stdClass Object ( [id] => 208882 [title] => Davor Štambuk: Ja san mladi, prčeviti Gaskonjac! [alias] => davor-stambuk-ja-san-mladi-prceviti-gaskonjac [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Selca na  Braču večeras će biti pozornicom milenijskog okupljanja Štambuka, loze koja je na naše tlo navrnuta prije kojih tristotinjak godina iz Sudeta. Bogati program bodulskog reuniona uključit će, sasvim očekivano, i izložbu radova široj javnosti zacijelo najpoznatijeg izdanka toga časnog plemena, Davora Štambuka.

“S nestrpljenjen čekan feštu, baš me zanima ko će sve doć. Znate, Štambuci su velika loza, a to imaju zafalit škrtosti, jer ne volidu trošit pineze na prezervative. Iman dovoljno odmaka da bi moga donosit takve zaključke: otac mi je rođen u Zadru, mater mi je Splićanka, od Šorini, a i sam san splitsko dite. Nego, vas, pretpostavljan, zanima izložba? Organizira se jušto deset dan nakon šta je u Novalji, u galeriji ‘Kunkera’, otvorena jedna druga kolekcija mojih radova, pod naslovom ‘Marinada’. Moran priznat da će ova bračka izložba bit malo neobična.

Respektirajući bogobojaznost Selčana, izdvojia san neke od svojih najčednijih karikatura. Zato se i cila kolekcija sasvin prigodno zove ‘Lišo bez punta’.”

‘Mutavost’ se isplati

Oni koji Štambuka, ne bez razloga, drže prorokom hedonizma i evenđelistom roto-razvrata i inih slatkih grijeha, neće, međutim, ostati kratkih rukava. Jer, začin izložbi bit će i promocija nove Davorove knjige koja pod naslovom “101 Štambuk“ okuplja izbor ponajboljih radova što ih je objavio tijekom tri desetljeća rada za tjednik “Ici Paris“. Antologija je tiskana u boji, u nakladi “Strip foruma“, a njezin je urednik Rudi Aljinović, nestor hrvatske strip scene, znan, među ostalim, i po scenarističkoj suradnji s velikim Andrijom Maurovićem.

Književna rekapitulacija duge, neobično plodne i mnogim priznanjima ovjerene karijere prigoda je i da se upitamo zašto se Štambuk cijeloga života disciplinirano i dosljedno pridržavao dvaju načela: da štanca crteže bez jedne jedincate riječi i da se bavi isključivo, ajmo reći, grešnim životnim stilovima.

“Prvi je izbor bija iz nužde. Kad san doša u Pariz, nisan zna beknit ni rič francuskoga. A kad i do konduta moraš pilotirat na mote, kako ćeš tek pisat viceve koji bi, ka, tribali nasmijavat milijune tečnih govornika tebi skroz nepoznata jezika. Normalno, s vrimenon san naučija francuski, ali san u međuvremenu već bija izgradija stil u kojemu su riči čisti višak. I sritan san da je tako ispalo. Jer moje karikature, ovako mutave, zapravo govore sve svjetske jezike.“

Zašto se, međutim, čovjek koji je u privatnom životu skoro pa hiperpolitiziran, od ranoga jutra do duboko u noć zainteresiran s društvom bistriti friške vijesti i stare ideološke prijepore, kao karikaturist vazda klonio politike?

“Pa i taj je izbor barem donekle plod slučajnosti. Kad san doša u Francusku, ništa nisan zna o njihovin prilikama, a ruku na srce, nisu me puno ni zanimale. S druge strane, ka emigrant koji je velikodušno primljen u jednu meni skroz stranu sredinu, nisan ima ni obraza docirat domaćinima, popovat in šta bi tribali činit a šta ne bi, zajebavat se na njihov račun… Na koncu, cili život sve svoje političke potribe i interese namirujen u kavani i to mi je dosta. Nikad nisan bija član nijedne stranke, ni najmanje me nije zanimalo gradit političku karijeru.”

Pivac na Montparnasseu

Štambukovu vitalnost ne dijeli, na žalost, i njegov matični ceh. Netko s manje takta mogao bi reći kako se radi o čovjeku koji je nadživio vlastito zanimanje.

“Godine 2000. u Francuskoj je objavljena velika monografija o povijesti karikature od Daumiera sve do naših dana. Ima san čast da su i mene uvrstili u ti libar, ali ga ne spominjen da bi se falija, nego tek da bi naznačija koliko je duga povijest karikature. Doslovce stotinama godina novine se nisu mogle zamislit bez smišnih crteža. A onda je došlo ovo šta je došlo… Politika je izila sve drugo, karikature koje se bave običnin ljudskin slabostima danas triba svićon tražit. Jedino šta je preživilo su politički komentari u formi crteža.

Tako barem stvari stoje u svitu. Kod nas je, naravno, situacija još i gora. Davno su prošla vrimena kada je jedan Križanić karikaturama triska i rušija monarhiju. Felix Puntarić se bija jedva škapula kad je u Tuđmanovo doba nacrta kako se odlikovanja dile lopatama, a u Beogradu su Coraxa probali i ubit. Je, da se ne lažemo, karikatura polako odumire i to je žalosno. Ali još bi žalosnije bilo da je obratno, da se ona dobro drži a da ja krepajen.”

A Štambuk se toliko dobro drži da je i dalje pun planova.

“Jedva čekan treći misec sljedeće godine. Na poziv Danielle Delorme, velike glumice koju naši filmoljupci u godinama sigurno pamte, izlagat ću u Atelieru Gerard na Montparasseu. Njezin otac bija je ugledni fotograf i novinski ilustrator, pa je ‘mala’ njemu u čast osnovala galeriju u kojoj se izlažu samo radovi novinskih profesionalaca: karikaturista, fotoreportera, ilustratora…

Izložba će bit otvorena puna dva miseca, a zvat će se ‘Coq au vin’ ilitiga ‘Kokot u vinu’. Pivac je kod Francuza istoznačnica za, ajmo reć u meko, ženskara, vino je moja profesionalna i privatna opsesija, a sve skupa je ime jednog od najvećih specijaliteta tamošnje kužine. Dakle, karikature koje ću izložit su erotsko-enofilsko-gastronomskoga tipa.”

Povratak u Pariz bit će prilika za srdačne susrete sa starim znancima, ali i za sentimentalno prisjećanje na drage prijatelje kojih više nema. Jedan od njih je i veliki Štambukov kolega poznat pod umjetničkim imenom Hoviv.
“Život toga beskrajno darovitog i duhovitog čovik bija je ka roman, dramatičan, pun obrata, mižerije, tuge, nesriće… Njegov otac podilija je sudbinu milijuna Armenaca, prognan je iz domovine i uspija se skrasit u Francuskoj. Ali vrag mu nije da mira. Kako je bija uvjereni ljevičar, iz Francuske se zaputija u Sovjetski Savez, gradit socijalizam, novi svit, bolju budućnost… Bidan, nije računa s tin da je Staljin, uz ostalo, bija i patološki nepovjerljiv prema svin strancima.

Tek šta se familija skrasila u Moskvi, špedilo ih je u Sibir. Posli Džugašvilijeve smrti nekako su se uspili vratit u glavni grad di je Hoviv dobija posal na crtićima u Mosfiljmu. Mali je, međutin, bija pametniji od ćaće, pa je uskoro uteka u Francusku di je rođen i di su mu odma priznali državljanstvo. Ispočetka je bija više gladan nego sit, spašava ga je Charles Aznavour, još jedan veliki armenski genij koji ga je uzeja pod svoje i gura dok Hovivov talent nisu pripoznali urednici.”

Tri muzuvira

Iz vizure generacije stasale sedamdesetih godina, Hoviv je, uz Lassalvyja i Štambuka, bio jedan od trojice mušketira francuske erotske karikature. Tu laskavu ocjenu Davor, međutim, spremno otklanja.
“Mi smo, u najboljen slučaju, bili tek tri muzuvira. U svitu karikature puno je D’Artagnana, a samo su tri prava mušketira: Chaval, Bosque i Sempe. Mene, dakle, triba kontat ka još jednog mladog, prčevitog Gaskonjca, D’Artagnana. Ali ni to nije malo.”

Premda je za svoje “crtanje pizdarija“ - kako lijep broj Splićana, pa i dragih Štambukovih znanaca, definira zanat karikaturista - ovjenčan titulom francuskog Viteza umjetnosti, Davor sve komplimente prima s ozbiljnom rezervom.

“Čujte, nisan loše proša. A di bi mi tek bija kraj da san zna crtat ka, recimo, Otto Reisinger! On u deset minuti učine remek-djelo, a meni triba barenko tri ure da bi nacrta nešto s čime san kako-tako zadovoljan.”

“Crtanje pizdarija” nikada, dakle, nije bio osobito lagodan posao?

“Da lagodan?! Nemojte me nasmijavat! Punih trideset godina svaku san sedmicu crta po najmanje pet karikatura. I nije problem bilo crtanje, je da mi je tribalo više vrimena nego Ottu, ali izvedba je uvik bila najmanji problem. Muka je bila - i ostala - smislit vic, imat frišku ideju, koja će svima bit razumljiva i smišna, ne ponovit nešto već viđeno, nego ponudit nešto skroz drukčije, svoje, a usput natirat čitatelja da istegne lice u barenko mali osmijeh.

Znate, dobre ideje ne padaju tek tako s neba, iz čista mira. Da bi makinjeta u glavi proradila, triba provest puste ure mozgajući, kombinirajući, panično tražeći neku iskru nadahnuća u bilo čemu šta vas okružuje. Karikature možda jesu smišne, ali zanat karikaturista daleko je od zajebancije.”

Split kojeg nema

No Štambuk ipak nije sklon samosažaljivom dramatiziranju svoga minulog rada. Okej, bilo je i teških dana, ispunjenih kreativnom blokadom, obilježenih nervozom i malodušnošću, ali sve te krize ipak je brzo nadvladavao. S ove distance, uvjeren je da lakoću bordižanja kroz svijet humora ima zahvaliti sredini koja ga je formirala.
“Split moje mladosti bija je veliki inkubator zajebancije. Ima san sriću poznavat na desetke ljudi koji su bili nevjerojatno duhoviti, ali svoj bogom dani talent nikad nisu pritvorili u posal.

Evo jednoga primjera, svidočija san mu iz prve ruke, na ulici. Luka Kaliterna bija je intra Cinu Nedoklana koji je u to vrime trenira RNK Split. ‘Kakvi je oni mali šta san ti ga posla’, pita barba Luka, a Cina odgovara: ‘Ma dobar je, dobar, samo se plaši svoje sjene.’ Barba Luka složija je mrtvački ozbiljnu facu i samo procidija: ‘A koju ga Gospu stavjaš igrat po suncu?!’

Na svakon kantunu prije su se mogle čut urnebesno smišne glende. Samo… taj i takav Split danas više ne postoji, osin u uspomenama. Split je s vrimenon izgubija svaku vezu s Mediteranon, ostalo mu je samo more…”
I Davor Štambuk, dodali bismo. Tvrdokorni primjerak izumiruće faune, autentični sredozemni medvid i dosljedni zagovornik prava na guštanje i obvezu ruganja svemu i svima.

IVICA IVANIŠEVIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Štambuci su velika loza, a to imaju zafalit škrtosti, jer ne volidu trošit pineze na prezervative’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => karikaturist svjetskoga glasa i francuski Vitez umjetnosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-08-09 15:31:08 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-08-09 15:49:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-08-10 14:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5236 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/08/09/PSD/sta00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15545890 Threads: 4 Questions: 3209380449 Slow queries: 7235744 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236148506 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/davor-stambuk-ja-san-mladi-prceviti-gaskonjac-208882 [printLink] => /sd-plus/spektar/davor-stambuk-ja-san-mladi-prceviti-gaskonjac-208882?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 184342 [name] => davorštambuk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => davorstambuk [link] => /tag/davorstambuk ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Štambuci su velika loza, a to imaju zafalit škrtosti, jer ne volidu trošit pineze na prezervative’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => karikaturist svjetskoga glasa i francuski Vitez umjetnosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Davor Štambuk: Ja san mladi, prčeviti Gaskonjac! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-07-29-06-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/08/09/PSD/sta00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/08/09/PSD/sta00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Selca na  Braču večeras će biti pozornicom milenijskog okupljanja Štambuka, loze koja je na naše tlo navrnuta prije kojih tristotinjak godina iz Sudeta. Bogati program bodulskog reuniona uključit će, sasvim očekivano, i izložbu radova široj javnosti zacijelo najpoznatijeg izdanka toga časnog plemena, Davora Štambuka.

“S nestrpljenjen čekan feštu, baš me zanima ko će sve doć. Znate, Štambuci su velika loza, a to imaju zafalit škrtosti, jer ne volidu trošit pineze na prezervative. Iman dovoljno odmaka da bi moga donosit takve zaključke: otac mi je rođen u Zadru, mater mi je Splićanka, od Šorini, a i sam san splitsko dite. Nego, vas, pretpostavljan, zanima izložba? Organizira se jušto deset dan nakon šta je u Novalji, u galeriji ‘Kunkera’, otvorena jedna druga kolekcija mojih radova, pod naslovom ‘Marinada’. Moran priznat da će ova bračka izložba bit malo neobična.

Respektirajući bogobojaznost Selčana, izdvojia san neke od svojih najčednijih karikatura. Zato se i cila kolekcija sasvin prigodno zove ‘Lišo bez punta’.”

‘Mutavost’ se isplati

Oni koji Štambuka, ne bez razloga, drže prorokom hedonizma i evenđelistom roto-razvrata i inih slatkih grijeha, neće, međutim, ostati kratkih rukava. Jer, začin izložbi bit će i promocija nove Davorove knjige koja pod naslovom “101 Štambuk“ okuplja izbor ponajboljih radova što ih je objavio tijekom tri desetljeća rada za tjednik “Ici Paris“. Antologija je tiskana u boji, u nakladi “Strip foruma“, a njezin je urednik Rudi Aljinović, nestor hrvatske strip scene, znan, među ostalim, i po scenarističkoj suradnji s velikim Andrijom Maurovićem.

Književna rekapitulacija duge, neobično plodne i mnogim priznanjima ovjerene karijere prigoda je i da se upitamo zašto se Štambuk cijeloga života disciplinirano i dosljedno pridržavao dvaju načela: da štanca crteže bez jedne jedincate riječi i da se bavi isključivo, ajmo reći, grešnim životnim stilovima.

“Prvi je izbor bija iz nužde. Kad san doša u Pariz, nisan zna beknit ni rič francuskoga. A kad i do konduta moraš pilotirat na mote, kako ćeš tek pisat viceve koji bi, ka, tribali nasmijavat milijune tečnih govornika tebi skroz nepoznata jezika. Normalno, s vrimenon san naučija francuski, ali san u međuvremenu već bija izgradija stil u kojemu su riči čisti višak. I sritan san da je tako ispalo. Jer moje karikature, ovako mutave, zapravo govore sve svjetske jezike.“

Zašto se, međutim, čovjek koji je u privatnom životu skoro pa hiperpolitiziran, od ranoga jutra do duboko u noć zainteresiran s društvom bistriti friške vijesti i stare ideološke prijepore, kao karikaturist vazda klonio politike?

“Pa i taj je izbor barem donekle plod slučajnosti. Kad san doša u Francusku, ništa nisan zna o njihovin prilikama, a ruku na srce, nisu me puno ni zanimale. S druge strane, ka emigrant koji je velikodušno primljen u jednu meni skroz stranu sredinu, nisan ima ni obraza docirat domaćinima, popovat in šta bi tribali činit a šta ne bi, zajebavat se na njihov račun… Na koncu, cili život sve svoje političke potribe i interese namirujen u kavani i to mi je dosta. Nikad nisan bija član nijedne stranke, ni najmanje me nije zanimalo gradit političku karijeru.”

Pivac na Montparnasseu

Štambukovu vitalnost ne dijeli, na žalost, i njegov matični ceh. Netko s manje takta mogao bi reći kako se radi o čovjeku koji je nadživio vlastito zanimanje.

“Godine 2000. u Francuskoj je objavljena velika monografija o povijesti karikature od Daumiera sve do naših dana. Ima san čast da su i mene uvrstili u ti libar, ali ga ne spominjen da bi se falija, nego tek da bi naznačija koliko je duga povijest karikature. Doslovce stotinama godina novine se nisu mogle zamislit bez smišnih crteža. A onda je došlo ovo šta je došlo… Politika je izila sve drugo, karikature koje se bave običnin ljudskin slabostima danas triba svićon tražit. Jedino šta je preživilo su politički komentari u formi crteža.

Tako barem stvari stoje u svitu. Kod nas je, naravno, situacija još i gora. Davno su prošla vrimena kada je jedan Križanić karikaturama triska i rušija monarhiju. Felix Puntarić se bija jedva škapula kad je u Tuđmanovo doba nacrta kako se odlikovanja dile lopatama, a u Beogradu su Coraxa probali i ubit. Je, da se ne lažemo, karikatura polako odumire i to je žalosno. Ali još bi žalosnije bilo da je obratno, da se ona dobro drži a da ja krepajen.”

A Štambuk se toliko dobro drži da je i dalje pun planova.

“Jedva čekan treći misec sljedeće godine. Na poziv Danielle Delorme, velike glumice koju naši filmoljupci u godinama sigurno pamte, izlagat ću u Atelieru Gerard na Montparasseu. Njezin otac bija je ugledni fotograf i novinski ilustrator, pa je ‘mala’ njemu u čast osnovala galeriju u kojoj se izlažu samo radovi novinskih profesionalaca: karikaturista, fotoreportera, ilustratora…

Izložba će bit otvorena puna dva miseca, a zvat će se ‘Coq au vin’ ilitiga ‘Kokot u vinu’. Pivac je kod Francuza istoznačnica za, ajmo reć u meko, ženskara, vino je moja profesionalna i privatna opsesija, a sve skupa je ime jednog od najvećih specijaliteta tamošnje kužine. Dakle, karikature koje ću izložit su erotsko-enofilsko-gastronomskoga tipa.”

Povratak u Pariz bit će prilika za srdačne susrete sa starim znancima, ali i za sentimentalno prisjećanje na drage prijatelje kojih više nema. Jedan od njih je i veliki Štambukov kolega poznat pod umjetničkim imenom Hoviv.
“Život toga beskrajno darovitog i duhovitog čovik bija je ka roman, dramatičan, pun obrata, mižerije, tuge, nesriće… Njegov otac podilija je sudbinu milijuna Armenaca, prognan je iz domovine i uspija se skrasit u Francuskoj. Ali vrag mu nije da mira. Kako je bija uvjereni ljevičar, iz Francuske se zaputija u Sovjetski Savez, gradit socijalizam, novi svit, bolju budućnost… Bidan, nije računa s tin da je Staljin, uz ostalo, bija i patološki nepovjerljiv prema svin strancima.

Tek šta se familija skrasila u Moskvi, špedilo ih je u Sibir. Posli Džugašvilijeve smrti nekako su se uspili vratit u glavni grad di je Hoviv dobija posal na crtićima u Mosfiljmu. Mali je, međutin, bija pametniji od ćaće, pa je uskoro uteka u Francusku di je rođen i di su mu odma priznali državljanstvo. Ispočetka je bija više gladan nego sit, spašava ga je Charles Aznavour, još jedan veliki armenski genij koji ga je uzeja pod svoje i gura dok Hovivov talent nisu pripoznali urednici.”

Tri muzuvira

Iz vizure generacije stasale sedamdesetih godina, Hoviv je, uz Lassalvyja i Štambuka, bio jedan od trojice mušketira francuske erotske karikature. Tu laskavu ocjenu Davor, međutim, spremno otklanja.
“Mi smo, u najboljen slučaju, bili tek tri muzuvira. U svitu karikature puno je D’Artagnana, a samo su tri prava mušketira: Chaval, Bosque i Sempe. Mene, dakle, triba kontat ka još jednog mladog, prčevitog Gaskonjca, D’Artagnana. Ali ni to nije malo.”

Premda je za svoje “crtanje pizdarija“ - kako lijep broj Splićana, pa i dragih Štambukovih znanaca, definira zanat karikaturista - ovjenčan titulom francuskog Viteza umjetnosti, Davor sve komplimente prima s ozbiljnom rezervom.

“Čujte, nisan loše proša. A di bi mi tek bija kraj da san zna crtat ka, recimo, Otto Reisinger! On u deset minuti učine remek-djelo, a meni triba barenko tri ure da bi nacrta nešto s čime san kako-tako zadovoljan.”

“Crtanje pizdarija” nikada, dakle, nije bio osobito lagodan posao?

“Da lagodan?! Nemojte me nasmijavat! Punih trideset godina svaku san sedmicu crta po najmanje pet karikatura. I nije problem bilo crtanje, je da mi je tribalo više vrimena nego Ottu, ali izvedba je uvik bila najmanji problem. Muka je bila - i ostala - smislit vic, imat frišku ideju, koja će svima bit razumljiva i smišna, ne ponovit nešto već viđeno, nego ponudit nešto skroz drukčije, svoje, a usput natirat čitatelja da istegne lice u barenko mali osmijeh.

Znate, dobre ideje ne padaju tek tako s neba, iz čista mira. Da bi makinjeta u glavi proradila, triba provest puste ure mozgajući, kombinirajući, panično tražeći neku iskru nadahnuća u bilo čemu šta vas okružuje. Karikature možda jesu smišne, ali zanat karikaturista daleko je od zajebancije.”

Split kojeg nema

No Štambuk ipak nije sklon samosažaljivom dramatiziranju svoga minulog rada. Okej, bilo je i teških dana, ispunjenih kreativnom blokadom, obilježenih nervozom i malodušnošću, ali sve te krize ipak je brzo nadvladavao. S ove distance, uvjeren je da lakoću bordižanja kroz svijet humora ima zahvaliti sredini koja ga je formirala.
“Split moje mladosti bija je veliki inkubator zajebancije. Ima san sriću poznavat na desetke ljudi koji su bili nevjerojatno duhoviti, ali svoj bogom dani talent nikad nisu pritvorili u posal.

Evo jednoga primjera, svidočija san mu iz prve ruke, na ulici. Luka Kaliterna bija je intra Cinu Nedoklana koji je u to vrime trenira RNK Split. ‘Kakvi je oni mali šta san ti ga posla’, pita barba Luka, a Cina odgovara: ‘Ma dobar je, dobar, samo se plaši svoje sjene.’ Barba Luka složija je mrtvački ozbiljnu facu i samo procidija: ‘A koju ga Gospu stavjaš igrat po suncu?!’

Na svakon kantunu prije su se mogle čut urnebesno smišne glende. Samo… taj i takav Split danas više ne postoji, osin u uspomenama. Split je s vrimenon izgubija svaku vezu s Mediteranon, ostalo mu je samo more…”
I Davor Štambuk, dodali bismo. Tvrdokorni primjerak izumiruće faune, autentični sredozemni medvid i dosljedni zagovornik prava na guštanje i obvezu ruganja svemu i svima.

IVICA IVANIŠEVIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/davor-stambuk-ja-san-mladi-prceviti-gaskonjac-208882 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=203db095585ce7242c099d532595c9d131b285a0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Davor+%C5%A0tambuk%3A+Ja+san+mladi%2C+pr%C4%8Deviti+Gaskonjac%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fdavor-stambuk-ja-san-mladi-prceviti-gaskonjac-208882 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fdavor-stambuk-ja-san-mladi-prceviti-gaskonjac-208882 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Štambuci su velika loza, a to imaju zafalit škrtosti, jer ne volidu trošit pineze na prezervative’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => karikaturist svjetskoga glasa i francuski Vitez umjetnosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Spektarkarikaturist svjetskoga glasa i francuski Vitez umjetnosti

Davor Štambuk: Ja san mladi, prčeviti Gaskonjac!

Piše PSD.
10. kolovoza 2013. - 16:07
Selca na  Braču večeras će biti pozornicom milenijskog okupljanja Štambuka, loze koja je na naše tlo navrnuta prije kojih tristotinjak godina iz Sudeta. Bogati program bodulskog reuniona uključit će, sasvim očekivano, i izložbu radova široj javnosti zacijelo najpoznatijeg izdanka toga časnog plemena, Davora Štambuka.

“S nestrpljenjen čekan feštu, baš me zanima ko će sve doć. Znate, Štambuci su velika loza, a to imaju zafalit škrtosti, jer ne volidu trošit pineze na prezervative. Iman dovoljno odmaka da bi moga donosit takve zaključke: otac mi je rođen u Zadru, mater mi je Splićanka, od Šorini, a i sam san splitsko dite. Nego, vas, pretpostavljan, zanima izložba? Organizira se jušto deset dan nakon šta je u Novalji, u galeriji ‘Kunkera’, otvorena jedna druga kolekcija mojih r...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:29