stdClass Object ( [id] => 233367 [title] => Meritas: Disciplina nas odmara, a kaos umara [alias] => meritas-disciplina-nas-odmara-a-kaos-umara [catid] => 295 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Žive od glazbe i apsolutno su svoje. Meri Jaman i Anita Valo, članice pop dua Meritas, cure su s prepoznatljivom aktustičnom gitarom i sasvim posebnog stila i vokala, na hrvatskoj pop sceni još od 1996. Godinu poslije darovale su publici svoj prvijenac “Skači, pleši, viči”, uslijedili su albumi “Igra”, “Na prvi pogled”, te “Meritas Unplugged”. Posljednji u izdanju Menarta, nazvan jednostavnim i kratkim “Gle!”, brusile su sedam godina.

Veliki dio najnovijeg albuma snimljen je u splitskom studiju Dragana Lukića Lukyja i stoga nosi svojevrsni morski pečat. Kritika ih nije ošinula, dapače, a nove pjesme Meritas našle su svoje mjesto i u eteru. Pjesma “Unatrag” s novog albuma “Gle!” zasjela je na prvo mjesto na domaćoj top-listi urbane glazbe – “Urbis” Radio Splita. Meri i Anita imaju dovoljno razloga za zadovoljstvo...

Anita: Lijepe su to vijesti. Zanimljivo je pratiti put pjesme i doživljaj ljudi na ono što si im dao na raspolaganje. Što reći nego hvala slušateljima i glazbenim urednicima koji nas uvrštavaju u program.

Sedam godina ste glancali novi album, stvorili pjesme “Umjesto isprike”, “Odlazak”, “Još jednom”, “Igračku”, “Budi blizu”... Kritika vas je čini se prigrlila. Skačete li, plešete i vičete od sreće?

Anita: Ushićenje, emotivne oscilacije tijekom snimanja dok radiš na pjesmama znaju uzeti baš sve. Kad sve završiš i vjeruješ da je tu pred tobom ono najbolje što si mogao dati u ovom trenutku, dogodi se smirenost, polako iz ruku otpuštaš nešto što ti je jako drago i pratiš hoće li još nekoga osvojiti. Ovaj put se baš tako osjećam, uz to što sam zadovoljna, desila se i smirenost. Drago mi je ako našu emociju i vrijednost albuma netko prepozna, svi smo tu nekako isti, gode nam pohvale.

Tko su ‘Kreativne Ovčice’ koje su dizajnerski potpisale omot najnovijeg albuma? Očito ste težile unikatnom proizvodu.


Meri: ”Kreativne Ovčice” su Ivana i Vjeko, a upoznali smo se surađujući na albumu za djecu “Mjesto za mene” koji smo objavili prošle godine. Birali su drvo kao prirodni i topli materijal s obzirom na to da na taj način doživljavaju glazbu koju stvaramo. Zanimljivo je da omot funkcionira i kao okvir za slike koji može biti na ormariću ili na zidu i koji se sadržajno može mijenjati. Slijedom toga smo osmislili i interakciju s publikom nazvanu “Gle! u vašem domu”, te nam stiže mnogo fotografija koji pokazuju kako je to album “Gle!” zaživio i u životnom prostoru slušatelja.

Čini se da vam ne manjka discipline u radu. Je li to zapadnjačka, njemačka navada gdje ste dosta vremena živjele? Tko vidnije pokazuje emocije, domaća ili inozemna publika?

Meri: Odrasle i školovale smo se u Münchenu, Anita je tamo rođena. Od malih nogu njeguje se samostalnost i odgovornost, jako se cijeni rad i vrijedni ljudi. Ako si vrijedan, sva vrata su ti otvorena, i ako želiš raditi, nagrađen si i znaš da možeš napredovati, sve ovisi o tebi. Disciplina me odmara, a kaos umara, važna je mjera, kao i u svemu. Dugo nismo imale koncert vani, sve su to bili kraći nastupi da bih mogla uspoređivati, mogu samo reći da atmosferu čini publika, oni su ti po kojima pamtiš koncerte, a kod nas ih ima nekoliko koje pamtimo.

Iskusile ste zapadnjački način života, čega po vašem mišljenju, manjka u današnjem hrvatskom društvu? A što je fenomenalno?


Meri: Lijepo je što znamo uživati u malim stvarima, važni su nam prijatelji, druženja i obitelj - sve to zauzima visoku poziciju na ljestvici prioriteta. Nekako najviše nedostaje društvene odgovornosti, društvo je neuređeno, pravila su nejasna i vrijede za svakoga različito, eto to su stvari koje jako umaraju. Imamo sve, a kao da ne znamo gdje bi s tim pa je najkraći i najlakši put osobna korist, a to nije put prema sreći i zadovoljstvu, kako na društvenom, tako i osobnom nivou.

Svojevrsne ste promicateljice glazbe bez granica, pjesme radite i na engleskom jeziku...

Anita: Izazov nam je da naša glazba nema granica, zato je suradnja s Jelenom Radan na njenom novom albumu “Voyage” još jedna nadogradnja putem koje svoju glazbu imamo priliku doživjeti na drugim jezicima, budući da je album osim na hrvatskom i na francuskom, engleskom i portugalskom. Pjesma “Odjednom ti” objavljena je na poljskom kao “Podejrzani zakochani” i najavljivala je u Poljskoj istoimeni kinofilm.

Mi snimamo pjesme na engleskom, želja nam je da nam glazba nadraste jezičnu barijeru tako da je jedan dio nas posvećen stvaranju i predstavljanju onoga što radimo i izvan granica. Ali s takvim idejama uvijek potiho ovisiš o suradnicima koji će svoj dio odraditi temeljito i predano.
Planirate li još poneki duo, točnije trio, uspješne ste bile s Massimom, Jelenom Radan...

Meri: Suradnje su pitanje susreta i trenutka, teško je takvo što planirati. Massima smo upoznale surađivajući na našem drugom albumu “Igra” na kojem je gostovao na dvije pjesme odsviravši elektičnu gitaru. “Odjednom ti” je nastala za naš treći album “Na prvi pogled”. Massimo je čuo pjesmu tijekom snimanja u studiju i jako mu se svidjela pa smo ga pozvale da je zajedno otpjevamo.

S Jelenom smo se upoznale prije 13 godina kad nas je kontaktirala u želji da napravimo pjesmu za nju. Autorska suradnja proširila se u vokalnu na zajedničkom koncertnom tribute programu “When tomorrow comes” s kojim već nekoliko godina nastupamo. Čini mi se da smo ono najbolje što smo upoznale jedni kroz druge spojile na njenom albumu “Voyage” na kojem potpisujemo glazbu za 13 pjesama i smatram ga vrhuncem dosadašnje suradnje.

Koliko ste vremena izvan glazbe i što vas osim nje ispunjava?

Anita: Rad u vrtu koristim kao opuštanje kad sam kod mame u Zadru. Mozaikom ukrašavam stolove i tegle, a koji krase stanove prijatelja. Dok slažem mozaik, najveći mi je izazov složiti komadiće tako da se lijepo nastavljaju jedan na drugi, opušta me ta jednostavnost zadatka u tom trenutku.

Raziđete li se ponekada u mišljenjima oko pojedinih pjesama i glazbe ili se držite one “složna braća kuću grade”?

Meri: Suradnike obično biraš po sličnim afinitetima, pogotovo kad se radi o nečemu gdje su ključna emocija i energija. Različita mišljenja su uvijek dobrodošla, ali se radi uglavnom o nijansama, tako da je lako popustiti ako treba. Potajno mislim da ipak svi znamo kad bi trebali nečiji prijedlog prihvatiti i ustupiti mu mjesto, sve ostalo je stvar ega, a s tim nismo nikad do sada imale problem.

Senka Bakota
foto: Mare Milin

‘Spremanje’ melankolije

Jeste li melankolične?

Anita: Volimo dio melankolije u pjesmama, ona je dio nas. U svakodnevnom životu nije tako dobrodošla, ali je nešto s čim se svi tu i tamo moramo pomiriti. Po prirodi sam vedra i vesela, melankoliju spremim u pjesmu.

Dalmatinski korijeni

Meri je imala čast da je na koncertu u Solinu posluša i njezina 77-godišnja teta... Imate dalmatinske korijene?

Meri: Kod tete Zdenke provela sam dvije godine djetinjstva i puno ljeta s rodicama i rođacima. Otac mi je s Klisa, rodbina u Kaštelima, Solinu, Splitu, na Hvaru... kad god su u prilici, dođu na koncert. Kulturno ljeto u Solinu je lijepa prilika i hvala ljudima iz Doma “Zvonimir” koji su nas već nekoliko puta ugostili. Kad smo već izdvojili najstariju posjetiteljicu našeg koncerta, ovom bih prilikom pozdravila i najmlađe - Boška, Laru i Karla.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ćakula [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-04-29 13:09:44 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-04-29 13:37:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-05-01 13:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 64 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 295 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja filma i televizije. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, reflektor, film, tv, tv program [secure] => 0 [page_title] => Reflektor [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/04/29/PSD/mer00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 295 [name] => Reflektor [alias] => reflektor [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8147907 Threads: 8 Questions: 1684211705 Slow queries: 5019119 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112544150 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/reflektor ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/reflektor/meritas-disciplina-nas-odmara-a-kaos-umara-233367 [printLink] => /sd-plus/reflektor/meritas-disciplina-nas-odmara-a-kaos-umara-233367?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 194366 [name] => meritas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => meritas [link] => /tag/meritas ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ćakula [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Meritas: Disciplina nas odmara, a kaos umara [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-15-09-05-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/04/29/PSD/mer00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/04/29/PSD/mer00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Žive od glazbe i apsolutno su svoje. Meri Jaman i Anita Valo, članice pop dua Meritas, cure su s prepoznatljivom aktustičnom gitarom i sasvim posebnog stila i vokala, na hrvatskoj pop sceni još od 1996. Godinu poslije darovale su publici svoj prvijenac “Skači, pleši, viči”, uslijedili su albumi “Igra”, “Na prvi pogled”, te “Meritas Unplugged”. Posljednji u izdanju Menarta, nazvan jednostavnim i kratkim “Gle!”, brusile su sedam godina.

Veliki dio najnovijeg albuma snimljen je u splitskom studiju Dragana Lukića Lukyja i stoga nosi svojevrsni morski pečat. Kritika ih nije ošinula, dapače, a nove pjesme Meritas našle su svoje mjesto i u eteru. Pjesma “Unatrag” s novog albuma “Gle!” zasjela je na prvo mjesto na domaćoj top-listi urbane glazbe – “Urbis” Radio Splita. Meri i Anita imaju dovoljno razloga za zadovoljstvo...

Anita: Lijepe su to vijesti. Zanimljivo je pratiti put pjesme i doživljaj ljudi na ono što si im dao na raspolaganje. Što reći nego hvala slušateljima i glazbenim urednicima koji nas uvrštavaju u program.

Sedam godina ste glancali novi album, stvorili pjesme “Umjesto isprike”, “Odlazak”, “Još jednom”, “Igračku”, “Budi blizu”... Kritika vas je čini se prigrlila. Skačete li, plešete i vičete od sreće?

Anita: Ushićenje, emotivne oscilacije tijekom snimanja dok radiš na pjesmama znaju uzeti baš sve. Kad sve završiš i vjeruješ da je tu pred tobom ono najbolje što si mogao dati u ovom trenutku, dogodi se smirenost, polako iz ruku otpuštaš nešto što ti je jako drago i pratiš hoće li još nekoga osvojiti. Ovaj put se baš tako osjećam, uz to što sam zadovoljna, desila se i smirenost. Drago mi je ako našu emociju i vrijednost albuma netko prepozna, svi smo tu nekako isti, gode nam pohvale.

Tko su ‘Kreativne Ovčice’ koje su dizajnerski potpisale omot najnovijeg albuma? Očito ste težile unikatnom proizvodu.


Meri: ”Kreativne Ovčice” su Ivana i Vjeko, a upoznali smo se surađujući na albumu za djecu “Mjesto za mene” koji smo objavili prošle godine. Birali su drvo kao prirodni i topli materijal s obzirom na to da na taj način doživljavaju glazbu koju stvaramo. Zanimljivo je da omot funkcionira i kao okvir za slike koji može biti na ormariću ili na zidu i koji se sadržajno može mijenjati. Slijedom toga smo osmislili i interakciju s publikom nazvanu “Gle! u vašem domu”, te nam stiže mnogo fotografija koji pokazuju kako je to album “Gle!” zaživio i u životnom prostoru slušatelja.

Čini se da vam ne manjka discipline u radu. Je li to zapadnjačka, njemačka navada gdje ste dosta vremena živjele? Tko vidnije pokazuje emocije, domaća ili inozemna publika?

Meri: Odrasle i školovale smo se u Münchenu, Anita je tamo rođena. Od malih nogu njeguje se samostalnost i odgovornost, jako se cijeni rad i vrijedni ljudi. Ako si vrijedan, sva vrata su ti otvorena, i ako želiš raditi, nagrađen si i znaš da možeš napredovati, sve ovisi o tebi. Disciplina me odmara, a kaos umara, važna je mjera, kao i u svemu. Dugo nismo imale koncert vani, sve su to bili kraći nastupi da bih mogla uspoređivati, mogu samo reći da atmosferu čini publika, oni su ti po kojima pamtiš koncerte, a kod nas ih ima nekoliko koje pamtimo.

Iskusile ste zapadnjački način života, čega po vašem mišljenju, manjka u današnjem hrvatskom društvu? A što je fenomenalno?


Meri: Lijepo je što znamo uživati u malim stvarima, važni su nam prijatelji, druženja i obitelj - sve to zauzima visoku poziciju na ljestvici prioriteta. Nekako najviše nedostaje društvene odgovornosti, društvo je neuređeno, pravila su nejasna i vrijede za svakoga različito, eto to su stvari koje jako umaraju. Imamo sve, a kao da ne znamo gdje bi s tim pa je najkraći i najlakši put osobna korist, a to nije put prema sreći i zadovoljstvu, kako na društvenom, tako i osobnom nivou.

Svojevrsne ste promicateljice glazbe bez granica, pjesme radite i na engleskom jeziku...

Anita: Izazov nam je da naša glazba nema granica, zato je suradnja s Jelenom Radan na njenom novom albumu “Voyage” još jedna nadogradnja putem koje svoju glazbu imamo priliku doživjeti na drugim jezicima, budući da je album osim na hrvatskom i na francuskom, engleskom i portugalskom. Pjesma “Odjednom ti” objavljena je na poljskom kao “Podejrzani zakochani” i najavljivala je u Poljskoj istoimeni kinofilm.

Mi snimamo pjesme na engleskom, želja nam je da nam glazba nadraste jezičnu barijeru tako da je jedan dio nas posvećen stvaranju i predstavljanju onoga što radimo i izvan granica. Ali s takvim idejama uvijek potiho ovisiš o suradnicima koji će svoj dio odraditi temeljito i predano.
Planirate li još poneki duo, točnije trio, uspješne ste bile s Massimom, Jelenom Radan...

Meri: Suradnje su pitanje susreta i trenutka, teško je takvo što planirati. Massima smo upoznale surađivajući na našem drugom albumu “Igra” na kojem je gostovao na dvije pjesme odsviravši elektičnu gitaru. “Odjednom ti” je nastala za naš treći album “Na prvi pogled”. Massimo je čuo pjesmu tijekom snimanja u studiju i jako mu se svidjela pa smo ga pozvale da je zajedno otpjevamo.

S Jelenom smo se upoznale prije 13 godina kad nas je kontaktirala u želji da napravimo pjesmu za nju. Autorska suradnja proširila se u vokalnu na zajedničkom koncertnom tribute programu “When tomorrow comes” s kojim već nekoliko godina nastupamo. Čini mi se da smo ono najbolje što smo upoznale jedni kroz druge spojile na njenom albumu “Voyage” na kojem potpisujemo glazbu za 13 pjesama i smatram ga vrhuncem dosadašnje suradnje.

Koliko ste vremena izvan glazbe i što vas osim nje ispunjava?

Anita: Rad u vrtu koristim kao opuštanje kad sam kod mame u Zadru. Mozaikom ukrašavam stolove i tegle, a koji krase stanove prijatelja. Dok slažem mozaik, najveći mi je izazov složiti komadiće tako da se lijepo nastavljaju jedan na drugi, opušta me ta jednostavnost zadatka u tom trenutku.

Raziđete li se ponekada u mišljenjima oko pojedinih pjesama i glazbe ili se držite one “složna braća kuću grade”?

Meri: Suradnike obično biraš po sličnim afinitetima, pogotovo kad se radi o nečemu gdje su ključna emocija i energija. Različita mišljenja su uvijek dobrodošla, ali se radi uglavnom o nijansama, tako da je lako popustiti ako treba. Potajno mislim da ipak svi znamo kad bi trebali nečiji prijedlog prihvatiti i ustupiti mu mjesto, sve ostalo je stvar ega, a s tim nismo nikad do sada imale problem.

Senka Bakota
foto: Mare Milin

‘Spremanje’ melankolije

Jeste li melankolične?

Anita: Volimo dio melankolije u pjesmama, ona je dio nas. U svakodnevnom životu nije tako dobrodošla, ali je nešto s čim se svi tu i tamo moramo pomiriti. Po prirodi sam vedra i vesela, melankoliju spremim u pjesmu.

Dalmatinski korijeni

Meri je imala čast da je na koncertu u Solinu posluša i njezina 77-godišnja teta... Imate dalmatinske korijene?

Meri: Kod tete Zdenke provela sam dvije godine djetinjstva i puno ljeta s rodicama i rođacima. Otac mi je s Klisa, rodbina u Kaštelima, Solinu, Splitu, na Hvaru... kad god su u prilici, dođu na koncert. Kulturno ljeto u Solinu je lijepa prilika i hvala ljudima iz Doma “Zvonimir” koji su nas već nekoliko puta ugostili. Kad smo već izdvojili najstariju posjetiteljicu našeg koncerta, ovom bih prilikom pozdravila i najmlađe - Boška, Laru i Karla.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/reflektor/meritas-disciplina-nas-odmara-a-kaos-umara-233367 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f49ab39bdb4e407a62f09781acec1eb954e41aaf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Meritas%3A+Disciplina+nas+odmara%2C+a+kaos+umara&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Freflektor%2Fmeritas-disciplina-nas-odmara-a-kaos-umara-233367 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Freflektor%2Fmeritas-disciplina-nas-odmara-a-kaos-umara-233367 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ćakula [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Reflektorćakula

Meritas: Disciplina nas odmara, a kaos umara

Piše PSD.
1. svibnja 2014. - 15:08
Žive od glazbe i apsolutno su svoje. Meri Jaman i Anita Valo, članice pop dua Meritas, cure su s prepoznatljivom aktustičnom gitarom i sasvim posebnog stila i vokala, na hrvatskoj pop sceni još od 1996. Godinu poslije darovale su publici svoj prvijenac “Skači, pleši, viči”, uslijedili su albumi “Igra”, “Na prvi pogled”, te “Meritas Unplugged”. Posljednji u izdanju Menarta, nazvan jednostavnim i kratkim “Gle!”, brusile su sedam godina.

Veliki dio najnovijeg albuma snimljen je u splitskom studiju Dragana Lukića Lukyja i stoga nosi svojevrsni morski pečat. Kritika ih nije ošinula, dapače, a nove pjesme Meritas našle su svoje mjesto i u eteru. Pjesma “Unatrag” s novog albuma “Gle!” zasjela je na prvo mjesto na domaćoj top-listi urbane glazbe – “Urbis” Radio Splita....
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 17:09