim tijelima. Svojim proaktivnim pristupom i snažnom inicijativom znao se izboriti za medijski prostor svojim reakcijama, idejama, kritikama i prijedlozima. Od političkog angažmana nikad nije odustao. Bio je i među glavnim inicijatorima formiranja Udruge Dalmacija, zajedno s Draganom Lukićem Lukyjem i don Ivanom Grubišićem.

Očekivalo se da ta udruga, kadrovski bogata i široka, iznjedri listu za buduće izbore, ali to se nije dogodilo. Možda i zbog trijumfalnog pohoda don Ivana kroz nacionalne izbore, a posebno zbog njegove najave da će na valu podrške glasača pokušati osvojiti vlast u županiji i Splitu.

Bez mrlja i afera


Mogu li se na tom putu ponovno susresti nezavisni Grubišić i nezavisni Marušić. Teško, jako teško. Dobro upućeni tvrde da su oni politički toliko udaljeni da zapravo imaju malo dodirnih točaka. Uostalom, da je takva mogućnost bila opcija, realizirala bi se i na izborima za Sabor.

Hrvoje Marušić u utrku za gradonačelnika Splita uputit će se sam, naravno s jakim zaleđem bez kojega je svaki pokušaj ionako osuđen na propast. Njegov kapital je dugotrajni angažman u poslu i politici bez mrlja i afera, a svakako i permanentna prisutnost u javnosti. Pouzdano se zna da Marušićevu kandidaturu priželjkuju i podržavaju razni krugovi u političkom i poslovnom spektru, od nekih iz manjih stranaka s desnice, udruga i posebice poduzetnika. Priča se da Marušić jedini ima siguran i relativno obilan budžet za eventualnu kampanju, i to iz više izvora. Navodno su u pitanju milijunski iznosi. U kunama.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je baš Marušić u ime HUP-a zagovarao otvaranje vrata za 15 velikih projekata u Splitu (riječ je o različitim investitorima od Gorana Ivaniševića do Milana Zeptera) koji su samo na ime komunalnog doprinosa u gradsku blagajnu trebali unijeti blizu 350 milijuna kuna. Od svega nije bilo ništa, a Marušić nerijetko u krugu poznanika i poslovnih partnera za to direktno optužuje Željka Keruma s kojim je potpuno ohladio odnose. Zna reći da bi kao gradonačelnik brzo osigurao gradu gotovo polovinu sadašnjeg proračuna jer bi punu pažnju posvetio tim poslovima koji su ponajviše zastali na administrativnoj fazi. Naravno, sve uz uvjet da su investitori još potentni i zainteresirani.

U nagađanju tko bi sve mogao stati iza kandidature Hrvoja Marušića, zanimljiva je i informacija da su s njim neformalno kontaktirali neki jaki ljudi lokalnog HDZ-a. Navodno je Marušić pozvan da se učlani u HDZ (zapravo da se vrati, jer bio je član u prvoj garnituri) kako bi ga stranka istaknula kao svog kandidata. To se nije dogodilo, a vjerojatno i neće jer Marušić inzistira na statusu nezavisnog. Kao takav bi sasvim sigurno rado prihvatio da bude kandidat kojega podržava HDZ. U toj stranci takva razmišljanja suprotstavljena su stavu onih koji misle da HDZ mora za kandidata imati svog člana, ali tema je još posve otvorena.

U ratu za pozicije lobira se na sve strane, a izvjesno je da nitko još nije karta na koju će stranka zaigrati. Ponajmanje oni koji sami u medijima, u ime stranke, najavljuju svoj juriš na mjesto gradonačelnika. U tom smislu ni igra na Marušića nije isključena.

Bilo tako ili ne, Hrvoje Marušić spreman je za novu političku avanturu. Može li se ponoviti povijest - da potrošenog Željka Keruma koji je ušao na utabanu stazu potrošene poduzetničke LVM naslijedi - poduzetnik. Odgovor nije tako daleko.

SD

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/i-marusic-u-utrci-za-potestata-177262 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cc1c52d03b164331164c905cc75b96242eacf3f9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=I+Maru%C5%A1i%C4%87+u+utrci+za+pote%C5%A1tata&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fi-marusic-u-utrci-za-potestata-177262 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fi-marusic-u-utrci-za-potestata-177262 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvoje Marušić u izbore će se uputiti kao nezavisni, s jakim zaleđem bez kojega je svaki pokušaj ionako osuđen na propast [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Raste broj kandidata za budućega gradonačelnika Splita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarRaste broj kandidata za budućega gradonačelnika Splita

I Marušić u utrci za poteštata

Piše PSD.
25. kolovoza 2012. - 15:15
Poduzetnik, turistički menadžer, ekonomist, srednjoškolski profesor, liječnik, svećenik... - tko će biti novi splitski gradonačelnik? To pitanje sve više intrigira javnost, ne samo lokalnu, do koje na kapaljku, ali sve češće, stižu informacije o mogućnim kandidatima. Osam mjeseci prije izborne kampanje karte se polako bacaju na stol, a u potpunosti ih je, zasad, otkrio samo SDP ističući prilično zatajnog Ivu Baldasara kao svog kandidata.

Nasuprot tome, u HDZ-u koji je u fazi žustrog prestrojavanja na nižim razinama, osobito u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, vrije od lobiranja između najmanje troje mogućih kandidata. Svi ostali, lišeni benefita i ograničenja koje sobom nosi pripadnost stranci, osobito velikoj, slažu kockice, potiho pregovaraju i kuju velike planov...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 17:04