stdClass Object ( [id] => 167756 [title] => Luky: Hvala vam svima, ja bio bih ništa da nije bilo vas [alias] => luky-hvala-vam-svima-ja-bio-bih-nista-da-nije-bilo-vas [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je splitski kantautor Luky nedavno u eteru predstavio četvrti singl „Ča život bija bi bez Nje“ s netom objavljenog albuma „Hvala: )“ uslijedio je niz telefonskih poziva iz novinskih redakcija i s radija s pitanjem u stilu:“Pa što je ovo? Konačno si se zaljubio!“

- Ma nema tko me nije nazvao, jer cijela pjesma izgleda kao da je posvećena nekoj ženi. Na koncu su ipak shvatili da je ta ogromna zaljubljenost o kojoj pjevam posvećena Dalmaciji – s osmijehom komentira Luky prve medijske reakcije na aktualni singl kojega će promovirati i na skorašnjem CMC festivalu u Vodicama, a javnosti uskoro predstaviti i ‘ljubavni’ video spot.

- Za razliku od prethodnih singlova s ovog albuma za koje je video brojeve radio splitski „Pilot studio“ čija ekipa ujedno potpisuje vizualni identitet cijelog projekta „Hvala: )“ na ovome sam spotu surađivao s „Gitak TV-om“. Glumim fjakastog turističkog vodiča koji vodi strane goste po Peristilu i Getu, cijelo vrijeme nešto izmišlja, laže i maže, a na kraju se oni toliko zaljube u sve što vide da postanu Dalmatinci.

Kako vodič zapravo priželjkuje biti glazbenik sve ih dovede u Vestibul na svirku svog benda... – priča Luky koji je ovih dana prilično angažiran oko promocije svojega trećeg studijskog albuma kojim završava trilogiju o Arariti. Ubacio je u petu brzinu što mu, kad je stvaranje glazbe u pitanju, ne pada na pamet. Minuciozan, kakav već jest, pažljivo je slagao svoju glazbenu zahvalu životu, ljudima i podneblju u kojemu živi.

U uvali predaka

- Protekle su točno dvije godine otkako sam počeo raditi ovaj album, bilo je to vrijeme neprekidnog rada i to samog snimanja. Mjesecima prije toga, zapravo godinama, skupljao sam ideje za zadnji dio trilogije o Arariti. Uoči snimanja bio sam sedam mjeseci na Korčuli, otišao sam koncem ljeta da bi do kraja studenog s prijateljima lovio ribu, a kad su počela grublja vremena dva, tri mjeseca posvetio sam se glazbi – počeo kopati po svim tim idejama porazbacanim na papirima, diktafonima, bilježnicama... – prisjeća se splitski glazbenik perioda provedenog na Bilin Glavicama, na južnoj strani Korčule kod rođaka Jere Šegedina u vali njihovih predaka.

Pogled je, opisuje, stvarno fascinantan – ispred se nalazi lanterna Glavat, s jedne strane je Mljet, a s druge Lastovo. - Najdraža mi je spoznaja od svega kad sam ondje što znam da nakon toga nema ništa. Ne osjećam se tamo kao zatočenik, jer kad se prijeđe ta crta Mljet-Glavat-Lastovo dolazi Otrant, otvoreno more. Ta beskonačnost mora je nešto što me najviše fascinira – kaže Luky čiji je suživot s morem njegovo glazbeno ishodište. Sve ove godine more ga inspirira na pisanje stihova i melodija, a jednog će dana, veli, kada bude starac te počne pisati memoare i knjige, morati napisati i jednu o ribarskoj meditaciji.

- Dosta sam se u životu bavio raznim duhovnim tehnikama, no ‘ribarska meditacija’ je možda čak i najbolja metoda od svih koje sam testirao. Dva su temeljna stanja na moru koja mogu opisati – prvo je potpuna mirnoća, kad se ništa ne miče. Cijeli ste dan na moru, na zvizdanu, bonaca je i doslovno se ništa ne miče cijeli dan, a vi stojite s tunjom, samo onom tankom niti spojeni s dubinama, i čekate samo neki mali pomak, da se nešto dogodi. I cijeli dan se ne dogodi ništa. Lako se hvaliti kada ulovite 50 kg ribe ili zubaca na panulu.

To se uhvati jednom od sto puta. A gdje je onih 99 kad ste izašli na more, a niste ulovili ništa, šutite i molite Boga da vas nitko ništa ne pita. Ali ako ne krenete na more nećete ni uloviti ništa. Tako je u svemu u životu. Morate ići da biste što donjeli, ali puno više puta idete, pa ne donesete ništa. Drugo je pak stanje kad udari nagli gregal ili ona šiločina, jugo koje diže valove 10-12 metara. Tuče do pola brda, pa možete samo stati i reći:“Nemoćan sam, predajem se“ – slikovito će Luky koji albumom „Hvala: -)“ želi odaslati optimističnu i humanu poruku.

Snaga feniksa

- Svaki je kraj samo početak, okretanje nove stranice i u svakom čovjeku postoji snaga da, sa završetkom nekog dijela života, neke ideje ili načina postojanja, uvijek započne ispočetka. U svakom od nas ima dovoljno snage za uzdizanje poput feniksa. Kad čovjek spozna tu ljudsku prirodu i zna da u sebi ima taj mehanizam koji mu u svakoj životnoj situaciji može pomoći da se izdigne iznad životnih problema i krene dalje, shvati da mu jedino preostaje zahvaliti se svemu što ga je u životu dotaklo, svemu što ga je okruživalo i čega je bio dio, jer sve su to djelovi njega samog.

Sigurno je da mi ne bi bili mi da nismo, uz sve ono što jesmo, bili pod utjcajem i onog što nas je okruživalo te uzrokovalo naše doživljaje i iskustva. Sve je to dio nas... Rečenica s kojom završavam pjesmu „Hvala: )“ ima u parlandu stihove:„Hvala: ) vam svima, ja bija bi Ništa da nije bilo Vas“. Zato se zahvaljujem cijelom svijetu na svemu što sam doživio u životu – zaključuje Luky.

mirela goreta

Mentalna higijena

- Introspekcija je vrlo važna. Svaki čovjek ima u sebi nutarnju snagu koju može u svakom trenutku upotrijebiti, ali je pri tom nužna prisutnost zdravog razuma. To je ono što zovu mentalna higijena. Svi ljudi u svojemu životu trebaju jako puno raditi na sebi i truditi se svakim danom obavljati mentalnu higijenu – odijeliti ono što je kvalitetno i dobro od onog što nije i znati da svaki svoj nekvalitetni dio, a svi ih imamo, prepoznaju i kažu:„Ovaj dio mene ne valja, sad ću lijepo skinuti ove matice i vijke, baciti ga u smeće i na to mjesto staviti nešto lijepo i bolje“. I tako izgraditi sebe u osobu koja se raduje životu zbog toga što je svjesna da svakim danom sebe poboljšava, a na taj način i cijelo čovječanstvo. Mislim da je to najveći zadatak svakog od nas – smatra glazbenik.

Spektakl u Galeriji Meštorović

Koncertna promocija albuma „Hvala: )“ kreće sredinom srpnja iz Splita, a paralelno uz promociju petog singla „Znak“ na jesen će se nastaviti i u drugim većim gradovima - Rijeci, Puli, Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Dubrovniku, Zadru... - Moram reći da će u Splitu biti pravi koncertni spektakl, jer pripremamo uistinu nešto nesvakidašnje u prostoru ispred Galerije Meštrović.

Pozornica će biti integrirana u stepenice na ulazu u galeriju, a oba krila biti će veliki video ekrani, cijeli koncert će biti od početka do kraja animiran. Uz mene će biti moji prijatelji, članovi benda - Nikola Vidović (bubnjevi), Nenad Bego (bas), Tonči Radić (električna gitara) koji je dao najveći doprinos novom albumu i čiji zvuk gitare obžavam, a svira je zaista svjetski, Leon Jurić također na električnoj gitari, Pavle Dulčić (akustična gitara), Korčulanka Rafaela Petric (prateći vokal), a nadam se i klavijaturist File Aljinović koji je zbog bolesti roditelja uz njih već nekoliko mjeseci. Nije izvjesno hoće li moći dolaziti na probe i svirati s nama što jako želim kao što iskreno želim da njegova obiteljska situacija izađe na dobro – kaže Luky.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"2","value":"zaokru\u017eena trilogija"},{"id":"1","value":""},{"id":"68","value":"2"}] [extra_fields_search] => * [created] => 2012-05-20 18:01:59 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-05-20 18:32:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-05-20 21:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7093 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/05/20/Panorama/Luky00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "647x550" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38257032 Threads: 4 Questions: 7088830521 Slow queries: 3298244 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608121694 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /scena/showbiz/luky-hvala-vam-svima-ja-bio-bih-nista-da-nije-bilo-vas-167756 [printLink] => /scena/showbiz/luky-hvala-vam-svima-ja-bio-bih-nista-da-nije-bilo-vas-167756?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 168476 [name] => luky [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luky [link] => /tag/luky ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Luky: Hvala vam svima, ja bio bih ništa da nije bilo vas [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-06-29-12-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/05/20/Panorama/Luky00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/05/20/Panorama/Luky00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je splitski kantautor Luky nedavno u eteru predstavio četvrti singl „Ča život bija bi bez Nje“ s netom objavljenog albuma „Hvala: )“ uslijedio je niz telefonskih poziva iz novinskih redakcija i s radija s pitanjem u stilu:“Pa što je ovo? Konačno si se zaljubio!“

- Ma nema tko me nije nazvao, jer cijela pjesma izgleda kao da je posvećena nekoj ženi. Na koncu su ipak shvatili da je ta ogromna zaljubljenost o kojoj pjevam posvećena Dalmaciji – s osmijehom komentira Luky prve medijske reakcije na aktualni singl kojega će promovirati i na skorašnjem CMC festivalu u Vodicama, a javnosti uskoro predstaviti i ‘ljubavni’ video spot.

- Za razliku od prethodnih singlova s ovog albuma za koje je video brojeve radio splitski „Pilot studio“ čija ekipa ujedno potpisuje vizualni identitet cijelog projekta „Hvala: )“ na ovome sam spotu surađivao s „Gitak TV-om“. Glumim fjakastog turističkog vodiča koji vodi strane goste po Peristilu i Getu, cijelo vrijeme nešto izmišlja, laže i maže, a na kraju se oni toliko zaljube u sve što vide da postanu Dalmatinci.

Kako vodič zapravo priželjkuje biti glazbenik sve ih dovede u Vestibul na svirku svog benda... – priča Luky koji je ovih dana prilično angažiran oko promocije svojega trećeg studijskog albuma kojim završava trilogiju o Arariti. Ubacio je u petu brzinu što mu, kad je stvaranje glazbe u pitanju, ne pada na pamet. Minuciozan, kakav već jest, pažljivo je slagao svoju glazbenu zahvalu životu, ljudima i podneblju u kojemu živi.

U uvali predaka

- Protekle su točno dvije godine otkako sam počeo raditi ovaj album, bilo je to vrijeme neprekidnog rada i to samog snimanja. Mjesecima prije toga, zapravo godinama, skupljao sam ideje za zadnji dio trilogije o Arariti. Uoči snimanja bio sam sedam mjeseci na Korčuli, otišao sam koncem ljeta da bi do kraja studenog s prijateljima lovio ribu, a kad su počela grublja vremena dva, tri mjeseca posvetio sam se glazbi – počeo kopati po svim tim idejama porazbacanim na papirima, diktafonima, bilježnicama... – prisjeća se splitski glazbenik perioda provedenog na Bilin Glavicama, na južnoj strani Korčule kod rođaka Jere Šegedina u vali njihovih predaka.

Pogled je, opisuje, stvarno fascinantan – ispred se nalazi lanterna Glavat, s jedne strane je Mljet, a s druge Lastovo. - Najdraža mi je spoznaja od svega kad sam ondje što znam da nakon toga nema ništa. Ne osjećam se tamo kao zatočenik, jer kad se prijeđe ta crta Mljet-Glavat-Lastovo dolazi Otrant, otvoreno more. Ta beskonačnost mora je nešto što me najviše fascinira – kaže Luky čiji je suživot s morem njegovo glazbeno ishodište. Sve ove godine more ga inspirira na pisanje stihova i melodija, a jednog će dana, veli, kada bude starac te počne pisati memoare i knjige, morati napisati i jednu o ribarskoj meditaciji.

- Dosta sam se u životu bavio raznim duhovnim tehnikama, no ‘ribarska meditacija’ je možda čak i najbolja metoda od svih koje sam testirao. Dva su temeljna stanja na moru koja mogu opisati – prvo je potpuna mirnoća, kad se ništa ne miče. Cijeli ste dan na moru, na zvizdanu, bonaca je i doslovno se ništa ne miče cijeli dan, a vi stojite s tunjom, samo onom tankom niti spojeni s dubinama, i čekate samo neki mali pomak, da se nešto dogodi. I cijeli dan se ne dogodi ništa. Lako se hvaliti kada ulovite 50 kg ribe ili zubaca na panulu.

To se uhvati jednom od sto puta. A gdje je onih 99 kad ste izašli na more, a niste ulovili ništa, šutite i molite Boga da vas nitko ništa ne pita. Ali ako ne krenete na more nećete ni uloviti ništa. Tako je u svemu u životu. Morate ići da biste što donjeli, ali puno više puta idete, pa ne donesete ništa. Drugo je pak stanje kad udari nagli gregal ili ona šiločina, jugo koje diže valove 10-12 metara. Tuče do pola brda, pa možete samo stati i reći:“Nemoćan sam, predajem se“ – slikovito će Luky koji albumom „Hvala: -)“ želi odaslati optimističnu i humanu poruku.

Snaga feniksa

- Svaki je kraj samo početak, okretanje nove stranice i u svakom čovjeku postoji snaga da, sa završetkom nekog dijela života, neke ideje ili načina postojanja, uvijek započne ispočetka. U svakom od nas ima dovoljno snage za uzdizanje poput feniksa. Kad čovjek spozna tu ljudsku prirodu i zna da u sebi ima taj mehanizam koji mu u svakoj životnoj situaciji može pomoći da se izdigne iznad životnih problema i krene dalje, shvati da mu jedino preostaje zahvaliti se svemu što ga je u životu dotaklo, svemu što ga je okruživalo i čega je bio dio, jer sve su to djelovi njega samog.

Sigurno je da mi ne bi bili mi da nismo, uz sve ono što jesmo, bili pod utjcajem i onog što nas je okruživalo te uzrokovalo naše doživljaje i iskustva. Sve je to dio nas... Rečenica s kojom završavam pjesmu „Hvala: )“ ima u parlandu stihove:„Hvala: ) vam svima, ja bija bi Ništa da nije bilo Vas“. Zato se zahvaljujem cijelom svijetu na svemu što sam doživio u životu – zaključuje Luky.

mirela goreta

Mentalna higijena

- Introspekcija je vrlo važna. Svaki čovjek ima u sebi nutarnju snagu koju može u svakom trenutku upotrijebiti, ali je pri tom nužna prisutnost zdravog razuma. To je ono što zovu mentalna higijena. Svi ljudi u svojemu životu trebaju jako puno raditi na sebi i truditi se svakim danom obavljati mentalnu higijenu – odijeliti ono što je kvalitetno i dobro od onog što nije i znati da svaki svoj nekvalitetni dio, a svi ih imamo, prepoznaju i kažu:„Ovaj dio mene ne valja, sad ću lijepo skinuti ove matice i vijke, baciti ga u smeće i na to mjesto staviti nešto lijepo i bolje“. I tako izgraditi sebe u osobu koja se raduje životu zbog toga što je svjesna da svakim danom sebe poboljšava, a na taj način i cijelo čovječanstvo. Mislim da je to najveći zadatak svakog od nas – smatra glazbenik.

Spektakl u Galeriji Meštorović

Koncertna promocija albuma „Hvala: )“ kreće sredinom srpnja iz Splita, a paralelno uz promociju petog singla „Znak“ na jesen će se nastaviti i u drugim većim gradovima - Rijeci, Puli, Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Dubrovniku, Zadru... - Moram reći da će u Splitu biti pravi koncertni spektakl, jer pripremamo uistinu nešto nesvakidašnje u prostoru ispred Galerije Meštrović.

Pozornica će biti integrirana u stepenice na ulazu u galeriju, a oba krila biti će veliki video ekrani, cijeli koncert će biti od početka do kraja animiran. Uz mene će biti moji prijatelji, članovi benda - Nikola Vidović (bubnjevi), Nenad Bego (bas), Tonči Radić (električna gitara) koji je dao najveći doprinos novom albumu i čiji zvuk gitare obžavam, a svira je zaista svjetski, Leon Jurić također na električnoj gitari, Pavle Dulčić (akustična gitara), Korčulanka Rafaela Petric (prateći vokal), a nadam se i klavijaturist File Aljinović koji je zbog bolesti roditelja uz njih već nekoliko mjeseci. Nije izvjesno hoće li moći dolaziti na probe i svirati s nama što jako želim kao što iskreno želim da njegova obiteljska situacija izađe na dobro – kaže Luky.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/luky-hvala-vam-svima-ja-bio-bih-nista-da-nije-bilo-vas-167756 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=540813799e057585318c917a463aad117154ce66 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Luky%3A+Hvala+vam+svima%2C+ja+bio+bih+ni%C5%A1ta+da+nije+bilo+vas&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fluky-hvala-vam-svima-ja-bio-bih-nista-da-nije-bilo-vas-167756 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fluky-hvala-vam-svima-ja-bio-bih-nista-da-nije-bilo-vas-167756 )
[{"id":"2","value":"zaokru\u017eena trilogija"},{"id":"1","value":""},{"id":"68","value":"2"}]
StoryEditorOCM
Showbizzaokružena trilogija

Luky: Hvala vam svima, ja bio bih ništa da nije bilo vas

Piše PSD.
20. svibnja 2012. - 23:45

Kad je splitski kantautor Luky nedavno u eteru predstavio četvrti singl „Ča život bija bi bez Nje“ s netom objavljenog albuma „Hvala: )“ uslijedio je niz telefonskih poziva iz novinskih redakcija i s radija s pitanjem u stilu:“Pa što je ovo? Konačno si se zaljubio!“

- Ma nema tko me nije nazvao, jer cijela pjesma izgleda kao da je posvećena nekoj ženi. Na koncu su ipak shvatili da je ta ogromna zaljubljenost o kojoj pjevam posvećena Dalmaciji – s osmijehom komentira Luky prve medijske reakcije na aktualni singl kojega će promovirati i na skorašnjem CMC festivalu u Vodicama, a javnosti uskoro predstaviti i ‘ljubavni’ video spot.

- Za razliku od prethodnih singlova s ovog albuma za koje je video brojeve radio splitski „Pilot studio“ čija ekipa ujedno potp...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 08:29