stdClass Object ( [id] => 236133 [title] => Luka Nižetić: Nisam završio u kuhinji zbog egzistenicje [alias] => luka-nizetic-nisam-zavrsio-u-kuhinji-zbog-egzistenicje [catid] => 295 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Pjevač, plesač, kuhar, poduzetnik, k tomu još mlad i zgodan; taj dečko iz snova zove se Luka Nižetić, i jedna je od blistavijih zvijezda ovogodišnjeg showa Celebrity MasterChef. Osim što se dobro snalazi za štednjakom (čak i kad s njim nije baš na ‘ti’!), pokazao je visok stupanj elokvencije i smisla za humor (kad nešto uprska, što se dogodi i najboljima). Mikrofonom i kuhačom, glavom i bradom, Luka!

Ajmo odmah ‘u glavu’: tko je najbolji kuhar u Celebrity MasterChefu?

- Ono najbolje što sam probao bilo je od Dina Galvana i Andreja Barbierija. Morali smo replicirati njihova jela, a prvotno smo ih naravno kušali. Mmmmmm, sto jezika su govorila. Što se tiče natjecatelja, sirova torta od limete i avokada koju je pripremila Nada Rocco je nešto najbolje što sam probao.

Tako ukusan i osvježavajući desert dugo nisam jeo. Dino i Andrej zato što su najbolji i bez premca, a Nada zato što pristupa hrani potpuno drugačije nego što sam navikao. Volim nove stvari, nove okuse i iskustva, a Nada me oborila s nogu.

Unatoč nekim ‘otkliznućima’, razvidno je da se iznadprosječno dobro snalazite u kuhinji. Koje ste uopće formalne struke? Kuhar možda?

- Ha ha ha. Završio sam jezičnu gimnaziju u Splitu, ali kuham od malih nogu. Jedno vrijeme pretis lonac bio je moja opsesija, do te mjere da mi ga je baka htjela kupiti jer kada bih god došao kod nekoga u goste prvo pitanje je bilo: imate li pretis lonac, a onda bih zaigrano, dječje počeo ludovati s njime, naravno to nitko nije dopuštao pa je baka došla na ideju da mi ga kupi; pa radi unuče moj što hoćeš s njim, naravno, odgovorila ju je njezina kći, moja majka! Pametno.

Od lani ste ponosni vlasnik ugostiteljskog objekta ‘Fabrika’ u Komiži, zar ne? Kako tamo ide posao, je li sezonski ili uspijevate raditi cijelu godinu?

- “Fabrika” je fun, food and cocktail bar. Radimo samo ljetnu sezonu, od 1.6. do 1.10. Nudimo dobru klopu, koktele, domaća vina, dobru zabavu te opuštajuću atmosferu u šarenom i pomalo eklektičnom uređenju. Nemamo široki dijapazon jela, ali ono što serviramo trudimo se da je dobro i kvalitetno. Gosti su bili ludi za našom salsom koju smo kuhali i po 6 sati te za buritom od kozica, ove godine uvodimo domaće raviole, burger od tune, wokove, svašta nešto.

S obzirom na to da je prošla godina bila prva, moram priznati da u mom slučaju ne vrijedi ona da se prvi mačići u vodu bacaju. Jako sam zadovoljan. Ovu sezonu u sklopu “Fabrike” bit će i jedan mali suvenir handmade design shop. Bit će promjena i novitadi. Jedva čekam da krene sezona, pun sam pozitivne energije i ugostiteljskog entuzijazma.

Zasučete li i sami rukave u kuhinji? Koji je Lukin specijalitet?

- Prošlu sezonu doslovno nisam izlazio iz kuhinje. Zadao sam si luđački tempo u kojem mi je puno pomagala moja prijateljica još od malih nogu Ružica Gaćina Petrušić. Bili smo odličan tandem. Da mi nije bilo nje ne bih tako lako na kraj sa svime. Ove godine u kuhinji će biti Ružica i teta Mariza, a ja ću uskakati kad god bude bilo potrebno ili mi ‘ćejfne’ skuhati nešto novo. Vjerojatno će me zvati kad bude u sudoperu posuđa do plafona, Luka daj nam ruke! Burito od kozica mislim da mi je bio as u rukavu prošle godine.

Imate tek trideset godina, a već ste se dokazali kao uspješan Pjevač, plesač (pobjednik u popularnom showu ‘Ples sa zvijezdama’), a sada evo i kuhar. Gdje se najviše osjećate ‘doma’ ipak?


- Pozornica je zaista moj dom, moj dnevni boravak. Tamo se osjećam najsigurnije i mogu se najbolje izraziti. Tamo sam potpuno gol i bez maski. Sve drugo su mi hobiji koji život čine slađim. Hobiji upotpunjuju i dinamiziraju moje slobodno vrijeme, ne mogu dugo samo ležati i ne raditi ništa, nakon jednog dana ležarine već su mi “crvi u dupetu”.

Splitsku ste adresu zamijenili zagrebačkom, čini mi se, ima već dosta godinica. Je li to bilo presudno za uspjeh?


- Nije bilo presudno, ali boravak u Zagrebu uvelike mi je olakšao stvari. Iz Splita sam morao nekoliko puta tjedno putovati gore-dolje, a to je bilo prilično nepraktično i skupo. Tako sam se odlučio za život u Zagrebu. Sve bitno za moj posao je koncentrirano našem glavnom gradu, centralizacija je učinila svoje, što mi i nije najmilije, rado bih da od dolje mogu funkcionirati u potpunosti, tada bih bio svoj na svome, ipak dolje mi je obitelj i prijatelji od djetinstva.

Znamo da biti glazbenik u Hrvatskoj znači zaploviti nemirnim i neizvjesnim vodama, te se – bude li sreće – jednog dana nadati malenoj umjetničkoj mirovini. Jeste li zadovoljni svojom zaradom u tom smislu, životnim standardom koji bi trebao pratiti taj ‘celebrity’ status koji uživate?

- Ne mogu se potužiti, konstantno i vrijedno radim, ništa ne prepuštam slučaju, imam odličnu ekipu oko sebe i iz godine u godinu ostvarujem zadane ciljeve, manje i veće. Trenutna situacija u državi je nepovoljna za sve, ali smatram da se moramo prilagoditi i tražiti neke drugačije modele rada i pristupe poslu. Hvala Bogu, mogu živjeti od svog posla pristojno. Nadam se da će tako i ostati, samo je bitno biti prisutan, ne posustajati i biti pošten, prema drugima i sebi.

Je li vaš poduzetnički potez otvaranja ugostiteljskog objekta na Visu došao dijelom i iz egzistencijalnih razloga?


- Nikako, do mog poduzetničkog poteza došlo je sasvim slučajno, ljubav prema kuhanju i avanturistički duh su presudili, i Komiža, koja je raj na zemlji. Čista je ljubav to što radim u Komiži stoga kada kažem ‘poduzetnički’ zvuči mi možda pomalo grubo i sirovo, “Fabrika” je za mene nešto puno više.

Sad mi, evo, pada na pamet jedno prozaično pitanje: zašto ste se odlučili baš za tako daleki otok, a ne recimo dosta bliži i, rekla bih, više ‘fensi’ Hvar s kojega, ako se ne varam, uostalom vučete i obiteljske korijene?

- Moji korijeni su s Brača koji jako volim. Brač je jedan od najljepših naših otoka na Jadranu s bogatom poviješću i kulturom, ali znate kako život uvijek nekako zaigra po svome, tako se dogodila Komiža, tko zna što može biti sljedeće. To je život, iznenađenja na svakom koraku, zato ga i volim i veselim se svakom novom danu.

Što je s vašom diskografskom aktivnosti? Prošle su dvije godine...

- Rekli bi Španjolci: “tranquilo”... Volim raditi polako, bez presinga i bez zadanih rokova. To ubija kreativnost. Glazba se treba raditi u miru i pustiti da se dobro “paca” neko vrijeme, a tek onda je pustiti vani, kao i dobar odrezak. Jako sam zadovoljan uspjehom mog posljednjeg albuma “Kad zasvira...”.

Publika na koncertima pjeva i “Jugo” i “Vječno” i “Orkestar” i “Nisu godine” od početka do kraja, u glas, a to i jest smisao. Prije nekoliko dana izašao je novi single “Upomoć”. Prava ljetna, reggae, “lazy” pjesma, simpatičnog teksta i vrlo zarazne melodije. Napisao ju je skladatelj Predrag Martinjak- Peggy. Idealna je za chillanje u nekom hladu, jednostavno pustiti mozak na pašu i poluzatvorenim očima škicati zgodne turistkinje.

Ispočetka je na račun vašeg vokala, u stručnoj glazbenoj javnosti, bilo puno nepovoljnih kritika, no bili ste uporan; publika vas je zavoljela, izrasli ste u kompletnu scensku ličnost, ne samo pjevača ‘s dobrim radom nogu’, nego i glazbenika koji ima dobru logistiku, intrigantne i pomalo art-videobrojeve, na koncu i – zašto ne primijetiti – odlično održavanu vanjštinu... Čini se da se upornost i samouvjerenost isplati. Ili da nam odate neku drugu tajnu uspjeha?

- Kada u nešto vjerujete i predajete se tomu bez imalo susprezanja i grča, rezultat mora biti dobar. Svemir je onda na vašoj strani. A još kada je u to sve upletena ogromna količina ljubavi, onda je uspjeh zagarantiran. Nema kompromisa ni opuštanja, rad, rad i samo rad, i naravno imati unaprijed viziju svega što radiš.

Nakon deset godina diskografskog egzistiranja mogu reći da tek sada znam što mogu i što ne mogu, s čime se mogu boriti, a čime ne, svjestan sam svojih mana i vrlina, sada je vrijeme da napravim prave stvari. Bilo je teških trenutaka, ali sve to ide u službu putovanja jednog glazbenika. Važno je na tom putu ne posustati i prepoznati svoje mogućnosti i naravno nešto malo sreće nikad nije naodmet. Treba nas tu i tamo poškropiti ‘Ovaj odozgo’.

Oprostite ako sam indiskretna, ovo je jače od mene: nakon prekida s Ivom Šulentić nismo čuli ništa o vašem ljubavnom životu... Jesmo li nešto propustili?

- Ništa posebno.

Kako će izgledati Lukina svadba jednog dana? Čekajte da pogodim neke detalje: bit će na njoj kontrabas i domaća spiza iz ‘Fabrike’, fotografije će raditi Mare Milin, a za vaš styling ‘dat će ruke’ kreativna sestra Petra... Jesam li na tragu točne koreografije?

- Zvat ću vas da mi budete organizatorica vjenčanja. Točno je sve to što ste nabrojali. Živi bili pa vidjeli!

Kad već spominjemo vaše odijevanje, za styling redovito dobivate pohvale stilista. Imate li stručnu akviziciju pri odijevanju?


- Nemam nikakvu stručnu akviziciju, sestra mi tu i tamo pomogne, ali uglavnom se odijevam sam. Znam što želim i što ne želim, a to je najvažnije, neki put je bolje neki put lošije, ali važno je da se osjećam ugodno u onome što nosim.

Naposljetku, jedno tipsko pitanje: gdje se vidite za dvadeset, trideset godina?


- Negdje u kućici na osami, vrt, životinje, planine, fotoaparat, neko pored mene da me grije.. I tako...

Lenka Gospodnetić
foto: Biljana Gaurina / CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-05-28 09:06:32 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-05-28 09:22:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-05-29 14:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8893 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 295 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja filma i televizije. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, reflektor, film, tv, tv program [secure] => 0 [page_title] => Reflektor [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2014\/05\/28\/PSD\/luk00.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/05\/28\/PSD\/Nizetic\/06.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/05\/28\/PSD\/Nizetic\/01.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/05\/28\/PSD\/Nizetic\/02.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/05\/28\/PSD\/Nizetic\/03.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/05\/28\/PSD\/Nizetic\/04.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/05\/28\/PSD\/Nizetic\/05.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/05\/28\/PSD\/Nizetic\/07.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"680x400"},{"size0":"400x600"},{"size0":"437x600"},{"size0":"381x600"},{"size0":"414x600"},{"size0":"391x600"},{"size0":"691x600"},{"size0":"400x600"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 295 [name] => Reflektor [alias] => reflektor [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38503293 Threads: 3 Questions: 7104777212 Slow queries: 3302608 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608526858 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/reflektor ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/reflektor/luka-nizetic-nisam-zavrsio-u-kuhinji-zbog-egzistenicje-236133 [printLink] => /sd-plus/reflektor/luka-nizetic-nisam-zavrsio-u-kuhinji-zbog-egzistenicje-236133?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 229946 [name] => lukanižetić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lukanizetic [link] => /tag/lukanizetic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Luka Nižetić: Nisam završio u kuhinji zbog egzistenicje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-02-53-32-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/05/28/PSD/luk00.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/05/28/PSD/luk00.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/28/PSD/Nizetic/06.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/28/PSD/Nizetic/01.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/28/PSD/Nizetic/02.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/28/PSD/Nizetic/03.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/28/PSD/Nizetic/04.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/28/PSD/Nizetic/05.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/05/28/PSD/Nizetic/07.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Pjevač, plesač, kuhar, poduzetnik, k tomu još mlad i zgodan; taj dečko iz snova zove se Luka Nižetić, i jedna je od blistavijih zvijezda ovogodišnjeg showa Celebrity MasterChef. Osim što se dobro snalazi za štednjakom (čak i kad s njim nije baš na ‘ti’!), pokazao je visok stupanj elokvencije i smisla za humor (kad nešto uprska, što se dogodi i najboljima). Mikrofonom i kuhačom, glavom i bradom, Luka!

Ajmo odmah ‘u glavu’: tko je najbolji kuhar u Celebrity MasterChefu?

- Ono najbolje što sam probao bilo je od Dina Galvana i Andreja Barbierija. Morali smo replicirati njihova jela, a prvotno smo ih naravno kušali. Mmmmmm, sto jezika su govorila. Što se tiče natjecatelja, sirova torta od limete i avokada koju je pripremila Nada Rocco je nešto najbolje što sam probao.

Tako ukusan i osvježavajući desert dugo nisam jeo. Dino i Andrej zato što su najbolji i bez premca, a Nada zato što pristupa hrani potpuno drugačije nego što sam navikao. Volim nove stvari, nove okuse i iskustva, a Nada me oborila s nogu.

Unatoč nekim ‘otkliznućima’, razvidno je da se iznadprosječno dobro snalazite u kuhinji. Koje ste uopće formalne struke? Kuhar možda?

- Ha ha ha. Završio sam jezičnu gimnaziju u Splitu, ali kuham od malih nogu. Jedno vrijeme pretis lonac bio je moja opsesija, do te mjere da mi ga je baka htjela kupiti jer kada bih god došao kod nekoga u goste prvo pitanje je bilo: imate li pretis lonac, a onda bih zaigrano, dječje počeo ludovati s njime, naravno to nitko nije dopuštao pa je baka došla na ideju da mi ga kupi; pa radi unuče moj što hoćeš s njim, naravno, odgovorila ju je njezina kći, moja majka! Pametno.

Od lani ste ponosni vlasnik ugostiteljskog objekta ‘Fabrika’ u Komiži, zar ne? Kako tamo ide posao, je li sezonski ili uspijevate raditi cijelu godinu?

- “Fabrika” je fun, food and cocktail bar. Radimo samo ljetnu sezonu, od 1.6. do 1.10. Nudimo dobru klopu, koktele, domaća vina, dobru zabavu te opuštajuću atmosferu u šarenom i pomalo eklektičnom uređenju. Nemamo široki dijapazon jela, ali ono što serviramo trudimo se da je dobro i kvalitetno. Gosti su bili ludi za našom salsom koju smo kuhali i po 6 sati te za buritom od kozica, ove godine uvodimo domaće raviole, burger od tune, wokove, svašta nešto.

S obzirom na to da je prošla godina bila prva, moram priznati da u mom slučaju ne vrijedi ona da se prvi mačići u vodu bacaju. Jako sam zadovoljan. Ovu sezonu u sklopu “Fabrike” bit će i jedan mali suvenir handmade design shop. Bit će promjena i novitadi. Jedva čekam da krene sezona, pun sam pozitivne energije i ugostiteljskog entuzijazma.

Zasučete li i sami rukave u kuhinji? Koji je Lukin specijalitet?

- Prošlu sezonu doslovno nisam izlazio iz kuhinje. Zadao sam si luđački tempo u kojem mi je puno pomagala moja prijateljica još od malih nogu Ružica Gaćina Petrušić. Bili smo odličan tandem. Da mi nije bilo nje ne bih tako lako na kraj sa svime. Ove godine u kuhinji će biti Ružica i teta Mariza, a ja ću uskakati kad god bude bilo potrebno ili mi ‘ćejfne’ skuhati nešto novo. Vjerojatno će me zvati kad bude u sudoperu posuđa do plafona, Luka daj nam ruke! Burito od kozica mislim da mi je bio as u rukavu prošle godine.

Imate tek trideset godina, a već ste se dokazali kao uspješan Pjevač, plesač (pobjednik u popularnom showu ‘Ples sa zvijezdama’), a sada evo i kuhar. Gdje se najviše osjećate ‘doma’ ipak?


- Pozornica je zaista moj dom, moj dnevni boravak. Tamo se osjećam najsigurnije i mogu se najbolje izraziti. Tamo sam potpuno gol i bez maski. Sve drugo su mi hobiji koji život čine slađim. Hobiji upotpunjuju i dinamiziraju moje slobodno vrijeme, ne mogu dugo samo ležati i ne raditi ništa, nakon jednog dana ležarine već su mi “crvi u dupetu”.

Splitsku ste adresu zamijenili zagrebačkom, čini mi se, ima već dosta godinica. Je li to bilo presudno za uspjeh?


- Nije bilo presudno, ali boravak u Zagrebu uvelike mi je olakšao stvari. Iz Splita sam morao nekoliko puta tjedno putovati gore-dolje, a to je bilo prilično nepraktično i skupo. Tako sam se odlučio za život u Zagrebu. Sve bitno za moj posao je koncentrirano našem glavnom gradu, centralizacija je učinila svoje, što mi i nije najmilije, rado bih da od dolje mogu funkcionirati u potpunosti, tada bih bio svoj na svome, ipak dolje mi je obitelj i prijatelji od djetinstva.

Znamo da biti glazbenik u Hrvatskoj znači zaploviti nemirnim i neizvjesnim vodama, te se – bude li sreće – jednog dana nadati malenoj umjetničkoj mirovini. Jeste li zadovoljni svojom zaradom u tom smislu, životnim standardom koji bi trebao pratiti taj ‘celebrity’ status koji uživate?

- Ne mogu se potužiti, konstantno i vrijedno radim, ništa ne prepuštam slučaju, imam odličnu ekipu oko sebe i iz godine u godinu ostvarujem zadane ciljeve, manje i veće. Trenutna situacija u državi je nepovoljna za sve, ali smatram da se moramo prilagoditi i tražiti neke drugačije modele rada i pristupe poslu. Hvala Bogu, mogu živjeti od svog posla pristojno. Nadam se da će tako i ostati, samo je bitno biti prisutan, ne posustajati i biti pošten, prema drugima i sebi.

Je li vaš poduzetnički potez otvaranja ugostiteljskog objekta na Visu došao dijelom i iz egzistencijalnih razloga?


- Nikako, do mog poduzetničkog poteza došlo je sasvim slučajno, ljubav prema kuhanju i avanturistički duh su presudili, i Komiža, koja je raj na zemlji. Čista je ljubav to što radim u Komiži stoga kada kažem ‘poduzetnički’ zvuči mi možda pomalo grubo i sirovo, “Fabrika” je za mene nešto puno više.

Sad mi, evo, pada na pamet jedno prozaično pitanje: zašto ste se odlučili baš za tako daleki otok, a ne recimo dosta bliži i, rekla bih, više ‘fensi’ Hvar s kojega, ako se ne varam, uostalom vučete i obiteljske korijene?

- Moji korijeni su s Brača koji jako volim. Brač je jedan od najljepših naših otoka na Jadranu s bogatom poviješću i kulturom, ali znate kako život uvijek nekako zaigra po svome, tako se dogodila Komiža, tko zna što može biti sljedeće. To je život, iznenađenja na svakom koraku, zato ga i volim i veselim se svakom novom danu.

Što je s vašom diskografskom aktivnosti? Prošle su dvije godine...

- Rekli bi Španjolci: “tranquilo”... Volim raditi polako, bez presinga i bez zadanih rokova. To ubija kreativnost. Glazba se treba raditi u miru i pustiti da se dobro “paca” neko vrijeme, a tek onda je pustiti vani, kao i dobar odrezak. Jako sam zadovoljan uspjehom mog posljednjeg albuma “Kad zasvira...”.

Publika na koncertima pjeva i “Jugo” i “Vječno” i “Orkestar” i “Nisu godine” od početka do kraja, u glas, a to i jest smisao. Prije nekoliko dana izašao je novi single “Upomoć”. Prava ljetna, reggae, “lazy” pjesma, simpatičnog teksta i vrlo zarazne melodije. Napisao ju je skladatelj Predrag Martinjak- Peggy. Idealna je za chillanje u nekom hladu, jednostavno pustiti mozak na pašu i poluzatvorenim očima škicati zgodne turistkinje.

Ispočetka je na račun vašeg vokala, u stručnoj glazbenoj javnosti, bilo puno nepovoljnih kritika, no bili ste uporan; publika vas je zavoljela, izrasli ste u kompletnu scensku ličnost, ne samo pjevača ‘s dobrim radom nogu’, nego i glazbenika koji ima dobru logistiku, intrigantne i pomalo art-videobrojeve, na koncu i – zašto ne primijetiti – odlično održavanu vanjštinu... Čini se da se upornost i samouvjerenost isplati. Ili da nam odate neku drugu tajnu uspjeha?

- Kada u nešto vjerujete i predajete se tomu bez imalo susprezanja i grča, rezultat mora biti dobar. Svemir je onda na vašoj strani. A još kada je u to sve upletena ogromna količina ljubavi, onda je uspjeh zagarantiran. Nema kompromisa ni opuštanja, rad, rad i samo rad, i naravno imati unaprijed viziju svega što radiš.

Nakon deset godina diskografskog egzistiranja mogu reći da tek sada znam što mogu i što ne mogu, s čime se mogu boriti, a čime ne, svjestan sam svojih mana i vrlina, sada je vrijeme da napravim prave stvari. Bilo je teških trenutaka, ali sve to ide u službu putovanja jednog glazbenika. Važno je na tom putu ne posustati i prepoznati svoje mogućnosti i naravno nešto malo sreće nikad nije naodmet. Treba nas tu i tamo poškropiti ‘Ovaj odozgo’.

Oprostite ako sam indiskretna, ovo je jače od mene: nakon prekida s Ivom Šulentić nismo čuli ništa o vašem ljubavnom životu... Jesmo li nešto propustili?

- Ništa posebno.

Kako će izgledati Lukina svadba jednog dana? Čekajte da pogodim neke detalje: bit će na njoj kontrabas i domaća spiza iz ‘Fabrike’, fotografije će raditi Mare Milin, a za vaš styling ‘dat će ruke’ kreativna sestra Petra... Jesam li na tragu točne koreografije?

- Zvat ću vas da mi budete organizatorica vjenčanja. Točno je sve to što ste nabrojali. Živi bili pa vidjeli!

Kad već spominjemo vaše odijevanje, za styling redovito dobivate pohvale stilista. Imate li stručnu akviziciju pri odijevanju?


- Nemam nikakvu stručnu akviziciju, sestra mi tu i tamo pomogne, ali uglavnom se odijevam sam. Znam što želim i što ne želim, a to je najvažnije, neki put je bolje neki put lošije, ali važno je da se osjećam ugodno u onome što nosim.

Naposljetku, jedno tipsko pitanje: gdje se vidite za dvadeset, trideset godina?


- Negdje u kućici na osami, vrt, životinje, planine, fotoaparat, neko pored mene da me grije.. I tako...

Lenka Gospodnetić
foto: Biljana Gaurina / CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/reflektor/luka-nizetic-nisam-zavrsio-u-kuhinji-zbog-egzistenicje-236133 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=41a8b305beab3deffe2d92704d2db84a2b3b0c2a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Luka+Ni%C5%BEeti%C4%87%3A+Nisam+zavr%C5%A1io+u+kuhinji+zbog+egzistenicje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Freflektor%2Fluka-nizetic-nisam-zavrsio-u-kuhinji-zbog-egzistenicje-236133 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Freflektor%2Fluka-nizetic-nisam-zavrsio-u-kuhinji-zbog-egzistenicje-236133 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Reflektorintervju

Luka Nižetić: Nisam završio u kuhinji zbog egzistenicje

Piše PSD.
29. svibnja 2014. - 16:18
Pjevač, plesač, kuhar, poduzetnik, k tomu još mlad i zgodan; taj dečko iz snova zove se Luka Nižetić, i jedna je od blistavijih zvijezda ovogodišnjeg showa Celebrity MasterChef. Osim što se dobro snalazi za štednjakom (čak i kad s njim nije baš na ‘ti’!), pokazao je visok stupanj elokvencije i smisla za humor (kad nešto uprska, što se dogodi i najboljima). Mikrofonom i kuhačom, glavom i bradom, Luka!

Ajmo odmah ‘u glavu’: tko je najbolji kuhar u Celebrity MasterChefu?

- Ono najbolje što sam probao bilo je od Dina Galvana i Andreja Barbierija. Morali smo replicirati njihova jela, a prvotno smo ih naravno kušali. Mmmmmm, sto jezika su govorila. Što se tiče natjecatelja, sirova torta od limete i avokada koju je pripremila Nada Rocco je nešto najbolje što sam probao....
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:53