stdClass Object ( [id] => 169116 [title] => Luky: Ovo je kraj jedne trilogije, bacam se na etno mora i Zagore! [alias] => luky-ovo-je-kraj-jedne-trilogije-bacam-se-na-etno-mora-i-zagore [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Kako glazbeni producent Luky vidi ovaj album kantautora Lukyja? Navikli smo već da gotovo svaki glazbenik za najnoviji album kaže - ovo je najbolje što sam snimio do sada...

- S producentskog gledišta, reka bi da ovaj album može stat uz bok nekim mojim najboljim dosadašnjim radovima. U svakom slučaju, potrošio sam na njega dvi godine rada. To su dvi godine ogromnog posla i ustvari - čistog zanata. To ti je ka da marangun dvi godine čini škure, ili postolar postole. I to bez one prve – kreativne faze, ideje i samog pisanja pisama, šta je trajalo više godina, zapisivalo se, snimalo na diktafon... Sedam miseci sam bija u Korčuli: od prije Svetog Todora koji je krajem sedmog miseca, pa kroz čitavo lito do grubog vrimena u zimu, di sam puste noći proveja uz papir, olovku i gitaru.

- Ovo je, kako ste ranije najavljivali, zaokružena trilogija?

- Da, od “Ararite” do novog albuma ‘Hvala: )’ koji poručuje da je svaki kraj novi početak, okretanje nove stranice. Sad konačno imamo i zaokružen koncertni program, pa ćemo, za razliku od prije - moć držat dinamiku koncerta na dosta višoj razini. Bit će dosta drukčije nego prije, kad smo koncerte počinjali sporije, više išli na atmosferu, laganije pisme, plave boje..

Lako ih napisao

- Što biste rekli za sebe, pišete li lako ili se pjesme dugo “kuhaju”?

- Ove pisme koje su na albumu prilično san lako napisa u temeljnom obliku. No, triba mi je dugi period da sve to sastavim u finalni proizvod. Ima tu dosta pisama različitog stila, od svake bi se moga napravit cili jedan album određenog glazbenog smjera. Meni je bilo bitno da svaka pisma ima autentičnu atmosferu kakvu san zamislija i da to šta vjernije dočaran publici. Moram priznat da sam za “Araritu” sve pisme napisa u šest dana i noći, iako su se ideje akumulirale u meni godinama. Ode san ima puno više komadića ideja koje san uobličija u pisme. Puno su raznorodnije, i svaka je obučena u neko različito ruho, mislin da san finalmente uspija u tom naumu.

- Sjećam se, prije gotovo pola godine ste mi kazali kako će me iznenaditi “drukčijost” novog albuma. Moram priznati - i jest. Iskreno, očekivao sam drukčiju atmosferu od ranijih, ali ne i ovoliko različitih stilova na albumu?

- Album ‘Hvala: )’ je zamišljen tako da odašilja potpuno novu energiju. Prvi album opisuje život, drugi, “V.I.T.R.I.O.L.” smrt, a ovaj je ponovno rođenje, novi početak, povratak u nevinost diteta.. I baš to ponovno rođenje san tija prikazat kroz neku ekstrovertiranost, potpunu otvorenost prema vani, kroz potpuno radiofoničan album. Stoga su tu i ove moje fotografije na knjižici uz CD u fetusalnoj pozi, koja simbolizira novo rađanje, no - tetovaže su tu ka ožiljci života i neizbrisive.. Svaki put kad se vratimo ditetu u sebi, ipak više nismo tabula rasa, jer sa sobom nosimo memoriju ranijih životnih iskustava, a tome bi trebala slijediti i mudrost.

- One koji nisu najbolje upućeni u vaš raniji producentski rad vjerojatno će dojmiti gitare Tonča Radića?

- Meni je bilo bitno da se ovim albumom konačno predstavim u svitlu koje mi ka izvođaču, reka bi, prirodno i pripada. Držin da san sad dobija zaokruženost koncertne koncepcije, koja mi je dosad dilon nedostajala. Nagovještam usto i stil muziciranja kojeg mislim upražnjavat dalje. Stoga, ovo nije samo kraj trilogije, nego i prvi dio nečeg novog, šta nastupa dalje. Tonči, koji je u bendu od prošlog albuma, sada je konačno potpuno da sebe. Od demo verzija i aranžmana za gitare, do kraja i samih finalnih simaka. Šta se tiče cile atmosfere, Tonči je, po meni najveći forte ovoga albuma! Zahvalan san svim glazbenicima koji su svirali na albumu, no Tonču se ovim putem posebno zahvaljujem, jer je da albumu poseban timbar i svjetski zvuk.

- U koju žanrovsku ladicu biste, da morate, stavili ovo što radite? Je li ovo dalmatinski pop? Iako se u eteru pod tom egidom u posljednje vrijeme pojavljuje nešto drugo...

- Prije par godina Ante Batinović je na televiziji reka je da je ovo šta radin jedan od najkvalitetnijih pokušaja spajanja lokalne glazbene prepoznatljivosti i globalne razumljivosti muziciranja. To i je neka moja težnja, jer san iz Dalmacije, obožavan svoj zavičaj, praktički san se rodija u moru, mokrih gaća, prožet san moren, Spliton, mojom Korčulom... Za mene ti je najlipša moguća slika koju čovik more doživit ono kad je liti fortunal maestrala i kad sunce iza podne opizdi o površinu mora, pa biseri svjetlucaju di god da pogledaš. To je ono “lokalno”, u meni, a moji pokušaji muziciranja su globalnog karaktera.

To spajanje jednog i drugog je ustvari moja vječna težnja. Još od mog prvog benda, Tužnih ušiju, iz tinejdžerskih dana. Naše prve snimke su težile tome da postignemo taj postpunkerski New Wave zvuk, koji je zaista bio svjetski važan u to vrijeme. Sjetimo se Paket Aranžmana, Idola, Filma, Azre, pa EKV-a i drugih bendova koji su tadašnju scenu činili možda jednom od najkvalitetnijom u Europi. To je generacijski moja glazba i ta se priča nastavlja i s Đavolima. S druge strane je moja glazbena edukacija od malih nogu u vidu slušanja američke glazbe, soula, funka, što me opet spojilo s Dinom Dvornikom, s kojim sam veliki dio života bio kao brat. Njegov prvi album “Ti si mi u mislima” je bio moj prvi producentski rad... Dakle, sve se događalo u tom spajanju lokalnog i univerzalnog.

Budimo autentični

- Što na domaćoj sceni ima prepoznatljivost koja bi mogla zaintrigirati nekog stranca, kojeg ne zanimaju loše ili malo bolje kopije velikih uzora sa svjetske scene, odnosno brojni “wanna be” bendovi?

- Mi nemamo ni tržišta ni novca da proizvedemo rakete za poć u svemir, no uvik pokušavamo slijedit neke trendove sa zapada. S druge strane, neki naši sportski vrhunci, ka šta su bili Goran Ivanišević, Janica Kostelić ili Blanka Vlašić pokazuju da se može, ali – glazba nije sport. Nema egzaktni rezultat. Po meni, jedina nam je šansa da budemo autentični. U glazbenom smislu, to može bit dalmatinska klapa, čiju pismu obožavan najviše na svitu. Ali, tu gre jedno veliko “ali”! Danas, ove umotvorine, dovođenja ‘klapa’ na prostore od deset, dvadeset ijada ljudi, to nikako nije navodna ‘zaštita’ klapske pisme, nego genocid nad dalmatinskom glazbom. Ja se svaki put kad to čujem pitam zašto kod nas sve mora preć u grotesku.

- Iako i sami imate natruhe klapskog pjevanja na albumu, a Dalmaciji ste zapravo posvetili jednu ljubavnu pjesmu, ipak niste zagazili na teren sračunatog podilaženja publici. Što kažete na inflaciju različitih oblika klapskih forma na domaćoj estradi?

- Ja san koristija klapu još u pismi “Ti si More”, ali bez namjere da tu klapu posli cidin do zadnje kapi, a da mi na račun toga nareste ušteđevina u banci. Nisan posli toga napravija još deset takvih pisama, dapače, sve druge pisme su bile drugačije. To je bila jedna moja amo reć “znanstvena demonstracija”, da pokažen kako taj spoj može lipo zvučat, ali nisan ima pojma da će iza toga uslijedit poplava takvih pokušaja, koji praktično sami sebe negiraju. Godinu dana posli izlazi Belan sa “Srcem od leda”, čime smo pokazali, eto - “može to i ovako”. No, na sceni ima jako puno parazita koji samo čekaju kad će neki autentični autor napravit nešto lipo, šta će se još i svidit ljudima, pa onda učinu pet takvih istih albuma sa po deset istih, bezličnih pisama. Da ti se smuči.

- Sigurno već negdje u glavi “čujete” svoj idući projekt? U kojem smjeru bi to moglo krenuti?


- Imam ideju za glazbeni etno, oliti world music projekt iz dva dijela koji bi opisivao dvije suprotnosti Dalmacije koje se uvijek međusobno prožimaju: onu morsku Dalmaciju s jedne te kamenu Dalmaciju Zagore s druge strane. To bi bio audiovizualni megaprojekt, među ostalim, i u okviru obilježavanja jubileja “Dva milenija Dalmacije” – inicijative koju će Udruga “Dalmacija” uskoro predstaviti javnosti uz javni poziv Vladi i Saboru RH da proglase desetljeće Dalmacije kako bismo na dostojan obilježili i svijetu predstavili veliki dvomilenijski jubilej Dalmacije: “Od rimske provincije – do hrvatske regije”. To je zasigurno najveći svjetski poznati brend koji Hrvatska danas ima i kojim se mora ponosno predstavljati i dičiti!

hrvoje prnjak

Luky o genezi albuma “Hvala:)”

“Škorcan” - ova pisma je ka neki most, poveznica između prošlog i ovog albuma. Napisa san je u Komiži, kad san osjetija da je jedna faza života došla do kraja i da u sebi osjećam pozitivnu energiju za budućnost. Svatko od nas X puta kreće od početka, postaje bolja osoba. Nisan se eto razbija, ali nisan više niti ka iz butige, vengo – škorcan.

“Hvala: )” - pala mi je na pamet usrid moga redovnog trkanja po trim-stazi na Marjanu. To je moja zahvala svemu šta me u životu dotaklo, jer nismo samo ono šta bi mi tili bit, vengo suma svega šta nas je dotaklo, pozitivno ili negativno. Ono dite u nama, kojeg simbolizira Ararita, ono uvik ostaje nevino, samo šta nas iskustva uče da ne ponavljamo iste greške. Zato je ta pisma oda svemu šta nas okružuje i time čini boljim ljudima.

“Djevojka čudnih očiju” - na litnjoj fešti u Korčuli, za Svetog Todora, skupi se cila ekipa i svi znaju pivat. Litnje fešte su doli nešto posebno... Tako mi se rodila priča u glavi, di je “daleka obala” svijet mašte, a “djevojka čudnih očiju” idealizirani lik žene koji san pripozna u jednin očima.

“Ča život bija bi bez Nje” - ta je pisma nastala na Badiji, u popodnevnim satima, staja san na mostu plivališta, grijan suncen i hlađen maestralon, šta je dalmatinski perpetuum mobile, i u tom trenutku je nastala ova oda Dalmaciji. U jednome trenutku san se povuka u barku o prijatelja i snimija ka ideju na mobitel...

“Škoju moj...” - nastala je na Bilin glavicama, na južnoj strani Korčule, di nema naselja, ispred tebe je samo lanterna Glavat, desno je Lastovo, s live strane Mljet. Taj pogled me fascinira oduvik, jer znaš da iza te crte nema više ništa, samo otvoreno more. Tamo znamo boravit danima, igrat karte, bacat mriže, parangale, lovit ribu... Pisma govori o tome kako cili život lutamo, nešto tražimo, a srića je negdi di smo odavno bili, samo to nismo vidili.

“Ništa!” - povratak u Split, u Radunicu. To je onaj osjećaj kad se probudiš i čini ti se da više ništa nema nikakvog smisla, da je sve išlo kvragu... Pisma je akustična unplugged egzibicija, sa Zlatkom Brodarićem na najlon gitari te raznin perkusijama. Dominiraju tam-tamovi koje san osobno svira - to bi moglo bit efektno na koncertima.

“Sad je kasno” - isto napisano ‘na Defora’, tj. na vanjskoj strani Korčule. To je ono kad ležiš na krevetu i neka vrućina te uvati, sve je mokro oko tebe koliko si se oznojia, tebi se ništa ne da, a u glavi film da stvari ne stoje baš dobro... Meni ka autoru je možda i najdraža pisma na albumu. I glazbeno i tekstualno.

“Znak” - urbana pop pisma nastala ka ideja na Rivi u Splitu. Opisuje iščekivanje da se nešto dogodi, a ne događa se ništa. Mislim da će to bit peti singl, najesen, kad krene turneja po većim gradovima.

“Ispo duge” - nastala na Ražnjiću, južnoj punti Korčule, donosi ono stanje tipično za pomorce, kad si okružen morem, a voljena osoba nije tu...

“Uvijek sam Tebe volio” - jedina pisma koja je napisana na klaviru, za razliku od ostalih, nastalih na gitari. Nastala je dosta godina prije svih drugih, iako san odma zna da će zatvarat trilogiju, zbog teksta. Pisa san je s namjerom da je piva Dino Dvornik, kojemu je bila jako draga. Ali nije je nažalost uspija snimit, pa je zato na neki način posvećujem upravo njemu.


Nakon Urbana, Meritas!

- Vidim u popisu osobnih zahvala, osim “malenih mista srca moga”, navodite i Imotski, Šibenik, kao i Bibinje. Otkud to?

- Tu su Imotski i Šibenik te nika druga mista di se osjećan ka doma, jer u svakom od njih imam puno prijateja, a ka arivan osjećan se ka u svojoj kući. Bibinju se zahvaljujem jer je moja obitelj s očeve strane porijeklom otamo. Moj dida Drago Lukić doša je u Split 1920. godine. Dida je rođeni Zadranin, a pradid Bibinjac i bija je u Zadru domar Hrvatskog sokola. - Čitam i da se zahvaljujete curama iz grupe Meritas “na strpljivosti”. Pretpostavljam da čekaju slobodan termin kod Lukyja producenta? - Započeo sam produkciju njihova albuma paralelno sa svojim, ali su u jednom trenutku tribale pričekat da završim svoj. One su zaista strpljivo čekale desetak miseci, bez da su me puno gnjavile, no moran reć da ovi put imaju zaista fantastične pisme i ka producentu mi je to veliki izazov s njima učinit, jer je po meni to najbolji autorski materijal koji san ima u rukama još od Urbanova albuma “Žena dijete”.


Koncert u Splitu

Za 20. srpnja mogu najavit pravi koncertni spektakl u Galeriji “Meštrović” u Splitu, a nakon toga i još nekih koncerata u Dalmaciji, krajen devetog miseca, tribala bi krenit koncertna promo-turneja po sjevernom dijelu Hrvatske, znači Zagreb, Rijeka, Pula, Osijek i ostali gradovi.

O produkciji

Tehnička razina kojom mi u Hrvatskoj baratamo, kad je riječ o snimanju i produkciji, bar je za dva koplja ispod one kojom barataju vodeći glazbenici u Engleskoj, ili Americi recimo. S opremom kojom mi raspolažemo jednostavno ne možeš dobit vrstu zvuka koju ima ‘svjetska produkcija’. To je ka da mobitelom ideš snimit neku zahtjevnu fotografiju. No snalazimo se, šta se reče ‘partizanski’, kamufliramo nedostatke, ka nekad Tomislav Ivić u Hajduka! To je tako. Kod njih čak i znanstvenici rade na zvuku, a mi se ustvari nadmećući se s njima - nadmećemo u kamufliranju nedostataka... Kad radin neki album ka producent, nikad nisan doša u studio i reka, iden sad napravit album koji zvuči ka neka referenca. Kad radin, uopće ne slušam druge albume, nego pustim da me pisme vode u smjeru kojeg osjetim da je ispravan.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"2","value":"\u0107akula u studiju "},{"id":"1","value":"Luky i Hrvoje Prnjak, urednik na\u0161e Panorame \u00a0FOTO: Mario Todori\u0107 \/ Cropix"},{"id":"68","value":"2"}] [extra_fields_search] => * [created] => 2012-06-02 18:06:47 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-06-02 21:59:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-06-03 08:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5349 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/06/02/Panorama/LUKY_ALBUM2-290512.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x465" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15166292 Threads: 3 Questions: 3166897103 Slow queries: 7089839 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235289183 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /scena/showbiz/luky-ovo-je-kraj-jedne-trilogije-bacam-se-na-etno-mora-i-zagore-169116 [printLink] => /scena/showbiz/luky-ovo-je-kraj-jedne-trilogije-bacam-se-na-etno-mora-i-zagore-169116?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 168476 [name] => luky [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luky [link] => /tag/luky ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Luky: Ovo je kraj jedne trilogije, bacam se na etno mora i Zagore! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-22-02-27-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/06/02/Panorama/LUKY_ALBUM2-290512.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/06/02/Panorama/LUKY_ALBUM2-290512.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Kako glazbeni producent Luky vidi ovaj album kantautora Lukyja? Navikli smo već da gotovo svaki glazbenik za najnoviji album kaže - ovo je najbolje što sam snimio do sada...

- S producentskog gledišta, reka bi da ovaj album može stat uz bok nekim mojim najboljim dosadašnjim radovima. U svakom slučaju, potrošio sam na njega dvi godine rada. To su dvi godine ogromnog posla i ustvari - čistog zanata. To ti je ka da marangun dvi godine čini škure, ili postolar postole. I to bez one prve – kreativne faze, ideje i samog pisanja pisama, šta je trajalo više godina, zapisivalo se, snimalo na diktafon... Sedam miseci sam bija u Korčuli: od prije Svetog Todora koji je krajem sedmog miseca, pa kroz čitavo lito do grubog vrimena u zimu, di sam puste noći proveja uz papir, olovku i gitaru.

- Ovo je, kako ste ranije najavljivali, zaokružena trilogija?

- Da, od “Ararite” do novog albuma ‘Hvala: )’ koji poručuje da je svaki kraj novi početak, okretanje nove stranice. Sad konačno imamo i zaokružen koncertni program, pa ćemo, za razliku od prije - moć držat dinamiku koncerta na dosta višoj razini. Bit će dosta drukčije nego prije, kad smo koncerte počinjali sporije, više išli na atmosferu, laganije pisme, plave boje..

Lako ih napisao

- Što biste rekli za sebe, pišete li lako ili se pjesme dugo “kuhaju”?

- Ove pisme koje su na albumu prilično san lako napisa u temeljnom obliku. No, triba mi je dugi period da sve to sastavim u finalni proizvod. Ima tu dosta pisama različitog stila, od svake bi se moga napravit cili jedan album određenog glazbenog smjera. Meni je bilo bitno da svaka pisma ima autentičnu atmosferu kakvu san zamislija i da to šta vjernije dočaran publici. Moram priznat da sam za “Araritu” sve pisme napisa u šest dana i noći, iako su se ideje akumulirale u meni godinama. Ode san ima puno više komadića ideja koje san uobličija u pisme. Puno su raznorodnije, i svaka je obučena u neko različito ruho, mislin da san finalmente uspija u tom naumu.

- Sjećam se, prije gotovo pola godine ste mi kazali kako će me iznenaditi “drukčijost” novog albuma. Moram priznati - i jest. Iskreno, očekivao sam drukčiju atmosferu od ranijih, ali ne i ovoliko različitih stilova na albumu?

- Album ‘Hvala: )’ je zamišljen tako da odašilja potpuno novu energiju. Prvi album opisuje život, drugi, “V.I.T.R.I.O.L.” smrt, a ovaj je ponovno rođenje, novi početak, povratak u nevinost diteta.. I baš to ponovno rođenje san tija prikazat kroz neku ekstrovertiranost, potpunu otvorenost prema vani, kroz potpuno radiofoničan album. Stoga su tu i ove moje fotografije na knjižici uz CD u fetusalnoj pozi, koja simbolizira novo rađanje, no - tetovaže su tu ka ožiljci života i neizbrisive.. Svaki put kad se vratimo ditetu u sebi, ipak više nismo tabula rasa, jer sa sobom nosimo memoriju ranijih životnih iskustava, a tome bi trebala slijediti i mudrost.

- One koji nisu najbolje upućeni u vaš raniji producentski rad vjerojatno će dojmiti gitare Tonča Radića?

- Meni je bilo bitno da se ovim albumom konačno predstavim u svitlu koje mi ka izvođaču, reka bi, prirodno i pripada. Držin da san sad dobija zaokruženost koncertne koncepcije, koja mi je dosad dilon nedostajala. Nagovještam usto i stil muziciranja kojeg mislim upražnjavat dalje. Stoga, ovo nije samo kraj trilogije, nego i prvi dio nečeg novog, šta nastupa dalje. Tonči, koji je u bendu od prošlog albuma, sada je konačno potpuno da sebe. Od demo verzija i aranžmana za gitare, do kraja i samih finalnih simaka. Šta se tiče cile atmosfere, Tonči je, po meni najveći forte ovoga albuma! Zahvalan san svim glazbenicima koji su svirali na albumu, no Tonču se ovim putem posebno zahvaljujem, jer je da albumu poseban timbar i svjetski zvuk.

- U koju žanrovsku ladicu biste, da morate, stavili ovo što radite? Je li ovo dalmatinski pop? Iako se u eteru pod tom egidom u posljednje vrijeme pojavljuje nešto drugo...

- Prije par godina Ante Batinović je na televiziji reka je da je ovo šta radin jedan od najkvalitetnijih pokušaja spajanja lokalne glazbene prepoznatljivosti i globalne razumljivosti muziciranja. To i je neka moja težnja, jer san iz Dalmacije, obožavan svoj zavičaj, praktički san se rodija u moru, mokrih gaća, prožet san moren, Spliton, mojom Korčulom... Za mene ti je najlipša moguća slika koju čovik more doživit ono kad je liti fortunal maestrala i kad sunce iza podne opizdi o površinu mora, pa biseri svjetlucaju di god da pogledaš. To je ono “lokalno”, u meni, a moji pokušaji muziciranja su globalnog karaktera.

To spajanje jednog i drugog je ustvari moja vječna težnja. Još od mog prvog benda, Tužnih ušiju, iz tinejdžerskih dana. Naše prve snimke su težile tome da postignemo taj postpunkerski New Wave zvuk, koji je zaista bio svjetski važan u to vrijeme. Sjetimo se Paket Aranžmana, Idola, Filma, Azre, pa EKV-a i drugih bendova koji su tadašnju scenu činili možda jednom od najkvalitetnijom u Europi. To je generacijski moja glazba i ta se priča nastavlja i s Đavolima. S druge strane je moja glazbena edukacija od malih nogu u vidu slušanja američke glazbe, soula, funka, što me opet spojilo s Dinom Dvornikom, s kojim sam veliki dio života bio kao brat. Njegov prvi album “Ti si mi u mislima” je bio moj prvi producentski rad... Dakle, sve se događalo u tom spajanju lokalnog i univerzalnog.

Budimo autentični

- Što na domaćoj sceni ima prepoznatljivost koja bi mogla zaintrigirati nekog stranca, kojeg ne zanimaju loše ili malo bolje kopije velikih uzora sa svjetske scene, odnosno brojni “wanna be” bendovi?

- Mi nemamo ni tržišta ni novca da proizvedemo rakete za poć u svemir, no uvik pokušavamo slijedit neke trendove sa zapada. S druge strane, neki naši sportski vrhunci, ka šta su bili Goran Ivanišević, Janica Kostelić ili Blanka Vlašić pokazuju da se može, ali – glazba nije sport. Nema egzaktni rezultat. Po meni, jedina nam je šansa da budemo autentični. U glazbenom smislu, to može bit dalmatinska klapa, čiju pismu obožavan najviše na svitu. Ali, tu gre jedno veliko “ali”! Danas, ove umotvorine, dovođenja ‘klapa’ na prostore od deset, dvadeset ijada ljudi, to nikako nije navodna ‘zaštita’ klapske pisme, nego genocid nad dalmatinskom glazbom. Ja se svaki put kad to čujem pitam zašto kod nas sve mora preć u grotesku.

- Iako i sami imate natruhe klapskog pjevanja na albumu, a Dalmaciji ste zapravo posvetili jednu ljubavnu pjesmu, ipak niste zagazili na teren sračunatog podilaženja publici. Što kažete na inflaciju različitih oblika klapskih forma na domaćoj estradi?

- Ja san koristija klapu još u pismi “Ti si More”, ali bez namjere da tu klapu posli cidin do zadnje kapi, a da mi na račun toga nareste ušteđevina u banci. Nisan posli toga napravija još deset takvih pisama, dapače, sve druge pisme su bile drugačije. To je bila jedna moja amo reć “znanstvena demonstracija”, da pokažen kako taj spoj može lipo zvučat, ali nisan ima pojma da će iza toga uslijedit poplava takvih pokušaja, koji praktično sami sebe negiraju. Godinu dana posli izlazi Belan sa “Srcem od leda”, čime smo pokazali, eto - “može to i ovako”. No, na sceni ima jako puno parazita koji samo čekaju kad će neki autentični autor napravit nešto lipo, šta će se još i svidit ljudima, pa onda učinu pet takvih istih albuma sa po deset istih, bezličnih pisama. Da ti se smuči.

- Sigurno već negdje u glavi “čujete” svoj idući projekt? U kojem smjeru bi to moglo krenuti?


- Imam ideju za glazbeni etno, oliti world music projekt iz dva dijela koji bi opisivao dvije suprotnosti Dalmacije koje se uvijek međusobno prožimaju: onu morsku Dalmaciju s jedne te kamenu Dalmaciju Zagore s druge strane. To bi bio audiovizualni megaprojekt, među ostalim, i u okviru obilježavanja jubileja “Dva milenija Dalmacije” – inicijative koju će Udruga “Dalmacija” uskoro predstaviti javnosti uz javni poziv Vladi i Saboru RH da proglase desetljeće Dalmacije kako bismo na dostojan obilježili i svijetu predstavili veliki dvomilenijski jubilej Dalmacije: “Od rimske provincije – do hrvatske regije”. To je zasigurno najveći svjetski poznati brend koji Hrvatska danas ima i kojim se mora ponosno predstavljati i dičiti!

hrvoje prnjak

Luky o genezi albuma “Hvala:)”

“Škorcan” - ova pisma je ka neki most, poveznica između prošlog i ovog albuma. Napisa san je u Komiži, kad san osjetija da je jedna faza života došla do kraja i da u sebi osjećam pozitivnu energiju za budućnost. Svatko od nas X puta kreće od početka, postaje bolja osoba. Nisan se eto razbija, ali nisan više niti ka iz butige, vengo – škorcan.

“Hvala: )” - pala mi je na pamet usrid moga redovnog trkanja po trim-stazi na Marjanu. To je moja zahvala svemu šta me u životu dotaklo, jer nismo samo ono šta bi mi tili bit, vengo suma svega šta nas je dotaklo, pozitivno ili negativno. Ono dite u nama, kojeg simbolizira Ararita, ono uvik ostaje nevino, samo šta nas iskustva uče da ne ponavljamo iste greške. Zato je ta pisma oda svemu šta nas okružuje i time čini boljim ljudima.

“Djevojka čudnih očiju” - na litnjoj fešti u Korčuli, za Svetog Todora, skupi se cila ekipa i svi znaju pivat. Litnje fešte su doli nešto posebno... Tako mi se rodila priča u glavi, di je “daleka obala” svijet mašte, a “djevojka čudnih očiju” idealizirani lik žene koji san pripozna u jednin očima.

“Ča život bija bi bez Nje” - ta je pisma nastala na Badiji, u popodnevnim satima, staja san na mostu plivališta, grijan suncen i hlađen maestralon, šta je dalmatinski perpetuum mobile, i u tom trenutku je nastala ova oda Dalmaciji. U jednome trenutku san se povuka u barku o prijatelja i snimija ka ideju na mobitel...

“Škoju moj...” - nastala je na Bilin glavicama, na južnoj strani Korčule, di nema naselja, ispred tebe je samo lanterna Glavat, desno je Lastovo, s live strane Mljet. Taj pogled me fascinira oduvik, jer znaš da iza te crte nema više ništa, samo otvoreno more. Tamo znamo boravit danima, igrat karte, bacat mriže, parangale, lovit ribu... Pisma govori o tome kako cili život lutamo, nešto tražimo, a srića je negdi di smo odavno bili, samo to nismo vidili.

“Ništa!” - povratak u Split, u Radunicu. To je onaj osjećaj kad se probudiš i čini ti se da više ništa nema nikakvog smisla, da je sve išlo kvragu... Pisma je akustična unplugged egzibicija, sa Zlatkom Brodarićem na najlon gitari te raznin perkusijama. Dominiraju tam-tamovi koje san osobno svira - to bi moglo bit efektno na koncertima.

“Sad je kasno” - isto napisano ‘na Defora’, tj. na vanjskoj strani Korčule. To je ono kad ležiš na krevetu i neka vrućina te uvati, sve je mokro oko tebe koliko si se oznojia, tebi se ništa ne da, a u glavi film da stvari ne stoje baš dobro... Meni ka autoru je možda i najdraža pisma na albumu. I glazbeno i tekstualno.

“Znak” - urbana pop pisma nastala ka ideja na Rivi u Splitu. Opisuje iščekivanje da se nešto dogodi, a ne događa se ništa. Mislim da će to bit peti singl, najesen, kad krene turneja po većim gradovima.

“Ispo duge” - nastala na Ražnjiću, južnoj punti Korčule, donosi ono stanje tipično za pomorce, kad si okružen morem, a voljena osoba nije tu...

“Uvijek sam Tebe volio” - jedina pisma koja je napisana na klaviru, za razliku od ostalih, nastalih na gitari. Nastala je dosta godina prije svih drugih, iako san odma zna da će zatvarat trilogiju, zbog teksta. Pisa san je s namjerom da je piva Dino Dvornik, kojemu je bila jako draga. Ali nije je nažalost uspija snimit, pa je zato na neki način posvećujem upravo njemu.


Nakon Urbana, Meritas!

- Vidim u popisu osobnih zahvala, osim “malenih mista srca moga”, navodite i Imotski, Šibenik, kao i Bibinje. Otkud to?

- Tu su Imotski i Šibenik te nika druga mista di se osjećan ka doma, jer u svakom od njih imam puno prijateja, a ka arivan osjećan se ka u svojoj kući. Bibinju se zahvaljujem jer je moja obitelj s očeve strane porijeklom otamo. Moj dida Drago Lukić doša je u Split 1920. godine. Dida je rođeni Zadranin, a pradid Bibinjac i bija je u Zadru domar Hrvatskog sokola. - Čitam i da se zahvaljujete curama iz grupe Meritas “na strpljivosti”. Pretpostavljam da čekaju slobodan termin kod Lukyja producenta? - Započeo sam produkciju njihova albuma paralelno sa svojim, ali su u jednom trenutku tribale pričekat da završim svoj. One su zaista strpljivo čekale desetak miseci, bez da su me puno gnjavile, no moran reć da ovi put imaju zaista fantastične pisme i ka producentu mi je to veliki izazov s njima učinit, jer je po meni to najbolji autorski materijal koji san ima u rukama još od Urbanova albuma “Žena dijete”.


Koncert u Splitu

Za 20. srpnja mogu najavit pravi koncertni spektakl u Galeriji “Meštrović” u Splitu, a nakon toga i još nekih koncerata u Dalmaciji, krajen devetog miseca, tribala bi krenit koncertna promo-turneja po sjevernom dijelu Hrvatske, znači Zagreb, Rijeka, Pula, Osijek i ostali gradovi.

O produkciji

Tehnička razina kojom mi u Hrvatskoj baratamo, kad je riječ o snimanju i produkciji, bar je za dva koplja ispod one kojom barataju vodeći glazbenici u Engleskoj, ili Americi recimo. S opremom kojom mi raspolažemo jednostavno ne možeš dobit vrstu zvuka koju ima ‘svjetska produkcija’. To je ka da mobitelom ideš snimit neku zahtjevnu fotografiju. No snalazimo se, šta se reče ‘partizanski’, kamufliramo nedostatke, ka nekad Tomislav Ivić u Hajduka! To je tako. Kod njih čak i znanstvenici rade na zvuku, a mi se ustvari nadmećući se s njima - nadmećemo u kamufliranju nedostataka... Kad radin neki album ka producent, nikad nisan doša u studio i reka, iden sad napravit album koji zvuči ka neka referenca. Kad radin, uopće ne slušam druge albume, nego pustim da me pisme vode u smjeru kojeg osjetim da je ispravan.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/luky-ovo-je-kraj-jedne-trilogije-bacam-se-na-etno-mora-i-zagore-169116 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5e67571b7c847f77ba1882cc19a8351072d9f872 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Luky%3A+Ovo+je+kraj+jedne+trilogije%2C+bacam+se+na+etno+mora+i+Zagore%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fluky-ovo-je-kraj-jedne-trilogije-bacam-se-na-etno-mora-i-zagore-169116 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fluky-ovo-je-kraj-jedne-trilogije-bacam-se-na-etno-mora-i-zagore-169116 )
[{"id":"2","value":"\u0107akula u studiju "},{"id":"1","value":"Luky i Hrvoje Prnjak, urednik na\u0161e Panorame \u00a0FOTO: Mario Todori\u0107 \/ Cropix"},{"id":"68","value":"2"}]
StoryEditorOCM
Showbizćakula u studiju

Luky: Ovo je kraj jedne trilogije, bacam se na etno mora i Zagore!

Piše PSD.
3. lipnja 2012. - 10:46
Kako glazbeni producent Luky vidi ovaj album kantautora Lukyja? Navikli smo već da gotovo svaki glazbenik za najnoviji album kaže - ovo je najbolje što sam snimio do sada...

- S producentskog gledišta, reka bi da ovaj album može stat uz bok nekim mojim najboljim dosadašnjim radovima. U svakom slučaju, potrošio sam na njega dvi godine rada. To su dvi godine ogromnog posla i ustvari - čistog zanata. To ti je ka da marangun dvi godine čini škure, ili postolar postole. I to bez one prve – kreativne faze, ideje i samog pisanja pisama, šta je trajalo više godina, zapisivalo se, snimalo na diktafon... Sedam miseci sam bija u Korčuli: od prije Svetog Todora koji je krajem sedmog miseca, pa kroz čitavo lito do grubog vrimena u zimu, di sam puste noći proveja uz papir, olovku i gitaru. ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 00:02