stdClass Object ( [id] => 107140 [title] => Hrvatska godišnje isplaćuje 230 milijuna kuna umirovljenim pripadnicima HVO-a koji već primaju mirovine [alias] => hrvatska-godisnje-isplacuje-230-milijuna-kuna-umirovljenim-pripadnicima-hvo-a-koji-vec-primaju-mirovine [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ulične borbe u Mostaru, na raskrižju kod hotela ‘Ero’,
u svibnju 1993. godine / Tom DUBRAVEC
Dok Ivan Šuker, hrvatski ministar financija, u svjetskim bankama podiže kredite da bi servisirao vraćanje kredita i isplatu mirovina, istodobno, na temelju međudržavnog sporazuma s BiH o pravima stradalnika HVO-a, iz hrvatskog proračuna u BiH mjesečno za isplatu mirovina odlazi 20 milijuna kuna, odnosno godišnje − 230 milijuna kuna.

Republika Hrvatska tim se međudržavnim sporazumom iz 2006. godine obvezala na isplatu invalidskih mirovina stradalnicima HVO-a, čime ih je izjednačila s pravima pripadnika Hrvatske vojske. Istina, međudržavnim je sporazumom onemogućeno umirovljenje na temelju dijagnoze PTSP-a, priznaje se samo ranjavanje na prvoj crti obrane i zatočeništvo u logoru, za što je bilo potrebno priložiti potvrdu Međunarodnog Crvenog križa.

Unatoč zahtjevnom pravilniku za umirovljenje, od 18 tisuća zahtjeva, 6694 pripadnika HVO-a do sada su ostvarila pravo na hrvatsku invalidsku mirovinu. A da bi mogli aplicirati za hrvatsku vojno-invalidsku mirovinu, morali su u BiH ostvariti status ratnog vojnog invalida, koji se stjecao u općinskom liječničkom povjerenstvu s kategorizacijom stupnja invaliditeta. Tako FBiH stradalniku HVO-a isplaćuje mjesečnu naknadu za invaliditet, a Republika Hrvatska mjesečnu – mirovinu!?

Bosanski patent

No, u Federaciji BiH su se predizbornim setom zakona iz 2006. dodijelila prava, doslovno šakom i kapom, kojima je obuhvaćeno oko pola milijuna ljudi, po raznim osnovama. Od novčanih naknada za razvojačene branitelje, naknada za ratne vojne invalide i civilne žrtve rata, do naknada za odlikovanja stečena u ratu. A odlikovani su, uz naknadu, stekli pravo i mogućnost povoljnog prijevremenog umirovljenja.

I upravo ta zakonska odredba otvorila je šumu nepravilnosti i zloupotreba “odlikovanja” u razne svrhe. Inače, ovaj bosanski patent, nezabilježen u svijetu, da se daje novčana naknada za iskazanu hrabrost i omogućava prijevremeno umirovljenje, rezultirao je već sa šest tisuća umirovljenih mladih “odličnika”.

No, osim naknade i mirovine u BiH na temelju odlikovanja, veliki broj pripadnika HVO-a ostvario je i drugu mirovinu u Republici Hrvatskoj na temelju – invaliditeta. I tako “odličnici” HVO-a istodobno primaju – dvije mirovine i dvije naknade u dvije države. Jedan od odličnika je i aktualni glavni tajnik HDZ-a BiH Vlado Džojić. U ratu je bio zapovjednik 106. brigade u Posavini, gdje je ranjen, a u BiH ima procjenu invaliditeta 50 posto.

Prijevremeno umirovljeni general Vlado Džojić,
aktualni glavni tajnik HDZ-a BiH, u dvije zemlje
zajednio prima oko 16 tisuća kuna
U vrijeme donošenja zakona o povlaštenim mirovinama, Džojić je bio na čelu Združenog stožera Oružanih snaga BiH s činom general bojnika. Nakon što je ostvario pravo na hrvatsku mirovinu od osam tisuća kuna, zatražio je prijevremeno umirovljenje od Predsjedništva BiH i na temelju Tuđmanova odličja dobio mirovinu od dvije tisuće konvertibilnih maraka, što je oko osam tisuća kuna.

Inače, prema međudržavnom sporazumu, hrvatska se mirovina može aktivirati tek kad se završi profesionalni angažman u BiH, ali se ne precizira može li ista osoba, za isti ratni put, po dvjema osnovama primati dvije mirovine u dvije zemlje. Upravo ta nepreciznost u sporazumu stimulira “odličnike” na prijevremeno umirovljenje, jer im računica govori da im je isplativije ne raditi nego raditi.

Bivšeg čelnika Oružanih snaga BiH i aktualnoga glavnog tajnika HDZ-a BiH Džojića pitali smo smatra li moralnim da istodobno prima dvije visoke mirovine u dvije zemlje za isti ratni put.

− Ja sam jedan od tisuće ljudi koji je stekao pravo umirovljenja na temelju međudržavnog sporazuma. U Hrvatskoj primam mirovinu na osnovi invaliditeta, a u BiH na osnovi staža, čina i odlikovanja. Tako je prema zakonu, nisam počinio prekršaj. Primam dvije mirovine po dvije različite osnove − veli nam Džojić. A kako je dobio tako veliku hrvatsku mirovinu kad mu je invaliditet procijenjen na 50 posto?

Džojić će nam objasniti da se pri obračunu mirovine računa i čin, koji nosi značajan broj bodova. Isto će nam potvrditi i u HZMO-u, što ipak govori da se i čin dvostruko naplaćuje. Inače, kriteriji za određivanje stupnja invaliditeta u BiH i u RH nisu se u praksi pokazali ujednačenima. Postoje slučajevi da su pojedini pripadnici HVO-a u BiH dobili procjenu 80-postotnog tjelesnog oštećenja, a u našoj zemlji 30-postotnog i obratno.

A liječničke su komisije odlučivale na temelju istih specijalističkih nalaza, iz iste dokumentacije, bez pregleda i nazočnosti tretiranog invalida HVO-a. No, da u BiH nije bilo problem steći status ratnog vojnog invalida, svjedoči i činjenica da pedesetpostotni invalidi i danas rade kao specijalni policajci. Štoviše, u pojedinim policijskim postajama ima više ratnih invalida nego zdravih specijalaca.

A prema ovom predizbornom setu zakona, koji je MMF okarakterizirao “shizofrenim”, nije bilo teško dokazati ni da ste bili pripadnik neke vojne komponente ako i niste bili. Ako netko nije bio evidentiran u vojnoj bazi podataka kao pripadnik vojne formacije, dovoljno je bilo pronaći dva svjedoka i status vojnika bio je osiguran.

I nakon ovog populističkog zakona, koji je federalnom dvojcu Draganu Čoviću i Sulejmanu Tihiću trebao osigurati izbornu pobjedu, a doveo je do bankrota federalnog proračuna, federalna je vlada u novom sazivu otišla i korak dalje − donijela je uredbu sa zakonskom snagom, opet prije izbora, i omogućila umirovljenje i na temelju − čina.

A budući da umirovljenja u BiH, po principu spojenih posuda, izravno utječu i na umirovljenja u RH, jer svi s visokim činom, ako imaju invaliditet “s prve crte bojišnice”, imaju pravo na hrvatsku mirovinu, broj umirovljenika HVO-a u našoj zemlji može se samo povećavati.

Zakon na rubu pameti

I general Živko Budimir uživa dvije mirovine;
financijski dobro situiran amaterski se bavi politikom
Stoga je nedvojbeno da međudržavni sporazum s BiH, u najmanju ruku, zahtijeva reviziju i aneks koji bi onemogućio dvostruko umirovljenje po dvjema osnovama za isti ratni put. Takvim sporazumom pripadnici HVO-a privilegirani su u odnosu na hrvatske vojnike, koji imaju samo jednu mirovinu, kao i u odnosu na pripadnike Armije BiH.

Dvoje jasle stimuliraju nerad ili, pak, ugovore o djelu, preko kojih se pojedini generali kandidiraju i za premijerske funkcije. Takav je i slučaj generala Živka Budimira, koji također uživa dvije mirovine i, financijski dobro situiran, amaterski se bavi politikom. Pri tome, aktualna premijerka Kosor, s mjesečnom plaćom nižom od Budimirovih višestrukih primanja, koja je kao ministrica branitelja potpisala ovaj sporazum, pravi planove ušteda u našem proračunu, kreše linearno povlaštene mirovine svima za 10 posto i u Vladi štedi na sokovima.

A hrvatski porezni obveznici plaćaju glavnog tajnika HDZ-a BiH, po zakonu, dok se on “volonterski, prema potrebi” angažira u zastupanju interesa stožerne stranke bosanskohercegovačkih Hrvata. Ovi paketi zakona, na rubu pameti, koji se isprepleću kroz proračune dviju zemalja, nedvojbeno zahtijevaju reviziju.

zdravka soldić-Arar

Tuđmanovo odlikovanje donosi 1400 kn mjesečno

Dok u RH Tuđmanova odličja više nisu na cijeni i ne donose nikakvu materijalnu dobit, u BiH su – zakon, otkad su 2006. ušla u Zakon o dobitnicima najviših ratnih odlikovanja. Tuđmanovo odličje u BiH donosi mjesečnu naknadu od 340 konvertibilnih maraka, što je oko 1400 kuna, a omogućava paralelno i povoljno prijevremeno umirovljenje.

Zbog tih beneficija tiskara u srednjoj Bosni, u Busovači, proizvela je falsifikate odličja Red hrvatskog trolista, te je potrebno revizijom utvrditi što je falsifikat, a što original. Taj je zadatak dobio glavni federalni inspektor za branitelje Omer Bašić, koji se, uvjerili smo se i sami, našao pred nemogućom misijom.

Problem je u činjenici što je iz Ureda predsjednika na Pantovčaku sva arhivska građa iz Tuđmanova doba premještena u Hrvatski državni arhiv još 2005., bez elektroničke baze podataka o odlikovanjima. Odlikovani nisu selektirani po komponentama, postrojbama ili po vrsti odličja. Riječ je o brdu papira od 70 tisuća odličja, i sada bi trebalo fizički pretraživati stvarne i lažne HVO Tuđmanove odličnike.

No, i za ulazak u Arhiv, odnosno pretraživanje Tuđmanovih odlikovanja, treba imati i odobrenje hrvatske Vlade. Da bi rezultat revizije inspektora Bašića bio pravno valjan, potreban je i službeni pečat mjerodavne hrvatske institucije. A tko je za to mjerodavan, tek treba utvrditi. Kad je prvi hrvatski predsjednik arhiviran u Hrvatskoj, uskrsnuo je u BiH.

Partizanska spomenica 2006. postala - nasljedna

Uz Tuđmanov Red hrvatskog trolista, koji je inače 16. u rangu po važnosti među hrvatskim državnim odličjima, najčešće je odličje u Federaciji BiH Zlatni ljiljan, koje je Alija Izetbegović dodjeljivao za iskazanu hrabrost. No, zakonom iz 2006. priznate su i partizanske spomenice, za koje se također isplaćuju novčane naknade od 340 KM.

No, izjednačavanje prava dobitnika odlikovanja iz Drugog svjetskog rata s posljednjim ratom ne bi bilo zanimljivo da autori “shizofrenog” zakona nisu dali pravo nasljedstava osobne partizanske spomenice “prvom rodu nasljednika“, odnosno živom bračnom partneru ili jednom od djece, koji, inače, materijalnu novčanu naknadu mogu podijeliti.

Tisuće Rojsovih mirovina

Osim 6694 mirovine koje se pripadnicima HVO-a isplaćuju prema međudržavnom sporazumu, isplaćuju se još stotine mirovina koje su pripadnici te bosanskohercegovačke vojne komponente ostvarili ranije prema Zakonu o hrvatskim braniteljima.

Većina ih je hrvatske vojne mirovine ostvarila do 2000. godine, u mandatu pomoćnika ministra obrane Ljube Ćesića Rojsa, pa se taj paket u žargonu naziva “Rojsovim mirovinama”.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Umirovljenje pripadnika HVO-a po dvije osnove, u Hrvatskoj na temelju invaliditeta, u BiH na osnovi čina ili Tuđmanova odlikovanja Red hrvatskog trolista, temeljni je nedostatak ugovora. Time nositelji tog odlikovanja ostvaruju privilegij dviju visokih mi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dok se s jedne strane zadužuje, Hrvatskoj novac curi zbog rupe u neprecizno sročenom međunarodnom sporazumu s bih potpisanom 2006. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-07-30 16:01:16 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-07-30 16:19:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-07-31 11:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8176 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/07/31/spektar/hvo00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7696100 Threads: 5 Questions: 1626230524 Slow queries: 4830046 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111149138 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/hrvatska-godisnje-isplacuje-230-milijuna-kuna-umirovljenim-pripadnicima-hvo-a-koji-vec-primaju-mirovine-107140 [printLink] => /sd-plus/spektar/hrvatska-godisnje-isplacuje-230-milijuna-kuna-umirovljenim-pripadnicima-hvo-a-koji-vec-primaju-mirovine-107140?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 169841 [name] => vojnemirovine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojnemirovine [link] => /tag/vojnemirovine ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Umirovljenje pripadnika HVO-a po dvije osnove, u Hrvatskoj na temelju invaliditeta, u BiH na osnovi čina ili Tuđmanova odlikovanja Red hrvatskog trolista, temeljni je nedostatak ugovora. Time nositelji tog odlikovanja ostvaruju privilegij dviju visokih mi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dok se s jedne strane zadužuje, Hrvatskoj novac curi zbog rupe u neprecizno sročenom međunarodnom sporazumu s bih potpisanom 2006. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatska godišnje isplaćuje 230 milijuna kuna umirovljenim pripadnicima HVO-a koji već primaju mirovine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-09-38-57-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/07/31/spektar/hvo00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/07/31/spektar/hvo00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ulične borbe u Mostaru, na raskrižju kod hotela ‘Ero’,
u svibnju 1993. godine / Tom DUBRAVEC
Dok Ivan Šuker, hrvatski ministar financija, u svjetskim bankama podiže kredite da bi servisirao vraćanje kredita i isplatu mirovina, istodobno, na temelju međudržavnog sporazuma s BiH o pravima stradalnika HVO-a, iz hrvatskog proračuna u BiH mjesečno za isplatu mirovina odlazi 20 milijuna kuna, odnosno godišnje − 230 milijuna kuna.

Republika Hrvatska tim se međudržavnim sporazumom iz 2006. godine obvezala na isplatu invalidskih mirovina stradalnicima HVO-a, čime ih je izjednačila s pravima pripadnika Hrvatske vojske. Istina, međudržavnim je sporazumom onemogućeno umirovljenje na temelju dijagnoze PTSP-a, priznaje se samo ranjavanje na prvoj crti obrane i zatočeništvo u logoru, za što je bilo potrebno priložiti potvrdu Međunarodnog Crvenog križa.

Unatoč zahtjevnom pravilniku za umirovljenje, od 18 tisuća zahtjeva, 6694 pripadnika HVO-a do sada su ostvarila pravo na hrvatsku invalidsku mirovinu. A da bi mogli aplicirati za hrvatsku vojno-invalidsku mirovinu, morali su u BiH ostvariti status ratnog vojnog invalida, koji se stjecao u općinskom liječničkom povjerenstvu s kategorizacijom stupnja invaliditeta. Tako FBiH stradalniku HVO-a isplaćuje mjesečnu naknadu za invaliditet, a Republika Hrvatska mjesečnu – mirovinu!?

Bosanski patent

No, u Federaciji BiH su se predizbornim setom zakona iz 2006. dodijelila prava, doslovno šakom i kapom, kojima je obuhvaćeno oko pola milijuna ljudi, po raznim osnovama. Od novčanih naknada za razvojačene branitelje, naknada za ratne vojne invalide i civilne žrtve rata, do naknada za odlikovanja stečena u ratu. A odlikovani su, uz naknadu, stekli pravo i mogućnost povoljnog prijevremenog umirovljenja.

I upravo ta zakonska odredba otvorila je šumu nepravilnosti i zloupotreba “odlikovanja” u razne svrhe. Inače, ovaj bosanski patent, nezabilježen u svijetu, da se daje novčana naknada za iskazanu hrabrost i omogućava prijevremeno umirovljenje, rezultirao je već sa šest tisuća umirovljenih mladih “odličnika”.

No, osim naknade i mirovine u BiH na temelju odlikovanja, veliki broj pripadnika HVO-a ostvario je i drugu mirovinu u Republici Hrvatskoj na temelju – invaliditeta. I tako “odličnici” HVO-a istodobno primaju – dvije mirovine i dvije naknade u dvije države. Jedan od odličnika je i aktualni glavni tajnik HDZ-a BiH Vlado Džojić. U ratu je bio zapovjednik 106. brigade u Posavini, gdje je ranjen, a u BiH ima procjenu invaliditeta 50 posto.

Prijevremeno umirovljeni general Vlado Džojić,
aktualni glavni tajnik HDZ-a BiH, u dvije zemlje
zajednio prima oko 16 tisuća kuna
U vrijeme donošenja zakona o povlaštenim mirovinama, Džojić je bio na čelu Združenog stožera Oružanih snaga BiH s činom general bojnika. Nakon što je ostvario pravo na hrvatsku mirovinu od osam tisuća kuna, zatražio je prijevremeno umirovljenje od Predsjedništva BiH i na temelju Tuđmanova odličja dobio mirovinu od dvije tisuće konvertibilnih maraka, što je oko osam tisuća kuna.

Inače, prema međudržavnom sporazumu, hrvatska se mirovina može aktivirati tek kad se završi profesionalni angažman u BiH, ali se ne precizira može li ista osoba, za isti ratni put, po dvjema osnovama primati dvije mirovine u dvije zemlje. Upravo ta nepreciznost u sporazumu stimulira “odličnike” na prijevremeno umirovljenje, jer im računica govori da im je isplativije ne raditi nego raditi.

Bivšeg čelnika Oružanih snaga BiH i aktualnoga glavnog tajnika HDZ-a BiH Džojića pitali smo smatra li moralnim da istodobno prima dvije visoke mirovine u dvije zemlje za isti ratni put.

− Ja sam jedan od tisuće ljudi koji je stekao pravo umirovljenja na temelju međudržavnog sporazuma. U Hrvatskoj primam mirovinu na osnovi invaliditeta, a u BiH na osnovi staža, čina i odlikovanja. Tako je prema zakonu, nisam počinio prekršaj. Primam dvije mirovine po dvije različite osnove − veli nam Džojić. A kako je dobio tako veliku hrvatsku mirovinu kad mu je invaliditet procijenjen na 50 posto?

Džojić će nam objasniti da se pri obračunu mirovine računa i čin, koji nosi značajan broj bodova. Isto će nam potvrditi i u HZMO-u, što ipak govori da se i čin dvostruko naplaćuje. Inače, kriteriji za određivanje stupnja invaliditeta u BiH i u RH nisu se u praksi pokazali ujednačenima. Postoje slučajevi da su pojedini pripadnici HVO-a u BiH dobili procjenu 80-postotnog tjelesnog oštećenja, a u našoj zemlji 30-postotnog i obratno.

A liječničke su komisije odlučivale na temelju istih specijalističkih nalaza, iz iste dokumentacije, bez pregleda i nazočnosti tretiranog invalida HVO-a. No, da u BiH nije bilo problem steći status ratnog vojnog invalida, svjedoči i činjenica da pedesetpostotni invalidi i danas rade kao specijalni policajci. Štoviše, u pojedinim policijskim postajama ima više ratnih invalida nego zdravih specijalaca.

A prema ovom predizbornom setu zakona, koji je MMF okarakterizirao “shizofrenim”, nije bilo teško dokazati ni da ste bili pripadnik neke vojne komponente ako i niste bili. Ako netko nije bio evidentiran u vojnoj bazi podataka kao pripadnik vojne formacije, dovoljno je bilo pronaći dva svjedoka i status vojnika bio je osiguran.

I nakon ovog populističkog zakona, koji je federalnom dvojcu Draganu Čoviću i Sulejmanu Tihiću trebao osigurati izbornu pobjedu, a doveo je do bankrota federalnog proračuna, federalna je vlada u novom sazivu otišla i korak dalje − donijela je uredbu sa zakonskom snagom, opet prije izbora, i omogućila umirovljenje i na temelju − čina.

A budući da umirovljenja u BiH, po principu spojenih posuda, izravno utječu i na umirovljenja u RH, jer svi s visokim činom, ako imaju invaliditet “s prve crte bojišnice”, imaju pravo na hrvatsku mirovinu, broj umirovljenika HVO-a u našoj zemlji može se samo povećavati.

Zakon na rubu pameti

I general Živko Budimir uživa dvije mirovine;
financijski dobro situiran amaterski se bavi politikom
Stoga je nedvojbeno da međudržavni sporazum s BiH, u najmanju ruku, zahtijeva reviziju i aneks koji bi onemogućio dvostruko umirovljenje po dvjema osnovama za isti ratni put. Takvim sporazumom pripadnici HVO-a privilegirani su u odnosu na hrvatske vojnike, koji imaju samo jednu mirovinu, kao i u odnosu na pripadnike Armije BiH.

Dvoje jasle stimuliraju nerad ili, pak, ugovore o djelu, preko kojih se pojedini generali kandidiraju i za premijerske funkcije. Takav je i slučaj generala Živka Budimira, koji također uživa dvije mirovine i, financijski dobro situiran, amaterski se bavi politikom. Pri tome, aktualna premijerka Kosor, s mjesečnom plaćom nižom od Budimirovih višestrukih primanja, koja je kao ministrica branitelja potpisala ovaj sporazum, pravi planove ušteda u našem proračunu, kreše linearno povlaštene mirovine svima za 10 posto i u Vladi štedi na sokovima.

A hrvatski porezni obveznici plaćaju glavnog tajnika HDZ-a BiH, po zakonu, dok se on “volonterski, prema potrebi” angažira u zastupanju interesa stožerne stranke bosanskohercegovačkih Hrvata. Ovi paketi zakona, na rubu pameti, koji se isprepleću kroz proračune dviju zemalja, nedvojbeno zahtijevaju reviziju.

zdravka soldić-Arar

Tuđmanovo odlikovanje donosi 1400 kn mjesečno

Dok u RH Tuđmanova odličja više nisu na cijeni i ne donose nikakvu materijalnu dobit, u BiH su – zakon, otkad su 2006. ušla u Zakon o dobitnicima najviših ratnih odlikovanja. Tuđmanovo odličje u BiH donosi mjesečnu naknadu od 340 konvertibilnih maraka, što je oko 1400 kuna, a omogućava paralelno i povoljno prijevremeno umirovljenje.

Zbog tih beneficija tiskara u srednjoj Bosni, u Busovači, proizvela je falsifikate odličja Red hrvatskog trolista, te je potrebno revizijom utvrditi što je falsifikat, a što original. Taj je zadatak dobio glavni federalni inspektor za branitelje Omer Bašić, koji se, uvjerili smo se i sami, našao pred nemogućom misijom.

Problem je u činjenici što je iz Ureda predsjednika na Pantovčaku sva arhivska građa iz Tuđmanova doba premještena u Hrvatski državni arhiv još 2005., bez elektroničke baze podataka o odlikovanjima. Odlikovani nisu selektirani po komponentama, postrojbama ili po vrsti odličja. Riječ je o brdu papira od 70 tisuća odličja, i sada bi trebalo fizički pretraživati stvarne i lažne HVO Tuđmanove odličnike.

No, i za ulazak u Arhiv, odnosno pretraživanje Tuđmanovih odlikovanja, treba imati i odobrenje hrvatske Vlade. Da bi rezultat revizije inspektora Bašića bio pravno valjan, potreban je i službeni pečat mjerodavne hrvatske institucije. A tko je za to mjerodavan, tek treba utvrditi. Kad je prvi hrvatski predsjednik arhiviran u Hrvatskoj, uskrsnuo je u BiH.

Partizanska spomenica 2006. postala - nasljedna

Uz Tuđmanov Red hrvatskog trolista, koji je inače 16. u rangu po važnosti među hrvatskim državnim odličjima, najčešće je odličje u Federaciji BiH Zlatni ljiljan, koje je Alija Izetbegović dodjeljivao za iskazanu hrabrost. No, zakonom iz 2006. priznate su i partizanske spomenice, za koje se također isplaćuju novčane naknade od 340 KM.

No, izjednačavanje prava dobitnika odlikovanja iz Drugog svjetskog rata s posljednjim ratom ne bi bilo zanimljivo da autori “shizofrenog” zakona nisu dali pravo nasljedstava osobne partizanske spomenice “prvom rodu nasljednika“, odnosno živom bračnom partneru ili jednom od djece, koji, inače, materijalnu novčanu naknadu mogu podijeliti.

Tisuće Rojsovih mirovina

Osim 6694 mirovine koje se pripadnicima HVO-a isplaćuju prema međudržavnom sporazumu, isplaćuju se još stotine mirovina koje su pripadnici te bosanskohercegovačke vojne komponente ostvarili ranije prema Zakonu o hrvatskim braniteljima.

Većina ih je hrvatske vojne mirovine ostvarila do 2000. godine, u mandatu pomoćnika ministra obrane Ljube Ćesića Rojsa, pa se taj paket u žargonu naziva “Rojsovim mirovinama”.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/hrvatska-godisnje-isplacuje-230-milijuna-kuna-umirovljenim-pripadnicima-hvo-a-koji-vec-primaju-mirovine-107140 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9bfe4378350028db7cfb42c519a4098a52ed3154 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatska+godi%C5%A1nje+ispla%C4%87uje+230+milijuna+kuna+umirovljenim+pripadnicima+HVO-a+koji+ve%C4%87+primaju+mirovine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fhrvatska-godisnje-isplacuje-230-milijuna-kuna-umirovljenim-pripadnicima-hvo-a-koji-vec-primaju-mirovine-107140 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fhrvatska-godisnje-isplacuje-230-milijuna-kuna-umirovljenim-pripadnicima-hvo-a-koji-vec-primaju-mirovine-107140 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Umirovljenje pripadnika HVO-a po dvije osnove, u Hrvatskoj na temelju invaliditeta, u BiH na osnovi čina ili Tuđmanova odlikovanja Red hrvatskog trolista, temeljni je nedostatak ugovora. Time nositelji tog odlikovanja ostvaruju privilegij dviju visokih mi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dok se s jedne strane zadužuje, Hrvatskoj novac curi zbog rupe u neprecizno sročenom međunarodnom sporazumu s bih potpisanom 2006. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Spektardok se s jedne strane zadužuje, Hrvatskoj novac curi zbog rupe u neprecizno sročenom međunarodnom sporazumu s bih potpisanom 2006.

Hrvatska godišnje isplaćuje 230 milijuna kuna umirovljenim pripadnicima HVO-a koji već primaju mirovine

Piše PSD.
31. srpnja 2010. - 13:29

Ulične borbe u Mostaru, na raskrižju kod hotela ‘Ero’,
u svibnju 1993. godine / Tom DUBRAVEC
Dok Ivan Šuker, hrvatski ministar financija, u svjetskim bankama podiže kredite da bi servisirao vraćanje kredita i isplatu mirovina, istodobno, na temelju međudržavnog sporazuma s BiH o pravima stradalnika HVO-a, iz hrvatskog proračuna u BiH mjesečno za isplatu mirovina odlazi 20 milijuna kuna, odnosno godišnje − 230 milijuna kuna.

Republika Hrvatska tim se međudržavnim sporazumom iz 2006. godine obvezala na isplatu invalidskih mirovina stradalnicima HVO-a, čime ih je izjednačila s pravima pripadnika Hrvatske vojske. Istina, međudržavnim je sporazumom onemogućeno umirovljenje na temelju dijagnoze PTSP-a, p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 11:38