StoryEditorOCM
Showbizpočetkom ljeta

Nakon Eurosonga Baby Lasagna stiže na Melodije Jadrana, a Tonči Huljić nam otkriva sve o suradnji s miljenikom nacije

Piše Vinko Paić
15. travnja 2024. - 21:03

Zahuktavaju se pripreme za ovogodišnje drugo izdanje Melodija Jadrana u organizaciji Tomislava Mrduljaša koji je ovaj, možemo reći kultni festival (mnogi od vas sjetit će se da ga je pod nešto drugačijim imenom svojedobno organizirao pokojni Zdenko Runjić) ponovno vratio u Split. Da nimalo nije pogriješio u tome pokazuje podatak što su mnoge pjesme predstavljene prošle godine izdominirale hrvatskim radijskim i TV eterom. Čak 14 pjesama našlo je svoje mjesto na top listi radijskih singlova.

- Posebno smo ponosni zbog toga što se nije dogodio samo još jedan glazbeni festival u nizu, nego je stvorena nova pozornica za reviju naše domaće glazbe po mjeri autora i izvođača u vremenu u kojem živimo.

Sretni smo što su se odazvali svi naši najeminentniji autori i izvođači, te smo ‘pustili u svijet‘ putem TV prijenosa prekrasnu sliku fantastičnog prostora Galerije Meštrović, a prošlo ljeto uljepšali novim pjesmama. Posebno smo zahvalni svim pokroviteljima bez kojih bi bila nemoguća realizacija ovog velikog glazbenog projekta. Da se radilo o promišljanju o svim detaljima pokazuje i činjenica da se vizualni identitet Melodija našao u finalu Zagreb Design Weeka - kaže Tomislav Mrduljaš.

image

Tomislav Mrduljaš

Press

- Kako bi se reklo, brojke ‘ne lažu’. Izuzetno je velika slušanost svih pjesama s prošlih Melodija tako da pojedine dosežu i milijunske preglede na YouTubeu i drugim digitalnim platformama - ističe glavni čovjek festivala dodajući kako se sa svojim timom i ove godine potrudio zadovoljiti različite glazbene afinitete, kako u večeri novih pjesama, tako i s programom prvih dviju večeri.

Trodnevni glazbeni spektakl i dalje ostaje u Splitu, a održat će se od 21. do 23. lipnja u Galeriji Meštrović, istoj lokaciji kao i prošle godine, s time da se druga večer seli na lokaciju Meštrovićeve Crikvine Kaštilac.

- Otkad sam živ čekam koncert u dvorani u Splitu, bijah mlad više nisam, evo dogodija se sad najbolji prostor u našoj državi za koncerte, osim što sve tamo super izgleda, super i zvuči, kazao je Gibonni, a upravo će naš legendarni splitski kantautor otvoriti Melodije, jer će njegov veliki koncert, sigurni smo, na oduševljenje mnogih Splićana, obilježiti prvu večer festivala.

- Ljestvica je podignuta vrlo visoko, ali vjerujte, spremni smo za nove izazove i da Melodije 2024. napravimo još atraktivnijima! - uvjeren je Mrduljaš.

image

Tomislav Mrduljaš i Gibonni

Nikola Vilic/Cropix

Drugu večer na rasporedu će biti izdanje Melodije Classic koje priprema Matej Meštrović, a na programu će se naći Meštrovićevi aranžmani posebno pisani za ovaj koncert. Ovu se večer festival na seli na lokaciju Meštrovićeve Crikvine Kaštilac. Uz pratnju gudačkog orkestra La Scala iz Milana hrvatski će virtuoz izvesti Vivaldijevo remek djelo Četiri godišnja doba. Svaki član cijenjenog ansambla sa sobom donosi bogato iskustvo, umjeće i strast, čineći ovaj orkestar pravim priznanjem bogatoj glazbenoj baštini njegovog voljenog kazališta.

Glazbenici Teatra alla Scala, nadahnuti slavnom poviješću i tradicijom La Scale, posvetili su svoje živote potrazi za izvrsnošću u klasičnoj glazbi. Pod vodstvom renomiranih majstora i uz međunarodno priznate umjetnike, kultivirali su svoju umjetnost dosegnuvši nenadmašne visine. Njihova je misija predstaviti izvedbe koje slave bezvremensku ljepotu klasične glazbe, istovremeno prihvaćajući inovativne interpretacije i istražujući komornu glazbu i manje poznata djela. Duboko su predani stvaranju veze s publikom, vjerujući da glazba ima moć prevladati barijere i dotaknuti dubine ljudske duše.

- Gudači milanske Scale koji su trenutno među najboljima na svijetu nikad dosad nisu nastupali u Hrvatskoj. Davide Alonga ima tri diplome, violinu, dirigiranje i kompoziciju. Ovo je i prvi put u povijesti da će oni izvoditi hrvatskog kompozitora, odnosno moj autorski aranžman Vivaldijeva četiri godišnja doba - kazao nam je Matej Meštrović i dodao da će se sve odvijati pod dirigentskim vodstvom Mirana Vaupotića.

image

Gibonni i Matej Meštrović
 

Nikola Vilic/Cropix

- Velika je ovo čast za mene i važan događaj u mom životu, kao i za čitavu hrvatsku kulturnu javnost, prije svega za Split i Melodije Jadrana Classic. Bit će to jedan vrhunski umjetnički viruozni doživljaj za sve. Pozivam publiku od 7 do 77 jer je moj nagrađivani Vivaldi svugdje odlično prihvaćen u svijetu. Izdao sam ga kao CD za tri klavira s Matijom Dedićem i Hakanom Ali Tokerom. U izdanju američke diskografske kuće Parma Recordings našli su se na listi od 50 najboljih klasičnih izdanja na Spotifyju, prvi na listi na iTunesima, dobili su nekoliko Global Awards nagrada…

Nitko osim Max Richtera nije se usudio na svijetu dodirnuti u originalnu Vivaldijevu partituru. Ja sam autorski intervenirao ali poštojući čitavu partituru od početka proljeća, ljeta, jeseni i zime koju završavam autorskom kodom iz koje sam izvukao sve Vivaldijeve motive, a završavam motivom proljeća. Napravio sam time čitav jedan krug - veli naš istaknuti pijanist i skladatelj.

Finalna večer bit će večer novih skladbi, a sudjelovat će naši najpoznatiji autori i izvođači kao što su Jelena Rozga, Jole, Zorica Kondža, Goran Karan, Giuliano, Hari Rončević, Dražen Zečić, Mia Dimšić, Adi Šoše… U finalnoj će se večeri predstaviti ranije neobjavljene skladbe različitih glazbenih stilova koje će kvalitetom iznjedriti novi hit – HIT LJETA 2024.

Nakon što stručni žiri Melodija Jadrana odabere pjesme, slijedi njihovo pojačano radijsko emitiranje, a zatim i scenski spektakl u Galeriji. Čitav projekt radi se u koprodukciji s HTV-om na čijem će se programu ovog ljeta uživo moći pratiti Melodije Jadrana.

Samo za Slobodnu Dalmaciju Tonči Huljić je otkrio kako će se na Melodijama treće večeri njegovoj Madre Badesse pridružiti Pjero, jedan od natjecatelja RTL-ova showa Superstar, kojeg je Huljić uzeo pod svoje, ali i naš ovogodišnji eurovizijski predstavnik Baby Lasagna.

image

Baby Lasagna

Livio Andrijic/Cropix

- Suradnja između mene i Baby Lasagne počela je na snimanju reklame za moja pića. Sve smo dogovorili prije njegove pobjede na Dori. Srećom, ovaj put Hrvati nisu pogriješili u izboru pjesme za Eurosong i svaki drugi odabir bio bi gruba pogreška. To pokazuje i trenutno stanje na kladionicima. Bez obzira bio Baby Lasagna prvi, drugi, treći, peti ili sedmi, mi smo rekli da konačni ishod na Eurosogu neće utjecati na našu suradnju. Pjesmu koju ćemo izvesti na Melodijama Jadranu uskoro ćemo snimiti, dogovorili smo i datum snimanja.

Bit će to jedna zanimljiva stvar, glazba je već gotova, sviđa mi se kako je ispalo. Bit će to jedan zanimljiv spoj Madre Badesse, Pjera i Baby Lasagne. Naigled nespojive stvari savršeno su se uklopile u ovu pjesmu i sjele na svoje mjesto više nego sam se nadao. U ovom trenutku traje faza pisanja teksta. Baby će nakon Eurosonga raditi svoj dio jer mislim da je važno da se svatko od nas osjeća ugodno i pokaže dio sebe. Također ćemo snimiti i spot za pjesmu - otkrio je Tonči Huljić.

Tomislav Mrduljaš obećava kako će sa svojim timom publici nove kvalitetne glazbene programe s nizom odličnih pjesama koje će rado slušati i pjevati.

- Melodije Jadrana su se pokazale kao odlična platforma za prezentaciju i očuvanje naše zabavne glazbe i drago nam je da smo s kvalitetnom glazbenom ponudom uspjeli podariti dodatnu snagu onoj glazbi s kojom smo odrastali i koju volimo. Postavljajući Melodije Jadrana na čvrstim temeljima dobre i kvalitetne glazbe, s jakim autorsko izvođačkim timom koji zna prepoznati ukus publike, ne bojimo se za njihovu budućnost - zaključio je Mrduljaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:56