stdClass Object ( [id] => 225076 [title] => Mladen Grdović: U sportskim medaljama i pločama imam više zlata nego državna riznica [alias] => mladen-grdovic-u-sportskim-medaljama-i-plocama-imam-vise-zlata-nego-drzavna-riznica [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Prvi intervju s Mladenom Grdovićem napravio sam na Radio Zadru još 1978. godine, nakon što mu je objavljena druga singl ploča, “Kupit ću bijelog konja” i “Između poljupca dva”. Taj je podatak važan samo zbog toga što danas, toliko godina poslije, možemo biti na ti. Od tada do danas događalo se svašta.
On je nakon tih mukotrpnih i sramežljivih početaka postao zvijezda, naredao je desetke hitova, napisao oko 400 kantautorskih pjesama, naputovao se po svijetu i tamo puno zaradio, često je lice s naslovnice, novinari ga vole na nekakav svoj tiražni način, pa sve i dobro i loše što se događa s njim obično završi u novinama, na televiziji, na internetu. Te “Pijan razbio ferrari”, te “Pjevao ustašku budnicu”, te “Prevario ženu i drugoj napravio dijete”, te “Opet se napio”, pa sve o Mladenu i po Mladenu.

A on je sve to vrijeme množio svoju publiku, pa ga danas vole i u Slavoniji i u Sloveniji, u Dubrovniku, Istri, Splitu, jer Torcida do njega posebno drži, ni u Zagrebu mu nije problem napuniti dvoranu. Ali ipak je odlučio 35. godišnjicu karijere obilježiti u svojem Zadru, i to u dvorani “Krešimir Ćosić” na Višnjiku, gdje će na Valentinovo održati veliki rođendanski koncert. Doduše, ovo je 2014. godina, a on je prvu ploču snimio još 1977. (“Ona sad živi daleko”), ali pravim početkom karijere drži 1979. godinu, kad je počeo zarađivati od glazbe na gažama.


Brzo odustao od rocka

Imam dojam da te svuda u Hrvatskoj nekako više zovu, više cijene nego u Zadru. Je li to tako?
– Ma je. I tako je sa svim pivačima. Ja mislim da Mišo nije piva u Šibeniku sto godina. Najteže je biti prorok u svom selu. I Zadar je mala sredina i ovdje se svi međusobno poznajemo i svatko o svakome svašta zna. To je normalno. Ali ja ne mogu bez svoje zadarske publike.

Ostanimo onda u Zadru i vratimo se na tvoje početke. Nije li ti u ranoj mladosti glavna preokupacija bio sport, a ne glazba? Bio si kormilar slavnom zadarskom veslačkom dvojcu, braći Bajlo.
– Ne, najprije je bila glazba. U obitelji su prepoznali da znam pivati još kad sam imao tri godine, piva sam pisme tada popularnog Talijana Robertina, pa su me tako i zvali u Arbanasima, falili se sa mnom kad su dolazila društva kod nas, ćaća me je penja na stol. Kasnije sam krenuo u osnovnu muzičku školu na gitaru, klavir i solfeggio, te sam završio i srednju glazbenu. Zato znam svirati sve instrumente, osim puhačkih, njih nikad nisam volio.

Već s 12-13 godina pjevao sam u grupi “Dalmati”. Drugi bend u Zadru bio je rokerski, “Šaka glazbe” se zvao, a drugi su nam se rugali da smo “šaka jada” iako je bend bio lokalno popularan. Brzo sam shvatio da rock nije za mene i da mi je bliža talijanska canzona i napolitanske pisme. To se posli pokazalo dobrim jer su me bendovi zvali da im pivam na ljetnim gažama budući da sam znao sve talijanske pisme, a ovdje je ljeti dolazilo puno Talijana.

Netko mi je rekao da ste Božidar Kalmeta i ti imali grupu. Je li to istina?
– Imali smo 10-11 godina kad smo Kalmeta, Nereo Stipčević i ja osnovali trio “Zara”. Dario (Kalmetin nadimak) je svirao klavijature, Nereo bubnjeve, ja gitaru, a sve je trajalo otprilike godinu i po dana, ili kod mene ili kod Darija doma.

Je li vam se grupa raspala zbog svađe ili zbog sporta?

– Ma ne svađe, nego sam ja imao sve više obaveza. Muzička škola, a onda sam još nastavio sportsku karijeru brata Paula kao kormilar braći Bajlo. To je bilo lipo vrime, tri puta smo bili prvi u Jugoslaviji, dva puta drugi u Evropi, govore da sam bio pravi profesionalac kormilar, doma imam 30-ak zlatnih medalja s raznih natjecanja i još nekoliko srebrnih i brončanih. Žao mi je što su me prevarili za odlazak na Olimpijadu 1972. godine. Trajalo je to oko tri godine, ali na kraju je prevladala glazba.
U to doba, 70-ih godina, u Zadru su bile popularne tučnjave klapa iz pojedinih kvartova. Ekipa iz Arbanasa tako se i zvala, “Arbanasi”. Jesi li se i ti tukao s “Arbanasima”?
– Nisam u tome sudjelovao. Stalno sam bio oko sporta i glazbe, nekako ćaćino dite. Tukli su se ovi neki stariji...

Tomislav Ivčić – ko drugi ćaća

Dobro dite. Eto nas konačno u tvojoj odrasloj dobi i karijeri. Koliko sam shvatio, osamdesete su prolazile po gažama, tu i tamo snimio bi neki singl, ali još ništa od prave popularnosti. Što je bilo dalje?
– Duo “Pegla”! Godine 1987. pozvao me je moj prijatelj Tomislav Ivčić i ponudio mi da snimimo neke pisme. Pustio mi je nešto za što sam mu odmah rekao da neću snimiti. “Moja žena pije i puši, a ja se pravim budala”, “Pričaju mi da me varaš” i tako nekako. Rekao sam mu da namjeravam s Đorđem Novkovićem, s kojim sam se znao puno prije, snimiti jedan pravi LP i da mi ne trebaju ta zezanja. A on je rekao: “Ma, snimit ćeš ti i jedno i drugo”, a onda je pustio “Mi imamos mnogos problemos”, na što sam puka od smija. Objasnio mi je da će nam spot biti tipa crtića, da ćemo se zvati “Duo Pegla” i da nitko neće znati tko su ti koji pivaju. Cili smo album snimili u jedan dan, o čemu može posvjedočiti Duško Šarac, danas direktor Šibenskog festivala, jer je bio tamo. Dogodilo se da smo jako brzo dobili i zlatnu i srebrnu i dijamantnu i na kraju platinastu ploču za prodaju više od 450.000 ploča.

Što u medaljama, što u pločama, u tebe je više zlata nego u državnoj riznici.
– E, tako nekako. Tada mi je bilo važnije da je Tome Ivčić prepoznao moju kvalitetu, bio mi je ko drugi ćaća, gurao me da idem naprid.

Je li “Duo Pegla” bio isplativ?
– Od tog prvog novca s “Duom Pegla” kupio sam polovnog Mini Morrisa, koji je trajao ravno pet dana. Razbio sam ga o stablo kod Gimnazije u Zadru.

Znači, još te je tada krenulo s razbijanjem auta?
– Da, tada, ali da se zna – ja sam razbio samo tri auta, svaki put u Zadru, a prevalio sam milijune kilometara. O tome se uvijek nešto priča i piše, a ja sam uvijek razbio svoj, a ne tuđi auto i najviše sam štete napravio sebi. A počeo sam sa sedam godina voziti karting koji mi je otac napravio. Naime, otac i brat bili su automehaničari…
Znači, ti bi razbio, a oni popravljali?
– Tako nekako.
Ti pjevač, oni mehaničari, a pjevaš “Grdovići svi su ribari”…
– Oni prije nas svi su bili težaci i ribari, generacijama. Živili su od ribe i vina. Ja sam malo na moru i nisam ribar, a najbolji ribari među pjevačima su najprije Đani Maršan, pa Oliver.

Vratimo se karijeri. Krajem 80. snimio si prvi vlastiti album…
– Da. U tadašnjem “Jugotonu” Siniša Škarica, Đorđe Novković i Tomislav htjeli su da snimim album. Imao sam nešto pripremljenih pisama, koje sam doradio s Tomislavom i snimio “Doviđenja”. Bio je to zadnji album u bivšoj Jugoslaviji koji je dostigao zlatnu tiražu. I zadnji sam koji je gostovao kod Saše Zalepugina u “Nedjeljom popodne”. Tri miseca nakon snimanja albuma krenule su barikade. Ja sam još 1989. ostao živiti u Zagrebu jer me je krenula karijera, a i Tomislav me je nagovorio da ostanem. Bio sam ili na snimanjima ili na koncertima. Došla je i druga ploča, a prekid sam imao 1993., kad je poginuo Tomislav. Tada nisam ni snimao ni nastupao više od tri mjeseca. Znao sam da moram dalje, ušao sam u studio i snimio album “Bacit ću mandolinu”, pa onda “Dalmatinca”, a kad mi je umro otac – “Tu je moj dom” s Bepom Matešićem, mojim idolom iz djetinjstva. Pobijedili smo na Splitu 94. po glasovima publike, a Bepo najprije nije ni vjerovao da će ići sa mnom na festival.
Od tada si stalno vrlo popularan i tražen. Koja je formula uspjeha?

– Dosta sam radio. Imam snimljenih 400 vlastitih pisama, ne znam koliko CD-ova, redovito sam išao na festivale i često pobjeđivao, stalno sam nastupao po Kanadi, Australiji, SAD-u, a vani mi je menadžer bio Duško Lokin, koji je to znao dobro organizirati. Išlo je dobro, makar je prodaja CD-ova u Hrvatskoj stalno padala.

U svim tim pjesmama stalno se vraćaš tradiciji, simbolima Dalmacije, siki, maslini, moru, staroj majci, staroj vatri, starom kruhu. Je li ti malo dosadilo s tim?
– Ne, tako mi paše. Glazbeno i iskreno okrenut sam Mediteranu i Dalmaciji i ja ne mogu drugačije. A jedan “Dalmatinac” sluša se i u Lici, i u Zagorju, i u Istri, i u Slavoniji. Što triba minjati?

Sa svima sam dobar...

Voljeli su te i u HDZ-u, za tu si stranku pjevao. Kako to?
– Jesam, pjevao sam od srca i nikad nisam uzeo ni lipe. Kad sam saznao da drugi naplaćuju, više nisam pjevao na stranačkim skupovima. Osim toga, vole me i u drugim strankama, samo više ni za koga ne pivam.

Ajmo s jednim neugodnim dijelom. Jedan je moj kolega nedavno rekao nešto kao “ma nikad on nije bio pijan, bila je to gluma”. Htio je reći da je tvoja formula uspjeha “preko gemišta do slave”. Je li tako?
– Nije, jer ja nisam i ne mogu biti glumac. Nakon svih tih godina rada, toliko nastupa i pisama, nakon moje 45. došlo je određenog zasićenja i opuštanja, što je normalno. Ne pušim, ne drogiram se, samo kao pravi Dalmatinac volim bevandu. I znao sam popiti, ali napijem se brzo, od tri bevande. A onda to novinari sve napušu jer znaju da im je sa mnom tiraža veća. Čak mislim da su me neki htjeli namjerno srušiti. Ali nikad nijednom novinaru nisam ništa zamjerio i sa svima sam ostao dobar. Isto je bilo kad sam dobio kćer Saru. Trebalo mi je samo mjesec dana da utvrdim DNK analizom jesam li ja njezin otac, a novine su me napale da ne želim priznati dite. Danas je Sara često sa mnom i Brankicom, koju jako voli. Ima 11 godina, i ona bi htjela pjevati, a ja je nagovaram da se bavi sportom. U odličnim sam odnosima i s njezinom mamom i očuhom jer su oboje krasni ljudi.

Ti si, koliko znam, dobar i sa svima na hrvatskoj estradi. Ima li netko s kim si posvađen?
– Ne postoji, baš sa svima sam dobar, nema razloga za svađe.

I na kraju, postoji li neka tvoja tajna, nešto što se u javnosti ne zna, a što bismo mogli doznati u ovom rođendanskom razgovoru?
– Ima dosta nepoznatih stvari o meni. Reći ću vam jednu. Kad idem na put, obično nikome tko me pita ne kažem gdje idem. Nedavno sam bio u Beču na jednom koncertu, a svima koji su me pitali rekao sam da idem u Zagreb.

Zašto, bojiš se štrigavanja?
– E, da.

Mario Vuksan


Gosti koncerta Škoro, Bulić, Kićo...

Na Grdovićevom koncertu “35. Godina s vama – Evo mene moji ljudi” u dvorani na Višnjiku 14.veljače Mladenovi gosti će biti Krunoslav Kićo Slabinac, Mate Bulić, Miroslav Škoro, Ivana Kovač, Davor Pekota, klapa Niko, Zoran Jelenković, Ivica Sikirić Ićo i klapa Bibinje, klapa Kuntrada, grupa Banana, Vili Kalmeta i grupa Romantic, koja inače i prati Grdovića na koncertima. Sav prihod s koncerta namijenjen je Zadranki Dariji Šimunov koja boluje od multiple skleroze.

Po najavi i s obzirom na broj gostiju koncert će trajati preko tri sata.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"2","value":"otvorio du\u0161u"},{"id":"1","value":"'Nakon moje 45. do\u0161lo je do odre\u0111enog zasi\u0107enja i opu\u0161tanja, \u0161to je normalno. Ne pu\u0161im, ne drogiram se, samo kao pravi Dalmatinac volim bevandu' Foto: Luka Gerlanc\/CROPIX"},{"id":"68","value":"2"}] [extra_fields_search] => * [created] => 2014-02-04 11:43:44 [created_by] => 33618 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-02-04 21:11:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-02-04 13:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9727 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/02/04/Panorama/grdovic1-280114.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x532" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38418540 Threads: 5 Questions: 7098958113 Slow queries: 3300768 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608374869 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /scena/showbiz/mladen-grdovic-u-sportskim-medaljama-i-plocama-imam-vise-zlata-nego-drzavna-riznica-225076 [printLink] => /scena/showbiz/mladen-grdovic-u-sportskim-medaljama-i-plocama-imam-vise-zlata-nego-drzavna-riznica-225076?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 278761 [name] => mladengrdović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladengrdovic [link] => /tag/mladengrdovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mladen Grdović: U sportskim medaljama i pločama imam više zlata nego državna riznica [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-03-21-00-33618 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/02/04/Panorama/grdovic1-280114.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/02/04/Panorama/grdovic1-280114.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Prvi intervju s Mladenom Grdovićem napravio sam na Radio Zadru još 1978. godine, nakon što mu je objavljena druga singl ploča, “Kupit ću bijelog konja” i “Između poljupca dva”. Taj je podatak važan samo zbog toga što danas, toliko godina poslije, možemo biti na ti. Od tada do danas događalo se svašta.
On je nakon tih mukotrpnih i sramežljivih početaka postao zvijezda, naredao je desetke hitova, napisao oko 400 kantautorskih pjesama, naputovao se po svijetu i tamo puno zaradio, često je lice s naslovnice, novinari ga vole na nekakav svoj tiražni način, pa sve i dobro i loše što se događa s njim obično završi u novinama, na televiziji, na internetu. Te “Pijan razbio ferrari”, te “Pjevao ustašku budnicu”, te “Prevario ženu i drugoj napravio dijete”, te “Opet se napio”, pa sve o Mladenu i po Mladenu.

A on je sve to vrijeme množio svoju publiku, pa ga danas vole i u Slavoniji i u Sloveniji, u Dubrovniku, Istri, Splitu, jer Torcida do njega posebno drži, ni u Zagrebu mu nije problem napuniti dvoranu. Ali ipak je odlučio 35. godišnjicu karijere obilježiti u svojem Zadru, i to u dvorani “Krešimir Ćosić” na Višnjiku, gdje će na Valentinovo održati veliki rođendanski koncert. Doduše, ovo je 2014. godina, a on je prvu ploču snimio još 1977. (“Ona sad živi daleko”), ali pravim početkom karijere drži 1979. godinu, kad je počeo zarađivati od glazbe na gažama.


Brzo odustao od rocka

Imam dojam da te svuda u Hrvatskoj nekako više zovu, više cijene nego u Zadru. Je li to tako?
– Ma je. I tako je sa svim pivačima. Ja mislim da Mišo nije piva u Šibeniku sto godina. Najteže je biti prorok u svom selu. I Zadar je mala sredina i ovdje se svi međusobno poznajemo i svatko o svakome svašta zna. To je normalno. Ali ja ne mogu bez svoje zadarske publike.

Ostanimo onda u Zadru i vratimo se na tvoje početke. Nije li ti u ranoj mladosti glavna preokupacija bio sport, a ne glazba? Bio si kormilar slavnom zadarskom veslačkom dvojcu, braći Bajlo.
– Ne, najprije je bila glazba. U obitelji su prepoznali da znam pivati još kad sam imao tri godine, piva sam pisme tada popularnog Talijana Robertina, pa su me tako i zvali u Arbanasima, falili se sa mnom kad su dolazila društva kod nas, ćaća me je penja na stol. Kasnije sam krenuo u osnovnu muzičku školu na gitaru, klavir i solfeggio, te sam završio i srednju glazbenu. Zato znam svirati sve instrumente, osim puhačkih, njih nikad nisam volio.

Već s 12-13 godina pjevao sam u grupi “Dalmati”. Drugi bend u Zadru bio je rokerski, “Šaka glazbe” se zvao, a drugi su nam se rugali da smo “šaka jada” iako je bend bio lokalno popularan. Brzo sam shvatio da rock nije za mene i da mi je bliža talijanska canzona i napolitanske pisme. To se posli pokazalo dobrim jer su me bendovi zvali da im pivam na ljetnim gažama budući da sam znao sve talijanske pisme, a ovdje je ljeti dolazilo puno Talijana.

Netko mi je rekao da ste Božidar Kalmeta i ti imali grupu. Je li to istina?
– Imali smo 10-11 godina kad smo Kalmeta, Nereo Stipčević i ja osnovali trio “Zara”. Dario (Kalmetin nadimak) je svirao klavijature, Nereo bubnjeve, ja gitaru, a sve je trajalo otprilike godinu i po dana, ili kod mene ili kod Darija doma.

Je li vam se grupa raspala zbog svađe ili zbog sporta?

– Ma ne svađe, nego sam ja imao sve više obaveza. Muzička škola, a onda sam još nastavio sportsku karijeru brata Paula kao kormilar braći Bajlo. To je bilo lipo vrime, tri puta smo bili prvi u Jugoslaviji, dva puta drugi u Evropi, govore da sam bio pravi profesionalac kormilar, doma imam 30-ak zlatnih medalja s raznih natjecanja i još nekoliko srebrnih i brončanih. Žao mi je što su me prevarili za odlazak na Olimpijadu 1972. godine. Trajalo je to oko tri godine, ali na kraju je prevladala glazba.
U to doba, 70-ih godina, u Zadru su bile popularne tučnjave klapa iz pojedinih kvartova. Ekipa iz Arbanasa tako se i zvala, “Arbanasi”. Jesi li se i ti tukao s “Arbanasima”?
– Nisam u tome sudjelovao. Stalno sam bio oko sporta i glazbe, nekako ćaćino dite. Tukli su se ovi neki stariji...

Tomislav Ivčić – ko drugi ćaća

Dobro dite. Eto nas konačno u tvojoj odrasloj dobi i karijeri. Koliko sam shvatio, osamdesete su prolazile po gažama, tu i tamo snimio bi neki singl, ali još ništa od prave popularnosti. Što je bilo dalje?
– Duo “Pegla”! Godine 1987. pozvao me je moj prijatelj Tomislav Ivčić i ponudio mi da snimimo neke pisme. Pustio mi je nešto za što sam mu odmah rekao da neću snimiti. “Moja žena pije i puši, a ja se pravim budala”, “Pričaju mi da me varaš” i tako nekako. Rekao sam mu da namjeravam s Đorđem Novkovićem, s kojim sam se znao puno prije, snimiti jedan pravi LP i da mi ne trebaju ta zezanja. A on je rekao: “Ma, snimit ćeš ti i jedno i drugo”, a onda je pustio “Mi imamos mnogos problemos”, na što sam puka od smija. Objasnio mi je da će nam spot biti tipa crtića, da ćemo se zvati “Duo Pegla” i da nitko neće znati tko su ti koji pivaju. Cili smo album snimili u jedan dan, o čemu može posvjedočiti Duško Šarac, danas direktor Šibenskog festivala, jer je bio tamo. Dogodilo se da smo jako brzo dobili i zlatnu i srebrnu i dijamantnu i na kraju platinastu ploču za prodaju više od 450.000 ploča.

Što u medaljama, što u pločama, u tebe je više zlata nego u državnoj riznici.
– E, tako nekako. Tada mi je bilo važnije da je Tome Ivčić prepoznao moju kvalitetu, bio mi je ko drugi ćaća, gurao me da idem naprid.

Je li “Duo Pegla” bio isplativ?
– Od tog prvog novca s “Duom Pegla” kupio sam polovnog Mini Morrisa, koji je trajao ravno pet dana. Razbio sam ga o stablo kod Gimnazije u Zadru.

Znači, još te je tada krenulo s razbijanjem auta?
– Da, tada, ali da se zna – ja sam razbio samo tri auta, svaki put u Zadru, a prevalio sam milijune kilometara. O tome se uvijek nešto priča i piše, a ja sam uvijek razbio svoj, a ne tuđi auto i najviše sam štete napravio sebi. A počeo sam sa sedam godina voziti karting koji mi je otac napravio. Naime, otac i brat bili su automehaničari…
Znači, ti bi razbio, a oni popravljali?
– Tako nekako.
Ti pjevač, oni mehaničari, a pjevaš “Grdovići svi su ribari”…
– Oni prije nas svi su bili težaci i ribari, generacijama. Živili su od ribe i vina. Ja sam malo na moru i nisam ribar, a najbolji ribari među pjevačima su najprije Đani Maršan, pa Oliver.

Vratimo se karijeri. Krajem 80. snimio si prvi vlastiti album…
– Da. U tadašnjem “Jugotonu” Siniša Škarica, Đorđe Novković i Tomislav htjeli su da snimim album. Imao sam nešto pripremljenih pisama, koje sam doradio s Tomislavom i snimio “Doviđenja”. Bio je to zadnji album u bivšoj Jugoslaviji koji je dostigao zlatnu tiražu. I zadnji sam koji je gostovao kod Saše Zalepugina u “Nedjeljom popodne”. Tri miseca nakon snimanja albuma krenule su barikade. Ja sam još 1989. ostao živiti u Zagrebu jer me je krenula karijera, a i Tomislav me je nagovorio da ostanem. Bio sam ili na snimanjima ili na koncertima. Došla je i druga ploča, a prekid sam imao 1993., kad je poginuo Tomislav. Tada nisam ni snimao ni nastupao više od tri mjeseca. Znao sam da moram dalje, ušao sam u studio i snimio album “Bacit ću mandolinu”, pa onda “Dalmatinca”, a kad mi je umro otac – “Tu je moj dom” s Bepom Matešićem, mojim idolom iz djetinjstva. Pobijedili smo na Splitu 94. po glasovima publike, a Bepo najprije nije ni vjerovao da će ići sa mnom na festival.
Od tada si stalno vrlo popularan i tražen. Koja je formula uspjeha?

– Dosta sam radio. Imam snimljenih 400 vlastitih pisama, ne znam koliko CD-ova, redovito sam išao na festivale i često pobjeđivao, stalno sam nastupao po Kanadi, Australiji, SAD-u, a vani mi je menadžer bio Duško Lokin, koji je to znao dobro organizirati. Išlo je dobro, makar je prodaja CD-ova u Hrvatskoj stalno padala.

U svim tim pjesmama stalno se vraćaš tradiciji, simbolima Dalmacije, siki, maslini, moru, staroj majci, staroj vatri, starom kruhu. Je li ti malo dosadilo s tim?
– Ne, tako mi paše. Glazbeno i iskreno okrenut sam Mediteranu i Dalmaciji i ja ne mogu drugačije. A jedan “Dalmatinac” sluša se i u Lici, i u Zagorju, i u Istri, i u Slavoniji. Što triba minjati?

Sa svima sam dobar...

Voljeli su te i u HDZ-u, za tu si stranku pjevao. Kako to?
– Jesam, pjevao sam od srca i nikad nisam uzeo ni lipe. Kad sam saznao da drugi naplaćuju, više nisam pjevao na stranačkim skupovima. Osim toga, vole me i u drugim strankama, samo više ni za koga ne pivam.

Ajmo s jednim neugodnim dijelom. Jedan je moj kolega nedavno rekao nešto kao “ma nikad on nije bio pijan, bila je to gluma”. Htio je reći da je tvoja formula uspjeha “preko gemišta do slave”. Je li tako?
– Nije, jer ja nisam i ne mogu biti glumac. Nakon svih tih godina rada, toliko nastupa i pisama, nakon moje 45. došlo je određenog zasićenja i opuštanja, što je normalno. Ne pušim, ne drogiram se, samo kao pravi Dalmatinac volim bevandu. I znao sam popiti, ali napijem se brzo, od tri bevande. A onda to novinari sve napušu jer znaju da im je sa mnom tiraža veća. Čak mislim da su me neki htjeli namjerno srušiti. Ali nikad nijednom novinaru nisam ništa zamjerio i sa svima sam ostao dobar. Isto je bilo kad sam dobio kćer Saru. Trebalo mi je samo mjesec dana da utvrdim DNK analizom jesam li ja njezin otac, a novine su me napale da ne želim priznati dite. Danas je Sara često sa mnom i Brankicom, koju jako voli. Ima 11 godina, i ona bi htjela pjevati, a ja je nagovaram da se bavi sportom. U odličnim sam odnosima i s njezinom mamom i očuhom jer su oboje krasni ljudi.

Ti si, koliko znam, dobar i sa svima na hrvatskoj estradi. Ima li netko s kim si posvađen?
– Ne postoji, baš sa svima sam dobar, nema razloga za svađe.

I na kraju, postoji li neka tvoja tajna, nešto što se u javnosti ne zna, a što bismo mogli doznati u ovom rođendanskom razgovoru?
– Ima dosta nepoznatih stvari o meni. Reći ću vam jednu. Kad idem na put, obično nikome tko me pita ne kažem gdje idem. Nedavno sam bio u Beču na jednom koncertu, a svima koji su me pitali rekao sam da idem u Zagreb.

Zašto, bojiš se štrigavanja?
– E, da.

Mario Vuksan


Gosti koncerta Škoro, Bulić, Kićo...

Na Grdovićevom koncertu “35. Godina s vama – Evo mene moji ljudi” u dvorani na Višnjiku 14.veljače Mladenovi gosti će biti Krunoslav Kićo Slabinac, Mate Bulić, Miroslav Škoro, Ivana Kovač, Davor Pekota, klapa Niko, Zoran Jelenković, Ivica Sikirić Ićo i klapa Bibinje, klapa Kuntrada, grupa Banana, Vili Kalmeta i grupa Romantic, koja inače i prati Grdovića na koncertima. Sav prihod s koncerta namijenjen je Zadranki Dariji Šimunov koja boluje od multiple skleroze.

Po najavi i s obzirom na broj gostiju koncert će trajati preko tri sata.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/mladen-grdovic-u-sportskim-medaljama-i-plocama-imam-vise-zlata-nego-drzavna-riznica-225076 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e62441977cc74a33a23c781b07052e40f3940d94 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mladen+Grdovi%C4%87%3A+U+sportskim+medaljama+i+plo%C4%8Dama+imam+vi%C5%A1e+zlata+nego+dr%C5%BEavna+riznica&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fmladen-grdovic-u-sportskim-medaljama-i-plocama-imam-vise-zlata-nego-drzavna-riznica-225076 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fmladen-grdovic-u-sportskim-medaljama-i-plocama-imam-vise-zlata-nego-drzavna-riznica-225076 )
[{"id":"2","value":"otvorio du\u0161u"},{"id":"1","value":"'Nakon moje 45. do\u0161lo je do odre\u0111enog zasi\u0107enja i opu\u0161tanja, \u0161to je normalno. Ne pu\u0161im, ne drogiram se, samo kao pravi Dalmatinac volim bevandu' Foto: Luka Gerlanc\/CROPIX"},{"id":"68","value":"2"}]
StoryEditorOCM
Showbizotvorio dušu

Mladen Grdović: U sportskim medaljama i pločama imam više zlata nego državna riznica

Piše PSD.
4. veljače 2014. - 14:05
Prvi intervju s Mladenom Grdovićem napravio sam na Radio Zadru još 1978. godine, nakon što mu je objavljena druga singl ploča, “Kupit ću bijelog konja” i “Između poljupca dva”. Taj je podatak važan samo zbog toga što danas, toliko godina poslije, možemo biti na ti. Od tada do danas događalo se svašta.

Gosti koncerta Škoro, Bulić, Kićo...

Na Grdovićevom koncertu “35. Godina s vama – Evo mene moji ljudi” u dvorani na Višnjiku 14.veljače Mladenovi gosti će biti Krunoslav Kićo Slabinac, Mate Bulić, Miroslav Škoro, Ivana Kovač, Davor Pekota, klapa Niko, Zoran Jelenković, Ivica Sikirić Ićo i klapa Bibinje, klapa Kuntrada, grupa Banana, Vili Kalmeta i grupa Romantic, koja inače i prati Grdovića na koncer...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 05:21