stdClass Object ( [id] => 1202512 [title] => Jurica Pađen uoči nastupa u Splitu priča zašto je umjesto sigurnog posla u Ini odabrao rock, o koncertu na koji bi htio ići, o Štuliću i sudjelovanju u žirijima [alias] => jurica-paden-prije-nastupa-u-splitu-prica-zasto-je-umjesto-ina-e-odabrao-rock-komentira-stulica-koncert-koji-zeli-vidjeti-sudjelovanje-u-zirijima [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Osmi putnik u petak, 24. lipnja, dan kasnije Jurica Pađen & Aerodrom (predgrupa će im biti The Splitters), pa 26. lipnja Atomsko sklonište...

 

To je raspored nastupa u sklopu trodnevnog glazbenog spektakla "Legende rocka na legendarnim terenima", koji Splićane i njihove goste sklone rock zvukovlju poziva na igralište u Vukovarskoj, posljednjih godina najpoznatijem po Torcida kupu.

Tim smo povodom razgovarali s Juricom Pađenom, frontmenom i dušom Aerodroma, koji inače rado nastupa u Splitu, pa se raduje i svirci u subotu.

- Prošlo ljeto svirali smo u Đardinu. Jedan splitski portal je tada napisao da je to bio koncert kojeg će teško biti nadmašiti. Internet sve pamti.

Je li vam svejedno gdje svirate?

- Najviše volim na otvorenom. Dobije se najbolji zvuk, a i ljeto je, svi su opušteni. Generalno, preko zimi i nema previše svirki, a svi znamo kako smo živjeli proteklih godina, kad su koncerti gotovo iščezli zbog covid mjera.

Nego, recite mi, jeste li tijekom pandemije požalili što kao mladi diplomant ekonomije svojedobno niste prihvatili posao u Ini ili Generalturistu kojeg su vam, kako ste rekli u jednom razgovoru, nudili članovi šire obitelji?

- Ha, ha... Nikad se nisam osjećao kao neki ekonomist, iako sam to završio. Gitara je moja motika i moje veslo. Tu sam doma. Osim toga, spomenute su tvrtke propale. Ajde, Ina nije, ali Generalturist i neke tvrtke koje su mi se otvarale kao mogućnost nakon fakulteta - više i ne postoje. Taj moj "siguran posao" je propao, a ovaj "nesigurni", evo, i dalje traje.

Neki glazbenici danas pretvaraju bendove u tvrtke, odlaze svakodnevno na probe? Jeste li i vi pristaša takvog pristupa?
- Nemamo previše proba. Imamo ih svako toliko, po potrebi, rekao bih, ali svaki dan ići na probe je isto što i ići u ured. A valjda smo svi počeli svirati da ne idemo u urede i na posao! Pa da i "Yesterday" sviram svaki dan, zamrzio bih ga!

---

image

Jurica Pađen

Ljubo Zdjelarević
---

Koliko Aerodrom zapravo broji godina?

- Od osnutka benda točno 44 godine! Bend je oduvijek bio moja platforma za raditi pjesme. Volim raditi u grupi, jer s kompatibilnim ljudima dolazi do kemije koju ne možeš dobiti kad si sam. Ne možeš ni nogomet igrati sam. A bend je kao nogometni tim, recimo tako.

Mora biti uigran, morate se razumjeti i predvidjeti poteze onog drugog. Svatko donese neku svoju energiju i stvari često ispadnu onako kako nisi očekivao, a zapravo ispadnu dobro. Nema imperativa da nešto mora zvučati tako i tako. Kreni, pa kud te energije dovedu!

Neki mlađi čitatelji ne mogu se ni sjećati da ste svirali u nekim najvažnijim hrvatskim bendovima, Grupi 220, Parnom valjku, Azri...

- Važna je glazba! Nema veze kako se što zove. Bio sam jedan od osnivača Valjka, s Husom i Akijem... Onda sam napravio svoj bend, Aerodrom. Nakon pet albuma, pridružio sam se Džoniju, to je trebalo bit za jedan album i turneju, a produžilo se na gotovo četiri godine!

Kakav je osjećaj svirati neke stare pjesme po tko zna koji put? Uvijek se iznova iznenadim kad vidim da Stonesi još uvijek na set listama imaju "Satisfaction"? Kako im ne dosadi?

- Stvar je u energiji. Uživo mi je to zanimljivo jer te pjesme pokreću ljude, bude u njima neku energiju koja onda kruži. Ako je koncert dobar, interakcija između benda i publike je vrlo intenzivna. A pjesma je samo katalizator za tu izmjenu energije koja puni i nas i publiku. Svakim novim izvođenjem uživo te pjesme dobivaju novo značenje.

Na čiji biste koncert, da možete birati, i sami otišli?

- Na Paula McCartneya sigurno, to je nevjerojatna količina emocija, danas ih nema puno u glazbi ili ih ja više ne prepoznajem. To je nešto što je definiralo moj život i nešto što, po svim glazbenicima ovoga svijeta, najbolje što se ikad dogodilo.

Baš sam pročitao autobigrafiju Davea Grohla iz Foo Fightersa, i njemu su Beatlesi debelo na prvom mjestu. Pa i Kurtu Cobainu su oni bili ishodišna točka. I Štulić je bio "beatlesoman", pitaj i Husa... Stonesi su najbolji bend na svijetu, a Beatlesi u svemiru. S tim sam sve rekao. Njihova rješenja su tako jednostavna, a tako genijalna.

---

image

Jurica Pađen

---

Negdje sam nedavno pročitao da su u Americi pred pandemiju po prodaji vinila prvi bili upravo Beatlesi, drugi Pink Floyd, a treći je bio David Bowie... Iznenađenje?

- Naravno da ne. Autentična glazba kao da se istrošila. Ušli smo u eru štancanja. Recite mi danas neku pjesmu tipa "Satisfaction", koja bi cijelu planetu okupila oko sebe. Takve glazbe više nema. Nije to nostalgija, ni ono "nekad je bilo bolje", jednostavno, to je bio takav trenutak u glazbenoj evoluciji, to se ne može planirati. Poklope se kozmičke sile ili što već. Hotimično ih ne možeš napraviti. Kao što svaka pjesma ne može biti hit.

To o čemu govorimo nekako ide pod ruku sa smanjivanjem važnosti koncepta albuma, od njega se danas gotovo odustalo. Nekad smo pomno pregledavali "booklete" i korice albuma, tražili skrivene poruke u redosljedu pjesama?

- A gdje je ono da se ploča vrti unazad i čuju se heretične poruke, haha... Bilo je oko svega više mistike i više posvećenosti tome. Danas su ljudi zasuti s toliko različitih sadržaja, a posljedica toga je da su svi površni. Glazba je tek dio te šarene ponude.

Netko će kazati da se i vi prilagođavate situaciji tako što sudjelujete u žirijima zabavnih emisija?

- Da se prilagođavam, možda bi bolje tržišno prolazio. Ja radim svoju muziku, hvala bogu, to si mogu priuštiti. Uspjeh nije u tome koliko mi je puta izašla slika ili koliko sam puta bio u nekom žiriju na TV. Uspjeh je za mene u tome što radim to što volim i živim od toga.

Osamdesetih, kad je i rock publika bila "navijački" nastrojena, pa i dosta isključiva, mnogi bi rekli na takvu situaciju sa žirijem - Jura se prodao?

- Pa, prodao sam se! Zar mislite da sam to zabadava radio?! A ovi puristi, čistunci koji bi to zamjerili, sasvim sigurno mi ne bi poslali 100 kuna da nemam za kruh. Takva mišljenja sam davno mačku o rep okačio! Nikome nisam ništa ukrao, sve sam stvorio sam, uz Božju pomoć, jer iskreno ne znam odakle mi talent za napisati pjesmu. Phyllis V. Schlemmer ima knjigu "Jedini planet izbora", u kojoj iznosi teoriju o postojanju posebne planete s koje dolaze duše umjetnika...

A što se tiče žiriranja, na kraju dođeš do one da je mišljenje kao šupak, svi ga imaju! A ima i ona, ne čini zlo, zlo se uvijek vraća. Čini dobro jer dobro se nikad ne vraća!

Uz rock je uvijek išla i nekakva važnost svjetonazora. Bilo je i ranije pomodnosti i "šminke", ali danas se svjetonazor ne veže gotovo niti uz jedan glazbeni smjer?

- Generalno, to ste jako dobro primijetili. Nekad je rock glazba značila i neki stav. Ili politički smjer u kojem su išla tvoja razmišljanja. Danas je glazba postala gotovo isključivo zabava. Možda tako i treba biti, ne znam. Kao da je imala veći značaj ranije. Danas rijetki znaju što slučaju. Rock dođe kao lik Che Guevare na majicama. A publici je svejedno sluša li nas ili "narodnjake". To je tek jedan vid zabave...

Znate, mi se u studiju zamaramo hoćemo li odsvirati nešto ovako ili onako, hoće li bas odvirati dva tona ili jedan, a to čuje 5 posto ljudi, da se razmijemo! Dakle, to radimo isključivo radi sebe, da budemo zadovoljni kako to zvuči. Publika to osjeti, ali ne čuje.

---

image

legende rocka

---

Neki vas doživljavaju kao svojevrsnog glasnogovornika Branimira Džonija Štulića? Je li vam ta "uloga" dosadila?

- Nisam mu ja nikakav glasnogovornik, to što sam ja benevolentan pa tu i tamo pustim neku informaciju... Često su moje i njegovo mišljenje u koliziji. A to je dobro. Znate kako se kaže, ako dva poslovna partnera misle isto – jedan je suvišan! Štuliću ništa ne fali.

U posljednje vrijeme snimate opet i sa 4 asa?

- Upravo smo objavili singl "Tamo di su palme". To radimo za zabavu, skoro 40 pjesama smo izaranžirali na novi način. Imamo studio na neograničeno pa se zabavljamo. Došao nam je i Saša Antić ovih dana, ugostili smo dosad 20-ak najvećih imena iz cijele regije. Iz Pariza nam je zbog dvije pjesme doletio Amerikanac Peter Soave, najbolji svjetski harmonikaš na području klasike. Usto, pišem nove pjesme i za novi album Aerodroma. Nedostaje još poneka.

Prošli album, "Dnevni rituali", pobrao je jako dobre recenzije?

- Netko je napisao da mi je to najbolji album u 20 godina. Da, taj je album dobio dobre recenzije, ne samo kod nas, nego i u susjednim državama u regiji, iako ni to danas ništa ne znači.

Ma, ako nemaš originalnost u izričaju, džabe ti sva produkcija, pjesma će zasjati na nekoj top listi, ali jednako tako će brzo i nestati. Danas mnogi uspijevaju dosegnuti svjetsku produkciju, ali gotovo da ne razlikuješ glazbu s "ozbiljnom namjerom" od one za reklamu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"OBIČNA LJUBAVNA..."},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"8576"},{"id":"71","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => OBIČNA LJUBAVNA... 2 0 8576 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-21 10:38:20 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-21 20:51:06 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2022-06-21 14:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1440 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22485998.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/21\/13239120.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/21\/15904882.png","\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22319780.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Ljubo Zdjelarevi\u0107","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Jurica Pa\u0111en<\/p>","

Jurica Pa\u0111en<\/p>","

legende rocka<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2793","hd_22485998_1920.jpg":"1920x1080","k_22485998_1280.jpg":"1280x1280","k_22485998_1024.jpg":"1024x1024","k_22485998_640.jpg":"640x640","k_22485998_480.jpg":"480x480","k_22485998_340.jpg":"340x340","k_22485998_220.jpg":"220x220","o_22485998_1280.jpg":"1280x1862","o_22485998_1024.jpg":"1024x1489","o_22485998_640.jpg":"640x931","o_22485998_480.jpg":"480x698","o_22485998_340.jpg":"340x494","o_22485998_220.jpg":"220x320","h_22485998_1280.jpg":"1280x854","h_22485998_1024.jpg":"1024x683","h_22485998_640.jpg":"640x427","h_22485998_480.jpg":"480x320","h_22485998_340.jpg":"340x227","h_22485998_220.jpg":"220x147","pp_22485998_1280.jpg":"1280x1628","pp_22485998_1024.jpg":"1024x1303","pp_22485998_640.jpg":"640x814","pp_22485998_480.jpg":"480x611","pp_22485998_340.jpg":"340x432","pp_22485998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x819","hd_13239120_1920.jpg":"1920x1080","k_13239120_1280.jpg":"1280x1280","k_13239120_1024.jpg":"1024x1024","k_13239120_640.jpg":"640x640","k_13239120_480.jpg":"480x480","k_13239120_340.jpg":"340x340","k_13239120_220.jpg":"220x220","o_13239120_1280.jpg":"1280x1023","o_13239120_1024.jpg":"1024x819","o_13239120_640.jpg":"640x511","o_13239120_480.jpg":"480x383","o_13239120_340.jpg":"340x271","o_13239120_220.jpg":"220x175","h_13239120_1280.jpg":"1280x854","h_13239120_1024.jpg":"1024x683","h_13239120_640.jpg":"640x427","h_13239120_480.jpg":"480x320","h_13239120_340.jpg":"340x227","h_13239120_220.jpg":"220x147","pp_13239120_1280.jpg":"1280x1628","pp_13239120_1024.jpg":"1024x1303","pp_13239120_640.jpg":"640x814","pp_13239120_480.jpg":"480x611","pp_13239120_340.jpg":"340x432","pp_13239120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"640x640","hd_15904882_1920.png":"1920x1080","k_15904882_1280.png":"1280x1280","k_15904882_1024.png":"1024x1024","k_15904882_640.png":"640x640","k_15904882_480.png":"480x480","k_15904882_340.png":"340x340","k_15904882_220.png":"220x220","o_15904882_1280.png":"1280x1280","o_15904882_1024.png":"1024x1024","o_15904882_640.png":"640x640","o_15904882_480.png":"480x480","o_15904882_340.png":"340x340","o_15904882_220.png":"220x220","h_15904882_1280.png":"1280x854","h_15904882_1024.png":"1024x683","h_15904882_640.png":"640x427","h_15904882_480.png":"480x320","h_15904882_340.png":"340x227","h_15904882_220.png":"220x147","pp_15904882_1280.png":"1280x1628","pp_15904882_1024.png":"1024x1303","pp_15904882_640.png":"640x814","pp_15904882_480.png":"480x611","pp_15904882_340.png":"340x432","pp_15904882_220.png":"220x280"},{"size0":"984x1406","hd_22319780_1920.jpg":"1920x1080","k_22319780_1280.jpg":"1280x1280","k_22319780_1024.jpg":"1024x1024","k_22319780_640.jpg":"640x640","k_22319780_480.jpg":"480x480","k_22319780_340.jpg":"340x340","k_22319780_220.jpg":"220x220","o_22319780_1280.jpg":"1280x1828","o_22319780_1024.jpg":"1024x1463","o_22319780_640.jpg":"640x914","o_22319780_480.jpg":"480x685","o_22319780_340.jpg":"340x485","o_22319780_220.jpg":"220x314","h_22319780_1280.jpg":"1280x854","h_22319780_1024.jpg":"1024x683","h_22319780_640.jpg":"640x427","h_22319780_480.jpg":"480x320","h_22319780_340.jpg":"340x227","h_22319780_220.jpg":"220x147","pp_22319780_1280.jpg":"1280x1628","pp_22319780_1024.jpg":"1024x1303","pp_22319780_640.jpg":"640x814","pp_22319780_480.jpg":"480x611","pp_22319780_340.jpg":"340x432","pp_22319780_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4477104 Threads: 4 Questions: 145015210 Slow queries: 61828 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4319556 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/jurica-paden-prije-nastupa-u-splitu-prica-zasto-je-umjesto-ina-e-odabrao-rock-komentira-stulica-koncert-koji-zeli-vidjeti-sudjelovanje-u-zirijima-1202512 [printLink] => /scena/showbiz/jurica-paden-prije-nastupa-u-splitu-prica-zasto-je-umjesto-ina-e-odabrao-rock-komentira-stulica-koncert-koji-zeli-vidjeti-sudjelovanje-u-zirijima-1202512?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242177 [name] => jurica pađen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jurica-paden [link] => /tag/jurica-paden ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638310 [name] => dave grohl [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-10 13:29:50 [main_article_id] => 0 [alias] => dave-grohl [link] => /tag/dave-grohl ) [2] => stdClass Object ( [id] => 681900 [name] => Phyllis V. Schlemmer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-21 16:25:22 [main_article_id] => 0 [alias] => phyllis-v-schlemmer [link] => /tag/phyllis-v-schlemmer ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jurica Pađen uoči nastupa u Splitu priča zašto je umjesto sigurnog posla u Ini odabrao rock, o koncertu na koji bi htio ići, o Štuliću i sudjelovanju u žirijima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22485998.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22485998.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/13239120.jpg [title] =>

Jurica Pađen

Ljubo Zdjelarević ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/15904882.png [title] =>

Jurica Pađen

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22319780.jpg [title] =>

legende rocka

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Osmi putnik u petak, 24. lipnja, dan kasnije Jurica Pađen & Aerodrom (predgrupa će im biti The Splitters), pa 26. lipnja Atomsko sklonište...

 

To je raspored nastupa u sklopu trodnevnog glazbenog spektakla "Legende rocka na legendarnim terenima", koji Splićane i njihove goste sklone rock zvukovlju poziva na igralište u Vukovarskoj, posljednjih godina najpoznatijem po Torcida kupu.

Tim smo povodom razgovarali s Juricom Pađenom, frontmenom i dušom Aerodroma, koji inače rado nastupa u Splitu, pa se raduje i svirci u subotu.

- Prošlo ljeto svirali smo u Đardinu. Jedan splitski portal je tada napisao da je to bio koncert kojeg će teško biti nadmašiti. Internet sve pamti.

Je li vam svejedno gdje svirate?

- Najviše volim na otvorenom. Dobije se najbolji zvuk, a i ljeto je, svi su opušteni. Generalno, preko zimi i nema previše svirki, a svi znamo kako smo živjeli proteklih godina, kad su koncerti gotovo iščezli zbog covid mjera.

Nego, recite mi, jeste li tijekom pandemije požalili što kao mladi diplomant ekonomije svojedobno niste prihvatili posao u Ini ili Generalturistu kojeg su vam, kako ste rekli u jednom razgovoru, nudili članovi šire obitelji?

- Ha, ha... Nikad se nisam osjećao kao neki ekonomist, iako sam to završio. Gitara je moja motika i moje veslo. Tu sam doma. Osim toga, spomenute su tvrtke propale. Ajde, Ina nije, ali Generalturist i neke tvrtke koje su mi se otvarale kao mogućnost nakon fakulteta - više i ne postoje. Taj moj "siguran posao" je propao, a ovaj "nesigurni", evo, i dalje traje.

Neki glazbenici danas pretvaraju bendove u tvrtke, odlaze svakodnevno na probe? Jeste li i vi pristaša takvog pristupa?
- Nemamo previše proba. Imamo ih svako toliko, po potrebi, rekao bih, ali svaki dan ići na probe je isto što i ići u ured. A valjda smo svi počeli svirati da ne idemo u urede i na posao! Pa da i "Yesterday" sviram svaki dan, zamrzio bih ga!

---

image

Jurica Pađen

Ljubo Zdjelarević
---

Koliko Aerodrom zapravo broji godina?

- Od osnutka benda točno 44 godine! Bend je oduvijek bio moja platforma za raditi pjesme. Volim raditi u grupi, jer s kompatibilnim ljudima dolazi do kemije koju ne možeš dobiti kad si sam. Ne možeš ni nogomet igrati sam. A bend je kao nogometni tim, recimo tako.

Mora biti uigran, morate se razumjeti i predvidjeti poteze onog drugog. Svatko donese neku svoju energiju i stvari često ispadnu onako kako nisi očekivao, a zapravo ispadnu dobro. Nema imperativa da nešto mora zvučati tako i tako. Kreni, pa kud te energije dovedu!

Neki mlađi čitatelji ne mogu se ni sjećati da ste svirali u nekim najvažnijim hrvatskim bendovima, Grupi 220, Parnom valjku, Azri...

- Važna je glazba! Nema veze kako se što zove. Bio sam jedan od osnivača Valjka, s Husom i Akijem... Onda sam napravio svoj bend, Aerodrom. Nakon pet albuma, pridružio sam se Džoniju, to je trebalo bit za jedan album i turneju, a produžilo se na gotovo četiri godine!

Kakav je osjećaj svirati neke stare pjesme po tko zna koji put? Uvijek se iznova iznenadim kad vidim da Stonesi još uvijek na set listama imaju "Satisfaction"? Kako im ne dosadi?

- Stvar je u energiji. Uživo mi je to zanimljivo jer te pjesme pokreću ljude, bude u njima neku energiju koja onda kruži. Ako je koncert dobar, interakcija između benda i publike je vrlo intenzivna. A pjesma je samo katalizator za tu izmjenu energije koja puni i nas i publiku. Svakim novim izvođenjem uživo te pjesme dobivaju novo značenje.

Na čiji biste koncert, da možete birati, i sami otišli?

- Na Paula McCartneya sigurno, to je nevjerojatna količina emocija, danas ih nema puno u glazbi ili ih ja više ne prepoznajem. To je nešto što je definiralo moj život i nešto što, po svim glazbenicima ovoga svijeta, najbolje što se ikad dogodilo.

Baš sam pročitao autobigrafiju Davea Grohla iz Foo Fightersa, i njemu su Beatlesi debelo na prvom mjestu. Pa i Kurtu Cobainu su oni bili ishodišna točka. I Štulić je bio "beatlesoman", pitaj i Husa... Stonesi su najbolji bend na svijetu, a Beatlesi u svemiru. S tim sam sve rekao. Njihova rješenja su tako jednostavna, a tako genijalna.

---

image

Jurica Pađen

---

Negdje sam nedavno pročitao da su u Americi pred pandemiju po prodaji vinila prvi bili upravo Beatlesi, drugi Pink Floyd, a treći je bio David Bowie... Iznenađenje?

- Naravno da ne. Autentična glazba kao da se istrošila. Ušli smo u eru štancanja. Recite mi danas neku pjesmu tipa "Satisfaction", koja bi cijelu planetu okupila oko sebe. Takve glazbe više nema. Nije to nostalgija, ni ono "nekad je bilo bolje", jednostavno, to je bio takav trenutak u glazbenoj evoluciji, to se ne može planirati. Poklope se kozmičke sile ili što već. Hotimično ih ne možeš napraviti. Kao što svaka pjesma ne može biti hit.

To o čemu govorimo nekako ide pod ruku sa smanjivanjem važnosti koncepta albuma, od njega se danas gotovo odustalo. Nekad smo pomno pregledavali "booklete" i korice albuma, tražili skrivene poruke u redosljedu pjesama?

- A gdje je ono da se ploča vrti unazad i čuju se heretične poruke, haha... Bilo je oko svega više mistike i više posvećenosti tome. Danas su ljudi zasuti s toliko različitih sadržaja, a posljedica toga je da su svi površni. Glazba je tek dio te šarene ponude.

Netko će kazati da se i vi prilagođavate situaciji tako što sudjelujete u žirijima zabavnih emisija?

- Da se prilagođavam, možda bi bolje tržišno prolazio. Ja radim svoju muziku, hvala bogu, to si mogu priuštiti. Uspjeh nije u tome koliko mi je puta izašla slika ili koliko sam puta bio u nekom žiriju na TV. Uspjeh je za mene u tome što radim to što volim i živim od toga.

Osamdesetih, kad je i rock publika bila "navijački" nastrojena, pa i dosta isključiva, mnogi bi rekli na takvu situaciju sa žirijem - Jura se prodao?

- Pa, prodao sam se! Zar mislite da sam to zabadava radio?! A ovi puristi, čistunci koji bi to zamjerili, sasvim sigurno mi ne bi poslali 100 kuna da nemam za kruh. Takva mišljenja sam davno mačku o rep okačio! Nikome nisam ništa ukrao, sve sam stvorio sam, uz Božju pomoć, jer iskreno ne znam odakle mi talent za napisati pjesmu. Phyllis V. Schlemmer ima knjigu "Jedini planet izbora", u kojoj iznosi teoriju o postojanju posebne planete s koje dolaze duše umjetnika...

A što se tiče žiriranja, na kraju dođeš do one da je mišljenje kao šupak, svi ga imaju! A ima i ona, ne čini zlo, zlo se uvijek vraća. Čini dobro jer dobro se nikad ne vraća!

Uz rock je uvijek išla i nekakva važnost svjetonazora. Bilo je i ranije pomodnosti i "šminke", ali danas se svjetonazor ne veže gotovo niti uz jedan glazbeni smjer?

- Generalno, to ste jako dobro primijetili. Nekad je rock glazba značila i neki stav. Ili politički smjer u kojem su išla tvoja razmišljanja. Danas je glazba postala gotovo isključivo zabava. Možda tako i treba biti, ne znam. Kao da je imala veći značaj ranije. Danas rijetki znaju što slučaju. Rock dođe kao lik Che Guevare na majicama. A publici je svejedno sluša li nas ili "narodnjake". To je tek jedan vid zabave...

Znate, mi se u studiju zamaramo hoćemo li odsvirati nešto ovako ili onako, hoće li bas odvirati dva tona ili jedan, a to čuje 5 posto ljudi, da se razmijemo! Dakle, to radimo isključivo radi sebe, da budemo zadovoljni kako to zvuči. Publika to osjeti, ali ne čuje.

---

image

legende rocka

---

Neki vas doživljavaju kao svojevrsnog glasnogovornika Branimira Džonija Štulića? Je li vam ta "uloga" dosadila?

- Nisam mu ja nikakav glasnogovornik, to što sam ja benevolentan pa tu i tamo pustim neku informaciju... Često su moje i njegovo mišljenje u koliziji. A to je dobro. Znate kako se kaže, ako dva poslovna partnera misle isto – jedan je suvišan! Štuliću ništa ne fali.

U posljednje vrijeme snimate opet i sa 4 asa?

- Upravo smo objavili singl "Tamo di su palme". To radimo za zabavu, skoro 40 pjesama smo izaranžirali na novi način. Imamo studio na neograničeno pa se zabavljamo. Došao nam je i Saša Antić ovih dana, ugostili smo dosad 20-ak najvećih imena iz cijele regije. Iz Pariza nam je zbog dvije pjesme doletio Amerikanac Peter Soave, najbolji svjetski harmonikaš na području klasike. Usto, pišem nove pjesme i za novi album Aerodroma. Nedostaje još poneka.

Prošli album, "Dnevni rituali", pobrao je jako dobre recenzije?

- Netko je napisao da mi je to najbolji album u 20 godina. Da, taj je album dobio dobre recenzije, ne samo kod nas, nego i u susjednim državama u regiji, iako ni to danas ništa ne znači.

Ma, ako nemaš originalnost u izričaju, džabe ti sva produkcija, pjesma će zasjati na nekoj top listi, ali jednako tako će brzo i nestati. Danas mnogi uspijevaju dosegnuti svjetsku produkciju, ali gotovo da ne razlikuješ glazbu s "ozbiljnom namjerom" od one za reklamu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ljubo Zdjelarević

Ljubo Zdjelarević

Jurica Pađen


Jurica Pađen


legende rocka

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/jurica-paden-prije-nastupa-u-splitu-prica-zasto-je-umjesto-ina-e-odabrao-rock-komentira-stulica-koncert-koji-zeli-vidjeti-sudjelovanje-u-zirijima-1202512 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=89c7444292c32392d0ec2f48166984c80a021145 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jurica+Pa%C4%91en+uo%C4%8Di+nastupa+u+Splitu+pri%C4%8Da+za%C5%A1to+je+umjesto+sigurnog+posla+u+Ini+odabrao+rock%2C+o+koncertu+na+koji+bi+htio+i%C4%87i%2C+o+%C5%A0tuli%C4%87u+i+sudjelovanju+u+%C5%BEirijima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fjurica-paden-prije-nastupa-u-splitu-prica-zasto-je-umjesto-ina-e-odabrao-rock-komentira-stulica-koncert-koji-zeli-vidjeti-sudjelovanje-u-zirijima-1202512 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fjurica-paden-prije-nastupa-u-splitu-prica-zasto-je-umjesto-ina-e-odabrao-rock-komentira-stulica-koncert-koji-zeli-vidjeti-sudjelovanje-u-zirijima-1202512 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"OBIČNA LJUBAVNA..."},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"8576"},{"id":"71","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizOBIČNA LJUBAVNA...

Jurica Pađen uoči nastupa u Splitu priča zašto je umjesto sigurnog posla u Ini odabrao rock, o koncertu na koji bi htio ići, o Štuliću i sudjelovanju u žirijima

21. lipnja 2022. - 16:25

Osmi putnik u petak, 24. lipnja, dan kasnije Jurica Pađen & Aerodrom (predgrupa će im biti The Splitters), pa 26. lipnja Atomsko sklonište...

 

To je raspored nastupa u sklopu trodnevnog glazbenog spektakla "Legende rocka na legendarnim terenima", koji Splićane i njihove goste sklone rock zvukovlju poziva na igralište u Vukovarskoj, posljednjih godina najpoznatijem po Torcida kupu.

Tim smo povodom razgovarali s Juricom Pađenom, frontmenom i dušom Aerodroma, koji inače rado nastupa u Splitu, pa se raduje i svirci u subotu.

- Prošlo ljeto svirali smo u Đardinu. Jedan splitski portal je tada napisao da je to bio koncert kojeg će teško biti nadmašiti. Internet sve pamti.

Je li vam svejedno gdje svirate?

- Najviše volim na otvorenom. Dobije se najbolji zvuk, a i ljeto je, svi su opuš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 00:06