stdClass Object ( [id] => 110081 [title] => STRUJI STRUJA Boris Novković: Ljubav je meni vodeća inspiracija [alias] => struji-struja-boris-novkovic-ljubav-je-meni-vodeca-inspiracija [catid] => 295 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tijekom svoje uspješne karijere jedan od najpoznatijih hrvatskih kantautora i pjevača pop glazbe Boris Novković ostvario je brojne nagrade. Pobjeda na Dori 2005., koja mu je osigurala odlazak na Eurosong, “Večernjakova ruža”, najveće hrvatsko diskografsko priznanje - “Zlatna ptica”, “Kristalna gitara”, samo su neke od nagrada. Za razliku od drugih, Boris je uvijek bio vjeran svom stilu, što se pokazalo kao dobitna formula za uspjeh, budući da je jedan od najizvođenijih hrvatskih autora.

Rekord u “Čavlama“

Dugo niste imali koncert u Splitu. Kako to da vas Splićani nemaju prilike malo češće vidjeti?

Da, takav je valjda bio splet okolnosti, puno gužve i posla u zadnje 3-4 godine i, nažalost, dogodio se propust da me dugo nije bilo u Splitu, ali nadam se da ćemo to nadoknaditi ubuduće.

Sjećate li se prvoga samostalnog koncerta?

Sjećam. Prvi koncert bio je krajem 1986. u jednoj rokerskoj dvorani iznad grada Rijeke gdje je svirala kompletna značajnija scena tog vremena i države. Imao sam tremu i ogroman šalabahter s konferansom. Do tada je rekord prodanih karata u toj dvorani držao Mišo Kovač, a te večeri smo ga skinuli. Dvorana se zvala “Čavle“.

Pjesme su vam većinom ljubavne tematike.  Znači li to da su vam ljubav i vlastito iskustvo vodeća inspiracija?

U principu da. Ja sam imao prilično idilično i bezbrižno djetinjstvo i nisam imao potrebe za tim nekim lokalnim buntom temeljenim na svojim nezadovoljstvima. Zato sam više bio orijentiran na kozmopolitski pogled na svijet, a nekako je ljubav univerzalna kozmopolitska tema, mada sam u okviru tih ljubavnih pjesama zapravo uvijek provlačio i određenu socijalnu i duhovnu notu koja je onako opet više bila reflektirana na čitav svijet, a manje na dvorište.

Recimo, stihovi: “Bit će rata kažu svi“, “Gdje da nađem bijelog goluba“, “Lete ptice, lete avioni“, “U dobru i zlu“, “Sve mijenja se“, “Ostvaren san“ itd... Vlastito iskustvo nije mi isključiva inspiracija, recimo “Tamara“ je autentična, ali je opjevana nesretna ljubav mog prijatelja koji je bio nesretno zaljubljen u jednu Tamaru. Bila je to za njega fatalna ljubav, a meni dobra inspiracija za pjesmu.

Odrastali ste u glazbenoj obitelji, što je sigurno mnogo utjecalo na vas. Mislite li da biste bili glazbenik čak i da niste odrastali u takvoj obitelji? Jeste li uopće ikad i pomislili na neko drugo zanimanje?

Jesam, naravno. Kao srednjoškolac razmišljao sam o psihologiji, filozofiji, nogometu, ali to su sve bila racionalna promišljanja, ona koja se misle umom, mozgom, a o glazbi sam isključivo sanjario duhom, odnosno dušom. U tome je tajna zašto sam odabrao nju ili je ona odabrala mene.

Koliko vam je prezime pomoglo, a koliko odmoglo u karijeri?

Uf, pušem jer mi je to jubilarno tisuću i neko, jedno te isto pitanje. Svi smo mi jedinke koje na kraju čine jednu puno bitniju i veću cjelinu iz koje dolazimo i vraćamo joj se. Međutim, činjenica je da se rađamo i umiremo sami, a tako individualno ljudi svakoga od nas posmatraju, pa onda uvijek stoji ona ili jesi ili nisi. U principu, više odmoglo jer sam morao povući duplo da bih se dokazao.

Iako ste se vi i otac karakterno razlikovali, zbog čega ste ponekad imali i razmirice, jeste li, unatoč tome, imali njegovu podršku?

Zato što je kod oca i sina to često tako. Ima divnih romana i filmova o toj temi pa koga zanima, neka gleda i čita, dobit će puno odgovora.

Izjavili ste da su vas brak sa suprugom Lucijom i obitelj mnogo promijenili. Padaju li vam sada teže putovanja i obveze kada imate sina?

Ne, ja se nisam specijalno promijenio, a putovanja me vrlo vesele. Uživam u društvu svog sedmeročlanog benda s kojim sviram već šest godina u istom sastavu.

Smetaju li supruzi nastupi u noćnim klubovima i brojne obožavateljice?

U principu, vrlo rijetko nastupam u noćnim klubovima. Više sam koncertni izvođač, pa najčešće nastupam u dvoranama i na gradskim trgovima, ali, kao i većina mojih kolega, ponekad prakticiram i klupsku svirku. Jednako uživam u nastupu na trgu, dvorani ili klubu. Koliko znam, uopće joj ništa ne smeta vezano uz moju karijeru.

Bez ozbiljnijeg poroka

Zanimljivo je da ste poprilično praznovjerni.  Znači li to da kad vidite crnu mačku kako prelazi preko puta, odmah mijenjate smjer kretanja? 

Pa, onako, stvar je više navike. Ja najviše vjerujem u sebe, a to praznovjerje ponekad više dođe kao neka vrsta koncentracije.

Poznato je da volite igrati nogomet, redovito trčati, bavili ste se i tenisom.  Je li vam možda žao što danas niste profesionalni nogometaš?

Nije mi žao. Da sam htio ili trebao to biti, sigurno bih to i bio, ali ja sam to što jesam, pa makar to bila i banana na Sjevernom polu.

S obzirom na sportski način života, pretpostavljam da nemate poroka?

Stvar je samo u izboru prezentacije svoga ponašanja. Neke ljude čim ugledaš, jasno ti je da imaju problem s nekim porokom, neki možda imaju još ozbiljniji, ali svojim ponašanjem to ne daju do znanja. Kad sam ja u pitanju, mislim da nemam nikakav ozbiljniji porok.

Kada ste otkrili interes za duhovnost? Koliko je to utjecalo na vaš pogled na život?

U principu, nije to interes za duhovnost. To je interes za neka sveobuhvatna pitanja koja, vjerujem, mnoge zanimaju na ovome svijetu ili će ih zanimati, ako ne u ovom, možda u nekom sljedećem pokušaju. Pitanja kao što su “Tko smo?, Zašto smo?, Odakle dolazimo?, Kuda idemo?“... Baveći se time, čovjek se nužno bavi i recimo nečim što možemo zvati i duhovnost.

Jeste li pratili glazbene showove poput “Hrvatska traži zvijezdu“? Što mislite o mladim, tzv. instant glazbenim zvijezdama koje nakon nekog vremena jednostavno iščeznu s glazbene scene?

Tu možemo ubaciti malo duhovnosti ili kvantne fizike. Samo želje ili energije, kako hoćete, projicirane iz duše se i ostvaruju, a one koje kreću iz mozga uglavnom se ne ostvaruju. Novac je usputno sredstvo u ostvarivanju cilja, ne shvaćajte ništa previše ozbiljno i ne stvarajte višak energije i potencijalne vrijednosti, jer će se sile prirode potruditi da sve izjednače. Živite i vjerujte u svoj san, ali svoj orginalni san.

Mislim da su tu odgovori na sva ova pitanja. Mlade glazbene zvijezde nemaju nikakav problem. One prolaze životnu selekciju koja je uvijek tu, samo mi nismo bili uvijek promatrači tih selekcija, jer takvih emisija nije bilo, ali uvijek je bilo da samo jedan na tisuće ostane i napravi veliku karijeru. Prije one tisuće koje nisu uspjele nismo poznavali, a sada zahvaljujući takvim emisijama poznajemo sve njih, pa mislimo da nešto s njima ne valja. Sve je s njima OK, ali oduvijek je bilo malo pravih i najboljih.

Koje su vam još neostvarene profesionalne želje?

Da budem najbolji za 15-20 godina.

PIŠE KATARINA KONSA

Duet s Paulom McCartneyjem

S kim biste voljeli još snimiti duet u karijeri? - To diktira pjesma, a ne ja. Svi dueti koje sam snimio nastali su na osnovu pjesme koja je diktirala upravo taj duet. Recimo, s Paulom McCartneyjem bez obzira na pjesmu.

Moje pjesme i danas svježe zvuče

Sljedeće godine obilježavate 25 godina karijere. Uhvati li vas nostalgija kad se sjetite svojih početaka, davne 1986.  i “Tamare“ koju i danas mnogi rado slušaju?

- Pa ne uhvati me baš. Recimo, kada se više ne bih bavio ovim poslom, nego nečim drugim, pa bih se recimo sjetio kako je to nekada bilo, onda bi to bila nostalgija, ali ja sam jednako aktivan kao i 1986., a “Tamara“ je jedna od pjesama s moje koncertne set liste koja broji oko 28 pjesama po koncertu. Naravno, “Tamara“ je specifičan evergreen koji živi bez obzira na vrijeme i trendove, ali takva je i većina mojih pjesama jer ja nikada nisam bio trendovski orijentiran pa moje pjesme svježe zvuče i nakon desetak i više godina.

Žestoki zvuk i pokoja balada

U studiju sam tijekom srpnja sa svojim dugogodišnjim suradnikom producentom Nikšom Bratošem započeo snimanje svog 14. autorskog albuma. Snimanje smo prekinuli u kolovozu zbog godišnjeg odmora i nastavljamo u rujnu dok ga ne završimo, a moja procjena je da bi album mogao ugledati svjetlost dana u studenom.

Album se bavi tematikama kao što su ljubav, budućnost, svijet, otuđenost i pronalaženje sebe unutar nas samih u okviru današnjeg društva opterećenog borbom za materijalno. S obzirom na jednu pjesmu, koja intenzivno opisuje budućnost na našoj planeti, nadam se da će sve ostati u okvirima pjesme odnosno da tekst neće imati prekognicijski učinak.

U odnosu na prethodni album “Zapisan u tebi”, koji je bio obojen rockerskim zvukom, taj trend će se na ovom albumu nastaviti i još pojačati pa možemo očekivati još snažniji, čvršći i rockerskiji album, naravno s pokojom baladom. O naslovima ne bih još govorio jer, s obzirom na tajming izlaska albuma, mislim da je prerano, a nekako na pjesme gledam kao na svojevrsne patente pa nije dobro da oni stoje u optjecaju prije nego su napravljeni i u potpunosti zaštićeni.

Postoji jedna pjesma koja je još u povojima, ali ima potencijal dueta. Hoće li do njega doći, ovisi o konačnom rezultatu pjesme kada bude gotova. Također ne bih za sada iznosio ime sa druge strane dueta.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ja sam imao prilično idilično i bezbrižno djetinjstvo i nisam imao potrebe za tim nekim lokalnim buntom temeljenim na svojim nezadovoljstvima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POPULARNI PJEVAČ, KOJI USKORO OBILJEŽAVA OKRUGLIH 25 GODINA KARIJERE, KRAJEM RUJNA PONOVNO ULAZI U STUDIO I POČINJE SNIMATI NOVI ALBUM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-09-01 10:49:26 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-09-01 12:50:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-09-02 11:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3688 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 295 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja filma i televizije. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, reflektor, film, tv, tv program [secure] => 0 [page_title] => Reflektor [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/09/02/reflektor/BORIS00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x278" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 295 [name] => Reflektor [alias] => reflektor [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14922404 Threads: 4 Questions: 3142651538 Slow queries: 7007332 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234821117 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/reflektor ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/reflektor/struji-struja-boris-novkovic-ljubav-je-meni-vodeca-inspiracija-110081 [printLink] => /sd-plus/reflektor/struji-struja-boris-novkovic-ljubav-je-meni-vodeca-inspiracija-110081?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233322 [name] => borisnovković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => borisnovkovic [link] => /tag/borisnovkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ja sam imao prilično idilično i bezbrižno djetinjstvo i nisam imao potrebe za tim nekim lokalnim buntom temeljenim na svojim nezadovoljstvima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POPULARNI PJEVAČ, KOJI USKORO OBILJEŽAVA OKRUGLIH 25 GODINA KARIJERE, KRAJEM RUJNA PONOVNO ULAZI U STUDIO I POČINJE SNIMATI NOVI ALBUM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => STRUJI STRUJA Boris Novković: Ljubav je meni vodeća inspiracija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-02-17-39-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/09/02/reflektor/BORIS00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/09/02/reflektor/BORIS00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tijekom svoje uspješne karijere jedan od najpoznatijih hrvatskih kantautora i pjevača pop glazbe Boris Novković ostvario je brojne nagrade. Pobjeda na Dori 2005., koja mu je osigurala odlazak na Eurosong, “Večernjakova ruža”, najveće hrvatsko diskografsko priznanje - “Zlatna ptica”, “Kristalna gitara”, samo su neke od nagrada. Za razliku od drugih, Boris je uvijek bio vjeran svom stilu, što se pokazalo kao dobitna formula za uspjeh, budući da je jedan od najizvođenijih hrvatskih autora.

Rekord u “Čavlama“

Dugo niste imali koncert u Splitu. Kako to da vas Splićani nemaju prilike malo češće vidjeti?

Da, takav je valjda bio splet okolnosti, puno gužve i posla u zadnje 3-4 godine i, nažalost, dogodio se propust da me dugo nije bilo u Splitu, ali nadam se da ćemo to nadoknaditi ubuduće.

Sjećate li se prvoga samostalnog koncerta?

Sjećam. Prvi koncert bio je krajem 1986. u jednoj rokerskoj dvorani iznad grada Rijeke gdje je svirala kompletna značajnija scena tog vremena i države. Imao sam tremu i ogroman šalabahter s konferansom. Do tada je rekord prodanih karata u toj dvorani držao Mišo Kovač, a te večeri smo ga skinuli. Dvorana se zvala “Čavle“.

Pjesme su vam većinom ljubavne tematike.  Znači li to da su vam ljubav i vlastito iskustvo vodeća inspiracija?

U principu da. Ja sam imao prilično idilično i bezbrižno djetinjstvo i nisam imao potrebe za tim nekim lokalnim buntom temeljenim na svojim nezadovoljstvima. Zato sam više bio orijentiran na kozmopolitski pogled na svijet, a nekako je ljubav univerzalna kozmopolitska tema, mada sam u okviru tih ljubavnih pjesama zapravo uvijek provlačio i određenu socijalnu i duhovnu notu koja je onako opet više bila reflektirana na čitav svijet, a manje na dvorište.

Recimo, stihovi: “Bit će rata kažu svi“, “Gdje da nađem bijelog goluba“, “Lete ptice, lete avioni“, “U dobru i zlu“, “Sve mijenja se“, “Ostvaren san“ itd... Vlastito iskustvo nije mi isključiva inspiracija, recimo “Tamara“ je autentična, ali je opjevana nesretna ljubav mog prijatelja koji je bio nesretno zaljubljen u jednu Tamaru. Bila je to za njega fatalna ljubav, a meni dobra inspiracija za pjesmu.

Odrastali ste u glazbenoj obitelji, što je sigurno mnogo utjecalo na vas. Mislite li da biste bili glazbenik čak i da niste odrastali u takvoj obitelji? Jeste li uopće ikad i pomislili na neko drugo zanimanje?

Jesam, naravno. Kao srednjoškolac razmišljao sam o psihologiji, filozofiji, nogometu, ali to su sve bila racionalna promišljanja, ona koja se misle umom, mozgom, a o glazbi sam isključivo sanjario duhom, odnosno dušom. U tome je tajna zašto sam odabrao nju ili je ona odabrala mene.

Koliko vam je prezime pomoglo, a koliko odmoglo u karijeri?

Uf, pušem jer mi je to jubilarno tisuću i neko, jedno te isto pitanje. Svi smo mi jedinke koje na kraju čine jednu puno bitniju i veću cjelinu iz koje dolazimo i vraćamo joj se. Međutim, činjenica je da se rađamo i umiremo sami, a tako individualno ljudi svakoga od nas posmatraju, pa onda uvijek stoji ona ili jesi ili nisi. U principu, više odmoglo jer sam morao povući duplo da bih se dokazao.

Iako ste se vi i otac karakterno razlikovali, zbog čega ste ponekad imali i razmirice, jeste li, unatoč tome, imali njegovu podršku?

Zato što je kod oca i sina to često tako. Ima divnih romana i filmova o toj temi pa koga zanima, neka gleda i čita, dobit će puno odgovora.

Izjavili ste da su vas brak sa suprugom Lucijom i obitelj mnogo promijenili. Padaju li vam sada teže putovanja i obveze kada imate sina?

Ne, ja se nisam specijalno promijenio, a putovanja me vrlo vesele. Uživam u društvu svog sedmeročlanog benda s kojim sviram već šest godina u istom sastavu.

Smetaju li supruzi nastupi u noćnim klubovima i brojne obožavateljice?

U principu, vrlo rijetko nastupam u noćnim klubovima. Više sam koncertni izvođač, pa najčešće nastupam u dvoranama i na gradskim trgovima, ali, kao i većina mojih kolega, ponekad prakticiram i klupsku svirku. Jednako uživam u nastupu na trgu, dvorani ili klubu. Koliko znam, uopće joj ništa ne smeta vezano uz moju karijeru.

Bez ozbiljnijeg poroka

Zanimljivo je da ste poprilično praznovjerni.  Znači li to da kad vidite crnu mačku kako prelazi preko puta, odmah mijenjate smjer kretanja? 

Pa, onako, stvar je više navike. Ja najviše vjerujem u sebe, a to praznovjerje ponekad više dođe kao neka vrsta koncentracije.

Poznato je da volite igrati nogomet, redovito trčati, bavili ste se i tenisom.  Je li vam možda žao što danas niste profesionalni nogometaš?

Nije mi žao. Da sam htio ili trebao to biti, sigurno bih to i bio, ali ja sam to što jesam, pa makar to bila i banana na Sjevernom polu.

S obzirom na sportski način života, pretpostavljam da nemate poroka?

Stvar je samo u izboru prezentacije svoga ponašanja. Neke ljude čim ugledaš, jasno ti je da imaju problem s nekim porokom, neki možda imaju još ozbiljniji, ali svojim ponašanjem to ne daju do znanja. Kad sam ja u pitanju, mislim da nemam nikakav ozbiljniji porok.

Kada ste otkrili interes za duhovnost? Koliko je to utjecalo na vaš pogled na život?

U principu, nije to interes za duhovnost. To je interes za neka sveobuhvatna pitanja koja, vjerujem, mnoge zanimaju na ovome svijetu ili će ih zanimati, ako ne u ovom, možda u nekom sljedećem pokušaju. Pitanja kao što su “Tko smo?, Zašto smo?, Odakle dolazimo?, Kuda idemo?“... Baveći se time, čovjek se nužno bavi i recimo nečim što možemo zvati i duhovnost.

Jeste li pratili glazbene showove poput “Hrvatska traži zvijezdu“? Što mislite o mladim, tzv. instant glazbenim zvijezdama koje nakon nekog vremena jednostavno iščeznu s glazbene scene?

Tu možemo ubaciti malo duhovnosti ili kvantne fizike. Samo želje ili energije, kako hoćete, projicirane iz duše se i ostvaruju, a one koje kreću iz mozga uglavnom se ne ostvaruju. Novac je usputno sredstvo u ostvarivanju cilja, ne shvaćajte ništa previše ozbiljno i ne stvarajte višak energije i potencijalne vrijednosti, jer će se sile prirode potruditi da sve izjednače. Živite i vjerujte u svoj san, ali svoj orginalni san.

Mislim da su tu odgovori na sva ova pitanja. Mlade glazbene zvijezde nemaju nikakav problem. One prolaze životnu selekciju koja je uvijek tu, samo mi nismo bili uvijek promatrači tih selekcija, jer takvih emisija nije bilo, ali uvijek je bilo da samo jedan na tisuće ostane i napravi veliku karijeru. Prije one tisuće koje nisu uspjele nismo poznavali, a sada zahvaljujući takvim emisijama poznajemo sve njih, pa mislimo da nešto s njima ne valja. Sve je s njima OK, ali oduvijek je bilo malo pravih i najboljih.

Koje su vam još neostvarene profesionalne želje?

Da budem najbolji za 15-20 godina.

PIŠE KATARINA KONSA

Duet s Paulom McCartneyjem

S kim biste voljeli još snimiti duet u karijeri? - To diktira pjesma, a ne ja. Svi dueti koje sam snimio nastali su na osnovu pjesme koja je diktirala upravo taj duet. Recimo, s Paulom McCartneyjem bez obzira na pjesmu.

Moje pjesme i danas svježe zvuče

Sljedeće godine obilježavate 25 godina karijere. Uhvati li vas nostalgija kad se sjetite svojih početaka, davne 1986.  i “Tamare“ koju i danas mnogi rado slušaju?

- Pa ne uhvati me baš. Recimo, kada se više ne bih bavio ovim poslom, nego nečim drugim, pa bih se recimo sjetio kako je to nekada bilo, onda bi to bila nostalgija, ali ja sam jednako aktivan kao i 1986., a “Tamara“ je jedna od pjesama s moje koncertne set liste koja broji oko 28 pjesama po koncertu. Naravno, “Tamara“ je specifičan evergreen koji živi bez obzira na vrijeme i trendove, ali takva je i većina mojih pjesama jer ja nikada nisam bio trendovski orijentiran pa moje pjesme svježe zvuče i nakon desetak i više godina.

Žestoki zvuk i pokoja balada

U studiju sam tijekom srpnja sa svojim dugogodišnjim suradnikom producentom Nikšom Bratošem započeo snimanje svog 14. autorskog albuma. Snimanje smo prekinuli u kolovozu zbog godišnjeg odmora i nastavljamo u rujnu dok ga ne završimo, a moja procjena je da bi album mogao ugledati svjetlost dana u studenom.

Album se bavi tematikama kao što su ljubav, budućnost, svijet, otuđenost i pronalaženje sebe unutar nas samih u okviru današnjeg društva opterećenog borbom za materijalno. S obzirom na jednu pjesmu, koja intenzivno opisuje budućnost na našoj planeti, nadam se da će sve ostati u okvirima pjesme odnosno da tekst neće imati prekognicijski učinak.

U odnosu na prethodni album “Zapisan u tebi”, koji je bio obojen rockerskim zvukom, taj trend će se na ovom albumu nastaviti i još pojačati pa možemo očekivati još snažniji, čvršći i rockerskiji album, naravno s pokojom baladom. O naslovima ne bih još govorio jer, s obzirom na tajming izlaska albuma, mislim da je prerano, a nekako na pjesme gledam kao na svojevrsne patente pa nije dobro da oni stoje u optjecaju prije nego su napravljeni i u potpunosti zaštićeni.

Postoji jedna pjesma koja je još u povojima, ali ima potencijal dueta. Hoće li do njega doći, ovisi o konačnom rezultatu pjesme kada bude gotova. Također ne bih za sada iznosio ime sa druge strane dueta.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/reflektor/struji-struja-boris-novkovic-ljubav-je-meni-vodeca-inspiracija-110081 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8527f8f3cc613e6b0efc9cd6cf46ff94306ca5c7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=STRUJI+STRUJA+Boris+Novkovi%C4%87%3A+Ljubav+je+meni+vode%C4%87a+inspiracija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Freflektor%2Fstruji-struja-boris-novkovic-ljubav-je-meni-vodeca-inspiracija-110081 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Freflektor%2Fstruji-struja-boris-novkovic-ljubav-je-meni-vodeca-inspiracija-110081 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ja sam imao prilično idilično i bezbrižno djetinjstvo i nisam imao potrebe za tim nekim lokalnim buntom temeljenim na svojim nezadovoljstvima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POPULARNI PJEVAČ, KOJI USKORO OBILJEŽAVA OKRUGLIH 25 GODINA KARIJERE, KRAJEM RUJNA PONOVNO ULAZI U STUDIO I POČINJE SNIMATI NOVI ALBUM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ReflektorPOPULARNI PJEVAČ, KOJI USKORO OBILJEŽAVA OKRUGLIH 25 GODINA KARIJERE, KRAJEM RUJNA PONOVNO ULAZI U STUDIO I POČINJE SNIMATI NOVI ALBUM

STRUJI STRUJA Boris Novković: Ljubav je meni vodeća inspiracija

Piše PSD.
2. rujna 2010. - 13:59

Tijekom svoje uspješne karijere jedan od najpoznatijih hrvatskih kantautora i pjevača pop glazbe Boris Novković ostvario je brojne nagrade. Pobjeda na Dori 2005., koja mu je osigurala odlazak na Eurosong, “Večernjakova ruža”, najveće hrvatsko diskografsko priznanje - “Zlatna ptica”, “Kristalna gitara”, samo su neke od nagrada. Za razliku od drugih, Boris je uvijek bio vjeran svom stilu, što se pokazalo kao dobitna formula za uspjeh, budući da je jedan od najizvođenijih hrvatskih autora.

Rekord u “Čavlama“

Dugo niste imali koncert u Splitu. Kako to da vas Splićani nemaju prilike malo češće vidjeti?

Da, takav je valjda bio splet okolnosti, puno gužve i posla u zadnje 3-4 godine i, nažalost, dogodio se propust da me dugo nij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:17