stdClass Object ( [id] => 34280 [title] => Damir Bajs: Treba nam zakon o golfu [alias] => damir-bajs-treba-nam-zakon-o-golfu [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Zakonu o golf-igralištima potporu je dalo niz klubova političkih stranaka u Saboru, vladajuće koalicije i oporbe, neki bezuvjetno, neki uvjetno, ali svi su zaključili da je on potreban

Godinu koja je za nama turistički djelatnici Hrvatske i svijeta pamtit će kao iznimno stresnu, punu nepredvidljivosti, promjena navika gostiju, promjena trendova, a na samom završetku i kao godinu u kojoj se svijetom zakotrljala financijska kriza ostavljajući prve izravne posljedice upravo na industriji putovanja i odmora. Kako Hrvatska sa samostalnim Ministarstvom turizma zaključuje turističku 2008. godinu, što je učinjeno, a što nije, pitali smo Damira Bajsa, ministra turizma.

Nakon gotovo godinu dana na mjestu ministra turizma, što biste izdvojili kao najveći uspjeh, a što kao neuspjeh prve četvrtine Vašeg mandata?
Zasigurno se najvećim uspjehom može smatrati ono što i jest najvažniji zadatak Ministarstva turizma, a to je uspješnost turističke sezone 2008. Jer, ne zaboravimo da je turizam važan dio ukupnoga gospodarstva, čini 18 posto BDP-a, te je iznimno bitan i za našu deviznu likvidnost. Brojke govore same za sebe, turistička 2008., sukladno očekivanjima, dosad je najbolja godina za hrvatski turizam, s pozitivnim trendom rasta, koji se i po najnovijim službenim podacima kreće oko dva-tri posto više dolazaka i noćenja turista. Treba istaknuti i kako su u prvoj polovici ove godine prihodi od putovanja porasli s 1,9 mlrd. eura u 2007., na 2,2 mlrd. eura u 2008., što je povećanje od 16 posto. I to u uvjetima vrlo zahtjevne sezone, radi najavljene recesije uzrokovane cijenama goriva i hrane, kada su mnogi naši konkurenti, uključujući Italiju, Francusku ili Portugal, već završili u crvenim brojkama. A s druge strane, volio bih da Zakon o turističkom zemljištu što prije krene u proceduru. Iako mi ovdje kao predlagači toga zakona nismo resorno ministarstvo, bili smo vrlo aktivni u pripremanju prijedloga koji je, s pravne i svake druge strane, vrlo zahtjevan. Kako bilo, nadamo se da ćemo uskoro biti u mogućnosti vidjeti isti zakon u Saboru.

Koliko ste od planiranog i najavljenog u siječnju 2008. uspjeli ostvariti?
Na prvome mjestu to je turistička sezona, koja je najuspješnija dosad, ali treba spomenuti i donošenje novih zakona koji se čekaju već 15-ak godina, set zakona o turističkim zajednicama i Zakon o golf-igralištima, koji su doneseni; povećanje proračuna sa 152 milijuna kuna za 2007. na 260 milijuna u 2008. Podsjetit ću i da je u travnju počela dubinska analiza turizma; otvorili smo nove programe, odnosno stipendiranje studenata i učenika u turističkim i ugostiteljskim zanimanjima, kao i programe opremanja strukovnih škola. Istaknuo bih i nove programe za poticaj razvoja turistički nerazvijenih i ostalih dijelova Hrvatske, potporu izgradnji kongresnih centara… Ipak, nit vodilja rada Ministarstva bila je suradnja sa socijalnim partnerima na usklađivanju našega programa mjera za 2009., gdje smo zajednički dogovorili nastup javnog i privatnog sektora.

Posljednjih dana turizam je u središtu zanimanja i zbog paketa turističkih zakona koji su nakon puno godina konačno usvojeni. Mislite li da je Zakon o golfu doista nepravedan prema sadašnjim vlasnicima zemljišta?
Naglasio bih da je usvojen set od tri zakona iz područja turističkih zajednica, dok oni koji su dosad na snazi datiraju iz 1994. i unatoč pokušajima donošenja novog zakona koji bi unaprijedio sustav HTZ-a, isti su tek sada usvojeni. Tu treba istaknuti da novo zakonodavstvo ima brojne novine, ali najvažnije su vezane uz činjenicu da će sustav HTZ-a preuzeti ono što se već dugo tražilo, a to je upravljanje destinacijom. Zajednice u sustavu HTZ-a sada mogu upravljati javnom turističkom infrastrukturom; župani, gradonačelnici i načelnici postali su spona između lokalne i regionalne samouprave koja ima razvojne elemente .Treba, također, reći da sustav HTZ-a mora biti u partnerskim odnosima s privatnim sektorom, za što je predviđeno niz instrumenata koji ih usmjeravaju na to, i treće, novi zakon donosi daljnje inzistiranje na profesionalnosti i stručnosti unutar HTZ-a.

Europske zemlje imaju prosječno šest golf-igrališta na milijun turista. Je li realno planirati toliki broj igrališta i u Hrvatskoj?
Što se tiče Zakona o golf-igralištima, istaknuo bih da je niz Vlada dosad donijelo posebne dokumente samo o razvoju golfa, ali oni nikada u praksi nisu zaživjeli. Stoga je ova Vlada u program rada stavila donošenje tog zakona. Naglasit ću da je Zakonu o golf-igralištima potporu dalo niz klubova političkih stranaka u Saboru, vladajuće koalicije i oporbe, neki bezuvjetno, neki uvjetno, ali svi su zaključili da je isti potreban. Razlog koji je nagnao na takav potez je vjerojatno jednostavan, a to je činjenica kako se Hrvatska na popisu međunarodnih golf-igrališta, među 6377 u Europi, nalazi u društvu tek nekoliko zemalja, i kao jedina zemlja s ovakvim turističkim potencijalom koja nema ni jedno golf-igralište. Navedeni Zakon pruža jedinicama lokalne samouprave, ali i regionalne samouprave, dakle županijama koje moraju potvrditi odluku niže razine, da utvrde koliko igrališta smatraju pogodnima za svoju općinu, grad ili županiju, te da ih, sukladno prostornim planovima, uklope i u Ustavom im zadano, vlastito raspolaganje prostorom. Zakonom se predviđa da investitor u golfu, bez ikakvih povlastica, mora otkupiti natpolovičnu površinu zemljišta, naravno od privatnika, kako bi tek onda mogao eventualno pristupiti izvlaštenju, po tržišnim cijenama. Koliko je golf-igrališta potrebno za cijelu Hrvatsku, trebalo bi utvrditi u strategiji turizma RH, kao budućem dokumentu koji treba riješiti i ovo pitanje.

 / Goran MEHKEK / CROPIX
Strani organizatori putovanja upozoravaju na to da smo dosegnuli gornju granicu tržišne izdrživosti u cijenama. No, unatoč tome i za 2009. godinu hotelijeri ne odustaju od povećanih cijena. Mislite li da će to imati posljedica za broj gostiju u 2009. godini?
U vezi s pripremom turističke 2009., krenuli smo u niz aktivnosti, smatrajući apsolutnim prioritetom Ministarstva turizma pripremu uspješne sezone pred nama. Pojavom bankarske krize i globalne recesije, odmah smo reagirali i okupili zajedno javni i privatni sektor, s glavnim ciljem pripreme kvalitetnih i efikasnih promidžbenih aktivnosti na svim ključnim tržištima za hrvatski turizam. Rezultat toga je i da prvi javni pozivi za udruženo oglašavanje javnog i privatnog sektora kreću već ovaj tjedan, dok će sredinom siječnja već početi konkretno provođenje tih prvih promidžbenih mjera udruženog oglašavanja. Međutim, uvijek i svuda treba naglasiti da moramo paziti na adekvatnu vrijednost za novac. Sve mjere Ministarstva turizma i HTZ-a neće imati učinka ako taj omjer bude narušen, a cijene za 2009. ne bi trebalo bitno mijenjati, ni na niže ni na više, osim u slučaju nove kvalitete.

U privatizaciji preostalih turističkih tvrtki dugo se ništa ne događa, a obećali ste privođenje kraju i tog posla. Gdje je zapelo?
U privatizaciji, Ministarstvo turizma se primilo rješavanja situacija u onim tvrtkama koje su bile u najvećim problemima, kao Jadran Crikvenica, ZRC Lipik ili Bizovačke toplice. Želimo, naravno ne sami, nego u suradnji ponajprije s Hrvatskim fondom za privatizaciju i Ministarstvom gospodarstva, pokazati da država može naći odgovore i na najveći problem. Pripreme za privatizaciju upravo Jadran Crikvenice su već daleko odmaknule, međutim, naglasit ću da portfelj turističkih tvrtki u HFP-u pokazuje da najveći dio tvrtki radi pozitivno, reinvestira dobit, i da država i mi u Ministarstvu kao partneri, nemamo problema s njima. No, treba reći da država nema interesa ostati vlasnik i na taj način razvijati turizam, nego je to zadaća privatnog sektora, gdje želimo da kupac u takvim slučajevima bude strateški vezan uz turizam, da ponudi novu kvalitetu kupljenim tvrtkama kroz investicije, te da bude socijalno osjetljiv.

Protekla godina bila je u turizmu vrlo stresna i teška, a sljedeća bi, po svemu sudeći, mogla biti i gora. Kako ste se snašli u svim tim okolnostima kao ministar turizma?
U turizmu, nakon niza zahvalnih godina, došle su i zahtjevne godine. Zahvalne zato što svjetski turizam, pa naravno i hrvatski, bilježi iznadprosječne stope rasta, a od ove godine bit će zahtjevne stoga što se na svjetsku recesiju uzrokovanu cijenama hrane i goriva, nadovezala i bankarska kriza koja je dovela do globalne recesije u ekonomiji. Ova godina je, kao što ste rekli, možda bila i stresna i teška, ali je rekordna za hrvatski turizam, a za 2009. imamo mjere koje bi trebale omogućiti da javni i privatni sektor odgovore na aktualna događanja. Proaktivna politika, ne samo praćenja, nego i anticipiranja događaja, nešto je što je nužno, međutim, kako sam se ja snašao kao ministar turizma, odgovor trebaju dati drugi.

Rukometno prvenstvo

Koliko će Svjetsko rukometno prvenstvo iskoristiti hrvatski turizam u promociji?
- Ministarstvo turizma i HTZ već su pokrenuli niz aktivnosti koje su i provedene kako bi se postigli maksimalni pozitivni učinci te priredbe u turističkom smislu, kroz organizaciju „Hrvatskih rukometno-turističkih dana“ u zemljama koje se natječu na prvenstvu, a ujedno su i važna emitivna tržišta za našu zemlju. Istaknuo bih da su te promotivne aktivnosti vrlo pozitivno ocijenjene od strane zemalja domaćina, i to od Skandinavije do recimo Moskve. Mi ćemo promotivne aktivnosti i nastaviti, kroz promidžbu u inozemstvu koja će se vezati upravo za Svjetsko rukometno prvenstvo, a za vrijeme njegova samog održavanja, uz sportske događaje od prvorazredne važnosti, i one tematske vezane uz tu manifestaciju, i posebne programe za navijače koji u Hrvatsku dolaze i kao turisti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zakonu o golf-igralištima potporu je dalo niz klubova političkih stranaka u Saboru, vladajuće koalicije i oporbe, neki bezuvjetno, neki uvjetno, ali svi su zaključili da je on potreban [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ministar turizma o krizi, golf-igralištima, idućoj sezoni... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-12-26 17:13:34 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-12-26 17:26:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-12-27 11:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3103 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/12/27/spektar/bajs00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7640942 Threads: 7 Questions: 1552893737 Slow queries: 4732434 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111264315 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/damir-bajs-treba-nam-zakon-o-golfu-34280 [printLink] => /sd-plus/spektar/damir-bajs-treba-nam-zakon-o-golfu-34280?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 37538 [name] => DamirBajs [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damirbajs [link] => /tag/damirbajs ) [1] => stdClass Object ( [id] => 215448 [name] => poljoprivrednozemljište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljoprivrednozemljiste [link] => /tag/poljoprivrednozemljiste ) [2] => stdClass Object ( [id] => 139884 [name] => golftereni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => golftereni [link] => /tag/golftereni ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zakonu o golf-igralištima potporu je dalo niz klubova političkih stranaka u Saboru, vladajuće koalicije i oporbe, neki bezuvjetno, neki uvjetno, ali svi su zaključili da je on potreban [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ministar turizma o krizi, golf-igralištima, idućoj sezoni... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Damir Bajs: Treba nam zakon o golfu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-17-44-36-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/12/27/spektar/bajs00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/12/27/spektar/bajs00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Zakonu o golf-igralištima potporu je dalo niz klubova političkih stranaka u Saboru, vladajuće koalicije i oporbe, neki bezuvjetno, neki uvjetno, ali svi su zaključili da je on potreban

Godinu koja je za nama turistički djelatnici Hrvatske i svijeta pamtit će kao iznimno stresnu, punu nepredvidljivosti, promjena navika gostiju, promjena trendova, a na samom završetku i kao godinu u kojoj se svijetom zakotrljala financijska kriza ostavljajući prve izravne posljedice upravo na industriji putovanja i odmora. Kako Hrvatska sa samostalnim Ministarstvom turizma zaključuje turističku 2008. godinu, što je učinjeno, a što nije, pitali smo Damira Bajsa, ministra turizma.

Nakon gotovo godinu dana na mjestu ministra turizma, što biste izdvojili kao najveći uspjeh, a što kao neuspjeh prve četvrtine Vašeg mandata?
Zasigurno se najvećim uspjehom može smatrati ono što i jest najvažniji zadatak Ministarstva turizma, a to je uspješnost turističke sezone 2008. Jer, ne zaboravimo da je turizam važan dio ukupnoga gospodarstva, čini 18 posto BDP-a, te je iznimno bitan i za našu deviznu likvidnost. Brojke govore same za sebe, turistička 2008., sukladno očekivanjima, dosad je najbolja godina za hrvatski turizam, s pozitivnim trendom rasta, koji se i po najnovijim službenim podacima kreće oko dva-tri posto više dolazaka i noćenja turista. Treba istaknuti i kako su u prvoj polovici ove godine prihodi od putovanja porasli s 1,9 mlrd. eura u 2007., na 2,2 mlrd. eura u 2008., što je povećanje od 16 posto. I to u uvjetima vrlo zahtjevne sezone, radi najavljene recesije uzrokovane cijenama goriva i hrane, kada su mnogi naši konkurenti, uključujući Italiju, Francusku ili Portugal, već završili u crvenim brojkama. A s druge strane, volio bih da Zakon o turističkom zemljištu što prije krene u proceduru. Iako mi ovdje kao predlagači toga zakona nismo resorno ministarstvo, bili smo vrlo aktivni u pripremanju prijedloga koji je, s pravne i svake druge strane, vrlo zahtjevan. Kako bilo, nadamo se da ćemo uskoro biti u mogućnosti vidjeti isti zakon u Saboru.

Koliko ste od planiranog i najavljenog u siječnju 2008. uspjeli ostvariti?
Na prvome mjestu to je turistička sezona, koja je najuspješnija dosad, ali treba spomenuti i donošenje novih zakona koji se čekaju već 15-ak godina, set zakona o turističkim zajednicama i Zakon o golf-igralištima, koji su doneseni; povećanje proračuna sa 152 milijuna kuna za 2007. na 260 milijuna u 2008. Podsjetit ću i da je u travnju počela dubinska analiza turizma; otvorili smo nove programe, odnosno stipendiranje studenata i učenika u turističkim i ugostiteljskim zanimanjima, kao i programe opremanja strukovnih škola. Istaknuo bih i nove programe za poticaj razvoja turistički nerazvijenih i ostalih dijelova Hrvatske, potporu izgradnji kongresnih centara… Ipak, nit vodilja rada Ministarstva bila je suradnja sa socijalnim partnerima na usklađivanju našega programa mjera za 2009., gdje smo zajednički dogovorili nastup javnog i privatnog sektora.

Posljednjih dana turizam je u središtu zanimanja i zbog paketa turističkih zakona koji su nakon puno godina konačno usvojeni. Mislite li da je Zakon o golfu doista nepravedan prema sadašnjim vlasnicima zemljišta?
Naglasio bih da je usvojen set od tri zakona iz područja turističkih zajednica, dok oni koji su dosad na snazi datiraju iz 1994. i unatoč pokušajima donošenja novog zakona koji bi unaprijedio sustav HTZ-a, isti su tek sada usvojeni. Tu treba istaknuti da novo zakonodavstvo ima brojne novine, ali najvažnije su vezane uz činjenicu da će sustav HTZ-a preuzeti ono što se već dugo tražilo, a to je upravljanje destinacijom. Zajednice u sustavu HTZ-a sada mogu upravljati javnom turističkom infrastrukturom; župani, gradonačelnici i načelnici postali su spona između lokalne i regionalne samouprave koja ima razvojne elemente .Treba, također, reći da sustav HTZ-a mora biti u partnerskim odnosima s privatnim sektorom, za što je predviđeno niz instrumenata koji ih usmjeravaju na to, i treće, novi zakon donosi daljnje inzistiranje na profesionalnosti i stručnosti unutar HTZ-a.

Europske zemlje imaju prosječno šest golf-igrališta na milijun turista. Je li realno planirati toliki broj igrališta i u Hrvatskoj?
Što se tiče Zakona o golf-igralištima, istaknuo bih da je niz Vlada dosad donijelo posebne dokumente samo o razvoju golfa, ali oni nikada u praksi nisu zaživjeli. Stoga je ova Vlada u program rada stavila donošenje tog zakona. Naglasit ću da je Zakonu o golf-igralištima potporu dalo niz klubova političkih stranaka u Saboru, vladajuće koalicije i oporbe, neki bezuvjetno, neki uvjetno, ali svi su zaključili da je isti potreban. Razlog koji je nagnao na takav potez je vjerojatno jednostavan, a to je činjenica kako se Hrvatska na popisu međunarodnih golf-igrališta, među 6377 u Europi, nalazi u društvu tek nekoliko zemalja, i kao jedina zemlja s ovakvim turističkim potencijalom koja nema ni jedno golf-igralište. Navedeni Zakon pruža jedinicama lokalne samouprave, ali i regionalne samouprave, dakle županijama koje moraju potvrditi odluku niže razine, da utvrde koliko igrališta smatraju pogodnima za svoju općinu, grad ili županiju, te da ih, sukladno prostornim planovima, uklope i u Ustavom im zadano, vlastito raspolaganje prostorom. Zakonom se predviđa da investitor u golfu, bez ikakvih povlastica, mora otkupiti natpolovičnu površinu zemljišta, naravno od privatnika, kako bi tek onda mogao eventualno pristupiti izvlaštenju, po tržišnim cijenama. Koliko je golf-igrališta potrebno za cijelu Hrvatsku, trebalo bi utvrditi u strategiji turizma RH, kao budućem dokumentu koji treba riješiti i ovo pitanje.

 / Goran MEHKEK / CROPIX
Strani organizatori putovanja upozoravaju na to da smo dosegnuli gornju granicu tržišne izdrživosti u cijenama. No, unatoč tome i za 2009. godinu hotelijeri ne odustaju od povećanih cijena. Mislite li da će to imati posljedica za broj gostiju u 2009. godini?
U vezi s pripremom turističke 2009., krenuli smo u niz aktivnosti, smatrajući apsolutnim prioritetom Ministarstva turizma pripremu uspješne sezone pred nama. Pojavom bankarske krize i globalne recesije, odmah smo reagirali i okupili zajedno javni i privatni sektor, s glavnim ciljem pripreme kvalitetnih i efikasnih promidžbenih aktivnosti na svim ključnim tržištima za hrvatski turizam. Rezultat toga je i da prvi javni pozivi za udruženo oglašavanje javnog i privatnog sektora kreću već ovaj tjedan, dok će sredinom siječnja već početi konkretno provođenje tih prvih promidžbenih mjera udruženog oglašavanja. Međutim, uvijek i svuda treba naglasiti da moramo paziti na adekvatnu vrijednost za novac. Sve mjere Ministarstva turizma i HTZ-a neće imati učinka ako taj omjer bude narušen, a cijene za 2009. ne bi trebalo bitno mijenjati, ni na niže ni na više, osim u slučaju nove kvalitete.

U privatizaciji preostalih turističkih tvrtki dugo se ništa ne događa, a obećali ste privođenje kraju i tog posla. Gdje je zapelo?
U privatizaciji, Ministarstvo turizma se primilo rješavanja situacija u onim tvrtkama koje su bile u najvećim problemima, kao Jadran Crikvenica, ZRC Lipik ili Bizovačke toplice. Želimo, naravno ne sami, nego u suradnji ponajprije s Hrvatskim fondom za privatizaciju i Ministarstvom gospodarstva, pokazati da država može naći odgovore i na najveći problem. Pripreme za privatizaciju upravo Jadran Crikvenice su već daleko odmaknule, međutim, naglasit ću da portfelj turističkih tvrtki u HFP-u pokazuje da najveći dio tvrtki radi pozitivno, reinvestira dobit, i da država i mi u Ministarstvu kao partneri, nemamo problema s njima. No, treba reći da država nema interesa ostati vlasnik i na taj način razvijati turizam, nego je to zadaća privatnog sektora, gdje želimo da kupac u takvim slučajevima bude strateški vezan uz turizam, da ponudi novu kvalitetu kupljenim tvrtkama kroz investicije, te da bude socijalno osjetljiv.

Protekla godina bila je u turizmu vrlo stresna i teška, a sljedeća bi, po svemu sudeći, mogla biti i gora. Kako ste se snašli u svim tim okolnostima kao ministar turizma?
U turizmu, nakon niza zahvalnih godina, došle su i zahtjevne godine. Zahvalne zato što svjetski turizam, pa naravno i hrvatski, bilježi iznadprosječne stope rasta, a od ove godine bit će zahtjevne stoga što se na svjetsku recesiju uzrokovanu cijenama hrane i goriva, nadovezala i bankarska kriza koja je dovela do globalne recesije u ekonomiji. Ova godina je, kao što ste rekli, možda bila i stresna i teška, ali je rekordna za hrvatski turizam, a za 2009. imamo mjere koje bi trebale omogućiti da javni i privatni sektor odgovore na aktualna događanja. Proaktivna politika, ne samo praćenja, nego i anticipiranja događaja, nešto je što je nužno, međutim, kako sam se ja snašao kao ministar turizma, odgovor trebaju dati drugi.

Rukometno prvenstvo

Koliko će Svjetsko rukometno prvenstvo iskoristiti hrvatski turizam u promociji?
- Ministarstvo turizma i HTZ već su pokrenuli niz aktivnosti koje su i provedene kako bi se postigli maksimalni pozitivni učinci te priredbe u turističkom smislu, kroz organizaciju „Hrvatskih rukometno-turističkih dana“ u zemljama koje se natječu na prvenstvu, a ujedno su i važna emitivna tržišta za našu zemlju. Istaknuo bih da su te promotivne aktivnosti vrlo pozitivno ocijenjene od strane zemalja domaćina, i to od Skandinavije do recimo Moskve. Mi ćemo promotivne aktivnosti i nastaviti, kroz promidžbu u inozemstvu koja će se vezati upravo za Svjetsko rukometno prvenstvo, a za vrijeme njegova samog održavanja, uz sportske događaje od prvorazredne važnosti, i one tematske vezane uz tu manifestaciju, i posebne programe za navijače koji u Hrvatsku dolaze i kao turisti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/damir-bajs-treba-nam-zakon-o-golfu-34280 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cbb57f9ac0bec38747ad7d33195ce01249187266 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Damir+Bajs%3A+Treba+nam+zakon+o+golfu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fdamir-bajs-treba-nam-zakon-o-golfu-34280 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fdamir-bajs-treba-nam-zakon-o-golfu-34280 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zakonu o golf-igralištima potporu je dalo niz klubova političkih stranaka u Saboru, vladajuće koalicije i oporbe, neki bezuvjetno, neki uvjetno, ali svi su zaključili da je on potreban [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ministar turizma o krizi, golf-igralištima, idućoj sezoni... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Spektarministar turizma o krizi, golf-igralištima, idućoj sezoni...

Damir Bajs: Treba nam zakon o golfu

Piše PSD.
27. prosinca 2008. - 12:58
Zakonu o golf-igralištima potporu je dalo niz klubova političkih stranaka u Saboru, vladajuće koalicije i oporbe, neki bezuvjetno, neki uvjetno, ali svi su zaključili da je on potreban

Godinu koja je za nama turistički djelatnici Hrvatske i svijeta pamtit će kao iznimno stresnu, punu nepredvidljivosti, promjena navika gostiju, promjena trendova, a na samom završetku i kao godinu u kojoj se svijetom zakotrljala financijska kriza ostavljajući prve izravne posljedice upravo na industriji putovanja i odmora. Kako Hrvatska sa samostalnim Ministarstvom turizma zaključuje turističku 2008. godinu, što je učinjeno, a što nije, pitali smo Damira Bajsa, ministra t...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 19:44