StoryEditorOCM
ShowbizSVE JE DEMANTIRALA

Doris slavi 63. rođendan: karijeru su joj obilježili silni uspjesi i skandal, zbog kojeg joj je Torcida okrenula leđa

Piše SCENA SD
16. travnja 2024. - 16:31

Doris Dragović danas slavi 63. rođendan. Karizmatična Splićanka jedna je od najpopularnijih i najuspješnijih hrvatskih pjevačica svih vremena, na sceni je prisutna više od 40 godina i još uvijek, s istim intenzitetom, vlada zanimanje publike za njezine nastupe. Svaki zakazani koncert rasproda se učas.

Tijekom karijere otpjevala je brojne bezvremenske hitove, dvaput je bila na Eurosongu i oba puta vrlo uspješno, a dugo je uživala i titulu Kraljice Torcide.

image

Doris Dragović u društvu Biserke Petrović i estradnog menadžera Zorana Škugora, navodno zaslužnog za njezino umjetničko ime

Joško Čelar/SD

Doris Dragović se u dokumentima zove Dorotea Budimir, a za njezino scensko ime navodno je zaslužan glazbeni menadžer Zoran Škugor, piše dnevnik.hr.

Dorotea Dragović je rođena u Splitu 16. travnja 1961. godine, kao kći Alice i Jakova Brace Dragovića. Majka joj je po zanimanju bila knjigovotkinja, a otac radio u pošti.

Glazbenu karijeru započela je u grupi "More", s kojom je snimila veliki hit "Hajde da se mazimo", a atraktivni videospotovi s plaže sa sugestivnom Doris, Splićanku su lansirali u zvijezde.


Solo karijeru započela je 1986. godine. Iste godine je na izboru za pjesmu Eurovizije pobijedila s pjesmom "Željo moja", koja je ostala veliki hit. Na Eurosongu u Norveškoj osvojila je 11. mjesto.

image

Doris na sceni Eurosonga u Jeruzalemu 1999.

Matko Biljak

Drugi put je na Euroviziji predstavljala Hrvatsku, bilo je to 1999. godine. S "Marijom Magdalenom" je zauzela visoko četvrto mjesto.



Doris je 90-ih postala miljenica hrvatske javnosti, svi pamte njezin veličanstveni nastup na Poljudu s pjesmom "Ovo je naša krv", nakon koje je i nakon naslova u "Slobodnoj", smjesta postala Kraljica Torcide.

No sve se preokrenulo kad je Doris, kako su tada pisali mediji, na poziv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića prihvatila nastup u hotelu u Igalu i uzela predujam od 50.000 njemačkih maraka. Doris je, navodno, trebala nastupati na Silvestrovo 2000. u hotelu dr. Sima Milošević za crnogorski politički vrh i honorar od 120 tisuća maraka, pisao je Jutarnji.

image
Dragan Matić/Cropix

Doris je to oštro opovrgla i u intervjuu Večernjem listu otkrila kako pjeva u Crnoj Gori, ali u Kotoru, malobrojnoj hrvatskoj manjini na poziv lokalnog župnika don Branka Sbutege

Ipak, medijski su joj napisi nanijeli štetu, a Torcida joj je zamjerila. No to je sad davna prošlost, a Dorisina glazbena zvijezda i dalje jednako sja.

image
Saša Burić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:39