stdClass Object ( [id] => 90058 [title] => BEDEM RAZDORA Željko Kerum mora grad štititi od Jakova Keruma [alias] => bedem-razdora-zeljko-kerum-mora-grad-stititi-od-jakova-keruma [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jakov Kerum, nećak splitskoga gradonačelnika Željka i vlasnik tvrtke “Zakup”, kupio je od devedesetogodišnje Beograđanke Danice Knežević, odnosno njezine punomoćnice Snežane Radošević, u rujnu 2007. godine zemljište na splitskom bedemu Contarini za 244 tisuće eura, na lokaciji na kojoj je planirana gradnja stambeno-poslovnog objekta i muzeja grafike, zaobilazeći zakon koji određuje da na nekretninama u zaštićenoj zoni – a Bedem je u njezinu sklopu – pravo prvokupa imaju gradovi, županije i država.

U ožujku prošle godine Kerum je za 307 tisuća i 500 eura prodao spomenuti teren splitskoj tvrtki “Safir” u vlasništvu poduzetnika Zvonka Kotarca. “Slobodna Dalmacija” posjeduje oba kupoprodajna ugovora iz kojih se vidi da je Kerum kupio, pa preprodao četvrtinu zgrade od 44 metra četvorna te četvrtinu dvorišta čija je ukupna površina 932 metra četvorna. I pritom zaradio 63 tisuće i 500 eura.

Nevažeća kupnja

Zakoni ne određuju tko je u slučajevima izigravanja javnog interesa unutar zaštićenih zona dužan voditi računa o zakonitosti procedure, pa su se i Kerum i Kotarac uknjižili na sudu, iako je kupnja pravno nevažeća. Sada ugovore mogu pobijati zainteresirane strane, dakle, država, ali i Grad, što znači da bi splitska uprava predvođena gradonačelnikom Željkom Kerumom trebala obarati ugovore koje je sklopila osoba rodbinski i poslovno bliska poduzetniku Željku Kerumu – Jakov Kerum, ugovore na temelju kojih su Kerumi profitirali.

Inače, Jakovljeva tvrtka “Zakup” sada je smještena u šoping centru “Joker” kojim i upravlja, Jakov je formalni vlasnik Televizije Dalmacija, a braniteljskom povlasticom kupio je ferrari kojim Željko, prema vlastitu priznanju, teško upravlja splitskim ulicama. S obzirom na to da je gradonačelnik Kerum izjavio da je jako povezan s nećakom, teško je vjerovati da nije bio upoznat s kupovinom zemljišta na Bedemu, pa je legitimno postaviti pitanje zašto već nije pokrenuo postupak utvrđivanja njezine valjanosti i tako zaštitio gradski interes.

Da kupoprodaja nije valjana, pokazuje nekoliko činjenica: u dopisu koji nam je poslala Tajma Rismondo-Čalo, pročelnica Konzervatorskog odjela u Splitu, stoji da su “na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Grad Split i državne institucije, ako je bilo kupoprodaje zemljišta na bedemu Contarini, trebale o tomu biti upoznate; nije nam poznato da je gospođa Danica Knežević prodala svoju česticu tvrtki “Zakup”, niti da je navedena tvrtka uknjižena na tu česticu. S obzirom na to da je bedem bio u to vrijeme stavljen pod preventivnu zaštitu, s time smo morali biti upoznati.

Također nam nije poznato je li gospođa Knežević ponudila česticu Gradu Split”, piše u odgovoru pročelnice Rismondo-Čale. U kratkom telefonskom razgovoru, i Danica Knežević priznala nam je da prodanu nekretninu nije prvo ponudila Gradu. Uz to, u stavku dva prvog članka kupoprodajnog ugovora između nje i Keruma stoji da na spornim nekretninama “nema upisanih tereta, ni prava u korist trećih osoba koja isključuju, umanjuju ili ograničavaju prodavateljevo pravo vlasništva”...

Nismo se odrekli prvokupa

No, radi se o zemljištu u najužoj gradskoj jezgri koja je u splitskom Generalnom urbanističkom planu označena kao Zona A. To je zona ograničena baroknim bedemima, u čijem je sklopu i bedem Contarini, uvrštena na UNESCO-ovu listu zaštićene baštine, na koju se primjenjuju odredbe domaćeg Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. A prema njemu, vlasnici nekretnina unutar zaštićene zone dužni su ih pri prodaji najprije ponuditi gradu ili općini, zatim županiji, pa Republici Hrvatskoj.

Tek u slučaju da spomenuti nisu zainteresirani, vlasnici mogu tražiti kupca kojemu su dužni predočiti isprave o odricanju pobrojanih tijela vlasti od prava prvokupa. U zbirci isprava o prodaji zemljišta na bedemu Contarini, pohranjenoj u Zemljišno-knjižnom odjelu splitskog Općinskog suda, nema ni spomena o odricanju od prava prvokupa.

O pojavljivanju tvrtke iz obiteljskog imperija Kerum na bedemu Contarini počelo se pričati po zgradi splitske gradske uprave još u prošlom sazivu. - Da, sjećam se da se govorilo da je Kerum tamo kupio zemljište, ali na to nismo pretjerano obraćali pažnju. Mislim da je to ništavan pravni posao jer, koliko mi je poznato, Gradu nije bilo ponuđeno pravo prvokupa - prisjeća se Ivan Kuret, bivši gradonačelnik.

Tamara Visković bila je od sredine 2005. godine do kraja 2008. godine članica splitskog Poglavarstva zadužena za kulturu i kaže da se u njezinu mandatu, kad je Kerum kupio zemljište, sasvim sigurno Grad nije odrekao prava prvokupa na bedemu Contarini. - Sigurna sam da bih tako nešto zapamtila - tvrdi Visković.

Od aktualne gradske uprave nismo dobili očitovanje o ovom slučaju. Na pitanje je li im poznato da je Kerum bio suvlasnik jedne od čestica na bedemu Contarini, odgovoreno nam je da “Grad nije ovlašten davati privatne informacije o fizičkim osobama te ne raspolaže tim informacijama”.

Na detaljnije upite o slučaju, do zaključenja ovog izdanja Spektra, nisu nam stigli odgovori. Više sreće nismo imali ni s drugim akterima kupoprodaje. Poput već citirane Danice Knežević, jezgrovit je bio i Zvonko Kotarac – on nas je, naime, uputio da “o svemu” pitamo Keruma. No, ni do jednog od dvojice Keruma nismo uspjeli doći.

Oborena dozvola

Zemljište koje je bilo objekt kupoprodaje na lokaciji je gdje je trebala početi izgradnja stambeno-poslovnog objekta i muzeja grafike. U medijima je više puta pisano da su suinvestitori objekta, ujedno i vlasnici terena na Bedemu, braća Kolja i Žarko Grisogono, Grad Split te najpoznatija Kotarčeva tvrtka “Dal-koning”. Još u svibnju 2008. godine okončan je natječaj na kojemu je odabran najbolji arhitektonski projekt, no ozbiljni radovi nisu ni počeli jer je Ministarstvo graditeljstva oborilo lokacijsku dozvolu “zbog dodatne parcelizacije terena”.

Upitno je hoće li Kerumovo uplitanje dodatno usporiti realizaciju projekta. Inače, zemljište na bedemu Contarini podijeljeno je u tri zemljišno-knjižna uloška. U jednom se kao vlasnik pojavljuje Grad Split, u drugom braća Grisogono, dok je u trećem, uz braću Grisogono, bila već spomenuta Danica Knežević. Interesantno je da je Snežanu Radošević, potpisnicu ugovora s Kerumom, opunomoćila za prodaju spomenute nekretnine 18. rujna 2007. godine, svega dva dana prije nego što je sklopljen sporni posao.

Uglavnom, nekretnina u zaštićenoj zoni promijenila je vlasnika uz ignoriranje javnog interesa. Njega bi sada trebali štititi gradska uprava čiji je čelnik imao korist od toga i Državno odvjetništvo. Hoće li?

vladimir matijanić 

Tumačenje DORH-a

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu potvrdilo nam je da Zakon određuje obvezu vlasniku koji namjerava prodati kulturno dobro da ‘isto ponudi Republici Hrvatskoj, županiji, gradu ili općini na čijem se području to kulturno dobro nalazi, radi ostvarenja prava prvokupa prema prvenstvenom redu.

Ako bi vlasnik kulturnog dobra to dobro otuđio, a da ga prethodno nije ponudio kako je gore navedeno, radilo bi se o nevažećem pravnom poslu, a posljedice su određene člankom 323. Zakona o obveznim odnosima’. Taj članak u najkraćim crtama propisuje povratak u stanje prije potpisivanja ugovora.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jakov Kerum, nećak splitskoga gradonačelnika Željka, kupio je od Beograđanke Danice Knežević u rujnu 2007. godine zemljište na splitskom bedemu Contarini, na lokaciji na kojoj je planirana gradnja stambeno-poslovnog objekta i muzeja grafike, za 244 tisuće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO JE, KAD I KAKO KUPIO DIO SPLITSKE ZAŠTIĆENE POVIJESNE JEZGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-02-26 16:47:42 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-05-04 15:53:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-02-27 12:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8288 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/02/27/spektar/bed00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4567230 Threads: 2 Questions: 150403667 Slow queries: 64165 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4472780 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/bedem-razdora-zeljko-kerum-mora-grad-stititi-od-jakova-keruma-90058 [printLink] => /sd-plus/spektar/bedem-razdora-zeljko-kerum-mora-grad-stititi-od-jakova-keruma-90058?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 82997 [name] => JakovKerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jakovkerum [link] => /tag/jakovkerum ) [1] => stdClass Object ( [id] => 157453 [name] => bedemContarini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bedemcontarini [link] => /tag/bedemcontarini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jakov Kerum, nećak splitskoga gradonačelnika Željka, kupio je od Beograđanke Danice Knežević u rujnu 2007. godine zemljište na splitskom bedemu Contarini, na lokaciji na kojoj je planirana gradnja stambeno-poslovnog objekta i muzeja grafike, za 244 tisuće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO JE, KAD I KAKO KUPIO DIO SPLITSKE ZAŠTIĆENE POVIJESNE JEZGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => BEDEM RAZDORA Željko Kerum mora grad štititi od Jakova Keruma [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-23-08-33-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/02/27/spektar/bed00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/02/27/spektar/bed00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jakov Kerum, nećak splitskoga gradonačelnika Željka i vlasnik tvrtke “Zakup”, kupio je od devedesetogodišnje Beograđanke Danice Knežević, odnosno njezine punomoćnice Snežane Radošević, u rujnu 2007. godine zemljište na splitskom bedemu Contarini za 244 tisuće eura, na lokaciji na kojoj je planirana gradnja stambeno-poslovnog objekta i muzeja grafike, zaobilazeći zakon koji određuje da na nekretninama u zaštićenoj zoni – a Bedem je u njezinu sklopu – pravo prvokupa imaju gradovi, županije i država.

U ožujku prošle godine Kerum je za 307 tisuća i 500 eura prodao spomenuti teren splitskoj tvrtki “Safir” u vlasništvu poduzetnika Zvonka Kotarca. “Slobodna Dalmacija” posjeduje oba kupoprodajna ugovora iz kojih se vidi da je Kerum kupio, pa preprodao četvrtinu zgrade od 44 metra četvorna te četvrtinu dvorišta čija je ukupna površina 932 metra četvorna. I pritom zaradio 63 tisuće i 500 eura.

Nevažeća kupnja

Zakoni ne određuju tko je u slučajevima izigravanja javnog interesa unutar zaštićenih zona dužan voditi računa o zakonitosti procedure, pa su se i Kerum i Kotarac uknjižili na sudu, iako je kupnja pravno nevažeća. Sada ugovore mogu pobijati zainteresirane strane, dakle, država, ali i Grad, što znači da bi splitska uprava predvođena gradonačelnikom Željkom Kerumom trebala obarati ugovore koje je sklopila osoba rodbinski i poslovno bliska poduzetniku Željku Kerumu – Jakov Kerum, ugovore na temelju kojih su Kerumi profitirali.

Inače, Jakovljeva tvrtka “Zakup” sada je smještena u šoping centru “Joker” kojim i upravlja, Jakov je formalni vlasnik Televizije Dalmacija, a braniteljskom povlasticom kupio je ferrari kojim Željko, prema vlastitu priznanju, teško upravlja splitskim ulicama. S obzirom na to da je gradonačelnik Kerum izjavio da je jako povezan s nećakom, teško je vjerovati da nije bio upoznat s kupovinom zemljišta na Bedemu, pa je legitimno postaviti pitanje zašto već nije pokrenuo postupak utvrđivanja njezine valjanosti i tako zaštitio gradski interes.

Da kupoprodaja nije valjana, pokazuje nekoliko činjenica: u dopisu koji nam je poslala Tajma Rismondo-Čalo, pročelnica Konzervatorskog odjela u Splitu, stoji da su “na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Grad Split i državne institucije, ako je bilo kupoprodaje zemljišta na bedemu Contarini, trebale o tomu biti upoznate; nije nam poznato da je gospođa Danica Knežević prodala svoju česticu tvrtki “Zakup”, niti da je navedena tvrtka uknjižena na tu česticu. S obzirom na to da je bedem bio u to vrijeme stavljen pod preventivnu zaštitu, s time smo morali biti upoznati.

Također nam nije poznato je li gospođa Knežević ponudila česticu Gradu Split”, piše u odgovoru pročelnice Rismondo-Čale. U kratkom telefonskom razgovoru, i Danica Knežević priznala nam je da prodanu nekretninu nije prvo ponudila Gradu. Uz to, u stavku dva prvog članka kupoprodajnog ugovora između nje i Keruma stoji da na spornim nekretninama “nema upisanih tereta, ni prava u korist trećih osoba koja isključuju, umanjuju ili ograničavaju prodavateljevo pravo vlasništva”...

Nismo se odrekli prvokupa

No, radi se o zemljištu u najužoj gradskoj jezgri koja je u splitskom Generalnom urbanističkom planu označena kao Zona A. To je zona ograničena baroknim bedemima, u čijem je sklopu i bedem Contarini, uvrštena na UNESCO-ovu listu zaštićene baštine, na koju se primjenjuju odredbe domaćeg Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. A prema njemu, vlasnici nekretnina unutar zaštićene zone dužni su ih pri prodaji najprije ponuditi gradu ili općini, zatim županiji, pa Republici Hrvatskoj.

Tek u slučaju da spomenuti nisu zainteresirani, vlasnici mogu tražiti kupca kojemu su dužni predočiti isprave o odricanju pobrojanih tijela vlasti od prava prvokupa. U zbirci isprava o prodaji zemljišta na bedemu Contarini, pohranjenoj u Zemljišno-knjižnom odjelu splitskog Općinskog suda, nema ni spomena o odricanju od prava prvokupa.

O pojavljivanju tvrtke iz obiteljskog imperija Kerum na bedemu Contarini počelo se pričati po zgradi splitske gradske uprave još u prošlom sazivu. - Da, sjećam se da se govorilo da je Kerum tamo kupio zemljište, ali na to nismo pretjerano obraćali pažnju. Mislim da je to ništavan pravni posao jer, koliko mi je poznato, Gradu nije bilo ponuđeno pravo prvokupa - prisjeća se Ivan Kuret, bivši gradonačelnik.

Tamara Visković bila je od sredine 2005. godine do kraja 2008. godine članica splitskog Poglavarstva zadužena za kulturu i kaže da se u njezinu mandatu, kad je Kerum kupio zemljište, sasvim sigurno Grad nije odrekao prava prvokupa na bedemu Contarini. - Sigurna sam da bih tako nešto zapamtila - tvrdi Visković.

Od aktualne gradske uprave nismo dobili očitovanje o ovom slučaju. Na pitanje je li im poznato da je Kerum bio suvlasnik jedne od čestica na bedemu Contarini, odgovoreno nam je da “Grad nije ovlašten davati privatne informacije o fizičkim osobama te ne raspolaže tim informacijama”.

Na detaljnije upite o slučaju, do zaključenja ovog izdanja Spektra, nisu nam stigli odgovori. Više sreće nismo imali ni s drugim akterima kupoprodaje. Poput već citirane Danice Knežević, jezgrovit je bio i Zvonko Kotarac – on nas je, naime, uputio da “o svemu” pitamo Keruma. No, ni do jednog od dvojice Keruma nismo uspjeli doći.

Oborena dozvola

Zemljište koje je bilo objekt kupoprodaje na lokaciji je gdje je trebala početi izgradnja stambeno-poslovnog objekta i muzeja grafike. U medijima je više puta pisano da su suinvestitori objekta, ujedno i vlasnici terena na Bedemu, braća Kolja i Žarko Grisogono, Grad Split te najpoznatija Kotarčeva tvrtka “Dal-koning”. Još u svibnju 2008. godine okončan je natječaj na kojemu je odabran najbolji arhitektonski projekt, no ozbiljni radovi nisu ni počeli jer je Ministarstvo graditeljstva oborilo lokacijsku dozvolu “zbog dodatne parcelizacije terena”.

Upitno je hoće li Kerumovo uplitanje dodatno usporiti realizaciju projekta. Inače, zemljište na bedemu Contarini podijeljeno je u tri zemljišno-knjižna uloška. U jednom se kao vlasnik pojavljuje Grad Split, u drugom braća Grisogono, dok je u trećem, uz braću Grisogono, bila već spomenuta Danica Knežević. Interesantno je da je Snežanu Radošević, potpisnicu ugovora s Kerumom, opunomoćila za prodaju spomenute nekretnine 18. rujna 2007. godine, svega dva dana prije nego što je sklopljen sporni posao.

Uglavnom, nekretnina u zaštićenoj zoni promijenila je vlasnika uz ignoriranje javnog interesa. Njega bi sada trebali štititi gradska uprava čiji je čelnik imao korist od toga i Državno odvjetništvo. Hoće li?

vladimir matijanić 

Tumačenje DORH-a

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu potvrdilo nam je da Zakon određuje obvezu vlasniku koji namjerava prodati kulturno dobro da ‘isto ponudi Republici Hrvatskoj, županiji, gradu ili općini na čijem se području to kulturno dobro nalazi, radi ostvarenja prava prvokupa prema prvenstvenom redu.

Ako bi vlasnik kulturnog dobra to dobro otuđio, a da ga prethodno nije ponudio kako je gore navedeno, radilo bi se o nevažećem pravnom poslu, a posljedice su određene člankom 323. Zakona o obveznim odnosima’. Taj članak u najkraćim crtama propisuje povratak u stanje prije potpisivanja ugovora.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/bedem-razdora-zeljko-kerum-mora-grad-stititi-od-jakova-keruma-90058 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=64170729623945915f16bad377c589b80781841f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=BEDEM+RAZDORA+%C5%BDeljko+Kerum+mora+grad+%C5%A1tititi+od+Jakova+Keruma&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fbedem-razdora-zeljko-kerum-mora-grad-stititi-od-jakova-keruma-90058 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fbedem-razdora-zeljko-kerum-mora-grad-stititi-od-jakova-keruma-90058 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jakov Kerum, nećak splitskoga gradonačelnika Željka, kupio je od Beograđanke Danice Knežević u rujnu 2007. godine zemljište na splitskom bedemu Contarini, na lokaciji na kojoj je planirana gradnja stambeno-poslovnog objekta i muzeja grafike, za 244 tisuće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO JE, KAD I KAKO KUPIO DIO SPLITSKE ZAŠTIĆENE POVIJESNE JEZGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarTKO JE, KAD I KAKO KUPIO DIO SPLITSKE ZAŠTIĆENE POVIJESNE JEZGRE

BEDEM RAZDORA Željko Kerum mora grad štititi od Jakova Keruma

Piše PSD.
27. veljače 2010. - 13:14

Jakov Kerum, nećak splitskoga gradonačelnika Željka i vlasnik tvrtke “Zakup”, kupio je od devedesetogodišnje Beograđanke Danice Knežević, odnosno njezine punomoćnice Snežane Radošević, u rujnu 2007. godine zemljište na splitskom bedemu Contarini za 244 tisuće eura, na lokaciji na kojoj je planirana gradnja stambeno-poslovnog objekta i muzeja grafike, zaobilazeći zakon koji određuje da na nekretninama u zaštićenoj zoni – a Bedem je u njezinu sklopu – pravo prvokupa imaju gradovi, županije i država.

U ožujku prošle godine Kerum je za 307 tisuća i 500 eura prodao spomenuti teren splitskoj tvrtki “Safir” u vlasništvu poduzetnika Zvonka Kotarca. “Slobodna Dalmacija” posjeduje oba kupoprodajna ugovora iz kojih se vidi da je Kerum kupio, pa preprodao četvrtinu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:08