stdClass Object ( [id] => 123729 [title] => Dragan Holcer kod Mosora: Dvojac Kirigin-Burazin bio je Hajdukovo blago [alias] => dragan-holcer-kod-mosora-dvojac-kirigin-burazin-bio-je-hajdukovo-blago [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedan vaš suigrač  iz 1971. godine, kad je Hajduk nakon 16 godina postao prvak Jugoslavije, kazao mi je, znajući da idem razgovarati s vama: “Dragan Holcer je od svih nas hajdukovaca iz te naše slavne momčadi najveći ljubavnik. Zato jer svaku večer spava – s drugom ženom!”

- E, nikad ovako nisam počeo ni jedan razgovor s novinarom. S tim da su vam samo moja dva suigrača iz tog šampionskog Hajduka iz 1971. godine to mogli reći: Ivica Hlevnjak ili Pero Nadoveza!?

Zato jer su to dva najveća zajebanta te naše sjajne generacije, obojica, posebno Bukle Hlevnjak, nevjerojatno duhoviti ljudi, koji su i u najozbiljnijim situacijama, pa i onda kad nije bilo primjereno smijati se, svojim dosjetkama i duhovitim komentarima zasmijavali sve nas. A to u vezi druge žene... Da, spavam svaku večer s drugom ženom, to je moja druga supruga Gorana. Moja prva supruga zvala se Vlasta... Eto, sad moji Bukle i Pere mogu mirno spavati!

Stoper je rođen!

 Dragan Holcer
Vaš otac Franc Holcer bio je Slovenac, vaša majka Ida Orelli bila je Talijanka, rodili ste se 1945. godine u njemačkome mjestu Zwieselu, gdje vam je majka, zajedno s tri kćerke i s vama u trbuhu, bila u logoru. Odrasli ste u Nišu, evo 44 godine živite u Splitu. Onda, jeste li vi Slovenac, Talijan, Nijemac, Nišlija, Splićanin...

- U meni su geni mojih predaka Slovenaca, Talijana i Austrijanaca, jer mi je jedna baka bila Austrijanka, ali ja se osjećam Splićaninom. Split je moj grad, u njemu sam doživio svoje najveće radosti, u njemu živim od 1967. godine i bez ikakvog utiravanja fetivim Splićanima, jer za to nemam nikakve potrebe, osjećam se kao dio njih.

Vaša životna priča počela je zaista neobično, kao po nekom vješto napisanom srceparajućem filmskom scenariju...

- Bilo je puno toga filmskog u mojoj obitelji i prije moga rođenja. Moj djed po majčinoj strani, Talijan Massimo Orelli, oženio je Austrijanku Mariju Glazer, a kako se, među ostalim, bavio i izgradnjom željezničkih pruga, otišao je s obitelji u Srbiju graditi željezničku prugu Niš–Skoplje. Tamo je iz slovenskog mjesta Skoke, po istom poslu otišao i moj otac, Slovenac Franc Holcer. Moj Franc i moja Ida, kći Massima Orellija, tamo su se upoznali, zaljubili, vjenčali i prije moga rođenja dobili tri kćerke – Karolinu, Anđelku i Elizabetu.

Pred strahotama Drugog svjetskog rata vratili su se u Sloveniju, otac je otišao u partizane, a majka s tri kćerke i sa mnom u trbuhu bila je kod kuće. Kako je pomagala partizanima, Nijemci su jednom upali u našu kuću, majka nije bila doma, skupili su sve tri sestre i odveli na vlak. U međuvremenu su susjedi to javili majci, ona je trčeći uspjela doći na željezničku stanicu, našla je svoje kćerke, ukrcala se s njima i sve četiri su odvedene u njemački logor Zwiesel.

U tome mjestu, istina ne unutar logora, nego u mjesnoj bolnici, rodio sam se 19. siječnja 1945. godine. Otac je poginuo u partizanima, i to u Sloveniji, jedna ulica u mjestu Skoke dobila je po njemu ime – Holcerjeva ulica. A moja majka, s nas četvero djece, otišla je živjeti kod svoje neudane sestre Jelene u Niš. Pamtim iz najranijega djetinjstva da su obje radile u Tvornici duhana Niš...

Čitao sam da ste još u osnovnoj školi bili svestran i uspješan mladi sportaš, školski reprezentativac u atletici, gimnastici, rukometu, nogometu...

- Gimnastika mi je bila najdraži sport, kad su mi počeli govoriti da ću biti uspješan gimnastičar, otišao sam u rukomet, a kad su mi počeli predviđati veliku rukometnu karijeru, otišao sam u nogomet! Zašto? Valjda zato što me lopta odmalena privlačila, što mi je ona nogometna bila draža od rukometne...

U Radničkome iz Niša počeli ste kao napadač!?

- Da! Igrao sam desno krilo, centarfora i lijevo krilo. Po potrebi. I bio golgeter. Debitirao sam kao junior u prvoj momčadi niškog Radničkog, u tom svom prvom prvoligaškom susretu zabio sam gol Sarajevu igrajući desno krilo. Poslije sam igrao lijevo krilo, govorili su da sam ja i jedan mali Dragan Džajić iz Crvene zvezde dva lijeva krila koja mogu postati superklasni napadači...

... Pa, kad je sve tako, kako to da ste postali – stoper!?

- Puno toga se u životu dogodi slučajno, a završi najbolje, pa je upravo to bilo i s mojim odlaskom iz napada u obranu. Uoči utakmice Radnički – Partizan razbolio se naš stoper Nikolić, trener Dušan Nenković me pozvao u trenersku svlačionicu, rekao mi je: “Dragane, popodne ćeš igrati na mjestu stopera!” Šokirao sam se, odmah mu odgovorio: “Druže trener, ja to ne mogu igrati, ja to ne znam igrati, upropastit ću karijeru, ispasti smiješan...

Ne igramo protiv neke nižerazredne momčadi, nego protiv strašnog Partizana koji ima najubojitiji napad u ligi!” Nenković me pustio da istresem sve što sam imao reći i onda mi kazao: “Ja sam tako odlučio i tako će biti. Igrat ćeš stopera, ne boj se, samo nemoj da te povuče želja da ideš u napad, ostani otraga i zapovijedaj obranom!” I znate li što se dogodilo? Bio sam najbolji igrač utakmice u kojoj smo pobijedili s 2:1! Tad je počela moja karijera stopera...

Doček na Rivi

U Radničkom iz Niša odigrali ste 173 utakmice, za Hajduka ste nastupili 419 puta, u dresu Stuttgarta igrali ste 179 puta, a za momčad Schalkea 04 12 puta. Uz to, bili ste nezamjenjiv stoper reprezentacije Jugoslavije, za koju ste odigrali 52 utakmice. Sve to stalo je u 19 godina vaše profesionalne karijere, od vaše 18. do 37. godine života!

- Puno teže mi je zapamtiti sve te brojeve nego brojeve postignutih golova. U Radničkome sam ih davao, u osam godina u Hajduku samo devet, u šest godina u Stuttgartu dva, a u Schalkeu 04 i reprezentaciji Jugoslavije – ni jedan! Znate li zašto? Zato jer su mi treneri i selektori uglavnom govorili ono što mi je Dušan Nenković kazao uoči spomenute utakmice Radnički – Partizan, kad sam prvi put zaigrao na mjestu stopera: ne smiješ ići naprijed, ne prelazi centar!

Znao sam puno puta na treninzima zabiti gol glavom nakon kornera, bio sam precizan i kad bismo na treninzima pucali jedanaesterce, ali na utakmicama niti sam išao pred protivnički gol, niti sam pucao penale. Znalo se tko puca penale: uglavnom netko od veznih igrača ili napadač koji se bori za titulu golgetera lige! A mi u obrani smo bili “sirova radna snaga”: bori se, ori, skači, guraj, uklizavaj, idi glavom u kopačku protivnika! Ma, šalim se, nikad me, otkad sam postao stoper, nije vuklo ići pred protivnički gol. Kao što mi se, dok sam bio napadač, nije dalo vraćati u svoju polovinu terena...

Niški Radnički je bio filijala Crvene zvezde, kako to da njihov najbolji igrač i 22-godišnji reprezentativac Dragan Holcer ne ode u Crvenu zvezdu nego dođe u Hajduka!?

- Zato što je Hajduk imao dva klupska funkcionara – zvali su se Tito Kirigin i Jere Burazin! Ta dva genijalca bili su jači od uprava Crvene zvezde, Dinama i Partizana zajedno! Mene su svi vidjeli u Zvezdi, kako mi je prva supruga Vlasta bila Zagrepčanka, spominjalo se da ću možda i u Dinamo, a kad su prvi put na razgovor sa mnom došli šjor Tito i šjor Jere, meni je sve bilo jasno: iz Niša odlazim u Split!

Kako su vas to Tito Kirigin i Jere Burazin iz prve šarmirali, zamantali? Je li njihova novčana ponuda bila puno veća nego Zvezdina i Dinamova?

- Zvezda je računala da ću sigurno tamo, jer, po njihovu razmišljanju, igrač Radničkoga nema kamo nego kod njih. Dinamo je sa mnom razgovarao nekako mlako, uokolo, a Kirigin i Burazin su došli u Niš, oduševili su me svojim gospodskim manirima, ponašanjem, odlučnošću, znali su sve o meni i mojoj obitelji, kazali su da će Hajduk sa mnom učiniti velike stvari, da ću u Splitu ostati cijeli život... I sve što su rekli – bila je istina! Novac u tom prvom razgovoru nismo ni spomenuli. Nisam jedini kojega su šjor Tito i šjor Jere oduševili iz prve: taj dvojac bio je Hajdukovo blago! I danas im se divim!

U dresu “bijelih” igrali ste od 1967. do 1975. godine...

- ... I radovao se osvajanjima tri naslova prvaka i tri Kupa maršala Tita...

... I kao kapetan Hajduka držali pobjedničke govore!

- Da! Pisao ih je Gojko Škrbić. Barem dok sam ja bio kapetan Hajduka. Inače, od svih trofeja osvojenih u meni najdražem bijelom dresu, posebno mi je u srcu ostao naš naslov prvaka iz 1971. godine. Kad je Hajduk nakon 16 godina, od one slavne momčadi iz 1955. godine koju je predvodio strašni trio – Frane Matošić, Bernard Vukas, Vladimir Beara – opet postao prvak Jugoslavije.

Uvijek ću pamtiti tri utakmice iz tog prvenstva: pobjedu protiv Vojvodine u Novom Sadu s 3:1, našu čudesnu pobjedu protiv Partizana u Beogradu s 4:3, nakon što smo gubili 3:0 i zadnju utakmicu sezone protiv Olimpije u Splitu, bilo je 2:1 za nas, a skoro 30.000 ljudi došlo je na Stari plac odjeveno u bijelo!

A onaj čudesan, neponovljiv doček nakon pobjede protiv Vojvodine, kad je Split izašao na Rivu dočekati svoje prvake?

- Ma, to je najsretniji trenutak moje sportske karijere! U Kaštelima smo se ukrcali na hidrogliser, pratile su nas brodice, kad smo se pojavili na ulazu u splitsku luku, vidjeli smo nešto od čega se i sad naježim: sve je bilo krcato brodicama, cijela Riva je bila puna, more je gorjelo, nebo su parale rakete, oglasile su se sirene s brodova! Iznijeli su nas na rukama na kopno, nosili preko cijele Rive do Starog placa. A Bukle Hlevnjak je cijelo vrijeme pjevao s navijačima, kad smo došli pred Dom Hajduka, ostao je bez glasa...

Split je tih dana bio u velikoj sportskoj euforiji. Malo prije naše velike fešte, Splićani su napunili Rivu dočekujući na željezničkoj stanici svoje šampione, košarkaše Jugoplastike, koji su u odlučujućoj utakmici u Zagrebu pobijedili Lokomotivu, današnju Cibonu i prvi put u svojoj povijesti postali prvaci Jugoslavije. Split je naprije bio obojen žutom, a onda bijelom bojom svojih prvaka!

Broj jedan: Slavko Luštica!

U Hajduku su vas trenirali Dušan Nenković, Slavko Luštica, Branko Zebec, Tomislav Ivić...

- ... Da preduhitrim vaše vjerojatno pitanje, odmah ću reći: za mene je naš najbolji trener bio Slavko Luštica! Trenirao nas je kad smo 1971. godine postali prvaci, taj šampionski Hajduk igrao je najljepši i najefikasniji nogomet, naši navijači su uživali u pobjedama i lijepom nogometu koji ih je oduševljavao.

Je li točno da ne volite Tomislava Ivića jer ste zbog njega morali iz Hajduka?

- Tomislav Ivić je veliki i trofejni trener i samo budala ili zločest čovjek to mu neće priznati. Ali, ja sam najviše uživao kad je trener bio Slavko Luštica. On je za mene naš trener broj jedan. Ivić je veliki trener, Branko Zebec također, Dušan Nenković je s “bijelima” osvojio prvi Kup maršala Tita, ali moj trener favorit bio je Luštica. Istina je da sam zbog Ivića otišao iz Hajduka.

On je smatrao da je moja ozljeda takva da mu više neću biti od koristi, a nakon što sam otišao iz Hajduka, u Stuttgartu i Schalkeu 04 igrao sam još sedam sezona, do svoje 37. godine! S tim da Tomislavu Iviću ništa ne zamjeram. On je kao trener imao svoju viziju momčadi Hajduka, za mene u njoj nije bilo mjesta, vjerojatno misleći da se neću oporaviti, ja to poštujem. Vrijeme je pokazalo da je pogriješio. Zato jer sam siguran da bi Hajduk sa mnom u momčadi uzeo još neki trofej. S Ivićem sam u dobre, čestitam mu na sjajnoj karijeri i želim mu zdrav i dug život.

Europa? Valencia, Leeds, Saint Etienne, PSV...

- Boli pomisao na tu našu europsku nesreću. A ja tvrdim da se najviše radilo o nesreći, velikoj nesreći i sportskoj nepravdi. Svugdje smo ostali tanki za samo jedan gol, a ono što se dogodilo u Saint Etienneu zaista zvuči kao najgora moguća sportska priča. Zapravo, zvuči nestvarno...

Hajduk je u godina dok ste vi igrali u njegovu dresu dao veliki broj reprezentativaca, sjajnih igrača. Koga posebno pamtite, koga posebno izdvajate?

- Bio bi moj veliki grijeh, bila bi prava nepravda nekoga posebno izdvajati. Hajduk je tih šampionskih godina imao snažnu i kompaktnu momčad i bio je uzorno organiziran klub. Bili smo, ne samo na travnjaku, najjači klub u Jugoslaviji. To su bile godine velikog, moćnog Hajduka. Želim spomenuti dva velika čovjeka, bili su nam i otac i majka, divni ljudi i znalci: dr. Željko Barbir i naš maser Božidar Soldo!

Kad već ne izdvajate svoje suigrače, tko vam je od protivnika bio po guštu?

- Mislite, tko mi je zadavao najviše muke? To su bili Dušan Bajević iz Veleža, Vahidin Musemić iz Sarajeva i Josip Bukal iz Željezničara! Raznovrsni i sjajni napadači, veliki golgeteri. S tim da je u to vrijeme najbolji jugoslavenski napadač bio Dragan Džajić, ali kad bi Hajduk igrao s Crvenom zvezdom, Džaju bi čuvali Miroslav Bošković ili Vilson Džoni.

U reprezentaciji ste, kao i u Hajduku, bili standardan stoper, igrali ste u momčadi koja je bila viceprvak Europe...

- Bilo je to 1968. godine, prvenstvo se igralo u Italiji. U polufinalu smo učinili čudo, svladali smo u Firenci svjetskog prvaka Englesku s 1:0. Gol je četiri minute prije kraja utakmice zabio Dragan Džajić. Igrali smo u sastavu: Ilija Pantelić, Mirsad Fazlagić, Milan Damljanović, Miroslav Pavlović, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Ilija Petković, Ivica Osim, Vahidin Musemić, Dobrivoje Trivić i Dragan Džajić. Selektor je bio Rajko Mitić.

A svjetski prvaci Englezi izveli su strašnu momčad: Banks, Newton, Wilson, Mullery, Labone, Moore, Ball, Peters, Boby Charlton, Hunt, Hunter. U finalu smo u Rimu protiv Italije igrali 1:1, opet je Džaja dao gol, izjednačio je Domenghini, a na toj utakmici nas je švicarski sudac Dienst doslovno pokrao. U ponovljenoj utakmici Italija je u Rimu dobila s 2:0, golove su dali Riva i Anastasi. Zaslužili smo biti prvaci Evrope, Dienst nam je uskratio veliko slavlje...

milorad bibić
snimio: mario todorić / cropix

Mišo Kovač u ferati

Mišo Kovač bio je naš veliki prijatelj i naš vjerni pratitelj. Bio je najveća pjevačka zvijezda ondašnje Jugoslavije, ali mu to nije smetalo biti uz nas, bodriti nas, on se zapravo ponašao kao da je obični navijač, a ne veliko estradno ime.

Jednom nas je ispratio na željezničkoj stanici u Zagrebu, nakon naše pobjede protiv Dinama, a Pero Nadoveza i još neki igrači iz kupea su ga kroz prozor vagona uvukli u kupe. Jedva je izmolio da ga ne vodimo sa sobom u Split. Kad je izašao vani, počeo se smijati, rekao nam je: ‘Ne samo da ste najbolji, nego ste i najluđi, zato vas i volim!’

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dva genijalca iz uprave Hajduka, Tito Kirigin i Jere Burazin, bili su jači od uprava Crvene zvezde, Dinama i Partizana zajedno! Oduševili su me svojim gospodskim manirima, ponašanjem, odlučnošću. I danas im se divim... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bio je godinama stup obrane Hajduka, s kojim je osvajao prvenstva i kupove, i nezamjenjivi reprezentativac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-02-04 09:29:48 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-02-05 13:47:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-02-05 15:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14872 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/02/05/spektar/hol00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38499588 Threads: 3 Questions: 7104628250 Slow queries: 3302515 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608522620 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/dragan-holcer-kod-mosora-dvojac-kirigin-burazin-bio-je-hajdukovo-blago-123729 [printLink] => /sd-plus/spektar/dragan-holcer-kod-mosora-dvojac-kirigin-burazin-bio-je-hajdukovo-blago-123729?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 112111 [name] => DraganHolcer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => draganholcer [link] => /tag/draganholcer ) [1] => stdClass Object ( [id] => 144539 [name] => svrhamosora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svrhamosora [link] => /tag/svrhamosora ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dva genijalca iz uprave Hajduka, Tito Kirigin i Jere Burazin, bili su jači od uprava Crvene zvezde, Dinama i Partizana zajedno! Oduševili su me svojim gospodskim manirima, ponašanjem, odlučnošću. I danas im se divim... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bio je godinama stup obrane Hajduka, s kojim je osvajao prvenstva i kupove, i nezamjenjivi reprezentativac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dragan Holcer kod Mosora: Dvojac Kirigin-Burazin bio je Hajdukovo blago [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-01-51-48-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/02/05/spektar/hol00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/02/05/spektar/hol00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedan vaš suigrač  iz 1971. godine, kad je Hajduk nakon 16 godina postao prvak Jugoslavije, kazao mi je, znajući da idem razgovarati s vama: “Dragan Holcer je od svih nas hajdukovaca iz te naše slavne momčadi najveći ljubavnik. Zato jer svaku večer spava – s drugom ženom!”

- E, nikad ovako nisam počeo ni jedan razgovor s novinarom. S tim da su vam samo moja dva suigrača iz tog šampionskog Hajduka iz 1971. godine to mogli reći: Ivica Hlevnjak ili Pero Nadoveza!?

Zato jer su to dva najveća zajebanta te naše sjajne generacije, obojica, posebno Bukle Hlevnjak, nevjerojatno duhoviti ljudi, koji su i u najozbiljnijim situacijama, pa i onda kad nije bilo primjereno smijati se, svojim dosjetkama i duhovitim komentarima zasmijavali sve nas. A to u vezi druge žene... Da, spavam svaku večer s drugom ženom, to je moja druga supruga Gorana. Moja prva supruga zvala se Vlasta... Eto, sad moji Bukle i Pere mogu mirno spavati!

Stoper je rođen!

 Dragan Holcer
Vaš otac Franc Holcer bio je Slovenac, vaša majka Ida Orelli bila je Talijanka, rodili ste se 1945. godine u njemačkome mjestu Zwieselu, gdje vam je majka, zajedno s tri kćerke i s vama u trbuhu, bila u logoru. Odrasli ste u Nišu, evo 44 godine živite u Splitu. Onda, jeste li vi Slovenac, Talijan, Nijemac, Nišlija, Splićanin...

- U meni su geni mojih predaka Slovenaca, Talijana i Austrijanaca, jer mi je jedna baka bila Austrijanka, ali ja se osjećam Splićaninom. Split je moj grad, u njemu sam doživio svoje najveće radosti, u njemu živim od 1967. godine i bez ikakvog utiravanja fetivim Splićanima, jer za to nemam nikakve potrebe, osjećam se kao dio njih.

Vaša životna priča počela je zaista neobično, kao po nekom vješto napisanom srceparajućem filmskom scenariju...

- Bilo je puno toga filmskog u mojoj obitelji i prije moga rođenja. Moj djed po majčinoj strani, Talijan Massimo Orelli, oženio je Austrijanku Mariju Glazer, a kako se, među ostalim, bavio i izgradnjom željezničkih pruga, otišao je s obitelji u Srbiju graditi željezničku prugu Niš–Skoplje. Tamo je iz slovenskog mjesta Skoke, po istom poslu otišao i moj otac, Slovenac Franc Holcer. Moj Franc i moja Ida, kći Massima Orellija, tamo su se upoznali, zaljubili, vjenčali i prije moga rođenja dobili tri kćerke – Karolinu, Anđelku i Elizabetu.

Pred strahotama Drugog svjetskog rata vratili su se u Sloveniju, otac je otišao u partizane, a majka s tri kćerke i sa mnom u trbuhu bila je kod kuće. Kako je pomagala partizanima, Nijemci su jednom upali u našu kuću, majka nije bila doma, skupili su sve tri sestre i odveli na vlak. U međuvremenu su susjedi to javili majci, ona je trčeći uspjela doći na željezničku stanicu, našla je svoje kćerke, ukrcala se s njima i sve četiri su odvedene u njemački logor Zwiesel.

U tome mjestu, istina ne unutar logora, nego u mjesnoj bolnici, rodio sam se 19. siječnja 1945. godine. Otac je poginuo u partizanima, i to u Sloveniji, jedna ulica u mjestu Skoke dobila je po njemu ime – Holcerjeva ulica. A moja majka, s nas četvero djece, otišla je živjeti kod svoje neudane sestre Jelene u Niš. Pamtim iz najranijega djetinjstva da su obje radile u Tvornici duhana Niš...

Čitao sam da ste još u osnovnoj školi bili svestran i uspješan mladi sportaš, školski reprezentativac u atletici, gimnastici, rukometu, nogometu...

- Gimnastika mi je bila najdraži sport, kad su mi počeli govoriti da ću biti uspješan gimnastičar, otišao sam u rukomet, a kad su mi počeli predviđati veliku rukometnu karijeru, otišao sam u nogomet! Zašto? Valjda zato što me lopta odmalena privlačila, što mi je ona nogometna bila draža od rukometne...

U Radničkome iz Niša počeli ste kao napadač!?

- Da! Igrao sam desno krilo, centarfora i lijevo krilo. Po potrebi. I bio golgeter. Debitirao sam kao junior u prvoj momčadi niškog Radničkog, u tom svom prvom prvoligaškom susretu zabio sam gol Sarajevu igrajući desno krilo. Poslije sam igrao lijevo krilo, govorili su da sam ja i jedan mali Dragan Džajić iz Crvene zvezde dva lijeva krila koja mogu postati superklasni napadači...

... Pa, kad je sve tako, kako to da ste postali – stoper!?

- Puno toga se u životu dogodi slučajno, a završi najbolje, pa je upravo to bilo i s mojim odlaskom iz napada u obranu. Uoči utakmice Radnički – Partizan razbolio se naš stoper Nikolić, trener Dušan Nenković me pozvao u trenersku svlačionicu, rekao mi je: “Dragane, popodne ćeš igrati na mjestu stopera!” Šokirao sam se, odmah mu odgovorio: “Druže trener, ja to ne mogu igrati, ja to ne znam igrati, upropastit ću karijeru, ispasti smiješan...

Ne igramo protiv neke nižerazredne momčadi, nego protiv strašnog Partizana koji ima najubojitiji napad u ligi!” Nenković me pustio da istresem sve što sam imao reći i onda mi kazao: “Ja sam tako odlučio i tako će biti. Igrat ćeš stopera, ne boj se, samo nemoj da te povuče želja da ideš u napad, ostani otraga i zapovijedaj obranom!” I znate li što se dogodilo? Bio sam najbolji igrač utakmice u kojoj smo pobijedili s 2:1! Tad je počela moja karijera stopera...

Doček na Rivi

U Radničkom iz Niša odigrali ste 173 utakmice, za Hajduka ste nastupili 419 puta, u dresu Stuttgarta igrali ste 179 puta, a za momčad Schalkea 04 12 puta. Uz to, bili ste nezamjenjiv stoper reprezentacije Jugoslavije, za koju ste odigrali 52 utakmice. Sve to stalo je u 19 godina vaše profesionalne karijere, od vaše 18. do 37. godine života!

- Puno teže mi je zapamtiti sve te brojeve nego brojeve postignutih golova. U Radničkome sam ih davao, u osam godina u Hajduku samo devet, u šest godina u Stuttgartu dva, a u Schalkeu 04 i reprezentaciji Jugoslavije – ni jedan! Znate li zašto? Zato jer su mi treneri i selektori uglavnom govorili ono što mi je Dušan Nenković kazao uoči spomenute utakmice Radnički – Partizan, kad sam prvi put zaigrao na mjestu stopera: ne smiješ ići naprijed, ne prelazi centar!

Znao sam puno puta na treninzima zabiti gol glavom nakon kornera, bio sam precizan i kad bismo na treninzima pucali jedanaesterce, ali na utakmicama niti sam išao pred protivnički gol, niti sam pucao penale. Znalo se tko puca penale: uglavnom netko od veznih igrača ili napadač koji se bori za titulu golgetera lige! A mi u obrani smo bili “sirova radna snaga”: bori se, ori, skači, guraj, uklizavaj, idi glavom u kopačku protivnika! Ma, šalim se, nikad me, otkad sam postao stoper, nije vuklo ići pred protivnički gol. Kao što mi se, dok sam bio napadač, nije dalo vraćati u svoju polovinu terena...

Niški Radnički je bio filijala Crvene zvezde, kako to da njihov najbolji igrač i 22-godišnji reprezentativac Dragan Holcer ne ode u Crvenu zvezdu nego dođe u Hajduka!?

- Zato što je Hajduk imao dva klupska funkcionara – zvali su se Tito Kirigin i Jere Burazin! Ta dva genijalca bili su jači od uprava Crvene zvezde, Dinama i Partizana zajedno! Mene su svi vidjeli u Zvezdi, kako mi je prva supruga Vlasta bila Zagrepčanka, spominjalo se da ću možda i u Dinamo, a kad su prvi put na razgovor sa mnom došli šjor Tito i šjor Jere, meni je sve bilo jasno: iz Niša odlazim u Split!

Kako su vas to Tito Kirigin i Jere Burazin iz prve šarmirali, zamantali? Je li njihova novčana ponuda bila puno veća nego Zvezdina i Dinamova?

- Zvezda je računala da ću sigurno tamo, jer, po njihovu razmišljanju, igrač Radničkoga nema kamo nego kod njih. Dinamo je sa mnom razgovarao nekako mlako, uokolo, a Kirigin i Burazin su došli u Niš, oduševili su me svojim gospodskim manirima, ponašanjem, odlučnošću, znali su sve o meni i mojoj obitelji, kazali su da će Hajduk sa mnom učiniti velike stvari, da ću u Splitu ostati cijeli život... I sve što su rekli – bila je istina! Novac u tom prvom razgovoru nismo ni spomenuli. Nisam jedini kojega su šjor Tito i šjor Jere oduševili iz prve: taj dvojac bio je Hajdukovo blago! I danas im se divim!

U dresu “bijelih” igrali ste od 1967. do 1975. godine...

- ... I radovao se osvajanjima tri naslova prvaka i tri Kupa maršala Tita...

... I kao kapetan Hajduka držali pobjedničke govore!

- Da! Pisao ih je Gojko Škrbić. Barem dok sam ja bio kapetan Hajduka. Inače, od svih trofeja osvojenih u meni najdražem bijelom dresu, posebno mi je u srcu ostao naš naslov prvaka iz 1971. godine. Kad je Hajduk nakon 16 godina, od one slavne momčadi iz 1955. godine koju je predvodio strašni trio – Frane Matošić, Bernard Vukas, Vladimir Beara – opet postao prvak Jugoslavije.

Uvijek ću pamtiti tri utakmice iz tog prvenstva: pobjedu protiv Vojvodine u Novom Sadu s 3:1, našu čudesnu pobjedu protiv Partizana u Beogradu s 4:3, nakon što smo gubili 3:0 i zadnju utakmicu sezone protiv Olimpije u Splitu, bilo je 2:1 za nas, a skoro 30.000 ljudi došlo je na Stari plac odjeveno u bijelo!

A onaj čudesan, neponovljiv doček nakon pobjede protiv Vojvodine, kad je Split izašao na Rivu dočekati svoje prvake?

- Ma, to je najsretniji trenutak moje sportske karijere! U Kaštelima smo se ukrcali na hidrogliser, pratile su nas brodice, kad smo se pojavili na ulazu u splitsku luku, vidjeli smo nešto od čega se i sad naježim: sve je bilo krcato brodicama, cijela Riva je bila puna, more je gorjelo, nebo su parale rakete, oglasile su se sirene s brodova! Iznijeli su nas na rukama na kopno, nosili preko cijele Rive do Starog placa. A Bukle Hlevnjak je cijelo vrijeme pjevao s navijačima, kad smo došli pred Dom Hajduka, ostao je bez glasa...

Split je tih dana bio u velikoj sportskoj euforiji. Malo prije naše velike fešte, Splićani su napunili Rivu dočekujući na željezničkoj stanici svoje šampione, košarkaše Jugoplastike, koji su u odlučujućoj utakmici u Zagrebu pobijedili Lokomotivu, današnju Cibonu i prvi put u svojoj povijesti postali prvaci Jugoslavije. Split je naprije bio obojen žutom, a onda bijelom bojom svojih prvaka!

Broj jedan: Slavko Luštica!

U Hajduku su vas trenirali Dušan Nenković, Slavko Luštica, Branko Zebec, Tomislav Ivić...

- ... Da preduhitrim vaše vjerojatno pitanje, odmah ću reći: za mene je naš najbolji trener bio Slavko Luštica! Trenirao nas je kad smo 1971. godine postali prvaci, taj šampionski Hajduk igrao je najljepši i najefikasniji nogomet, naši navijači su uživali u pobjedama i lijepom nogometu koji ih je oduševljavao.

Je li točno da ne volite Tomislava Ivića jer ste zbog njega morali iz Hajduka?

- Tomislav Ivić je veliki i trofejni trener i samo budala ili zločest čovjek to mu neće priznati. Ali, ja sam najviše uživao kad je trener bio Slavko Luštica. On je za mene naš trener broj jedan. Ivić je veliki trener, Branko Zebec također, Dušan Nenković je s “bijelima” osvojio prvi Kup maršala Tita, ali moj trener favorit bio je Luštica. Istina je da sam zbog Ivića otišao iz Hajduka.

On je smatrao da je moja ozljeda takva da mu više neću biti od koristi, a nakon što sam otišao iz Hajduka, u Stuttgartu i Schalkeu 04 igrao sam još sedam sezona, do svoje 37. godine! S tim da Tomislavu Iviću ništa ne zamjeram. On je kao trener imao svoju viziju momčadi Hajduka, za mene u njoj nije bilo mjesta, vjerojatno misleći da se neću oporaviti, ja to poštujem. Vrijeme je pokazalo da je pogriješio. Zato jer sam siguran da bi Hajduk sa mnom u momčadi uzeo još neki trofej. S Ivićem sam u dobre, čestitam mu na sjajnoj karijeri i želim mu zdrav i dug život.

Europa? Valencia, Leeds, Saint Etienne, PSV...

- Boli pomisao na tu našu europsku nesreću. A ja tvrdim da se najviše radilo o nesreći, velikoj nesreći i sportskoj nepravdi. Svugdje smo ostali tanki za samo jedan gol, a ono što se dogodilo u Saint Etienneu zaista zvuči kao najgora moguća sportska priča. Zapravo, zvuči nestvarno...

Hajduk je u godina dok ste vi igrali u njegovu dresu dao veliki broj reprezentativaca, sjajnih igrača. Koga posebno pamtite, koga posebno izdvajate?

- Bio bi moj veliki grijeh, bila bi prava nepravda nekoga posebno izdvajati. Hajduk je tih šampionskih godina imao snažnu i kompaktnu momčad i bio je uzorno organiziran klub. Bili smo, ne samo na travnjaku, najjači klub u Jugoslaviji. To su bile godine velikog, moćnog Hajduka. Želim spomenuti dva velika čovjeka, bili su nam i otac i majka, divni ljudi i znalci: dr. Željko Barbir i naš maser Božidar Soldo!

Kad već ne izdvajate svoje suigrače, tko vam je od protivnika bio po guštu?

- Mislite, tko mi je zadavao najviše muke? To su bili Dušan Bajević iz Veleža, Vahidin Musemić iz Sarajeva i Josip Bukal iz Željezničara! Raznovrsni i sjajni napadači, veliki golgeteri. S tim da je u to vrijeme najbolji jugoslavenski napadač bio Dragan Džajić, ali kad bi Hajduk igrao s Crvenom zvezdom, Džaju bi čuvali Miroslav Bošković ili Vilson Džoni.

U reprezentaciji ste, kao i u Hajduku, bili standardan stoper, igrali ste u momčadi koja je bila viceprvak Europe...

- Bilo je to 1968. godine, prvenstvo se igralo u Italiji. U polufinalu smo učinili čudo, svladali smo u Firenci svjetskog prvaka Englesku s 1:0. Gol je četiri minute prije kraja utakmice zabio Dragan Džajić. Igrali smo u sastavu: Ilija Pantelić, Mirsad Fazlagić, Milan Damljanović, Miroslav Pavlović, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Ilija Petković, Ivica Osim, Vahidin Musemić, Dobrivoje Trivić i Dragan Džajić. Selektor je bio Rajko Mitić.

A svjetski prvaci Englezi izveli su strašnu momčad: Banks, Newton, Wilson, Mullery, Labone, Moore, Ball, Peters, Boby Charlton, Hunt, Hunter. U finalu smo u Rimu protiv Italije igrali 1:1, opet je Džaja dao gol, izjednačio je Domenghini, a na toj utakmici nas je švicarski sudac Dienst doslovno pokrao. U ponovljenoj utakmici Italija je u Rimu dobila s 2:0, golove su dali Riva i Anastasi. Zaslužili smo biti prvaci Evrope, Dienst nam je uskratio veliko slavlje...

milorad bibić
snimio: mario todorić / cropix

Mišo Kovač u ferati

Mišo Kovač bio je naš veliki prijatelj i naš vjerni pratitelj. Bio je najveća pjevačka zvijezda ondašnje Jugoslavije, ali mu to nije smetalo biti uz nas, bodriti nas, on se zapravo ponašao kao da je obični navijač, a ne veliko estradno ime.

Jednom nas je ispratio na željezničkoj stanici u Zagrebu, nakon naše pobjede protiv Dinama, a Pero Nadoveza i još neki igrači iz kupea su ga kroz prozor vagona uvukli u kupe. Jedva je izmolio da ga ne vodimo sa sobom u Split. Kad je izašao vani, počeo se smijati, rekao nam je: ‘Ne samo da ste najbolji, nego ste i najluđi, zato vas i volim!’

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/dragan-holcer-kod-mosora-dvojac-kirigin-burazin-bio-je-hajdukovo-blago-123729 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=837d5b525b85caa6071034d3c5c58c11c0a27d7a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dragan+Holcer+kod+Mosora%3A+Dvojac+Kirigin-Burazin+bio+je+Hajdukovo+blago&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fdragan-holcer-kod-mosora-dvojac-kirigin-burazin-bio-je-hajdukovo-blago-123729 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fdragan-holcer-kod-mosora-dvojac-kirigin-burazin-bio-je-hajdukovo-blago-123729 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dva genijalca iz uprave Hajduka, Tito Kirigin i Jere Burazin, bili su jači od uprava Crvene zvezde, Dinama i Partizana zajedno! Oduševili su me svojim gospodskim manirima, ponašanjem, odlučnošću. I danas im se divim... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bio je godinama stup obrane Hajduka, s kojim je osvajao prvenstva i kupove, i nezamjenjivi reprezentativac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Spektarbio je godinama stup obrane Hajduka, s kojim je osvajao prvenstva i kupove, i nezamjenjivi reprezentativac

Dragan Holcer kod Mosora: Dvojac Kirigin-Burazin bio je Hajdukovo blago

Piše PSD.
5. veljače 2011. - 16:26

Jedan vaš suigrač  iz 1971. godine, kad je Hajduk nakon 16 godina postao prvak Jugoslavije, kazao mi je, znajući da idem razgovarati s vama: “Dragan Holcer je od svih nas hajdukovaca iz te naše slavne momčadi najveći ljubavnik. Zato jer svaku večer spava – s drugom ženom!”

- E, nikad ovako nisam počeo ni jedan razgovor s novinarom. S tim da su vam samo moja dva suigrača iz tog šampionskog Hajduka iz 1971. godine to mogli reći: Ivica Hlevnjak ili Pero Nadoveza!?

Zato jer su to dva najveća zajebanta te naše sjajne generacije, obojica, posebno Bukle Hlevnjak, nevjerojatno duhoviti ljudi, koji su i u najozbiljnijim situacijama, pa i onda kad nije bilo primjereno smijati se, svojim dosjetkama i duhovitim komentarima zasmijavali sve nas. A to u vezi druge žene... Da, spavam s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 03:51