stdClass Object ( [id] => 137646 [title] => Goran Bregović: Zamalo sam postao brački penzioner [alias] => goran-bregovic-zamalo-sam-postao-bracki-penzioner [catid] => 295 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvi put dolazite s Orkestrom za vjenčanja i sprovode svirati u Split, a nakon 20 godina dolazite vi sami kao glazbenik. Znamo da ste “prekaljeni”, no ipak: imate li barem malo tremu?

– Dogodi se da sviram jako malo kod nas. Ove godine sviram samo u Skoplju, Guči i Splitu od cijelog teritorija bivše Jugoslavije, tako da mi je zaista uzbudljivo. Naravno da nemam tremu kad sviram bilo gdje u svijetu, ali uzbudljivo je i drukčije kad sviram pred našom publikom.

Naziv turneje je Alkohol, po albumu Alkohol – Šljivovica i Champagne. Voli li Brega više rakiju ili Dom Perignon?

– Album Alkohol je neplanirano nastao. Bio sam pozvan u Guču da sviram tamo gdje se natječu amaterski trubački orkestri. Mislio sam, nije baš lijepo da među amaterima sviram profesionalni koncert. Onda sam rekao – hajde da sviramo ovo što mi nekad za sebe sviramo, kad se provodimo ja i moj orkestar, ili u garderobama prije koncerta.

To su obično stare pjesme iz doba Dugmeta ili pjesme koje sam pisao za Grčku, Poljsku i Tursku. Kod mene u ugovoru inače stoji da moram imati alkohol na pozornici. Uvijek svoj koncert zamišljam kao izuzetan dan i kao neki izuzetan događaj, i onda se zato obučem u bijelo, što inače ne bih nikad radio. I neki alkohol mi ide uz to. Obično popijem jednu čašu, nikad više. Al na tom koncertu sam tako dobro pio pa sam pomislio možda bi trebalo napravit jednu ploču uz koju bi se pilo.

Al sam odmah znao da treba imati dva dijela. Jedan jaki alkohol, drugi malo blaži. Prvi dio se zato zove Šljivovica, a drugi dio – koji izlazi u studenom – zove se Champagne for Gypsies ili Šampanjac za Cigane. Ja volim malo piti. Ništa strašno, al’ nekako mi ide jedna čaša alkohola kad sjedim na pozornici. Volim i šljivovicu i šampanjac.

Šampanjac – za Cigane? Hm, novi detalj...

– Ovako je bilo. Taj drugi dio albuma je bio zamišljen kao violinski koncert koji sam pisao također prije dvije godine, te sam mislio njega ukomponirati jer tako zamišljam šampanjac. Onda kad sam to sve snimio, mislio sam tko bi sad pio uz neki violinski koncert. A onda se u isto vrijeme desilo da Cigani nekako imaju pritisak po cijeloj Europi.

Tjeraju ih iz Italije, Španjolske, Njemačke, Francuske. Nekako mi je bila prirodna reakcija da kažem da Cigani nisu nikad bili problem ovog svijeta, oni su naprotiv bili talent ovog svijeta. Cigani su ostavili duboke tragove u kulturi. Ne znam, od Majke Terezije do Elvisa Presleyja, od Charlieja Chaplina do Djanga Reinhardta.

Tako sam u tom drugom dijelu pozvao neke Cigane za koje sam mislio da su ostavili tragove u popularnoj kulturi ili neke mlade za koje mislim da će tek ostaviti. Malo je komplicirano to sve što se izvedbe tiče ali snimio sam dvije pjesme sa Gypsy Kingsima, te s još nekim umjetnicima za koje mislim da su važni.

Spremate li – uz vrhunsku svirku, nesumnjivo – neko posebno iznenađenje za slušatelje na Prokurativama, ili to ostaje tajnom do koncerta? Hoćete li dovesti Gipsy Kingse, recimo?

– Na koncertu na Prokurativama izvodit ću dosta novih pjesama s novog albuma koji tek izlazi krajem godine.

Jeste li svjesni da vas većina slušatelja, pogotovo onih starijih od 30 godina, još uvijek percipira prvenstveno kao nekadašnjeg frontmena Bijelog dugmeta, te rodonačelnika pastirskog rock’n’rolla? Drugim riječima, je li faza Dugmeta, koje je formalno postojalo 15 godina, bila upečatljivija od onoga što ste radili poslije 1989. godine, kad se bend raspao?

– Kao i svima nama iz Sarajeva i svima nama iz bivše Jugoslavije, životi nam se dijele na život prije rata i život poslije rata, tako da u moj život prije rata spada to s Bijelim dugmetom, a u moj život poslije rata spada ovo drugo. Da nije bilo rata, vjerojatno bi i ostalo na tome. Već sam bio spreman da idem u penziju. Kupio sam zemlju na Braču u Povljima da pravim kuću.

Već sam jedno ljeto prije rata išao tamo da vježbam ribolov, čak sam bio naučio kako se lignje hvataju i sve. A onda je rat izbio i morao sam krenuti ispočetka, što smatram da je ipak najbolje što mi se desilo u životu – da sam, dakle, imao sreću dva puta krenuti od početka. I najglamuroznija rutina je ipak rutina. Ono što je najljepše to je početak.

Niste gubili vrijeme, čini se, a tu neku, u osnovi iracionalnu sentimentalnost dobro ste usmjerili...

– Kad je počeo rat, ja sam na svu sreću bio u Parizu, nisam bio u Sarajevu, tako da nisam bio zatvoren četiri godine u gradu, nego sam mogao raditi. To je dosta čudno, znate, kad vam neko ogrebe auto, pa to izgleda kao mali smak svijeta, a zamislite da u jednom danu izgubite sve što imate. Ali poslije shvatite zašto ogroman dio povijesti umjetnosti otpada na umjetnike u egzilu, zato što je ta pozicija izbjeglištva za umjetnika dobra. I dobijete jednu distanciju i s te distancije mislite bolje.

Tako da sam u neku ruku ratni profiter, utoliko što sam u emigraciji mogao raditi bolje nego što sam ikad radio. Ja sam nekako uvijek mislio da je najveća sloboda koju sam uspio izboriti za sebe bila ta da za novac radim nešto što bih volio raditi i besplatno. Kad sam se našao u inozemstvu, nastojao sam vratiti tu poziciju. Recimo, u prvih par godina rata zbilja sam radio mnogo stvari koje nikad nisam radio. Radio sam reklame, radio sam mnogo filmova... U tri-četiri godine rata sam uradio dvadesetak filmova u Engleskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj...

Sad u zadnjih desetak-petnaest godina radim vrlo malo filmova jer u nekim godinama kad ste mladi mislite da imate vremena istražiti milijun mogućnosti. U ovim godinama otprilike znate da ako budete imali sreće istražit ćete samo jednu, pa nastojim ne gubiti vrijeme. Znate, kad ste zvijezda, onda u jednom trenutku malo ne znate radite li muziku ili radite uspjeh. I čini mi se da sam radeći na uspjehu izgubio mnogo vremena.

Danas nemam te obveze. Nitko od mene ne očekuje ništa. Mogu piati slobodno. Pišem razne forme, doduše još uvijek ne izdajem. Obično svake godine imam po jednu veliku narudžbu. Imao sam velike narudžbu od Vatikana, od raznih naručitelja. Pisao sam liturgije, violinske koncerte, koncerte za čela, horske komade. Mislim da mi je u nekom procesu odrastanja to važno i lijepo je u mojim godinama još osjećati da imate gdje razvijati se, da ste znatiželjni u raznim pravcima.

Radili ste album “Zdravo Marijo2 za Severinu, a Alka Vuica je jednom izjavila da nema novca i da i njoj napravite album. Bregović – nedosanjani san... Imponira li vam to? Za koga biste još voljeli raditi album ili pjesmu, tko vas nadahnjuje od domaćih izvođača?

Nemam mnogo prilike producirati kod nas, prvo što nemam vremena jer sviram godišnje između 100 i 150 koncerata te usput još radim druge stvari. Ali sam uživao producirati Severininu ploču. To je otprilike kako ja zamišljam hrvatsku pop-muziku. Vjerojatno je to različito od onoga kako je drugi zamišljaju, ali ja je tako zamišljam i nekako kad smo završili ploču bili smo zadovoljni.

Sad sam producirao Tončija Huljića. Isto sam jako zadovoljan time što smo uradili. Imao sam tu sreću da radim s Tončijem koji je rijetki talent da mu lako izlaze melodije, i mislim da je i ta ploča jedna od onih koje će ostati, da je se ne stidimo ni ja ni on pred djecom.

Počasni ste građanin mnogih gradova svijeta, a dugo ste živjeli u Parizu. Vraćate li se, na pragu svojih šezdesetih, ipak nazad u Sarajevo, kao što neki mediji pišu?

Nedavno sam prvi put od devedesete radio u Sarajevu. Radio sam jedan njemački film i imao asistenta u Sarajevu, i zaista uživao. Ne znam kako nauka objašnjava mjesto u kojem ste odrasli da vam ostaje uzbudljivo cijeli život, al’ ja sam se uhvatio kako mi je lijepo kad hodam ulicama, kad susrećem ljude.

Vjerojatno ću sad opet i sve više raditi u Sarajevu, čak sam i u moj stari stan ušao poslije dugo vremena, prvi put poslije rata. Čak mi se i on sviđa, pa ću ga malko namjestiti da mogu biti tamo i bit ću vjerojatno sve više u Sarajevu.

Zapamtila sam iz jednog davnog intervjua s vama vašu antologijsku rečenicu: “Ljeti je lijepo i u socijalizmu.” Kako gledate na novo uređenje novih starih država bivše Jugoslavije? Jeste li pomalo nostalgični po tom pitanju?

– Znate, kad vam se država raspadne, onda naravno ustanovite da vaša domovina nije nikakav ni geografski ni politički teritorij. Vaša domovina je uvijek neki emotivni teritorij. Meni je uvijek emotivni teritorij bio između Beograda, Zagreba i Sarajeva. I nekako to su gradovi gdje se ne ide u hotel. Imam kuću i u Zagrebu i Beogradu i Sarajevu i između ta tri grada, bez obzira što moram pokazivati putovnicu na granicama. Teritorij države moga srca je između ta tri grada.

Prijateljujete li još s kontroverznim redateljem Emirom Kusturicom?

– Ne.

lenka gospodnetić

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Da nije bilo rata, vjerojatno bi sve ostalo na ‘Dugmetu’. Već sam bio spreman ići u penziju. Kupio sam zemlju na Braču, u Povljima, da pravim kuću. Već sam jedno ljeto prije rata išao tamo da vježbam ribolov, čak sam bio naučio kako se lignje hvataju. A o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => frontmen nekadašnjeg ‘bijelog dugmeta’ prvi put u split dovodi svoj ‘orkestar za vjenčanja i sprovode’, a i sam dolazi nakon cijela dva desetljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-07-13 10:08:54 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-07-13 10:17:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-07-14 12:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7586 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 295 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja filma i televizije. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, reflektor, film, tv, tv program [secure] => 0 [page_title] => Reflektor [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/07/14/reflektor/bre00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 295 [name] => Reflektor [alias] => reflektor [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7936929 Threads: 3 Questions: 1652548595 Slow queries: 4912944 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111828506 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/reflektor ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/reflektor/goran-bregovic-zamalo-sam-postao-bracki-penzioner-137646 [printLink] => /sd-plus/reflektor/goran-bregovic-zamalo-sam-postao-bracki-penzioner-137646?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 125779 [name] => GoranBregović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => goranbregovic [link] => /tag/goranbregovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Da nije bilo rata, vjerojatno bi sve ostalo na ‘Dugmetu’. Već sam bio spreman ići u penziju. Kupio sam zemlju na Braču, u Povljima, da pravim kuću. Već sam jedno ljeto prije rata išao tamo da vježbam ribolov, čak sam bio naučio kako se lignje hvataju. A o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => frontmen nekadašnjeg ‘bijelog dugmeta’ prvi put u split dovodi svoj ‘orkestar za vjenčanja i sprovode’, a i sam dolazi nakon cijela dva desetljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Goran Bregović: Zamalo sam postao brački penzioner [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-04-32-46-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/14/reflektor/bre00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/14/reflektor/bre00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prvi put dolazite s Orkestrom za vjenčanja i sprovode svirati u Split, a nakon 20 godina dolazite vi sami kao glazbenik. Znamo da ste “prekaljeni”, no ipak: imate li barem malo tremu?

– Dogodi se da sviram jako malo kod nas. Ove godine sviram samo u Skoplju, Guči i Splitu od cijelog teritorija bivše Jugoslavije, tako da mi je zaista uzbudljivo. Naravno da nemam tremu kad sviram bilo gdje u svijetu, ali uzbudljivo je i drukčije kad sviram pred našom publikom.

Naziv turneje je Alkohol, po albumu Alkohol – Šljivovica i Champagne. Voli li Brega više rakiju ili Dom Perignon?

– Album Alkohol je neplanirano nastao. Bio sam pozvan u Guču da sviram tamo gdje se natječu amaterski trubački orkestri. Mislio sam, nije baš lijepo da među amaterima sviram profesionalni koncert. Onda sam rekao – hajde da sviramo ovo što mi nekad za sebe sviramo, kad se provodimo ja i moj orkestar, ili u garderobama prije koncerta.

To su obično stare pjesme iz doba Dugmeta ili pjesme koje sam pisao za Grčku, Poljsku i Tursku. Kod mene u ugovoru inače stoji da moram imati alkohol na pozornici. Uvijek svoj koncert zamišljam kao izuzetan dan i kao neki izuzetan događaj, i onda se zato obučem u bijelo, što inače ne bih nikad radio. I neki alkohol mi ide uz to. Obično popijem jednu čašu, nikad više. Al na tom koncertu sam tako dobro pio pa sam pomislio možda bi trebalo napravit jednu ploču uz koju bi se pilo.

Al sam odmah znao da treba imati dva dijela. Jedan jaki alkohol, drugi malo blaži. Prvi dio se zato zove Šljivovica, a drugi dio – koji izlazi u studenom – zove se Champagne for Gypsies ili Šampanjac za Cigane. Ja volim malo piti. Ništa strašno, al’ nekako mi ide jedna čaša alkohola kad sjedim na pozornici. Volim i šljivovicu i šampanjac.

Šampanjac – za Cigane? Hm, novi detalj...

– Ovako je bilo. Taj drugi dio albuma je bio zamišljen kao violinski koncert koji sam pisao također prije dvije godine, te sam mislio njega ukomponirati jer tako zamišljam šampanjac. Onda kad sam to sve snimio, mislio sam tko bi sad pio uz neki violinski koncert. A onda se u isto vrijeme desilo da Cigani nekako imaju pritisak po cijeloj Europi.

Tjeraju ih iz Italije, Španjolske, Njemačke, Francuske. Nekako mi je bila prirodna reakcija da kažem da Cigani nisu nikad bili problem ovog svijeta, oni su naprotiv bili talent ovog svijeta. Cigani su ostavili duboke tragove u kulturi. Ne znam, od Majke Terezije do Elvisa Presleyja, od Charlieja Chaplina do Djanga Reinhardta.

Tako sam u tom drugom dijelu pozvao neke Cigane za koje sam mislio da su ostavili tragove u popularnoj kulturi ili neke mlade za koje mislim da će tek ostaviti. Malo je komplicirano to sve što se izvedbe tiče ali snimio sam dvije pjesme sa Gypsy Kingsima, te s još nekim umjetnicima za koje mislim da su važni.

Spremate li – uz vrhunsku svirku, nesumnjivo – neko posebno iznenađenje za slušatelje na Prokurativama, ili to ostaje tajnom do koncerta? Hoćete li dovesti Gipsy Kingse, recimo?

– Na koncertu na Prokurativama izvodit ću dosta novih pjesama s novog albuma koji tek izlazi krajem godine.

Jeste li svjesni da vas većina slušatelja, pogotovo onih starijih od 30 godina, još uvijek percipira prvenstveno kao nekadašnjeg frontmena Bijelog dugmeta, te rodonačelnika pastirskog rock’n’rolla? Drugim riječima, je li faza Dugmeta, koje je formalno postojalo 15 godina, bila upečatljivija od onoga što ste radili poslije 1989. godine, kad se bend raspao?

– Kao i svima nama iz Sarajeva i svima nama iz bivše Jugoslavije, životi nam se dijele na život prije rata i život poslije rata, tako da u moj život prije rata spada to s Bijelim dugmetom, a u moj život poslije rata spada ovo drugo. Da nije bilo rata, vjerojatno bi i ostalo na tome. Već sam bio spreman da idem u penziju. Kupio sam zemlju na Braču u Povljima da pravim kuću.

Već sam jedno ljeto prije rata išao tamo da vježbam ribolov, čak sam bio naučio kako se lignje hvataju i sve. A onda je rat izbio i morao sam krenuti ispočetka, što smatram da je ipak najbolje što mi se desilo u životu – da sam, dakle, imao sreću dva puta krenuti od početka. I najglamuroznija rutina je ipak rutina. Ono što je najljepše to je početak.

Niste gubili vrijeme, čini se, a tu neku, u osnovi iracionalnu sentimentalnost dobro ste usmjerili...

– Kad je počeo rat, ja sam na svu sreću bio u Parizu, nisam bio u Sarajevu, tako da nisam bio zatvoren četiri godine u gradu, nego sam mogao raditi. To je dosta čudno, znate, kad vam neko ogrebe auto, pa to izgleda kao mali smak svijeta, a zamislite da u jednom danu izgubite sve što imate. Ali poslije shvatite zašto ogroman dio povijesti umjetnosti otpada na umjetnike u egzilu, zato što je ta pozicija izbjeglištva za umjetnika dobra. I dobijete jednu distanciju i s te distancije mislite bolje.

Tako da sam u neku ruku ratni profiter, utoliko što sam u emigraciji mogao raditi bolje nego što sam ikad radio. Ja sam nekako uvijek mislio da je najveća sloboda koju sam uspio izboriti za sebe bila ta da za novac radim nešto što bih volio raditi i besplatno. Kad sam se našao u inozemstvu, nastojao sam vratiti tu poziciju. Recimo, u prvih par godina rata zbilja sam radio mnogo stvari koje nikad nisam radio. Radio sam reklame, radio sam mnogo filmova... U tri-četiri godine rata sam uradio dvadesetak filmova u Engleskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj...

Sad u zadnjih desetak-petnaest godina radim vrlo malo filmova jer u nekim godinama kad ste mladi mislite da imate vremena istražiti milijun mogućnosti. U ovim godinama otprilike znate da ako budete imali sreće istražit ćete samo jednu, pa nastojim ne gubiti vrijeme. Znate, kad ste zvijezda, onda u jednom trenutku malo ne znate radite li muziku ili radite uspjeh. I čini mi se da sam radeći na uspjehu izgubio mnogo vremena.

Danas nemam te obveze. Nitko od mene ne očekuje ništa. Mogu piati slobodno. Pišem razne forme, doduše još uvijek ne izdajem. Obično svake godine imam po jednu veliku narudžbu. Imao sam velike narudžbu od Vatikana, od raznih naručitelja. Pisao sam liturgije, violinske koncerte, koncerte za čela, horske komade. Mislim da mi je u nekom procesu odrastanja to važno i lijepo je u mojim godinama još osjećati da imate gdje razvijati se, da ste znatiželjni u raznim pravcima.

Radili ste album “Zdravo Marijo2 za Severinu, a Alka Vuica je jednom izjavila da nema novca i da i njoj napravite album. Bregović – nedosanjani san... Imponira li vam to? Za koga biste još voljeli raditi album ili pjesmu, tko vas nadahnjuje od domaćih izvođača?

Nemam mnogo prilike producirati kod nas, prvo što nemam vremena jer sviram godišnje između 100 i 150 koncerata te usput još radim druge stvari. Ali sam uživao producirati Severininu ploču. To je otprilike kako ja zamišljam hrvatsku pop-muziku. Vjerojatno je to različito od onoga kako je drugi zamišljaju, ali ja je tako zamišljam i nekako kad smo završili ploču bili smo zadovoljni.

Sad sam producirao Tončija Huljića. Isto sam jako zadovoljan time što smo uradili. Imao sam tu sreću da radim s Tončijem koji je rijetki talent da mu lako izlaze melodije, i mislim da je i ta ploča jedna od onih koje će ostati, da je se ne stidimo ni ja ni on pred djecom.

Počasni ste građanin mnogih gradova svijeta, a dugo ste živjeli u Parizu. Vraćate li se, na pragu svojih šezdesetih, ipak nazad u Sarajevo, kao što neki mediji pišu?

Nedavno sam prvi put od devedesete radio u Sarajevu. Radio sam jedan njemački film i imao asistenta u Sarajevu, i zaista uživao. Ne znam kako nauka objašnjava mjesto u kojem ste odrasli da vam ostaje uzbudljivo cijeli život, al’ ja sam se uhvatio kako mi je lijepo kad hodam ulicama, kad susrećem ljude.

Vjerojatno ću sad opet i sve više raditi u Sarajevu, čak sam i u moj stari stan ušao poslije dugo vremena, prvi put poslije rata. Čak mi se i on sviđa, pa ću ga malko namjestiti da mogu biti tamo i bit ću vjerojatno sve više u Sarajevu.

Zapamtila sam iz jednog davnog intervjua s vama vašu antologijsku rečenicu: “Ljeti je lijepo i u socijalizmu.” Kako gledate na novo uređenje novih starih država bivše Jugoslavije? Jeste li pomalo nostalgični po tom pitanju?

– Znate, kad vam se država raspadne, onda naravno ustanovite da vaša domovina nije nikakav ni geografski ni politički teritorij. Vaša domovina je uvijek neki emotivni teritorij. Meni je uvijek emotivni teritorij bio između Beograda, Zagreba i Sarajeva. I nekako to su gradovi gdje se ne ide u hotel. Imam kuću i u Zagrebu i Beogradu i Sarajevu i između ta tri grada, bez obzira što moram pokazivati putovnicu na granicama. Teritorij države moga srca je između ta tri grada.

Prijateljujete li još s kontroverznim redateljem Emirom Kusturicom?

– Ne.

lenka gospodnetić

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/reflektor/goran-bregovic-zamalo-sam-postao-bracki-penzioner-137646 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=280e7a0136bbe4d70f4d19c3937216ea333697ab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Goran+Bregovi%C4%87%3A+Zamalo+sam+postao+bra%C4%8Dki+penzioner&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Freflektor%2Fgoran-bregovic-zamalo-sam-postao-bracki-penzioner-137646 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Freflektor%2Fgoran-bregovic-zamalo-sam-postao-bracki-penzioner-137646 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Da nije bilo rata, vjerojatno bi sve ostalo na ‘Dugmetu’. Već sam bio spreman ići u penziju. Kupio sam zemlju na Braču, u Povljima, da pravim kuću. Već sam jedno ljeto prije rata išao tamo da vježbam ribolov, čak sam bio naučio kako se lignje hvataju. A o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => frontmen nekadašnjeg ‘bijelog dugmeta’ prvi put u split dovodi svoj ‘orkestar za vjenčanja i sprovode’, a i sam dolazi nakon cijela dva desetljeća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Reflektorfrontmen nekadašnjeg ‘bijelog dugmeta’ prvi put u split dovodi svoj ‘orkestar za vjenčanja i sprovode’, a i sam dolazi nakon cijela dva desetljeća

Goran Bregović: Zamalo sam postao brački penzioner

Piše PSD.
14. srpnja 2011. - 14:58
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 06:32