stdClass Object ( [id] => 60475 [title] => Damir Urban: Želim biti u stalnom usponu ka vrhuncu [alias] => damir-urban-zelim-biti-u-stalnom-usponu-ka-vrhuncu [catid] => 295 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Slikovito gledajući, kada se penješ na planinu i dođeš do vrha, sve što ti preostaje jest spuštanje dolje. Ja to ne želim doživjeti. Ja ću radije pustiti nekom da stigne prvi, te se nastaviti polako penjati, jer je pogled prema vrhu uvijek pun upitnika, a pogled s vrha je predivan

Nakon izdavanja novog albuma s jednostavnim nazivom “Hello”, Damir Urban gotovo se šest tjedana ne skida s prvog mjesta najprodavanijih albuma u Hrvatskoj. Kako je albumu dao ime, što misli o internetskom glazbenom piratstvu, kako će album promovirati i hoće li ikada prestati baviti se glazbom, pročitajte u zanimljivu ljetnom intervjuu koji je dao “Reflektoru”.

Album osebujna imena

Vaš najnoviji album “Hello” ne silazi s liste najprodavanijih albuma u Hrvatskoj, no s druge strane, već odavno je dostupan i putem besplatnog downloada ne nekim srpskim mp3 download stranicama. Kako gledate na internetsko skidanje glazbe i mislite li da imate pravu bazu fanove, pored koje se ne trebate bojati te pošasti?

Prodajom novog album jako sam zadovoljan. Čini mi se da je pet ili šest tjedana od izdavanja uzastopno bio na prvome mjestu prodaje. Iskreno, mislim da već imam dovoljnu bazu fanova koja će uzeti original albuma bez obzira na sve besplatne ponude. No, s druge strane, sve ljude koji skidaju besplatnu internetsku glazbu, ja ne osuđujem. Smatram da u ovo doba tehnološke razvijenosti izdavačke kuće moraju hitrije reagirati i prilagođavati se. Da su kojim slučajm izdavači bolje reagirali, danas bih imao u ponudi i album u digitalnom izdanju, gdje bi se mogao skinuti u odličnoj kvaliteti s dobrim scannom omota i knjižice. Budući da takvog nečeg nema, a kod naših susjeda u većini trgovina nema kupiti mojeg albuma ni u normalnom CD izdanju, razumljivo je da će posegnuti za alternativama, prvenstveno besplatnim.

Kako je album osebujna imena uopće dobio ime? Mene je nekako asociralo na film “E.T.” i onaj dobroćudno alienski “Hello”.

Nakon mnogih promišljanja, jedno od konačnih imena za album bilo je “San o životu”. Međutim, na festivalu “Zagreb Dox” pojavio se film identična naziva, pa smo se, nakon što sam to uvidio, odlučili na promjenu imena, odnosno ime je potpuno povučeno i postojala je ideja da album bude jednostavno bezimen. No, opet, kako to onda stvara probleme u izdavaštvu, distribuciji i identifikaciji samog albuma, odlučili smo albumu ne dati baš ime, u tom smislu riječi, nego odaslati naš pozdrav svima kojima dođe u ruke. Tako se album mogao zvati “Zdravo”, “Šta ima?”, “Bok” i sl. Mi smo odabrali “Hello”, jer pozdrav je doista univerzalan i kao tuđica duboko ukorijenjen i u hrvatskom načinu pozdravljanja.

Osim glazbenim dijelom, jeste li zadovoljni konačnim izgledom i konceptom samog albuma?

Naravno, o tome vodim uvijek mnogo računa, no moram vam otkriti jednu drugu stvar. Ovaj album će uskoro izaći i u 180-gramskom vinilnom izdanju, na što sam posebno ponosan. Također, uz njega, na vinilu će izaći i svi moji ostali albumi, te će biti prava lijepa kolekcija za one koji su pravi audiofili.

Kad pogledam scenu, kao dominantni izvođači urbane glazbe već godinama ste to vi, Gibonni, Neno Belan, Tony Cetinski i sl. Kako to da se svih ovih godina, osim nekih grupa, na sceni nije pojavio novi dominantni muški glazbeni izvođač?

U današnje vrijeme mislim da se društvo jako promijenilo, kao i motivi. Svi ako nešto žele napraviti, hoće to odmah i sad, a motiv više u globalu nije ljubav prema onom što radiš i kreativno izražavanje, već novac i samo novac. U slučajevima svih izvođača koje si ti nabrojao novac je bio zadnji motiv. Svi smo se mi godinama odricali i sve ulagali u našu glazbu. Kad smo bili mali, preko ljeta smo radili da bismo kupili pojačalo i sl. Danas se sve dovodi do apsurda i do scena da ne povjeruješ, kada izvođači ili grupe bez izdanih albuma ili pjesama dođu pred gradska poglavarstva i sl. te traže da ih financiraju za realizaciju njihovih projekata, s poluprijetnjom da, ako ih ne financiraju, od svega će odustati. Taj način u našim slučajevima nije postojao. Mladi se ne smiju prepustiti očaju, već se moraju naučiti nešto izgraditi sami. Političke vlasti se mijenjaju i na pomoći s te strane ne može se vječno oslanjati, pogotovo danas kad je novca sve manje. Svi nešto kukaju da posla nema i sl., no uvjeren sam da neka mlada osoba želi raditi, da bi sebi i svom bendu (ako svira) osigurala novac za ciljeve, posla se uvijek nađe.

Ima li u takvoj situaciji onda uopće nekog svjetla na kraju tunela? Vidite li možda nekog takvog tko se doista trudi?

Pa u domeni onoga što ja znam i u kakvim se krugovima krećem, morao bih izdvojiti neke jako kvalitetne grupe, kao što su to Morso, One Piece Puzzle i Diskurz. Naravno, kako sad češće boravim u Dalmaciji, spomenuo bih i izuzetno kvalitetnu grupu Indigo. Svi oni jako se trude i, za razliku od nas, sve više se prilagođuju stranom glazbenom tržištu, putem suradnje sa stranim glazbenicima i producentima, putem pristupanja booking agencijama za europske i svjetske turneje, te pregovorima sa stranim izvođačima. Duboko se nadam da će netko od njih napraviti doista dobru inozemnu karijeru.

Nikad u žiriju reality-showa

S druge strane ove smo godine gledali još jedan reality show “Hrvatska traži zvijezdu”. Koliko ste to pratili ili ste operirani od takvih emisija?

Pratio nisam, ali, iskreno, nisam ih ni mogao izbjeći pored onolike silne kampanje i reklamiranja.

Za razliku od prije nabrojenih grupa, tu se postaje popularan na sasvim drugačiji način. Opravdavate li ga?

Iskreno vjerujem da uvijek pobijedi ljubav prema glazbi. Ne mogu reći da je to krivi način, jer zašto netko mlad, ako je talentiran, ne bi to okušao na ovaj način. Možda je više problem u tome što takvih stvari nije bilo u mojoj mladosti, pa je, ma koliko se sad trudio, sve ovo meni još i dalje strano. A ono što sam na početku rekao, da pobijedi ljubav prema glazbi, jasno pokazuje to što se pokazalo da pobjeda na takvom showu ne donosi nužno i trajanje na sceni. Redovito su to bili natjecatelji koji su otpali u ranijim krugovima.

Bi li vaša publika pozdravila sudjelovanje u toj emisiji na način kako je to odradio Tony Cetinski?

Tony je to super odradio, a sama emisija mu je bila prava prilika za dobru promociju i sve što je nakon toga uslijedilo. On je to znao iskoristiti na najbolji način. Ipak, mislim da ja svojom glazbom i svojim izričajem pričam neku drugu priču i da moja publika ne bi prihvatila mene u takvoj nekakvoj ulozi, pa mislim da, shodno tome, mene nikad nećete vidjeti u sličnim emisijama.

Kad smo se već dotakli Tonyja, dvaput rasprodanom “Arenom”, te svime što se događa oko “Furia tour”, mislim da je on dosegao vrhunac karijere. Također, mnogo vaših kolega iskoristilo je taj neki trenutak da bljesnu jače nego ikada, te uzmu nagrade za sve godine strpljiva rada. Mislite li vi da ste na vrhuncu svoje karijere ili on tek dolazi?

Slikovito gledajući, kada se penješ na planinu i dođeš do vrha, sve što ti preostaje jest spuštanje dolje. Ja to ne želim doživjeti. Ja ću radije pustiti nekom da stigne prvi, te se nastaviti polako penjati, jer je pogled prema vrhu uvijek pun upitnika, a pogled s vrha je predivan do trena kad se trebaš početi spuštati. No, da ne marginaliziramo stvar, Tony je apsolutno zaslužio sve što se oko njega događa ili, recimo, Neno Belan koji doživljava pravi revival svoga glazbenog izričaja i koji je danas nagrađen za sve godine ustrajnosti.

Rotirajuće set-liste

Kako nastaju vaše set-liste za koncert? Jesu li, barem kad je riječ o promociji albuma, fiksne ili se mijenjaju od grada do grada?

U načelu imamo promjenjive set-liste, od kojih neke znaju nastajati čak i neposredno prije koncerta. To nas je neki put dovelo do toga da nam koncert bude izrazito pogođen i nezaboravan, no s druge strane, znali smo baš faliti s predosjećajem i onda koncert i ne bi bio baš naj-naj. Svejedno, to daje neku ravnotežu i dinamiku, kada nikad ne znaš što te može čekati, pa ću se i dalje držati prakse rotirajućih set-lista.

Dakle, na ovim ljetnim koncertima, koji će biti promocija ovog albuma, možemo očekivati hrpu novih stvari?

Pa, iskreno, s pravom promocijom albuma počet ćemo na jesen, točnije oko 11. mjeseca, kada se na tržištu pojavi i moj novi live album snimljen sa dva promo koncerta u riječkom “Stereo” klubu tijekom svibnja 2009. Tada će već svi klubovi biti otvoreni, a klupske svirke su uvijek bile najviše odgovarajuće za glazbu kakvu izvodimo. Naravno, tijekom tih promocija odsvirat ćemo svaku pjesmu s albuma i nestrpljivo to očekujemo. Ljetni, pak, koncerti bit će neka vrsta pred promocije, s par novih stvari i “best of” retrospektivom.

U klubu “Porat” nastupat ćete opet s Gibonnijem, a tijekom svih ovih godina vidi se da je to prijateljstvo prošlo razinu tek dobre glazbene kolegijalnosti.

Da, upravo tako. Naš glazbeni senzibilitet na neki način sada je tek šlag na torti našeg prijateljstva. Doista smo se kroz ove godine jako zbližili i sprijateljili, te svaki nastup s njim, bilo na mom ili njegovu koncertu, prava je uživancija. U klubu “Porat” svi će se moći, po tko zna koji put, uvjeriti u to.

Gledajući karijere poznatih glazbenika, rijetko tko je otišao u dobrovoljnu mirovinu. Svi manje-više pjevaju i sviraju dok ih zdravlje služi. Kako će izgledati vaši pozni dani?

Iskreno, volio bih imati toliko objektivnosti da jednom u budućnosti znam primijetiti kada je prošlo moje vrijeme i kada ću fanovima postati dosadan, te da na vrijeme stanem. Međutim, kao i svi, nadam se da će se to dogoditi što kasnije, jer sada se ni približno ne osjećam tako. Sve dok u meni ima želje za izazovom, tako će i biti. Pa uzmimo za primjer Keitha Richardsa iz Rolling Stonesa. Duboko u srcu vjerujem da oni to više ne rade zbog para, jer ih imaju više nego dovoljno. Mislim da bi baš on bez sviranja naprosto umro, iščeznuo. To je ono što ga usrećuje i jedino ono što zna raditi, tako da s te strane razumijem sve glazbenike u poznim godinama koji i dalje praše koncerte bez obzira na sve.

‘Legenda’ o sebi

Istina je da sam upoznao većinu svojih “idola” i da sam se u gotovo svakom razočarao. No, opet, svatko od nas ima dobre ili loše dane, pa ne znam je li moj sud ispravan.

Nekad netko tko mene smatra nekim uzorom može naletjeti u trenutku kada sam jako loše volje, te to ne može biti kasnije mjerilo suda o meni, niti o bilo kome. No, u doba interneta i dijeljenja informacija sa svima, to osobno iskustvo brzo preraste u opće. Ipak, ono što nikad neću napraviti je povjerovati u “legendu” o sebi.

Naime, naša scena je puna taštih ljudi koji su povjerovali u ono što se o njima piše i govori u fanovskim krugovima, te više ne žive svoj život, nego život onoga koga su te priče stvorile. Takav pristup je put u propast i doista se nadam da ću uspjeti ostati “normalan”.

Raskorak s mladima

Nimalo ne osuđujem Mišu Kovača što me u jednom od svojih izjava stavio u isti koš s Lvkyem ili Darkom Rundekom. Mišo se glazbeno razvijao u jednom sasvim drugom vremenu i sasvim je normalno da u svojim godinama ne može sagledavati glazbene pravce i izričaje iz neke današnje perspektive.

Pa, ako ću baš ići do kraja, mislim da čak i ja sam danas počinjem osjećati raskorak s mladima i s kategorizacijama raznih glazbenih pravaca. Znam da bi mi se danas oni možda i smijali, no meni bi sve vrste techno glazbe bile tek techno, ili bi metal bio samo metal, ma koliko se oni u sebi razvijali, evoluirali i podijelili na podžanrove.

Svatko odrasta u svom vremenu i posveti se onom što radi, a korak sa svim novotarijama novog vremena teško je održavati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Slikovito gledajući, kada se penješ na planinu i dođeš do vrha, sve što ti preostaje jest spuštanje dolje. Ja to ne želim doživjeti. Ja ću radije pustiti nekom da stigne prvi, te se nastaviti polako penjati, jer je pogled prema vrhu uvijek pun upitnika, a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Karizmatični riječki glazbenik ZAPOČINJE LJETNU TURNEJU I PRIJE NASTUPA U KLUBU “PORAT” U PIROVCU (27. SRPNJA) ČITATELJIMA “REFLEKTORA” šalje pozdrav - “Hello” [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-07-22 10:08:40 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-07-22 10:14:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-07-23 11:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2829 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 295 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja filma i televizije. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, reflektor, film, tv, tv program [secure] => 0 [page_title] => Reflektor [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/07/23/reflektor/urban00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 295 [name] => Reflektor [alias] => reflektor [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7669194 Threads: 2 Questions: 1555463756 Slow queries: 4741499 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111339471 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/reflektor ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/reflektor/damir-urban-zelim-biti-u-stalnom-usponu-ka-vrhuncu-60475 [printLink] => /sd-plus/reflektor/damir-urban-zelim-biti-u-stalnom-usponu-ka-vrhuncu-60475?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 60261 [name] => DamirUrban [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damirurban [link] => /tag/damirurban ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Slikovito gledajući, kada se penješ na planinu i dođeš do vrha, sve što ti preostaje jest spuštanje dolje. Ja to ne želim doživjeti. Ja ću radije pustiti nekom da stigne prvi, te se nastaviti polako penjati, jer je pogled prema vrhu uvijek pun upitnika, a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Karizmatični riječki glazbenik ZAPOČINJE LJETNU TURNEJU I PRIJE NASTUPA U KLUBU “PORAT” U PIROVCU (27. SRPNJA) ČITATELJIMA “REFLEKTORA” šalje pozdrav - “Hello” [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Damir Urban: Želim biti u stalnom usponu ka vrhuncu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-01-35-28-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/07/23/reflektor/urban00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/07/23/reflektor/urban00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Slikovito gledajući, kada se penješ na planinu i dođeš do vrha, sve što ti preostaje jest spuštanje dolje. Ja to ne želim doživjeti. Ja ću radije pustiti nekom da stigne prvi, te se nastaviti polako penjati, jer je pogled prema vrhu uvijek pun upitnika, a pogled s vrha je predivan

Nakon izdavanja novog albuma s jednostavnim nazivom “Hello”, Damir Urban gotovo se šest tjedana ne skida s prvog mjesta najprodavanijih albuma u Hrvatskoj. Kako je albumu dao ime, što misli o internetskom glazbenom piratstvu, kako će album promovirati i hoće li ikada prestati baviti se glazbom, pročitajte u zanimljivu ljetnom intervjuu koji je dao “Reflektoru”.

Album osebujna imena

Vaš najnoviji album “Hello” ne silazi s liste najprodavanijih albuma u Hrvatskoj, no s druge strane, već odavno je dostupan i putem besplatnog downloada ne nekim srpskim mp3 download stranicama. Kako gledate na internetsko skidanje glazbe i mislite li da imate pravu bazu fanove, pored koje se ne trebate bojati te pošasti?

Prodajom novog album jako sam zadovoljan. Čini mi se da je pet ili šest tjedana od izdavanja uzastopno bio na prvome mjestu prodaje. Iskreno, mislim da već imam dovoljnu bazu fanova koja će uzeti original albuma bez obzira na sve besplatne ponude. No, s druge strane, sve ljude koji skidaju besplatnu internetsku glazbu, ja ne osuđujem. Smatram da u ovo doba tehnološke razvijenosti izdavačke kuće moraju hitrije reagirati i prilagođavati se. Da su kojim slučajm izdavači bolje reagirali, danas bih imao u ponudi i album u digitalnom izdanju, gdje bi se mogao skinuti u odličnoj kvaliteti s dobrim scannom omota i knjižice. Budući da takvog nečeg nema, a kod naših susjeda u većini trgovina nema kupiti mojeg albuma ni u normalnom CD izdanju, razumljivo je da će posegnuti za alternativama, prvenstveno besplatnim.

Kako je album osebujna imena uopće dobio ime? Mene je nekako asociralo na film “E.T.” i onaj dobroćudno alienski “Hello”.

Nakon mnogih promišljanja, jedno od konačnih imena za album bilo je “San o životu”. Međutim, na festivalu “Zagreb Dox” pojavio se film identična naziva, pa smo se, nakon što sam to uvidio, odlučili na promjenu imena, odnosno ime je potpuno povučeno i postojala je ideja da album bude jednostavno bezimen. No, opet, kako to onda stvara probleme u izdavaštvu, distribuciji i identifikaciji samog albuma, odlučili smo albumu ne dati baš ime, u tom smislu riječi, nego odaslati naš pozdrav svima kojima dođe u ruke. Tako se album mogao zvati “Zdravo”, “Šta ima?”, “Bok” i sl. Mi smo odabrali “Hello”, jer pozdrav je doista univerzalan i kao tuđica duboko ukorijenjen i u hrvatskom načinu pozdravljanja.

Osim glazbenim dijelom, jeste li zadovoljni konačnim izgledom i konceptom samog albuma?

Naravno, o tome vodim uvijek mnogo računa, no moram vam otkriti jednu drugu stvar. Ovaj album će uskoro izaći i u 180-gramskom vinilnom izdanju, na što sam posebno ponosan. Također, uz njega, na vinilu će izaći i svi moji ostali albumi, te će biti prava lijepa kolekcija za one koji su pravi audiofili.

Kad pogledam scenu, kao dominantni izvođači urbane glazbe već godinama ste to vi, Gibonni, Neno Belan, Tony Cetinski i sl. Kako to da se svih ovih godina, osim nekih grupa, na sceni nije pojavio novi dominantni muški glazbeni izvođač?

U današnje vrijeme mislim da se društvo jako promijenilo, kao i motivi. Svi ako nešto žele napraviti, hoće to odmah i sad, a motiv više u globalu nije ljubav prema onom što radiš i kreativno izražavanje, već novac i samo novac. U slučajevima svih izvođača koje si ti nabrojao novac je bio zadnji motiv. Svi smo se mi godinama odricali i sve ulagali u našu glazbu. Kad smo bili mali, preko ljeta smo radili da bismo kupili pojačalo i sl. Danas se sve dovodi do apsurda i do scena da ne povjeruješ, kada izvođači ili grupe bez izdanih albuma ili pjesama dođu pred gradska poglavarstva i sl. te traže da ih financiraju za realizaciju njihovih projekata, s poluprijetnjom da, ako ih ne financiraju, od svega će odustati. Taj način u našim slučajevima nije postojao. Mladi se ne smiju prepustiti očaju, već se moraju naučiti nešto izgraditi sami. Političke vlasti se mijenjaju i na pomoći s te strane ne može se vječno oslanjati, pogotovo danas kad je novca sve manje. Svi nešto kukaju da posla nema i sl., no uvjeren sam da neka mlada osoba želi raditi, da bi sebi i svom bendu (ako svira) osigurala novac za ciljeve, posla se uvijek nađe.

Ima li u takvoj situaciji onda uopće nekog svjetla na kraju tunela? Vidite li možda nekog takvog tko se doista trudi?

Pa u domeni onoga što ja znam i u kakvim se krugovima krećem, morao bih izdvojiti neke jako kvalitetne grupe, kao što su to Morso, One Piece Puzzle i Diskurz. Naravno, kako sad češće boravim u Dalmaciji, spomenuo bih i izuzetno kvalitetnu grupu Indigo. Svi oni jako se trude i, za razliku od nas, sve više se prilagođuju stranom glazbenom tržištu, putem suradnje sa stranim glazbenicima i producentima, putem pristupanja booking agencijama za europske i svjetske turneje, te pregovorima sa stranim izvođačima. Duboko se nadam da će netko od njih napraviti doista dobru inozemnu karijeru.

Nikad u žiriju reality-showa

S druge strane ove smo godine gledali još jedan reality show “Hrvatska traži zvijezdu”. Koliko ste to pratili ili ste operirani od takvih emisija?

Pratio nisam, ali, iskreno, nisam ih ni mogao izbjeći pored onolike silne kampanje i reklamiranja.

Za razliku od prije nabrojenih grupa, tu se postaje popularan na sasvim drugačiji način. Opravdavate li ga?

Iskreno vjerujem da uvijek pobijedi ljubav prema glazbi. Ne mogu reći da je to krivi način, jer zašto netko mlad, ako je talentiran, ne bi to okušao na ovaj način. Možda je više problem u tome što takvih stvari nije bilo u mojoj mladosti, pa je, ma koliko se sad trudio, sve ovo meni još i dalje strano. A ono što sam na početku rekao, da pobijedi ljubav prema glazbi, jasno pokazuje to što se pokazalo da pobjeda na takvom showu ne donosi nužno i trajanje na sceni. Redovito su to bili natjecatelji koji su otpali u ranijim krugovima.

Bi li vaša publika pozdravila sudjelovanje u toj emisiji na način kako je to odradio Tony Cetinski?

Tony je to super odradio, a sama emisija mu je bila prava prilika za dobru promociju i sve što je nakon toga uslijedilo. On je to znao iskoristiti na najbolji način. Ipak, mislim da ja svojom glazbom i svojim izričajem pričam neku drugu priču i da moja publika ne bi prihvatila mene u takvoj nekakvoj ulozi, pa mislim da, shodno tome, mene nikad nećete vidjeti u sličnim emisijama.

Kad smo se već dotakli Tonyja, dvaput rasprodanom “Arenom”, te svime što se događa oko “Furia tour”, mislim da je on dosegao vrhunac karijere. Također, mnogo vaših kolega iskoristilo je taj neki trenutak da bljesnu jače nego ikada, te uzmu nagrade za sve godine strpljiva rada. Mislite li vi da ste na vrhuncu svoje karijere ili on tek dolazi?

Slikovito gledajući, kada se penješ na planinu i dođeš do vrha, sve što ti preostaje jest spuštanje dolje. Ja to ne želim doživjeti. Ja ću radije pustiti nekom da stigne prvi, te se nastaviti polako penjati, jer je pogled prema vrhu uvijek pun upitnika, a pogled s vrha je predivan do trena kad se trebaš početi spuštati. No, da ne marginaliziramo stvar, Tony je apsolutno zaslužio sve što se oko njega događa ili, recimo, Neno Belan koji doživljava pravi revival svoga glazbenog izričaja i koji je danas nagrađen za sve godine ustrajnosti.

Rotirajuće set-liste

Kako nastaju vaše set-liste za koncert? Jesu li, barem kad je riječ o promociji albuma, fiksne ili se mijenjaju od grada do grada?

U načelu imamo promjenjive set-liste, od kojih neke znaju nastajati čak i neposredno prije koncerta. To nas je neki put dovelo do toga da nam koncert bude izrazito pogođen i nezaboravan, no s druge strane, znali smo baš faliti s predosjećajem i onda koncert i ne bi bio baš naj-naj. Svejedno, to daje neku ravnotežu i dinamiku, kada nikad ne znaš što te može čekati, pa ću se i dalje držati prakse rotirajućih set-lista.

Dakle, na ovim ljetnim koncertima, koji će biti promocija ovog albuma, možemo očekivati hrpu novih stvari?

Pa, iskreno, s pravom promocijom albuma počet ćemo na jesen, točnije oko 11. mjeseca, kada se na tržištu pojavi i moj novi live album snimljen sa dva promo koncerta u riječkom “Stereo” klubu tijekom svibnja 2009. Tada će već svi klubovi biti otvoreni, a klupske svirke su uvijek bile najviše odgovarajuće za glazbu kakvu izvodimo. Naravno, tijekom tih promocija odsvirat ćemo svaku pjesmu s albuma i nestrpljivo to očekujemo. Ljetni, pak, koncerti bit će neka vrsta pred promocije, s par novih stvari i “best of” retrospektivom.

U klubu “Porat” nastupat ćete opet s Gibonnijem, a tijekom svih ovih godina vidi se da je to prijateljstvo prošlo razinu tek dobre glazbene kolegijalnosti.

Da, upravo tako. Naš glazbeni senzibilitet na neki način sada je tek šlag na torti našeg prijateljstva. Doista smo se kroz ove godine jako zbližili i sprijateljili, te svaki nastup s njim, bilo na mom ili njegovu koncertu, prava je uživancija. U klubu “Porat” svi će se moći, po tko zna koji put, uvjeriti u to.

Gledajući karijere poznatih glazbenika, rijetko tko je otišao u dobrovoljnu mirovinu. Svi manje-više pjevaju i sviraju dok ih zdravlje služi. Kako će izgledati vaši pozni dani?

Iskreno, volio bih imati toliko objektivnosti da jednom u budućnosti znam primijetiti kada je prošlo moje vrijeme i kada ću fanovima postati dosadan, te da na vrijeme stanem. Međutim, kao i svi, nadam se da će se to dogoditi što kasnije, jer sada se ni približno ne osjećam tako. Sve dok u meni ima želje za izazovom, tako će i biti. Pa uzmimo za primjer Keitha Richardsa iz Rolling Stonesa. Duboko u srcu vjerujem da oni to više ne rade zbog para, jer ih imaju više nego dovoljno. Mislim da bi baš on bez sviranja naprosto umro, iščeznuo. To je ono što ga usrećuje i jedino ono što zna raditi, tako da s te strane razumijem sve glazbenike u poznim godinama koji i dalje praše koncerte bez obzira na sve.

‘Legenda’ o sebi

Istina je da sam upoznao većinu svojih “idola” i da sam se u gotovo svakom razočarao. No, opet, svatko od nas ima dobre ili loše dane, pa ne znam je li moj sud ispravan.

Nekad netko tko mene smatra nekim uzorom može naletjeti u trenutku kada sam jako loše volje, te to ne može biti kasnije mjerilo suda o meni, niti o bilo kome. No, u doba interneta i dijeljenja informacija sa svima, to osobno iskustvo brzo preraste u opće. Ipak, ono što nikad neću napraviti je povjerovati u “legendu” o sebi.

Naime, naša scena je puna taštih ljudi koji su povjerovali u ono što se o njima piše i govori u fanovskim krugovima, te više ne žive svoj život, nego život onoga koga su te priče stvorile. Takav pristup je put u propast i doista se nadam da ću uspjeti ostati “normalan”.

Raskorak s mladima

Nimalo ne osuđujem Mišu Kovača što me u jednom od svojih izjava stavio u isti koš s Lvkyem ili Darkom Rundekom. Mišo se glazbeno razvijao u jednom sasvim drugom vremenu i sasvim je normalno da u svojim godinama ne može sagledavati glazbene pravce i izričaje iz neke današnje perspektive.

Pa, ako ću baš ići do kraja, mislim da čak i ja sam danas počinjem osjećati raskorak s mladima i s kategorizacijama raznih glazbenih pravaca. Znam da bi mi se danas oni možda i smijali, no meni bi sve vrste techno glazbe bile tek techno, ili bi metal bio samo metal, ma koliko se oni u sebi razvijali, evoluirali i podijelili na podžanrove.

Svatko odrasta u svom vremenu i posveti se onom što radi, a korak sa svim novotarijama novog vremena teško je održavati.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/reflektor/damir-urban-zelim-biti-u-stalnom-usponu-ka-vrhuncu-60475 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9c5ee0be0758bf10a34432b42567751f4c0326f0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Damir+Urban%3A+%C5%BDelim+biti+u+stalnom+usponu+ka+vrhuncu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Freflektor%2Fdamir-urban-zelim-biti-u-stalnom-usponu-ka-vrhuncu-60475 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Freflektor%2Fdamir-urban-zelim-biti-u-stalnom-usponu-ka-vrhuncu-60475 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Slikovito gledajući, kada se penješ na planinu i dođeš do vrha, sve što ti preostaje jest spuštanje dolje. Ja to ne želim doživjeti. Ja ću radije pustiti nekom da stigne prvi, te se nastaviti polako penjati, jer je pogled prema vrhu uvijek pun upitnika, a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Karizmatični riječki glazbenik ZAPOČINJE LJETNU TURNEJU I PRIJE NASTUPA U KLUBU “PORAT” U PIROVCU (27. SRPNJA) ČITATELJIMA “REFLEKTORA” šalje pozdrav - “Hello” [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ReflektorKarizmatični riječki glazbenik ZAPOČINJE LJETNU TURNEJU I PRIJE NASTUPA U KLUBU “PORAT” U PIROVCU (27. SRPNJA) ČITATELJIMA “REFLEKTORA” šalje pozdrav - “Hello”

Damir Urban: Želim biti u stalnom usponu ka vrhuncu

Piše PSD.
23. srpnja 2009. - 13:39
Slikovito gledajući, kada se penješ na planinu i dođeš do vrha, sve što ti preostaje jest spuštanje dolje. Ja to ne želim doživjeti. Ja ću radije pustiti nekom da stigne prvi, te se nastaviti polako penjati, jer je pogled prema vrhu uvijek pun upitnika, a pogled s vrha je predivan

Nakon izdavanja novog albuma s jednostavnim nazivom “Hello”, Damir Urban gotovo se šest tjedana ne skida s prvog mjesta najprodavanijih albuma u Hrvatskoj. Kako je albumu dao ime, što misli o internetskom glazbenom piratstvu, kako će album promovirati i hoće li ikada prestati baviti se glazbom, pročitajte u zanimljivu ljetnom intervjuu koji je dao “Reflektoru”.

Album osebujna imena

Vaš najnovi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:35